10 dingen om te doen in San Sebastian in de winter

Ervaar de tradities van Donostia in de winter! Zelfs als het weer een beetje koud is, zullen de warmte en vreugde van de mensen je thuis laten voelen.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

10 dingen om te doen in San Sebastian in de winter

Guipúzcoa | ©canduela

San Sebastian, ook wel Donostia genoemd, is een stad in Spaans Baskenland. Deze toeristische stad aan de Golf van Biskaje is een populaire bestemming dankzij de prachtige stranden, de kustlijn en de wereldberoemde restaurants. Een bezoek tijdens de winter is een van de beste dingen om te doen in San Sebastian, omdat het de beste tijd is om de cultuur van San Sebastian te proeven.

Van december tot begin maart staat deze stad bol van de traditionele evenementen en feesten die de moeite waard zijn om mee te maken. Van de heiligenfeesten tot het carnaval, de geplaveide straten van San Sebastian zijn gevuld met muziek, dans en vreugde. Waar wacht je nog op om een onvergetelijke vakantie te beleven in deze kuststad?

1. Vier Sint-Thomasdag op de kermis

Mensen die het feest vieren| ©Toufik Bakhti
Mensen die het feest vieren| ©Toufik Bakhti

Elk jaar markeert 21 december het begin van de winterzonnewende, maar San Sebastián viert ook de Santo Tomás kermis. Dit festival wordt al sinds de 19e eeuw gevierd en verandert bijna de hele stad in een landelijke markt waar de chistorra de show steelt. Als je in deze tijd van het jaar komt, kun je de verschillende kraampjes bezoeken die producten, eten, handwerk en nog veel meer verkopen.

Het Santo Tomás-feest herdenkt de tijd dat de landheren naar het dorp trokken om hun jaarlijkse eer te betuigen. De betaling werd niet gedaan met geld, maar met wat ze op het land produceerden. Daarom is er tegenwoordig een toernooi van boerderijdieren, groenten en fruit geproduceerd in San Sebastián.

Het trefpunt van deze beurs is het Plaza de la Constitución. Naast het toernooi vind je daar veel eetkraampjes met vuurkorven en mensen die aan het koken zijn. Je kunt zien hoe het maïsdeeg wordt bereid om de broodjes en cakes te maken die bij de chistorra horen.

Om het hele tafereel op te vrolijken, hoor je een muzikale achtergrond met instrumenten zoals de tamboerijn, de dulzaina, de txistu, enzovoort. Je zult zien dat iedereen danst op het ritme van deze muziek en sommige mensen zijn zelfs gekleed in ouderwetse kleding, met opengewerkte baretten of hoofddoeken. Je zult een geweldige dag hebben op deze kermis!

2. Woon de San Silvestre race bij

San Silvestre race| ©Raquel Félez
San Silvestre race| ©Raquel Félez

Een van de tradities die San Sebastian heeft om afscheid te nemen van het oude jaar is de San Silvestre race van ongeveer acht kilometer. Dit evenement is internationaal en wordt in verschillende steden over de hele wereld gehouden. Er doen elk jaar ongeveer 4.000 atleten aan mee en het wordt elk jaar op 31 december gehouden.

Als je wilt deelnemen aan de San Silvestre race kun je je online inschrijven. Inschrijven kost gemiddeld 15 €. Aan het einde van de race kunnen de eerste vijf deelnemers die de finish bereiken een prijs winnen.

De race begint meestal in de namiddag, om ongeveer vier uur 's middags op Plaza Easo. Deelnemers rennen door de straten via San Martín, Miraconcha, Satrustegi Street, Eduardo Chillida, Paseo de Ondarreta en La Concha, Parte Vieja totdat ze terugkeren naar Plaza Easo.

Als je niet geïnteresseerd bent om als atleet deel te nemen, kun je afspreken in de straten waar de deelnemers lopen. Omdat het een erg populaire race is, komen de inwoners van San Sebastian vaak samen om de lopers aan te moedigen.

3. Bezoek de kerstmarkt Gabonetako Azoka

Houten winkels| ©Indautxu71
Houten winkels| ©Indautxu71

In december kun je de Gabonetako Azoka kerstmarkt in San Sebastian bezoeken. Deze wordt gehouden op de Paseo de Urumea en strekt zich uit tot aan het Plaza Santa Catalina. De hele sfeer is versierd met prachtige kerstverlichting en decoraties. Op de hele markt vind je wel 40 kraampjes waar je eten, handwerk, speelgoed en nog veel meer kunt kopen!

Deze markt is open tot 6 januari, dus je hebt in de winter genoeg tijd om hem te bezoeken. Naast af en toe winkelen kun je ook genieten van theatervoorstellingen, workshops en wedstrijden. Je kunt ook genieten van attracties zoals het reuzenrad en de rodelbaan.

Dit is een gezinsvriendelijke omgeving waar kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten zoals goochelshows, clowns en verhalen vertellen. Qua muziek heeft de markt een muzikale achtergrond met lokale groepen en er worden door de weeks microconcerten aangeboden. Dit soort markten is een traditie in Europa, dus als je naar San Sebastian komt kun je er optimaal van genieten en een van de beste in zijn soort zien.

4. Vier het feest van San Sebastian in La Tamborrada

mensen in typische blauwe en witte kostuums| ©Trintxerpetarra
mensen in typische blauwe en witte kostuums| ©Trintxerpetarra

De Tamborrada is misschien wel het luidruchtigste feest, niet alleen in San Sebastian, maar in het hele land. Het vindt elke 20e januari om middernacht plaats en een menigte mensen verzamelt zich op het Plaza de la Constitución. Hier hijst de burgemeester de vlag van San Sebastian om de 24 uur durende viering te beginnen op het ritme van trommels.

De muziek wordt gespeeld door de leden van de Gaztelubide vereniging en andere tamborradas om de mars van San Sebastian te beginnen. De tamborradas zijn verdeeld in twee groepen. De eerste heet de tamborreros, die de trommel bespelen en gekleed gaan in het uniform van het leger uit de Napoleontische jaren. De tweede groep, de koks en waterdragers, spelen de ton en het hoefijzer. Andere groepen zijn de gastadores, cantineras en abanderados.

Gedurende de dag nemen ook kinderbandjes deel aan de kindertamborrada en maken een korte route. Tijdens de viering neemt ook de burgemeester deel en worden er prijzen uitgereikt zoals de Tambor de Oro en de Medallas al Mérito Ciudadano de San Sebastián (Medailles voor de Burgerlijke Verdienste van San Sebastián). De hele viering wordt gehouden ter ere van San Sebastián, de beschermheilige van de stad. Voor sommigen is het zelfs het meest verwachte feest van het jaar.

Als je op 20 januari in San Sebastian bent, kun je helemaal in de feeststemming komen en alle tradities van deze dag meemaken. Wees voorbereid met een camera of je smartphone om mooie herinneringen te maken van de dolfijnen die je zult zien. Het maakt niet uit in welke buurt je verblijft, de tamborradas zijn overal in de stad!

Reistip
Als je er vanaf middernacht bij wilt zijn, wees dan voorbereid met warme kleren en doe mee met de lokale bevolking om de festiviteiten af te trappen. Boek een taxi naar je hotelkamer om zeker te zijn van een veilige terugkeer naar je accommodatie.

5. Geniet van de Drie Koningen Parade

Drie Koningen Parade| ©Ayuntamiento de Guadalajara
Drie Koningen Parade| ©Ayuntamiento de Guadalajara

5 januari is een van de dagen waar het meest naar wordt uitgekeken in San Sebastian. Niet alleen kinderen zijn enthousiast over dit feest, maar ook volwassenen. Op deze dag vindt om zes uur 's avonds de optocht van de Drie Koningen plaats. Hierbij paraderen de koningen Gaspar, Melchor en Baltasar door de straten van San Sebastián.

Drie mensen verkleed als de Drie Wijzen trekken door het stadscentrum vergezeld door brandweermannen, een toeristentreintje en een kudde dieren. Ze komen onder andere langs de Urbietastraat, Hernani, Prim, Bergara en Plaza Gipuzkoa totdat ze de boulevard van San Sebastián bereiken.

Onderweg delen ze snoepjes uit aan iedereen die ze tegenkomen. Kinderen kunnen voor de parade hun brieven aan de koningen inleveren. Als je op deze datum naar San Sebastian gaat, zorg er dan voor dat je naar een van de straten gaat om je snoepjes in ontvangst te nemen en prachtige foto's van dit evenement te maken.

6. Beleef het ciderseizoen in San Sebastián

Flessen cider op een rij| ©Fotografía Comunicación Gobierno de Río Negro
Flessen cider op een rij| ©Fotografía Comunicación Gobierno de Río Negro

Van januari tot april kun je genieten van het ciderseizoen in Baskenland. Nadat de appels een proces van selecteren, wassen, persen en most extraheren hebben doorlopen, worden ze in houten vaten gelegd om te macereren. In januari is deze vloeistof klaar om geproefd te worden.

Als je de traditie wilt meemaken, nodig ik je uit om een ciderhuis in San Sebastian te bezoeken en deze drank rechtstreeks uit een van de vaten te drinken. Ik raad een bezoek aan de Txirrita Sagardotegia Sidreria aan, gelegen in het stadscentrum. In restaurants als deze kun je je cider combineren met onder andere kabeljauwomelet en Idiazabal-kaas met walnoten.

Ik raad je ook aan om een gastronomische tour door San Sebastian te maken en zoveel mogelijk ciderbars te bezoeken. Als je tijdens een van je bezoeken iemand "txotx" hoort roepen, raak dan niet in paniek, het is het signaal om alle eters te vertellen dat er een nieuw vat cider is geopend.

7. Carnaval vieren in San Sebastian

Persoon in een kleurrijk kostuum| © Steven Lasry
Persoon in een kleurrijk kostuum| © Steven Lasry

Carnaval in San Sebastian is een van de feesten die je niet mag missen. In San Sebastian zijn er optochten vol kostuums, dansen en muziek die door de stad trekken. De festiviteiten vinden eind februari plaats, maar de data verschillen van jaar tot jaar. De parades worden in verschillende circuits georganiseerd zodat ze tijdens het weekend door de stad kunnen trekken.

De comparsas die elk jaar paraderen zijn georganiseerde groepen die zich voorbereiden op dit evenement. Ze strijden allemaal om de beste comparsa van het jaar te worden of om de Gran Premio del Humor. Er zijn ook wedstrijden om de koning momo te kiezen. Al deze evenementen worden georganiseerd door het overheidsbedrijf Donostia Kultura.

Het carnavalsfeest eindigt met de begrafenis van de sardine. Deze gebeurtenis vindt meestal plaats in het centrum van San Sebastian. Tijdens de begrafenis rouwt een rouwstoet om de haring. Tot slot wordt het feest opgeluisterd door de muziek gespeeld door de charangas.

Je kunt San Sebastian eind februari bezoeken om al dit spektakel te zien. Feest mee met de plaatselijke bevolking door je te verkleden. Je kunt ook gewoon uitgaan op de dagen van de comparsas om te feesten en te dansen op de muziek. Neem zoveel foto's als je kunt! Dit is het kleurrijkste evenement van het jaar.

8. Vier het festival van de Calderos

Luchtfoto van het strand in San Sebastian| ©campese
Luchtfoto van het strand in San Sebastian| ©campese

Het Fiesta de los Caldereros is een geliefde traditie in San Sebastian en andere steden in Baskenland. Dit evenement vindt meestal halverwege februari plaats en bestaat uit verschillende optochten. Veel mensen verkleden zich en gedragen zich als de Hongaarse zigeuners die vroeger tijdens het carnaval hun producten verkochten.

Deze traditie kondigt de komst van het carnaval aan en is tegelijkertijd een eerbetoon aan de zigeuners. Als de zigeuners de stad bezochten, deden ze dat met zigeunermeisjes die de menigte in de straten vermaakten. Hun optocht werd begeleid door muziek en dansen.

Als je San Sebastian in deze periode bezoekt, kun je luisteren naar de beroemde composities van Raimundo Sarriegui. De gebruikte instrumenten zijn heel bijzonder. Je zult mensen zien spelen op ketels, hamers, ketels en nog veel meer. Je ziet ook de koningin en twee mannen verkleed als vrouwen die hun dames voorstellen en andere mensen in exotische kostuums.

9. De beste pintxos eten in San Sebastian

Tapas in San Sebastian| ©Miguel Ángel García.
Tapas in San Sebastian| ©Miguel Ángel García.

Als je de beste pintxos in San Sebastian wilt proberen, kan de winter een goed moment zijn om dat te doen. Je kunt verschillende restaurants bezoeken om dit typische gerecht te proberen dat je niet mag missen als je deze stad bezoekt. Begeleid je gerecht met een goede wijn en geniet van alle ongelooflijke smaken van Donostia.

Om pintxos te proberen moet je naar het emblematische restaurant Goiz-Argi, Casa Urola of het restaurant La Cuchara de San Telmo. Als je ook wilt leren hoe je dit recept bereidt, kun je een excursie maken die een proeverij en een les met een lokale chef-kok omvat.

Zoals ik al eerder zei, begint in januari het ciderseizoen, dus tijdens je eettour kun je dit typische drankje samen met wat pintxos proberen. Wijn is echter de traditionele drank bij dit gerecht. Je kunt ook typische desserts proberen zoals pantxineta.

Boek een Baskische pintxos kookles met een lokale chef-kok

10. Bezoek de musea van San Sebastian

Kinderen in het museum| ©ZUHAIZTI ESKOLA PUBLIKOA
Kinderen in het museum| ©ZUHAIZTI ESKOLA PUBLIKOA

Een activiteit die past bij de winter van San Sebastian is een rondleiding door de musea van de stad. Dit zijn gesloten plekken waar je een leuke tijd kunt doorbrengen, zelfs als het een koude of regenachtige dag is. In Donostia vind je veel musea met verschillende thema's, dus je vindt er vast wel een die je aandacht trekt.

Een daarvan is het Eureka! Zientzia Museoa, een ideaal museum als je iets nieuws wilt leren, vooral als je met kinderen reist. Er zijn tentoonstellingen over wetenschap en dieren. Als je geïnteresseerd bent in leren over de bouw van historische schepen, moet je een bezoek brengen aan het Albaola La Factoría Marítima Vasca.

Als je graag een buitenactiviteit wilt maar toch kunstwerken wilt zien, raad ik een bezoek aan het Chillida Leku Museum aan. Daar kun je zien hoe de werken van het museum opgaan in de natuur. Zelfs de sculpturen gaan op in het landschap. Het Guggenheim Museum Bilbao voor hedendaagse kunst is ook een heel goede optie, maar om het te bezoeken moet je een excursie maken van San Sebastian naar Bilbao, wat je een halve dag kan kosten.

Plan je bezoeken aan de musea op één dag of bezoek er in ieder geval elke dag een. De entreeprijzen zijn goedkoop en sommige zijn zelfs gratis. Je hebt geen excuus om je niet te vermaken in San Sebastian.

Hoe is het weer in San Sebastian in de winter?

San Sebastian in de winter| ©Pedro Pablo Pinacho Davidson
San Sebastian in de winter| ©Pedro Pablo Pinacho Davidson

De winter in San Sebastian biedt een aangenaam maar kouder klimaat dan de rest van het jaar. De temperaturen liggen altijd tussen de 8 en 12 °C, hoewel het afhangt van de tijd van het jaar, want het kan soms kouder worden. Hierdoor kunnen de inwoners en toeristen rustig door de straten wandelen en genieten van alle culturele evenementen die in de winter plaatsvinden.

Regen komt ook voor in de winter, maar niet vaak. Houd er rekening mee dat de luchtvochtigheid in december, januari en februari meestal hoger is. Begin maart begint de luchtvochtigheid af te nemen. De dagen zijn korter, dus de nachten zijn wat langer.

Hoe is de toeristenstroom in San Sebastian in de winter en wat zijn de prijzen?

San Sebastian in de winter| ©eitb.eus
San Sebastian in de winter| ©eitb.eus

Het aantal toeristen in San Sebastian neemt af in de winter, vooral eind december en in januari. Daarom dalen in dit seizoen de prijzen van accommodatie, toeristische attracties en zelfs eten een beetje. Als je San Sebastian wilt ervaren zonder de drukte en tegen een goede prijs, dan is dit het beste seizoen voor jou.

De gemiddelde prijs voor een hotelkamer in San Sebastian tijdens de winter ligt rond de €50. Er zijn echter mogelijkheden om goedkopere prijzen te vinden, vooral als je ervoor kiest om San Sebastian te bezoeken in januari of februari, de maanden met de minste toeristen. Geef je al die gemakken op voor een beetje koud weer?

Wat moet je meenemen voor een winterbezoek aan San Sebastian?

bruine koffer onderweg| © Jed Owen
bruine koffer onderweg| © Jed Owen

De winter in San Sebastian is niet al te streng, maar het is altijd aan te raden om warme kleren in te pakken. Ik raad aan om een trui mee te nemen om je warm te houden, vooral als je van plan bent om 's avonds uit te gaan. Een overjas is ook belangrijk, hoewel je die niet altijd zult dragen. Neem mee wat het makkelijkst in je koffer op te bergen is.

Aan de andere kant, zoals je misschien al hebt gemerkt, vinden veel van de winteractiviteiten buiten plaats. Er zijn veel optochten, dus als je die wilt volgen en wilt genieten van alle feestvreugde, raad ik je aan om comfortabele schoenen te dragen. Zo kun je bewegen zonder te moe te worden.