10 dingen om te doen in Washington DC in de winter

Ondanks de strenge winter in Washington heeft de Amerikaanse hoofdstad reizigers die ervoor kiezen om tijdens de koudste maanden van het jaar te komen, veel te bieden.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Washington DC in de winter

Jefferson Memorial bij zonsondergang | ©John Brighenti

De winter brengt de schoonheid van Washington naar voren en biedt een andere kijk op de stad. En in de wintermaanden zijn er genoeg leuke dingen te doen. In een stad waar sneeuw vaak het belangrijkste kenmerk van het seizoen is, zijn plannen om te schuilen voor de kou altijd het meest aan te raden. Kerstmis domineert ook een groot deel van de kalender en er zijn andere zeer speciale feestelijke data. In dit bericht deel ik 10 perfecte plannen om Washington DC in de winter te leren kennen.

1. Begin de winter met de Potomac Parade of Light Boats

Parade van lichtboten op de Potomac| ©Nelly
Parade van lichtboten op de Potomac| ©Nelly

Op 4 december, om de komst van de winter te vieren, vindt er een heel bijzondere parade plaats in Washington DC, met een heel kerstachtig tintje als een heleboel boten versierd met lichtjes over het water van de Potomac River varen, die de hoofdstad doorkruist.

Het is een volledig gratis activiteit die van de gelegenheid gebruik maakt om tientallen kraampjes op te zetten vanaf de waterkant in Alexandria, Virginia tot aan de pier waar de parade eindigt. Bij deze kraampjes kun je genieten van allerlei warme gerechten die typisch zijn voor deze tijd van het jaar, evenals andere kraampjes waar winterse activiteiten worden gehouden of typische producten worden verkocht.

Maar als je op die datum niet in de Amerikaanse hoofdstad bent, is hier een ander plan dat misschien ook voor jou geschikt is: maak een cruise in Washington op de Potomac River, vaar door Alexandria en zie plaatsen als het Washington Monument, Reagan National Airport en Old Town Alexandria terwijl je luistert naar de verhalen van de kapitein. Oh, en bij dit plan is ook een lunchbuffet inbegrepen - super smakelijk!

Boek een lunchcruise in Washington

2. Doe mee aan de vieringen van Martin Luther King Day

Dr King Memorial op de National Mall| ©Daniel Lobo
Dr King Memorial op de National Mall| ©Daniel Lobo

Na Kerstmis is Martin Luther King Day de belangrijkste winterdag in Amerika. Het wordt gevierd op de derde maandag in januari, rond 15 januari, de geboortedag van Luther King, om een van de belangrijkste figuren in de burgerrechtenstrijd van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de VS te eren.

Er zijn meestal marsen of het jaarlijkse "Let Freedom Ring" concert dat elk jaar wordt gehouden in het John F. Kennedy Center for the perfoming arts en de kunsten. Kennedy Center for the perfoming arts en in Washington wordt de datum extra gemarkeerd, omdat in de hoofdstad het Martin Luther King Jr. Memorial staat, dat tijdens deze viering een gebedshuis wordt.

Wist je dat Martin Luther King in Washington zijn beroemde "I have a dream"-speech hield? Dit en nog veel meer kun je te weten komen als je de African American History Tour in Washington boekt, waarbij je voorrang krijgt bij de toegang tot het National Museum of African American History and Culture en andere punten bezoekt die verband houden met de Afro-Amerikaanse cultuur, zoals natuurlijk het Martin Luther King Memorial.

Boek de Afro-Amerikaanse geschiedenis tour in Washington

3. Bekijk de nationale kerstboom

Nationale kerstboom.| ©Geoff Livingston
Nationale kerstboom.| ©Geoff Livingston

Kerstmis is altijd een van de belangrijkste attracties van de winter in Washington. Washington is een van die speciale steden die zichzelf transformeert voor het kerstseizoen, en de hoofdstad van de Verenigde Staten heeft een van de meest kenmerkende symbolen van de feestdagen, niet alleen voor de stad, maar ook voor de hele natie: de National Christmas Tree.

Het is een enorme naaldboom die voor het Witte Huis staat en versierd is met handgemaakte ornamenten uit alle staten van het land, en waaromheen eindeloos veel activiteiten worden gehouden die de boom tot de ster van het land maken. Gedurende de hele maand en tot het einde van Kerstmis is er dagelijks een kleine lichtshow van 4:30 's middags tot 10:00 's avonds, helemaal gratis.

Een manier om het te ontdekken zonder het koud te krijgen is door een 3-uur durende nachtbus tour door Washington te boeken die, naast andere iconische plekken, langs het Witte Huis gaat. Doe er uw voordeel mee en tour DC in comfort en warmte terwijl u naar de kerstverlichting kijkt!

Boek een nachtbus tour door Washington DC

4. Geniet van de Zoo Lights in december

Nationale dierentuin| ©Kaemat
Nationale dierentuin| ©Kaemat

De Smithsonian National Zoo is een van de belangrijkste dierentuinen in de Verenigde Staten en de wereld. De beroemde panda's in de dierentuin trekken bijvoorbeeld meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar.

Aangezien de winter geen uitnodigende tijd is om de dierentuin te bezoeken, organiseert de dierentuin zelf speciale evenementen en activiteiten om mensen aan te trekken, een daarvan is ZooLights, wanneer de dierentuin speciaal verlicht is en sommige van de nachtelijke dierenverblijven open blijven.

Trouwens, als je geïnteresseerd bent in natuurlijke geschiedenis, moet je tickets boeken voor het Smithsonian National Museum. Je kunt er meer dan 146 miljoen specimens van flora, fauna, mineralen enz. bekijken en dat natuurlijk in de kou.

Nuttige informatie

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Vanaf 21:00
 • Locatie: Smithsonian National Zoo, Connecticut Avenue

Boek tickets voor het Smithsonian National Museum

5. Bezoek de kerstmarkt in het centrum van Washington

Kerstmarkt in het centrum| ©Ricardo R
Kerstmarkt in het centrum| ©Ricardo R

Een andere winter- en kerstattractie in de Amerikaanse hoofdstad zijn de kerstmarkten. De populairste is ongetwijfeld de Downtown Christmas Market, met meer dan 100 kraampjes die handwerk, eten en allerlei kerstproducten verkopen, maar ook veel kinderactiviteiten. Dit plan is daarom vooral aan te raden als je met kinderen naar Washington reist.

Kan ik je vertellen hoe ik het zou organiseren? Ik zou een stoel huren in de Washington Big Bus en een rondrit maken aan boord van deze toeristenbus, die langs de meest karakteristieke plekken van de stad rijdt. Daarna zou ik uitstappen bij het Smithsonian American Art Museum, dat vlak naast de kerstmarkt ligt, en een wandelingetje maken om wat cadeautjes te kopen en een warm drankje te drinken. Doe je mee?

Interessante informatie

 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: 8:00 tot 00:00 uur, eind november tot eind december
 • Locatie: op F Street NW, tussen 7th en 9th Streets NW

Reserveer een plek op de Washington Big Bus

6. Wintersport in de buurt van Washington

Bryce Mountain Resort in Basye| ©Politanvm
Bryce Mountain Resort in Basye| ©Politanvm

Washington is een populaire winterbestemming geworden, voor een groot deel dankzij het aanbod aan wintersporten in de omgeving, perfect voor een dagtocht heen en terug:

 • Whitetail Ski Resort in Mercersburg, Pennsylvania ligt op slechts een paar uur van de hoofdstad.
 • Op twee uur van Washington ligt Bryce Mountain Resort in Basye, Virginia.
 • Washington zelf verandert, als het sneeuwt, in een geïmproviseerd sleegebied in heuvelachtige, steile plaatsen zoals Fort Reno Park, Battery Kemble Park en Book Hill Park.

En als je niet zozeer van de sport houdt als wel van live kijken, dan zijn hier drie opties om in de wintermaanden van Amerika's beste sport te genieten. Let op!

Boek tickets voor de Wizards

7. Beleef het winterseizoen in de theaters van de hoofdstad.

Ford's Theater| ©JGHowes
Ford's Theater| ©JGHowes

Washington heeft een grote verscheidenheid aan theaters die in de wintermaanden een breed scala aan voorstellingen aanbieden. Het is een van de populairste en aanbevolen activiteiten om de winterkou te verdrijven, en er is ook een overvloed aan kerstvoorstellingen in deze tijd van het jaar.

Het historische Ford's Theatre, de plek waar president Lincoln werd vermoord, is niet alleen een toeristische attractie op zich, maar ook een van de beste plekken om van kerstvoorstellingen te genieten.

En als theater niet je ding is, de plek zelf is ook een museum waar je alles kunt leren over de geschiedenis van Lincoln en zijn moord, iets wat je in de diepte kunt ontdekken door de Lincoln Assassination Tour te nemen. Mis het niet!

Boek de Lincoln Assassination Tour

8. Schuil voor de winterkou in een museum

Smithsonian Museum| ©Bobak Ha'Eri
Smithsonian Museum| ©Bobak Ha'Eri

Washington is de museumhoofdstad bij uitstek:

Het Smithsonian Museum, of beter gezegd het museumcomplex, dat 17 musea, kunstgalerieën en een dierentuin omvat, is het bekendste en een van de belangrijkste musea ter wereld. Deze plekken zijn het populairst in de winter, omdat ze een enorm scala aan geschiedenis, cultuur, wetenschap, kunst en nog veel meer bieden. En dat alles overdekt en beschermd tegen de kou.

Boek een rondleiding in het Smithsonian National Museum

9. Schuil bij de warmte van de vreugdevuren van The Wharf

De Werf| ©ArchiTexty
De Werf| ©ArchiTexty

The Wharf is een wijk in Washington aan de oevers van de Potomac die het hele jaar door vol leven en sfeer is, maar in de winter heeft het een speciaal kenmerk dat duizenden inwoners en toeristen aantrekt: overal in het gebied zijn verschillende vreugdevuren waarrond zich op winterse dagen het culturele en vrijetijdsleven ontwikkelt.

Het is gebruikelijk om naar dit gebied vol bars, restaurants, cocktailbars, pubs, hotels, theaters en een breed scala aan vrijetijds- en cultuuraanbod te gaan en de avond af te sluiten met een drankje in de warmte van het vuur van deze bijzondere vreugdevuren. The Wharf is zonder twijfel de beste plek om te genieten van de vrijetijdsactiviteiten in de hoofdstad tijdens de koude wintermaanden.

10. Schaatsen op de Washington Harbour Rink in Georgetown

Washington Harbour Rink in Georgetown| ©CarDun78
Washington Harbour Rink in Georgetown| ©CarDun78

Zoals ze zeggen: als je de vijand niet kunt verslaan, sluit je dan bij hem aan. En dat is wat ze in Washington doen met het koude weer. Ze profiteren van de lage temperaturen om, onder andere, ijsbanen aan te leggen in de hele stad Washington.

De Washington Harbour ijsbaan in Georgetown is de grootste en belangrijkste van allemaal. Hij ligt naast de Potomac River en heeft het grote voordeel dat hij in een gebied vol restaurants en cafés ligt, perfect om een dagje schaatsen af te sluiten met een warme chocolademelk of een goed diner om op te warmen.

Nuttige informatie

 • Prijs: ongeveer $10
 • Openingstijden: Zondag t/m donderdag: 11:30 - 21:00; vrijdag en zaterdag: 11:30 - 23:00
 • Locatie: De haven van Washington - 3000-3050 K St NW

Temperaturen in Washington DC in de winter

Winterdag in Washington| ©Greg Adams
Winterdag in Washington| ©Greg Adams

De winter is begrijpelijkerwijs het koudste seizoen in Washington en misschien wel het strengst qua temperaturen. Naast de zeer lage thermometerstanden valt er vaak sneeuw, die de stad vaak in het wit hult.

Gemiddeld variëren de temperaturen in december, januari en februari van 8 graden Celsius tot min 3 graden Celsius in januari, de koudste maand van het jaar.

Ondanks dit alles is de kou in Washington DC een droge kou, dus het is gemakkelijk te bestrijden met warme kleding.

Boek een nachtelijke bustour door Washington DC

Toeristische drukte en prijzen in Washington DC in de winter

Winter in Washington| ©VillageHero
Winter in Washington| ©VillageHero

Als je de Amerikaanse hoofdstad wilt bezoeken in het rustigste seizoen, dan is de winter het seizoen voor jou.

Het koude weer is de belangrijkste reden waarom het aantal toeristen veel lager ligt dan in de rest van het jaar, wat betekent dat er minder rijen staan bij de belangrijkste monumenten van de stad, dat er minder mensenmassa's zijn en dat hotels en restaurants gemakkelijker te vinden zijn.

Als we de prijzen van Europese steden als referentie nemen, kunnen we zeggen dat Washington DC een dure stad is om te bezoeken. Toch is de winter de goedkoopste tijd om de stad te bezoeken, omdat er dan minder vraag is naar hotels en reserveringen.

Wat moet je meenemen voor een winterbezoek aan Washington DC?

Je bagage inpakken| ©Marissa Grootes
Je bagage inpakken| ©Marissa Grootes

Aangezien we naar een ander continent reizen en in de winter, moeten we rekening houden met wat we in onze bagage moeten meenemen. Hier is een lijst met de meest essentiële items:

 • Het is essentieel om een goede, goed gevoerde en waterdichte jas mee te nemen. Het is het beste om een jas mee te nemen die is voorbereid op sneeuw.
 • Neem thermische T-shirts mee. Ze zijn de beste bondgenoten voor efficiëntie en comfort in de strijd tegen de kou.
 • Vergeet accessoires zoals mutsen, handschoenen en sjaals niet.
 • Neem goed, comfortabel, waterdicht schoeisel met goede grip mee voor het geval er sneeuw op de wegen ligt.
 • Vergeet niet dat de stekkers in de VS anders zijn dan in Europa, dus je moet een adapter meenemen.
 • Het is altijd belangrijk om je paspoort en papieren bij je te hebben, maar in de VS is het nog belangrijker, vooral als je het land binnenkomt.

Boek een plaats in de Big Bus in Washington