San Sebastian in 1 dag: alles wat je moet weten

Heb je maar één dag te besteden in San Sebastian? Geen probleem, want er is genoeg te zien en te doen. Bezoek Donostia in slechts één dag en bekijk de beste bezienswaardigheden en attracties van de stad.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

San Sebastian in 1 dag: alles wat je moet weten

Vista de San Sebastian- Alexander Savin

Als je maar één dag hebt om San Sebastian te verkennen en te leren kennen, maak je dan geen zorgen, er is genoeg te doen in deze stad. Met een goede organisatie en een gedetailleerde routebeschrijving kun je de meeste bezienswaardigheden wel zien. Ik raad je echter aan om de dag 's ochtends vroeg te beginnen en 's avonds laat te eindigen.

Er is veel te ontdekken in Donostia en het is niet moeilijk om je te verplaatsen of vervoer te gebruiken. Je zult geen moment verdwalen en je kunt zelfs naar veel plaatsen en attracties lopen. Je zult ook op je gemak kunnen eten terwijl je de cultuur en gastronomie van deze stad leert kennen. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Transfer van de luchthaven naar het hotel

persoon in auto voor het vliegtuig| ©ekainmunduate
persoon in auto voor het vliegtuig| ©ekainmunduate

Om je dag in San Sebastian te plannen is het het beste om te weten welke weg je gaat nemen om in deze stad te komen. De meeste mensen geven de voorkeur aan de luchthaven van Bilbao, omdat deze het dichtst bij de stad ligt en veel verbindingen heeft.

Als je besluit dit vliegveld te gebruiken, houd er dan rekening mee dat je bij de uitgang van het vliegveld een bushalte van Transportes Pesa ziet. Ik raad deze optie aan omdat zij je in ongeveer anderhalf uur met bagage naar San Sebastian kunnen brengen.

San Sebastian vliegveld in Fuenterrabía heeft weinig verbindingen. Als je vanuit Madrid of Barcelona komt, kun je naar dit vliegveld vliegen. Als je aankomt en geen zware bagage bij je hebt, kun je een bus nemen van de maatschappij Ekialdebus die rechtstreeks van hieruit naar Donostia rijdt. De reis duurt minstens een half uur.

Om van de respectieve haltes naar je hotel te komen, kun je gebruikmaken van de lijn van het openbaar vervoer van San Sebastian, de D-bus. Deze bussen verbinden de hele stad en je kunt er de hele dag mee reizen als je dat wilt.

Verken de wijk Gros, het strand van Zurriola en het Kursaal

Strand Zurriola| ©Ciriulloa Ulloa Garrido
Strand Zurriola| ©Ciriulloa Ulloa Garrido

Om je overdag beter te kunnen verplaatsen, raad ik je aan de sightseeingbus van San Sebastian te nemen, die je meerdere keren per dag kunt gebruiken. Het kost gemiddeld € 15 en het kaartje is een hele dag geldig. Ik raad aan om te ontbijten in je hotel of in een restaurant in de omgeving.

Na de lunch raad ik je aan de toeristenbus te nemen om de stad te verkennen. Als eerste bestemming raad ik je aan om uit te stappen bij de halte Zurriola/Kursaal Beach. Deze halte bevindt zich in de wijk Gros, die wordt beschouwd als een surf- en moderne wijk met verschillende bezienswaardigheden.

Als je daar aankomt, zie je de Sala Kubo Kutxa, een bijzonder gebouw waar kunsttentoonstellingen worden gehouden. Vlak ernaast zie je ook het iconische paleis Kursaal, twee gebouwen die twee in zee gestrande rotsen nabootsen. Profiteer ervan en maak een mooie foto van deze iconische plek in Donostia!

Tot slot moet je een snel bezoek brengen aan het strand Zurriola, een paradijs voor surfers dankzij de golven. Hier kun je een tijdje wandelen en de zee bewonderen. Als je wilt, kun je voor de middag al gaan zwemmen.

Boek een sightseeing bustour met gratis stops rond Donostia - San Sebastián

Bezoek het strand en de promenade van La Concha en omgeving

De promenade van La Concha| ©Javier Caro
De promenade van La Concha| ©Javier Caro

Rond 11 uur 's ochtends kun je voor lunchtijd de Paseo de la Concha bezoeken. Om hier te komen kun je weer de toeristenbus nemen vanaf de halte die ik eerder noemde en uitstappen bij Plaza Zubieta. Vanaf daar kun je ongeveer acht minuten lopen naar de kathedraal van de Goede Herder, een van de meest merkwaardige kathedralen in Spanje, om de majestueuze constructie te bekijken.

Omdat het maar één dag is, kun je het beste de kathedraal alleen van de buitenkant bekijken, zodat je je tijd optimaal kunt benutten. Loop vanaf daar in ongeveer zeven minuten naar het strand van La Concha. Daar kun je van de tijd profiteren en wat tijd op het strand doorbrengen, ofwel door te zwemmen of door langs de Paseo de la Concha te wandelen.

Op dit punt zal het waarschijnlijk lunchtijd zijn, rond 12 uur of 13 uur. Je kunt het beste in dit gebied gaan eten, want het is er erg druk en er is altijd een ruim aanbod. Mijn eerste aanbeveling is het Bernardo Etxea Restaurant, omdat het altijd een verscheidenheid aan vis en zeevruchten van hoge kwaliteit biedt, ideaal om te eten in deze strandsfeer.

Als je geen zin hebt in dit soort eten, geen zorgen, in de buurt en langs de promenade vind je andere opties. Je kunt een goede gegrilde steak krijgen bij Maun Grill Bar. Je kunt ook naar La Perla Bar Restaurant lopen, een andere populaire plek bij toeristen dankzij het prachtige uitzicht op zee.

Boek een boottocht in San Sebastian

Bekijk Miramar Palace, Ondarreta Beach en de berg Igueldo

Miramar Paleis| ©Ciriulloa Ulloa Garrido
Miramar Paleis| ©Ciriulloa Ulloa Garrido

Nadat je je batterijen hebt opgeladen met de lunch, kun je in ongeveer 20 minuten van de Paseo de la Concha naar het Miramar Paleis en zijn prachtige tuinen wandelen. Een paar meter daarvandaan kun je ook Ondarreta Beach zien. Ik raad je aan om hier even langs te gaan en wat foto's te maken, maar blijf niet te lang, want je hebt nog dingen te doen op deze dag.

Nadat je hier een uurtje of minder hebt doorgebracht, kun je naar de halte Ondarreta Beach gaan en uitstappen bij de halte Igeldo Funicular. Daar kun je het plein leren kennen en een korte rit van ongeveer 15 minuten maken met de kabelbaan omhoog naar Monte Igeldo.

Als je aankomt kun je genieten van het prachtige uitzicht. Ik raad je aan een keuze te maken uit de verschillende activiteiten die je op de berg kunt doen. Vergeet niet om goed te kiezen, want er zijn nog een aantal dingen te zien in de stad.

Pretpark Monte Igueldo

Het Monte Igueldo Amusement Park ligt op de top van de berg, midden in de wijk El Antiguo van San Sebastian. Het is een oud park dat in 1912 werd geopend. Maak je geen zorgen, ondanks het feit dat dit park zoveel jaren oud is, is het vele malen verbouwd. Ik raad je aan om het ten minste een tijdje te bezoeken, vooral als je met kinderen reist, hoewel je dan misschien andere stops op deze route moet overslaan. De lijst met attracties die je er kunt vinden is als volgt:

 • Mystery River
 • Zwitserse berg
 • Huis van Terreur
 • Toren
 • Groot labyrint
 • Vijverboten
 • Crash auto's
 • Kosmikar
 • Hamer
 • Boca Veritá
 • Taga-J
 • Spel cabines
 • Draaimolen - Safari
 • Schildpadden Race
 • Igueldo trein
 • Lach rit
 • Trampoline Glijbaan
 • Baldakijn

Interessante details

 • Locatie: De Igeldo Ibilbidea, 187, 20008 Donostia-San Sebastian, Gipuzkoa, Spanje.
 • Wanneer: elke dag van het jaar geopend.
 • Prijs: Een kaartje voor de kabelbaan kost gemiddeld €5 voor volwassenen en €2,5 voor kinderen. De prijs van de ritten kan variëren van €1 tot €5.
 • Openingstijden: van 11.00 tot 19.30 uur.

Omheining/Monte Igueldo uitzichtspunt

De Mirador of Panoramische Terrassen van Monte Igueldo geven je het beste uitzicht over de hele stad. Het is zo mooi dat het internationaal bekend is. Om van het spektakel te genieten kun je een drankje nemen in de Gastro-Bar Karrusel. Dit uitkijkpunt is geopend van 10 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds. Bovendien moet je ongeveer 3 € betalen om toegang te krijgen.

Monte Igueldo heeft verschillende recreatiemogelijkheden zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past. Ik raad je alleen aan om in ieder geval tot 3 of 4 uur 's middags te genieten, zodat je de stad verder kunt verkennen. Neem de kabelbaan terug naar beneden en ga verder met de route van de dag, er is nog tijd om veel van Donostia te zien!

Interessante details

 • Locatie: De Igeldo Ibilbidea, 187, 20008 Donostia-San Sebastián, Gipuzkoa, Spanje.
 • Wanneer: Elke dag van het jaar geopend.
 • Prijs: Een kaartje voor de kabelbaan kost gemiddeld €5 voor volwassenen en €2,5 voor kinderen. De prijs voor toegang tot het terras is ongeveer €3.
 • Openingstijden: van 10.00 tot 20.00 uur.

Ontdek de beelden van de Windkam

Beeldhouwwerk van de Windkam| ©fermin san lopez
Beeldhouwwerk van de Windkam| ©fermin san lopez

Na wat plezier op de berg Igueldo kun je ongeveer 10 minuten lopen naar de Wind Comb. Dit is een set van drie stalen sculpturen die elk ongeveer 9 ton wegen. Ze bevinden zich precies waar de stad eindigt en de zee begint. Wees voorzichtig als je dit gebied nadert, want de zee en de wind botsen vaak op deze beelden. Er wordt gezegd dat de zee door hen wordt gekamd.

Dit punt van de route is meer bedoeld om even te ontspannen en te genieten van een natuurlijk schouwspel. Houd er rekening mee dat op dagen dat de zee erg hoog staat of de golven erg sterk zijn, de politie de toegang tot het gebied kan afsluiten. Wees voorzichtig en vermijd het betreden van een risicovol gebied.

Deze beelden zijn gemaakt door de Spanjaard Eduardo Chillida, die in totaal 23 beelden heeft gemaakt. Hij begon ze te maken in 1952 en na meer dan 20 jaar voltooide hij zijn werk en schonk het aan de stad. Sommige kun je vinden in het Reina Sofia Museum in Madrid of het Palais de l'UNESCO in Parijs.

Maar deze drie, die altijd in contact staan met de zee, eren een tijdverdrijf dat de kunstenaar als kind had: spelen met de golven van de zee. Maak van de gelegenheid gebruik om prachtige foto's te maken in een van de meest bijzondere bestemmingen van de stad.

Verken de Paseo Nuevo

Sculptuur op Paseo Nuevo| ©jesus garcia
Sculptuur op Paseo Nuevo| ©jesus garcia

Rond vijf uur 's middags is een goed moment om afscheid te nemen van de Windkam en op weg te gaan naar een van de meest iconische gebieden van Donostia, de Paseo Nuevo van San Sebastian. Op dat moment heb je nog tijd om de toeristenbus te nemen en uit te stappen bij het station Aquarium/Paseo Nuevo. De reis duurt ongeveer 40 minuten.

Deze wandeling begint bij het Aquarium en loopt rond Monte Urgull tot aan het Kursaal. Je kunt de tijd nemen om te wandelen en te genieten van de zonsondergang in dit gebied. Deze plek is vooral beroemd omdat de enorme golven van de zee op deze wandeling breken. Het schouwspel is prachtig, maar kan een beetje gevaarlijk zijn als de zee die dag een beetje ruw is.

Als je langs de promenade loopt, kom je het iconische beeldhouwwerk Construcción Vacía (Lege Constructie) van Jorge Oteiza tegen. Dit is een van de vele buitensculpturen die in San Sebastian verborgen zijn en het is een referentiepunt voor hedendaagse kunst.

Slenter door het oude gedeelte van San Sebastián

mensen lopen door een smal straatje| ©Joan
mensen lopen door een smal straatje| ©Joan

Na een bezoek aan de Paseo Nuevo is het een goed idee om ten minste een uur rond te lopen in het oude gedeelte van San Sebastián. Alle bezienswaardigheden zijn te voet bereikbaar, dus maak je geen zorgen. De eerste op de lijst is de berg Urgull, een van de natuurlijke longen van de stad. Als je hier om 18.00 uur aankomt, heb je nog tijd om naar binnen te gaan en het landschap beter te bekijken.

Natuurlijk mag je het Plaza de la Constitución niet missen. Dit is een emblematische plek in de stad, omdat hier belangrijke lokale festivals worden gehouden, zoals de Tamborrada, een wintertraditie in San Sebastian. Dit festival wordt op 20 januari gehouden ter ere van de heilige en is een spektakel dat overal in de stad plaatsvindt, maar voornamelijk op dit plein.

Blijf lopen en kom langs andere iconische bestemmingen in Donostia, zoals de San Vicente-kerk en het San Telmo-museum. Als je nieuwsgierig bent, kun je naar de vissershaven gaan en de boten bekijken. Vlakbij liggen ook de Santa María-kerk en de Alameda del Boulevard. Elk van deze bestemmingen ligt op ongeveer vijf minuten afstand van elkaar.

Omdat we maar een uur de tijd hebben om in dit gebied rond te lopen, raad ik je aan om zorgvuldig te kiezen langs welke straten je wilt lopen. Ik raad je aan Google Maps te gebruiken om gemakkelijker je weg te vinden. Als je het gevoel hebt dat je nog tijd hebt om verder te gaan met sightseeing, wandel dan langs de Plaza de Gipuzkoa en het Victoria Eugenia Theater, waar je dansen, concerten en nog veel meer kunt zien.

Neem een pintxos-tour door de oude binnenstad van San Sebastian

zeevruchten salpicon geserveerd| ©Kike on tour
zeevruchten salpicon geserveerd| ©Kike on tour

Uiteindelijk is het om zeven of acht uur 's avonds tijd voor het avondeten en hoe kun je dat beter doen dan met een van de beste eettours in San Sebastian. Deze tour kun je op eigen houtje doen als je van tevoren onderzoekt naar welke restaurants en bars je wilt gaan. Je hebt echter altijd de optie om een foodtour met gids te boeken bij zonsondergang. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het kiezen van de beste plek om te eten.

Pintxos lijken erg op tapas, maar worden geserveerd op een snee brood en gespiest met een tandenstoker. In dit gerecht vind je verschillende ingrediënten zoals groenten, kip, vlees of varkensvlees. Het eten van dit gerecht is een traditie in Baskenland, dus je bezoek aan San Sebastian zou niet compleet zijn zonder. De gewoonte is om van bar naar bar te gaan en pintxos te proeven met een glas wijn, bier of cider.

De beste plek voor een pintxotour is de oude wijk of Parte Vieja van San Sebastian. Een van de meest aanbevolen plekken is Cervecerías La Mejillonera, waar je naast de heerlijke pintxos ook verschillende ambachtelijke bieren kunt proberen. Andere bars die je kunt bezoeken zijn Bar Txepetxa en 148 Gastroleku.

Boek een pintxos avondtour in San Sebastian met wijn

Weer thuis of een avondje uit?

mensen op de dansvloer| © Koen meyssen
mensen op de dansvloer| © Koen meyssen

De pintxos-tour eindigt meestal na ongeveer twee tot drie uur, dus aan het eind van de tour is het ongeveer 22.00 uur. Houd er rekening mee dat de toeristenbus dan niet meer rijdt, dus je kunt het beste het openbaar vervoer nemen, want dat rijdt tot 11.30 uur 's avonds. Als het later wordt, kun je altijd om een taxi of Uber vragen.

Als je nog wilt genieten van San Sebastian en je kunt blijven tot het ochtendgloren, raad ik je aan om een paar van de nachtclubs te bezoeken. Je hoeft niet ver te gaan, want er zijn verschillende plekken in het oude gedeelte van de stad die je misschien wilt bezoeken. Een daarvan is GU San Sebastián, een bar die 's nachts feesten met veel dj's biedt waar je tot in de vroege uurtjes van kunt genieten.

Vlakbij deze discotheek vind je ook de Friends Disco of Arkaitzpe Disco Pub. Ik raad je aan om van tevoren te plannen hoe je terugkomt bij je hotel, want sommige van deze clubs sluiten in de vroege ochtenduren en niet bij zonsopgang. Ga jij het nachtleven in San Sebastián missen?