Meer over: 18 beste pintxos in San Sebastián
Een van de leukste dingen om te doen in San Sebastián is genieten van de heerlijke gastronomie. In Donostia is de pintxo-cultuur heel typisch. Pintxos zijn niets anders dan typische tapas uit het Baskenland.
Om ervoor te zorgen dat je San Sebastián niet verlaat zonder de beste pintxos te hebben geproefd, geef ik je een lijst met de beste pintxos van Donosti. Je vindt er zowel typische Spaanse recepten, zoals de aardappeltortilla, als specifieke creaties uit de regio, zoals de txalupa.
1. Risotto van Borda-Berri
Een van de beste pintxos van San Sebastián is de risotto van bar Borda Berri. Het recept verandert afhankelijk van het seizoen, maar de bekendste versies zijn die met paddenstoelen en die met Idiazabal. De eerste is het meest gangbare risottorecept, maar de tweede heeft een heel bijzondere smaak die je zeker zal verrassen. Daarnaast zijn ook de octopus met kweepeer, de varkensoren en de varkensribbetjes beroemd.
Als je de beste pintxos van San Sebastián wilt proeven en je wilt onderdompelen in de gastronomische cultuur van Donostia, raad ik je aan een pintxotour in San Sebastián te reserveren. Er zijn er enkele die zich precies specialiseren in pintxos en er zijn er zowel overdag als 's avonds, maar voor mij is het beste een gastronomische tour voor kleine groepen in de oude binnenstad van San Sebastián 's avonds.
Deze tours hebben een bijzondere charme, ze gaan langs de beste tavernes in het historische centrum van San Sebastián en dankzij de grootte van de groep is er ruimte voor persoonlijke aandacht. Bovendien is er meestal een wijnproeverij inbegrepen in de verschillende gelegenheden die je bezoekt.
- Waar vind je het... Deze kleine pintxobar bevindt zich in de straat Fermin Calbeton Kalea nummer 12, in het centrum van San Sebastián.
2. Mini completo van La Bodega Donostiarra
De keuken van Bodega Donostiarra is gericht op de Baskische gastronomie, met als hoogtepunten de broodjes, spiesjes en rijstgerechten. Van al deze pintxos valt vooral de mini completo op, op basis van ingeblikte bonito. Daarnaast raad ik je ook de Indurain aan, een van de meest typische pintxos van Donostia, gemaakt van een stukje tonijn, een ansjovisfilet, een gevulde olijf en een paar chilipepers. Het is een koude pintxo, zeer voedzaam en met een zeer bijzondere mix van smaken.
Naast het bovenstaande raad ik je ook aan om, als je de kans hebt, de gezouten ansjovis, de gemarineerde zalm, de octopus in vinaigrette en de huisgemaakte heektaart te proberen. Als je de meest typische pintxos van San Sebastián wilt proeven, raad ik je aan een pintxotour in San Sebastián te boeken.
Een daarvan is de pintxotour met een bezoek aan de markt van San Sebastián. Je wandelt door de 'Parte Vieja' (oude stad) van San Sebastián, schenkt cider in op zijn Baskisch en proeft de beste lokale wijn. Tijdens deze tour kun je tot vier pintxos proeven in verschillende bars in de stad.
- Waar vind je het... Het is een restaurant in de straat Peña y Goñi, op nummer 13, in het centrum van San Sebastián.
3. Aardappelen met knoflook van bar Ciaboga
Ik ga naar het centrum van San Sebastián om je mee te nemen naar een van de meest typische pintxos-bars van de stad, bar Ciaboga, die in heel Donostia bekend staat om zijn aardappelen met knoflook. Hoewel het een eenvoudig gerecht lijkt, is niemand erin geslaagd om de heerlijke saus die over de aardappelen wordt gegoten, op basis van peterselie, knoflook, olijfolie en cayennepeper, perfect te imiteren.
Dit onweerstaanbare gerecht is een van mijn favoriete pintxos in San Sebastián, maar bar Ciaboga heeft ook andere heerlijke gerechten, zoals de octopusbrochette, de aardappeltortilla of de gevulde champignons.
- Waar vind je het... Bar Ciaboga bevindt zich in de Calle Easo nummer 9.
4. Pastramisandwiches van bar El Bombín
Als je op zoek bent naar de beste pintxos van San Sebastián, mag je bar El Bombín niet overslaan. De bar heeft een gezellig terras, ideaal voor de weinige zonnige dagen die de stad kent.
Als je een bierliefhebber bent, raad ik je aan om je pintxo te combineren met een van de vele lekkere bieren die de bar te bieden heeft. Als tapa moet je zeker de beroemde sandwich met pastrami van gezouten rundvlees proberen. Als je van Japans eten houdt, zul je blij zijn te horen dat er ook een sushi-menu is.
- Waar vind je het... Deze bar bevindt zich in de wijk Gros, in de straat Zabaleta nummer 53.
5. Txalupa van bar Bergara
Bar Bergara is een van de beroemdste bars van de stad, vanwege zijn warme en koude pintxos en zijn huisgemaakte desserts. Een klassieker als je een pintxotour in San Sebastián boekt.
Uit het grote aanbod aan pintxos raad ik je de Txalupa aan. Deze pintxo is een eigen creatie van de keuken van Bergara en de naam verwijst naar een type boot dat veel voorkomt in de omgeving. De Txalupa is een bootje van champignons en garnalen met room en gegratineerde kaas. Ik verzeker je dat de combinatie van smaken spectaculair is, om nog maar te zwijgen van de zachte textuur.
Naast deze pintxo raad ik je ook de bacalao ajoarriero(kabeljauw met aardappelen en knoflook), de vieira gratinada (gegratineerde sint-jakobsschelp), de delicias de pato (eendendelicatessen) en de Itxaso aan, wat niets anders is dan een medaillon van zeeduivel met een crème van zeevruchten.
- Waar vind je het... Deze bar bevindt zich in de beroemde wijk Gros, meer bepaald in de Calle del General Artetxe nummer 8.
6. Aardappeltortilla van Néstor
Deze kleine bar is beroemd om zijn pintxo van aardappelomelet, en als ik zeg beroemd, bedoel ik niet alleen in San Sebastián. De aardappelomelet van bar Néstor is beroemd in heel Spanje, wat een van de redenen is voor de lange wachtrijen. Dus als je een van de beste aardappelomeletten volgens de ranglijsten wilt proeven, ga dan vroeg zodat je niet zonder blijft zitten.
Houd er rekening mee dat ze twee tortilla's per dag maken, één om 13.00 uur en één om 20.00 uur. Van elk worden slechts 16 porties geserveerd, dus zorg ervoor dat je er als eerste bij bent. Naast de aardappeltortilla is bar Néstor ook beroemd om zijn ribstukken en gebakken paprika's.
- Waar vind je het... Deze beroemde bar bevindt zich in het oude gedeelte van San Sebastián, in de straat Arrandegi nummer 11.
7. Foie del Sport
Ik ga naar de oude binnenstad van San Sebastián om je een van de beste pintxos met foie te laten proeven die je in San Sebastián kunt vinden. Bar Sport is gespecialiseerd in zowel warme als koude pintxos. Een van de meest opvallende pintxos is die met foie, de grote specialiteit van het huis. Deze moet je zeker opnemen in je pintxotour in San Sebastián.
Ik raad je ook aan om de verschillende broodjes op de kaart te proberen, evenals de txangurro, de calamares en de heerlijke octopus. Bovendien zijn de prijzen erg goed en krijg je waar voor je geld.
- Waar vind je het... Deze bar bevindt zich in de straat Fermin Calbeton nummer 10.
8. Garnalenspiesjes van bar Goiz-Argi
Dit is een heel eenvoudige pintxo, maar hij valt op door zijn geheime saus. De rest van het recept is geen mysterie: een sneetje brood met een spies van gegrilde garnalen.
Hoewel de garnalenspiesjes de ster van het menu zijn, heeft deze kleine, met aquarellen versierde bar ook andere specialiteiten. Ik raad je aan om de Marijuli te proberen, een van de meest typische recepten van de bar, dat niets meer is dan gerookte zalm met groene paprika en gezouten ansjovis.
In bar Goiz-Argi kun je ook txangurro, gefrituurde piparras, pitufos, txipirones of gevulde champignons proberen. Wat je ook bestelt, je zult het zeker lekker vinden.
- Waar vind je het... De bar bevindt zich in de straat Fermin Calbeton Kalea nummer 4, in het oude gedeelte van San Sebastián.
9. Gavillas van bar San Marcial
De Gavilla is een soort kroket, maar dan gevuld met serranoham en kaas, een laagje bechamelsaus en tot slot paneermeel. Het is een heel typisch recept uit San Sebastián en je vindt het in veel bars als je een pintxotour in San Sebastián boekt.
De Gavilla bij uitstek is echter die van bar San Marcial, die al meer dan 30 jaar de lokale bevolking verblijdt met zijn heerlijke Gavilla.
- Waar vind je het... De bar bevindt zich in de Calle San Marcial nummer 50, op slechts 50 meter van het strand van La Concha.
10. Delicia de La Espiga
Ik blijf in het centrum van San Sebastián om je een bar met een bijzondere charme te laten zien, gelegen in de straat San Martzial. Het is een zeer moderne bar met een opvallende inrichting op basis van muurschilderingen. La Espiga serveert zowel pintxos als raciones en is gespecialiseerd in de Baskische en Spaanse keuken.
Van alle pintxos is een van de favorieten van de lokale bevolking de 'Delicia'. Dit is een stukje brood met gezouten ansjovis, vinaigrette, hardgekookt ei, mayonaise en Worcestersaus. Ook de gevulde paprika's, de milanesa, de ropa vieja de bonito en de morro en salsa zijn heerlijk.
Natuurlijk zijn er ook meer gangbare tapas uit Spanje, zoals albóndigas (gehaktballetjes) of croquetas de jamón (hamkroketten). Mijn aanbeveling is echter om de typische pintxos uit de Baskische keuken te proberen.
- Waar vind je het... De bar ligt in het centrum van San Sebastián, meer bepaald in San Martzial Kalea nummer 48.
11. Russische salade van Txofre Taberna
Een andere topbar voor pintxos in San Sebastián is Txofre Taberna, een familiebedrijf dat al generaties lang een goede reputatie heeft in de culinaire scene van Donostia dankzij hun Russische salade.
Het is niet dat deze salade anders is dan de traditionele versie qua recept, want hij bevat de typische ingrediënten van dit gerecht: aardappelen, ei, bonito en mayonaise. Maar de lokale bevolking weet dat als ze een goede pintxo met Russische salade willen, ze hier moeten zijn.
Je kunt het zelfs meenemen. Als je een pintxotour in San Sebastián boekt, moet je deze tapa proberen.
- Waar vind je het... In de wijk Gros, in de straat Gloria nummer 2.
12. Patatas bravas van La Mejillonera
Deze bierbar is een klassieker in San Sebastián die je zeker moet opnemen in je pintxotour in San Sebastián. Hoewel de naam doet vermoeden dat mosselen de ster van het pintxo-menu zijn, zijn het eigenlijk de patatas bravas die de show stelen.
Met hun pittige smaak trekken de patatas bravas van La Mejillonera elke dag veel buurtbewoners, vooral in het weekend. Combineer deze pintxo met een lekker lokaal ambachtelijk biertje.
- Waar vind je het... Het ligt in het centrum, in de Calle del Puerto nummer 15.
13. Gambas a la gabardina van bar Paco Bueno
Bar Paco Bueno ziet er eenvoudig en bescheiden uit en is een etablissement zonder grote pretenties, maar met zijn gamba a la gabardina heeft het ook niets meer nodig.
Elke dag, rond het tijdstip van de hamaiketako, komen de lokale bewoners naar Paco Bueno om van deze heerlijke pintxo te genieten. Mocht je gambas a la gabardina nog niet geproefd hebben: het zijn garnalen omhuld met een beslag van bloem en maïzena, die in overvloedige olijfolie worden gebakken.
Om deze en andere beroemde pintxos in San Sebastián te proeven, raad ik je aan om een tapas-pintxos-tour te maken met een lokale expert.
- Waar vind je het... Deze taverne bevindt zich in de Calle Mayor nummer 6, in het oude gedeelte van San Sebastián.
14. Hamkroketten van Atari
Bar Atari is een etablissement dat traditionele en avant-gardistische keuken combineert, wat een unieke toets oplevert. Een van de grote voordelen van Atari is dat het een terras heeft, wat geweldig is als je het geluk hebt om op een zonnige dag te gaan.
Een van de beste pintxos van Atari is een van de stergerechten van de Spaanse keuken: kroketten. De hamkroketten van deze bar in Donostia zijn om je vingers bij af te likken. Als je nog ruimte over hebt, probeer dan de ossenhaas in rode wijnsaus met seizoensgroenten.
- Waar vind je het... Deze bar bevindt zich in de Calle Mayor nummer 18, tegenover de basiliek van Nuestra Señora del Coro.
15. Kroketten van entrecote van bar Txuleta
Het restaurant Txuleta bereidt, zoals de naam al aangeeft, een groot aantal gerechten op de kaart met heerlijk biefstukvlees. Zo ontstaan de spectaculaire, ongelooflijk smakelijke kroketten van biefstuk, met een zachte textuur en een knapperig korstje. Het restaurant heeft een overdekt terras, perfect voor regenachtige dagen, die in Donostia niet zeldzaam zijn.
- Waar vindt u het... Deze bar bevindt zich in de oude binnenstad van San Sebastián, op het plein Plaza de la Trinidad, vlakbij de basiliek Nuestra Señora del Coro.
16. Torreznos van restaurant Narru
Restaurant Narru is een chique etablissement met een eigentijdse uitstraling. De gerechten zijn zeer verfijnd, maar blijven altijd dicht bij de roots van de Baskische keuken.
Het restaurant Narru is bekend in Donostia vanwege zijn vele warme en koude pintxos. Mijn favoriete pintxo is echter de torreznos, die precies goed gebakken zijn, zodat ze knapperig maar toch sappig zijn.
- Waar vind je het... Het restaurant bevindt zich op San Martín nummer 22, naast de kathedraal Buen Pastor in San Sebastián.
17. Chistorra-bladerdeeg van restaurant Ganbara
Restaurant Ganbara laat de inwoners van San Sebastián al meer dan 25 jaar watertanden. Het is een van de grote referentiepunten in de oude binnenstad van Donostia.
De pintxos en de wijnkaart zijn voortreffelijk. Een van de meest opvallende gerechten is de beroemde chistorra-bladerdeeg. Andere specialiteiten van dit restaurant in Donostia zijn gefrituurde asperges en txangurro-taartjes.
- Waar vindt u het... Het restaurant bevindt zich in de Calle de San Jerónimo 21, vlakbij de Plaza de la Constitución.
18. Kaastaart van La Viña
Om af te sluiten, stel ik voor om deze pintxotour in San Sebastián een zoete toets te geven met de heerlijke cheesecake van La Viña. Deze cheesecake is niet alleen beroemd in Donostia, maar ook internationaal. Zelfs in Turkije en Japan proberen ze het recept van deze cheesecake te imiteren.
La Viña is een informele bar die ook erg populair is vanwege zijn beroemde wijnen.
- Waar vind je het... De bar ligt in de straat 31 de Agosto, naast de basiliek Nuestra Señora del Coro.