Marrakech in december: alles wat u niet mag missen

Zelfs als er geen kerst wordt gevierd, is een stedentrip Marrakech de perfecte manier om het jaar in stijl af te sluiten, bijvoorbeeld door midden in de woestijn de sterren te bewonderen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minuten lezen

Marrakech in december: alles wat u niet mag missen

Marrakech, Marokko | ©Miltiadis Fragkidis

In december ligt de temperatuur tussen 6°C en 20°C, ideaal om Marrakech te bezoeken zonder het te warm te hebben! Overdag kun je in je hemdsmouwen door de Medina lopen, terwijl 's avonds een sweatshirt of een licht jasje volstaat.

En als je zin hebt om de woestijn te verkennen, dan heb je de juiste tijd van het jaar gekozen, want je kunt de Sahara verkennen terwijl je de verzengende zomertemperaturen vermijdt. Lees verder voor 10 dingen om te doen in Marrakech in de laatste maand van het jaar.

1. Sterren kijken in de Sahara

Nachtfotografie in Merzouga| ©Jaanus Jagomägi
Nachtfotografie in Merzouga| ©Jaanus Jagomägi

Als je op zoek bent naar een ander soort tour, waarom kies je dan niet voor een tocht naar de woestijn van Marrakech? Op ongeveer zeven uur rijden van Marrakech ligt de Zagora woestijn, een van de meest gewilde bestemmingen om sterren te kijken. Hier kun je een kameeltocht maken, genieten van de zonsondergang, overnachten in een kamp onder de sterrenhemel en genieten van een typisch diner en een muziekshow.

De Sahara-woestijn is de ideale plek om sterren te kijken. De bijna onbestaande lichtvervuiling en de bijna altijd heldere nachtelijke hemel maken het een essentiële halte voor elke liefhebber van sterrenkijken. Volgens experts is de stad M'Hamid niet alleen de toegangspoort tot de woestijn, maar ook een bevoorrechte plek om de Melkweg te zien.

Boek een reis naar de woestijn van Marrakech

2. Geniet van de Majorelle Tuin zonder al te veel hitte

Tuin van de Majorelle| ©Kamal Hammadi
Tuin van de Majorelle| ©Kamal Hammadi

De tour door de Majorelle Tuinen is een must tijdens je reis naar Marrakech. In 1919 kwam Jacques Majorelle aan in Marrakech en werd op slag verliefd op de stad. Geleidelijk aan verwierf de Franse schilder aangrenzende percelen met een totale oppervlakte van vier hectare en creëerde tuinen met 60 soorten cactussen, palmen, kokospalmen, treurwilgen, jasmijnstruiken, bougainville en honderden andere soorten.

In de loop der jaren werd Majorelle zo geruïneerd door het onderhoud van deze oase dat hij gedwongen werd zijn tuin tegen betaling open te stellen voor het publiek. In de jaren 1960 ontdekten Yves Saint Laurent en zijn vriend Pierre Bergé de Majorelle Tuinen en besloten ze een vereniging op te richten om ze te redden.

Dankzij de tussenkomst van de stylist hebben de Majorelle Tuinen hun welverdiende faam verdiend en trekken ze vandaag de dag duizenden toeristen. December is een goede maand om deze groene long te bezoeken, omdat je dan de zomerhitte vermijdt. De tuinen zijn elke dag van de week geopend van 11 tot 17 uur (laatste toegang om 16.30 uur).

Boek een rondleiding door de Majorelle Tuinen

3. Vereeuwig de mooiste zonsondergangen

Zonsondergang in de Palmentuin| ©Pablo S.O.
Zonsondergang in de Palmentuin| ©Pablo S.O.

Het is geen geheim dat zonsondergangen het mooist zijn in de winter. In deze tijd van het jaar draait de aarde dichter bij de zon en de hoek van de aarde bij zonsondergang zorgt ervoor dat de kleuren van de zonsondergang iets langer duren. En als je het geluk hebt dat er wolken zijn, is het effect nog magischer! In december is de hemel van de Rode Stad getint met saffraan, cyclaam en paars: een kleurenpracht die je de adem zal benemen.

Als je met een leuk souvenir naar huis wilt gaan, kun je foto's maken vanaf het Jemaa el Fna-plein. Als de avond valt, is het silhouet van de Koutubia Moskee een romantisch gezicht. Een andere plek die een magisch tintje krijgt, is de Palmentuin van Marrakech, een groen gebied op korte afstand van het centrum. Om het te bezoeken, raad ik je aan te kiezen voor een rondleiding door de Marrakech Palm Grove. Hetzelfde tafereel wordt herhaald in de Menara Tuinen, maar let op, het park sluit om 17:00 uur en in deze tijd van het jaar wordt het iets later donker.

Boek een rondleiding door de Palmentuin van Marrakech

4. Verken de Zagora-woestijn

Kamperen in Zagora| ©ismail el youssefi
Kamperen in Zagora| ©ismail el youssefi

Op ongeveer 355 kilometer van Marrakech ligt de rotsachtige, dorre Zagora-woestijn, genoemd naar de gelijknamige stad. Vanwege de afstand kun je het beste een tweedaagse reis met overnachting naar de Zagora-woestijn boeken, zodat je voldoende tijd hebt om het gebied te verkennen. Een van de populairste activiteiten is de Jebel Zagora heuvelklim.

De stad staat bekend als de 'poort naar de woestijn' en terwijl het fortuin ooit gebaseerd was op handel, is toerisme tegenwoordig de drijvende kracht van de regio. Zagora is het vertrekpunt voor verschillende woestijnexcursies per kameel, quad of 4x4. Vlakbij ligt ook de Ksar van Tissergate, een middeleeuws fort, en de Draa Vallei, een groen gebied bezaaid met palmbomen, granaatappels en abrikozenbomen. In december geniet je van dit alles zonder te smelten in de hitte.

Boek een excursie naar de Zagora-woestijn

5. Ga winkelen in de souk

De souk in Marrakech| ©n m
De souk in Marrakech| ©n m

Als je daarentegen van kerst houdt en een ander soort winkelen wilt meemaken, dan zijn de kraampjes in de souk een niet te missen halte. In de straten en op de pleinen van de Medina kun je specerijen, keramiek, Berberse sieraden, leren tassen, vlechtwerk en allerlei goederen van verschillende kwaliteit en prijsklasse kopen. De ideale plek om naar huis te gaan met kerstcadeaus met een exotisch tintje. Als je wilt dat je ervaring zo comfortabel mogelijk is, aarzel dan niet om een rondleiding door de souk in Marrakech te boeken

Wees voorzichtig: in Marokko is winkelen synoniem met afdingen- neem nooit genoegen met de eerste de beste prijs! Als je geen zin hebt om te onderhandelen, vind je in de wijk Gueliz tientallen winkels en boetiekjes in Europese stijl. Om het winkelen aan te moedigen, zijn veel winkeliers begonnen met de kerstuitverkoop. Als je wilt weten hoe je van de soek naar de wijk Gueliz komt, lees dan het bericht Hoe je je kunt verplaatsen in Marrakech.

Boek een rondleiding door de soek in Marrakech

6. Herbeleef de recente geschiedenis van Marokko in La Maison de la Photographie

In La Maison de la Photographie| ©Serge Lenaearts
In La Maison de la Photographie| ©Serge Lenaearts

Als de temperaturen dalen, kun je wat warmte vinden in La Maison de la Photographie, Marrakechs enige culturele instelling gewijd aan fotografie. Naar mijn mening is dit het interessantste museum van de stad, omdat de snapshots de essentie van het land vastleggen en je kennis laten maken met het leven in Marokko in de 20e en 19e eeuw.

Deze uitgebreide privécollectie werd in 2009 aangelegd door de Parijzenaar Hamid Mergani en de in Marrakech geboren Patrick Manac'h. De permanente tentoonstelling "Fotografische schatten van Marokko" (een selectie prenten die scènes en portretten van het Marokkaanse leven van 1860 tot 1960 samenbrengt) wordt geflankeerd door enkele zeer interessante tijdelijke tentoonstellingen.

La Maison de la Photographie is elke dag geopend van 9.30 tot 19.00 uur en kinderen onder de 15 mogen gratis naar binnen. Een ander pluspunt is het gezellige café op het dak waar je kunt genieten van traditionele lekkernijen en een prachtig uitzicht over het Atlasgebergte. Als je zin hebt om de omgeving te verkennen, raad ik je aan het bericht te lezen Wat te zien en te doen in de Medina van Marrakech of zelfs een rondleiding door de Medina van Marrakech te boeken.

Boek een rondleiding door de Medina van Marrakech

7. Laat je betoveren door het Bahia paleis

Het Bahia Paleis| ©*SHERWOOD*
Het Bahia Paleis| ©*SHERWOOD*

Het Bahia Paleis werd in de 19e eeuw gebouwd door grootvizier Si Moussa en later uitgebreid en verfraaid door zijn zoon en opvolger Abu 'Bou' Ahmed. Dit grootse gebouw ligt op ongeveer een kwartier lopen van het Jemaa el Fnaa-plein en heeft 150 kamers en een harem. Na de dood van Bou Ahmed werd het paleis geplunderd en werden alle kostbaarheden meegenomen.

Met de komst van de Fransen werden de mensen die zich binnen hadden gevestigd gedwongen het terrein te verlaten zodat de Resident General er zijn intrek kon nemen. Toen Marokko onafhankelijk werd van Frankrijk, werd het paleis de residentie van koning Hassan II, die het beheer ervan toevertrouwde aan het Marokkaanse ministerie van Cultuur. Vandaag de dag is het Bahia Paleis een cultureel icoon en een populaire toeristische attractie. Gelukkig staan er in december minder mensen in de rij voor toegang.

Boek een rondleiding door Marrakech

8. Ontsnap aan Kerstmis

Kerst in het Royal Mansour Hotel| ©Issac Ichou
Kerst in het Royal Mansour Hotel| ©Issac Ichou

Kerstmis is een magische tijd, maar het winkelen kan een beetje overweldigend zijn. Als je er even tussenuit wilt, is Marrakech je ideale bestemming. Als islamitisch land zijn bomen, Drie Koningen en kerststallen slechts op een paar plaatsen te vinden, bijvoorbeeld in de Royal Mansour en La Mamounia hotels, het beste hotel ter wereld.

Als je iets typisch voor Kerstmis wilt vinden, ga dan naar de Marjane hypermarkten, waar je Europees en Brits eten kunt vinden. Verwacht niet de variëteit die Spaanse supermarkten bieden, maar je zult waarschijnlijk wel naar huis kunnen gaan met een nougat of een Frans kerstdessert. In dezelfde winkel kun je een fles rode wijn of andere sterke dranken kopen. En als je op zoek bent naar meer tips, aarzel dan niet om een rondleiding door Marrakech

te boeken.

Boek een rondleiding door Marrakech

9. Proef de sfeer van het Internationale Filmfestival

Film Festival| ©SistemaMarruecos
Film Festival| ©SistemaMarruecos

Tussen eind november en begin december is Marrakech op zijn mooist. Sinds 2000 verlevendigt het Internationale Filmfestival de avonden in de stad met een breed scala aan premières en gasten zoals Robert De Niro, de Japanse regisseur Shinya Tsukamoto en de Spaanse filmmaker Alex de la Iglesia. Daarnaast verandert het Jemaa el Fna-plein in een grote openluchtbioscoop waar je gratis kunt genieten van een aantal films.

Het Maghrebijnse land is het decor geweest voor talloze films, waarvan de meeste zijn opgenomen in de stad Ouarzazate. Hier vind je de Atlas Studios, een enorm complex van Egyptische piramides, boeddhistische tempels, steegjes van het oude Rome en tientallen andere sets. "Star Wars', 'Gladiator' en 'The Mummy' zijn slechts enkele van de speelfilms die zijn opgenomen in dit dorp, de nabijgelegen valleien en de versterkte stad Ait Ben Haddou.

Boek een rondleiding door Marrakech

10. Skiën in Oukaïmeden

Een bezoek aan Oukaïmeden| ©simon_music
Een bezoek aan Oukaïmeden| ©simon_music

Ja, er is sneeuw in Marokko, en het seizoen begint begin december. Als je zin hebt om de Marokkaanse sneeuw te proeven, kun je kiezen voor een uitstapje naar Oukaïmeden, het hoogstgelegen winterresort van Afrika. Het ligt op ongeveer 80 km van Marrakech en er zijn verschillende excursies die 's ochtends vertrekken en je 's middags terugbrengen.

Vergeet luxe en moderniteit, de faciliteiten in Oukaïmeden zijn een beetje ouderwets, maar de ervaring is het waard. Als de bergtoppen wit zijn geverfd, trekken duizenden inwoners naar de bergen om te skiën, van de hellingen te rodelen of gewoon te genieten van de winterse sfeer.

De plek is zeker fascinerend: het Oukaïmeden resort ligt in een massief op 2.600 meter hoogte, terwijl de Jebel Attar piek 3.258 meter hoog is. Van daaruit kun je kiezen uit 3 groene, 4 blauwe, 8 rode en 3 zwarte pistes. Als je besluit om op eigen gelegenheid naar het skigebied te komen, hoef je je geen zorgen te maken over de uitrusting, want je kunt ski's en schoenen huren als je er eenmaal bent.

Temperaturen in Marrakech in december

Nachtfotografie in de woestijn| ©Jaanus Jagomägi
Nachtfotografie in de woestijn| ©Jaanus Jagomägi

In de laatste maand van het jaar is het weer heel aangenaam. De temperaturen liggen normaal gesproken tussen 6º en 20º, maar in de nabijgelegen woestijnen kan het temperatuurverschil groter zijn. In Zagora bijvoorbeeld kunnen de nachten kil zijn (in sommige gevallen kan de temperatuur negatief zijn), terwijl de temperatuur overdag kan oplopen tot 23 graden Celsius.

December is een van de natste maanden van Marokko wat betreft neerslag. Het duurt echter niet lang en na een lichte regenbui is de lucht weer helder. Kortom, als je op zoek bent naar een zon- en strandbestemming, is dit niet de maand voor jou. Maar als je de stad wilt bezoeken zonder de drukte, wilt wandelen in de woestijn of het Atlasgebergte wilt verkennen, dan is december de ideale tijd.

Boek een rondleiding door Marrakech

Toeristische drukte in Marrakech in december

Rondreizen door Marokko| ©Louis Hansel
Rondreizen door Marokko| ©Louis Hansel

Qua toeristenaantallen kan december in twee delen worden verdeeld: in de eerste twee weken vind je geen massa's reizigers, terwijl vanaf de dagen voor Kerstmis tot 31 december de situatie verandert. Tijdens de feestperiode komen veel toeristen naar de stad om het nieuwe jaar in te luiden door de sterren in de woestijn te bewonderen of door te feesten in de hotels en restaurants van Marrakech.

Boek een rondleiding door Marrakech

Prijzen in Marrakech in december

Marokkaans geld| ©Doug Knuth
Marokkaans geld| ©Doug Knuth

In Marokko en in het bijzonder in Marrakech valt het hoogseizoen samen met de lente. Over het algemeen vind je goedkopere prijzen aan het begin van de maand. Om samen te vallen met de feestdagen gaan de prijzen omhoog. Heb je zin in een bezoek aan de Rode Stad in december? In het artikel 11 tips voor een bezoek aan Marrakech vind je een aantal nuttige suggesties.

Boek een rondleiding door Marrakech

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Marrakech in december?

Reisbagage| ©Dids
Reisbagage| ©Dids

Als je hebt besloten om de Rode Stad in december te bezoeken, moet je verschillende soorten kleding inpakken. Het temperatuurbereik is vrij groot en het is daarom aan te raden om je in laagjes te kleden. Als je je beperkt tot een paar dagen in Marrakech, kun je volstaan met broeken, jeans, truien, hoodies en een herfstjas voor 's avonds.

Als je van plan bent om de bergen te verkennen, neem dan een waterdichte jas, thermokleding en wandelschoenen mee. Omdat het een maand is die gekenmerkt wordt door neerslag, kun je het beste altijd een regenjack meenemen.

Houd er rekening mee dat verwarming niet erg gebruikelijk is. Als je in een privéwoning of budgethotel verblijft, kun je het 's nachts een beetje koud krijgen. Om dit te voorkomen kun je een slaapzak of deken meenemen. Als je geen zin hebt om extra gewicht mee te sjouwen, zijn er tientallen kraampjes in de souk in Marrakech waar je dekbedden en ander textiel kunt kopen.

Boek een rondleiding door Marrakech