Beste flamenco shows in Cádiz

Cádiz is het mekka van de Andalusische flamencocultuur, dus het is niet ongewoon om goede plaatsen te vinden om van het beste van deze kunstvorm te genieten. Hier zijn een paar opties.

Andressa García

Andressa García

12 minuten lezen

Beste flamenco shows in Cádiz

Flamenco show | ©Elliott Brown

Van het centrum van Cádiz tot de buitenwijken van de hoofdstad zelf is de Andalusische cultuur, en vooral de zigeunerwortels die in de flamenco aanwezig zijn, op elke hoek voelbaar. Er zijn enkele plaatsen die grote populariteit genieten vanwege hun prachtige optredens.

De gelegenheid hebben om te genieten van een goede flamenco show is een van de beste dingen die je kunt zien en doen in Cádiz, daarom zal ik je enkele plaatsen vertellen waar je van deze kunst kunt genieten in de stad, en zelfs daarbuiten, aangezien Jerez de la Frontera een van de beste plaatsen is om ervan te genieten.

1. Jerez de la Frontera: Hart van de Flamenco van Cádiz

Een persoon die flamenco danst| ©pcdazero
Een persoon die flamenco danst| ©pcdazero

Om te beginnen met het aftellen van de beste flamencoshows in de provincie Cádiz, is het nodig om iets verder te reizen en naar Jerez de la Frontera te gaan, een plaats die zich onderscheidt door erkend te worden als de ware bakermat van de "cante jondo" (diepe zang) in Cádiz. Het is precies in deze plaats waar u zeker de beste flamencoshows van de stad zult vinden.

Vele tablaos tonen al jaren en decennia lang de jonge beloften van de flamenco, maar geven ook het podium aan de meest ervaren in het veld. In deze stad vindt u een groot aantal tablao's die avond aan avond live shows bieden, evenals de beste traditionele tapas en snacks.

Een reis naar Jerez de la Frontera is een van de beste excursies die u vanuit Cádiz kunt maken om de waarde van de flamenco te ontdekken en vooral de zogenaamde flamencoroutes, wat niets anders is dan een wandeling langs verschillende flamencomuziekpodia, om alles te laten zien wat met deze kunst te maken heeft.

Een van de routes is de Compás del Tres por Cuatro, die een eerbetoon is aan de bulería en andere basiselementen van de flamenco. De tweede is de Bajañí-route, die de ontwikkeling, het belang en de oorsprong van de gitaar als belangrijk onderdeel van de flamenco probeert uit te leggen en te ontleden.

Belangrijke details

 • Prijs: De prijzen variëren afhankelijk van de locatie.
 • Tijdschema: Flamencoshows vinden over het algemeen elke avond plaats.
 • Hoe er te komen: U kunt Jerez de la Frontera bereiken door een excursie naar deze stad te maken. U kunt het ook op eigen gelegenheid doen met een huurauto of het openbaar vervoer.

Proef de beste tapas in Jerez de la Frontera

2. Peñas en tablaos: nieuwe generatie flamenco in Cádiz

La Caleta Strand| ©kanbron
La Caleta Strand| ©kanbron

Flamenco in Cádiz is geen kwestie van leeftijd, dus je vindt in Cádiz zowel een sfeer voor oudere mensen die de voorkeur geven aan de klassieke versies van flamenco met zijn meer traditionele exponenten, als een meer jeugdige sfeer die liever onder de indruk is van de nieuwe interpretaties van flamenco.

Om alle soorten flamenco te vinden en vooral om te genieten van nieuw en opkomend talent, is een van de beste opties ongetwijfeld om naar de tablaos en peñas te gaan die verspreid liggen over heel Cádiz, of in ieder geval in de hoofdstad.

Natuurlijk zijn er bekende tavernes en tablaos in het centrum van Cádiz, maar de ervaring van het ontdekken van de beste shows van jonge artiesten is niet compleet als je je niet laat leiden door de aanbevelingen van de mensen die in Cádiz wonen, die altijd bereid zijn om je de weg te wijzen naar de beste optredens van deze populaire traditie.

Sommige van de restaurants die live flamencomuziek en -voorstellingen bieden, en nieuw talent laten zien, bevinden zich in de strandzone van La Caleta, dus het bijwonen van deze voorstellingen is een van de beste dingen om te doen in Cádiz in de zomer, en vooral als u met z'n tweeën gaat, omdat u de avond kunt afsluiten met een wandeling langs het strand.

Belangrijke details

 • Prijs: De prijs varieert afhankelijk van de erkenning van de artiest en de kosten binnen elk restaurant.
 • Tijdschema: Het hangt af van het tijdschema van het restaurant, hoewel de flamencoshow meestal 's nachts plaatsvindt.
 • Hoe er te komen: U kunt naar het centrum van Cádiz met een rondleiding of op eigen gelegenheid.

3. Flamenco in de haven van Santa Maria

Traditionele flamencokleding| ©Steve Dressler
Traditionele flamencokleding| ©Steve Dressler

De haven van Santa Maria is een van de beste plaatsen om flamenco van kwaliteit te vinden in Cádiz. Bovendien verwelkomt deze plaats, gezien de grote vraag naar flamencoschatten, dagelijks een groot aantal toeristen. Er zijn veel tablaos flamencos in de haven, evenals verschillende gastronomische voorstellen, voornamelijk gebaseerd op typisch eten uit Cádiz.

Anderzijds zijn er veel tablaos die niet alleen flamencomuziek aanbieden , maar ook een mix van flamencoritmes samen met jazz en andere internationale ritmes.

Om te genieten van deze plaatsen die goede shows bieden in de haven, kunt u de route op eigen houtje afleggen, of u kunt een van de beste tours rond Cádiz doen, in dit geval rond de haven, waarin u een groot deel van de tablaos en etablissementen die dit concept van traditionele muziek aanbieden samen met de onvermijdelijke tapas en andere lekkernijen van de gastronomie in Cádiz kunt leren kennen.

Belangrijke details

 • Prijs: Als je de tour op eigen houtje doet kost het je niets, maar als je een rondleiding doet kost het je ongeveer 50 euro.
 • Tijdschema: De beste tijd om de tablaos flamencos in de haven van Santa María te bezoeken is ongetwijfeld 's avonds, vanaf 19:00 uur.
 • Hoe er te komen: Om naar Puerto de Santa María te gaan kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer of u kunt met uw eigen auto komen, aangezien het mogelijk is om een parkeerplaats in de buurt te vinden.

Neem een privé tour in Cádiz

4. Puro Arte en andere tablaos in Jerez

Flamencotablao Puro Arte| ©Toño Molina
Flamencotablao Puro Arte| ©Toño Molina

Tablao's in Jerez zijn aan de orde van de dag, of nacht in dit geval, en daarom zijn er op elk moment van het jaar tal van plaatsen waar u van flamenco kunt genieten. Een van de beste plaatsen die ongetwijfeld een aparte plaats verdient is Puro Arte. Hier is het mogelijk om de kunst van de flamenco van dichtbij mee te maken.

Hier kun je niet alleen luisteren naar flamencomuziek, maar ook de hele show zien. Bovendien is de ervaring die het biedt volledig interactief, waarbij het publiek ook de mogelijkheid heeft om deel te nemen aan de show. Als u een liefhebber bent van flamencomuziek en de bijbehorende kunst, dan is dit een plek die u niet mag missen.

Het hele jaar door zijn er elke avond voorstellingen, dus je hoeft niet te wachten op flamencofestivals om te kunnen genieten van de verschillende shows die deze plek biedt. Elke show duurt ongeveer 3 en een half uur, en het beste is dat je wat tapas kunt proberen terwijl je van de show geniet.

Belangrijke details

 • Prijs: Om deze show binnen te gaan betaal je tussen de 15 en 20 euro per kaartje, afhankelijk van wanneer je het koopt.
 • Tijd: De flamencoshow begint meestal na 19:00 uur.
 • Hoe kom je er: Om bij Puro Arte te komen kun je de trein nemen en aankomen bij de treinhalte in Jerez de la Frontera.

Boek uw bezoek aan Puro Arte in Jerez

5. Flamenco shows in de tablao La Cava

Flamenco in La Cava| ©tracylobb
Flamenco in La Cava| ©tracylobb

We moeten een speciale plaats inruimen voor deze plaats, die een van de populairste plaatsen in Cádiz is om van een flamencoshow te genieten. La Cava is gelegen in het centrum van Cádiz en als er één ding is waar het bekend om staat, dan is het wel het presenteren van shows van hoge kwaliteit die de ware flamenco-geest van deze provincie vertegenwoordigen.

Het is gevestigd in de ruimtes van wat vroeger een theater was in de 12e eeuw, maar het laat ook allerlei soorten publiek toe, zowel plaatselijke bewoners als bezoekers. Het is ook een uitstekende plek om wat van de gastronomie van Cádiz te proeven terwijl u geniet van de volledige flamencoshow, begeleid door gitaristen, dansers en andere deelnemers.

Een van de hoogtepunten van deze plaats is dat ze speciale aandacht besteden aan de sterrendom van belangrijke figuren in de cultuur van de flamenco in Spanje, en daarom bevat de decoratie van de plaats foto's van de meest iconische figuren van deze traditie.

Het centrum van Cádiz is een goede plek om kennis te maken met de aan de flamenco gewijde ruimtes, waar allerlei eet- en genietgelegenheden te vinden zijn, sommige bekender dan andere, maar allemaal met dezelfde kwaliteit en onberispelijkheid bij de presentatie van de show.

Belangrijke details

 • Prijs: Afhankelijk van het soort show en wie het presenteert, kan het kaartje voor een flamencoshow in La Cava tussen de 12 en 25 euro per persoon kosten.
 • Tijdschema: Flamencoshows vinden meestal 's avonds plaats. Bijna altijd vanaf 19.30 uur.
 • Hoe er te komen: U kunt La Cava bereiken met een eigen auto of met het openbaar vervoer naar het centrum van Cádiz.

6. Flamencofestivals in Jerez de la Frontera

Flamencofestivals in Jerez de la Frontera| ©Casa Patas Flamenco
Flamencofestivals in Jerez de la Frontera| ©Casa Patas Flamenco

Zoals u al weet, is Jerez de la Frontera één van de beste plaatsen om goede flamenco te vinden in Cádiz, aangezien dit het mekka van de flamenco is in deze provincie. Daarom heeft deze kunstvorm zijn eigen festivals waar je in bepaalde periodes van het jaar van kunt genieten.

Tussen februari en maart, bijvoorbeeld, kunt u genieten van het Festival Internacional de Jerez, waar meerdere flamencomuzikanten samenkomen met de bedoeling om de flamencozang bekend te maken bij een internationaal publiek, en om de nationale bezoekers die op zoek zijn naar goede flamencoshows te verblijden.

Dit festival is belangrijk in de plaats omdat het ongeveer 40 flamencoshows presenteert voor de duur van het festival, dat ongeveer twee maanden duurt. Als een van de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz in september, mag u ook het Fiesta de la Bulería niet missen, een festival ter ere van de flamenco in al zijn pracht en praal.

Het Fiesta de la Bulería is een van die shows die nationaal en internationaal weerklank vinden, en dat komt omdat het de belangrijkste artistieke vertegenwoordiging van de flamenco wil vieren, in dit geval de Bulería. Elk jaar kan het publiek genieten van talloze optredens om deze vorm van flamenco te eren. Het is ongetwijfeld een goede plek om te genieten van zeer goede flamencoshows in Cádiz.

Belangrijke details

 • Prijs: Kaartjes voor het Internationale Flamencofestival kosten ongeveer 17 euro. In het geval van het Fiesta de la Bulería kunnen de prijzen variëren van 20 tot 75 euro, afhankelijk van het aantal shows dat u wilt zien.
 • Tijdschema: De tijden van elke show worden vastgesteld tijdens het seizoen van elk festival. Ze beginnen meestal rond 19.00 uur.
 • Hoe er te komen: Om naar Jerez te gaan, kunt u met een privé-auto, met een privé-bus via een excursie of met het openbaar vervoer.

7. Café Teatro Pay-Pay en andere gerenommeerde tablaos

Foto's van het Pay-Pay theater| ©miko lynn
Foto's van het Pay-Pay theater| ©miko lynn

In het centrum van de stad Cádiz zijn er veel plaatsen die klaar staan voor een goede flamencoshow, dus je krijgt de kans om er meer dan één te bezoeken als je een tour maakt door deze kant van de stad. Een van de belangrijkste is ongetwijfeld Café Pay-Pay.

Avond na avond is deze zaal getuige van de getalenteerde flamencozang van de rijzende sterren van de flamencoscene in Cádiz. Het is ook mogelijk om optredens te zien van enkele van de meest ervaren flamencoartiesten uit de regio. Dit is een van de beste dingen om te doen in Cádiz in de winter, want er is niets zo acclimatiserend op een koude winternacht als een goed flamenco-uitje.

Dit café vermaakt al vele jaren het nachtleven van Cádiz en is een echte "Must to do" geworden voor zowel jongeren als ouderen die op zoek zijn naar avondvertier. U zult genieten van de sfeer, de magie van de flamenco en vooral van het menu van tapas en eten dat ze te bieden hebben.

Maar Café Teatro Pay-Pay is niet de enige optie, er zijn meerdere tablao's met hetzelfde concept in het centrum van Cádiz waar je gewoon heen kunt gaan om te genieten van de verschillende optredens van meesters van gitaar, dans en cante jondo. De prijzen voor elk optreden hangen grotendeels af van de locatie en de artiest die optreedt.

Belangrijke details

 • Prijs: De tickets variëren in prijs afhankelijk van de voorstelling.
 • Tijdschema: Het tijdschema hangt ook af van de voorstellingen, maar als algemene regel beginnen deze voorstellingen meestal rond 20:00 uur.
 • Hoe er te komen: U kunt er met uw eigen auto komen en in de buurt parkeren. U kunt er ook komen met het openbaar vervoer. Het is heel dicht bij het Romeinse theater dat in het hart van de stad Cádiz ligt.

8. Flamencobuurten in Jerez de la Frontera

In Jerez de la Frontera| ©Sergei Gussev
In Jerez de la Frontera| ©Sergei Gussev

In Jerez de la Frontera zijn niet alleen mooie plaatsen en festivals om van flamencozang te genieten, daarom wilde ik enkele flamencowijken niet onvermeld laten die de toerist die Jerez de la Frontera bezoekt op zoek naar het beste van deze kunst het meest bevallen.

Santiago, San Miguel en San Mateo zijn enkele van de meest flamencowijken die je in deze stad kunt vinden, en ze liggen precies in het centrum van Jerez. Het charmante van deze wijken is dat in elke patio van elk huis een hoekje gewijd aan de flamenco te zien is.

In bijna elke familie komt deze kunst tot uiting en dat laten ze weten aan de bezoekers die naar deze plaatsen komen. Als u op zoek bent naar een echte ervaring van traditionele flamenco, weg van de tablaos en met het puurste gevoel, loop dan eens door de straten van deze wijken van Jerez de la Frontera.

Belangrijke details

 • Prijs: Je hoeft niets te betalen om door deze wijken te wandelen, tenzij je het doet in het gezelschap van een gids.
 • Tijdschema: Je kunt deze tour doen wanneer je maar wilt, hoewel ik aanraad hem 's ochtends te doen.
 • Hoe er te komen: U kunt deze wijken bereiken per trein, bus of eigen auto. Als u voor een rondleiding kiest, komt u met een privébus.

9. Gemeentelijk Centrum voor Flamencokunst

Flamenco voorstelling| ©Alisa Moss
Flamenco voorstelling| ©Alisa Moss

Als u de flamenco vanuit een meer formeel oogpunt wilt ontdekken, dan kunt u terecht bij het Centro Municipal de Arte Flamenco, waar u behalve flamencoconcerten ook workshops en programma's vindt die gewijd zijn aan het onderwijs in de flamenco en de studie van de geschiedenis ervan.

Deze door deze instantie aangeboden programma's zijn gericht op alle mensen die meer willen weten over de flamenco, of het nu gaat om staatsburgers of toeristen van welke nationaliteit dan ook. Een van de dingen die u het meest zullen bevallen aan deze plek is dat u er meer te weten kunt komen over de evolutie van deze kunstvorm in Spanje.

Belangrijke details

 • Prijs: De prijzen variëren per activiteit, workshop en concert.
 • Openingstijden: Geopend van maandag tot zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur.
 • Hoe er te komen: Dit centrum bevindt zich op de Plaza La Merced, dus u kunt er met de auto of de bus komen en doorlopen naar dit plein.

10. Route Camarón de la Isla en Paco de Lucía

Flamenco show| ©n8fire
Flamenco show| ©n8fire

Camarón de la Isla en Paco de Lucía zijn een belangrijk onderdeel van de Spaanse flamencogeschiedenis, daarom brengen ze in Cádiz op een heel bijzondere manier hulde aan beide figuren. U kunt de route ter ere van Camarón de la Isla volgen, die onvermijdelijk samenkomt met de route ter ere van Paco de Lucía.

De route begint bij de geboorteplaats van Camarón de la Isla, in de stad San Fernando, en loopt door de Venta de Vargas, een heel bijzondere plek voor deze musicus omdat hij daar als kind al bekendheid verwierf als beroemde zanger van dit soort muziek.

Hoewel dit niet per se een show is, is het een aanbevolen route om meer te weten te komen over de geschiedenis van de flamencokunst, omdat u enkele plaatsen tegenkomt die ook eer bewijzen aan Paco de Lucía als een van de belangrijkste bastions van de flamencomuziek en -uitvoering aller tijden.

Op een bepaald moment in de geschiedenis kruisten beide artiesten elkaars pad en hun carrière, dus dit deel van de geschiedenis kunt u ook leren kennen in deze een van de beste en beroemdste flamencoroutes, niet alleen in Cádiz maar in heel Andalusië. Deze Camarón de la Costa route is niets anders dan een route van plaatsen die u moet bezoeken om de kindertijd en de ontwikkeling van deze flamencofiguur te leren kennen.

Belangrijke details

 • Prijs: Om een van de routes te doen hoeft u niets te betalen, tenzij u het met een gids wilt doen.
 • Openingstijden: Het geboortehuis van Camarón de la Costa is geopend van 11.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur van dinsdag tot zondag, gesloten in het weekend. De rest van de plaatsen op de route hebben hun eigen openingstijden.
 • Hoe komt u er: U kunt deze route op eigen gelegenheid doen met een eigen auto of met het openbaar vervoer. U kunt ook een rondleiding nemen.