10 beste culinaire tours in San Sebastian

Heb je ooit de beroemde pintxos van de Baskische gastronomie geprobeerd? Als je naar San Sebastian gaat, kun je deze en andere heerlijke typische gerechten proberen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 beste culinaire tours in San Sebastian

Comida en la mesa - Northeastern GEO

Een van de leukste dingen om te doen in San Sebastian is een gastronomische tour. Een van de grootste attracties van Donostia is ongetwijfeld de Baskische gastronomie, en tijdens een tour krijg je een voorproefje van die karakteristieke smaak. Het beste aan de tours is dat je direct naar de beste bars en restaurants kunt gaan, terwijl een lokale gids je geheimen vertelt over de geschiedenis en de bereiding van de typische gerechten.

Tijdens deze gastronomische tours krijg je ook de kans om de straten van San Sebastian te leren kennen, vooral die van de oude stad. Je kunt wandelen door de geplaveide straten en genieten van de middag of avond, afhankelijk van het tijdstip dat je kiest. Bovendien bevatten sommige tours een kookles, zodat je bij thuiskomst de beroemde pintxos kunt bereiden.

1. Pintxos lunch in San Sebastian met een wandeling langs het strand en door de oude stad

Garnalen op een bord| ©Mark Susina
Garnalen op een bord| ©Mark Susina

Wil je een rondleiding door San Sebastian en ook het heerlijke eten proeven dat in deze stad verborgen zit? Dan raad ik je deze tour met lunch aan. Je kunt La Concha Beach en de oude stad Donostia leren kennen in één tour van vijf uur voor ongeveer € 150.

Het beste aan deze tour is dat je gids je meeneemt naar plekken waar je culinaire pareltjes zult vinden. Op La Concha Beach, een van de beste stranden van Baskenland, kun je een restaurant bezoeken en een beetje wijn proeven. In dit gebied zal je gids je veel vertellen over de cultuur en geschiedenis van de stad. Geleidelijk aan kom je dichter bij de oude stad.

Als je in het oude gedeelte van de stad komt, zie je veel restaurants. Je gaat zeker naar een van deze voor een pintxo-lunch. Bij je gerecht kun je een glas wijn of cider bestellen , een traditionele drank uit Baskenland. Als je twijfelt over hoe je het moet bereiden, aarzel dan niet om het aan je gids te vragen, maar hij of zij zal je waarschijnlijk alles vertellen wat je moet weten terwijl je aan het eten bent.

Aan het einde van deze tour kun je verder genieten van de stad tijdens een boottocht rond San Sebastian. Sommige van deze tours zijn cruises met een diner of wijnproeverij, dus maak van de gelegenheid gebruik om het zelf te ervaren!

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 150 €.
 • Duur: ongeveer 5 uur.
 • Vervoermiddel: de tocht is te voet.
 • Voordelen van deze optie: je kunt verschillende delen van de stad verkennen in één tour.
 • Nadelen van deze optie: sommige mensen vinden de wandeling van het strand naar de oude stad te lang.

2. Gastronomische tour met Baskische pintxos kookles met lokale chef-kok

Mensen proeven| ©Merlijn Hoek
Mensen proeven| ©Merlijn Hoek

Vind je het leuk om de nieuwe smaken te leren kennen van de plaatsen die je bezoekt? Kun je je voorstellen dat je ze leert bereiden? Als je van dat idee houdt, dan raad ik je zeker deze gastronomische ervaring aan met een Baskische pintxo-kookles. Het duurt gemiddeld vier uur en kost gemiddeld 100 €.

Om aan dit plan te beginnen, moet je met je groep en een lokale chef-kok afspreken waar je afgesproken bent. De klas is meestal klein, dus je kunt zoveel vragen stellen als je wilt. De chef begint de les door je de meest voorkomende ingrediënten van de traditionele Baskische gastronomie te laten zien. Op deze manier kun je een gastronomische cultuurreis maken door de zeven Baskische provincies.

Na de introductie kun je zes van de meest iconische pintxos uit de restaurants en bars van San Sebastian bereiden. Terwijl je deze gerechten bereidt, vertelt de docent en chef-kok je de geheimen en trucs om te koken als een chef-kok uit Donostia. De ingrediënten die je in deze Baskische tapas zult gebruiken zijn onder andere varkensvlees, vis, verschillende groenten en zuivelproducten.

Aan het eind zul je ook een Baskische kaastaart als dessert kunnen maken. Tot slot kun je een tafel versieren met al je creaties en een leuke foto maken. Na de foto's kun je al het eten proeven.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: ongeveer 4 uur.
 • Vervoermiddel: je gaat lopend of met een vervoermiddel naar keuze naar het restaurant.
 • Voordelen van deze optie: met deze ervaring kun je leren koken zodat je bij thuiskomst de smaak van San Sebastian weer kunt proeven.
 • Nadelen van deze optie: je moet aan je bord werken om iets lekkers te kunnen eten, als je niet van koken houdt is dit geen ideaal plan voor jou.

Boek een Baskische pintxos kookles met lokale chef-kok

3. Gastronomische avond pintxos tour in de oude stad van San Sebastián

Proeverij met chef-kok en toeristen| ©Mikel Agirregabiria
Proeverij met chef-kok en toeristen| ©Mikel Agirregabiria

Wil je de verschillende soorten pintxos in San Sebastián proberen? Als je op zoek bent naar iets om 's avonds te doen en dit typische gerecht wilt proberen, raad ik je deze tour aan. Gedurende ongeveer drie uur en voor ongeveer 100 € kun je verschillende brouwerijen en restaurants bezoeken met een lokale gids die je interessante feiten zal vertellen over de plaatsen en het eten.

In de oude stad van San Sebastian zijn er verschillende plaatsen die je graag zult bezoeken. De tour is gemakkelijk te voet te doen. Het begint meestal bij Cervecerías La Mejillonera, een levendige plek met een nautisch thema waar je je pintxos kunt begeleiden met ambachtelijke bieren.

Om Iberische ham te proberen, moet je gids je meenemen naar een winkel zoals Zapore Jai. Dit is een magische plek waar je Baskische gastronomische producten kunt proeven. Na een paar minuten daar kun je naar het centrale plein van de oude stad gaan om andere bars in dit gebied te bezoeken.

Daaronder zijn Bar Txepetxa, 148 Gastroleku en Gipuzkoa. Hier kun je de beste pintxos proberen, gemaakt van malse entrecote en andere ingrediënten. Bij elk gerecht wordt een goed glas oude wijn geschonken. Tot slot kun je een typisch dessert uit San Sebastian proberen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: ongeveer 3 uur.
 • Vervoermiddel: wandeltocht.
 • Voordelen van deze optie: het is een leuke gelegenheid om iets anders te eten en tegelijkertijd San Sebastian bij nacht te leren kennen.
 • Nadelen van deze optie: voor sommige mensen kan een nachtelijke gastronomische tour erg belastend zijn voor hun spijsverteringsstelsel, dus je kunt maar beter voorzichtig zijn.

Boek een nachtelijke gastronomische pintxo tour in de oude binnenstad van San Sebastian

4. Pintxos Tour en bezoek aan La Bretxa Markt in San Sebastian

La Bretxa Markt in San Sebastian| ©santiago lopez-pastor
La Bretxa Markt in San Sebastian| ©santiago lopez-pastor

Voor iedereen die graag wat Baskische producten wil kopen om mee naar huis te nemen, is dit het ideale plan. De La Bretxa Markt is bijna een verplichte stop in San Sebastian. Tijdens deze drie uur durende tour kun je over de markt slenteren en vervolgens een rondleiding krijgen langs verschillende restaurants om een aantal van de beste pintxos in Donostia te proeven.

Na de ontmoeting met je gids kun je naar de Bretxa Markt. Daar zie je producten zoals olijfolie, groenten, vis en vleeswaren. Je gids zal je naar een speciale winkel leiden waar je een kleine gastronomische proeverij kunt doen voordat je verder gaat met de hoofdgerechten. Deze tour zal geleidelijk aan steeds interessanter worden!

Na het verlaten van de markt kun je het oude gedeelte van San Sebastian bezoeken. Daar bezoek je ten minste een paar restaurants waar je pintxos kunt eten met een lokale wijn of cider erbij. Je gids zal je wetenswaardigheden en verhalen vertellen over deze drankjes en gerechten, en daarna kun je een tijdje door de straten van deze kant van de stad slenteren.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 100 ¤.
 • Duur: ongeveer 3 uur.
 • Vervoermiddel: wandeltour.
 • Voordelen van deze optie: met deze tour kun je een lokale markt bezoeken en producten vinden die je mee naar huis kunt nemen.
 • Nadelen van deze optie: je moet overwegen om extra geld mee te nemen voor eventuele aankopen die je op de markt wilt doen.

Boek een Pintxos tour en bezoek La Bretxa Markt in San Sebastian

5. Halve dag koffie, taart en dessert tour door San Sebastian

Cake en koffie| © Crazy Cake
Cake en koffie| © Crazy Cake

Zin om de zoetere kant van San Sebastian te leren kennen? Als je de typische pintxos al hebt geprobeerd, denk ik dat het tijd is voor een dessert en dit is de beste optie. Tijdens deze vier uur durende tour bezoek je verschillende cafés, patisserieën en winkels in de stad om de beste zoetigheden van Donostia te proeven.

Nadat je je gids hebt ontmoet, begin je met een rondleiding door ten minste zeven speciaalzaken. Je proeft vers gezette koffie, snoepjes gemaakt in Frans Baskenland, traditionele Baskische taart, bonbons, churros en zelfs desserts uit ciderhuizen. Bereid je voor op een avontuur vol smaken en desserts!

Onder de plaatsen die je bezoekt vind je waarschijnlijk een van de beste bakkerijen van de stad. Een daarvan is Galparsoro Okindegia Bakery, waar je een grote verscheidenheid aan heerlijke broden vindt. Voor zoetigheden en desserts neemt je gids je mee naar andere iconische plekken in de stad.

In totaal zullen er ongeveer 10 proeverijen zijn. Bij elke stop kun je wijn of water drinken om je maaltijd te begeleiden. Houd er rekening mee dat de tour te voet is, dus je gids zal je feiten kunnen vertellen over de stad en de lokale bevolking. Als de tour voorbij is, kun je San Sebastian verder verkennen in een toeristenbus.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: ongeveer 4 uur.
 • Vervoermiddel: wandeltour.
 • Voordelen van deze optie: je kunt eens iets anders proberen dan de typische pintxos waar deze stad bekend om staat.
 • Nadelen van deze optie: als je geen gluten of suiker mag eten, kun je dit soort gastronomische tour beter vermijden.

Reistip
Als je besluit om een desserttour te doen, raad ik je aan om van tevoren te ontbijten of te lunchen, want de meeste proeverijen bevatten veel suiker.

Tips voor een gastronomische tour in San Sebastian

pintxos om te proeven| ©ju sana
pintxos om te proeven| ©ju sana

Een reis naar San Sebastian is niet compleet zonder een gastronomische tour. Voor dit plan moet je er rekening mee houden dat het belangrijkste eten dat je zult proeven pintxos zullen zijn. Deze gerechten worden altijd bereid met zeevruchten, kip, rundvlees of varkensvlees. Sommige mensen zijn allergisch voor deze gerechten of kunnen ze gewoon niet eten vanwege dieetbeperkingen. Houd hier rekening mee voordat je op rondreis gaat.

Als je zonder problemen pintxos kunt eten, hoef je je geen zorgen te maken. Houd er wel rekening mee dat je met een lege maag moet gaan om alles te kunnen eten wat de bars en restaurants te bieden hebben. Als je een dessert wilt eten, wacht dan ten minste drie uur na je eerste maaltijd van de dag.

Aan de andere kant, als je tapas gaat eten in San Sebastian zul je iets anders merken in de bars. In veel bars worden de pintxos al aan de bar geserveerd, maar als je meegaat met een rondleiding krijg je waarschijnlijk warme pintxos geserveerd. Als je alleen gaat, vraag de ober dan om je favoriete pintxos van de kaart met een glas wijn of cider.

Als je met z'n tweeën reist, is een gastronomische dinerrondleiding een ideaal plan, want San Sebastian wordt beschouwd als een van de meest romantische steden ter wereld. Haal het meeste uit je tijd in Donostia en geniet van de landschappen en de gezellige sfeer. Ik raad je aan om rondleidingen in kleine groepen te kiezen als je iets rustigers en persoonlijkers wilt.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids vs. zelf restaurants bezoeken in San Sebastian?

Meisje met Pintxos| ©Nigel Hoult
Meisje met Pintxos| ©Nigel Hoult

Als je op eigen houtje een gastronomische tour doet in San Sebastian, raad ik je aan wat onderzoek te doen zodat je restaurants vindt met goede prijzen en uitstekende kwaliteit. Sommige mensen die naar de stad reizen, slagen er niet in om de beste bar te krijgen, omdat ze hun bezoek niet van tevoren plannen. Hierdoor gaan ze misschien naar de minst aanbevolen plekken en hebben ze een slechte tijd.

Persoonlijk raad ik gastronomische tours aan omdat je altijd wordt vergezeld door een lokale gids. Deze persoon kent alle restaurants in de stad en kan je meenemen naar de beste. Bovendien krijg je bij een gastronomische tour meer dan één gerecht te proeven. Aan de andere kant, als je op eigen houtje gaat, is dit ingewikkelder en duurder.

Gastronomische tours bieden veel meer dan alleen het proeven van verschillende gerechten. Met deze tour kun je nieuwe of verborgen plekjes ontdekken die je als toerist misschien over het hoofd ziet. Tijdens de tours vertelt de gids je ook altijd over de geschiedenis van de stad of leert hij je iets nieuws en je kunt zelfs leren koken.

Laten we de opties vergelijken

Persoon in restaurant| ©kattebelletje
Persoon in restaurant| ©kattebelletje
 • Pintxo-lunch in San Sebastian met een wandeling langs het strand en door de oude stad.
 • Prijs: ongeveer 150 €.
 • Duur: ongeveer 5 uur.
 • Vervoermiddel: de tour is te voet.
 • Voordelen van deze optie: je kunt verschillende delen van de stad verkennen tijdens dezelfde tour.
 • Nadelen van deze optie: sommige mensen vinden de wandeling van het strand naar de oude stad te lang.
 • Gastronomische tour met Baskische pintxo kookles met lokale chef-kok.
 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: ongeveer 4 uur.
 • Vervoermiddel: je wandelt of neemt een vervoermiddel naar keuze naar het restaurant.
 • Voordelen van deze optie: met deze ervaring kun je leren koken zodat je bij thuiskomst de smaak van San Sebastian weer kunt proeven.
 • Nadelen van deze optie: je moet aan je bord werken om iets lekkers te kunnen eten, als je niet van koken houdt is dit geen ideaal plan voor jou.
 • Nachtelijke gastronomische pintxo tour in de oude wijk van San Sebastian.
 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: ongeveer 3 uur.
 • Vervoermiddel: wandeling.
 • Voordelen van deze optie: het is een leuke gelegenheid om iets anders te eten en tegelijkertijd San Sebastián bij nacht te leren kennen.
 • Nadelen van deze optie: voor sommige mensen kan een nachtelijke gastronomische tour erg belastend zijn voor hun spijsverteringsstelsel, dus je kunt maar beter voorzichtig zijn.
 • Pintxos Tour en bezoek aan La Bretxa Markt in San Sebastian
 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: ongeveer 3 uur.
 • Vervoermiddel: wandeltour.
 • Voordelen van deze optie: met deze tour kun je een lokale markt bezoeken en producten vinden die je mee naar huis kunt nemen.
 • Nadelen van deze optie: je moet overwegen om extra geld mee te nemen voor eventuele aankopen die je op de markt wilt doen.
 • Halve dag koffie, taart en dessert tour in San Sebastian
 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Duur: ongeveer 4 uur.
 • Vervoermiddel: wandeltocht.
 • Voordelen van deze optie: je kunt eens iets anders proberen dan de typische pintxos waar deze stad bekend om staat.
 • Nadelen van deze optie: als je geen gluten of suiker kunt eten, kun je dit soort gastronomische tour beter vermijden.