Beste dingen om te doen in Cádiz

Cádiz is de havenstad bij uitstek van Spanje en de thuishaven van de Spaanse marine. Er zijn veel manieren om Cádiz van dichtbij te leren kennen, naast de stranden en de kustlijn.

Andressa García

Andressa García

14 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Cádiz

Cadiz | ©Evgenii

Omdat het zo'n culturele stad is met een rijke geschiedenis, zijn er veel interessante plekken om te bezoeken in de stad. Het Romeinse theater, de kathedraal van Cádiz en het kasteel van Santa Catalina zijn een paar van de plekken die je gezien moet hebben als je Cádiz bezoekt.

Tijdens je bezoek aan deze stad mag je plaatsen als de wijken La Viña en El Pópulo niet overslaan. En natuurlijk zijn de prachtige stranden magische plekken die je niet mag missen tijdens je vakantie in deze plaats. Wacht tot ik je in detail vertel over elk van deze must-see plaatsen in Cádiz.

1. Bezoek het oude stadscentrum: Kathedraal, Romeins theater en El Pópulo

Kathedraal van Cádiz| ©Pepe Rodríguez Cordon
Kathedraal van Cádiz| ©Pepe Rodríguez Cordon

Het eerste wat je moet bezoeken zodra je aankomt in Cádiz, ongeacht het aantal dagen dat je verblijft, is ongetwijfeld het oude stadscentrum. Zoals veel Spaanse steden was Cádiz ook een ommuurde stad, dus de oude stad en het stadscentrum zijn goed van elkaar gescheiden.

Dus, terug naar het bezoek aan de oude stad, een van de interessante dingen om hier te zien is de kathedraal van Cádiz, het Romeinse theater en de wijk Pópulo zelf. Over het algemeen kunnen deze en andere plaatsen van groot cultureel en toeristisch belang in Cádiz worden bezocht tijdens een van de beste rondleidingen door Cádiz.

Een bezoek aan de oude stad is een goede activiteit om op te nemen onder de dingen die je in januari in Cádiz kunt zien en doen, omdat aan het begin van de maand de traditionele "cabalgata de reyes" plaatsvindt, een ideale activiteit om te doen met kinderen en de rest van de familie.

Kathedraal van Cádiz

De kathedraal van Cádiz is de eerste meest bezochte attractie in Cádiz. Het is een plek van groot toeristisch, liturgisch en cultureel belang voor zowel de lokale bevolking als bezoekers, vooral vanwege de rijke geschiedenis die het herbergt. De inwoners van Cádiz noemen het vaak "La Catedral Nueva" (De Nieuwe Kathedraal) en het heeft ook een paar torens vanwaar je kunt genieten van een ongelooflijk uitzicht over zowel de stad als de oceaan.

Een van de dingen die je geweldig zult vinden aan een bezoek aan het interieur van de kathedraal is de uiterst zorgvuldig bewaarde architectuur van dit gebouw. Je zult getroffen worden door de aandacht voor detail die typisch is voor neoklassieke en barokke constructies.

Maar afgezien van de technische specificaties kun je de kathedraal van maandag tot en met zaterdag bezoeken tussen 10:00 en 20:00 uur, en op zondag van 13:30 tot 20:00 uur, waarbij je er rekening mee moet houden dat de laatste groep bezoekers 45 minuten voor sluitingstijd binnenkomt.

En wat de prijs betreft, moet je weten dat algemene toegang ongeveer 7 euro kost. Deze prijs kan veranderen afhankelijk van de leeftijd en conditie van elke persoon. Je kunt een kaartje kopen voor de toeristenbus van Cádiz om bij de kathedraal te komen.

Romeins theater

De figuur van het Romeinse theater verspreidde zich duidelijk door heel Europa in de gloriedagen van het Romeinse Rijk. In Spanje zijn er verschillende steden waar je nog steeds de overblijfselen kunt zien van wat in de oudheid uitgaansgelegenheden waren: theaters.

In het geval van Cádiz is het nog steeds mogelijk om het grote Romeinse theater te zien, dat dankzij het grote aantal opgravingen dat is uitgevoerd, erin is geslaagd om een deel van het grote theater bloot te leggen, dat door veel archeologen en historici wordt beschouwd als het oudste van Spanje en heel Europa.

Om dit Romeinse theater te bezoeken moet je rekening houden met het seizoen van het jaar. Als je tussen april en september gaat, kun je het bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 10:00 tot 14:00 uur. Als je van oktober tot maart gaat, kun je van maandag tot zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur en op zondag van 10:00 tot 14:00 uur naar binnen. De toegang is gratis.

De wijk El Pópulo

Een bezoek aan de Pópulo zou ook deel moeten uitmaken van elke rondleiding door de historische wijk van Cádiz, maar ik moet je hoe dan ook vertellen dat deze plek een must is om te bezoeken. In de Pópulo vind je de kathedraal van Cádiz en ook het Romeinse theater, maar afgezien daarvan is het een heel pittoresk gebied dat ik je aanraad niet te missen.

De Pópulo is in een paar jaar tijd veranderd van een vervallen plek in een van de belangrijkste toeristische trekpleisters , dus je mag het niet missen als je Cádiz bezoekt. Als er iets is dat mensen naar dit gebied trekt, is het wel dat het de titel van oudste wijk in het westen heeft.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de wijk zijn de bogen die de stad omringen, waar vroeger poorten stonden die de toenmalige stad afsloten en bewaakten, het gebied dat nu de Pópulo is. Maar daarnaast vind je in deze wijk veel van de beste flamencoshows van Cádiz.

Maak een tour door Cádiz als een inwoner

2. Bezoek het strand van La Caleta en het kasteel van Santa Catalina

La Caleta strand| ©kanbron
La Caleta strand| ©kanbron

Het strand van La Caleta en het Kasteel van Santa Catalina liggen in dezelfde richting. Het Kasteel is zelfs het meest opvallende monument in La Caleta. Dit strand is een van de populairste stranden van Cádiz, waar elke dag veel toeristen komen en het is een van de favoriete bestemmingen onder de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz in september, om je laatste zomerdip te nemen.

Als er één ding is waar je van zult houden in La Caleta, is het wel dat het er altijd vol toeristen is, ongeacht de tijd van het jaar. Het rotsachtige pad langs de kust nodigt je uit om een wandeling te maken en je kunt ook genieten van de schaduw die je kunt vinden in wat er over is van de oude spa in het gebied.

Het kasteel van Santa Catalina is uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang omdat het een van de oudste militaire bouwwerken van Cádiz is, en zelfs van heel Spanje. Het bijzondere aan dit kasteel is dat het 200 jaar lang, tot 1991, dienst deed als militaire gevangenis, waar veel politieke en militaire figuren werden opgesloten.

Sinds het niet meer voor deze doeleinden werd gebruikt, is het kasteel een van de interessantste plaatsen om te bezoeken gebleven, vooral als je een rondleiding door Cádiz in 4 dagen wilt doen, en nadat de opnames van de film "Die Another Day" het kasteel gebruikten als een deel van het exterieur.

Interessante details

 • Prijs: Als je La Caleta of het kasteel van Santa Catalina op eigen houtje wilt bezoeken, hoef je niet te betalen, noch om van het strand te genieten, noch om het kasteel binnen te gaan, want de toegang is gratis.
 • Openingstijden: Er zijn geen openingstijden om La Caleta te bezoeken. Je kunt het kasteel van Santa Catalina bezoeken van maandag tot zondag van 11:00 tot 19:30 in de winter en van 11:00 tot 20:30 in de zomer.
 • Hoe er te komen: Om bij het kasteel en het strand te komen, kun je met de auto gaan of met het openbaar vervoer, want er zijn verschillende lijnen die naar het strand en het kasteel gaan.

Boek een boottocht in Cádiz

3. Ga de Santo Domingo kerk binnen

Santo Domingo Kerk| ©Sebastián Aguilar
Santo Domingo Kerk| ©Sebastián Aguilar

De kerk van Santo Domingo is een van de mooiste plekken om te bezoeken in Cádiz. Vanaf 1639 begon het te functioneren als het eerste klooster dat in Cádiz werd gesticht. De kerk in kwestie werd rond 1666 gebouwd en gedeeltelijk herbouwd na de brand die de kerk in 1936 bijna verwoestte.

Je zult genieten van de grote hoeveelheid versieringen binnenin, waaronder marmeren stukken in bijna de hele structuur. Het beeldhouwwerk in deze kerk wordt zelfs beschouwd als een van de beste Italiaanse barokke altaarstukken in Spanje. Bovendien zijn dit soort kerkbezoeken altijd een uitstekende activiteit om op te nemen in de lijst van dingen om te zien en te doen in Cádiz in de winter.

Uiteindelijk is het veel meer dan een liturgische ervaring, het is een ongelooflijk multizintuiglijk en cultureel bezoek dat je meeneemt naar de beste jaren van de Europese barokperiode. In het midden van de kerk zie je een beeld dat verwijst naar de Maagd van de Rozenkrans, die het beeld nabootst dat verloren ging in de brand van 1936.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis, maar als je een rondleiding door Cádiz huurt, moet je ongeveer 90 euro betalen voor de hele rondleiding, inclusief de kathedraal van Santo Domingo.
 • Openingstijden: Bezoektijden zijn van maandag tot zondag van 10.00 tot 13.00 uur en van 18.30 tot 21.00 uur. De mis wordt gehouden van maandag tot zaterdag om 20:00 uur en op zon- en feestdagen om 12:00 uur en 20:00 uur.
 • Hoe kom je er: Je kunt met de eigen auto komen en vlakbij de kerk parkeren, of je kunt met het openbaar vervoer komen.

4. Reizen naar Jerez om het Alcázar en de kathedraal te bezoeken

In Jerez de la Frontera| ©Sergei Gussev
In Jerez de la Frontera| ©Sergei Gussev

Een van de beste uitstapjes vanuit Cádiz naar de buitenwijken van de stad is naar de stad Jerez de la Frontera, waar je het Alcazar en de kathedraal kunt bezoeken, die tot de meest interessante en toeristische plekken van de stad behoren. Je kunt dit uitstapje op eigen houtje maken, of je kunt een excursie nemen die je met een deskundige gids naar deze plek brengt.

In het tweede geval zal de gids je vertellen wanneer je Cádiz kunt verlaten om de excursie voort te zetten naar Jerez, een stad die ik je aanraad op te nemen bij de plaatsen die je in december in Cádiz kunt bezoeken. Het eerste wat je ziet als je aankomt in Jerez is de oude Alameda en vanaf daar kun je verder naar het Alcázar, een van de oudste vestingwerken van de stad en van heel Spanje.

Nadat je het hele complex waarin het Alcázar staat hebt gezien, kun je verder naar Plaza Encarnación, waar de kathedraal van de stad staat, een van de belangrijkste monumenten van de stad. Dit is een goede dagtocht, dus ik raad deze bestemming vooral aan voor routes in Cádiz van 3 dagen of meer.

Interessante details

 • Prijs: De rondleiding naar deze locatie kost ongeveer 30 euro per persoon. Als je op eigen gelegenheid gaat, hoef je niets te betalen, behalve voor brandstof en tol onderweg.
 • Tijdschema: Het tijdschema voor deze tour kun je zelf bepalen als je alleen reist. Als je een tour met gids neemt, wordt het tijdschema bepaald door de gids.
 • Hoe kom je er: Je kunt er met eigen auto komen of met een rondleiding, waarbij je in een comfortabele bus stapt.

Maak een wandeltour door Jerez met toegang tot het Alcazar

5. Klim naar het uitkijkpunt van de Torre de Tavira

Uitkijkpunt Torre de Tavira| ©Pep.1984
Uitkijkpunt Torre de Tavira| ©Pep.1984

Een van de grootste attracties die je kunt bezoeken in Cádiz is ongetwijfeld de Torre de Tavira, een plek vanwaar je de hele stad Cádiz kunt zien zonder filter. Het is zeker een van de beste uitkijkpunten in de stad dankzij de camera obscura technologie. Deze attractie mag je niet missen, vooral niet in het zomerseizoen, en daarom zou ik het opnemen bij de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz in augustus.

Op het voorlaatste niveau bevindt zich deze camera obscura, die niets meer is dan een verduisterde kamer met zwart geschilderde muren, van waaruit je de hele stad Cádiz in echt formaat kunt zien, met beweging en volledig heldere kleuren. Met andere woorden, via deze camera obscura kun je de stad vanuit een praktisch fotografisch perspectief bekijken.

Deze attractie is altijd open voor publiek, hoewel bezoekers wordt gevraagd van tevoren te reserveren om de kwaliteit van de ervaring te garanderen wanneer ze de toren beklimmen. Het is een van de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz met kinderen omdat ze het geweldig vinden om de hele stad vanuit dit systeem te kunnen zien.

Interessante details

 • Prijs: De rit kost tussen de 5,50 en 7 euro, afhankelijk van de conditie van elke persoon.
 • Openingstijden: Tussen oktober en april is het open tussen 10.00 en 18.00 uur. Van mei tot september is het geopend van 10:00 tot 20:00 uur.
 • Hoe er te komen: Je kunt deze camera obscura bereiken met een eigen auto of te voet als het dicht bij je accommodatie is.

6. Wandelen op het San Juan de Dios plein

San Juan de Dios Plein| ©Jose A
San Juan de Dios Plein| ©Jose A

Zoals bijna alle toeristische trekpleisters in Cádiz heeft ook het plein van San Juan de Dios een geschiedenis die een paar eeuwen teruggaat. Aan het begin van de geschiedenis had deze plek een onregelmatige vorm omdat er rekening werd gehouden met de monding van de oude Millenaire Zee die door heel Cádiz liep.

Na verloop van tijd werd het een populaire plek waar kooplieden allerlei exotische producten uit West-Indië verkochten, dit ten tijde van de verovering van Amerika. Later werd deze plek een plein.

Tegenwoordig is het een van de meest bezochte stedelijke centra van Cádiz, en in de omgeving kun je zelfs andere gebouwen zien die ook een bezoek waard zijn, zoals de kerk van San Juan de Dios en de Pazos Miranda. Dit plein is een van de plaatsen waar de Virgen del Rosario elk jaar op haar feestdag langskomt, wat een van de activiteiten is die je niet mag missen als je Cádiz in oktober bezoekt.

Interessante details

 • Prijs: Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek aan dit plein.
 • Openingstijden: Je kunt het op elk moment van de dag bezoeken, hoewel ik je aanraad om het 's avonds te bekijken.
 • Hoe er te komen: Om naar dit plein te gaan kun je de trein of de bus nemen. Als je met de eigen auto gaat, kun je in de buurt parkeren. En als je een rondleiding krijgt, ga je waarschijnlijk met een bus die van alle gemakken is voorzien.

7. Wandelen in het Parque Genovés

Genuees Park| ©Pedro García
Genuees Park| ©Pedro García

Het Parque Genovés is de op een na grootste groene ruimte in Cádiz en in feite is het de grootste binnen het stedelijk gebied van Cádiz. Dit is een uitgestrekt stuk land dat in 1892 werd ingewijd als park in de stad en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken in Cádiz.

In dit park vind je rust, kalmte en sereniteit, maar bovenal is het een plek waar je kunt genieten met de kinderen, of als je een romantisch plan hebt, is het een goede plek om met je partner naartoe te gaan om een rustig moment door te brengen.

Bovendien is dit park uitgeroepen tot Toeristisch Park dankzij de gevarieerde biodiversiteit aan bomen, palmen, struiken en andere planten. Onder hen zijn de cipressen bij de ingang, die het park een sierlijke uitstraling en een elegante entree geven.

Maar het park bestaat niet alleen uit natuurlijke ruimtes, deze worden ook gecombineerd met enkele elementen van stedelijkheid, zoals lantaarnpalen, kiosken, poorten en paden, die elk van de gebieden van het park sieren. Uiteindelijk is het een uitstekende optie om op te nemen in korte routes zoals uitstapjes naar Cádiz in 2 dagen.

Interessante details

 • Prijs: De toegang tot dit park is gratis.
 • Openingstijden: Je kunt het park bezoeken van 8:00 tot 23:00 uur.
 • Hoe kom je er: Je kunt met de bus of eigen auto gaan, want er zijn parkeerplaatsen in de buurt. Je kunt ook een rondleiding naar het park nemen, waarbij je met een bus met alle faciliteiten gaat.

8. Wandelen langs de Paseo Marítimo in Cádiz

Cádiz Promenade| ©Emilio
Cádiz Promenade| ©Emilio

Dit is een van de ervaringen die je zeker niet mag missen in Cádiz. De promenade is een van de toeristische trekpleisters met dagelijks de meeste bezoekers. In dit deel van de stad kun je genieten van de gebouwen waar de meeste mensen met een hoog inkomen wonen.

Het is een centrum van toeristisch en economisch belang, want je vindt er een groot aantal winkels van allerlei aard. Maar buiten de commercie kun je in het toeristische gedeelte van deze promenade genieten van prachtige uitzichten op de kust van Cádiz en het is ook zoiets als de grens tussen de zee en de stad.

Op het Victoria strand, een van de stranden langs de lengte en breedte van de promenade, vind je verschillende strandtenten die niet alleen in de zomer maar ook in de winter geopend zijn, waardoor het een uitstekende optie is om een hapje te eten terwijl je je een weg baant door het gebied. Wandelen langs de boulevard is een van die activiteiten die je niet mag missen, zelfs niet als je in één dag naar Cádiz reist.

Interessante details

 • Prijs: Je hoeft niets te betalen om langs de promenade van Cádiz te lopen.
 • Tijdschema: Er is geen tijdschema voor een bezoek aan de promenade van Cádiz, maar overdag is zeker de beste tijd om het te doen.
 • Hoe kom je er: Je kunt de promenade van Cádiz bereiken met de auto en vlakbij parkeren, of te voet. Je kunt er zelfs komen met een fietstocht.

9. Verdwaal in de straten van de wijk Viña

De wijk La Viña| ©Javier Pereda
De wijk La Viña| ©Javier Pereda

La Viña is nog zo'n plek die je moet bezoeken als je Cádiz bezoekt. Samen met El Pópulo is het een van de meest historische buurten van de stad. De geschiedenis van deze wijk is interessant, aangezien het een plek is die vanaf het begin werd bewoond door mensen uit de arbeidersklasse.

Toen dit gebied, waar vroeger wijngaarden waren, werd bewoond, wekte het niet veel belangstelling op van de Indische kooplieden vanwege de afstand tot de haven van de stad. Sinds het gebied bewoond is, is het een groot stedelijk centrum geworden voor de middenklasse en de lagere klassen.

Enkele plaatsen die je niet mag missen als je door de wijk La Viña rijdt zijn: de kerk van La Palma, het oude Provinciale Hospice, het kuuroord Nuestra Señora de La Palma, het Kasteel van San Sebastián en het strand van La Caleta zelf.

Interessante details

 • Prijs: Je hoeft niet te betalen om deze wijk te bezoeken en er rond te lopen, maar als je een rondleiding door de wijk neemt, moet je waarschijnlijk wel een bedrag betalen, afhankelijk van het aantal bezienswaardigheden dat je tijdens de rondleiding bezoekt.
 • Openingstijden: Je kunt La Viña op elk moment bezoeken, hoewel ik aanraad om het overdag te bezoeken om de kleurrijke sfeer te waarderen.
 • Hoe er te komen: Je kunt La Viña bereiken met de eigen auto, bus en trein. Als je in de buurt van deze wijk verblijft, is het ook een goed idee om erheen te lopen.

10. De stad leren kennen Medina Sidonia

Medina Sidonia| ©Michael Gaylard
Medina Sidonia| ©Michael Gaylard

Als er een dorp is dat grote charme geniet in de buurt van de stad Cádiz, dan is dat Medina Sidonia. Dit dorp ligt tussen de witte dorpen en de kust van Cádiz. Een van de dingen die je geweldig zult vinden aan deze plek zijn de indrukwekkende uitzichten die het biedt op de hele kust.

Dankzij de verhoogde ligging heb je de mogelijkheid om voorbij de witte huizen te kijken en de hele oceaan te bewonderen. Het klimaat is een ander hoogtepunt van deze stad, om nog maar te zwijgen van de vele monumenten en gebouwen die je in het binnenland kunt bezoeken om je culturele bezoek aan Cádiz verder te verrijken.

Enkele van de plekken die je zeker moet zien in deze stad zijn: de Arco de la Pastora en het Convento de Arriba, de kerk van Santa María Mayor La Coronada, de Arco de Belén of het kasteel van Medina Sidonia. Ik raad je vooral aan om een hele dag te besteden aan een bezoek aan deze stad. Het is een van de plaatsen die ik zou bezoeken als onderdeel van de beste dingen om te zien en te doen in Cádiz in de zomer, om de kleurrijkste en duidelijkste foto's en ansichtkaarten te maken.

Interessante details

 • Prijs: Er zijn geen kosten om deze plek op eigen houtje te bezoeken, behalve de brandstofkosten en dergelijke. Als je een rondleiding neemt, kan het meer dan 100 euro per persoon kosten.
 • Tijdschema: Je kunt dit dorp bezoeken wanneer je maar wilt, maar als je een rondleiding neemt, moet je je aanpassen aan het tijdschema van je gids.
 • Hoe er te komen: Je kunt er komen door met de auto richting de witte dorpen te gaan. In het dorp zijn er veel parkeerplaatsen.