10 dingen om te doen in Malaga in de winter

Malaga is de perfecte vakantiebestemming om op elk moment van het jaar te bezoeken. Ondanks dat de stad wordt geassocieerd met stranden en zon, biedt het ook in de winter een breed scala aan activiteiten.

Andressa García

Andressa García

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Malaga in de winter

Malaga | ©Johannes Schwanbeck

De winter in de stad Málaga is het toeristische laagseizoen, waardoor reizigers en de lokale bevolking het beste scenario hebben om volop van de stad te genieten. Het weer is meestal heel aangenaam en bezoekers vinden een groot aantal activiteiten om te doen en van te genieten in Malaga, naast de gebruikelijke attracties.

Vandaag presenteer ik je een lijst met activiteiten, evenementen en festiviteiten waarvan je kunt genieten tijdens de winter in Malaga. Ik hoop dat je er zoveel mogelijk in je reisschema kunt opnemen en optimaal van je reis kunt genieten.

1. Geniet van het Malaga Carnival.

Malaga Carnaval.| ©Katterine Dimas
Malaga Carnaval.| ©Katterine Dimas

Elk jaar wordt tussen februari en maart het carnaval gevierd. Het is een week vol festiviteiten die samen het evenement vormen dat in de volksmond het warme winterfestival van Malaga wordt genoemd.

De datum varieert afhankelijk van de huidige liturgische kalender, maar over het algemeen wordt het gevierd tussen de laatste dagen van februari en de eerste dagen van maart.

Er vinden gedurende de hele week talloze evenementen plaats, maar de evenementen die je niet mag missen zijn de verkiezing van de Godin en God van Carnaval op de eerste zaterdag van het feest, de Grote Carnavalsoptocht, de Carnavalsactiviteiten voor kinderen, de Strijd der Bloemen en, tot slot, de Begrafenis van de ansjovis.

Ik raad je aan de officiële website van Carnaval Malagueño te bezoeken om meer te weten te komen over de geprogrammeerde activiteiten.

Waar het plaatsvindt

Het Carnaval festival in Malaga speelt zich af in de straten van de oude binnenstad en op de belangrijkste openbare pleinen. Historisch gezien zijn de plaatsen waar je grote feesten kunt verwachten:

 • Plaza de la Merced, waar de Grote Carnavalsoptocht eindigt.
 • Calle Larios, waar de historische Slag der Bloemen plaatsvindt.

Tickets kopen

Kaartjes zijn niet nodig. Het evenement is gratis en toegankelijk voor toeristen en de plaatselijke bevolking.

2. Woon de Optocht van de Drie Wijzen bij.

Optocht van de Drie Wijzen.| ©lameato feliz
Optocht van de Drie Wijzen.| ©lameato feliz

De kleurrijke parade die bekend staat als de Cabalgata de losReyes Magos vindt elk jaar plaats in Malaga op 5 januari, aan de vooravond van Drie Koningen Dag: muzikanten, versierde praalwagens, artiesten, trapezeartiesten en kinderfiguren vullen de straten van het centrum van Malaga voor het vermaak van de hele familie.

De parade vindt meestal plaats in de schemering, vanaf 18:00 uur. Een deel van het plezier bestaat uit het genieten van de magie van de parade en het proberen zoveel mogelijk snoepjes te vangen die de Drie Wijzen vanaf de praalwagens gooien.

Elk jaar doen er tussen de 12 en 15 praalwagens mee. Als je met kinderen naar Malaga gaat voor een gezinsvakantie, is dit een evenement dat je niet wilt missen.

Waar het plaatsvindt

De parade vindt plaats in de straten van het historische centrum van Malaga. Het begint meestal bij het stadhuis, gaat langs punten zoals Avenida Cervantes, Plaza de La Marina, Alameda en Puente de la Esperanza en eindigt bij Cortina del Muelle.

Tickets kopen

Tickets zijn niet nodig, het evenement is gratis voor iedereen. Zorg dat je vroeg bent en een goede plek hebt.

3. Woon de traditionele Andalusische kaasmarkt bij

Kaasmarkt| ©Fredrik Rubensson
Kaasmarkt| ©Fredrik Rubensson

Een evenement dat elk jaar gedurende twee dagen plaatsvindt in de winter in Málaga, met name halverwege februari. Het is de perfecte gelegenheid voor zowel reizigers als de lokale bevolking om te genieten van heerlijke ambachtelijke kazen gemaakt door lokale producenten.

Hoewel de activiteitenkalender van jaar tot jaar kan verschillen, bevat het programma verschillende activiteiten, waaronder de volgende: kaasproeverij, kookworkshops, workshops zelfgemaakte kaas maken, de mogelijkheid om je eigen kaasplank samen te stellen en kinderspelletjes.

Het activiteitenprogramma begint meestal kort voor de middag en duurt tot laat in de avond. Het evenement wordt georganiseerd door de Quesandaluz Association en de gedetailleerde activiteiten worden elk jaar gepubliceerd.

Waar het plaatsvindt

Het evenement vindt elk jaar plaats in de gemeente Álora, op slechts 40 km van de stad Málaga. Je kunt er met de eigen auto komen of de trein Malaga - Alora nemen, een reis van ongeveer 50 minuten.

Als je de stad bezoekt, maak dan van de gelegenheid gebruik om andere dorpen in de buurt van Málaga te bezoeken.

Tickets kopen

Toegang tot het evenement is gratis voor alle geïnteresseerden.

Boek een reis naar Frigiliana en Nerja vanaf Malaga

4. De Bloemenmarkt wordt gehouden op het Plaza Mayor.

Bloemenmarkt.| ©Robert Hetherington
Bloemenmarkt.| ©Robert Hetherington

De prachtige Bloemenmarkt vindt plaats in het eerste weekend van elke maand op het Plaza Mayor, het belangrijkste openbare plein van de stad. Het feest wordt omschreven als een must voor liefhebbers van mode, muziek en kunst in het algemeen.

De focus van het evenement ligt op het ondersteunen van lokale bedrijven door het werk van ondernemers en ambachtslieden uit de gemeenschap van Málaga te promoten. Tijdens je rondleiding vind je allerlei originele en kenmerkende stukken, zoals decoratieve artikelen, kostuumjuwelen en modeartikelen, maar ook cosmetica en snoepgoed.

Houd er rekening mee dat de organisatoren van het evenement meestal pauzes inlassen tijdens de jaarlijkse kalender. In de zomer vindt de markt in Malaga bijvoorbeeld niet plaats.

Waar wordt de markt gehouden?

De markt vindt plaats op het iconische Plaza Mayor van Malaga, in het hart van de oude binnenstad. De beste manier om dit deel van de stad te verkennen is te voet.

Tickets kopen

Toegang tot het evenement is gratis.

Boek een privétour door Málaga

5. Winter in Malaga: de beste tijd om het Alcazaba te bezoeken.

Alcazaba| ©Herbert Frank
Alcazaba| ©Herbert Frank

De winter is een van de beste tijden om het Alcazaba te bezoeken, misschien wel het beste voorbeeld van het islamitische erfgoed in de stad Malaga en een must-see om meer te leren over het historische verleden van de stad.

Bij aankomst vind je een indrukwekkende versterkte ommuring, een oud moslimpaleis omringd door indrukwekkende muren vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de stad.

Het complex is een van de meest bezochte locaties in Málaga en daarom is de toeristenstroom in de piekmaanden meestal overweldigend. In de winter wordt het aantal bezoekers terug gebracht, zodat je kunt genieten van het Alcazaba in al zijn pracht en praal.

Plan je excursie naar deze prachtige architectuur en controleer van tevoren de openingstijden en toegangsprijzen van het Alcazaba.

Waar vind je het

Het belangrijke historische monument ligt aan de Calle Alcazabilla, in het hart van het historische centrum. De beste manier om er te komen is door door de oude straten van Málaga te lopen.

Tickets kopen

Als je de volledige ervaring wilt, raad ik je aan om het Alcazaba te bezoeken tijdens een georganiseerde tour. Je kunt opties vinden die het Romeinse theater en het oude kasteel combineren voor minder dan 20€.

Boek een excursie naar het Alcazaba

6. Geniet van de laatste kerstmarkten in Malaga.

Benalmádena Kerstmarkt| ©AYTO
Benalmádena Kerstmarkt| ©AYTO

Gedurende de hele maand december en de eerste week van januari kun je genieten van de kerstmarkten in Malaga. Het is de perfecte gelegenheid om de feestelijke sfeer op te snuiven en te genieten van de kerstversieringen en lokale kunstnijverheid.

Er vinden verschillende kerstmarkten plaats in en rond de stad. Als je in januari in Malaga bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om er een paar te bezoeken.

Benalmádena Kerstmarkt

Deze vindt plaats in het Casa de la Cultura in Benalmádena, op 30 minuten met de bus van het hart van Malaga. Het plaatselijke stadhuis zet elk jaar tot 50 kraampjes op, verdeeld in categorieën: lokale ambachten, kerstproducten en gastronomie.

 • Datum: Het begint rond 5 december en eindigt op 6 januari.
 • Openingstijden: Van 13.00 tot 23.00 uur. Elke dag.

Kerstmarkt in Muelle Uno

Als je wilt genieten van het prachtige uitzicht op de kust van Málaga terwijl je een van de beste markten van de stad bezoekt, mag je deze markt niet missen.

Muelle Uno in Málaga biedt kraampjes met kleding, lokale gastronomie, gastronomisch eten, handwerk en nog veel meer.

 • Datum: De markt opent meestal in de laatste dagen van november en duurt tot 10 januari.
 • Openingstijden: Van 10.00 tot 18.00 uur, elke dag.

7. Geniet van een dagje ontspanning in een Arabische hamam.

Hammam Al Ándalus| ©OneTwoTrip Travel Expert
Hammam Al Ándalus| ©OneTwoTrip Travel Expert

Nu de temperaturen dalen, is de winter ongetwijfeld de beste tijd om te genieten van een ontspannend warm bad. De moslimveroveraars die zich in Málaga vestigden, brachten de traditie van de Arabische baden over op hun volk en er zijn er nog steeds een paar in werking.

Nip van een Marokkaanse muntthee, ontvang een scrubmassage en geniet tot slot van een ontspannende middag in het warme water om weer op krachten te komen. Dit is een geweldig plan, of je nu met vrienden of met z'n tweeën in de stad bent.

Misschien is een van de grootste voordelen van een bezoek aan Zuid-Spanje wel de kans om de opmerkelijke combinatie van katholieke en Moorse tradities die het land kenmerken te waarderen.

Waar moet je heen?

In de stad Malaga is een van de meest gerenommeerde centra de Hammam Al Ándalus, gelegen in de buurt van het Plaza de los Mártires.

Tickets kopen

Je kunt de spasessies in de Hammam van tevoren boeken. De prijs ligt meestal rond de 55€ voor een spa-sessie van ongeveer 1 uur 30 minuten.

Boek uw Arabische bad in Malaga

8. Geniet van de winterijsbanen in Malaga.

IJsbaan| ©Sergey Zayko
IJsbaan| ©Sergey Zayko

In de winter kun je schaatsen op het ijs op de ijsbanen die zijn aangelegd in de stad Málaga en in de nabijgelegen steden, voornamelijk in de maand december. Hier zijn enkele interessante alternatieven.

IJsbaan in het kerstdorp.

Elk jaar organiseert het warenhuis El Corte Inglés de "Pueblo Navideño" kermis in het hart van Málaga. Dit omvat, naast andere activiteiten, een spectaculaire ijsbaan voor het plezier van volwassenen en kinderen.

 • Afmetingen van de ijsbaan: 35 M lang en 15 M breed.
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur.
 • Prijs: Ongeveer €6 per deelnemer.
 • Data: De hele kermis die het kerstdorp vormt, wordt van eind november tot de eerste dagen van januari in Málaga gehouden.

IJsbaan in Benalmádena

In Benalmádena vind je een natuurijsbaan op slechts 25 minuten van Malaga. Naast de ijsbaan is er een zwembad in het sportcomplex om in te zwemmen als je daar zin in hebt.

 • Afmetingen ijsbaan: De totale oppervlakte van de ijsbaan is ongeveer 900 vierkante meter.
 • Openingstijden: Het centrum is geopend van 11.00 tot 14.30 uur en 's middags van 16.00 tot 22.00 uur.
 • Prijs: Een kaartje voor een volwassene kost ongeveer €11.
 • Data: Van oktober tot mei.

9. Woon de kamermuziekconcerten in het Picasso-museum bij

Picasso-museum in Malaga| ©Fran Villena
Picasso-museum in Malaga| ©Fran Villena

Kunstliefhebbers die Malaga in de winter bezoeken, vinden interessante opties in het activiteitenprogramma van het Picasso-museum. In de winter en gedurende een aantal maanden worden er in het museum verschillende kamermuziekconcerten gehouden.

Het programma varieert van jaar tot jaar, maar het Filharmonisch Orkest van Malaga treedt constant op, vaak in een openingsconcert. De rest van de gastartiesten wisselt van jaar tot jaar.

Het muzikale aanbod varieert van bolero's tot jazz, met gastartiesten uit heel Spanje en de wereld.

Waar het plaatsvindt

Het evenement vindt plaats in een van de belangrijkste musea van de stad: het iconische Picasso Museum van Málaga, gelegen in het Palacio de Buenavista, aan de Calle San Agustín.

Tickets kopen

Je kunt je kaartjes voor het Picasso Museum van tevoren kopen. Tickets voor de concerten kunnen worden gekocht bij de virtuele kassa van het museum of direct op de dag van het evenement bij de fysieke kassa.

Reserveer je ticket voor het Picasso Museum

10. Ga in de verkoop in Malaga.

Profiteer van de uitverkoop| ©Sam Lion
Profiteer van de uitverkoop| ©Sam Lion

Profiteer van je verblijf in Malaga in de winter om te gaan winkelen tijdens de winteruitverkoop. De seizoensuitverkoop begint begin januari en duurt tot eind februari of de eerste dagen van maart.

Dit is de beste tijd om modeproducten zoals kleding, schoenen, accessoires en parfums te kopen tegen zeer lage prijzen. Het is ook de perfecte tijd om souvenirs van je reis naar Malaga te kopen.

Waar het plaatsvindt

Wandel door de straten van het historische centrum van Málaga en ontdek de vele winkels. Als je de lokale merken wilt leren kennen, raad ik je aan Moda Malaga; Fusion Malaga, Bimba y Lola of Chavala te bezoeken.

Ik raad ook aan om de winkels van Desigual, Pull & Bear en natuurlijk Romwe te bezoeken.

Hoe is het weer in Malaga in de winter?

Malaga| ©Tony Makepeace
Malaga| ©Tony Makepeace

Over het algemeen is de winter in Malaga vrij mild. De maximumtemperaturen zijn meestal niet lager dan 15º, terwijl de minimumtemperaturen rond de 8º liggen. Het kan tijdens deze maanden regenen, hoewel niet overvloedig, dus het is aan te raden om een paraplu of een mackintosh mee te nemen.

Ondanks het bovenstaande is het altijd aan te raden om kort voordat je op reis gaat het weerbericht te bekijken om een duidelijker beeld te krijgen van wat je gaat aantreffen.