Dingen om te doen in Karlovy Vary

Karlovy Vary is na Praag de meest bezochte stad in Tsjechië. Het is een kuuroord dat de thuisbasis is geworden van een aantal Europese kunstenaars. Noteer alle dingen die je niet mag missen tijdens je reis.

María Cano

María Cano

8 minuten lezen

Dingen om te doen in Karlovy Vary

Pragra, Tsjechië | ©R Boed

Karlovy Vary, van oudsher bekend als een toevluchtsoord voor de adel, maar ook als inspiratiebron voor kunstenaars als Bethoven, Chopin, Nietzsche, Kipling en Goethe, is een must tijdens je reis naar Tsjechië.

Het ligt op130 kilometer van Praag en je kunt ervoor kiezen om heen en terug te reizen vanuit Praag of om er te overnachten. Hier is een lijst met alle bezienswaardigheden die je niet mag missen. En als je je reis in detail wilt plannen, aarzel dan niet om het bericht Wat te zien en te doen in Praag te lezen voor de beste ideeën.

Neem een duik in een kuuroord in Karlovy Vary

Karlovy Vary| ©Jorge Franganillo
Karlovy Vary| ©Jorge Franganillo

Aarzel tijdens je bezoek aan Karlovy Vary niet om een kuuroord te bezoeken en neem een duik in het beroemde geneeskrachtige water, dat populair is als behandeling voor veel kwalen.

Er zijn momenteel meer dan een dozijn kuuroorden en kuuroorden in de stad:

 • De populairste is de Vrídlo Spa, waar het water met een temperatuur van meer dan 70ºC uit spuit.
 • Je kunt ook kiezen voor de Imperial Spa.
 • Of de Beer Spa Berrland, dat, zoals de naam al zegt, een kuuroord voor bier is. Ja, zoals je leest, een kuuroord waar je tijdens het baden Krušovice pils en stout kunt proeven en daarna kunt ontspannen op een bed van stro.

Als je op eigen gelegenheid wilt gaan, moet je weten hoe je van Praag naar Karlovy Vary komt. Persoonlijk raad ik je echter aan om een excursie naar Karlovy Vary te boeken vanuit Praag: je hoeft je dan geen zorgen te maken over transfers of lunches, je ziet de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en je kunt natuurlijk genieten van de thermale bronnen.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Bewonder een voorbeeld van een orthodoxe kerk

Orthodoxe kerk St. Peter en Paul, Karlovy Vary| ©Jumborois
Orthodoxe kerk St. Peter en Paul, Karlovy Vary| ©Jumborois

De orthodoxe kerk van St. Peter en Paul, gelegen in het bovenste deel van Karlovy Vary, dateert uit het einde van de 19e eeuw en wordt gekenmerkt door de Byzantijnse architectuur, de vijf gouden koepels en de 40 meter hoge toren.

Deze kerk staat internationaal bekend om haar schoonheid en is daarom een must tijdens je reis naar Karlovy Vary.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Laat je verblinden door een show in het Mestké Divadlo Theater

Theater| ©Josef Rousek
Theater| ©Josef Rousek

Het Mestké Divadlo Theater, ontworpen door architecten F. Fellner en H. Helmer, is een must-see tijdens je reis naar Karlovy Vary. Het werd ingewijd aan het einde van de 19e eeuw en heeft een neobarokke stijl.

Binnen vallen de achtergrond, de kroonluchters in rococostijl en de plafondfresco's op, waaronder 'Feest aan tafel' van Gustav Klimt en 'Het schaakspel' van Franz Matsch.

Het hele jaar door biedt het Mestké Divadlo Theater een vol programma met theater, musicals en concerten. Als je de mogelijkheid hebt om meer dan één dag in Karlovy Vary door te brengen, aarzel dan niet om het programma te bekijken en naar een voorstelling te gaan.

Reizigerstip

Karlovy Vary is een must tijdens je reis naar Tsjechië, waar je kunt genieten van een breed scala aan activiteiten zoals baden in het geneeskrachtige water van een kuuroord, de Becherovka likeur proeven of het uitzicht vanaf de Diana Toren bewonderen.

Bezoek de zuilengalerijen, een symbool van de architectuur van Karlovy Vary.

Kolonnades van Karlovy Vary| ©R Boed
Kolonnades van Karlovy Vary| ©R Boed

Als je vanuit Praag een uitstapje maakt naar Karlovy Vary, kun je zeker de zuilengalerijen zien, die in Karlovy Vary erg populair zijn.

Aarzel niet om voor je bezoek een keramische kan te kopen, die wordt verkocht in de winkels in de stad en is de typische houder die wordt gebruikt om het thermale water te drinken dat uit de fonteinen in de zuilengangen komt.

 • De Zuilengalerij van de Molen is een laat 19e-eeuws neorenaissancistisch gebouw dat meer dan 130 meter lang is en in totaal 124 zuilen in Korinthische stijl heeft. Het is de grootste zuilengalerij in Karlovy Vary en herbergt zes fonteinen (de Molenfontein, de Rotsfontein, de Rulsalka Fontein, de Fontein van Prins Wenceslas I, de Fontein van Prins Wenceslas II en de Libuše Fontein) waaruit geneeskrachtig water stroomt met een temperatuur tussen 53 en 65ºC.
 • De Markthal is een wit houten gebouw dat ook dateert uit het einde van de 19e eeuw en wordt gekenmerkt door de gebeeldhouwde versiering. Het heeft twee fonteinen: de Fuente del Mercado en de Fuente de Carlos IV.
 • De zuilengalerij van het park dateert uit het einde van de 19e eeuw en heeft een neobarokke stijl. Het ligt in het Park Dvorak en bestaat uit een reeks paviljoens van metaalarchitectuur.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Laat je verblinden door de huizen van keizerlijke architectuur

Tepla rivier| ©Da-Eye
Tepla rivier| ©Da-Eye

Karlovy Vary valt op door zijn keizerlijke architectuur. Als je langs de oevers van de rivier de Teplá loopt, die bekend staat als de Oude Weide, kom je een aantal van de mooiste huizen tegen:

 • Het Mozarthuis.
 • Het voormalige hoofdkwartier van de Ridders van Malta.
 • Het Strauss Huis.
 • Café Elefant, geassocieerd met de schrijver Goethe en andere kunstenaars.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag en laat je deskundige gids je alle geheimen van deze prachtige stad vertellen.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Probeer de hoogste watertemperatuur in Karlovy Vary bij de Vrídlo Geiser

Hete bronnen paviljoen| ©Jirka Matousek
Hete bronnen paviljoen| ©Jirka Matousek

Het Hot Springs Paviljoen ligt in het centrum van Karlovy Vary en herbergt de Vrídlo Geiser, waaruit het geneeskrachtige water met de hoogste temperatuur in Karlovy Vary spuit met een temperatuur van 72ºC. De stralen bevinden zich op een hoogte van wel 12 meter.

Een aanrader is een ondergrondse rondleiding door de geiser, waar je ook de andere vijf bronnen van deze zuilengalerij te zien krijgt.

Vandaag de dag is het gebouw dat de fonteinen bedekt een modern, glazen gebouw uit de jaren 1970, maar sinds de 18e eeuw is het op verschillende momenten in de geschiedenis veranderd. Het Hot Springs Paviljoen is geopend van 6:30 tot 19:00 uur.

Boek een reis naar Karlovy Vary vanuit Praag

Geniet van een orgelconcert in de kerk van St. Maria Magdalena

Kerk van St. Maria Magdalena| ©Lucas Klappas
Kerk van St. Maria Magdalena| ©Lucas Klappas

Maria Magdalena wordt gekenmerkt door zijn barokke decoratie en is een van de grootste exponenten van dit type architectuur in Tsjechië.

Binnen herbergt het een belangrijke en prachtige collectie 18e-eeuwse kunst. Je krijgt ook de gelegenheid om de crypte en een ossuarium te verkennen waarvan het gewelf is gebouwd met menselijke botten. Tijdens je bezoek kun je het geluk hebben om van een orgelconcert te genieten - een heel spektakel!

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Zoek naar de plaquettes op de binnenplaats van het Grand Hotel Pupp

Karlovy Vary 's nachts verlicht| ©R Boed
Karlovy Vary 's nachts verlicht| ©R Boed

Als je de voetgangerspromenade langs de rivier volgt, kom je bij een plein aan het einde waarvan het Grand Hotel Pupp staat, een voorbeeld van keizerlijke architectuur.

Dit hotel is het decor geweest voor verschillende films zoals 'Casino Royale' en op de vloer van de binnenplaats zijn een reeks plaquettes gegraveerd met de namen van beroemde mensen en het jaar waarin ze door het hotel zijn gegaan, in de stijl van de Hollywood walk of fame, zoals die van:

 • Richard Wagner (1835).
 • Ludwin van Beethoven (1812).
 • Franz Kafka (1916).
 • Peter de Grote (1711).
 • Luis Buñuel (1956).
 • Karl Marx (1874).
 • Susan Sarandon (2012).

Aarzel niet om te stoppen voor een kopje koffie.

Boek een tour naar Karlovy Vary vanuit Praag

Geniet van het beste panoramische uitzicht vanaf de Diana Toren

Uitzicht op Karlovy Vary vanaf de Diana toren| ©Lucas Klappas
Uitzicht op Karlovy Vary vanaf de Diana toren| ©Lucas Klappas

Vanaf het Grand Hotel Pupp kun je lopen of een tandradbaan nemen naar de Vriendschapsheuvel waar de Diana Toren staat.

Mijn aanbeveling is om de kabelbaan te nemen, die dateert uit het begin van de 20e eeuw en is een hele ervaring. Eenmaal boven ben je nog geen vijf minuten onderweg. Als je daarentegen besluit om te lopen, maak je dan geen zorgen, je hoeft maar een trap van ongeveer 150 treden te beklimmen om bij dit observatorium te komen en het is meer dan de moeite waard, want vanaf de top kun je genieten van het beste uitzicht over de stad. Neem gerust je camera mee om de mooiste kiekjes van de stad vast te leggen!

De kabelbaan is geopend van 9 tot 19 uur tijdens de zomermaanden en van 9 tot 17 uur het hele jaar door.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Bezoek het Jan Becher Museum en proef Becherovka likeur

Jan Becher Museum| ©Da-Eye
Jan Becher Museum| ©Da-Eye

Becherovka likeur is een van de meest typische producten van Karlova Vary, een 38 proof digestief drankje gemaakt van ongeveer twintig kruiden.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van deze populaire likeur, breng dan gerust een bezoek aan het Jan Becher Museum, dat in het centrum van de stad ligt en waar je een oude productiefabriek en kelders kunt zien. Je kunt er ook een korte documentaire bekijken waarin alle details van de productie en de geschiedenis van de likeur worden uitgelegd.

De rondleiding is inclusief een proeverij en je kunt een fles kopen om cadeau te geven aan vrienden en familie.

Boek een tour naar Karlovy Vary vanuit Praag

Bezoek het Moser Museum

Moser glasfabriek, Karlovy Vary.| ©Oda Bhar
Moser glasfabriek, Karlovy Vary.| ©Oda Bhar

Vergeet niet dat Karlovy Vary in de West-Boheemse regio ligt waar het beroemde Boheemse glas wordt geproduceerd. De stad is de thuisbasis van het Moser Museum, waar de objecten van Ludwig Moser, een van de meest prestigieuze internationale merken van dit type kristal, worden gemaakt.

Ik raad aan dat als je besluit om op bezoek te gaan, je van tevoren reserveert, want er is veel vraag naar en er is een specifiek aantal plaatsen beschikbaar. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Als je vanuit Praag een excursie naar Karlovy Vary boekt, is een bezoek aan het Moser Kristalmuseum inbegrepen.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Proeven van de wafels van Karlovy Vary

Wafels uit Karlovy Vary| ©Adrigu
Wafels uit Karlovy Vary| ©Adrigu

Als je door het centrum van Karlovy Vary wandelt, zul je een aantal kraampjes op straat zien die de wafels van Karlovy Vary verkopen, een zeer typische zoete lekkernij voor de zintuigen, die al sinds 1788 worden gemaakt.

Ze worden gemaakt van meel en thermaal water en zijn verkrijgbaar in vanille, chocolade, amandel, witte chocolade, kaneel, hazelnoot.... En als je kunt, aarzel dan niet om ze warm te eten. Dan zijn ze nog lekkerder.

Bovendien zijn ze een ideaal cadeau om mee te nemen naar vrienden en familie, want ze worden verkocht in dozen van tien. Aarzel niet om de officiële website te bezoeken en alles te weten te komen over de geschiedenis van deze snoepjes.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Ontdek de porseleinfabriek van Thun

Tsjechisch porselein| ©Kalusmilan
Tsjechisch porselein| ©Kalusmilan

In Karlovy Vary heb je de mogelijkheid om het bezoekerscentrum van de Thun porseleinfabriek 1794 te bezoeken en een rondleiding te krijgen. Vandaag de dag is het de grootste porseleinproducent van Tsjechië en wordt het elk jaar door meer dan 10.000 mensen bezocht.

Je krijgt een rondleiding door de productiefabriek terwijl een deskundige gids je alles vertelt over de geschiedenis van dit porseleinmerk en je ziet de tentoonstelling. Tijdens het bezoek wordt ook een audiovisuele presentatie geprojecteerd waarin het hele productieproces van porselein wordt uitgelegd.

De openingstijden zijn van 9.00 tot 15.00 uur. Je kunt echter meer details vinden op de officiële website op

.

Boek een excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag