Cádiz in 1 dag: alles wat je moet weten

Cádiz rondreizen in één dag lijkt misschien een onmogelijke missie, maar als je een geschikte route uitstippelt, kun je de beste plekken van de stad ontdekken en een aantal van de interessantste excursies in Cádiz maken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Cádiz in 1 dag: alles wat je moet weten

Architectuur van Cádiz | ©Bonat

Cádiz heeft veel attracties te bieden en veel daarvan vereisen een verplaatsing naar de buitenwijken van de stad, dus het kan erg moeilijk zijn om de kust van Cádiz in één dag te verkennen, hoewel je met het juiste reisplan en een intensieve tour sommige van de belangrijkste bezienswaardigheden al in 24 uur kunt bezoeken.

Een van de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz tijdens een dagtrip is rondlopen in de oude stad om de kathedraal te bekijken, genieten van het panoramische uitzicht over de stad vanaf de Tavira Toren, lunchen op de Centrale Markt, verdwalen in het Santa Barbara kustcircuit en de zonsondergang in Cádiz bekijken tijdens een boottocht in de Baai van Cádiz.

1. Begin de tour in de oude stad met een bezoek aan de Plaza de San Antonio en de kathedraal van Cádiz.

Kathedraal van Cádiz| ©Pepe Rodríguez Cordon
Kathedraal van Cádiz| ©Pepe Rodríguez Cordon

Cádiz is een van de oudste steden van Europa en de oude stad is een representatieve plaats voor de kust van Cádiz, omdat enkele van de belangrijkste punten van Andalusië zich daar bevinden. De eerste halte is de Plaza de San Antonio, het epicentrum van de oude stad en ook de meest bezochte plek tijdens de kerstperiode, want als je van plan bent Cádiz in december te bezoeken, zul je zien dat de vlooienmarkt en de reusachtige boom zich daar bevinden.

In de buurt van de Plaza de San Antonio vind je ook enkele van de beste restaurants en bars van de stad en vanaf daar ga je verder naar de volgende halte, de kathedraal van Cádiz, die zeven straten verderop ligt en 10 minuten lopen is.

De kathedraal zal je opvallen vanwege de mix van stijlen die samenkomen op de gevel en binnenin, wat een hint geeft van het belang van Cádiz tijdens de mosliminvasie en de daaropvolgende Spaanse herovering.

In de kathedraal kun je ook het kathedraalmuseum bezoeken, met religieuze ornamenten, renaissance fresco's en beeldhouwwerken uit de gouden eeuw van Cádiz. Je kunt ook de klokkentoren van het gebouw beklimmen, met 58 meter het hoogste gebouw van de stad en vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over Cádiz.

Als je wilt, kun je ook een rondleiding nemen door de kathedraal van Cádiz en de omgeving, om de Plaza de España, de Plaza Mayor en het Romeinse theater, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad, te bezoeken.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de kathedraal en de klokkentoren kost ongeveer 6 euro per persoon.
 • Openingstijden... Dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur.
 • Locatie... Plaza de la Catedral s/n, Cádiz.

Boek een rondleiding door Cádiz

2. Bekijk het panoramische uitzicht over de stad vanaf de Tavira Toren in El Pópulo

Uitkijkpunt van de Tavira Toren| ©Pep.1984
Uitkijkpunt van de Tavira Toren| ©Pep.1984

El Pópulo is het oudste deel van Cádiz en herbergt de Tavira Toren, die na de Klokkentoren het hoogste gebouw van de stad is, maar ook het meest bezochte voor panoramische uitzichten over Cádiz omdat het een 360° uitzicht biedt en uitkijkt op de kust. Tavira ligt maar vier straten van de kathedraal vandaan, dus je kunt het in 5 minuten lopen bereiken.

In de Tavira Toren heb je ook toegang tot de camera obscura, een periscoop waarin je een live en bewegende projectie kunt bekijken van alles wat er buiten gebeurt, dankzij een optisch effect dat objecten die zich kilometers verderop bevinden dichtbij doet lijken.

De kamer van Tavira is ook beroemd omdat het de eerste camera obscura in Spanje was en een van de weinige die nog in werking is in Andalusië.

Houd er rekening mee dat als je naar de top van de Tavira Toren wilt klimmen om toegang te krijgen tot het panoramische uitzicht en de camera obscura, je een korte trap van 173 treden moet beklimmen , wat een ongemakkelijk alternatief kan zijn als je van plan bent Cádiz te bezoeken met mensen met beperkte mobiliteit.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de Tavira Toren kost ongeveer 7 euro per persoon.
 • Openingstijden... Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie... Calle Marqués del Real Tesoro 10, Cádiz.

3. Lunch op de Centrale Markt van Cádiz en wandel door de visserswijk La Viña

Abastos Markt| ©HombreDHojalata
Abastos Markt| ©HombreDHojalata

Nadat je de stad van boven hebt gezien, raad ik je aan te stoppen voor de lunch op de Centrale Markt van Cádiz, die één straat verwijderd is van de Tavira Toren. Op deze markt kun je de kraampjes met groenten, fruit, vis, vlees en worst bezoeken en je mengen onder de lokale bevolking op de plekken waar de lokale bevolking hun dagelijkse boodschappen doet.

Je kunt ook lunchen bij de eetkraampjes op de markt in de chiringuitos (kraampjes) met uitzicht op de straat, waar je tapas, verse vis, gebak, gebakken producten en warme dranken kunt krijgen. Daar kun je even pauzeren en ontspannen voordat je je rondleiding voortzet. Als je van plan bent Cádiz in de winter te bezoeken, kun je de markt ook gebruiken om te schuilen voor de kou.

Na de lunch op de Centrale Markt van Cádiz kun je richting de kust gaan via de visserswijk La Viña, een van de kleurrijkste wijken van de stad met zijn kleine huisjes en kronkelige straatjes.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de Mercado de Cádiz is gratis.
 • Openingstijden... Geopend van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 16.00 en van 20.00 tot 00.00.
 • Locatie... Plaza de la Libertad s/n, Cádiz.

4. Wandel door het Parque Genovés en de kustpromenade van Santa Bárbara

Genoves Park, Cádiz| ©antgarprats
Genoves Park, Cádiz| ©antgarprats

Genoves Park, gelegen aan de kust en vlakbij de Punta de la Candelaria, is een van de meest representatieve plekken in Cádiz en de grootste groene long in het oude gedeelte van de stad. Hier vind je een groot aantal struiken, bomen en lokale bloemen, maar ook monumenten, palmbomen, een grot met een vijver bewoond door eenden en een kinderspeelplaats, waardoor het een ideaal plan is als je van plan bent Cádiz met kinderen te bezoeken.

De grot bevat ook een waterval omringd door dinosaurusbeelden, zodat je een aantal van de beste foto's van Cádiz kunt maken, vooral vanaf het profiel met uitzicht op de baai van Cádiz. Het Parque Genovés heeft ook een eet- en drinkgelegenheid en een betonnen schaatsbaan.

Achter het Parque Genovés heb je toegang tot de Mirador de Santa Bárbara, gelegen aan de gelijknamige kustpromenade, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de baai, vooral op heldere dagen als je van plan bent Cádiz in de zomer te bezoeken

In het parkgebied kun je ook het Plaza Mentidero bezoeken, dat wordt omringd door bars en restaurants, en de Jardines del Paseo de Carlos III. Zoals je kunt zien, is de oude stad van Cádiz een plek om rond te lopen omdat de bezienswaardigheden allemaal op loopafstand van elkaar liggen.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het park is gratis.
 • Openingstijden... Het park is elke dag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.
 • Waar... Av. Dr. Gómez Ulla s/n, Cádiz.

5. Wandel langs het strand van La Caleta en bezoek het kasteel van Santa Catalina

La Caleta Strand| ©kanbron
La Caleta Strand| ©kanbron

De volgende stop op de tour is een bezoek aan La Caleta Beach, een van de beroemdste stranden van de stad en gelegen in een gebied dicht bij de oude stad. La Caleta is ook favoriet bij bezoekers, dus als je van plan bent Cádiz in het hoogseizoen te bezoeken, zul je merken dat het er druk is met toeristen, hoewel het een erg lang strand is, dus je kunt er heerlijk wandelen en zelfs een parasol opzetten.

Als je Cádiz in augustus of tijdens de zomer wilt bezoeken kun je een duik nemen in het warme, kristalheldere water van het strand, anders kun je een wandeling maken langs de kust van Cádiz en dan je route vervolgen via het kasteel van Santa Catalina of een fietstocht maken om de stranden ten zuiden van de stad te verkennen.

Na een rondleiding door La Caleta kun je het Kasteel van Santa Catalina bezoeken, dat naast het strand ligt. Je kunt er een rondleiding krijgen over de paradeplaats, de wachtposten, de verdedigingstorens van het ommuurde fort, de promenade en de esplanade vanwaar je kunt uitkijken over de kust van Cádiz.

De rondleiding door het kasteel van Santa Catalina duurt ongeveer een uur, dus het is ideaal als je een kort verblijf in de stad plant, zoals in dit geval, omdat je dan geen vertraging oploopt voor de rest van de excursies.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het kasteel van Santa Catalina kost in eerste instantie ongeveer 8 euro per persoon.
 • Openingstijden... Dagelijks geopend van 11.00 tot 20.00 uur.
 • Waar... Calle Campo de las Balas s/n, Cádiz.

Boek een rondleiding door de kust van Cádiz

6. Maak een fietstocht langs de promenades van Santa María del Mar

Cádiz Promenade| ©Emilio
Cádiz Promenade| ©Emilio

Als je van plan bent Cádiz in januari of tijdens de koudere maanden te bezoeken en je bent niet van plan om in La Caleta te gaan zwemmen, kun je het strand en het kasteel van Santa Catalina bezoeken en vervolgens het meeste uit je bezoek aan de kust van Cádiz halen door een fietstocht langs de promenades van Santa Maria del Mar te maken.

Santa María del Mar is een van de stranden op weg naar het zuiden van Cádiz, gelegen in de baai tegenover de Puente de la Constitución en is ook een van de mooiste stranden van de stad, met wit zand en fietspaden in de omgeving.

Deze tours beginnen meestal bij de Romeinse ruïnes van La Tacita de Plata en je kunt er komen vanaf het Castillo de Santa Catalina met lijn 2 bussen of met de hop on-hop off toeristenbus van Cádiz. Tijdens deze tours leer je ook het nieuwe gedeelte van de stad en het Playa de la Constitución kennen.

Interessante details

 • Prijs... Ongeveer 35 euro per persoon, inclusief de hulp van een lokale gids, de fiets en de verplichte veiligheidselementen om te rijden.
 • Duur... Ongeveer anderhalf uur.

Boek een fietstour in Cádiz

7. Bekijk de zonsondergang tijdens een boottocht in de baai van Cádiz.

Zonsondergang in de baai van Cádiz| ©Javier Linares
Zonsondergang in de baai van Cádiz| ©Javier Linares

Kijken naar de zonsondergang in Cádiz, een van de mooiste en schoonste van Spanje, is een van de beste dingen om te doen in de stad, en het beleven vanaf het water tijdens een boottocht is het beste alternatief. Deze excursies vertrekken vanaf El Puerto de Santa María, 20 kilometer ten noorden van de oude stad, een gebied dat je per taxi of met de buslijn M-040 kunt bereiken.

Tijdens deze excursies kun je ongeveer 2 uur lang rond de baai van Cádiz varen en de bruggen Carranza en Constitución bezoeken. Als je de tour in de zomer doet, is er tijdens de boottocht ook een stop om te zwemmen en watersporten te beoefenen, zoals peddelsurfen en snorkelen, hoewel het beste deel aan het einde van de tocht komt, als je de zon ziet ondergaan aan de horizon van Cadiz.

Deze tochten zijn ook geschikt als je van plan bent om Cádiz met kinderen te bezoeken, omdat de boten meestal opblaasbare spelletjes en kinderactiviteiten bevatten, zodat de kinderen zich niet hoeven te vervelen tijdens de tocht.

Tegen het einde van de tour keert de boot terug naar El Puerto de Santa María en vanaf daar kun je weer een taxi nemen of de M-040, M-060, M-961 of M-0967 bussen om terug te keren naar de oude stad van Cádiz om je intensieve 24-uurs tour langs de kust van Cádiz af te sluiten met een diner in de restaurants van de Plaza de Mina.

Interessante details

 • Prijs... Ongeveer 40 euro per persoon, inclusief de rit, de zwemstop en de watersportuitrusting.
 • Duur... Ongeveer 2 uur.

Boek een boottocht in de baai van Cadiz

8. Neem afscheid van de stad met een diner in de restaurants van de Plaza de Mina

Straten van Cádiz| ©santiago lopez-pastor
Straten van Cádiz| ©santiago lopez-pastor

Het Plaza de Mina ligt in een van de meest pittoreske delen van de oude stad, dicht bij de tuinen van Clara Campoamor en omringd door een aantal van de meest karakteristieke restaurants van Cádiz, dus een van de beste manieren om een dagtour door de stad af te sluiten is dineren in een van de nabijgelegen plaatsen.

Als je liever tapas eet, kun je kiezen voor restaurant Balandro, vlakbij de kust in Caletilla de Rota, of Taberna de Anteojo, een straat verder naar het zuiden. Als je vlees, empanadas of vis wilt, kun je kiezen voor La Marmita de Buenos Aires, Casa Lazo of Mesón Casa Antonio en als je een van die mensen bent die hunkeren naar een typisch gerecht, raad ik La Curiosidad de Mario Barreiro aan.

In al deze restaurants kun je genieten van de gastronomie van Cádiz, die zich onderscheidt door zijn zeevruchten en vis in de zomer en door zijn soepen en stoofschotels in de winter, maar die je op elk moment van het jaar zal verrassen.

 • Morgen
 • San Antonio Plein
 • Kathedraal van Cádiz
 • Kathedraal Museum
 • Klokkentoren
 • Middag
 • Tavira toren
 • Lunch op de centrale markt
 • Wandeling door La Viña
 • Genovés Park
 • Namiddag
 • Strand van Las Caletas
 • Kasteel van Santa Catalina
 • Excursie met de fiets
 • Boottocht
 • Nacht
 • Terug naar de oude stad
 • Mina Plein
 • Tuinen van Clara Campoamor
 • Restaurants in de Caletilla de Rota