Beste dagtochten vanuit San Sebastian

Ontdek alles wat je kunt doen vanuit Donostia met deze lijst met tours. Je zult een bezoek vol avonturen beleven Kom met me mee!

Carla Yaquer

Carla Yaquer

10 minuten lezen

Beste dagtochten vanuit San Sebastian

Personas en la calle | ©Andrea balconi

Bekroonde gastronomie, charmante stranden, plaatsen uit series zoals Game of Thrones, de route van San Ignacio de Loyola, filmfestivals, filmkliffen, rijke cultuur... Er zijn veel dingen te zien en te doen in San Sebastian en de omliggende gebieden.

Met deze post help ik je om het meeste uit je bezoek te halen met de beste excursies rondom San Sebastian. Ben je er klaar voor? Want het begint nu!

1. Gastronomische en wijntour door La Rioja vanuit San Sebastian

Het platteland van La Rioja| ©Mackedwars
Het platteland van La Rioja| ©Mackedwars

Ontdek een traditionele Spaanse wijnmakerij en wijngaard met een eigen wijncollectie. Dit type excursie vanuit San Sebastian is een oenologisch, cultureel en gastronomisch avontuur door La Rioja om je zintuigen te verleiden. Proef verschillende van de beste Spaanse wijnen in een ontspannen tempo op het platteland, maar niet voordat je door twee charmante dorpjes hebt gewandeld.

Dit type excursie omvat vaak stops in San Vicente de la Sonsierra en Briones. In het eerste dorp heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de rivier de Ebro, de ommuurde gebouwen en de zee van wijngaarden aan de voet van de Toloño bergketen.

De volgende stop is meestal Briones, met zijn straten die doordrenkt zijn van het verleden. De Ermita del Cristo de los Remedios hermitage en een imposante gotische kerk - de Iglesia de la Asunción - de oude zandstenen gebouwen die samen deze regio tot een van de mooiste van La Rioja maken.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf 255 € per persoon.

 • Duur: 8-9 uur.

 • Wat je moet weten: De dorpsfeesten zijn erg leuk en als je deze tour in de laatste weken van juni plant, kun je ervan genieten.

 • Wat de tour kan inhouden: Transfer van en naar je accommodatie. Lunch. Rondleiding door de wijnkelders. Wijnproeverij. Lokale gids service.

 • Voordelen: De wandeling door de wijngaarden is een genot en onder begeleiding van experts, met proevertjes van de lokale gastronomie beleef je een ongelooflijke ervaring. Precies wat dit soort excursie biedt.

 • Nadelen: De wandeling is prachtig, maar houd er rekening mee dat het een paar uur duurt vanaf San Sebastian.

Bezoek aan een wijnmakerij met wijnproeverij en lunch in La Rioja

2. Halve dag tour door Hondarribia, San Pedro en San Juan

straat met vlaggen| ©Jobove - Reus
straat met vlaggen| ©Jobove - Reus

Zin om de drukte van San Sebastian te ontvluchten? Dan heb je geluk. Tijdens deze excursie door Hondarribia, San Pedro en San Juan verken je deze vissersdorpjes tijdens een ontspannen tocht vanuit Donostia.

De eerste stop is vaak in Hondarribia (Fuenterrabía in het Spaans), vlak aan de grens met Frankrijk. Hondarribia is een van de mooiste stadjes aan de kust van Gipuzkoa. Wandel door de haven, de oude stad en de beroemde wijk Marina, die zeker een bezoek waard is.

Na een stop bij een van de vele terrasjes ga je verder naar het oude vissersdorp San Juan (Pasaia) voordat je met de boot de baai van San Pedro oversteekt. Deze twee kleurrijke dorpen maken deel uit van de Camino de Santiago vanuit het noorden. Door de baai varen is de beste manier om Guipúzcoa te bezichtigen en je kunt ook de fabriek van Albaola bezoeken waar het schip San Juan werd gebouwd.

De afstand tussen Donostia en Hondarribia - slechts 25 kilometer van het centrum van San Sebastián - maakt deze excursie van een halve dag perfect om het hectische stadsleven te ontvluchten, om nog maar te zwijgen van het feit dat de aangeboden accommodatie aanzienlijk goedkoper is dan in San Sebastián.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf 50 € per persoon.

 • Duur: 4-5 uur.

 • Wat je moet weten: De Albaola fabriek en de boottocht omgeven door een kleurrijk landschap maken het een aantrekkelijke tour om te delen met het gezin.

 • Wat de tour kan inhouden: Transfer van en naar je accommodatie. Professionele gidsservice.

 • Voordelen: Het is een middagtour dus je hebt de rest van de dag om de omgeving te verkennen.

 • Nadelen: Eten en drinken zijn meestal niet inbegrepen.

Excursie naar Hondarribia en Pasaia vanuit San Sebastian

3. Excursie naar Biarritz en San Juan de Luz vanuit San Sebastian

Stenen boog met uitzicht op zee| ©Alberto Cabrera
Stenen boog met uitzicht op zee| ©Alberto Cabrera

Als je op zoek bent naar een excursie die je meeneemt van de kust van Spanje naar de kust van Frankrijk, dan is dit het soort tour langs de kust van Biarritz en Frans Baskenland vanuit San Sebastian waar je naam op staat.

De tour maakt meestal een eerste stop in Biarritz, waar de stranden en het therapeutische water vroeger de favoriete zomerbestemming van de Europese royalty's waren. De waardering voor het land is wijdverspreid en het gebied staat nu vooral bekend als een toevluchtsoord voor surfers.

En als je het strand eenmaal achter je hebt gelaten, ga je verder naar Saint Jean de la Luz, een pittoresk stadje aan zee waar uitzicht op de oceaan en speciaal gebak zoals Les macarons de Saint Jean de Luz en chocolade uit Bayonne op je wachten.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf 209 € per persoon.

 • Duur: 4 - 8 uur.

 • Wat je moet weten: Je kunt kiezen tussen de tour van een halve of een hele dag. De tour is meestal voor kleine groepen.

 • Wat de tour kan inhouden: Transfer van en naar je accommodatie. Professionele gidsenservice. Lunch.

 • Voordelen: Dit is een uitstekende gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis van Baskenland door getuige te zijn van de voetafdrukken langs de kust van de Cantabrische Zee. De gidsen zijn meestal enthousiast en kennen niet alleen de officiële feiten, maar ook oude en moderne anekdotes.

 • Nadelen: Vanwege de wandelingen is het misschien niet de ideale excursie met kinderen.

4. Excursie naar Bilbao, Zumaia en Gaztelugatxe

Haven van Zumaia| ©kostybit
Haven van Zumaia| ©kostybit

Omdat "de winter hier is", is het de moeite waard om de Game of Thrones Route in San Sebastian te doen. Maak kennis met de Baskische regio van Bilbao, San Juan de Gaztelugatxe en Zumaia op een van de beste dagtochten vanuit San Sebastian.

Dit type volledige dagtocht naar Bilbao en Gaztelugatxe begint meestal met een minibusrit naar San Juan de Gaztelugatxe waar de hermitage van Johannes de Doper ligt. De uitzichtpunten met de golven op de achtergrond die tegen het eilandje kabbelen bieden een ervaring die je ten minste één keer moet meemaken. Als je de hermitage achter je laat, vind je de stenen brug die Daenerys en Jon Snow overstaken in het zevende seizoen van Game of Thrones.

De trap naar de IJzeren Troon gaat verder met de 241 treden van de loopbrug. Daarna gaat de groep verder naar het Guggenheim Museum. De route gaat verder langs Westeros, na een glimp te hebben opgevangen van de ingang van Dragonstone Castle via Zumaia, om het strand te bezoeken waar Snow de moeder der draken voor het eerst ontmoette.

Tijdens de excursie worden stops gemaakt voor de lunch, verfrissingen en natuurlijk de respectievelijke pintxos om deze serietour met een Baskisch accent af te ronden.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf 235 € per persoon.
 • Duur: 8-9 uur.
 • Wat je moet weten: De wandelingen zijn meestal lang, we raden aan om sportschoenen te dragen voor comfort.
 • Wat de tour kan omvatten: Pendeldienst van en naar het hotel. Transfer per minibus of privéauto. Lunch, drankjes (alcoholisch en non-alcoholisch) en snacks. Toegang tot het Guggenheim Museum Bilbao. Toegang tot de hermitage van San Juan.
 • Voordelen: Dit zijn all-inclusive tours waarbij je een onvergetelijke dag doorbrengt in de voetsporen van de iconische HBO-serie. Aan de andere kant is de sfeer adembenemend en de wandeling door de straten van Bilbao zal je zeker niet onverschillig laten.
 • Nadelen: Wees bereid om te lopen, maar wees bereid om te genieten van een 10-sterrenervaring.

5. Route van de drie tempels: Loyola, Aranzazu en La Antigua

Heiligdom van Loyola| ©Yuri Rapoport
Heiligdom van Loyola| ©Yuri Rapoport

Baskenland is rijk aan natuurlijke juweeltjes, avant-gardistische architectuur en geschiedenis, en spiritualiteit neemt in dat laatste een belangrijke plaats in. In Gipuzkoa vind je drie van de belangrijkste kerken van Spanje, op slechts 6 kilometer van de Paseo Marítimo van San Sebastian:

Heiligdom van Loyola - Azpeitia

De route naar de drie tempels volgt de Ignatiaanse Weg, waar kunst en spiritualiteit één worden, volgens de pelgrimsroute die Sint Ignatius van Loyola in 1522 nam op weg naar Jeruzalem.

Het is de geboorteplaats van Sint Ignatius van Loyola. Hij werd er geboren en groeide er op tot ridder aan het koninklijk hof. De Jezuïeten werden er geboren en bouwden, geleid door de heilige, dit heiligdom in de 17e eeuw.

De Hermitage van Santa Maria: La Antigua - Zumarraga

Deze hermitage is een trouwe exponent van de Baskische romaanse stijl en wordt daarom beschouwd als de kathedraal der hermitages in San Sebastian. Het eikenhouten houtwerk binnenin de Hermitage van Santa Maria is bewonderenswaardig. Er wordt gezegd dat de heilige hier bad voordat hij op pelgrimstocht ging naar Jeruzalem en later was de ruimte een belangrijk element tijdens de oorlogen na de 18e eeuw.

Heiligdom van Arantzazu - Oñati

Er wordt gezegd dat de beeltenis van de Maagd Maria in 1468 verscheen aan de herder Rodrigo de Baltzategi. De gebeurtenis werd al snel als een wonder gezien en er werd een bescheiden heiligdom gebouwd.

Sint Ignatius van Loyola koos deze plek om zijn laatste wake te bidden voordat hij naar Montserrat ging. Het geloof en de grond bleven over van het bouwwerk, dat later door bijna een dozijn Baskische architecten werd aangepast totdat het imposante Heiligdom van Arantzazu werd gebouwd.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf 196 € per persoon.
 • Duur: 6-7 uur.
 • Wat je moet weten: Het is mogelijk om rechtstreeks vanaf het vliegveld te gaan. Als je San Sebastian in 2 dagen bezoekt of een strak schema hebt, is dit handig.
 • Wat de tour kan omvatten: Pendeldienst van en naar het hotel. Entreegelden voor de drie tempels. Lunch.
 • Voordelen: Dit is een all-inclusive tour die zowel gelovigen als atheïsten ademloos achterlaat. Een van de must-visits in de omgeving van San Sebastian.
 • Nadelen: Tijdens sommige speciale tijden sluit de hermitage van La Antigua haar deuren en wordt de tour aangepast om bezoekers naar de hermitage van San Telmo te leiden.

6. Dagtocht naar Mundaka, Gernika, Urdaibai en Bermeo

Boten op de steiger| ©C. Reyes.
Boten op de steiger| ©C. Reyes.

Deze excursie is ideaal voor wie de omgeving van San Sebastian in 1 dag wil verkennen. De excursie brengt je naar enkele van de mooiste plekken aan de Baskische kust, zoals Guernica en het Vredesmuseum, het Biosfeerreservaat van Urdaibai, terwijl de linkergolf van de Biscayaanse kust van Mundaka en het vissersdorp Bermeo je vangen met hun zeebries.

De eerste stop op de excursie is meestal hetVredesmuseum in Guernica, waar je alles leert over de tragische bombardementen die daar plaatsvonden tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Het museum werd geopend in 1981 en toont verschillende kunstwerken en artefacten die verband houden met deze gebeurtenis.

Als je verder gaat met de excursie, ga je naar Mundaka, op de grens met het Urdaibai Biosphere Reserve. Daar aangekomen ontdek je het pittoreske vissersdorpje en de kustlijn, beroemd om zijn surfgolven die professionele surfers van over de hele wereld aantrekken.

De laatste stop op de tour is Bermeo, een traditioneel vissersdorp dat tussen de kliffen en rotsen van de Baskische kust de Baskische kustlevensstijl op zijn best laat zien.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf 205 € per persoon.
 • Duur: 8-9 uur.
 • Wat je moet weten: In de zomer vieren ze: het Baskische festival of Euskal Jaia, het festival van San Pedro, evenals verschillende surfwedstrijden. En in februari trekt het Euskadi carnaval, een van de oudste en populairste in Spanje, duizenden bezoekers. Als je wilt deelnemen aan het drukste toeristenseizoen, zorg er dan voor dat je je reis in deze periode boekt.
 • Wat de tour kan inhouden: Transfer van en naar het hotel. Toegang tot het Gernika Vredesmuseum. Lunch. Professionele gidsservice.
 • Voordelen: Dit is een all-inclusive tour om je te laten verleiden door de charmes van Baskenland.
 • Nadelen: De reistijd tussen San Sebastian en Mundaka is ongeveer 90 minuten. Houd er rekening mee dat het ongeveer 3 uur duurt om er te komen, met prachtige landschappen rondom.

7. Excursie naar Lourdes in Frans Baskenland vanuit San Sebastian

De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans| ©darkdriver
De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans| ©darkdriver

Tijdens deze tour kun je de mis bijwonen in de basiliek en het Huis van Bernadette bezoeken. Ook kun je rondwandelen in het heiligdom zelf om meer te leren over de geschiedenis van Lourdes. Je hebt ook tijd voor privé contemplatie of gebed op deze heilige plek.

Lourdes ligt op 2 uur rijden van San Sebastian en tijdens het eerste deel van je tour neemt je gids je mee naar het hart van Lourdes, inclusief een stop bij hetChateau Fort, waar je vanaf de top kunt genieten van een adembenemend uitzicht over het platteland en de omgeving.

Hier worden dagelijks missen gehouden voor bezoekers die op zoek zijn naar spirituele vernieuwing of genezing door middel van gebed. Na de mis (die ongeveer een uur duurt) kun je naar de grot of crypte van de Onbevlekte Ontvangenis gaan en water drinken uit de wonderbaarlijke bron die ontspringt in de grot waar de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous.

Daarna kun je het Huis van Bernadette verkennen voordat je terugkeert naar San Sebastian. Het Huisvan Bernadette en haar relikwieën.

Interessante details

 • Prijs: Vanaf 260 ¤ per persoon.
 • Duur: 7-8 uur.
 • Wat u moet weten: Dit type tour wordt vaak gedaan in kleine groepen, dus de tijd bij elke stop wordt aangepast aan de groep.
 • Wat de tour kan inhouden: Pendeldienst van en naar je accommodatie. Toegangsprijzen voor het kasteel en het heiligdom in Lourdes. Lunch. Professionele gidsservice.
 • Voordelen: Deze tour combineert het beste van twee werelden: de schoonheid van de natuur en de spiritualiteit van een historisch bedevaartsoord.
 • Nadelen: Dit type tour is minder populair bij kinderen.

Vergelijking van excursies vanuit San Sebastian

Luchtfoto van San Sebastian| ©Massimiliano Rossi
Luchtfoto van San Sebastian| ©Massimiliano Rossi
 • Gastronomie- en wijnexcursie in La Rioja
 • Vanaf: 255 € per persoon.
 • Duur: 8-9 uur.
 • Halve dag excursie door Hondarribia, San Pedro en San Juan
 • Vanaf: 50 € per persoon.
 • Duur: 4-5 uur.
 • Excursie naar Biarritz en San Juan de Luz
 • Vanaf: 209 € per persoon.
 • Duur: 4-8 uur.
 • Excursie naar Bilbao, Zumaia en Gaztelugatxe
 • Vanaf: 235 € per persoon.
 • Duur: 8-9 uur.
 • Route van de drie tempels: Loyola, Aranzazu en La Antigua.
 • Vanaf: 196 € per persoon.
 • Duur: 6-7 uur.
 • Dagtocht naar Mundaka, Gernika, Urdaibai en Bermeo
 • Vanaf: 205 € per persoon.
 • Duur: 8-9 uur.
 • Excursie naar Lourdes in Frans Baskenland
 • Vanaf: 260 € per persoon.
 • Duur: 7-8 uur.