10 dingen om te doen in Cádiz in oktober

Het begin van de herfst is een ideale tijd om Cádiz te bezoeken met mooi weer, lagere prijzen dan in het hoogseizoen en om te genieten van een aantal van de beste festivals in de stad.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Cádiz in oktober

Cadiz | ©Miguel Ángel García

Cádiz is een populaire bestemming in de zomer, wanneer de stranden en boottochten rond de baai het populairst zijn, maar het is ook een plek die je op andere tijden van het jaar kunt bezoeken. In oktober, tijdens de herfst, kun je de bezienswaardigheden van Cádiz verkennen met minder toeristen, mooi weer en goedkopere prijzen dan in het hoogseizoen.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz in oktober zijn het bijwonen van het Theaterfestival, deelnemen aan het Flamencofestival, genieten van het garnalenseizoen in Sanlúcar en een bezoek brengen aan de stranden van Cádiz om optimaal te profiteren van de laatste warme dagen.

1. Ga naar het Ibero-Amerikaanse Theaterfestival van Cádiz

Groot Teatro Falla| ©Alfonso Jimenez
Groot Teatro Falla| ©Alfonso Jimenez

Oktober is een maand vol festivals en feesten in Cádiz, maar het meest representatieve evenement is ongetwijfeld het Ibero-Amerikaanse Theaterfestival, dat elk jaar in de tweede helft van de maand plaatsvindt en honderden Spaanstalige artiesten samenbrengt in toneelstukken in verschillende delen van Cádiz.

Het epicentrum van het festival is het Gran Teatro Falla, maar je kunt ook voorstellingen zien in de Sala Central Lechera, het stadhuis, het Teatro del Títere en het Aulario La Bomba. Dit dramatische kunstevenement is een van de bekendste in zijn soort ter wereld en trekt elk jaar duizenden bezoekers.

Kaartjes voor de voorstellingen zijn individueel, wat betekent dat je kunt kiezen welke voorstellingen je wilt bijwonen en kaartjes kunt kopen voor elke voorstelling, die in eerste instantie ongeveer 8 euro kosten. Tijdens het festival rijdt het openbaar vervoer tussen de locaties van de voorstellingen met kortingen en de hop-on-hop-off toeristenbus van Cádiz stopt ook bij elk theater.

Interessante details

 • Prijs... Kaartjes voor elke show zijn individueel en beginnen bij ongeveer 8 euro per persoon.
 • Wanneer.... Tijdens de tweede helft van oktober.
 • Waar... In het Gran Teatro Falla, de Sala Central Lechera, het stadhuis, het Teatro del Títere en het Aulario La Bomba.

Boek de toeristenbus van Cádiz

2. Maak een tour over de wijnroute van Jerez

Wijnroute| ©Jonathan Rubio H.
Wijnroute| ©Jonathan Rubio H.

In oktober, wanneer de stranden van de stad leeg beginnen te lopen en de heetste dagen verdwijnen, krijgt de Jerez wijnroute al zijn pracht terug en wordt rondtoeren een van de beste excursies in Cádiz omdat de afname van het aantal toeristen samenvalt met een klimaat dat warm blijft en met de aanleg van de wijnmakerijen, die geen periodes van zaaien of oogsten doormaken en zich richten op proeverijen.

De Sherry Wijnroute is de meest bezochte in Spanje en omvat een aantal van de beste landschappen in de driehoek gevormd door Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en Puerto de Santa María, hoewel er ook andere steden bij betrokken zijn zoals Chiclana, Chipiona, Puerto Real, Rota, Trebujena en Lebrija.

Als je van plan bent Cádiz in oktober te bezoeken, valt je bezoek samen met de beste maand voor proeverijen op de wijnroute en om te genieten van het landschap langs de route, die een van de mooiste van Andalusië is. Je kunt de tocht met een gids doen of op eigen gelegenheid in een huurauto of met het openbaar vervoer, maar ik raad je aan om de wijnhuizen niet te missen.

3. Woon het flamencofestival in San Roque bij

Flamenco show| ©n8fire
Flamenco show| ©n8fire

Als je een van de beste flamencoshows in Cádiz wilt zien , kun je in oktober het San Roque Flamencofestival bijwonen , dat een eerbetoon is aan de zangeres Canela de San Roque en de beste lokale artiesten van dit Andalusische muziekgenre bij uitstek presenteert.

Het festival vindt plaats in verschillende delen van San Roque, want naast de concerten en live optredens zijn er ook toneelstukken, kunstexposities in het stadhuis en lezingen en tekententoonstellingen op andere locaties in de stad. De toegang tot alle activiteiten is gratis en San Roque staat ook vol met kraampjes met eten en cadeaus voor bezoekers.

Het belangrijkste evenement van het San Roque Flamencofestival is de prijsuitreiking in het Teatro Juan Luis Galiardo, waar lokale artiesten worden erkend en de winnaar van de editie wordt gekozen en het festival wordt afgesloten met een optreden van een internationale ster.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de festivalactiviteiten is gratis.
 • Wanneer... De hele maand oktober.
 • Waar... In San Roque, Cádiz.

4. Geniet van het langoustineseizoen in Sanlúcar

Abastos Markt| ©HombreDHojalata
Abastos Markt| ©HombreDHojalata

In oktober begint het garnalenseizoen in Sanlúcar de Barrameda, dus als je tijdens je bezoek aan de stad de Mercado de Abastos bezoekt, kun je een aantal van de beste gerechten uit de gastronomie van Cádiz proberen , die bekend staat om zijn verse vis, tonijn, zeevruchten en tapas.

Je kunt ook garnalen proberen in andere delen van de stad en meestal tegen een lagere prijs dan tijdens het hoogseizoen, maar in Sanlúcar, de belangrijkste visplek, zijn ze altijd verser en heb je de beste opties. Je kunt ze ook begeleiden met sherrywijn.

In Sanlúcar kun je ook manzanilla proberen, de typische lokale wijn die meestal bij de recepten uit Cádiz wordt geschonken.

Boek een tapastour in Jerez

5. Vier Columbusdag op de rivier Guadalquivir

Guadalquivir| ©Lou Lopez
Guadalquivir| ©Lou Lopez

Elke 12 oktober viert Spanje Columbusdag , waarop de ontdekking van Amerika wordt herdacht. In Cádiz is deze dag vooral belangrijk omdat de karavanen van de derde reis van Christoffel Columbus vanuit Sanlúcar de Barrameda vertrokken en sindsdien zijn de havens van Cádiz verbonden met de Spaanse geschiedenis.

Op elke Día de la Hispanidad in Sanlúcar de Barrameda vinden activiteiten plaats op de oevers van de rivier de Guadalquivir, waaronder optochten, paardenraces op het strand, kraampjes met eten en rondleidingen om de geschiedenis van de ontdekking van Amerika te herdenken. Er zijn ook kinderactiviteiten zoals toneelstukken en poppenshows, waardoor het een goed alternatief is als je van plan bent Cádiz met kinderen te bezoeken.

De vijf schepen van Ferdinand Magellan en Sebastian Elcano vertrokken in 1519 vanuit Sanlúcar de Barrameda om rond de wereld te varen, dus je kunt ook over hun heldendaden horen. Je kunt ook de kust van Jerez verkennen tijdens een van de beste excursies vanuit Cádiz.

6. Bezoek de stranden om te genieten van de laatste warme dagen

La Caleta Strand| ©kanbron
La Caleta Strand| ©kanbron

De stranden van Cádiz zijn de belangrijkste attractie van de stad in de zomer en hoewel in de herfst de temperatuur daalt en de toestroom van toeristen afneemt, kun je als je van plan bent de kust van Cádiz in oktober te bezoeken genieten van de laatste warme dagen, die behalve op regenachtige dagen goed weer bieden om langs de baai te wandelen en te zwemmen.

Om de stranden van Cádiz te verkennen hoef je niet ver van de oude stad te gaan, want je kunt een bezoek brengen aan La Caleta, het beroemdste strand van Cádiz in de buurt van het kasteel van San Sebastian en dat in oktober niet erg druk is, het strand van Santa Maria del Mar en het strand van La Victoria.

Als je de beste stranden van de Andalusische kust wilt ontdekken, kun je Playa de la Calzada in Sanlúcar de Barrameda bezoeken , Playa de las Piletas, dat heel dichtbij ligt, of Playa de Bolonia, dat werd verkozen tot het mooiste strand van Spanje.

7. Neem deel aan het Romeins Festival van Chipiona

Chipiona| ©Jose Luis Garcia
Chipiona| ©Jose Luis Garcia

Cádiz is een van de oudste steden van Europa en de geschiedenis en architectuur doen denken aan de Romeinse tijd. Daarom wordt in Chipiona jaarlijks het Romeins Festival gehouden, met als doel het cultureel erfgoed van de stad te verrijken en de contactpunten te redden die de stad met haar verleden verbinden.

Het festival bestaat uit conferenties, tentoonstellingen, toneelstukken, workshops, gekostumeerde optochten en wijnproeverijen die proberen de tijden waarin Chipiona afhankelijk was van het Romeinse Rijk in herinnering te brengen , dus het is heel gewoon dat als je de stad bezoekt tijdens het evenement je gekarakteriseerde krijgers en Romeinse eetkraampjes tegenkomt.

Je kunt elk jaar in de tweede week van oktober deelnemen aan dit festival. De meeste activiteiten zijn gratis, dus het is geen dure activiteit en Chipiona, aan de kust van Jerez, is gemakkelijk te bereiken vanaf Sanlúcar de Barrameda, dus je kunt beide bezoeken combineren.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de meeste festivalactiviteiten is gratis.
 • Wanneer... Tijdens de tweede week van oktober.
 • Waar... In Chipiona, Cádiz.

8. Bezoek het pretpark 'Virgen del Rosario' in Los Barrios

Pretpark| ©Pedro Lozano
Pretpark| ©Pedro Lozano

Oktober is in Cádiz de feestdag van de Maagd van de Rozenkrans en Los Barrios heeft een heel eigenaardige manier gevonden om haar eer te bewijzen, want elk jaar wordt er ter ere van de Maagd een pretpark opgezet met als doel geld in te zamelen voor verschillende donaties.

Het pretpark bevat een achtbaan, botsauto's, kinderspelletjes en kraampjes met eten en heeft ook een aantal interessante initiatieven, zoals een tijdvak waarin de attracties geen muziek of lawaai van welke aard dan ook hebben, zodat kinderen met autisme het kunnen bijwonen.

Dit pretpark wordt elk jaar in de tweede week van oktober opgezet en is een van de beste alternatieven die je kunt overwegen als je van plan bent Cádiz met kinderen te bezoeken.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het park is gratis en elke attractie kost ongeveer 3 euro.
 • Wanneer... In de tweede week van oktober.
 • Waar... In Los Barrios, Cádiz.

9. Kom naar de Bornos Bierbeurs

Bornos| ©Emilio
Bornos| ©Emilio

In Cádiz zijn sherry en manzanilla de belangrijkste dranken, maar in Bornos worden ze overschaduwd door bier, want er zijn een dozijn lokale brouwerijen die de jaarlijkse Feria de la Cerveza organiseren , een evenement dat meestal samenvalt met Columbusdag en de belangrijkste producenten samenbrengt.

De Feria de la Cerveza de Bornos heeft geen epicentrum, maar wordt gehouden in elke bar in de stad, die met medewerking van het stadhuis een pint bier met tapas aanbiedt voor ongeveer 3 euro en ook wel eens met drankjes tegen gereduceerde prijzen. Enkele van de deelnemende brouwerijen zijn Cafetaria Vaymar, Vicente Oca, Azuquita, El Embarcadero en Mesón Los Olivares.

Houd er rekening mee dat Bornos in het binnenland van Cádiz ligt en zelfs Jerez de la Frontera passeert, dus het is geen ideale keuze als je een kort verblijf in de stad plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met opties om Cádiz in 2 dagen te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs... Het bier- en tapasmenu tijdens het festival kost ongeveer 3 euro.
 • Wanneer... In de maand oktober.
 • Waar... In Bornos, Cádiz.

10. Bezoek de Straat van Gibraltar om walvissen en dolfijnen te kijken.

Straat van Gibraltar| ©Consuelo Ternero
Straat van Gibraltar| ©Consuelo Ternero

De Straat van Gibraltar is vanwege zijn schoonheid en historisch belang een van de belangrijkste punten van Cádiz en een van de plaatsen die je niet mag missen tijdens je reis langs de kust van Cádiz. Als je van plan bent om in oktober het strand van Tarifa te bezoeken, kun je ook kiezen voor een excursie om walvissen en dolfijnen te kijken.

Walvissafariboten vertrekken elke dag vanuit Tarifa en in oktober, het migratieseizoen, kun je tijdens de boottocht walvissen en dolfijnen spotten. Sommige zeedieren die permanent in de zeestraat leven, kun je ook vinden als je in januari naar Cádiz gaat, hoewel het dan koud is en veel regent, wat het navigeren bemoeilijkt.

Bovendien kun je tijdens deze excursies ervaren hoe het is om tussen twee continenten te varen en op heldere dagen kun je zelfs de Rots van Gibraltar en de kust van Marokko aan de horizon zien.

Boek een boottocht in Cádiz

Temperaturen in Cádiz in oktober

Avond in Cádiz| ©Angel Sotomayor
Avond in Cádiz| ©Angel Sotomayor

In oktober beginnen de temperaturen in Cádiz te dalen ten opzichte van de zomer, hoewel het weer warm blijft, met gemiddelde temperaturen van 18° graden, met maxima van 25° en minima van 14°.

Houd er rekening mee dat hoewel het weer mild is in oktober, het ook een tijd is waarin de regen begint, dus zorg ervoor dat je het weer controleert voor je excursies. Als je in december in Cádiz verblijft, zul je merken dat de temperaturen daarna aanzienlijk dalen.

Het aantal toeristen in Cádiz in oktober

Straten van Cádiz| ©santiago lopez-pastor
Straten van Cádiz| ©santiago lopez-pastor

De zomer is het hoogseizoen van de stad, dus vanaf september neemt het aantal toeristen af, waardoor je bezoek aan Cádiz in oktober een stuk rustiger zal zijn.

Houd er wel rekening mee dat oktober een feestmaand is in Cádiz, dus het kan gebeuren dat de stad op sommige plekken een hoger aantal bezoekers registreert dan normaal, hoewel het niet de toestroom van de zomermaanden zal halen.

Prijzen in Cádiz in oktober

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Oktober is een van de beste periodes om Cádiz te bezoeken omdat de prijzen, met name de accommodatieprijzen, drastisch dalen en het laagseizoen begint. Dit is belangrijk omdat je dan de stad met het milde klimaat kunt bezoeken tegen een voordelige prijs.

Vanaf oktober zul je merken dat de prijzen praktisch hetzelfde zijn als wanneer je besluit Cádiz in de winter te bezoeken, maar met het voordeel dat het weer nog steeds mild is en je zelfs kunt gaan zwemmen op de stranden waar weinig bezoekers zijn.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Cádiz in oktober?

Bagage| ©JamesDeMeyer
Bagage| ©JamesDeMeyer

De volgende items mogen niet ontbreken in je koffer voor een bezoek aan Cádiz in oktober:

 • Zwemkleding
 • Strandschoenen
 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Lichtgewicht broek
 • Wollen sokken
 • Wollen truien
 • Lichtgewicht, waterdichte jas
 • Waterdichte laarzen
 • T-shirts
 • Comfortabel schoeisel