10 beste monumenten in Washington DC

De Amerikaanse hoofdstad is een geplande stad die zich onderscheidt als het politieke machtscentrum, maar ook een eerbetoon is aan de geschiedenis van het land. Van Lincoln tot Jefferson en van de Tweede Wereldoorlog tot Vietnam, hier zijn de beste monumenten die u tijdens uw bezoek aan Washington kunt bezichtigen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 beste monumenten in Washington DC

Zonsondergang bij het Wereld Oorlog II Memorial | ©John Brighenti

Sinds zijn stichting aan het eind van de 18e eeuw is Washington DC uitgegroeid tot een historische en culturele bezienswaardigheid in de Verenigde Staten. Aan de oever van de Potomac-rivier en genoemd naar George Washington, een van de grondleggers, begon het op te vallen als zetel van de centrale macht, maar ook om zijn architectonische schoonheid en de schoonheid van zijn monumenten.

Washington is gemakkelijk te bereiken vanuit New York, Boston of vrijwel elke stad aan de oostkust. Er is veel te zien in Washington, zoals de George Washington Obelisk, het Lincoln Memorial of meer recente toevoegingen zoals het Martin Luther King Memorial, een van de hedendaagse symbolen van de Afro-Amerikaanse cultuur. Lees verder om meer te weten te komen over de beste monumenten in Washington DC.

1. Washington Obelisk

Washington Obelisk| ©John Brighenti
Washington Obelisk| ©John Brighenti

De Obelisk, gebouwd aan de westkant van de National Mall, is het symbool van de stad dat eer betoont aan zijn naamgever. George Washington was de eerste president van de Verenigde Staten en een van de belangrijkste helden van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Het duurde veertig jaar om de Obelisk te bouwen die hem herdenkt, maar met zijn hoogte van 169 meter en 14 centimeter was hij het hoogste gebouw ter wereld totdat Parijs in 1889 de Eiffeltoren onthulde.

Het is gebouwd van graniet, staal en marmer en het ontwerp ervan is tot in detail besproken en gepland om de historische status van de eregast tot uitdrukking te brengen. De Obelisk-vorm werd gekozen omdat hij soberheid en elegantie, hoogte en netheid uitstraalt, maar ook omdat hij een karakteristieke figuur van de vrijmetselarij is en Washington een vrijmetselaar was. De reflecterende vijver die op één lijn ligt met het monument verdubbelt de omvang ervan, en 's nachts biedt het een niet te missen perspectief.

De toegang tot het Washington Monument en de wandeling over de National Mall is gratis, maar kaartjes zijn snel uitverkocht en in het hoogseizoen kunt u uw plekje van tevoren reserveren op de website van National Park Service Ticket. Als het weer het toelaat, biedt het Obelisk Terras een van de mooiste panoramische uitzichten van Washington DC.

Boek een rondleiding door Washington DC

2. Vietnam veteranen monument

Vietnam veteranen monument| ©Doug Kerr
Vietnam veteranen monument| ©Doug Kerr

Het gedenkteken werd in 1982 onthuld en bestaat uit drie delen. Het Vietnam War Women's Memorial eert de vrouwen die in Azië dienden, de meesten als verpleegsters. Het standbeeld van de drie soldaten is een symbool van de pluraliteit van de veteranen en stelt drie jonge strijders voor, een Hispanic, een Afro-Amerikaan en een Kaukasiër, die hun geweren dragen en gekleed zijn in het kenmerkende zomeruniform dat in Vietnam werd gebruikt. En de Muur is een eenvoudig maar krachtig eerbetoon waarin de namen van de meer dan 58.000 soldaten die tijdens de oorlog zijn omgekomen of verdwenen, in graniet zijn gebeiteld.

De Vietnamoorlog is een van de grootste wonden uit de Amerikaanse geschiedenis en tevens het symbool van een tijdperk waarin Washington DC het centrum werd van protesten om een einde te maken aan een conflict dat bijna twintig jaar heeft geduurd.

Dit monument, dat gratis toegankelijk is, maar dat men best onder begeleiding van een gids bezoekt, valt op door zijn omvang en zijn eenvoud, twee kenmerken die de bezoeker uitnodigen om na te denken over wat voor de Verenigde Staten een van de grootste tragedies van de 20e eeuw was.

3. Martin Luther King Memorial

Dr King Memorial op de National Mall| ©Daniel Lobo
Dr King Memorial op de National Mall| ©Daniel Lobo

Het werd ingehuldigd in 2011 en is een van de nieuwste monumenten op de National Mall, maar ook een van de meest bezochte, omdat het eer betuigt aan een leidende figuur in de strijd voor burgerrechten in de jaren 1960.

Martin Luther King Jr. werd een symbool van de Afro-Amerikanen zeer dicht bij het Lincoln Memorial, op enkele meters van waar zijn figuur nu staat, toen hij in 1963 zijn beroemde "I have a Dream" -toespraak hield, waarvan de tekst is gegraveerd in de rots van de steen die als eerbetoon aan hem dient.

Het monument is het eerste dat in Washington DC een man van kleur eert en biedt bezoekers een meanderende rondgang langs de meest representatieve zinnen van Martin Luther King Jr., die zijn gebaseerd op liefde, gerechtigheid, democratie en hoop, de vier fundamentele beginselen die de activist verdedigde.

De toegang tot het monument is gratis, en om meer te weten te komen over King en zijn strijd kunt u ook het Museum of African American History and Culture bezoeken.

4. Nationaal Wereld Oorlog II Monument

Nationaal Wereld Oorlog II Monument| ©erasmus
Nationaal Wereld Oorlog II Monument| ©erasmus

Aan het uiteinde van het Lincoln Memorial, en ervan gescheiden door de reflecterende vijver, is een eerbetoon aan de Amerikaanse veteranen van de Tweede Wereldoorlog. Het is een nationaal monument dat in 2004 werd voltooid en door het Congres werd gejaagd zodat alle overlevenden van de oorlog een levend monument konden hebben.

Dit oorlogsmonument is een van de grootste toegankelijke op de National Mall en eert niet alleen de veteranen die aan het front vochten, maar allen die deel uitmaakten van het conflict, met inbegrip van degenen die dienden vanuit de wapenfabrieken van de natie. Daarom bevat het ontwerp 56 zuilen met daarop eiken- en tarwekransen, die de industriële kracht en de landbouwproductie symboliseren.

De parkachtige vorm van het monument creëert een omvattend perspectief tussen de zuilen, en 's avonds biedt de verlichte fontein een volledig zicht op het Lincoln Memorial aan de ene kant en de Washington Obelisk aan de andere. Met gratis toegang, het is een must-see bij een bezoek aan de Amerikaanse hoofdstad.

5. Abraham Lincoln Memorial

Lincoln Memorial| ©John Brighenti
Lincoln Memorial| ©John Brighenti

Het Lincoln Memorial is, na de Obelisk van George Washington, het beroemdste gedenkteken in Washington DC, en ook een van de mooiste. Gelegen aan het horizontale einde van de National Mall, met de rug naar de rivier de Potomac, is het een imposant gebouw geflankeerd door 36 Dorische zuilen, die elk de 36 staten voorstellen die erkend waren ten tijde van Lincoln's dood.

Binnen bevat het gebouw een zittend beeld van Abraham Lincoln en, boven de figuur, fragmenten van zijn toespraken die in steen zijn uitgehouwen. Het monument is niet alleen een eerbetoon aan een van de meest iconische presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis, maar is ook de plaats geworden van grote massa-evenementen, zoals de demonstratie in 1963 van Martin Luther King Jr. in zijn strijd voor burgerrechten voor Afro-Amerikanen of de protesten tegen de oorlog in Vietnam in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

De toegang tot het gedenkteken is gratis en dagelijks geopend van 8.00 tot middernacht. Vanaf de trappen van het gebouw kunt u de Washington Obelisk en zijn beeltenis in de reflecterende poel zien.

6. Ulysses S. Grant Memorial

Ulysses S. Grant Memorial| ©SridharSaraf
Ulysses S. Grant Memorial| ©SridharSaraf

Zonder de grootsheid van George Washington of Abraham Lincoln was Ulysses S. Grant een uitstekende Amerikaanse president die corruptie en de Ku Klux Klan bestreed, maar zijn belangrijkste bijdrage leverde hij tijdens de Burgeroorlog, als bevelvoerend generaal van het leger van de Unie. Voor zijn militaire activiteit werd hijgeëerd met een gedenkteken voor het Capitool, een figuur waarop Grant te paard te zien is en die zijn deugden als leider en ruiter aanprijst.

Het monument, dat hoog is gebouwd, biedt een open zicht op de Washington Obelisk en is het belangrijkste van de Amerikaanse gedenktekens uit de Burgeroorlog die in Washington zijn gebouwd.

Als open gedenkteken kunt u het gratis bezoeken, maar u kunt ook kiezen voor een rondleiding met een gids die u de geschiedenis van dit monument en de andere aan de helden van de Burgeroorlog gewijde monumenten zal vertellen.

7. Albert Einstein Memorial

Albert Einstein Memorial| ©Ctac
Albert Einstein Memorial| ©Ctac

Dit monument staat heel dicht bij het Vietnam Veteranen Monument, dat voor de Nationale Academie van Wetenschappen staat. Het werd gebouwd in 1979, ter ere van de 100e geboortedag van Albert Einstein.

Het monument is gemaakt van smaragdkleurig graniet en valt op door zijn grote afmetingen en door de aantekeningen op de papieren die het beeld in zijn handen houdt. Daarin kunt u enkele van de wetenschappelijke vorderingen zien die tot Einsteins onderzoek hebben geleid, zoals de relativiteitstheorie, de gelijkwaardigheid van energie en materie en het foto-elektrisch effect, werk waarvoor hij in 1921 de Nobelprijs voor natuurkunde kreeg.

Het is ook een vrij toegankelijk monument, en aangezien het geen tussenschot heeft, is het mogelijk om foto's te nemen van zeer dicht bij het beeldhouwwerk.

8. Thomas Jefferson Memorial

Thomas Jefferson Memorial| ©Yeon Choi
Thomas Jefferson Memorial| ©Yeon Choi

Dit is een van de mooiste gedenktekens in Washington DC, maar omdat het aan de zijkant van de National Mall ligt, buiten de hoofdstraat, wordt het vaak niet opgemerkt door bezoekers of van veraf gezien aangezien voor een overheidsgebouw. De waarheid is dat binnen in het neoklassieke gebouw een beeld staat van Thomas Jefferson, een van de grondleggers van de Verenigde Staten, derde president van het land en een van de initiatiefnemers van de Onafhankelijkheidsverklaring.

Het uitzicht op het monument vanaf de National Mall is zeer interessant, vooral wanneer het avond wordt en de lichten van het monument ook het Tidal Basin verlichten, de kunstmatige inham langs de Potomac River.

Het monument is gratis toegankelijk, en hoewel het in de populaire cultuur wordt gezien als een monument met een lage opkomst vanwege de ligging, is het een van de andere plaatsen die Washington DC te bieden heeft.

Boek een nachttour door Washington DC

9. Franklin Delano Roosevelt Memorial

Franklin Delano Roosevelt Memorial| ©James Robertson
Franklin Delano Roosevelt Memorial| ©James Robertson

Het ligt vlak bij het Thomas Jefferson Memorial en eert niet alleen de laatste Amerikaanse president die meer dan twee opeenvolgende termijnen in functie was, maar getuigt ook van een heel tijdperk. Het massieve monument vertelt twaalf jaar Amerikaanse geschiedenis en eert Franklin Delano Roosevelt in zijn rolstoel, evenals zijn vrouw en alle Amerikaanse arbeiders die de Grote Depressie hebben moeten doorstaan.

Het meest aanbevolen deel van het monument is de kunstmatige waterval die in vier delen is verdeeld, die elk van zijn vier ambtstermijnen voorstelt, en waarvan het water ongetemd wordt naarmate de rondleiding vordert, een duidelijke demonstratie van de zware strijd die Roosevelt moest leveren tijdens zijn regering, die begon met de Economische Crash van 1929 en eindigde met de Tweede Wereldoorlog.

Het is ook een gratis monument en ik raad u aan gebruik te maken van het aangrenzende circuit om het Martin Luther King Memorial en het Thomas Jefferson Memorial te bezoeken, alsook de National Mall via het Tidal Basin.

10. Iwo Jima Memorial

Gedenkteken voor Iwo Jima| ©Famartin
Gedenkteken voor Iwo Jima| ©Famartin

Dit monument vertegenwoordigt de triomf bij de Slag om Iwo Jima tegen het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het is ook een eerbetoon aan alle gevallenen van het Korps Mariniers van de Verenigde Staten sinds zij in 1775 in dienst traden. Het beeld is ook een getrouwe kopie van Joe Rosenthal's foto van de soldaten die de Amerikaanse vlag hijsen - een beeld dat wereldberoemdwerd.

Het Iwo Jima Memorial ligt aan de overkant van de Potomac River van de National Mall, maar geografisch ligt het niet in Washington maar in Virginia, en het bevindt zich bij de ingang van Arlington National Cemetery.

De toegang tot dit monument is gratis en ik raad u aan ook de begraafplaats te bezoeken, waar veteranen van alle oorlogen sinds de Amerikaanse Onafhankelijkheid begraven liggen. Op de begraafplaats bevinden zich ook het graf van John F. Kennedy en het graf van de onbekende soldaat, dat een eerbetoon is aan alle soldaten die niet herkend konden worden of vermist waren in de strijd en permanent in bewaring zijn.

Boek een tour naar Arlington Cemetery

11. Monument voor Koreaanse Oorlogsveteranen

Monument voor Koreaanse Oorlogsveteranen| ©Pierre Blaché
Monument voor Koreaanse Oorlogsveteranen| ©Pierre Blaché

Gelegen naast het Lincoln Memorial, is dit een van de meest opvallende monumenten op de National Mall. Het heeft de vorm van een driehoek met 19 stalen beelden die een squadron voorstellen dat patrouilleert over een kronkelig terrein, net als in Korea.

De standbeelden worden geflankeerd door een granieten muur waarop de woorden "Freedom is not free" zijn gegraveerd en waarin het aantal Amerikaanse en VN-slachtoffersin het conflict is vermeld.
en de Verenigde Naties in het conflict.

Het monument is gratis te bezoeken en biedt een wijds uitzicht op het Vietnam Veterans Memorial, dat er onmiddellijk tegenover ligt aan de andere kant van de reflecterende poel. Ik raad aan dit monument te bezoeken en daarna door te gaan naar het Martin Luther King Jr. Memorial en het World War II Veterans Memorial.

12. Het Witte Huis, het Capitool en het Hooggerechtshof

Zonsondergang bij het Capitool| ©Anthony Quintano
Zonsondergang bij het Capitool| ©Anthony Quintano

Hoewel het geen monumenten zijn, is uw bezoek aan Washington DC niet compleet zonder een bezoek aan deze markante gebouwen van de takken van de federale regering. Het Witte Huis staat naast de Washington Obelisk en is de officiële residentie van de president van de Verenigde Staten. Het is gratis te bezoeken, maar het moet van tevoren worden gereserveerd en is niet altijd open voor het publiek.

Het Capitool, gelegen aan de andere kant van de National Mall dan het Lincoln Memorial, is het gebouw waarin het Amerikaanse Congres is gehuisvest. Het is bekend om zijn centrale koepel en de twee vleugels aan weerszijden die de Senaat en het Huis van Afgevaardigden huisvesten. Het is gratis te bezoeken en heeft galerijen op de bovenste verdiepingen waar bezoekers de sessies kunnen observeren.

De Tempel van Justitie, zoals het gebouw van het Amerikaanse Hooggerechtshof wordt genoemd, bevindt zich achter het Capitool en is de zetel van de rechterlijke macht van het land. Het is een uitbundig bouwwerk dat in 1935 werd voltooid en een Romaanse stijl heeft die lijkt op het Pantheon. Het interieur is opgetrokken in marmer uit verschillende staten en heeft een wenteltrap die naar de top van het gebouw leidt. De meest aanbevolen bezienswaardigheid is het tribunaal, dat vier roze marmeren zuilen heeft die uit Italië zijn geïmporteerd.

Het bezoek is gratis, maar men moet zich wel aan het tijdschema houden, aangezien het gebouw tijdens de conferentiedagen van de rechters gesloten is voor het publiek.