Hoe te kleden in Dubai

Als je Dubai bezoekt, moet je heel voorzichtig zijn met het inpakken van je koffer, want ze hebben een strikte dresscode. Dit is wat je moet weten

María Cano

María Cano

8 minuten lezen

Hoe te kleden in Dubai

Vrouw in Dubai | © Keira Burton

Dubai is een plaats waar de dresscode heel anders is dan in Europa. Er zijn een aantal kledingstukken die totaal verboden zijn op bepaalde plaatsen of in bepaalde etablissementen en andere die helemaal niet zijn toegestaan. Moskeeën zijn de plaatsen met de meeste beperkingen, maar er zijn ook bepaalde hotels, restaurants en gelegenheden die zeer serieuze etiquette hebben.

Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat Dubai een van de modernste en meest verwesterde steden in dit islamitische land is. Maar toch zijn hier de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het inpakken van je koffer.

Moeten toeristen traditionele kleding dragen in Dubai?

Traditionele kleding in Dubai| ©Michael Coghlan
Traditionele kleding in Dubai| ©Michael Coghlan

Dit is een van de belangrijkste vragen die gesteld wordt door alle toeristen die niet alleen Dubai bezoeken, maar de VAE in het algemeen. In principe hoeven toeristen geen traditionele kleding te dragen. Toch moet je niet vergeten dat het een islamitisch land is met een zeer strikte dresscode en daarom is het aan te raden om klassieke kleding te dragen. Vrouwen dragen een zwarte tuniek, 'Abaya', en mannen dragen een witte tuniek, 'Kandora'.

Ondanks het feit dat Dubai in de Arabische Emiraten ligt, is het een van de modernste en meest verwesterde steden van het land, dus er is enige flexibiliteit in dit opzicht. Het is zelfs heel gewoon voor mensen om merkkleding te dragen, en het is zelfs nog gebruikelijker in sommige van de meer welvarende hotels en restaurants. Dus als je een speciale outfit hebt die je nooit kunt dragen, dan is dit zeker de plek.

 • Abaya: Een zwart gewaad gedragen door vrouwen in Dubai.
 • Kandora: Witte tuniek gedragen door mannen in Dubai.

Boek een rondleiding door het oude en moderne Dubai

Wat is de beste kleding voor vrouwen in Dubai?

Vrouwen die de woestijn van Dubai bezoeken| ©Denys Gromov
Vrouwen die de woestijn van Dubai bezoeken| ©Denys Gromov

Vrouwen hebben het het moeilijkst om in te pakken voor hun bezoek aan Dubai, omdat de dresscode voor hen strenger is en er een aantal kledingstukken zijn die meer aan te raden zijn dan andere. Daarnaast zijn er ook kledingstukken die helemaal niet worden aanbevolen.

Hier zijn enkele kledingstukken die je beter kunt vermijden tijdens je bezoek aan Dubai:

 • Korte broeken: Vermijd korte broeken of, als je ze draagt, zorg ervoor dat ze net boven de knie zijn, nooit korter.
 • Heupbroeken: Vermijd broeken die laag op de heupen zitten of een lage taille hebben en op welke manier dan ook ondergoed tonen.
 • Decolleté: T-shirts of blouses met decolletés worden afgekeurd en moeten worden vermeden.
 • Transparante kleding: Vermijd doorzichtige kleding, of het nu gaat om blouses, overhemden of jurken.

Aan de andere kant zijn er bepaalde kledingstukken waarvan je misschien denkt dat ze niet gepast zijn, maar integendeel, ze worden wel geaccepteerd en dat zijn de volgende:

 • Jurken: Vrouwen kunnen jurken met lange mouwen, korte mouwen of zonder mouwen dragen, maar altijd tot op de knie.
 • Mouwloze blouses: Vrouwen kunnen mouwloze blouses dragen, maar het is raadzaam om een sjaal of foulard bij de hand te hebben omdat ze op bepaalde plaatsen niet met onbedekte schouders kunnen gaan.
 • Korte broeken: Vrouwen mogen korte broeken dragen, maar altijd tot op de knie of de populaire "pirates".
 • Leggins: Leggins mogen gedragen worden, maar alleen als ze aangevuld worden met knielange jurken of lange shirts.
 • Badpakken: Badpakken zijn acceptabel voor stranden en zwembaden, maar ze moeten zo discreet mogelijk zijn. Het moeten conservatieve stukken zijn en Braziliaanse onderbroeken of strings worden niet aanbevolen.

Boek een nachtelijke rondleiding door Dubai

Wat is de beste kleding voor mannen in Dubai?

Mannen in een winkel in Dubai| ©Jens Cederskjold
Mannen in een winkel in Dubai| ©Jens Cederskjold

In tegenstelling tot vrouwen hebben mannen meer vrijheid als het gaat om kleding en er zijn geen kledingstukken die verboden zijn. Het is echter wel aan te raden dat ze zich altijd netjes en verzorgd kleden. Hier zijn enkele van de belangrijkste tips die je moet volgen:

 • Overhemden: Het is aan te raden om overhemden te dragen, omdat deze altijd eleganter zijn.
 • Korte broeken: In principe kunnen ze korte broeken dragen, maar er zijn veel etablissementen waar korte broeken niet zijn toegestaan.
 • Sportschoenen: net als bij korte broeken zijn er bepaalde etablissementen waar je geen sportschoenen mag dragen.

Boek een rondleiding door het oude en moderne Dubai

Wat zijn de beste kleren om te dragen in Dubai, afhankelijk van het weer?

Je koffer inpakken| ©Vlada Karpovich
Je koffer inpakken| ©Vlada Karpovich

Het eerste waar we altijd aan denken bij het inpakken van onze koffer, ongeacht waar we naartoe gaan, is welke kleding we moeten kiezen voor onze reis, wat we het beste kunnen dragen voor onze foto's, wat het meest geschikt is met betrekking tot het klimaat... En hoewel we bij het inpakken van onze koffer om naar Dubai te gaan natuurlijk rekening moeten houden met andere zaken, is dit er een die we niet over het hoofd mogen zien.

Dubai is een stad met zeer extreme temperaturen. Daarom is het aan te raden om linnen of katoenen kleding te dragen, omdat die niet alleen heel comfortabel zijn, maar ook geschikt voor zulke hoge temperaturen. Vanwege de brandende zomerzon is het ook raadzaam om volledig bedekt te zijn om zonnebrand te voorkomen. Als het erg warm is, probeer dan lichte kleding over je T-shirt te dragen, zoals een overshirt of soortgelijke kleding. Daarnaast zijn er een aantal essentiële accessoires:

 • Linnen of katoenen stoffen.
 • Bedekte kleding.
 • Hoeden of petten.
 • Zonnebrillen.
 • Sjaals of foulards.

Denk in elk geval na over de beste tijd om naar Dubai te reizen voordat je je reis maakt, want dit zal de kwaliteit van je ervaring bepalen, ongeacht of je al dan niet de juiste kleding draagt.

Wat zijn de belangrijkste accessoires voor je reis naar Dubai?

Aan de ene kant is het essentieel om een hoofdbedekking mee te nemen, want de hoge temperaturen en verzengende zon in Dubai zijn de beste manier om een zonnesteek en hoofdpijn te voorkomen die een intense dag sightseeing kunnen bederven. Een zonnebril zorgt er ook voor dat je je midden op de dag comfortabeler voelt, want de zon kan erg onaangenaam zijn voor je ogen.

Het is altijd een goed idee om een sjaal of foulard bij je te dragen, vooral voor vrouwen, omdat het je soms uit de problemen kan helpen als je een moskee of ander etablissement met strengere kledingvoorschriften binnengaat. Je kunt je schouders of haar bedekken.

Vrouwen moeten een paar hoge hakken meenemen voor het geval ze naar een club of vergelijkbaar etablissement gaan, en mannen moeten elegante schoenen dragen en niet alleen de gebruikelijke sportschoenen.

Reistip

Mijn aanbeveling is om kleding te dragen van de schouders tot de knieën, vooral voor vrouwen, zodat ze geen problemen hebben bij het betreden van een monument, restaurant of etablissement.

Wat zijn de kledingvoorschriften bij de moskeeën in Dubai?

Vrouw in de moskee| ©Fotografiandoviajes
Vrouw in de moskee| ©Fotografiandoviajes

Een van de strengste kledingvoorschriften in Dubai zijn de moskeeën. De toegang tot deze tempels is onderworpen aan een aantal kledingvoorschriften en aanbevelingen.

Deze beperkingen gelden voornamelijk voor vrouwen en hebben te maken met het feit dat schouders en haar niet onbedekt mogen zijn. Hier volgen enkele adviezen:

 • Lengte: Het hoofdkledingstuk, of het nu een jurk, rok of broek is, moet lang zijn.
 • Halslijn: Een vrouw mag een moskee niet binnengaan met een lage halslijn, dus het wordt altijd aangeraden om een relatief hoge kraag te dragen of een kledingstuk over de halslijn.
 • Taillebedekking: Vrouwen moeten vermijden om een kledingstuk laag op de heupen te dragen, of het nu een broek of rok is, op een manier die de taille blootstelt, aangezien het strikt verboden is om dit deel van het lichaam onbedekt te dragen.
 • Schouders en rug altijd bedekt: Het is vrouwen niet toegestaan om een moskee binnen te gaan met hun schouders onbedekt, dus het is aan te raden voor hen om een overhemd, sjaal, omslagdoek of foulard te dragen om hun schouders te bedekken.
 • Hoofdbedekking: Elke vrouw die een moskee binnengaat krijgt een shayla, een hoofddoekachtig kledingstuk om op haar hoofd te dragen.

Er zijn echter bepaalde moskeeën, vooral de meer toeristische, waar als je niet gepast gekleed bent, je gratis de gepaste kledij aangeboden krijgt om binnen te gaan. Bezoek zeker het bericht Beste moskeeën in Dubai en leer meer over de tempels die je zeker moet bezoeken tijdens je reis.

Boek een rondleiding door het oude en moderne Dubai

Wat zijn de kledingvoorschriften in openbare plaatsen in Dubai?

Mensen die de Souk bezoeken| ©César González Palomo
Mensen die de Souk bezoeken| ©César González Palomo

De lijst van dingen die je kunt zien en doen in Dubai is uitgebreid, net als de kledingvoorschriften. Openbare plaatsen in Dubai, zoals evenementen, festivals, restaurants, hotels, souks, parken, winkelcentra en de metro, hebben geen strikte kledingvoorschriften, maar wel een reeks aanbevelingen, die altijd hoger zijn voor vrouwen. Het kan zelfs voorkomen dat een beveiligingsmedewerker een vrouw vraagt om zich te bedekken.

Zoals ik in dit bericht al heb gezegd, is de basisregel dat een vrouw bedekt moet zijn van de schouders tot de knieën. Daarom is het het meest comfortabel om een sjaal, omslagdoek, overhemd of jas te dragen om je schouders te bedekken en altijd een lange broek, rok of jurk te dragen. Een ander zeer comfortabel kledingstuk om te dragen is een jumpsuit.

Aangezien Dubai zo'n verwesterde stad is, zul je vrouwen ook korte broeken en minirokjes zien dragen, maar het is niet het meest aan te raden en het hangt altijd af van het gebied van de stad waar je bent, aangezien er meer traditionele wijken zijn en andere die meer toeristisch zijn en geen aandacht besteden aan dit soort zaken.

Boek een rondreis door Dubai

Wat is de dresscode voor naar het strand of zwembad gaan in Dubai?

Mensen genieten van het strand in Dubai| ©Keith Parker
Mensen genieten van het strand in Dubai| ©Keith Parker

Als je naar het strand, het zwembad van een hotel of een activiteit zoals jetskiën in Dubai, jetpacken in Dubai of flyboarden in Dubai gaat, mogen vrouwen zwemkleding dragen, maar het moet wel discreet zijn. Met andere woorden, het is altijd beter om een zwempak te dragen dan een bikini en als je voor een bikini kiest, is het aan te raden om deze zo bedekt mogelijk te dragen.

Vermijd ook Braziliaanse onderbroeken en strings. Hoe groter het bikinibroekje, hoe beter het uitzicht. Het kan zelfs erg ongemakkelijk zijn voor een vrouw om om deze reden opgemerkt te worden.

Boek een rondleiding door het oude en moderne Dubai

Welke wijken in Dubai hebben de strengste kledingvoorschriften?

Deira wijk in Dubai| ©Guilhem Vellut
Deira wijk in Dubai| ©Guilhem Vellut

Voor je je hotel verlaat en aan je dagelijkse sightseeingdag met de Dubai Explorer Pass begint, moet je goed nadenken over wat je die dag gaat dragen. Om dit te doen, plan je je dag op voorhand en zoek je uit welke wijken het meest traditioneel zijn en waar je dus een striktere dresscode moet volgen, vooral als je een vrouw bent.

Hiervoor kun je het artikel Dubai's wijken die je moet kennen lezen, maar ik kan je vertellen dat dit onder andere de wijk Deira, Global Village en The Miracle Garden zijn. Als je naar een van deze gebieden gaat, en ook naar een van de moskeeën, kun je die dag het beste knielange kleding dragen.

Nu weet je hoe je je overal in Dubai moet kleden. Aarzel nu niet om ons artikel over de beste rondleidingen en excursies in Dubai te lezen en geniet in stijl - waar wacht je nog op?

Boek een rondleiding door Dubai