Beste dingen om te doen in San Sebastian

San Sebastian is een van de belangrijkste steden van Baskenland. Het heeft schatten zoals het strand van La Concha, het Miramar paleis en de berg Urgull.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minuten lezen

Beste dingen om te doen in San Sebastian

Constitucion Square | ©Enrique Riu (Color)

Als u naar San Sebastian reist, vindt u een lange en uitgebreide lijst van dingen die u in de stad kunt doen. Donostia is een paradijs en verwelkomt jaarlijks een massa toeristen. De stad, ooit het zomerverblijf bij uitstek van de Europese aristocratie, verbergt ware architectonische schatten.

Daarnaast maken de bevoorrechte ligging met uitzicht op zee en de gastronomische rijkdom de cirkel rond, waardoor Donostia een ongelooflijke stad is om te bezoeken. Hier zijn 10 must-do activiteiten om te doen in San Sebastián

1. Maak een wandeling langs het strand van La Concha en La Perla Spa

La Concha baai| ©Ramon Oria
La Concha baai| ©Ramon Oria

Het strand van La Concha is een van de mooiste stranden die u ooit zult zien. Het is de parel van Donosti en een van de emblemen van de stad. Het ligt voor het eiland Santa Clara en grote persoonlijkheden zijn door het zand gegaan, zoals Isabel II zelf. Afgezien van het spectaculaire uitzicht heeft het ondiep water, dus het is perfect als u met kinderen gaat.

Als u in de winter naar San Sebastian gaat, raad ik u aan een wandeling te maken over de boulevard van het strand van La Concha. Je kunt op de reling zitten en van het uitzicht genieten met iets warms te drinken. Je kunt ook een koffie bestellen bij een van de strandbars op dit stadsstrand, want het is een zeer goed uitgerust strand met allerlei diensten.

Profiteer van uw bezoek aan het strand van La Concha om de spa La Perla te bezoeken, een thalassotherapiecentrum met uitzicht op de zee dat in 1912 werd gebouwd in een poging tegemoet te komen aan de behoeften van de Europese aristocratie die hun zomers doorbracht in San Sebastian.

Een van de beste dingen om te doen op het strand van La Concha is genieten van een ongelooflijke zonsondergang. Als u een liefhebber van de zonsondergang bent, kunt u ook een zeiltocht maken om de zonsondergang te bekijken, een van de beste boottochten in San Sebastian.

Boek een zeiltocht bij zonsondergang in San Sebastian

2. Sta versteld van de beroemde Peine del Viento (Windkam)

Structuur bij het strand| ©Trouvaille Blue
Structuur bij het strand| ©Trouvaille Blue

De Windkam is een sculptuur van Eduardo Chillida, een plaatselijke kunstenaar die zijn stempel heeft gedrukt op San Sebastian. Het werk werd gebouwd in 1976 en staat aan het westelijke uiteinde van de baai van La Concha. Het is zo genoemd omdat het beeld de karakteristieke wind probeert weer te geven die de Golf van Biskaje naar San Sebastian brengt.

Het is een van de meest iconische elementen van de stad en een must-see als u naar San Sebastian reist. Om er te komen, moet u langs de promenade van het strand van Ondarreta lopen. Het zal moeilijk zijn om te verdwalen, want er zijn veel mensen die de Peine del Viento elke dag bezoeken.

De wandeling is een beetje lang, omdat dit beeldhouwwerk aan de andere kant van de stad ligt, ver van het centrum. Sommige van de beste rondleidingen door San Sebastian bevatten deze plek echter als stop, zodat je als groep kunt gaan als onderdeel van een route en niet per se te voet, maar per fiets of bus.

Boek een gezamenlijke tour door de Baskische geschiedenis en cultuur per fiets

3. Ontdek de basiliek van Santa María del Coro

Interieur van de Basiliek van Santa Maria del Coro| ©Hugh Llewelyn
Interieur van de Basiliek van Santa Maria del Coro| ©Hugh Llewelyn

Op de hellingen van de beroemde berg Urgull, in het oude gedeelte van de stad, bevindt zich de Basiliek van Santa María del Coro. Deze tempel is een van de meest bezochte plaatsen in Donostia en een terugkerende halte op toeristische busreizen door San Sebastian.

Het monument werd gebouwd in 1750, maar op de resten van een oude Romaanse kerk, waardoor het de oudste kerk van Donostia is. In de basiliek van Santa María del Coro komen verschillende bouwstijlen samen, zoals barok, neoklassiek en gotiek.

Op het hoofdaltaar staat een beeld van de Virgen del Coro, de beschermheilige van San Sebastian. Als u in de zomer naar San Sebastián gaat, raad ik u aan naar de acte van de Salve te gaan, die op 14 augustus wordt gehouden.

Boek een toeristische bustour door San Sebastián

4. Bezoek het spectaculaire Miramar Paleis

Mensen wandelen in de buurt van het Miramar Paleis| ©Germán Burrull
Mensen wandelen in de buurt van het Miramar Paleis| ©Germán Burrull

Of u San Sebastian nu in 1 dag bezoekt of een 3-daagse reis naar San Sebastian plant, het Miramar Paleis moet altijd deel uitmaken van uw reisroute.

Het Miramar Paleis ligt tussen de stranden van La Concha en Ondarreta en werd in 1893 gebouwd op verzoek van koningin Maria Christina van Oostenrijk. De koningin bracht haar zomers door in Donostia en had een paleis nodig als zomerresidentie.

Ze koos voor deze weide met uitzicht op zee, waar vroeger een kapel stond , die werd verplaatst naar de oude wijk van de stad. Sindsdien hebben vele leden van het Spaanse en Europese koningshuis in haar vertrekken gewoond, zo was het paleis bijvoorbeeld de school van Juan Carlos de Borbón.

Sinds 1973 is het echter eigendom van het stadsbestuur van San Sebastián en wordt het gebruikt voor allerlei evenementen. Het paleis, ontworpen door de Engelse architect Selden Womun, doet denken aan de huizen van de Engelse adel. Het biedt ook een uniek uitzicht op de baai van La Concha en heeft een prachtige, uitgestrekte tuin waar u heerlijk kunt zitten. Zonder twijfel is dit een van de beste dingen om te doen in San Sebastian.

5. Maak kennis met de kathedraal Buen Pastor

Kathedraal Buen Pastor| ©Jan W
Kathedraal Buen Pastor| ©Jan W

Als je naar San Sebastian gaat, mag je natuurlijk de Buen Pastor Kathedraal niet missen, het grootste religieuze gebouw van de stad. Deze tempel werd in 1897 gebouwd onder leiding van de architect Manuel Echave. Met een meer dan 75 meter hoge toren valt de kathedraal op door het panoramische uitzicht over de stad dat de uitzichtpunten bieden.

Op hetzelfde plein waar de kathedraal staat, kunt u het cultureel centrum Koldo Mitxelena Kulturunea zien, dat werd gebouwd ter ere van een van de grootste taalkundigen van de Baskische taal. De kathedraal en het cultureel centrum delen ook de ruimte met het gebouw van het postkantoor, dat vroeger de School voor Kunst en Ambacht was.

6. Geniet van het uitzicht vanaf de berg Urgull

De berg Urgull| ©Peter Tjon
De berg Urgull| ©Peter Tjon

Aan deandere kant van de Baai van La Conchadan de Windkam ligt de berg Urgull. Op de top bevindt zich een van de beste uitzichtpunten van de stad en een van de meest bezochte plaatsen van de stad. Ooit, in de 12e eeuw, was de berg Urgull een militair fort, dankzij de strategische ligging.

Vandaag de dag vindt u op uw wandeling naar de top de overblijfselen van de oude muur, evenals vele andere monumenten. Op de top van de heuvel staat het beeld van het Heilig Hart, een monument met een hoogte van meer dan 24 meter.

Daarnaast staat het Castillo de la Mota, met daarin het museum van het Casa de la Historia de Urgull. Als u tijd over heeft, zoals een 4-daagse reis naar San Sebastian, nodig ik u uit om naar binnen te gaan en de geschiedenis van de stad te ontdekken.

Daarnaast kunt u op de berg Urgull ook het Kerkhof van de Engelsen zien, een dromerige plek vol legendes. Het zou de rustplaats zijn van de Engelsen die hun leven gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog, hoewel het ook een massagraf van Franse soldaten zou zijn.

7. Veel plezier in het vintage pretpark op de berg Igeldo

Mensen in een pretpark| ©Carlos Rebolledo Fernández
Mensen in een pretpark| ©Carlos Rebolledo Fernández

Aan de andere kant van de stad ligt de berg Igeldo, de andere groene long van de stad. De top biedt een van de beste uitzichten van San Sebastian en er is een oud pretpark dat u terugbrengt naar uw kindertijd.

Om het hoogste punt van de berg Igeldo te bereiken, kunt u gebruik maken van de kabelspoorweg, een houten tandradbaan van meer dan 100 jaar oud. Zo hoeft u niet te lopen en kunt u gewoon langzaam omhoog klimmen en genieten van het prachtige uitzicht.

Als u de top hebt bereikt, vindt u een 20e-eeuws pretpark. Je kunt je verliezen in de labyrinten, rijden op Zwitserse bergen, spookhuizen binnengaan of je vermaken op de Paseo de la Risa.

8. Neem een pintxo-route

Pintxo proeven| ©Ulrike Parnow
Pintxo proeven| ©Ulrike Parnow

Een van de beste manieren om de cultuur van een stad te leren kennen is door de plaatselijke gastronomie te proeven. Als je naar San Sebastian gaat, heb je geluk, want de stad heeft een van de beste gastronomieën van Spanje. Binnen haar grenzen vindt u delicatessen zoals de beste aardappelomelet ter wereld of de heerlijke kaastaart waarvan men zelfs in Japan heeft geprobeerd het recept te imiteren.

U kunt Donostia dus niet verlaten zonder de beste pintxos in San Sebastian te proberen, de naam die in Baskenland aan tapas wordt gegeven. Je hebt twee mogelijkheden. Enerzijds kunt u de route op eigen houtje afleggen, anderzijds kunt u een van de beste gastronomische rondleidingen door San Sebastian volgen.

Mijn advies is dat u, als u geen aanbevelingen hebt van plaatselijke bewoners van de stad, voor de tweede optie moet kiezen. Net zoals San Sebastian een groot aantal typische tavernes van hoge kwaliteit heeft, verbergt het ook bars en restaurants gemaakt voor toeristen. Dus, als je je niet wilt vergissen en teleurgesteld wilt worden, raad ik je aan een rondleiding te nemen.

Boek een spectaculaire pintxos tour in San Sebastian

9. Verwen uw gehemelte in de restaurants van de haven

Restaurant in San Sebastian| ©Steve Rawlins & Kate Potter
Restaurant in San Sebastian| ©Steve Rawlins & Kate Potter

Een van de leukste dingen om te doen met kinderen in San Sebastian, ook in de zomer, is een wandeling maken door de haven van de stad. Dit gebied ligt naast de Oude Stad en is de thuisbasis van het San Sebastian Aquarium. Het is ook de thuisbasis van de Real Club Naútico de San Sebastián, die een zeilschool heeft waar u kunt deelnemen aan verschillende wateractiviteiten.

De haven heeft veel van de beste restaurants van Donostia. Een daarvan is het restaurant La Rampa, dat gespecialiseerd is in de traditionele Baskische keuken. Dit restaurant is al sinds 1954 een genot voor de lokale bevolking. Vanaf het strand van La Concha hoeft u alleen maar langs de boulevard te lopen, die naar de haven zelf leidt.

10. Maak een uitstapje vanuit San Sebastian

Bruin gebouw met mensen eromheen| ©Yuri Rapoport
Bruin gebouw met mensen eromheen| ©Yuri Rapoport

Als je meerdere dagen naar de stad gaat, kun je de eerste 2 dagen in San Sebastian doorbrengen om de stad te leren kennen. Daarna, als u alles gedaan hebt wat u moet doen, kunt u van de gelegenheid gebruik maken om een excursie te maken naar nabijgelegen steden of dorpen.

Als u naar Donostia reist, hebt u de mogelijkheid om de andere grote steden in Baskenland te leren kennen, zoals Bilbao of Vitoria. Zoals alles kunt u op eigen gelegenheid naar deze steden reizen, in welk geval u moet kijken hoe u vanuit San Sebastian in Vitoria of Bilbao komt.

Het zou echter geweldig zijn als u vanuit San Sebastian een van de beste excursies zou kunnen doen. U vindt er allerlei soorten excursies, zowel naar de belangrijkste steden van de gemeente als naar enkele van de mooiste stadjes van Donostia, zoals Zarautz, Getaria en Zumaia.

Boek een excursie vanuit San Sebastián naar Zarautz, Getaria en Zumaia