Hoe kom je in Bilbao vanuit San Sebastian?

San Sebastian is goed verbonden met Bilbao en of je nu per vliegtuig of over de weg reist, hier heb je alle opties tot je beschikking.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Hoe kom je in Bilbao vanuit San Sebastian?

Plaza con escultura | ©Massimiliano Rossi

Er zijn verschillende manieren om van San Sebastian naar Bilbao te komen, de meest gebruikelijke zijn met het vliegtuig, de trein en de bus, maar dat zijn niet de enige. Je kunt ervoor kiezen om met de auto te reizen of misschien heb je voor meer comfort liever een excursie en ga je meteen naar de beste dingen om te doen en te zien in Bilbao en omgeving, zoals het bezoek aan het Huis van Targaryen uit Game of Thrones, of de ingang van het Guggenheim Museum.

In dit bericht bespreek ik alle opties die er zijn om van San Sebastian naar Bilbao te gaan met prijzen, duur en vergelijking, zodat je kunt beslissen welk alternatief bij je past. Laten we beginnen!

1. De beste manier om er te komen: met een all-inclusive excursie van een hele dag naar Bilbao

Uitzicht vanaf de brug in Bilbao| ©Massimiliano Rossi
Uitzicht vanaf de brug in Bilbao| ©Massimiliano Rossi

Wil je de drukte van San Sebastian vermijden en een ander hoogtepunt van Baskenland bezoeken? Schrijf je dan in voor een van de leukste dagtochten vanuit San Sebastian: het bezoek aan Bilbao.

Tijdens dit type excursie reis je van San Sebastian naar Bilbao, waar je geniet van een wandeltour door de stad. Je bezoekt verschillende bezienswaardigheden, waaronder de 10e-eeuwse hermitage van San Juan de Gaztelugatxe, en leert van een ervaren gids over de Baskische mythologie en geschiedenis. En als je van Game of Thrones hebt genoten, moet je weten dat het hier winter is, want in deze hermitage staat een van de kastelen uit het koninkrijk van de serie.

Bij de volgende stop laadt u uw batterijen weer op met een stevige lunch waarbij u in de oude stad enkele van Bilbao's beste pintxos proeft. Vervolgens verkent de kleine groep het indrukwekkende Bilbao Museum van Hedendaagse Kunst, dat u de adem zal benemen terwijl u door de zalen van kunst en architectuur dwaalt.

Als u besluit Bilbao in 1 dag te bezoeken en het meeste uit uw tijd wilt halen, is dit type excursie de manier om te gaan.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 234 € per persoon.
 • Duur: 9 - 10 uur.
 • Wat deze optie kan inhouden: transport van en naar je accommodatie. Privévervoer in een minibus. Toegang tot het Guggenheim Museum. Toegang tot het eilandje San Juan de Gaztelugatxe. Typische lunch. Lokale gidsservice in jouw taal.
 • Voordelen: het is een all-inclusive tour langs de beroemdste plekken van Bilbao, je reist in kleine groepen en dit type tour bevat meestal een lunch met pintxos, het typische eten uit de streek. Vergeet tot slot niet het gemak van een privétransfer met een expert aan boord.
 • Nadelen: Perfect voor een snelle tour door de hoofdstad van Biskaje, maar voor degenen die de stad in detail willen verkennen, kan het raadzaam zijn om een van de volgende opties in dit artikel te kiezen om je route aan te passen.

2. Hoe kom ik met privévervoer van San Sebastian naar Bilbao: een VIP-optie

rood vervoer onderweg| ©Inigo Vanaman
rood vervoer onderweg| ©Inigo Vanaman

Kom comfortabel, ontspannen en in stijl aan in Bilbao. Stel je voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over waar je moet parkeren, waar je een taxi moet nemen of de juiste bus om bij de bezienswaardigheden te komen. Maak het nu waar met een privétransfer van San Sebastian naar Bilbao, de service die alle stress wegneemt van het reizen door Baskenland zodat je de vrijheid hebt om vanaf de eerste minuut van je reis te genieten.

Met dit type service haalt een chauffeur je op van je accommodatie om je in een minibus of moderne auto naar de economische hoofdstad van Biskaje en de omgeving te brengen.

Dit type transfer werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week, dus het past zich aan je schema aan, ongeacht de tijd van het jaar of de dag van de week waarop je zin hebt om de beste steden in Bilbao vanuit San Sebastian te bezoeken.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 325 € per persoon.
 • Duur: 8 - 9 uur.
 • Wat deze optie kan inhouden: Transfer van en naar je accommodatie, inclusief luchthaven San Sebastian (EAS). Gebotteld water. Chauffeursdienst door de stad.
 • Voordelen: je kunt de route organiseren zoals je wilt, de chauffeur zal dienen als gids en chauffeur om je plan te volgen.
 • Nadelen: Dit type plan biedt in principe alleen transportservice, entreegelden voor bezienswaardigheden, eten, interne gids of andere diensten zijn meestal uitgesloten.

3. Hoe je met de auto van San Sebastian naar Bilbao komt: de snelste optie

Grijze auto onderweg| ©markriccioni (Scene-Media)
Grijze auto onderweg| ©markriccioni (Scene-Media)

De snelste route van Bilbao naar San Sebastian met de auto is de AP-8 of Cantabrische snelweg. Het is een route van 100 kilometer die in ongeveer 1 uur en 15 minuten kan worden afgelegd.

Je kunt ook de noordelijke snelweg of A-1 nemen. Deze route is 130 kilometer lang en duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Je moet weten dat in beide gevallen tol is inbegrepen voor ongeveer 15 €.

Wat vervoer betreft, kun je kiezen voor de taxiservice, er is een taxistandplaats bij de uitgang van de luchthaven en de wachttijd hangt af van de drukte op de dag. Taxi's tussen San Sebastian en Bilbao kosten vaak rond de € 180. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren.

Bedrijven zoals Basque Motor, SIXT, Europcar en Thrifty hebben een goede reputatie, maar er is een interessante verscheidenheid aan opties beschikbaar voor elk wat wils.

Op deze manier heb je een vervoermiddel om terug te keren naar San Sebastian en een auto voor excursies vanaf €40 per dag!

Interessante details

 • Prijs: vanaf 40 €.
 • Duur: 75 minuten.
 • Wat deze optie kan inhouden: transfer per auto van Donostia naar Bilbao.
 • Voordelen: het is een persoonlijke service, zowel als je kiest voor een taxi en nog meer als je een auto huurt, dus je hebt meer controle over de tijd en de bestemmingen die je aandoet.
 • Nadelen: in het geval van huren moet je er rekening mee houden dat je geld opzij moet zetten voor de borg, brandstof of op zijn minst de oplaadpunten moet hebben gevonden als je voor een elektrische auto kiest.

4. Hoe je met de bus van San Sebastian naar Bilbao komt: de goedkoopste optie

Bus vanaf Bilbao| ©Artoo UK
Bus vanaf Bilbao| ©Artoo UK

Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier om van San Sebastian naar Bilbao te komen. Allereerst moet je weten dat er meerdere alternatieven en twee routes zijn:

Via Donostiako Autobus Geltokia naar Bilboko Autobus Geltokia

De bus vertrekt vanaf het station Donostia Geltokia, op slechts 1 km van het strand van La Concha en brengt je rechtstreeks naar Bilbao via een van deze vervoerders:

 • Met Lurralde Bus, beter bekend als Pesa, duurt de reis 1 uur en 15 minuten, je hoeft alleen maar op de Do01 of Do03 buslijnen te stappen om in Bilbao te komen. Ze vertrekken één keer per uur en een kaartje voor deze route kost €9.
 • Met de ALSA-bus duurt het 1 uur en 20 minuten om in Bilbao te komen en je kunt de bus nemen bij Donostia, Federico García Lorca-station. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €7 en vertrekken elke 3 uur.
 • FlixBus biedt je de mogelijkheid om naar Bilbao te reizen op een van hun 5 dagelijkse routes die 1 uur en 25 minuten duren. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €8. Een interessant punt is dat je de bus kunt nemen op de volgende lijnen: N155, N156, N703, N716, N743, N1157, 711, 783 en 786 en een verbinding hebt met Bilbao.

Via Donostiako Autobus Geltokia naar Ernesto Erkoreka Plaza

 • Met BizkaiBus kun je elk uur buslijn A3912 nemen. De reis naar Bilbao duurt 2 uur en 25 minuten. Kaartjes kosten ongeveer €2.
 • Met Lurraldebus Euskotren kun je elk uur een DB02-bus nemen en het beste van alles is dat de reis 50 minuten duurt en je een kaartje voor deze reis vanaf € 2 kunt krijgen.

5. Hoe je met de trein van San Sebastian naar Bilbao komt: de meest praktische optie

Trein op het spoor| ©Pablo Nieto Abad
Trein op het spoor| ©Pablo Nieto Abad

Net als bij de bussen zijn er verschillende treinen die deze route afleggen, met verschillende prijzen, duur en frequentie. Toch is dit een van de meest praktische opties, laten we eens kijken naar de belangrijkste alternatieven:

 • Met de SNCF neem je op het centraal station van San Sebastian trein 18012 die je naar Miranda de Ebro brengt, op dat station stap je over om trein nummer 438 naar Bilbao Abando te nemen. De reis duurt 4 uur en 15 minuten, tickets kosten vanaf 35 € en er is een dagelijkse frequentie.
 • Met Euskotren kun je vanaf het centraal station Amara-Donostia of een van de stations op de E1-lijn elk uur de trein nemen die je via MATIKO-BILBAO naar de oude binnenstad van de hoofdstad van Biskaje brengt. De reis duurt 2 uur en 30 minuten en je hebt al een kaartje vanaf € 5.
 • RENFE-treinen, vergelijkbaar met zijn voorganger, elk uur kun je de trein nemen op het station Amara-Donostia of een van de stations op de E1-lijn om je naar Miranda de Ebro te brengen waar je overstapt op de trein naar Bilbao Abando. De reis duurt ten minste 6 uur vanwege de transittijd. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €9.

Carla's Reistip

Een combinatie van vervoer zoals trein en bus verkort de reistijd vaak aanzienlijk, plus je kunt profiteren van aanbiedingen met vouchers.

6. Hoe kom je van San Sebastian naar Bilbao met gedeelde transfers: snelheid tegen de beste prijs

Telefoon met zwart scherm en Uber-letters| © Austin Distel
Telefoon met zwart scherm en Uber-letters| © Austin Distel

Als je van San Sebastian naar Bilbao wilt en dat met de auto tegen de beste prijs wilt doen, is het aan te raden om je vervoer te delen, het is de snelste en meest comfortabele optie. Het kan verleidelijk zijn om een taxi te nemen of de dienstregeling van de trein of bus te controleren, maar deze opties kunnen duur en tijdrovend zijn.

Gedeelde transfers van San Sebastian naar Bilbao zijn een goed alternatief. Bedrijven zoals UBER of BlaBlaCar worden het meest gebruikt voor dit soort diensten.

De reis verloopt ontspannen en biedt veel van dezelfde voordelen als taxi's, maar dan voor een kleine prijs. Bovendien is de service 24 uur per dag beschikbaar, dus je hoeft alleen maar van tevoren te reserveren. Als je het niet erg vindt om je auto te delen en je hebt maar één reistas, dan is dit de optie voor jou!

Interessante details

 • Prijs: vanaf €7 per persoon.
 • Duur: 1 uur en 15 minuten ongeveer.
 • Wat deze optie kan inhouden: pendeldienst vanaf een centraal punt in San Sebastian naar de hoofdstraten van Bilbao.
 • Voordelen: je bespaart verbindingstijd. De prijzen zijn concurrerend. De duur van de transfer is vergelijkbaar met die van de taxidienst omdat passagiers door de applicatie worden verbonden op basis van de nabijheid van de bestemming.
 • Nadelen: De hoeveelheid bagage is meestal beperkt tot één reistas per persoon. Omdat het om transfers buiten de stad gaat, moet je de service van tevoren reserveren.

Wat is de afstand tussen San Sebastian en Bilbao?

Luchtfoto van de stad| ©Christine Y-K
Luchtfoto van de stad| ©Christine Y-K

Bilbao ligt op 100 kilometer van San Sebastian. De gemiddelde reistijd is 1 uur en 5 minuten, maar dit hangt af van het soort vervoer dat je gebruikt.

De snelste manier is met de auto of een directe taxi, hoewel er ook een buslijn is met een aankomsttijd van 50 minuten.

Wanneer is de beste tijd om Bilbao te bezoeken?

Uitzicht op gebouwen en het meer| ©East_link
Uitzicht op gebouwen en het meer| ©East_link

De beste tijd om Bilbao te bezoeken hangt af van je smaak. Sommige mensen reizen liever wanneer de stad meer bezoekers ontvangt omdat de lokale bevolking en bezoekers samen een goede vibe hebben en sommige activiteiten het beste in een groep kunnen worden ervaren, terwijl anderen de voorkeur geven aan het laagseizoen.

Dus ik laat het aan jou over om de beste tijd van het jaar te kiezen. Houd wel rekening met een paar details om je beslissing makkelijker te maken:

 • De lente (maart tot mei) brengt mooi weer en veel festivals. De gemiddelde temperatuur is 16°C.
 • De zomermaanden (juni tot september) brengen nog meer festivals, maar ook hogere prijzen. Juni en september zijn de beste maanden om te reizen, omdat dan de meeste toeristen Bilbao bezoeken. De gemiddelde temperatuur is dan 22°C.
 • De herfst (oktober tot november) kan geweldig zijn, als je door de stad loopt tussen de veelkleurige bomen, de sfeer aangenaam is en de temperatuur koel, rond de 14° Celsius.
 • In de winter (december tot februari) is de gemiddelde temperatuur 8°C en waait het meestal.

Vergelijking van opties om van San Sebastian naar Bilbao te reizen

Bron in Bilbao| ©Jimmy Pierce
Bron in Bilbao| ©Jimmy Pierce
 • Met eigen vervoer
 • Een VIP-optie
 • Vanaf 325 ¤.
 • 8 - 9 uur
 • Met de auto
 • De snelste optie
 • Vanaf 40 €
 • 75 minuten
 • Met de bus
 • De goedkoopste optie
 • Vanaf 2 €
 • Vanaf 50 minuten
 • Met de trein
 • De meest praktische optie
 • Vanaf 5 €
 • Vanaf 2 uur en 30 minuten
 • Gedeeld vervoer
 • Snelheid voor de beste prijs
 • Vanaf 7 €.
 • 1 uur en 15 minuten