Cádiz in 2 dagen: alles wat je moet weten

Wil je een stad vol geschiedenis, geplaveide straten en kastelen ontdekken? Reis dan naar Cádiz, een historische en levendige stad in het zuiden van Andalusië.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Cádiz in 2 dagen: alles wat je moet weten

Genoves Park, Cádiz | ©Antgarprats

De stad Cádiz staat in de volksmond bekend als de kleine zilveren beker. Deze tedere naam komt van het feit dat het een kleine stad is die van Afrika werd gescheiden door de Zuilen van Hercules, die volgens de Helleense mythologie van zilver waren gemaakt. In deze historische en oude stad vind je de leukste dingen om te doen in Cádiz tijdens je vakantie.

Deze kleine stad maakt deel uit van het grootstedelijk gebied van de baai van Cádiz-Jerez. Daarom is het aan te raden om niet alleen Cádiz te bezoeken, maar ook de dichtstbijzijnde gemeente, Jerez de la Frontera, en San Fernando. Hiervoor kun je gebruik maken van een trein waarmee je beide plaatsen in minder dan een uur kunt bereiken, dus twee dagen is genoeg tijd om alles wat de stad te bieden heeft te leren kennen.

Dag 1: Verken het centrum van Cádiz

Kathedraal van Cádiz| ©Pepe Rodríguez Cordon
Kathedraal van Cádiz| ©Pepe Rodríguez Cordon

Cádiz wordt beschouwd als de oudste stad van het westen. Daarom vind je hier veel interessante plekken om te verkennen en te leren kennen. Tijdens je eerste dag van je bezoek raad ik je aan om de oude stad van Cádiz te verkennen.

Hoewel velen deze stad kennen vanwege de prachtige stranden, heeft deze bestemming veel meer te bieden. Deze eerste dag zal gericht zijn op het verkennen van een deel van de geschiedenis en cultuur. Alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar, zodat je ze te voet kunt verkennen.

Transfer naar het hotel en ontbijt

Je bent eindelijk aangekomen in Cádiz! De meeste toeristen landen op het vliegveld van Jerez de la Frontera, het dichtstbijzijnde vliegveld bij de stad (45 km ten noorden van Cádiz). Om in de stad van bestemming te komen heb je verschillende opties. Je kunt een taxi nemen, de pendeltrein C1 of de Renfe-lijn Sevilla-Cádiz gebruiken. Met elk van deze methoden ben je in minder dan een uur in de stad.

Als je aankomt in je hotel kun je je koffers daar achterlaten en je klaarmaken voor de dag. Een ontbijt in het hotel kan een goede optie zijn. Onderweg vind je verschillende restaurants waar je kunt eten om de dag goed te beginnen.

Verken de wijk Pópulo en bezoek de kathedraal van Cádiz

Om de stad te verkennen kun je een persoonlijke privétour nemen. Maar als je tijd hebt, graag wandelt en op eigen houtje nieuwe plekken ontdekt, dan nodig ik je uit om door de stad te wandelen. Het eerste punt om te verkennen zou de Barrio Pópulo kunnen zijn, de oudste wijk van Cádiz.

Deze wijk vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd. Je moet het zeker verkennen als je deze stad bezoekt, want het heeft veel opmerkelijke bezienswaardigheden en monumenten. Een daarvan is de kathedraal van Santa Cruz de Cádiz.

Deze kathedraal biedt een culturele tour die je elke dag van de week voor minder dan € 10 kunt doen. Met dit type tour kun je onder andere de buitenkant van de kathedraal, de klokkentoren, de kapellen en de crypte verkennen. Als je deelneemt aan deze tour leer je alles over de architectonische en culturele geschiedenis van de kathedraal.

Als je geïnteresseerd bent, kun je een van de diensten bijwonen die elke zondag om 12.00 uur worden gehouden. Het bezoek aan de kathedraal duurt ongeveer 40 minuten.

Boek een persoonlijke privétour door Cádiz

Interessante details

  • Locatie: Kathedraal van Cádiz, Pl. de la Catedral, s/n, 11005 Cádiz, Spanje.
  • Prijs: minder dan 10 €.
  • Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag is het geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Op zondag opent het om 13.30 uur en sluit het om 20.00 uur.

Bezoek de Grot van de Blauwe Vogel en de Centrale Markt

Uitkijkpunt van de Toren van Tavira| ©Pep.1984
Uitkijkpunt van de Toren van Tavira| ©Pep.1984

Rond 10.30 uur kun je je rondleiding voortzetten door de Grot van de Blauwe Vogel te bezoeken. Dit is een bezoek aan de ondergrond van de stad waar je de mythische Fenicische havenstad Gadir kunt ontdekken. Zelfs een deel van de havenstructuren werd in de natuurlijke rots uitgegraven en is vandaag de dag nog steeds bewaard gebleven.

Na verloop van tijd kwam de stad in handen van de Romeinen en vervolgens van zakenlieden die er de geboorteplaats van de flamenco van maakten. Tegenwoordig kun je kaartjes kopen om de grot te verkennen. Je kunt de grot bezoeken van 10.00 tot 15.00 uur. Je kunt ook kaartjes kopen om 's avonds van een flamencoshow te genieten.

Na dit bezoek kun je ongeveer vijf minuten lopen naar de Centrale Markt van Cádiz. Hier kun je een paar minuten doorbrengen als je een kijkje wilt nemen in het leven van de lokale bevolking. Het is hier meestal erg druk en je kunt er fruit, vlees en groenten kopen. Er is ook een gastronomische hoek voor het geval je wat tapas met bier wilt proberen.

Interessante details

van de Grot van de Blauwe Vogel

  • Locatie: C. San Juan, 11005 Cádiz, Spanje.
  • Prijs: minder dan 10 €.
  • Openingstijden: geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Bezoek de Tavira Toren en lunch in een leuk restaurant

Vijf minuten van de markt ligt de Tavira Toren, die oorspronkelijk een wachttoren was om de schepen die terugkeerden uit Amerika met goederen in de gaten te houden. Tegenwoordig kun je naar binnen met een vooraf gereserveerd kaartje dat gemiddeld €10 kost.

Binnen kun je naar de Camera Obscura, een verdieping met een donkere kamer waar je een helder verlicht geprojecteerd beeld van buiten kunt zien. Het is een optisch effect dat je zal verbazen. Je kunt er meer over te weten komen wanneer je de toren bezoekt.

Je kunt ook de expositieruimtes bezoeken en dan naar het observatiedek gaan om vanaf daar de hele stad te zien. Als je klaar bent met dit bezoek is het waarschijnlijk 12 uur 's middags, dus je kunt op zoek gaan naar een restaurant waar je kunt lunchen. In de buurt van de Tavira Toren zijn verschillende restaurants die je zouden kunnen interesseren. Onder andere El Garbanzo Negro, de pizzeria Pica&Pica en El Toro de Sacramento.

Interessante details

Tavira Toren

  • Locatie: C. Marqués del Real Tesoro, 10, 11001 Cádiz, Spanje.
  • Prijs: minder dan 10 €.
  • Openingstijden: geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Bezoek het Museum van Cádiz

Rond 13.00 uur kun je het Museum van Cádiz bezoeken, een cultureel centrum dat je helpt de rijkdom van de Tacita de Plata te begrijpen. Binnen vind je verschillende afdelingen gewijd aan archeologie, beeldende kunst en etnografie.

Voor burgers van de Europese Unie is de toegang tot dit museum gratis, voor de rest geldt een gemiddelde prijs van 2 €. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur. Je hebt maar een uur nodig om het museum te bezoeken, dus je moet hier rond 14.00 uur weg zijn.

Wandeling door het Parque Genovés

Op 10 minuten lopen van het Museum van Cádiz ligt het Parque Genovés. Dit is een ideale plek om een deel van de middag te ontspannen na een wandeling door het historische centrum van Cádiz.

Dit park wordt beschouwd als de groene long van de stad. Je kunt er rondwandelen en een grote verscheidenheid aan bomen bewonderen, zoals de dago, Amerikaanse cipressen en de metrosidero. Je kunt ook de fontein met het iconische beeld van de "Kinderen onder de paraplu" bewonderen.

Als je met kinderen naar Cádiz reist, kun je veel plezier beleven aan dit park, vooral als je naar de waterval en de verhoogde brug gaat. Daar kun je prachtige eenden zien en de beste foto's van je reis naar Cádiz maken. Je kunt ook genieten van de kleine speeltuin of de schaatsbaan.

Geniet van de zonsondergang op La Caleta Beach

Nadat je anderhalf uur of langer in het Parque Genovés hebt doorgebracht, kun je in minder dan 10 minuten naar La Caleta Beach lopen. Rond 16.00 uur is een goed moment om te genieten van de sfeer op het strand en de zonsondergang. Op weg naar het strand zie je het Castillo de Santa Catalina. Je kunt een omweg maken om dichterbij te komen en naar binnen gaan als je van het panoramische uitzicht of de kunsttentoonstellingen binnen wilt genieten.

Na dit korte bezoek kun je je weg vervolgen naar het strand. Bereid je voor op de zonsondergang terwijl je baadt in het water en geniet van de zachte stralen van de avondzon. Je kunt naar enkele uitkijkpunten op het strand gaan voor een beter zicht op de zonsondergang.

Aan de andere kant van het strand vind je La Caleta Gate en het Kasteel van San Sebastian. Het kan een leuke ervaring zijn om de grootsheid ervan te zien en wat foto's te nemen. Houd er rekening mee dat dit kasteel niet toegankelijk is voor het publiek.

Tapasdiner in een restaurant in La Viña

De Barrio de La Viña is een andere populaire wijk van Cádiz. Dit is een pittoresk oud vissersdorpje dat je kunt bezoeken nadat je de middag aan het strand hebt doorgebracht. Voor het diner kun je terecht in Bar La Tabernita, waar je tapas kunt eten of bier kunt drinken.

Andere plekken in de buurt zijn Restaurante El Faro de Cádiz, Bar Santa Catalina en Taberna Las Banderas. Als je geen haast hebt om even bij te komen, kun je de tijd nemen en een tapastour langs deze bars maken. Op deze manier kun je de geplaveide straten van La Viña verkennen.

Dag 2: Verken de omgeving van de stad Cádiz

In Jerez de la Frontera| ©Sergei Gussev
In Jerez de la Frontera| ©Sergei Gussev

De tweede dag in Cádiz kun je gebruiken om de omgeving van de stad Cádiz te verkennen. In de gemeente Jerez de la Frontera kun je excursies en wandelingen maken die je zeker leuk zult vinden. In dit gebied kun je ook rond de baai van Cádiz wandelen en een ongelooflijke tijd beleven.

Houd er rekening mee dat je de eerste dag geen gebruik hoefde te maken van het openbaar vervoer, maar voor de tweede dag zal dat wel nodig zijn. Daarom raad ik je aan om de vertrek- en aankomsttijden te berekenen. Het is ook belangrijk om te overwegen of je alleen of met een privégids gaat wandelen.

Wandelen in Jerez de la Frontera

Als je in de stad Cádiz verblijft en op eigen gelegenheid naar Jerez de la Frontera wilt reizen, kun je het beste op het station van Cádiz op de trein stappen. Het is ongeveer zes stations naar Jerez, wat ongeveer 40 minuten duurt.

Op ongeveer 15 minuten van het treinstation ligt de Plaza del Arenal, vanwaar je je wandeltocht kunt beginnen. Van daaruit kun je naar de Alameda Vieja, een groen, recreatief en oud deel van de stad. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de kerk van San Miguel en het paleis van de markies van Bertemati.

Hoewel je deze tour op eigen houtje kunt doen, raad ik je aan om een rondleiding met gids te nemen, zodat je meer te weten komt over de architectuur en kunst van alle bezienswaardigheden die ik heb genoemd.

Boek een wandeltour door de kunst en geschiedenis van Jerez de la Frontera

Bezoek het Alcazar en de kathedraal

Rond 11 uur 's ochtends, na de wandeltour, kun je het Alcazar en de kathedraal van Jerez de la Frontera bezoeken. Beide locaties liggen op enkele minuten van elkaar. Je kunt eerst het Conjunto Monumental del Alcázar bezoeken, dat bestaat uit een groep versterkte gebouwen die dateren uit de 12e eeuw.

De toegang tot deze site is gratis en de openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 15:00 uur. In de zomer sluiten ze meestal om 17:00 uur. Binnen het complex kun je de moskee, de Arabische baden, de kastelen en zelfs de prachtige tuinen bekijken.

Daarna kun je de kathedraal van Jerez binnengaan. Houd er rekening mee dat de gemiddelde toegangsprijs voor deze plek 5 € is. Binnen vind je een permanente tentoonstelling waar je prachtige schilderijen kunt zien zoals La Virgen Niña van Zurbarán. Je kunt ook de kapellen en de klokkentoren verkennen.

Boek een wandeltour door Jerez met toegang tot het Alcázar en de kathedraal

Tapastour door Jerez de la Frontera

Als je klaar bent met je bezoek aan de kathedraal is het tijd voor de lunch. Om de stad verder te verkennen kun je een tapastour door Jerez de la Frontera maken. Een goede optie is om een professionele gids in te huren die je meeneemt naar de beste bars en restaurants in de omgeving.

Deze tours worden meestal te voet gedaan en duren gemiddeld twee uur. Vlakbij de kathedraal zijn er restaurants die je kunt bezoeken als onderdeel van deze tour. Een daarvan is Restaurant Pedro Nolasco. Je kunt ook terugkeren naar de Plaza del Arenal. Daar vind je meer bars zoals Taberna Jerez, Taberna San Pablo en Las Banderillas.

Maak een boottocht in de baai van Cádiz

Zonsondergang in de baai van Cádiz| ©Javier Linares
Zonsondergang in de baai van Cádiz| ©Javier Linares

Na de lunch stel ik een boottocht in de Baai van Cádiz voor. Als je dit avontuur om twee uur 's middags begint, zou de tocht rond vijf uur moeten eindigen. Hiervoor moet je naar Puerto de Santa María in Cádiz. Je kunt een C1 trein nemen van het station van Jerez de La Frontera naar het treinstation van Puerto.

De reis duurt ongeveer 10 minuten en als je aankomt kun je naar Puntilla Beach lopen. Daar kun je je gids ontmoeten en aan boord gaan van de boot om de baai van Cadiz te verkennen. Deze tocht is meestal inclusief een peddelsurfplank, verfrissingen en snacks.

Als je met je partner reist, kun je een romantische middag doorbrengen. In dat geval kun je beslissen of je een privétocht doet of met een kleine groep mensen. De hele ervaring duurt ongeveer drie uur.

Een flamencoshow zien en dineren

Rond vijf uur 's middags is het tijd om terug te keren naar Jerez. Je kunt dezelfde trein terug nemen. Om van de rest van de avond te genieten, raad ik je aan om een kaartje te kopen voor een flamencoshow.

De populairste plek om van deze ervaring te genieten is Puro Arte Flamenco Jerez. Deze avond kan worden vergezeld door een diner in Andalusische stijl. Het is een geweldige manier om je dag af te sluiten. Als de show en het diner voorbij zijn, rond zeven uur 's avonds, kun je teruggaan naar je hotel om uit te rusten.

Hoe kun je je verplaatsen met het openbaar vervoer in Cádiz?

Bussen in Cádiz| ©City Sightseeing
Bussen in Cádiz| ©City Sightseeing

De provincie Cádiz heeft een Renfe treinsysteem waarmee je van het vliegveld van Jerez naar de stad Cádiz kunt reizen. Het gemiddelde tarief is 2 € en je kunt ook een kaart kopen die meer reizen omvat.

In de stad Cádiz is het meestal niet nodig om het openbaar vervoer te gebruiken omdat alle plaatsen dichtbij liggen, hoewel het nog steeds erg belangrijk is voor mensen met beperkte mobiliteit en in de avonduren. Cádiz is een stad waar je je gemakkelijk te voet kunt verplaatsen. Als je dat liever doet, kun je rondritten maken met de fiets of met de eigen auto.

Wat moet je meenemen als je naar Cádiz gaat?

Bagage| ©JamesDeMeyer
Bagage| ©JamesDeMeyer

Cádiz is een plaats waar je dicht bij de zee zult zijn. Daarom is het aan te raden om zwemkleding, zonnebrandcrème en alles wat je verder nodig hebt voor een dagje strand mee te nemen. Dit zal je helpen om je veel comfortabeler te voelen.

Zoals je misschien al hebt gemerkt, zul je tijdens deze twee dagen moeten wandelen. Daarom reis je best in comfortabele kleren en ergonomische schoenen. Zo kun je de stad te voet verkennen zonder te moe te worden.