San Sebastian in 2 dagen: alles wat je moet weten

Twee dagen lijken misschien niet lang genoeg om San Sebastian, een van de beroemdste steden in Baskenland, te leren kennen, maar met de juiste route kun je de belangrijkste bezienswaardigheden ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

San Sebastian in 2 dagen: alles wat je moet weten

Playa en san sebastian | ©Reyes Del campo

San Sebastian is de bekendste stad in de Golf van Biskaje en ook een van de belangrijkste steden in Baskenland. Met zijn bergen, zijn stranden aan de Golf van Biskaje en de schoonheid van zijn straten die een historische wijk combineren met modernere wijken, heeft Donostia veel attracties te bieden, dus als je de belangrijkste bezienswaardigheden in slechts twee dagen wilt zien, moet je opschieten.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in San Sebastian zijn een bezoek aan de berg Igueldo en de kabelbaan, een wandeling door de wijk Gros, een bezoek aan de oude binnenstad en genieten van de Baskische keuken en enkele van de beste gastronomische tours van de stad.

Dag 1: Bezoek de Parte Vieja, wandel door de wijk Gros, lunch in een pintxo bar en wandel rond Monte Ulía

Brug Kursaal| ©Aurélien ANNE
Brug Kursaal| ©Aurélien ANNE

San Sebastian is een stad die is gebouwd aan de kust van de Cantabrische Zee, dus het oude gedeelte ligt in een kustgebied, dicht bij de baai van La Concha.

Op de eerste dag stel ik een rondleiding voor door de historische wijk van Donostia en ook door Gros en Monte Ulía, vanwaar je een van de beste zonsondergangen van Baskenland kunt zien.

Bezoek het oude gedeelte van San Sebastian

Het oude gedeelte is het meest emblematische gebied van San Sebastian en de beste optie is om er 's ochtends rond te lopen. Je kunt er de Basiliek van Nuestra Señora del Coro zien , waarvan de prachtige gevel een mengeling is van barokke en gotische stijlen, het stadhuis van Donostia, de markt van Bretxa en het Plaza de la Constitución, een van de beroemdste pleinen van San Sebastian.

Als je de groene long van de Oude Stad wilt leren kennen, kun je jezelf verliezen in het Alderdi Eder Park, dat heel dicht bij het Concha Strand ligt, en vervolgens terugkeren naar de Calle Mayor om de Kerk van San Vicente en het San Telmo Museum te bezoeken, waar je als je geïnteresseerd bent naar binnen kunt gaan en meer te weten kunt komen over de Baskische geschiedenis en cultuur.

In de Parte Vieja vind je ook enkele van de beste pintxo-kraampjes van Donostia.

In de oude binnenstad raad ik je aan om de haven van San Sebastian te bezoeken, een van de bekendste aan de Baskische kust, vanwaar je kunt genieten van een open uitzicht over de Baai van La Concha, vooral als je de stad in de zomer bezoekt en de dag helder is.

In de haven kun je ook kiezen voor een boottocht rond San Sebastian, hoewel ik deze optie niet zou aanraden tijdens een 2-daags bezoek omdat je dan andere opties mist.

Boek een gastronomische tour door de oude stad

Wandeling door de wijk Gros

Tegenover de oude stad, gescheiden door de Kursaalbrug, is de wijk Gros een van de meest pittoreske in San Sebastian. Het contrast met de oude stad is de jeugdige sfeer, waardoor het een van de favoriete gebieden is onder surfers, omdat het de thuisbasis is van het Zurriola-strand, dat ideaal is om te surfen.

In Gros kun je wandelen langs de Alameda del Boulevard en de promenade, een van de meest aantrekkelijke plekken in San Sebastian en waar je de meeste restaurants en winkels in de buurt vindt. Je kunt ook even uitrusten op Plaza Cataluña, dat wordt omringd door bars en pintxo-kraampjes.

De Vredesduif is een andere belangrijke attractie in Gros, omdat het een beeld is dat begrip binnen Baskenland uitbeeldt. Het bevindt zich op de Sagüés esplanade, aan het einde van de Zurriola promenade.

Je kunt er ook voor kiezen om door Gros te fietsen, met een rondleiding of op eigen gelegenheid, of gebruik te maken van de hop-on-hop-off toeristenbus, die in de buurt stopt.

Boek een ritje met de toeristenbus in San Sebastian

Lunchen in een pintxo bar

De Baskische gastronomie is een van de meest exquise in Spanje en ook een van de redenen waarom toeristen massaal naar Baskenland komen. Dit is geen uitzondering in San Sebastian en op de terugweg naar de Parte Vieja, aan de andere kant van de Kursaalbrug, kun je op je eerste dag lunchen in een paar van de beste bars van de stad.

Babyinktvis, garnalen, tempura, karbonades, entrecote, gerookte paling en kabeljauw in al zijn vormen zijn enkele van de opties voor tapas in San Sebastian.

Je kunt deze gerechten ontdekken in La Cuchara de San Telmo, in Bar Txepetxa, in Gandarias, een van de klassieke bars in Donostia, in Borda Berri of in La Viña, de meest traditionele bars, maar de hele stad heeft uitstekende plekken om de smaken te ontdekken.

In La Viña kun je ook de nagerechten proberen, waaronder de cheesecake, die een van de beste ter wereld is en die sommige landen, zoals Japan en Turkije, proberen na te maken volgens het originele recept.

Je kunt ook de beste pintxo-bars in San Sebastian ontdekken tijdens een gastronomische tour en daarna de stad verder verkennen door op eigen gelegenheid bars te bezoeken en je eigen tijd te verdelen.

Boek een pintxo bar tour met een deskundige lokale gids

Wandeling rond Monte Ulía

De berg Ulía| ©Kent Wang
De berg Ulía| ©Kent Wang

Na de lunch stel ik voor dat je een wandeling maakt over de Monte Ulía, de plek waarvandaan in de middeleeuwen walvissen werden gezien en nu een van de belangrijkste uitkijkpunten van de stad.

Vanuit de oude wijk kun je er komen met buslijnen 13, 14 en 29 en eenmaal daar kun je een wandelroute van 6,5 kilometer naar de top volgen.

Op het hoogste punt van Ulía heb je toegang tot het uitkijkpunt om de stranden en kliffen van de Golf van Biskaje te bekijken vanaf de 235 meter hoge berg. Aan het oostelijke uiteinde kun je zien hoe Ulía samensmelt met de berg, waardoor een van de meest spectaculaire optische illusies van San Sebastian ontstaat.

Als je wilt, kun je tot zonsondergang op de top van Ulía blijven om een van de mooiste zonsondergangen aan de Baskische kust te bekijken.

Een andere optie om de zonsondergang op de eerste dag te bekijken is om minder tijd op Ulía door te brengen en te kiezen voor een zeiltocht om de zonsondergang vanaf de Cantabrische Zee te bekijken, hoewel je er rekening mee moet houden dat de tochten een wandeling langs de kust inhouden, dus het kan een deel van je tijd in beslag nemen.

Boek een boottocht bij zonsondergang

Sluit je eerste dag af in een bar in San Sebastian

Je kunt de intense reis van je eerste dag in San Sebastian vieren met een hapje en een drankje in een van de bars van de stad. Je kunt een bezoek brengen aan La Gintonería Donostiarra, het Whisky Museum of La Cepa, waar je de beste Rioja-wijnen kunt proeven.

Als je een van diegenen bent die, naast het genieten van een goed drankje, de nacht wil voortzetten, kun je gaan clubben in de disco's op Calle Reyes Católicos, in het oude gedeelte in de buurt van de haven, of het Casino Kursaal bezoeken, in de buurt van het stadhuis van San Sebastian, en je geluk beproeven.

Een ander plan om je eerste avond af te ronden is een wandeling langs het strand, het bekijken van de lichtjes van de stad vanaf enkele van de hoge punten van San Sebastian en een wandeling over de promenade van de Baai van La Concha.

Boek een pintxo tour in San Sebastian

Dag 2: Wandel langs de Concha Baai, bezoek de San Martin Markt, bezoek de berg Igueldo en geniet van de Baskische gastronomie

Concha Baai| ©Philippe BOISSEL
Concha Baai| ©Philippe BOISSEL

Voor de tweede en laatste dag stel ik een rondleiding voor langs twee van de belangrijkste plekken van San Sebastian: de Baai van La Concha en het strand van La Concha.

Je kunt ook de markt van San Martín bezoeken, die al sinds de 19e eeuw open is, en de berg Igueldo bezoeken, die een kabelbaan en zelfs een pretpark op de top heeft.

Bezoek de baai van La Concha

De Baai van La Concha is een van de beroemdste plekken aan de Baskische kust en herbergt het strand van Ondarreta en het strand van La Concha, dat wordt beschouwd als een van de mooiste stadsstranden ter wereld vanwege het witte zand en het kristalheldere water. Je kunt er wandelen langs de kust of over de promenade, waar je strandbars en andere commerciële gelegenheden vindt.

De Baai van La Concha staat ook bekend om het eiland Santa Clara in het midden, beroemd om zijn bijna 800 jaar oude kapel en de vuurtoren die het onderscheidt. Santa Clara is virtueel verbonden door een stenen golfbreker die nooit is voltooid van de haven van het eiland naar het Peine del Viento beeldhouwwerk in Ondarreta. Je kunt ook enkele van de beste boottochten van San Sebastian rond de baai maken Boottochten San Sebastian

Op de scheiding tussen Ondarreta en Playa de la Concha kun je ook het Miramar Paleis bezoeken , dat een van de zomerresidenties van de Spaanse Koninklijke familie was en nu deel uitmaakt van het stadsbestuur en kamers te huur heeft. Het paleis en de tuinen zijn open voor het publiek.

Je kunt de baai van La Concha, de stranden en de promenade verkennen op de fiets of tijdens een wandeling van ongeveer 2 kilometer en je kunt het eiland Santa Clara bezoeken tijdens een boottocht, hoewel je vanaf het Miramar Paleis een van de beste uitzichten hebt op het eilandgebied.

Boek een boottocht in San Sebastian

Bezoek de San Martín Markt

San Martín Markt| ©Errasti
San Martín Markt| ©Errasti

Donostia heeft twee voedselmarkten, La Bretxa en San Martín, maar de laatste is de meest representatieve van de twee. De markt van San Martín, die in de oude binnenstad ligt, heeft een grote verscheidenheid aan groenten, vis, slagers en worsten en is een referentiepunt voor de lokale bevolking.

Op de markt van San Martín kun je jezelf verliezen tussen de kraampjes met verse etenswaren en ook lunchen in een aantal gastronomische etablissementen. Onder hen raad ik een bezoek aan Maribel aan, dat gespecialiseerd is in worsten en zich onderscheidt door haar chistorra-worst, die wordt beschouwd als een van de beste in Spanje.

De San Martín Markt ligt in de Oude Wijk, twee straten verwijderd van de Kathedraal van de Goede Herder in San Sebastian, dus je kunt er naartoe lopen vanaf La Concha Beach. De markt is gratis toegankelijk.

Misschien is 2 dagen niet genoeg tijd om de andere markten in de stad te bezoeken, maar als je een langer verblijf in Donostia plant, kun je ook de La Bretxa Markt bezoeken. Als je van plan bent om meerdere dagen in de stad door te brengen, is hier een lijst die je misschien handig vindt om San Sebastian in 4 dagen te ontdekken.

Interessante details

  • Prijs... De toegang tot de markt is gratis.
  • Locatie... Urbieta Kalea 9, San Sebastian.
  • Openingstijden... Elke dag van 7.30 tot 23.00 uur.
  • Hoe er te komen... Bussen 13, 14, 29 en C1.

Bezoek de berg Igueldo

De berg Igueldo is een ander beroemd uitkijkpunt in San Sebastian en ligt ten westen van de baai van La Concha. Vanaf de markt kun je er komen met de buslijnen 5, 16, 25, 33 en 45 en het is ideaal om na de lunch te bezoeken, want er is een kabelbaan die je naar de top brengt, maar die gaat pas om 11.00 uur open.

Op de top van de berg Igueldo kun je enkele van de beste panoramische uitzichten van de stad zien, de mooiste foto's van San Sebastian maken, iets drinken aan de bar en ook het attractiepark bezoeken, dat vooral wordt gekenmerkt door kinderspelletjes, dus het is een goede plek om te overwegen als je van plan bent Donostia met kinderen te bezoeken.

Het beste alternatief is om vanaf Monte Igueldo naar beneden te lopen. Op deze manier kun je het beeldhouwwerk Peine del Viento, de centrale vuurtoren van de berg, bezoeken en blijven genieten van het weidse uitzicht over de stad.

Als je dat liever doet, kun je ook vanaf de top wachten op de zonsondergang om de zonsondergang over de Cantabrische Zee opnieuw te bekijken, maar dan vanaf een andere plek.

Interessante details

  • Prijs van de kabelbaan... Een retourtje met de kabelbaan kost ongeveer 4 euro.
  • Locatie van de kabelbaan... Funikular Plaza 4, San Sebastian.
  • Openingstijden van de kabelbaan... Elke dag van 11.00 tot 19.00 uur.
  • Hoe kom je bij de kabelbaan... Met de bus op lijn 5, 16, 25, 33 en 45.

Neem afscheid van San Sebastian en geniet van de Baskische gastronomie...

De beste manier om je intensieve reis naar San Sebastian af te sluiten is genieten van de Baskische gastronomie. Na een bezoek aan de Baai van La Concha, de Oude Stad, Gros en de bergen kun je ontspannen en dineren van zeebrasem, heek, paella of gebakken txangurro, de specialiteiten van Donostia, die vooral bekend staan om hun verse vis.

Je kunt kiezen voor de restaurants in de historische wijk of in de wijk Gros, maar ook voor de tascas in andere delen van de stad, want het gastronomische aanbod in San Sebastian is heel breed en op alle plekken van goede kwaliteit.

Ik raad aan om je gerechten te begeleiden met Rioja-wijn, een van de beroemdste wijnen van Spanje die opvalt door zijn frisheid, aromatische smaak en de verscheidenheid aan druivensoorten. De Rioja wijnroute excursie is ook een van de beste tours om te doen vanuit San Sebastian.

Boek een dagtocht naar Rioja vanuit San Sebastian