10 dingen om te doen in Cádiz in september

September is de maand waarin de zomer eindigt in Cádiz en de stad begint leeg te lopen van toeristen, maar het biedt ook de mogelijkheid om op een meer ontspannen manier door de stad te toeren en te genieten van het milde klimaat.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Cádiz in september

Zonsondergang in Cádiz | ©Rab Lawrence

Als je liever steden bezoekt met minder toeristen, dan is september de ideale maand voor je om Cádiz te bezoeken, omdat het het einde van de zomer markeert en het vertrek van de meeste toeristen die naar de stad komen om de stranden te bezoeken, maar er nog steeds een aangenaam klimaat he erst waardoor je de attracties kunt bekijken en zelfs kunt zwemmen tijdens de zonnige dagen.

Tot de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz in september behoren het Fiesta de la Vendimia in Jerez de la Frontera, de Feria de Bornos, het Fiesta del Aceite de Oliva in het pittoreske dorpje Setenil de las Bodegas en surflessen in Conil de la Frontera.

1. Neem deel aan het Druivenoogstfeest van Jerez de la Frontera

De Feria vieren| ©RL GNZLZ
De Feria vieren| ©RL GNZLZ

Wijnbouw is de belangrijkste industrie in Jerez de la Frontera en elk jaar in september organiseert het stadsbestuur het Fiesta de la Vendimia (Druivenoogstfeest), met activiteiten met wijn en de eigenaardigheden van Cádiz als hoofdrolspelers, zoals de Pisa de la Uva (druiventrappen), het Fiesta de la Bulería, flamencoconcerten en rondleidingen door de kuiperijen.

Het Druivenoogstfeest is het belangrijkste feest in Jerez de la Frontera en is ook opmerkelijk vanwege de Gastronomische Beurs die tegelijkertijd plaatsvindt met de wijnproeverijen, de nachtelijke bezoeken aan de wijnmakerijen, de literaire presentaties, de live optredens en het muziekfestival waarmee de Druivenoogst wordt geopend en afgesloten.

Omdat dit festival een gelegenheid is om de lokale cultuur te promoten, kun je tijdens de Druivenoogst ook de Internationale Poppenshow bijwonen en andere activiteiten die door de toeristenbureaus van de stad worden gepromoot. Zonder twijfel is een bezoek aan Jerez tijdens de Druivenoogst een van de beste dingen om te doen vanuit Cádiz.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de beurs is gratis.
 • Wanneer... Elk jaar gedurende twee weken in september.
 • Waar.... In verschillende delen van Jerez de la Frontera.

Boek een tapastour in Jerez

2. Bezoek de Bornos Fair

Bonnen| ©Eneko Bidegain
Bonnen| ©Eneko Bidegain

Bornos is een klein stadje in het binnenland van de provincie Cádiz, maar tijdens de tweede helft van het jaar heeft het een overvolle activiteitenkalender, waaronder het Bierfestival in oktober en de Feria de Bornos, het typische plaatselijke feest dat bekend staat om een groot aantal activiteiten.

Tijdens het tweede weekend van september zet Bornos zijn kermisterrein op, evenals de kraampjes met eten, drinken en lokale wijn, en de dansvloeren voor de sevillanas. Daarnaast zijn er dansshows met Andalusische paarden, paardrijden, muzikale optredens en flamencoshows.

De Bornos Fair reserveert voor de afsluiting van elke editie een van de beste ervaringen in de provincie Cádiz met een vuurwerk dat de hemel van een van de meest feestelijke steden van Cádiz verlicht.

Nuttige details

 • Prijs... De toegang tot de kermis is gratis.
 • Wanneer... Elk jaar tijdens het tweede weekend van september.
 • Waar.... Bornos kermisterrein.

Reserveer kaartjes voor een Andalusische paardenshow

3. Geniet van sevillanas op de Ubrique Fair.

Plein Las Palmeras| ©Marco Polo
Plein Las Palmeras| ©Marco Polo

De jaarmarkt van Ubrique is geconcentreerd op het Plaza de Las Palmeras, dat tijdens het derde weekend van september het kermisterrein wordt. Daar verwelkomt de stad elk jaar dit evenement dat wordt gekenmerkt door de "casetas", de "farolillos", de kleurrijke verlichting, de goede gastronomie en de "sevillanas" dansen.

Sevillanas worden beschouwd als een essentieel onderdeel van de Andalusische folklore en een van de typische dansen. Daarom zijn ze de hoofdrolspelers van de Ubrique Fair, die zowel overdag als 's nachts wordt gehouden en die elke dag begint met de optochten van reuzen en grote hoofden door de verschillende lokale wijken.

De Ubrique Fair is ook een perfect excuus om te genieten van de lokale gastronomie, die zich onderscheidt door soepen, stoofschotels en rijstgerechten. De geografie van Ubrique valt ook op door de bergen en natuurparken, dus als je het meeste uit je bezoek aan de stad wilt halen, kun je een rondleiding nemen langs de bezienswaardigheden van Ubrique.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de beurs is gratis.
 • Wanneer... Elk jaar tijdens het derde weekend van september.
 • Waar... Plaza de Las Palmeras, Ubrique.

4. Neem deel aan de Wereld Toerisme Dag

Gemeente Cádiz| ©Miguel Ángel García
Gemeente Cádiz| ©Miguel Ángel García

De Wereld Toerisme Dag is een evenement dat wordt gepromoot door het gemeentebestuur van Cádiz met als doel de stad te promoten als een van de favoriete toeristische bestemmingen in Europa en als je van plan bent om in september de kust van Cádiz te bezoeken, kun je deelnemen aan de activiteiten die door de organisatoren worden voorgesteld.

Tijdens de Wereld Toerisme Dag, die meestal een heel weekend duurt aan het einde van de maand, biedt het gemeentebestuur van Cádiz gratis rondleidingen aan door de oude stad, de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en ook binnen in het regeringsgebouw. Tijdens het evenement kun je ook gebruik maken van de gratis hop on-hop off toeristenbus van Cádiz.

Als onderdeel van de Wereld Toerisme Dag kun je ook deelnemen aan de fietsroute langs de Paseo de Canalejas en het gebied buiten de stadsmuren, en aan kunst- en fotowedstrijden met geldprijzen voor de winnaars.

Boek de toeristenbus van Cádiz

5. Bezoek het Olijfoliefestival in Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas| ©Marbella Escapes
Setenil de las Bodegas| ©Marbella Escapes

Setenil de las Bodegas is een van de mooiste dorpen in het binnenland van Cádiz. Genesteld in het rotsachtige achterland, met wandelpaden die uit de bergen steken en huizen en winkels die in de rotsen zijn gebouwd, is het een populaire toeristische bestemming geworden en als je van plan bent om het in september te bezoeken, kun je deelnemen aan het Olijfoliefestival, een van de populairste beurzen in Andalusië.

Tijdens het festival kun je rondleidingen door het dorp volgen om meer te leren over de lokale manier van leven van de producenten van olijfolie, die ze het groene goud noemen. De viering omvat molenaarsontbijten, gastronomische proeverijen, vrijetijdsactiviteiten voor bezoekers en ook commerciële kraampjes om producten te kopen. Het festival wordt in september gehouden en valt samen met de eerste oliefabriek van het seizoen.

Dit festival, dat een van de regionale producten van Cádiz eer aandoet, omvat ook dansdagen en festiviteiten tijdens de week van het evenement, waardoor Setenil de las Bodegas een van de favoriete bestemmingen in Andalusië is.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de festivalactiviteiten is gratis.
 • Wanneer... Elk jaar in september.
 • Waar... Verschillende delen van Setenil de las Bodegas.

6. Geniet van de stranden met weinig toeristen maar met een ideaal klimaat

La Caleta Strand| ©kanbron
La Caleta Strand| ©kanbron

De stranden zijn de hoofdrolspelers van Cádiz tijdens de zomer, maar ook wanneer het aantal bezoekers begint af te nemen tijdens de eerste weken van de herfst, omdat dit de data zijn die een ideaal klimaat bieden voor een rustige duik in de baai van Cádiz. Als je niet te ver van de oude stad wilt gaan, kun je het strand van La Caleta bezoeken, een van de bekendste badplaatsen van de stad.

De beste stranden aan de Andalusische kust vind je in de buurt van Sanlúcar de Barrameda, waar je een duik kunt nemen in het Plaza de la Calzada en in het Playa de las Piletas, dat opvalt door zijn natuurlijke rotsen, gouden zand en kristalhelder water waar je watersporten kunt beoefenen zoals paddlesurfen en snorkelen.

In het zuiden van de kust van Cádiz vind je de meest uitgestrekte stranden, in Conil de la Frontera, Barbate, Zahara de los Atunes en vooral in Tarifa, waar je het Bolonia-strand vindt, dat wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Spanje.

7. Woon het Filmfestival van Cádiz bij

Filmfestival van Cádiz| ©Manuel Fernandez
Filmfestival van Cádiz| ©Manuel Fernandez

Cádiz met zijn duizendjarige traditie is een van de meest culturele steden van Spanje en naast het theater-, jazz- en flamencofestival organiseert het elk jaar in september het Muestra Cinematográfica, waaraan honderden regisseurs en producenten deelnemen met hun films en documentaires.

Tijdens de duur van het festival vinden er ook andere parallelle activiteiten plaats, zoals presentaties van boeken over film, kunsttentoonstellingen, eerbetoon aan opmerkelijke auteurs en een cyclus korte films in het Castillo de Santa Catalina en het Gran Teatro Falla. Er zijn ook kinderactiviteiten in de edities, waardoor het een van de beste alternatieven is als je van plan bent Cádiz met kinderen te bezoeken.

Tijdens het festival heb je gratis toegang tot de filmcycli en ook tot de prijzen, die de beste regisseur kiezen in de categorieën korte, middellange en lange films, en ook de publieksprijs toekennen aan het werk met de meeste stemmen van het publiek.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de filmcycli en de prijsuitreiking is gratis.
 • Wanneer... Elk jaar in september gedurende een week.
 • Waar... Verschillende delen van de stad, waaronder het Castillo de Santa Catalina en het Gran Teatro Falla.

8. Bezoek het nevelwoud van Algeciras

Nevelwoud Algeciras| ©Manolo Canto
Nevelwoud Algeciras| ©Manolo Canto

Op de grens tussen Algeciras en Los Barrios kun je een bezoek brengen aan het bos van het natuurpark Los Alcornocales, dat opvalt door de weelderige vegetatie, door het eigen ecosysteem dat vreemd is aan de locatie en door de permanente vochtigheid van het microklimaat, waardoor het in de maand september verandert in een nevelwoud, waarin de vochtigheid van het begin van de herfst wordt gecombineerd met de oostenwind.

Je kunt het park het hele jaar door bezoeken, maar in september heb je de kans om deze ervaring van verdwalen in de mist te beleven, met verminderd zicht en een avontuurlijke ervaring die enkele uren trekking inhoudt, want je kunt alleen met de auto naar het gebied van El Bujeo en vanaf daar een half uur lopen om het bos in te gaan en te genieten van de herfstmist die je het gevoel geeft dat je in een horrorfilm zit.

Het natuurpark Alcornocales is een van de grote attracties van het zuidelijke deel van de kust van Cádiz en ook een unieke ervaring in het nevelwoud van Cádiz die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de provincie.

Interessante details

 • Prijs... Kaartjes voor het park kosten in eerste instantie ongeveer 18 euro per persoon.
 • Waar... Algeciras, Cádiz.

9. Woon het Fiesta de las Cortes in San Fernando bij

Groot Teatro Falla| ©Alfonso Jimenez
Groot Teatro Falla| ©Alfonso Jimenez

Het Fiesta de las Cortes is het officiële feest van Cádiz en wordt elk jaar op 24 september gehouden. Dit feest herdenkt de eerste bijeenkomst van de afgevaardigden die de Spaanse grondwet van 1812 vormgaven , de eerste in de geschiedenis van het land, waardoor het ook een van de belangrijkste nationale feesten is.

Op de dag van de viering organiseert de gemeenteraad van Cádiz culturele evenementen, gastronomische kraampjes, sportactiviteiten en in de stad is er een parade van de strijdkrachten met leden van het Spaanse Koninklijk Huis. Er zijn ook rondleidingen langs de belangrijkste punten van de stad en er worden veldslagen uit die tijd nagespeeld.

De activiteiten zijn gratis en worden verspreid over de hele stad, zoals de kust van Cádiz, de geplaveide straten van de oude wijk, het Gran Teatro Falla en het stadhuis van Cádiz.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de activiteiten is gratis.
 • Wanneer... 24 september van elk jaar.
 • Waar... Verschillende delen van de stad, waaronder de oude binnenstad, de kust van Cádiz en het Gran Teatro Falla.

10. Neem surfles in Conil de la Frontera

Surfplanken| ©NICO BHLR
Surfplanken| ©NICO BHLR

September is een van de ideale maanden om te gaan zwemmen op de stranden van Cádiz met weinig toeristen en ook om te surfen op de stranden in het zuiden van de kust van Cádiz, omdat het aangename weer wordt gecombineerd met een van de seizoenen met de beste golven en ook de oostenwind, die de ideale omstandigheden creëert om te surfen in Conil de la Frontera.

Of je nu wel of geen ervaring hebt, je kunt naar het strand gaan en een plank en uitrusting huren, maar ook surflessen nemen bij gespecialiseerde instructeurs. Conil de la Frontera is samen met Tarifa een van de favoriete surfplekken in Cádiz, vooral in het gebied Playa de la Fontanilla.

Conil de la Frontera ligt in het zuidelijke deel van de kust van Cádiz, maar het is gemakkelijk bereikbaar vanuit de oude stad, dus het is te combineren met je rondreis als je een kort verblijf in de stad plant. Als dit het geval is, is hier een lijst met dingen die je kunt zien en doen om Cádiz in 3 dagen te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs... Surflessen zijn afhankelijk van elke instructeur, maar beginnen rond de 20 euro per persoon.
 • Wanneer... Elk jaar in september om optimaal te profiteren van de beste golven in de stad in combinatie met de oostenwind.
 • Waar... La Fontanilla Beach in Conil de la Frontera.

Temperaturen in Cádiz in september

Avond in Cádiz| ©Angel Sotomayor
Avond in Cádiz| ©Angel Sotomayor

De temperatuur in Cádiz in september bereikt een maximum van 26° graden en een minimum van 17°, met gemiddelde temperaturen van 20°, waardoor het een ideale tijd is om de stad te verkennen bij mooi weer en vrij van toeristen.

Het is ook een droog seizoen met heel weinig regenachtige dagen, zodat je op zonnige dagen aan de stranden kunt zwemmen en in alle rust kunt genieten van avontuurlijke excursies.

De toestroom van toeristen in Cádiz in september

Straten van Cádiz| ©santiago lopez-pastor
Straten van Cádiz| ©santiago lopez-pastor

September markeert het einde van de zomer en daarmee de terugtrekking van de meeste toeristen, dus het is een goede maand om de stad op een ontspannen manier te verkennen, met een breed scala aan evenementen en betaalbare prijzen.

Het is ook een ideale tijd voor weekendtoerisme in Cádiz, dus als je van plan bent om Cádiz in 2 dagen te bezoeken, dan biedt september je veel plannen en een ontspannen verblijf.

Prijzen in Cádiz in januari

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Augustus is het einde van het hoogseizoen in de stad, dus de prijzen dalen aanzienlijk en je kunt accommodatie vinden voor vergelijkbare kosten als in Cádiz in de winter

Als je extra kortingen of gunstigere prijzen wilt krijgen, kun je je excursies van tevoren online boeken en naast het verzekeren van je plaats op de tours kun je profiteren van de aanbiedingen die de toeristische aanbieders aanbieden voor online aankopen.

Wat moet je inpakken voor je bezoek aan Cádiz in januari?

Bagage| ©JamesDeMeyer
Bagage| ©JamesDeMeyer

September is een warme maar winderige maand, dus ik raad je aan om in ieder geval de volgende spullen in je koffer te stoppen:

 • Zwemkleding
 • Zonnebril
 • Zonnehoed
 • Zonnebrandcrème
 • Strandschoenen
 • T-shirts
 • Licht jasje
 • Comfortabele wandelschoenen
 • Lichtgewicht broek
 • Waterdichte jas voor avontuurlijke tochten
 • Waterdichte laarzen voor avontuurlijke tochten