San Sebastian in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Als je van plan bent om een weekend in San Sebastian door te brengen en niet weet hoe je jezelf moet organiseren om niets te missen, dan is dit artikel iets voor jou.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

San Sebastian in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Lago azul bajo el puente | ©Francisco Lorente

Met zoveel te zien en te doen in San Sebastian lijken drie dagen misschien wat kort, maar ik heb goed nieuws voor je: als je deze route volgt, zul je geen enkele essentiële bezienswaardigheid missen.

In San Sebastian vind je alles van een uniek landschap, met de Baai van La Concha als belangrijkste attractie, de prachtige architectuur van de gebouwen, de heerlijke gastronomie en de beroemde culturele activiteiten die op bepaalde tijden van het jaar plaatsvinden. Hier volgt een routebeschrijving van de beste dingen die je in 3 dagen kunt zien en doen in San Sebastian.

Dag 1: La Parte Vieja en een wandeling naar Monte Igueldo

Mensen wandelen bij gebouwen| ©The Krasnoyarsk National and Cultural Autonomy of the Chuvash People
Mensen wandelen bij gebouwen| ©The Krasnoyarsk National and Cultural Autonomy of the Chuvash People

In het oude gedeelte van San Sebastian vind je alle moderniteit gemengd met de traditie en geschiedenis van de stad, daarom is dit de ideale plek om je reis te beginnen. Op deze eerste dag wandel je door dit gebied, inclusief de mythische berg Urgull, en neem je de promenade van La Concha totdat je de berg Igueldo bereikt.

Kennismaking met het oude gedeelte van San Sebastian en de belangrijkste bezienswaardigheden

Dit is de mooiste en meest bezochte wijk van San Sebastian. Het is de op een na oudste wijk van de stad, met een reeks bezienswaardigheden die je niet mag missen, zoals het emblematische Plaza de la Constitución, de Alameda del Boulevard, het stadhuis, de Basiliek van Santa María del Coro, het San Telmo Museum en de San Vicente Kerk.

Een goede manier om deze wijk grondig te leren kennen zonder iets te missen is een rondleiding door San Sebastian. Daarnaast is deze buurt de ideale plek om de lokale keuken te proberen, dus ik raad je aan om te stoppen om uit te rusten en iets te eten in de buurt, terwijl je elk van de belangrijkste bezienswaardigheden bezoekt. In dit artikel zie je waar je de beste Pintxos in San Sebastian kunt vinden.

  • Plaza de la Constitución: dit is een van de meest karakteristieke plekken van de stad, in het hart van de oude binnenstad, waar grote evenementen en festiviteiten plaatsvinden. Tot de jaren 1940 was het centrale gebouw de zetel van het stadhuis van San Sebastian.
  • Alameda del Boulevard: dit is een historische straat in San Sebastian, omringd door bomen, die ook bekend staat als Paseo de la Alameda.
  • Casa Consistorial: dit is de zetel van het stadhuis, waar vroeger het Gran Casino de San Sebastián was gevestigd.
  • Kerk van San Vicente: gebouwd in de 16e eeuw in een uitgesproken gotische stijl, is deze kerk de oudste tempel van de stad.
  • Basiliek van Santa María: kan worden omschreven als een kunstwerk uit de 18e eeuw met een duidelijke barokstijl dat zich in het hart van het oude gedeelte van San Sebastian bevindt.
  • San Telmo Museum: dit is een museum over Baskische samenleving en burgerschap waar je ook een klooster en de oude kerk waarop het gebouwd is, vindt.

Boek een wandeltocht door San Sebastian

De berg Urgull verkennen

Nadat je de belangrijkste bezienswaardigheden van de Oude Stad hebt gezien en in de buurt een hapje hebt gegeten om je batterijen op te laden, ga je verder naar de tweede bestemming van deze eerste dag, de Urgullberg. Een paar meter van het San Telmo Museum vind je een van de ingangen en afhankelijk van de route die je kiest en de stops die je maakt, kan deze tocht tot 2 uur duren.

Op deze heuvel vind je allerlei uitkijkpunten om de verschillende uitzichten over de stad te waarderen, evenals populaire bezienswaardigheden zoals de begraafplaats van de Engelsen of het kasteel van La Mota. Als je even wilt uitrusten voordat je naar beneden gaat, kun je op dezelfde heuvel genieten van Urgulleko Polboriña, een bar met het beste uitzicht over de stad. Je zult me bedanken voor de tip!

Wandelen langs het La Concha strand en de boulevard van San Sebastian

De volgende halte is het strand van La Concha. Op een kilometer afstand van Monte Urgull ligt dit strand in de baai La Concha. Deze baai wordt begrensd door een prachtige laan die bekend staat als Paseo de La Concha.

Het is een van de beroemdste en mooiste plekken van heel San Sebastian en ik durf te zeggen van de hele wereld. Je vindt er verschillende belangrijke bezienswaardigheden zoals het Miramar Paleis, het Hotel Londres en het La Perla gebouw, dit alles en nog veel meer terwijl je geniet van het beste uitzicht op de zee.

Je kunt genieten van dit iconische strand en er ook langs wandelen naar de volgende bestemming van de dag. Op het strand van La Concha is van alles te doen, zoals een boottocht om de stad vanuit een ander perspectief te leren kennen.

Boek een boottocht in San Sebastian

Een fotostop bij het Miramar Paleis

Tijdens je tocht over de boulevard van San Sebastian raad ik je aan om een stop te maken bij het Miramar Paleis, gelegen tussen de stranden van La Concha en Ondarreta. Het zal je versteld doen staan met zijn uitgesproken Engelse stijl en een van de beste uitzichten op de baai van La Concha en de stad, maar dat is nog niet alles. Deze plek heeft een zeer interessante geschiedenis, want het werd in 1893 gebouwd op verzoek van het Spaanse koningshuis.

Het is zonder twijfel een verplichte stop voor de beste foto's van San Sebastian. Hoewel het niet mogelijk is om binnen te komen en de binnenkant te bekijken, kun je wel genieten van het uitzicht en de mooie en verzorgde tuinen.

Geniet van de Peine del Viento (Windkam)

Als je verder gaat langs de promenade en iets meer dan een kilometer verwijderd bent van het Miramar Paleis, net voorbij Ondarreta Beach, moet je verdergaan langs de Paseo de Eduardo Chillida om de volgende stop van de dag te vinden: de Peine del Viento (Windkam).

Dit is een verzameling sculpturen en drie stukken staal die eruitzien als klauwen die de lucht omsluiten. Het is een uniek landschap waar de puurste natuur samensmelt met menselijke kunst op een unieke plek. Dit werk is een van de meest emblematische werken van Eduardo Chillida, een Spaanse beeldhouwer.

Geniet van Monte Igueldo

Uitzicht op de Monte Igueldo bij zonsondergang.| ©Caty
Uitzicht op de Monte Igueldo bij zonsondergang.| ©Caty

De laatste stop van de dag is Monte Igueldo, op ongeveer twee kilometer van de Peine del Viento.

Op deze klassieke plek kun je van alles doen, van een ontspannen wandeling om het beste uitzicht te zien, tot het plezier van alle attracties ter plaatse. Ik raad je aan de kabelbaan te nemen en te genieten van het uitzicht vanaf het uitkijkpunt.

  • Prijs: tussen 1,5 en 4 euro per persoon.
  • Openingstijden: variëren meestal afhankelijk van de tijd van het jaar, maar van 10.00 tot 23.30 uur. Ik raad je aan de officiële website te raadplegen voordat je je bezoek plant.
  • Parkeren: gratis.

Dag 2: Enkele emblematische plekken van het centrum en de wijk Gros

Guipúzcoa-plein| ©Dan
Guipúzcoa-plein| ©Dan

De tweede dag van je bezoek aan San Sebastian omvat enkele typische plekken van het stadscentrum zoals het Plaza de Gipuzkoa, de kathedraal van de Goede Herder van San Sebastian, de Maria Cristina-brug en het Cristina Enea-park. Je ziet ook een deel van de wijk Gros, de brug Zurriola en het strand Zurriola.

Een bezoek aan het emblematische plein Plaza de Gipuzkoa

Het Plaza de Gipuzkoa ligt in het hart van het centrum van San Sebastian en op slechts een paar meter van het strand. Het is een grote groene ruimte die eruitziet als iets uit een sprookje, een Engels bos vol vegetatie, een klein meer en een houten en ijzeren brug.

Het is het eerste openbare park van de stad en de zetel van de Provinciale Raad van Gipuzkoa. Onder de meest karakteristieke hoekjes vind je: een monument ter ere van de musicus José María Usandizaga, een meteorologisch complex, een bijzondere witte marmeren tijdtafel en een grote klok gebouwd met een verscheidenheid aan bloemen.

Een bezoek aan de Buen Pastor kathedraal in San Sebastian

Een paar meter van het Plaza de Gipuzkoa ligt je tweede halte van de dag, de Buen Pastor kathedraal, die van bijzonder belang is als zetel van de bisdommen van San Sebastian.

Deze kerk werd ingewijd in 1897 en heeft een structuur die geïnspireerd is op middeleeuwse kerken in Frankrijk en Duitsland. De neoklassieke stijl is de moeite waard om te waarderen en dankzij de spits die het gebouw bekroont, wordt het beschouwd als de hoogste van San Sebastian. Je kunt de kathedraal vanaf bijna elk punt in de stad zien!

Deze bijzondere bezienswaardigheid in San Sebastian is, net als vele andere, opgenomen in de toeristische bustour van de stad.

Boek de toeristenbus naar San Sebastian

De Maria Cristina brug oversteken

Na deze twee stops, naast het oude gedeelte van de stad, krijg je een goede eerste indruk van het stadscentrum. Op een paar meter van de kathedraal vind je de Maria Cristina-brug, waarmee je de rivier de Urumea kunt oversteken.

Dit is een van de meest imposante en mooiste bruggen van de stad en valt op door de vier structuren die de overspanningen bewaken. Hoewel er in 1893 een tijdelijke houten loopbrug werd gebouwd om van de ene naar de andere kant over te steken, werd deze brug in 1905 gebouwd.

La Tabakalera bezoeken

Nadat je de brug bent overgestoken, vind je een paar meter verderop deze emblematische plek die ik wil dat je bezoekt: De Tabakalera.

Het is een Internationaal Centrum voor Hedendaagse Cultuur dat is gevestigd in het gebouw dat zo'n 90 jaar lang het hoofdkantoor was van een tabaksfabriek in staatseigendom. Deze tabaksfabriek werd gekenmerkt door de vrouwelijke werknemers, die in de meerderheid waren, waardoor het destijds een sociaal referentiepunt in de stad was.

Voordat je gaat, raad ik je aan de agenda te bekijken en je kaartjes te reserveren voor de activiteit, tentoonstelling of het evenement dat je wilt bijwonen op de officiële website.

Cristina Enea Park

De volgende stop van de dag ligt op slechts een paar meter van de Tabakalera en is het Cristina Enea Park, de ideale plek om een wandeling te maken en even te ontspannen, omgeven door tuinen vol met een verscheidenheid aan bomen, zigzaggende paden en een prachtige vijver.

Dit park met een duidelijk Engelse stijl wordt beschouwd als een van de meest interessante historische stadsparken in Spanje. Het is ook de thuisbasis van het hoofdkantoor van de Cristina Enea Fundazioa Foundation, een ijkpunt in het milieubeleid van San Sebastian.

Slenteren door de straten van de wijk Gros en een bezoek aan het strand van Zurriola

Op iets meer dan een kilometer van het Cristina Enea Park ontdek je de modernste en meest dynamische wijk van San Sebastian, de wijk Gros. Hier vind je allerlei bars, winkels, restaurants en de beste sfeer om te slenteren, te genieten en te verdwalen in de straten, maar de onbetwiste ster van deze wijk is het strand van Zurriola, de plek bij uitstek voor surffans.

Er is geen specifieke plek die ik kan aanbevelen in Gros, slenter gewoon door de straten en ontdek de magische hoekjes of breng gewoon de middag door op het strand of wandel langs de promenade tot je bij het beeld van de Vredesduif komt.

Steek de Zurriola-brug over en bekijk enkele van de emblematische gebouwen in het centrum van San Sebastian

Na een wandeling langs de Gros keer je terug naar het centrum van San Sebastian via de brug Zurriola, die werd gebouwd in 1915 en je zal opvallen met zijn pittoreske lantaarnpalen die opvallen in groen en wit.

Wanneer je deze mythische brug van de ene kant van de stad naar de andere oversteekt, vind je aan de linkerkant twee emblematische gebouwen van San Sebastian: het Hotel María Cristina, een luxueus 5-sterrenhotel dat in 1912 werd geopend en dat onderdak heeft geboden aan grote sterren uit de filmwereld, de muziek en de wereldcultuur, en het Victoria Eugenia Theater, een van de belangrijkste van Spanje en het centrum van het culturele leven van de stad, waar al meerdere keren het Internationale Filmfestival van San Sebastian heeft plaatsgevonden.

Dag 3: Een dagtocht naar de omgeving van San Sebastian

Huizen in Hondarribia| ©Iria Rodríguez Losada
Huizen in Hondarribia| ©Iria Rodríguez Losada

Voor je laatste dag in San Sebastian raad ik je aan om een begeleide dagtrip te maken vanuit San Sebastian om de omgeving te leren kennen en je bezoek op de best mogelijke manier af te sluiten. Daarom wil ik graag 2 opties met je delen, zodat je kunt kiezen welke je het leukste vindt.

Excursie naar Hondarribia en Pasaia

Tijdens deze excursie kun je twee unieke bestemmingen bezoeken in een enkele reis die ongeveer 6 uur duurt. Het zijn vissersdorpjes en misschien wel de mooiste en meest pittoreske aan de Baskische kust. Als je er doorheen wandelt, heb je het gevoel dat de tijd stilstaat en word je teruggevoerd naar vervlogen tijden.

De eerste bestemming is Hondarribia, een klein stadje op ongeveer 30 kilometer van het centrum van San Sebastian in noordoostelijke richting, waar je typische plaatselijke bezienswaardigheden en prachtige stranden kunt ontdekken. Pasaia omvat Pasajes de San Juan en Pasajes de San Pedro en ligt op ongeveer 10 kilometer van het centrum van San Sebastian.

Boek een excursie naar Hondarribia en Pasaia

Excursie naar Zarautz, Getaria en Zumaia

Als je meer van het noordwesten wilt leren kennen, raad ik je deze excursie naar Zarautz, Getaria en Zumaia aan. Deze 3 dorpen liggen op ongeveer 5 minuten rijden van elkaar en zijn de perfecte dagtocht. Een uitstapje naar deze drie plaatsen omvat de belangrijkste attracties van elk van hen, het goede is dat omdat het kleine plaatsen zijn, alles dicht bij elkaar ligt.

In Zumaia kun je rondwandelen en de kerk van San Pedro, de Hermitage van San Telmo en de charmante stranden van Itzurun en Santiago bezoeken, die op slechts een paar meter van het stadscentrum liggen.

In Getaria vind je de kerk van San Salvador, de haven, een ideale plek om even uit te rusten en verse vis te eten die typisch is voor de streek, de berg van San Antón, de drie monumenten van San Sebastián Elcano die verspreid liggen over de stad.

Tot slot ontdek je in Zarautz het strand van Zarautz, dat bekend staat als zomerverblijf van koningin Isabel II van Spanje in de 19e eeuw, de berg Talaimendi aan de oostkant van het strand en het uitkijkpunt van Santa Bárbara.

Boek een excursie naar Zarautz, Getaria en Zumaia