Hoe je van Marrakech tot het Atlasgebergte komt

Er zijn verschillende manieren om naar het Atlasgebergte te gaan tijdens je verblijf in Marrakech, dus zorg ervoor dat je de manier kiest die het beste bij je past!

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Hoe je van Marrakech tot het Atlasgebergte komt

Atlasgebergte | Mike Scott

Als je van plan bent om wat te gaan zien en doen in Marrakech, dan is het Atlasgebergte een onmisbare bestemming. Het is een kilometerslange bergketen die zich uitstrekt over het noordwesten van Afrika, van Tunesië via Algerije naar Marokko.

Marrakech ligt aan de rand van de uitlopers van het Atlasgebergte, dus er zijn verschillende ingangen vanuit de stad. Vanuit het centrum van Marrakech zijn er verschillende vervoersmogelijkheden: rondleidingen, bus, huurauto en taxi. Hier lees je hoe je dit majestueuze kunstwerk van de natuur kunt bereiken.

1. Een georganiseerde tour, de meest praktische optie

Atlasgebergte| ©jonl1973
Atlasgebergte| ©jonl1973

Een vrij praktische manier om het Atlasgebergte in een dag te bereiken vanuit Marrakech is via een georganiseerde tour. Deze omvat meestal vervoer en een deskundige gids die je de geschiedenis van de plek vertelt. Je hoeft je nergens zorgen over te maken, behalve over de ervaring.

Er zijn verschillende excursies waarmee je de bestemmingen kunt ontdekken die deel uitmaken van dit imposante gebergte, dat zich ten zuiden van Marrakech uitstrekt.

Excursie naar het Atlasgebergte vanuit Marrakech met uitzicht op de Agafay-woestijn

Dit avontuur naar het Atlasgebergte is erg populair. Je reist zorgeloos in een comfortabel busje, genietend van een verbazingwekkende schilderachtige route. Bovendien word je begeleid door een chauffeur-gids, die je de geschiedenis van de plek zal vertellen.

Je vertrekt vanuit het centrum van Marrakech naar de Imlil-vallei, in het hart van het Atlasgebergte. De route is ongeveer 63 kilometer lang, wat overeenkomt met ongeveer 2 uur wandelen. Deze vallei is het vertrekpunt van de belangrijkste trekkingroutes naar Jbel Toubkal.

Eenmaal in Imlil maak je een kameeltocht, bezoek je een Berberdorp en bewonder je het adembenemende panorama van het gebergte, met toppen die tot 4.167 meter reiken. Daarnaast kun je tijdens deze excursie naar het Atlasgebergte en de Agafay-woestijn vanuit Marrakech ook de duinen en palmbomen van het woestijngebied bewonderen.

 • Prijs: ongeveer € 27 per persoon.
 • Reistijd: ongeveer twee uur van Marrakech naar de Imlil-vallei in het Atlasgebergte.
 • Voordelen: Met deze ervaring krijg je niet alleen het Atlasgebergte te zien, maar kun je ook genieten van een tocht naar de Agafay-woestijn vanuit Marrakech.
 • Nadelen: De ervaring omvat geen wandelactiviteiten in de bergen.

Excursie naar Ouarzazate vanuit Marrakech

Een andere manier om naar het Atlasgebergte te gaan is via een excursie naar Ouarzazate vanuit Marrakech. Je bezoekt een stad in het deel van het gebergte dat bekend staat als de Hoge Atlas. Je komt in een uniek natuurlandschap terecht, geleid door de prachtige besneeuwde bergen.

Je reist ongeveer 3 uur en 30 minuten met de auto over de indrukwekkende Tizi n'Tichkauna wegpas, die Marrakech met Ouarzazate verbindt en een bevoorrecht panoramisch uitzicht op het gebergte biedt. Dit is een route van ongeveer 200 kilometer die je veilig volgt in het gezelschap van een ervaren chauffeur-gids.

In deze stad aan de voet van het Atlasgebergte ontdek je enkele Berberse kashba's zoals het fort van Ait Ben Haddou. Dankzij de gids zul je ook de iconische plaatsen herkennen die gebruikt zijn in filmproducties zoals Jesus of Nazareth (1977), The Mummy (1999), The Prince of Persia (2010), enz.

 • Prijs: de kosten van de tour beginnen bij €35 per persoon.
 • Reistijd: de reis van Marrakech naar Ouarzazate in de uitlopers van het Atlasgebergte duurt meestal 3 tot 4 uur.
 • Voordelen: Omdat dit een georganiseerde tour is, word je begeleid door een deskundige gids die je de geschiedenis van het gebied vertelt en je helpt zoveel mogelijk van de site te verkennen.
 • Nadelen: Eten en drinken zijn over het algemeen niet inbegrepen bij de ervaring, dus je moet zelf voorraden meenemen.

Boek een Ouarzazate tour vanuit Marrakech

Atlasgebergte tour vanuit Marrakech met Toubkal trekking

De 2-daagse excursie naar de berg Toubkal, de hoogste top in Noord-Afrika, is een andere manier om het Atlasgebergte te bezoeken vanuit Marrakech. Je geniet van een comfortabele transfer per busje naar dit belangrijke gebergte. Je wordt ook begeleid door een ervaren gids, die je meeneemt op een trekkingavontuur door een droomachtige natuurlijke omgeving.

De tocht begint in het centrum van Marrakech, vanwaar je ongeveer 60 kilometer rijdt naar het dorp Imlil. Dit ligt in het hart van het Atlasgebergte en is, afgezien van zijn bijzondere charme, het startpunt voor de beklimming van de Toubkal.

Tijdens de trekking zie je het heiligdom van Sidi Chamharouch, dat in dit gebergte als heilige bestemming wordt beschouwd en waar mensen vroeger naartoe gingen om reuma en onvruchtbaarheid te genezen. Je zult ook genieten van het prachtige landschap tijdens de beklimming van de Toubkal piek, gelegen op meer dan 4.000 meter in het Atlasgebergte .

Tijdens deze 2-daagse trektocht van de Toubkal berg vanuit Marrakech zul je een prachtig natuurlijk contrast zien. Je laat het woestijngebied achter je en betreedt geleidelijk het besneeuwde terrein van deze imposante bergtop.

 • Prijs: Deze excursie kost ongeveer €116 per persoon.
 • Reistijd: De reis per busje van het centrum van Marrakech naar het Atlasgebergte (Imlil-dorp) duurt ongeveer 2 uur.
 • Voordelen: Er zijn onderweg een paar toevluchtsoorden waar je je kunt opladen.
 • Nadelen: Als je geen goede fysieke conditie hebt, kan de trekkingroute een beetje zwaar zijn.

Boek een 2-daagse trektocht op de Toubkal berg

2. Een huurauto, een optie om in je eigen tempo te reizen

Een auto huren| ©Brock Wegner
Een auto huren| ©Brock Wegner

Als je tijdens je 2-daagse verblijf in Marrakech of langer van plan bent om het Atlasgebergte in je eigen tempo te bezoeken , dan is het huren van een auto een goed idee. Je kunt naar dit belangrijke gebergte rijden en stoppen om een van de dorpjes te verkennen die in het gebergte uitmonden.

In Marrakech vind je een groot aantal autoverhuurbedrijven in het stadscentrum, op de internationale luchthaven en in de omliggende gebieden: Hertz Marrakech, Avis Marrakech, Europcar Marrakech, onder andere. Je hoeft alleen maar contact op te nemen met een van hen via de website of bij hun kantoren en de auto te kiezen die het beste bij je wensen en budget past.

Je kunt de weg nemen ten zuiden van Marrakech, waar het Atlasgebergte zich uitstrekt. Deze route kan variëren van ongeveer 30 kilometer tot meer dan 200 kilometer, afhankelijk van waar je naartoe wilt in dit imposante gebergte.

Je kunt bijvoorbeeld naar het dorp Kik Plateau gaan, dat de hoofdingang is van het Hoge Atlasgebergte; de Ourika-vallei vanuit Marrakech met prachtige watervallen en weelderige vegetatie. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Nationaal Park van de Toubkal of het Nationaal Park van de Oostelijke Hoge Atlas, die onder andere beroemd zijn om hun wandelpaden.

Nuttige informatie

 • Prijs: de gemiddelde kosten liggen tussen €30 en €50 per dag (afhankelijk van het automodel).
 • Reistijd: de reistijd tussen Marrakech en het Atlasgebergte kan variëren tussen 2 en 4 uur of zelfs meer. Dit hangt af van waar je naartoe wilt in dit uitgestrekte deel van het gebergte dat door Marokko loopt.
 • Voordelen: Je hebt alle flexibiliteit om de verschillende bestemmingen in de uitlopers van het Atlasgebergte te verkennen.
 • Nadelen: Je moet je eigen brandstof betalen om de reis te voltooien, wat de kosten van de ervaring kan verhogen.

Boek een reis naar de Ourika vallei

3. De bus, de goedkoopste optie maar de meest tijdrovende

Atlasgebergte| ©xiquinhosilva
Atlasgebergte| ©xiquinhosilva

De bus van Marrakech naar het Atlasgebergte is de goedkoopste optie van allemaal, maar zeker de meest tijdrovende. Je vindt verschillende routes met haltes op sommige locaties in het gebergte dat zich uitstrekt tot aan de Atlantische kust van Marokko en andere met specifieke bestemmingen.

In Marrakech vind je busroutes die worden verzorgd door Supratours, aan de Mohammed V Avenue, en door CTM, aan de Hassan II Avenue. Beiden bestrijken de meeste dorpen in de uitlopers van het Atlasgebergte: Ourika, Imlil, Asni, Ouirgane, enz.

Als je bestemming bijvoorbeeld de Ourika-vallei is, kun je daar in minstens een paar uur komen met de Supratours-route. Als je echter naar het Nationaal Park van de Hoge Atlas in het oosten gaat, dat deel uitmaakt van het gebergte, moet je een CTM-bus nemen naar Midelt, de dichtstbijzijnde stad. De reis duurt meestal ongeveer 7 uur, maar daarna moet je nog 3 uur een taxi nemen naar het park.

Busreizen naar het Atlasgebergte zijn een goed alternatief als je de tijd hebt en de weg wilt leren kennen in Marrakech en omgeving. Het is zeker een ervaring die je in je reisschema kunt opnemen samen met andere activiteiten zoals een gastronomische rondleiding door Marrakech, een ballonvaart in Marrakech, enz.

Nuttige informatie

 • Prijs: de prijs van de bustransfer kan variëren tussen € 10 en € 15 per persoon.
 • Reistijd: de reistijd van Marrakech naar het Atlasgebergte hangt af van waar je heen wilt, dus je kunt tussen de 2 uur en 7 uur in de bus zitten.
 • Voordelen: je bespaart geld en je hebt een andere ervaring met busreizen langs de Atlantische kust van Marokko.
 • Nadelen: Afhankelijk van waar je heen gaat in het Atlasgebergte, moet je de busroute misschien aanvullen met een taxitransfer.

Boek een gastronomische rondreis

4. Taxi, de snelste en duurste optie

Taxi in Marrakech| ©Mike Finn
Taxi in Marrakech| ©Mike Finn

Als je weinig tijd hebt in je reisschema, maar je wilt het Atlasgebergte niet missen vanuit Marrakech, dan is de taxiservice van de stad het snelste transferalternatief. Je reist rechtstreeks naar de bestemming van je keuze in het gebergte. Het is ook ideaal als je niet zelf wilt rijden, de route van een bepaalde tour niet wilt volgen of niet met de openbare bussen wilt reizen.

In de stad vind je grand taxi's, grote auto's die worden gebruikt voor transfers buiten de stad. In tegenstelling tot de petit taxi's, die binnen Marrakech rijden, gebruiken ze geen taximeter, dus je zult een beetje moeten afdingen op de prijs.

Neem gewoon contact op met een taxibedrijf zoals Roby Taxi, en vele anderen, en ze zullen je voor de deur van je hotel opwachten. Je kunt ook naar het drukke Koutoubia-plein en het Jemaa el-Fnaa-plein gaan, waar tientallen taxi's staan die direct beschikbaar zijn.

Met deze taxiservice kun je niet alleen naar de verschillende bestemmingen binnen het Atlasgebergte reizen. Het is ook een geschikt vervoermiddel voor transfers tussen de luchthaven en Marrakech of om op tijd in de stad te zijn voor de attracties en activiteiten op je route, zoals een rondleiding door de souks van Marrakech, enz.

Nuttige informatie

 • Prijs: De kosten van de transfer bedragen ongeveer 50 € tot 100 €. Dit kan echter variëren afhankelijk van de afstand van de bestemming in de bergen.
 • Reistijd: vanaf 2 uur. Dit hangt af van de te bezoeken bestemming in het Atlasgebergte.
 • Voordelen: Je reist snel naar het Atlasgebergte, waardoor je tijd bespaart op je reisschema. Als je met kinderen in Marrakech bent, is het ook ideaal om het ze zo comfortabel mogelijk te maken.
 • Nadelen: De grote taxi's die worden gebruikt om van Marrakech naar het Atlasgebergte te komen, zijn niet gedoseerd, dus de prijzen hangen af van de chauffeur en je onderhandelingsvaardigheden.

Boek een rondleiding door de soek

Andere transportmiddelen

Toeren in de bergen| ©Land Rover MENA
Toeren in de bergen| ©Land Rover MENA

Als je een liefhebber bent van avontuur op twee wielen, met name op een motor, dan is dit een ander vervoermiddel dat je kunt gebruiken om vanuit Marrakech naar het Atlasgebergte te gaan. Je reist op een andere manier, hebt plezier en krijgt een unieke kijk op de weg.

Je kunt een motor huren bij een van de bedrijven die deze service bieden, in het stadscentrum en rond de luchthaven. Enkele daarvan zijn onder andere Riderly en Rentalmotorbike.com.

Je rijdt in je eigen tempo ten zuiden van Marrakech, langs de hele Atlantische kust van Marokko, het deel van het Atlasgebergte. Je kunt het gebergte inrijden en stoppen bij de dorpen en plaatsen die je interesseren (Kik Plateau, Ourika Valley, Imlil, Ouarzazate, etc.).

Na dit avontuur in het Hoge Atlasgebergte per motorfiets keer je terug naar de stad om verder te genieten van de beste activiteiten in Marrakech. Misschien kun je een wandeling maken in de Medina, genieten van een bad en massage in een traditionele hammam spa in Marrakech, enz.

Nuttige informatie

 • Prijs: de prijs voor het huren van een motor in Marrakech begint bij ongeveer 30 € per dag. De kosten kunnen oplopen afhankelijk van het gekozen model.
 • Reistijd: de reis van Marrakech naar het Atlasgebergte per motor kan variëren van 2 tot 6 uur of meer. Alles hangt af van hoe ver je het gebergte in gaat.
 • Voordelen: je beleeft een ander avontuur dan met conventionele vervoermiddelen als je het Atlasgebergte inrijdt.
 • Nadelen: Dit vervoermiddel is niet erg geschikt tijdens het regenseizoen, d.w.z. van december in Marrakech tot februari.

Boek een traditionele hammam spa

We vergelijken de opties om van Marrakech naar het Atlasgebergte te komen

 • Georganiseerde rondreis
 • Excursie naar het Atlasgebergte (Imlil-vallei) in het Atlasgebergte

met uitzicht op de Agafay woestijn

 • Prijs: ongeveer 27€ per persoon
 • Duur: de tocht van het stadscentrum naar de Imlil-vallei in het Atlasgebergte duurt 2 uur.
 • Voordeel: met deze tour hoef je je alleen maar zorgen te maken over het genieten van de bestemming.
 • Nadeel: de tour omvat meestal geen wandelactiviteiten in de bergen.
 • Auto huren
 • Prijs: gemiddeld 30 tot 50 euro per dag (afhankelijk van het model)
 • Duur: 2 tot 4 uur is de duur van de reis naar het Atlasgebergte vanuit Marrakech. Deze tijd varieert afhankelijk van de gekozen bestemming en het aantal stops dat je onderweg maakt.
 • Voordeel: je kunt in je eigen tempo door het Atlasgebergte reizen.
 • Nadeel: Brandstofkosten zijn voor eigen rekening.
 • Grote taxi
 • Prijs: over het algemeen vanaf ongeveer 50€ tot 100€ per transfer (afhankelijk van de afstand)
 • Duur: de transfertijd van Marrakech naar het Atlasgebergte begint bij 2 uur (afhankelijk van de gekozen bestemming in het Atlasgebergte)
 • Voordeel: je reist snel, comfortabel en zonder onderbrekingen.
 • Nadeel: de tarieven zijn vaak duur.
 • Motor huren
 • Prijs: de minimale huurprijs is 30€ (ongeveer)
 • Duur: je rijdt tussen 2 en 6 uur van Marrakech naar het Atlasgebergte (afhankelijk van de gekozen bestemming in het gebergte).
 • Voordeel: je beleeft een ander soort avontuur waarbij je zelf de route bepaalt.
 • Nadeel: dit vervoermiddel is niet geschikt tijdens de winter in Marrakech, omdat de regenval onvoorspelbaar is.

Tips voor de reis tussen het Atlasgebergte vanuit Marrakech

De bergen leren kennen| ©Kevin Gessner
De bergen leren kennen| ©Kevin Gessner

Als je hebt besloten om vanuit Marrakech naar het Atlasgebergte te gaan met een tour, bus, taxi, auto of gehuurde motor, moet je rekening houden met een aantal basistips. Zo voorkom je ongemakken en vergroot je je ervaring.

 • Boek tours, auto's en huurmotoren vantevoren. Dit is het geval als je van plan bent om in het hoogseizoen te reizen, d.w.z. van maart in Marrakech tot mei. Ook zijn de maanden september en oktober in Marrakech erg druk voor toeristen.
 • Als je van plan bent om zelf te rijden, zorg er dan voor dat je een geldig internationaal rijbewijs hebt. Dit geldt zowel voor auto's als motoren.
 • Rij voorzichtig. Wees je ervan bewust dat de wegen in Marrakech smal zijn en dat sommige stukken in slechte staat verkeren.
 • Raadpleeg de website van het toeristenbureau voor meer informatie over de stad wanneer je je bezoek aan het Atlasgebergte plant.
 • Als je een motor huurt, vergeet dan niet de veiligheidsregels voor motorrijden in Marrakech te volgen. Draag een helm, handschoenen en wees voorzichtig met snelheid.

Boek een excursie naar het Atlasgebergte