San Sebastian Hop on Hop off Bus tours

Wil je direct naar de bekendste toeristische attracties van San Sebastian? Dan raad ik je aan om de toeristische bus City Tour Donostia - San Sebastián te nemen voor een geweldig dagje uit.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

San Sebastian Hop on Hop off Bus tours

Autobus verde y amarillo | © Sergio Ibañez

San Sebastian is een stad die gemakkelijk te voet kan worden verkend. Een van de beste dingen om te doen als toerist is echter om de toeristenbus te nemen. Met behulp van een toeristenbus is het gemakkelijker om het beste van de stad te vinden of gewoon rond te wandelen en alles vanuit een comfortabele stoel te bekijken.

De stad Donostia heeft alleen de City Tour toeristenbus, haar officiële bus. Met dit voertuig kunnen toeristen door de hele stad toeren langs ten minste 14 haltes. Het heeft ook audiogidsen in verschillende talen, zodat u kunt ontdekken wat u onderweg kunt vinden en het meeste uit de rit kunt halen.

De toeristenbus Donostia - San Sebastian van City Tour

Rode bus op straat| ©Sergio Ibañez
Rode bus op straat| ©Sergio Ibañez

De toeristenbus van City Tour Donostia - San Sebastian is de officiële bus en de enige in zijn soort in de stad. Het bedrijf City Tour biedt ook ritten met een trein aan voor een andere ervaring. De bus is een dubbeldekker met een open dak, terwijl de trein gedurende de hele tour een panoramisch uitzicht biedt.

De bus is de favoriete optie van iedereen, omdat u hiermee uw eigen persoonlijke tour door de stad kunt samenstellen. Het is een Hop-on Hop-off service rond heel Donostia, wat betekent dat je zo vaak als je wilt kunt in- en uitstappen. Uw ticket is 24 uur geldig, dus het kan een uitstekende optie zijn als u een dagje naar San Sebastian reist.

Aan boord van de bus vindt u een informatieve audiogids die beschikbaar is in het Spaans, Baskisch, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch en Chinees. Op deze manier kunnen de meeste toeristen meer te weten komen over de bezienswaardigheden die de bus aandoet. U kunt deze audiogids beluisteren met een koptelefoon die u krijgt zodra u aan boord bent.

Ik raad u aan aandacht te besteden aan de inhoud van de gids. Soms helpt de informatie die erin staat toeristen om plaatsen te ontdekken die ze eerder niet hadden overwogen te bezoeken. Bovendien zijn het meestal plaatsen waar de City Tour Donostia - San Sebastian toeristische bus langskomt.

Boek een sightseeing bus tour met gratis stops rond Donostia - San Sebastián

Verschillende routes van de toeristenbus van San Sebastián

Hoek van het Victoria Eugenia Theater| ©Donostia San Sebastián Turismoa
Hoek van het Victoria Eugenia Theater| ©Donostia San Sebastián Turismoa

De eerste halte van de toeristische busroute City Tour Donostia - San Sebastián bevindt zich in de Calle República Argentina, tegenover het Victoria Eugenia Theater. In totaal duurt de tour gemiddeld een uur. In die tijd rijdt de bus langs 14 haltes, maar mensen kunnen hun tour bij elke halte beginnen. Dit zijn:

 • Victoria Eugenia Theater
 • Aquarium/Paseo Nuevo
 • San Telmo/Parte Vieja
 • Plaza Gipuzkoa
 • Estación Tren-...Bus/Tabakalera
 • Gros Kwartier
 • Kursaal
 • La Concha Beach
 • La Perla
 • Ondarreta
 • Peine del Viento
 • Monte Igeldo Funicular
 • Oude Kwartier
 • Palacio de Miramar

Voordelen van het gebruik van de toeristenbus

Grosse wijk| ©Dennis John 5666
Grosse wijk| ©Dennis John 5666

De toeristenbus Donostia - San Sebastian City Tour is ideaal voor mensen die de stad niet kennen en de meest toeristische plekken willen zien of verkennen. Het beste aan deze bus is dat je hem zo vaak als je wilt voor een hele dag kunt gebruiken, in tegenstelling tot de D-bus, het openbaar vervoer van San Sebastian, die vaste dienstregelingen en haltes heeft, bedoeld voor inwoners.

Als je de toeristenbus neemt, betaal je slechts ongeveer 15 € per dag. Als u daarentegen het openbaar vervoer neemt, moet u ongeveer € 2 per rit betalen. Gedurende de nacht is het gemiddelde tarief €3. Voor een toerist die de hele stad wil verkennen is het geen goed plan om zoveel geld uit te geven aan vervoer.

Mijn aanbeveling is om de toeristenbus te nemen, omdat die u rechtstreeks naar de beste plekjes van de stad brengt en u de stad van binnen kunt bekijken. Als u een beter uitzicht over de stad wilt krijgen, kunt u het beste op de eerste verdieping van de bus gaan zitten, aangezien deze open is.

Als je zin hebt om de stad verder te verkennen, kun je altijd kiezen voor een fietstocht. Houd er wel rekening mee dat je moet weten hoe je moet fietsen en zoek bij voorkeur een lokale gids om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt en de beste routes krijgt.

Boek een gedeelde tour door de Baskische geschiedenis en cultuur per fiets

Wat ik zal zien vanuit de toeristenbus

Aquarium van Donostia| ©Ibai Valencia
Aquarium van Donostia| ©Ibai Valencia

In de bus blijven zitten om van daaruit de hele stad te bekijken is ook een goed plan. Als u dit doet, kunt u verschillende bezienswaardigheden zien die het bewonderen waard zijn. Je zou de volledige tour van een uur kunnen doen en dan met meer tijd elke attractie kunnen verkennen. Als u besluit om de volledige tour te doen is hier wat u in elk ervan te zien krijgt:

Victoria Eugenia Theater

Het Victoria Eugenia Theater ligt aan het Okendo Plein. Deze hele site vertegenwoordigt een grote monumentale rijkdom waar niet alleen het theater is gevestigd, maar ook het Hotel María Cristina. Rond deze twee plaatsen liggen de tuinen en de rivierpromenade.

Als u dit deel van de stad wilt verkennen, raad ik u aan een toneelstuk te zien. Er is bijna altijd wel een voorstelling waar u van kunt genieten. U kunt dansen, concerten, films en toneelstukken zien. Kaartjes kosten meestal tussen de 10 € en 30 € ongeveer.

Aquarium/Paseo Nuevo

Bij dit station vindt u de Paseo Nuevo van San Sebastian. Deze begint bij het Aquarium en loopt langs de hele berg Urgull en eindigt aan het einde van het oude gedeelte van San Sebastian, naast het Kursaal. Het ligt ook naast de Baai van La Concha en de Cantabrische Zee, waardoor het een van de mooiste wandelingen van San Sebastian is.

U kunt ook de Basiliek van Santa María del Coro bezoeken, een barok werk uit de 18e eeuw. Ik raad ook een bezoek aan de kerk van San Vicente aan, een oude gotische kerk. Tot slot raad ik een bezoek aan het Museum van San Telmo aan, gelegen aan de voet van de berg Urgull. Daar zijn tentoonstellingen gewijd aan de Baskische geschiedenis en cultuur.

San Telmo/Parte Vieja

Bij de halte San Telmo/Parte Vieja kunt u vanaf de Paseo Nuevo het beste uitzicht op de zee en de stad krijgen. Aan het einde van deze plaats, op de berg Urgull, ziet u het Aquarium van San Sebastian. Om het te bezoeken moet u het Natuurwetenschappelijk Museum binnengaan. Daar leert u alles over de zee en haar rol in de geschiedenis van Gipuzkoa.

Ik raad u ook aan de berg Urgull te bezoeken, een ansichtkaart-waardige plek omgeven door de Cantabrische Zee, behalve het gedeelte dat aansluit op de oude stad. Op het hoogste punt bevindt zich het kasteel Castillo de la Mota, waar zich het Casa-Museo de la Historia bevindt, een ander museum dat een bezoek waard is.

Plein Gipuzkoa

Op het Plaza Gipuzkoa, gelegen in het centrum van de stad, vindt u een complex meteorologisch paviljoen, een witte marmeren tafel en een klok gemaakt van kleurrijke bloemen. In het midden van het plein kunt u wandelen langs een pad van tuinen die zijn ingewijd als rust- en ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking.

Deze plek wordt jaar na jaar gekozen voor vele culturele evenementen en vieringen. Tegenover het plein bevindt zich de zetel van de Provinciale Raad van Gipuzkoa. In de buurt van het plein zijn ook het stadhuis, het Hotel María Cristina, het Plaza de la Constitución en het Victoria Eugenia theater te zien. Ik raad u aan deze laatste te bezoeken en een toneelstuk of dans te zien.

Trein-Bus/Tabakalera Station

Op de top van Tabakalera| ©Maria J. Muñoz
Op de top van Tabakalera| ©Maria J. Muñoz

Bij dit station kunt u een wandeling maken parallel aan de rivier de Urumea, gelegen tussen de bruggen van María Cristina en Santa Catalina. De María Cristina brug heeft vier monumentale obelisken aan beide uiteinden en die kunt u bewonderen voordat u het Cristina Enea Park naast het Tabakalera gebouw bezoekt. Deze plek is een oase in de stad dankzij de prachtige bomen, zwanen en pauwenbomen.

In het park bevindt zich het Palacio del Duque de Mandas waarin de Cristina Enea Stichting en het voormalige kantoor van de hertog van Mandas zijn ondergebracht, samen met verschillende tentoonstellingszalen en galeries.

De wijk Gros

De wijk Gros| ©Joan
De wijk Gros| ©Joan

Ook in de wijk Gros, gelegen tussen de monding van de Urumea en de berg Ulía, recht tegenover het strand van Zurriola, kunt u zich vermaken. Het hoogtepunt van deze wijk is het Kursaal. Dit zijn iconische kubussen van San Sebastian die de gestrande rotsen nabootsen die loskomen van de golfbreker van Gros.

Deze plek is wereldberoemd omdat het de officiële thuisbasis is van het filmfestival van San Sebastian. Het is ook de thuisbasis van de Sala Kubo, het expositiecentrum van de Kutxa waar u kunstwerken kunt vinden.

Kursaal

Kursaal| ©JAVIER RODRIGO JUNYENT
Kursaal| ©JAVIER RODRIGO JUNYENT

Bij deze halte draait alles om golven, surfen en plezier. Hier heeft u toegang tot een van de belangrijkste stranden van San Sebastian, het Zurriola-strand. Dit strand ligt tussen de kubussen van het Kursaal en de Monte Ulía.

Op het strand vindt u verschillende activiteiten zoals volleybal, voetbal en zelfs surfcursussen. In dit gebied kunt u ook de Zurriola brug en het Kursaal conferentiecentrum en auditorium zien.

La Concha Strand

La Concha Strand| ©Jacgup
La Concha Strand| ©Jacgup

Via deze halte kunt u naar het strand van La Concha, gelegen in de baai van La Concha, omgeven door de bergen van Igeldo en Urgull. In de buurt kunt u andere bezienswaardigheden bekijken, zoals de Paseo de La Concha en La Perla.

Een bezoek aan dit strand is een must op een reisroute van San Sebastian van twee dagen of langer. U ziet er een prachtig strand met kristalhelder water en schoon goudkleurig zand. Probeer een bezoek aan dit paradijs te plannen voordat u Donostia verlaat.

La Perla, Ondarreta en de Peine del Viento (de Windkam)

Rotsen op het strand| ©bradman334
Rotsen op het strand| ©bradman334

Dit zijn drie badplaatsen die heel dicht bij elkaar liggen. De eerste, La Perla, ligt in Zubieta, een wijk op enkele kilometers van het centrum. Hier bevinden zich het sportcomplex Real Sociedad en de renbaan Lasarte.

De volgende halte, Ondarreta, is eigenlijk Ondarreta Beach, een stadsstrand dat wordt begrensd door Chillida's Peine de los Vientos en de Pico del Loro (Papegaaienpiek). Ik raad u aan dit strand te bezoeken als het vloed is, want dan hebt u genoeg ruimte om te liggen en te zonnebaden.

De Peine del Viento is een halte die genoemd is naar een van de beroemdste werken van Eduardo Chillida, een Spaanse beeldhouwer. Bij deze halte kunt u een sculpturaal geheel zien dat bestaat uit granieten terrassen en stukken staal. Van daaruit kunt u ook de onmetelijkheid van de zee zien.

Monte Igeldo Funicular, Oude Wijk en Miramar Paleis

Dit zijn de laatste drie haltes van de toeristenbus. Eerst vindt u de Monte Igeldo Funicular die meer dan een eeuw oud is. Deze plaats is dankzij Monte Igeldo met Ondarreta Beach verbonden door een wandeling van drie minuten.

De volgende halte is precies de wijk El Antiguo die zich langs de hele westkant van de baai uitstrekt. Het wordt ook geflankeerd door de bergen van Igeldo en Aiete. Aan het oostelijke uiteinde van de berg Igeldo ligt het pretpark.

De laatste halte is het Koninklijk Paleis Miramar. Dit is de plaats van het Casa Real de Campo, een plek die door de koningin-regentes María Cristina is uitgekozen. Het werd speciaal gebouwd op het landgoed van de graaf van Moriana, gelegen tussen het stadscentrum en het Antiguo. Dankzij deze ligging heeft het een prachtig uitzicht op de baai.

Als u dit gebied bezoekt, kunt u de tuinen gratis betreden. Bij bepaalde gelegenheden kunt u ook het paleis betreden. Sommige concerten van de Muzikale Veertiendaagse worden hier zelfs gehouden.

Hoeveel kost een kaartje voor de toeristenbus?

20 euro blauw ticket| © NFT CAR GIRL
20 euro blauw ticket| © NFT CAR GIRL

Het ticket voor de toeristenbus varieert in prijs afhankelijk van de leeftijd van de gebruiker. Als volwassene betaalt u ongeveer 15 €, als kind tussen vijf en twaalf jaar betaalt u de helft van de prijs.

U kunt dit kaartje op twee eenvoudige manieren kopen. De meest aanbevolen is via de officiële City Tour website. Dit is ideaal als je je vakantie aan het plannen bent. Persoonlijk raad ik je aan om zoveel mogelijk vooraf te reserveren. Zo kun je al je uitstapjes, tours en ervaringen in de stad versnellen.

Als je je ticket niet online kunt kopen, kun je het ook kopen bij het kantoor van San Sebastian Toerisme. U kunt uw ticket ook kopen bij een van de bushaltes. Je moet de chauffeur aanspreken om het te kopen.

Hoe lang duurt de toeristische bustour en wat zijn de dienstregelingen?

Hoog uitzicht op San Sebastian| ©Jennifer Dany Aube
Hoog uitzicht op San Sebastian| ©Jennifer Dany Aube

De bustour Donostia - San Sebastian duurt een uur. De eerste bus vertrekt om 10:30 's ochtends. De laatste bus van de dag vertrekt om 19.00 uur. Alle bussen, of ze nu 's ochtends, 's middags of 's avonds vertrekken, volgen dezelfde route door de stad.

De dienstregeling van de bussen kan per maand verschillen. Van juli tot september en tijdens Pasen vertrekt de laatste City Tour bus om 19.00 uur. Tussen oktober en juni vertrekt de laatste bus om 18 uur, terwijl in april en mei de dienstregeling eindigt om 17 uur.

Deze dienstregelingen hangen samen met de lengte van de dag in San Sebastian. De winter in Donostia betekent bijvoorbeeld dat de dagen ongeveer acht uur lang zijn, dus wordt het vroeger donker en rijdt de bus tot de schemering. Met deze dienstregelingen in gedachten kunt u uw vakantie in San Sebastian beter plannen.

Hoe de toeristenbus werkt

San Sebastian Donostia| ©Wolfie_03
San Sebastian Donostia| ©Wolfie_03

Wanneer je je ticket voor de toeristenbus koopt, kun je het reserveren voor een specifieke datum. Het zal alleen geldig zijn voor één dag op de dienstregeling die op dat moment geldt. Als uw plannen veranderen, kunt u uw ticket alleen annuleren als u dit 24 uur van tevoren doet. U krijgt dan uw geld terug.

Met hetzelfde ticket kunt u op dezelfde dag zo vaak in- en uitstappen als u wilt. Dat wil zeggen, u kunt het bij het eerste station nemen om naar een bepaalde plaats te gaan en naar een andere halte lopen om het opnieuw te nemen. Op geen enkel moment hoeft u uw kaartje op te laden.

Het nemen van deze bus kan een goede optie zijn wanneer u van plan bent een boottocht door San Sebastian te maken. Sommige haltes brengen u heel dicht bij de plaatsen die u voor deze plannen moet bereiken. De meest voorkomende halte om een boot te nemen is Playa de La Concha. Ben je in voor een andere dag met deze bus?