Beste baaien in Mallorca

Mallorca is een eiland in Spanje dat onder zijn oppervlak authentieke geologische wonderen verbergt, gevormd door de erosie van de bodem. Het zijn grotten en spelonken die een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland vormen, omdat ze een unieke en fascinerende ervaring bieden.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste baaien in Mallorca

Grot van Mallorca | Cristian Bortes

Mallorca is een eiland in Spanje dat onder zijn oppervlak authentieke geologische wonderen verbergt, gevormd door bodemerosie. Het zijn grotten en spelonken die een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland vormen , omdat ze een unieke en fascinerende ervaring bieden.

Durf een van de beste dingen om te doen op Mallorca te ontdekken met ervaringen die je meenemen van de spectaculaire grotten van Drach, naar die van Hams of de majestueuze grotten van Artà. Je komt door de mysterieuze en weinig bekende grotten van Campanet in het noorden van Mallorca en nog veel meer. Elke plek is een avontuur en een kans om de grotten te verkennen en ervan te genieten.

1. Grotten van Drach

Grotten van Drach| ©Click-mallorca.com
Grotten van Drach| ©Click-mallorca.com

Een van de belangrijkste toeristische attracties zijn de grotten van Drach, in de gemeente Manacor, aan de oostkust van Mallorca. Het is een van de meest indrukwekkende wonderen van het eiland omdat hier het Martelmeer ligt. Houd er rekening mee dat de grot groot is en een van de beste opties voor een bezoek is om deel te nemen aan een rondleiding door de grotten van Drach.

Deze grotten zijn 1200 meter lang en liggen 25 meter onder de zeespiegel. Binnen kun je stalactieten, stalagmieten en andere prachtige rotsformaties zien. Sommigen zeggen dat het deze formaties waren die Jules Verne inspireerden voor zijn werk "Reis naar het middelpunt van de aarde".

Tijdens de rondleiding, die ongeveer 5 uur duurt, leer je alle details van dit geologische wonder terwijl je aan boord gaat van een roeiboot om de binnenkant van de grot te verkennen. Het avontuur kan zelfs een concert met klassieke muziek omvatten om de spanning en het drama van de ondergrondse ervaring nog groter te maken. Het is een van de dingen die je aan je lijstje moet toevoegen als je minstens 5 dagen op Mallorca doorbrengt.

Nuttige informatie

 • Prijs: een rondleiding kost naar schatting tussen de €50 en €55 per volwassene.
 • Duur: het kan ongeveer 5 uur duren.

Boek een tour naar de Drach Grotten

2. Grotten van Hams

Grotten van Hams| ©The International Culinary
Grotten van Hams| ©The International Culinary

Een bezoek aan de grotten van Hams is een ervaring die je niet mag missen en die onvergetelijk kan worden als je in april naar Mallorca gaat, wanneer het weer aangenaam is en ze open zijn voor het publiek met rondleidingen en licht- en geluidshows.

De naam betekent grotten van haken, vanwege de vorm van de stalactieten. Ze werden ontdekt in 1905 en 5 jaar later geopend voor het publiek. Ze bestaan uit 12 kamers, elk met een eigen thema.

De wandeling door deze grotten neemt je mee door tussen de 500 en 850 meter ondergrondse wereld vol mysterie en schoonheid, met veel steenformaties die eruit zien als tegels die aan het plafond hangen.

Als je deelneemt aan een standaard rondleiding, krijg je een rondleiding door de verschillende galerijen en zie je het Meer van Venetië in de Theaterzaal. Er zijn ook opties waarbij je niet alleen de grot bezoekt, maar ook de Parelfabriek in Manacor. Een bezoek aan de grotten van Hams op Mallorca is een kans om een van de meest indrukwekkende natuurwonderen van deze mediterrane stad te leren kennen en tegelijkertijd de geologie en cultuur te ontdekken.

Nuttige informatie

 • Prijs: de standaard rondleiding wordt geschat op tussen de €20 en €25 per volwassene. De premium tour kost meer dan €40.
 • Duur: de basistour duurt ongeveer 45 minuten, terwijl andere opties kunnen worden uitgebreid tot 5 uur.

Boek een tour naar de Grotten van Hams

3. Grotten "Coves d'Artà

Grotten van Artà| ©Sirka B
Grotten van Artà| ©Sirka B

De grotten van Artà liggen in de gemeente Capdepera, aan de oostkust van Mallorca en zijn een van de oudste en grootste van het eiland. Ze zijn ook een goede optie als je naar Mallorca gaat met kinderen omdat het een culturele en leuke activiteit is met een schouwspel van vormen en kleuren binnenin waar de kleintjes van zullen genieten.

De ingang van deze grot bevindt zich op de top van een klif, vanwaar je de baai van Canyamel in al zijn pracht kunt aanschouwen. De grot betreden betekent naar binnen gaan om de geheimen te ontdekken die verborgen liggen in deze grotten die al sinds de prehistorie worden bewoond.

De rondleiding door de grotten van Artà is relatief snel. In ongeveer 40 minuten heb je de zalen van de Zuilen bezocht ; van de Koningin, waar je een van de grootste stalagmieten van Europa vindt; van de Hel of de Zaal van de Vlaggen.

Houd er rekening mee dat als je besluit om 's ochtends de grotten van Artà te bezoeken, je ruim op tijd terug in de stad bent en de gelegenheid hebt om andere activiteiten op Mallorca te doen, zoals het maken van een catamaran cruise bij zonsondergang om van de baai en de frisse bries te genieten en zo de dag op een magische manier af te sluiten.

Nuttige informatie

 • Prijs: 15 € per volwassene en 8 € per kind.
 • Duur: gemiddeld 40 minuten.

Boek een catamaran cruise bij zonsondergang

4. Grotten van Genua

Grotten van Genua| ©Alessandro Ravina
Grotten van Genua| ©Alessandro Ravina

De Grotten vanGenua zijn een van de meest spectaculaire formaties op het eiland en bevinden zich in de gemeente Palma. Bovendien zijn ze gemakkelijk te bereiken en snel te bezoeken, op slechts 10 minuten van het stadscentrum, waardoor ze een goed alternatief zijn als je weinig tijd hebt en van plan bent om twee dagen op Mallorca door te brengen.

Deze 36 meter diepe en 780 meter lange grot is een verborgen schat in een woonwijk. De grot werd ontdekt in 1906, maar werd in 1935 opengesteld voor toerisme. Als je het aandurft om het te bezoeken, kun je ongeveer 100 meter van de ruimte verkennen waar de galerijen La Blanca, La Negra, La Selva Virgen en de los Lagos zich bevinden.

Elk van hen is een spektakel voor geologieliefhebbers omdat het een kalkgrot is die je zal verrassen met zijn stalactieten, stalagmieten en excentrieke formaties die eeuwenlang door het water zijn gebeeldhouwd.

Als je dit ondergrondse wonder durft te verkennen, kun je op je eigen tempo de kleurrijke en gevarieerde vormen en verschillende tinten mineralen bewonderen.

Nuttige informatie

 • Prijs: tussen €10 en €15 per volwassene.
 • Duur: de rondleiding duurt ongeveer 30 minuten, maar je kunt langer blijven als je wilt.

Boek tickets voor de grot van Genua

5. Grotten van Campanet

Grotten van Campanet| ©Cueverofelix
Grotten van Campanet| ©Cueverofelix

De grotten van Campanet liggen in het noorden, in de gelijknamige gemeente en behoren tot de minst bekende, maar mooiste en interessantste grotten. Ze zijn ook een ideale bestemming om op te nemen in de top 10 dingen om te doen in Mallorca in de zomer, want hoewel er veel toeristen in de stad zijn, kun je ze op je gemak verkennen omdat het er niet zo druk is.

De grotten van Campanet werden in 1945 ontdekt en 3 jaar later opengesteld voor het publiek. Ze strekken zich uit over ongeveer 3200 meter en zijn 50 meter diep. Om veiligheidsredenen kan er echter maar ongeveer 500 meter worden bezocht.

Daar kun je kiezen voor een rondleiding met audiogids die de geschiedenis, fauna en geologie van de grotten uitlegt. Je krijgt ook verschillende galerijen te zien, zoals de Romantische zaal, de Palmboomzaal, de Watervalzaal en de Meerzaal, waar je de rijkdom en verscheidenheid aan rotsformaties kunt bewonderen. De grotten van Campanet zijn een unieke ervaring waarmee je meer te weten komt over de fascinerende ondergrondse wereld van het eiland Mallorca.

Nuttige informatie

 • Prijs: ongeveer 16 € per volwassene.
 • Duur: naar schatting ongeveer 40 minuten.

6. Grotten van Blanques

Grotten van Blanques| ©footleg
Grotten van Blanques| ©footleg

De Cuevas Blanques, of witte grotten in Mallorca, zijn uniek en weinig bekend en liggen in de gemeente Pollença. Om ze te verkennen leer je de geschiedenis kennen, want ze zijn toegankelijk via een pad dat tijdens de naoorlogse periode door Republikeinse gevangenen is aangelegd.

Bovendien is dit, als je een natuur- en geologieliefhebber bent, de perfecte plek om naartoe te gaan, want het valt op door de concentratie witachtige stalactieten en stalagmieten waaraan het zijn naam dankt. Bezoeken aan deze grot zijn tot op zekere hoogte beperkt, maar als je in augustus naar Mallorca gaat, kun je kiezen voor een speciale vergunning om dieper de grot in te gaan.

Binnen kun je de fossiele resten zien van dieren die endemisch zijn op de eilanden, zoals de Myotragus balearicus, een dier dat 4000 jaar geleden uitstierf.

Het is een originele ervaring waarmee je een uniek natuurlijk en cultureel erfgoed op Mallorca kunt ontdekken. De rondleiding duurt ongeveer 20 minuten en is gratis, zonder gids of entreeprijs. Je kunt de verschillende galerijen van deze grotten verkennen en de vreemde vormen en kleuren van de rotsen bewonderen.

Nuttige informatie

 • Prijs: volwassenen betalen €12 en kinderen betalen ongeveer €6.
 • Duur: ongeveer 45 minuten.

7. Grot van Avenc de Son Pou tussen Santa Maria en Orient

Grot van de Avenc de Son Pou| ©Secció Natura UES
Grot van de Avenc de Son Pou| ©Secció Natura UES

Voor echte liefhebbers van wandelen en speleologie is een bezoek aan de grot van de Avenc de Son Pou misschien wel het ideale plan. Het is een natuurlijke grot gelegen tussen Santa María del Camí en Camí de Coanegra, in de Tramontana bergketen. Het is ook een van de grootste grotten van Europa, 60 meter hoog en 75 meter breed.

Een excursie naar deze grot is een unieke ervaring waarbij je kunt genieten van adembenemende landschappen, watervallen, waterbronnen en een overwegend groen bos. Hoewel de grot geschikt is voor het hele gezin, is er een zekere moeilijkheidsgraad om de grot te bereiken, dus een minimum aan conditie is vereist. Je kunt de route nemen vanuit Santa Maria del Camí, die langer en gemakkelijker is, of die vanuit Orient, die korter maar wilder is.

Beide routes duren ongeveer 4 uur enkele reis en je zult er geen spijt van krijgen omdat je de kracht en schoonheid van de natuur in al haar pracht kunt voelen. Het belangrijkste kenmerk van deze grot is bijvoorbeeld een gat van 10 meter aan de bovenkant, waardoor licht naar binnen valt, wat een buitengewoon effect creëert. Binnen in de grot zie je stalactieten, stalagmieten en andere rotsformaties van grote schoonheid.

Hoewel je de grot op elk moment van het jaar kunt bezoeken, biedt het een ander spektakel als je in de winter naar Mallorca gaat, omdat het bovenste gat bedekt kan zijn met sneeuw of ijs en contrasteert met de duisternis van de grot. Vergeet niet om comfortabele schoenen, een zaklamp en warme kleren mee te nemen, want het is kouder en natter.

Nuttige informatie

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Duur: de rondleiding kan tot 2 uur duren.

8. Grotten van Alzinaret

Grotten van Mallorca| ©Andy
Grotten van Mallorca| ©Andy

Om een deel van het natuurlijke en culturele erfgoed van Mallorca te ontdekken en te verkennen kun je naar de grotten van l'Alzinaret gaan. Deze grotten zijn een prehistorisch rotsachtig complex dat een necropolis vormt, gelegen in het noorden van de provincie in Cala de Sant Vicenç in Pollença.

Voor degenen die van fysieke activiteit houden, kun je l'Alzinaret per fiets bezoeken. Het is een manier om in contact te komen met de natuur, te sporten en te leren over de geschiedenis en geologie van het eiland. De grotten dateren uit 1600 voor Christus en behoren tot de pre-Talayotische cultuur. Als je van fietsen houdt, kun je ook deelnemen aan een fietstocht door Mallorca.

De grotten hebben veel geschiedenis, omdat er collectieve begrafenissen plaatsvonden en er botten zijn gevonden. Dus als je geïnteresseerd bent, houd er dan rekening mee dat dit een gratis route is door verschillende soorten grotten midden in een steeneikenbos. Om er te komen, moet je een pad volgen dat de heuvel omringt en vanwaar je prachtige foto's kunt maken.

Nuttige informatie

 • Prijs: over het algemeen €10 voor volwassenen en €5 voor kinderen.
 • Duur: meestal 45 minuten.

Boek een fietstocht

9. Piratengrot

Grot van de piraat| ©Sarah-Rose
Grot van de piraat| ©Sarah-Rose

De Pir atengrot is een van de meest spectaculaire onderwaterformaties van Mallorca. Ze bevindt zich aan de oostkust van het eiland, tussen Porto Cristo en Porto Colom. Het leuke aan een bezoek aan deze grot is dat het een avontuur is dat alleen over zee bereikbaar is .

Een bezoek aan de grot, ook wel bekend als Cueva des Coloms, is een unieke ervaring waarin je een plek vol geschiedenis en mysterie ontdekt. Volgens de legende was het een toevluchtsoord voor piraten die de Mallorcaanse kusten plunderden en er hun schatten en buit verstopten. Er zijn ook stalactieten en stalagmieten en een ondergronds meer.

Omdat de grot alleen over zee bereikbaar is, moet je deelnemen aan een rondleiding onder begeleiding van een deskundige gids die de legende en de kenmerken van de grot uitlegt. Daarom is dit bezoek een van de 10 beste activiteiten om te doen op Mallorca omdat het leuk, dynamisch en met veel verkenning is.

Vergeet niet dat je bij een bezoek aan deze grot ook wateractiviteiten kunt doen, dus je kunt deelnemen aan een kajak-, snorkel- en coasteeringtour op Mallorca.

Nuttige informatie

 • Prijs: ongeveer 45-55 € per volwassene.
 • Duur: ongeveer 4 uur, maar slechts 45 minuten zijn voor verkenning in de grot. De rest van de tijd is voor zeilen, snorkelen en meer.

Boek een kajakken, snorkelen en coasteering tour

10. Grotten van Mare de Déu de Portals Vells

Rondleiding door een grot op Mallorca| ©Marian Collado Leal
Rondleiding door een grot op Mallorca| ©Marian Collado Leal

De grotten van Mare de Déu de Portals Vells combineren de schoonheid van de natuur met het mysterie van mensenhand. Tijdens een excursie naar deze bestemming kun je de gravures op de muren binnen en rond een altaar bewonderen.

Deze grot van rotsformaties verbergt verhalen en legendes. Het is een oude zeegroeve uit de 14e en 15e eeuw, waarvan de stenen werden gebruikt voor gebouwen zoals de kathedraal van Palma en de kerk van Santa Eulàlia.

Volgens de legende deponeerden enkele Genuese vissers een maagd als dank nadat ze een storm hadden overleefd. De excursie is een ideale activiteit voor het hele gezin omdat het heel eenvoudig is en geschikt voor beginners. Bovendien kun je genieten van het prachtige uitzicht op de zee en de grotten die in de rotsen zijn uitgesleten.

De activiteit combineert cultuur, natuur en plezier. Eenmaal in de grot zul je versteld staan van de grootte en schoonheid. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en bij vertrek kun je een van de beste gastronomische tours van Mallorca volgen om de zee te proeven, of ontspannen en een hapje eten in de baai van Portals Vells.

Nuttige informatie

 • Prijs: ongeveer 14 € per volwassene en 7 € per kind.
 • Duur: naar schatting 40 minuten.