Beste Pintxos in San Sebastian

Als je naar San Sebastian gaat, is het een must dat je in de stad pintxos gaat eten. Hier zijn de beste pintxos in Donostia en de bars waar je ze kunt vinden.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Beste Pintxos in San Sebastian

Mesa de Pintxos | ©Ulrike Parnow

Een van de beste dingen om te doen in San Sebastian is het proeven van de heerlijke gastronomie. In Donostia is de pintxocultuur zeer typisch, wat niets anders is dan typische tapas uit Baskenland.

Om San Sebastian niet te verlaten zonder de beste te hebben geprobeerd, volgt hier een lijst van de beste pintxos in San Sebastian. U vindt er alles van typisch Spaanse recepten, zoals tortilla de patatas (aardappelomelet), tot specifieke lokale creaties, zoals txalupa.

1. Risotto van Borda-Berri

Risotto op een wit bord| ©Marika Sartori
Risotto op een wit bord| ©Marika Sartori

Een van de beste pintxos in San Sebastian is de risotto van de bar Borda Berri. Deze kleine pintxobar ligt aan de Fermin Calbeton Kalea 12, in het centrum van San Sebastian. De belangrijkste pintxos zijn risotto, oren en varkensribbetjes.

Wat de risotto betreft, verandert het recept afhankelijk van het seizoen, maar de bekendste versies zijn het paddenstoelen- en het Idiazabal-recept. Het eerste is het meest voorkomende risottorecept, maar het tweede heeft een heel bijzondere smaak die u zeker zal verrassen. Octopus met kweeperengelei is ook beroemd.

Als u de beste pintxos in San Sebastian wilt proberen en de gastronomische cultuur van Donostia wilt opsnuiven, raad ik u aan een gastronomische tour te nemen. Er zijn er die juist gespecialiseerd zijn in pintxos en er zijn zowel dag- als nachttours, maar voor mij is de beste een gastronomische tour voor kleine groepen in de oude wijk van San Sebastian's avonds.

Deze tours hebben een speciale charme, ze gaan langs de beste tavernes in het historische centrum van San Sebastian en dankzij de grootte van de groep is een persoonlijke behandeling mogelijk. Bovendien omvatten ze meestal een wijnproeverij in de verschillende etablissementen die u bezoekt.

Boek een pintxo tour by night in het centrum van San Sebastián

2. Complete minitour van La Bodega Donostiarra

Wijnhuis Donastierra| ©Patrick and MJ
Wijnhuis Donastierra| ©Patrick and MJ

La Bodega Donostiarra is een restaurant gelegen in de Peña y Goñi straat, op nummer 13, in het centrum van San Sebastian. De keuken is gericht op de Baskische gastronomie, waarbij de broodjes, brochettes en gerechten op basis van rijst opvallen. Van al deze pintxos springt de mini completo, op basis van tonijn uit blik, eruit.

Ik raad ook de Indurain aan, een van de meest typische pintxos van Donostia. Hij bestaat uit een stuk tonijn, een ansjovisfilet, een gevulde olijf en een paar pepers. Het is een koude pintxo, zeer voedzaam en met een heel bijzondere mix van smaken.

Behalve het bovenstaande raad ik u, als u de kans krijgt, ook de gezouten ansjovis, de gemarineerde zalm, de octopus in vinaigrette en de zelfgemaakte heekpastei aan. Als u de meest typische pintxos van San Sebastian wilt proberen, raad ik u aan een pintxos-tour te nemen.

Een daarvan is de pintxos-tour met een bezoek aan de markt van San Sebastian. Je wandelt door het 'oude gedeelte' van San Sebastian, schenkt cider in de zuiverste Baskische stijl en drinkt de beste lokale wijn. Met deze tour kun je tot vier pintxos proeven in verschillende bars in de stad.

Boek deze pintxos tour en markt in San Sebastian

3. Knoflook aardappelen bij Ciaboga bar

Knoflook aardappelen| ©Kike on tour
Knoflook aardappelen| ©Kike on tour

Ik ga naar het centrum van San Sebastian om u mee te nemen naar een van de meest typische pintxo-bars van de stad. De Ciaboga bar bevindt zich op nummer 9 Easo straat en is in heel Donostia beroemd om zijn knoflook aardappelen.

Hoewel het een eenvoudig gerecht lijkt, is niemand erin geslaagd om de heerlijke saus over de aardappelen, gemaakt van peterselie, knoflook, olijfolie en cayennepeper, perfect na te maken. Dit onweerstaanbare gerecht is een van mijn favoriete pintxos in San Sebastian, maar de Ciaboga bar heeft ook andere heerlijke gerechten, zoals octopusbrochette, aardappelomelet of gevulde champignons.

4. Broodjes pastrami bij bar El Bombín

Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery
Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery

Als je op zoek bent naar de beste pintxos in San Sebastian, mag je bar El Bombín niet missen. Deze bar ligt in de wijk Gros, op nummer 53 Zabaleta street. Het heeft een aangenaam openluchtterras, ideaal voor de weinige zonnige dagen in de stad.

Als u een bierliefhebber bent, raad ik u aan uw pintxo te begeleiden met een van de vele bieren die aan de bar verkrijgbaar zijn. Als tapa moet u de zeer beroemde corned beef pastrami sandwich proberen. Als u van Japans eten houdt, zult u blij zijn dat er een sushikaart is.

5. La Txalupa in Bergara bar

Pintxos op tafel| ©Jaliker
Pintxos op tafel| ©Jaliker

In de beroemde wijk Gros van San Sebastian, aan de Calle del General Artetxe nummer 8, vindt u de bar Bergara. Het is een van de beroemdste bars van de stad, dankzij de pintxos, zowel warm als koud, en de huisgemaakte desserts.

Uit de grote verscheidenheid aan pintxos waaruit u kunt kiezen, raad ik u de Txalupa aan. Deze pintxo is een typische creatie van de Bergara keuken en de naam verwijst naar een soort boot die veel voorkomt in het gebied. De Txalupa is een bootje van champignons en garnalen met room en gegratineerde kaas. Ik verzeker u dat de combinatie van smaken spectaculair is, om nog maar te zwijgen van de zachte textuur.

Naast deze pintxo, raad ik ook de kabeljauw ajoarriero aan, de gegratineerde sint-jakobsschelp, de eendenlekkernijen en de Itxaso, niets anders dan een zeeduivelmedaillon vergezeld van een zeevruchtencrème.

6. Nestor's aardappelomelet

Aardappelomelet| © blackieshoot
Aardappelomelet| © blackieshoot

In het oude gedeelte van San Sebastian, op nummer 11 van de Arrandegi-straat, vindt u een kleine bar die beroemd is om zijn pintxo de tortilla de patatas (aardappelomelet). En als ik zeg beroemd, bedoel ik niet alleen in San Sebastian.

De tortilla de patatas van bar Néstor is beroemd in heel Spanje, wat een van de redenen is voor de lange wachtlijsten. Dus, als je een van de beste tortilla de patatas volgens de ranglijst wilt proeven, ga dan vroeg zodat je niets mist.

Vergeet niet dat ze de hele dag twee omeletten maken, een om 13.00 uur en een om 20.00 uur. Er zijn slechts 16 porties van elke omelet, dus zorg dat je er als eerste bij bent. Naast de tortilla de patata is Bar Néstor ook beroemd om zijn chuletones (steaks) en pimientos fritos (gefrituurde paprika's).

7. Foie del Sport

Foie op een wit bord| ©Martin P. Szymczak
Foie op een wit bord| ©Martin P. Szymczak

Ik verplaats me naar het oude gedeelte van San Sebastian om je een van de beste foie pintxos te laten zien die je in San Sebastian zult proberen. De Sport bar is gevestigd op nummer 10 Fermin Calbeton straat. Het is gespecialiseerd in zowel warme als koude pintxos. Een van de beste is de foie pintxo, de specialiteit van het huis.

Ik raad u ook aan de verschillende broodjes op het menu te proberen, evenals de txangurro (spinkrab), inktvis en de heerlijke octopus. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn de prijzen erg goed en is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend.

8. De garnalenbrochettes bij Goiz-Argi bar

Garnalenbrochette met vinaigrette| ©Marta Carnero
Garnalenbrochette met vinaigrette| ©Marta Carnero

Dit is een zeer eenvoudige pintxo, hoewel hij opvalt door zijn geheime saus. De rest van het recept heeft geen geheimen meer: een sneetje brood met een spiesje van gegrilde garnalen. De Goiz-Argi bar is gelegen aan de Fermin Calbeton Kalea 4, in het oude gedeelte van San Sebastian.

Hoewel de ster pintxo de garnalenbrochettes zijn, heeft deze kleine bar versierd met aquarellen ook andere specialiteiten. Ik raad u aan de Marijuli te proberen, een van de meest typische recepten van de bar, die niets anders is dan gerookte zalm met groene peper en gezouten ansjovis.

U kunt ook de txangurro (spinkrab), de gebakken piparras (gebakken paprika's), de pitufos (smurfen), de txipirones (babyinktvisjes) of de gevulde champis (gevulde champignons) proberen. Wat u ook bestelt, u zult het zeker lekker vinden.

9. La Gavilla in de San Marcial bar

Gavilla in aluminiumfolie| ©Nerkinet
Gavilla in aluminiumfolie| ©Nerkinet

Gavilla is een soort kroket, behalve dat hij gevuld is met gerookte ham en kaas, een laagje bechamelsaus en ten slotte broodkruimels. Het is een zeer typisch recept in San Sebastian en je ziet het in veel bars.

De Gavilla bij uitstek is echter die van bar San Marcial, gelegen aan de Calle San Marcial nummer 50. Deze bar ligt op slechts 50 meter van het strand van La Concha en maakt al meer dan 30 jaar het leven van de plaatselijke bevolking gelukkig met zijn heerlijke Gavilla.

10. Heerlijkheid van La Espiga

Bar vol pintxos| ©Kent Wang
Bar vol pintxos| ©Kent Wang

Ik ga verder in het centrum van San Sebastian om u een bar met een bijzondere charme te laten zien, gelegen in de straat San Martzial. Het is een zeer moderne bar met een zeer opvallende decoratie op basis van muurschilderingen. La Espiga serveert zowel pintxos als raciones en zijn gerechten zijn gespecialiseerd in de Baskische en Spaanse keuken.

Onder al zijn pintxos is een van de favorieten van de lokale bevolking de 'Delicia'. Dit is een stuk brood met gezouten ansjovis, vinaigrette, hardgekookt ei, mayonaise en Worcestersaus. Andere delicatessen zijn gevulde paprika's, milanesa, ropa vieja de bonito en morro en salsa.

Natuurlijk zijn er ook meer gebruikelijke Spaanse tapas, zoals albondigas (gehaktballetjes) of croquetas de jamón (hamkroketjes). Mijn aanbeveling is echter om pintxos te proberen die typisch zijn voor de Baskische keuken.

11. Het vreugdevuur van Zeruko

Zeruko Bar| ©Krista
Zeruko Bar| ©Krista

In de Parte Vieja vind je veel van de beste bars en restaurants van San Sebastian. Een daarvan is Zeruko, gelegen aan nummer 1 Pescadería Street. Het is een eenvoudig etablissement met een breed scala aan pintxos, zowel warm als koud.

De ster pintxo is 'la hoguera'. Het bestaat uit een stuk kabeljauw, dat op een rooster op een kleipot wordt gelegd. Zo bepaal je zelf hoe heet je de vis wilt koken.

12. Russische salade bij de Ezkurra bar

Russische salade| ©Jorge Gutiérrez
Russische salade| ©Jorge Gutiérrez

In de wijk Gros, op nummer 17 Mirakruz straat, vind je nog een van de beste bars voor pintxos in San Sebastian. De bar Ezkurra is een familiebedrijf dat al generaties lang zijn plaats in de culinaire scene van Donostia heeft verworven dankzij zijn ensaladilla rusa (huzarensalade).

Het is geen andere salade dan de traditionele wat het recept betreft, want het heeft de typische ingrediënten van dit gerecht: aardappelen, ei, tonijn en mayonaise. De lokale bevolking weet echter dat als ze een goede pintxo ensaladilla rusa willen, dit de plek is waar ze naartoe moeten. Je kunt het zelfs bestellen om mee te nemen. Als je op een gastronomische pintxo tour in San Sebastian gaat, moet je deze tapa proberen.

13. La Mejillonera's patatas bravas (gebakken aardappelen in pikante saus)

Patatas bravas| ©Erik Rasmussen
Patatas bravas| ©Erik Rasmussen

Deze bierbar is een klassieker in San Sebastian. Het is gelegen in het centrum van de stad, op nummer 15, Calle del Puerto. Hoewel de naam doet vermoeden dat de ster pintxo mosselen zijn, gaat de gouden medaille naar de patatas bravas.

Met dat pittige tintje trekt het recept voor patatas bravas bij La Mejillonera elke dag veel locals, vooral in het weekend. Begeleid deze pintxo met een goed lokaal ambachtelijk bier.

14. De gamba a la gabardina van de bar Paco Bueno

Gamba's a la gabardina| ©Víctor Villamarín
Gamba's a la gabardina| ©Víctor Villamarín

In Calle Mayor nummer 6, in het oude gedeelte van San Sebastian, bevindt zich een kleine taverne met een eenvoudig en bescheiden uiterlijk. De Paco Bueno bar is een pretentieloos etablissement, maar met zijn gambas a la gabardina heb je niets anders nodig.

Elke dag, rond hamaiketako tijd, stroomt de lokale bevolking naar Paco Bueno om deze heerlijke pintxo te proeven. Voor het geval u de gambas a la gabardina nog niet heeft geprobeerd, het is een garnaal gewikkeld in een beslag van bloem en maïsmeel en gebakken in veel olijfolie.

Om deze en andere beroemde pintxos in San Sebastian te proberen, raad ik u aan een tapas-pintxo tour te nemen met een plaatselijke expert.

15. Atari's hamkroketten

Hamkroketten| ©Cocinero Medida
Hamkroketten| ©Cocinero Medida

De bar Atari bevindt zich op nummer 18, Calle Mayor, tegenover de Basiliek van Nuestra Señora del Coro. Het is een etablissement dat traditionele en avant-gardistische gerechten tracht te combineren, waardoor een unieke toets wordt bereikt. Een van de grote voordelen van Atari is dat het een terras heeft, wat geweldig is als je het geluk hebt op een zonnige dag te gaan.

Een van de beste pintxos bij Atari is een van de sterrecepten van de Spaanse keuken: kroketten. De hamkroketten in deze bar in Donostia zouden iedereen versteld doen staan. Als u nog plaats heeft, probeer dan de entrecote in rode wijnsaus met seizoensgarnituur.

16. De biefstukkroketten van bar Txuleta

T-bone steak kroketten| ©encantadíssim
T-bone steak kroketten| ©encantadíssim

Het restaurant Txuleta bereidt, zoals de naam al doet vermoeden, een groot aantal gerechten op de kaart met het heerlijke vlees van de T-bone steak. Zo ontstaan hun spectaculaire steakkroketten, ongelooflijk lekker, met een zachte textuur en een knapperige buitenkant.

Deze bar bevindt zich in het oude gedeelte van San Sebastian, op het Plaza de la Trinidad, vlakbij de Basiliek van Nuestra Señora del Coro. Het heeft een overdekt terras, perfect voor regenachtige dagen, die niet zelden voorkomen in San Sebastian.

17. De torreznos van het Narru restaurant

Spek| ©Rosa G.
Spek| ©Rosa G.

Het restaurant Narru is een verfijnd etablissement met moderne smaken. De gerechten zijn zeer uitgebreid, maar wijken nooit te ver af van de wortels van de Baskische keuken. Het restaurant bevindt zich op San Martín 22, naast de Buen Pastor kathedraal in San Sebastián.

Er zijn veel pintxos, zowel warme als koude, die het Narru restaurant tot een gerenommeerde plek in Donostia maken. Mijn favoriete pintxo is echter de torreznos, die precies goed worden bereid zodat ze knapperig maar sappig zijn.

18. Het chistorra bladerdeeg in restaurant Ganbara

Chistorra bladerdeeg| ©un melón en la cocina
Chistorra bladerdeeg| ©un melón en la cocina

Het restaurant Ganbara doet de monden van de inwoners van San Sebastian al meer dan 25 jaar watertanden. Het is een van de grote blikvangers van het oude gedeelte van San Sebastian en ligt aan de Calle de San Jerónimo 21, vlakbij het Plaza de la Constitución.

De pintxos en de wijnkaart zijn voortreffelijk. Van alle gerechten springt het beroemde chistorra bladerdeeg eruit. Andere specialiteiten van dit restaurant in Donostia zijn asperges in beslag en krabtaart.

19. La Viña kaastaart

Kaas taart| © mahyar mirghasemi
Kaas taart| © mahyar mirghasemi

Om af te sluiten stel ik voor dat je deze lijst met de beste pintxos in San Sebastian een zoet tintje geeft met de heerlijke kaastaart van La Viña. Deze kaastaart is niet alleen beroemd in San Sebastian, maar ook internationaal. Zelfs in Turkije en Japan probeert men het recept van deze cheesecake na te maken.

La Viña is een informele bar in de straat 31 de Agosto, naast de Basiliek van Nuestra Señora del Coro. Haar wijnen zijn ook beroemd.