12 dingen om te doen in Washington DC met Kerstmis

Denk je erover om met kerst naar Washington te reizen? Dan heb je geluk, want hier heb ik een lijst met de 11 beste dingen die deze geweldige stad te bieden heeft tijdens deze magische dagen.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

10 minuten lezen

12 dingen om te doen in Washington DC met Kerstmis

Capitool Kerstboom | ©maj22443

Er is zoveel te zien en te doen in Washington DC tijdens deze laatste weken van het jaar. Van de ongelooflijke versieringen in Georgetown, de traditionele Zoolights of de charmante kerstmarkten tot het aansteken van de National Christmas Tree, alles lijkt in december in de kerststemming te komen.

Als je niet weet waar je moet beginnen, ga dan met me mee op deze wintertour door een van de meest betoverende steden van de Verenigde Staten. Zorg voor een goede jas en comfortabele schoenen. Kom op!

1. Maak van de gelegenheid gebruik om naar een NBA-wedstrijd te gaan

New York Knicks, Washington Wizards|©KA Sports Photos
New York Knicks, Washington Wizards|©KA Sports Photos

Als je dacht dat de NBA-wedstrijden met Kerstmis ophielden, dan is niets minder waar. Er vinden in deze tijd van het jaar een aantal zeer interessante en aantrekkelijke wedstrijden plaats en Washington heeft zijn eigen team, de Washington Wizards.

Dus als je de Amerikaanse cultuur van binnenuit wilt leren kennen en een 100% Amerikaanse ervaring wilt meemaken, raad ik je aan om zo snel mogelijk je Washington Wizards tickets te boeken.

Zelfs in deze tijd van het jaar zijn de tickets meestal snel uitverkocht, dus laat het niet tot het laatste moment wachten. Als ze thuis spelen, spelen ze in de Capital One Arena, gelegen aan 601 F Streets NW.

Boek Washington Wizards tickets

2. Geniet van Kerstmis in Mount Vernon

Kerstmis in Mount Vernon| ©Tim Evanson
Kerstmis in Mount Vernon| ©Tim Evanson

Dit is echt een bijzondere en unieke ervaring. In december wordt Mount Vernon, de voormalige residentie van George Washington, verlicht om Kerstmis te vieren.

Het is een geweldige kans om een rondleiding te krijgen door dit historische landhuis, terwijl je geniet van het uitzicht op de tuin vol lichtdecoraties, die oplichten als de zon ondergaat. Een manier om de levende Amerikaanse geschiedenis van dichtbij mee te maken en van Kerstmis te genieten tijdens een onvergetelijke rondleiding.

Je wordt ook getrakteerd op een live muziekshow en historische re-enactment, terwijl je de sfeer van de plek helemaal tot je laat doordringen. Met uitzicht op de Potomac River en de met bomen verlichte residentie eindigt elke avond met een vuurwerk en traditioneel musketvuur.

Praktische informatie

 • Locatie: Fairfax, Washington, 30 km ten zuiden van DC.
 • Feestdata: tijdens de maand december

Boek je reis naar Mount Vernon

3. Word verliefd op de inrichting en het eten in Georgetown

Kerst in Georgetown| ©Geoff Livingston
Kerst in Georgetown| ©Geoff Livingston

Georgetown is ongetwijfeld een van de meest pittoreske en elegante wijken van Washington DC. De straten met hun bakstenen huizen in Georgische stijl zijn een spektakel op zich. In de kersttijd is de buurt nog feestelijker met ontelbare kerstversieringen en honderden lichtjes.

De lantaarns met hun typische gelige lichtjes maken plaats voor enorme lichtgevende sneeuwvlokken, slingers, sterren en originele kunstwerken die deze geweldige hoek van Washington DC nog meer glans geven. Je kunt ook genieten van het traditionele Grace Street Holiday Bonfire, een vreugdevuur in het midden van Grace Street, waaromheen 's avonds verschillende activiteiten worden georganiseerd.

Het is zelfs een goede gelegenheid om een foodtour door Georgetown te boeken en te proeven van heerlijke vakantiegerechten en warme dranken.

Boek een foodtour door Georgetown

4. Bezoek Union Station voor kerst tijdens de architectuurrondleiding

Union Station met kerst| ©Savy
Union Station met kerst| ©Savy

Union Station is een van de grootste en belangrijkste stations in de Verenigde Staten, na Penn Station in New York City. Met zijn hectische tempo van forenzen die dagelijks van en naar alle hoeken van het land komen en gaan, verkleedt dit prachtige station zich elke december met duizenden ornamenten, lichtjes, belangrijke versieringen en zijn imposante kerstboom.

Union Station is altijd opgenomen in de stadstours door Washington en is zonder twijfel een van de meest betoverende plekken om te zien in DC.

De versieringen zijn soms echt verbazingwekkend, met miniatuurtreinen die door landschappen van besneeuwde bergen, meren en bossen rijden, allemaal in de grote centrale hal. Het is echt een spektakel dat je niet mag missen als je Washington DC bezoekt voor de feestdagen.

Praktische informatie

 • Locatie: 50 Massachusetts Ave.
 • Openingstijden: 24 uur geopend.

5. Geniet van de Nationale Kerstboom

Nationale kerstboom.| ©Geoff Livingston
Nationale kerstboom.| ©Geoff Livingston

Elk jaar, begin december, houdt de president van de Verenigde Staten zijn traditionele kersttoespraak, die live wordt uitgezonden om elk huis te bereiken, en vervolgens steekt hij de duizenden lichtjes van de grote boom aan.

De National Christmas Tree is een van de grootste en mooist versierde kerstbomen en een nationaal symbool. Dit is een van de meest verwachte momenten voor het Amerikaanse volk, en er zijn altijd live muzikale shows.

Na de ceremonie kun je de hele maand december op de foto met de traditionele verlichte boom. Een van de ansichtkaarten die je niet mag missen als je Washington DC met Kerstmis bezoekt.

Nuttige informatie

Om deel te nemen aan de ceremonie wordt elk jaar een aantal kaartjes verloot op de officiële website van de Amerikaanse overheid. Als je denkt dat je een geluksvogel bent, aarzel dan niet en doe mee.

6. Ervaar traditie op kerstmarkten

Kerstmarkt in het centrum| ©Ricardo R
Kerstmarkt in het centrum| ©Ricardo R

Een van de charmantste tradities tijdens de feestdagen zijn de kerstmarkten. Deze openluchtmarkten, die je alleen de hele maand december kunt bezoeken, bevinden zich in de binnenstad, hoewel je ook een aantal zeer pittoreske markten kunt vinden rondom DC, in nabijgelegen plaatsen zoals Maryland bijvoorbeeld.

Dit is het ideale excuus om door de stad te slenteren en te genieten van de ruimtes die versierd zijn met duizenden lichtjes, een cadeautje te kopen voor onder de boom of de typische smaken van Kerstmis te proeven. Enkele van de belangrijkste zijn:

 • Downtown Holiday Market: deze bevindt zich op Penn Quarter en 7th en is geopend van 12.00 tot 20.00 uur. Hier vind je versieringen, kunstwerken, sieraden, diverse ambachten en nog veel meer.
 • Shop made in DC: Met locaties in Georgetown, Dupont en WHARF biedt deze vakantiemarkt alleen producten aan die gemaakt zijn door de eigen ambachtslieden van Washington DC, waardoor het een geweldige manier is om lokale producenten en kunstenaars te steunen.
 • Unique Markets at Union Market: Nog een van ieders favorieten. Deze charmante markt bevindt zich binnen Union Market en is toegankelijk vanaf 6th Street. Hier kun je onder andere decoratieve voorwerpen en handgemaakt speelgoed kopen. Je kunt er ook genieten van warme dranken en lekkere gebakjes.

7. Ontdek Kerstmis in de Botanische Tuinen

Seizoensbegroening in de Botanische Tuin| ©m01229
Seizoensbegroening in de Botanische Tuin| ©m01229

Elk jaar presenteert de botanische tuin van Washington DC de tentoonstelling Season's Greenings, waar je je kunt vergapen aan de prachtige modellen van enkele van de belangrijkste gebouwen en monumenten van de stad.

De tentoonstelling bevat ook miniatuurtreinen die door deze kleine stad rijden en een extra thema dat elk jaar verandert.

Een van de opvallendste details is dat werkelijk alles is gemaakt van plantaardig materiaal uit de botanische tuin. Kurk, pompoen, bladeren, schors, paddenstoelen? Alles wordt hier gebruikt om deze krachtige illusie te creëren.

Praktische informatie

 • Locatie: naast het Capitool, op 100 Maryland Avenue.
 • Prijs: gratis
 • Openingstijden: Zowel de Botanische Tuin als de tentoonstelling Season's Greenings zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

8. Snuffel rond en geniet van de prachtige etalages bij Macy's

Macy's in het Metro Center| ©Elvert Barnes
Macy's in het Metro Center| ©Elvert Barnes

Een van de klassiekers die Kerstmis elk jaar met zich meebrengt zijn de magische etalages bij het beroemde Macy's, en Washington is daarop geen uitzondering. Als je iemand bent die houdt van de feestdagen traditie en decoraties, moet je zeker naar Metro Center gaan, waar de winkel met de rode ster is gevestigd.

Met ware kunstwerken in elke etalage is Macy's altijd een blikvanger tijdens de feestdagen. Met besneeuwde dorpjes, rendieren en zuurstokken, lichtjes en magie in al zijn vormen is een wandeling door de winkelpromenades bijna alsof je naar een show kijkt.

Je kunt er zeker van zijn dat de binnenkant van de winkel je ook niet onverschillig zal laten. En vergeet niet te profiteren van de gereduceerde prijzen voor de feestdagen.

Praktische informatie

 • Locatie: 1201 G Street, Metro Center
 • Openingstijden: dagelijks van 10 tot 21 uur

9. Schaatsen in Washington Harbour en The Wharf

Washington Harbour ijsbaan in Georgetown| ©CarDun78
Washington Harbour ijsbaan in Georgetown| ©CarDun78

Met de komst van de winter en het koude weer keert een van ieders favoriete activiteiten elk jaar terug: schaatsen. IJsbanen zijn ideaal voor het hele gezin en nodigen je uit om op te warmen met een rondje langs de mooiste plekjes van de stad.

Hoewel er in deze tijd van het jaar veel ijsbanen zijn, zijn de publieksfavorieten The Washington Harbour in Georgetown en The Wharf district.

Bij beide kun je ook genieten van een wandeling door deze moderne complexen met uitzicht op de oudste spiegel van de stad: de Potomac River. Hier vind je unieke winkels en entertainment voor het hele gezin, en plekken om op te warmen met een warm drankje. En dat alles natuurlijk met prachtige kerstversieringen op de achtergrond.

Washington Harbour ijsbaan

 • Locatie: Washington Harbour
 • Prijs: 9 USD voor kinderen en 10 USD voor volwassenen.
 • Openingstijden: Zondag tot en met donderdag van 11.30 tot 21.00 uur en vrijdag en zaterdag van 11.30 tot 23.00 uur.

De Wharf ijsbaan

 • Locatie: 760 Maine Ave.
 • Prijs: 9 USD voor kinderen en 12 USD voor volwassenen.
 • Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur - Zaterdag van 12.00 tot 22.00 uur - Zondag van 12.00 tot 20.00 uur - Maandag en dinsdag is de ijsbaan gesloten.

10. Bezoek de kerstboom in de Library of Congress

Kerstboom in de Congresbibliotheek| ©USCapitol
Kerstboom in de Congresbibliotheek| ©USCapitol

Het meest voorkomende excuus om je toevlucht te zoeken tot de Thomas Jefferson Library is om de kerstboom te bezoeken. De waarheid is dat het weliswaar een geweldige manier is om op te warmen op koude dagen, maar dat je eenmaal binnen zult worden overrompeld door de prachtige architectuur, shows en tentoonstellingen.

Het Thomas Jefferson-gebouw is een van de vier gebouwen die samen de Library of Congress vormen, die wordt beschouwd als het grootste gebouw ter wereld. Het is absoluut een plek vol geschiedenis. Ik raad je aan de leeszaal te bezoeken, je zult er geen spijt van krijgen.

11. Beleef A Christmas Carol in het Ford Theater

Ford's Theater| ©JGHowes
Ford's Theater| ©JGHowes

Met de stad vol versieringen en het koude weer dat in de straten hangt, is het onmogelijk om niet aan Charles Dickens en zijn onvergetelijke roman A Christmas Carol te denken. Hier in Washington is het de gewoonte geworden om deze klassieker uit de wereldliteratuur levend te houden door middel van theater.

Elk jaar komen de woorden van Dickens tot leven in een nieuwe voorstelling op een van de meest historische locaties van de stad: het Ford's Theatre in Washington. Als je erbij wilt zijn, moet je van tevoren reserveren, want de voorstelling is elk jaar snel uitverkocht. Tot slot is het de moeite waard om te vermelden dat het stuk volledig in het Engels is.

Ford's Theatre is beroemd omdat het de plaats was waar Abraham Lincoln werd vermoord en is een van de oudste theaters in de Verenigde Staten. Je kunt deze locatie vol geschiedenis ook bezoeken met een zeer aan te bevelen rondleiding, waarbij je interessante details over het verleden van Amerika te weten komt.

12. Bezoek Zoolights overdag en Brewlights 's avonds

Nationale dierentuin| ©Kaemat
Nationale dierentuin| ©Kaemat

Elke kerst vult de Smithsonian Washington Zoo zich met lichtjes voor het betoverende nachtelijke evenement Zoolights. Het is een gezinsvriendelijke wandeling waarbij je kunt genieten van een verbluffend visueel spektakel, met meer dan 500.000 LED-lampjes die verschillende dieren vormgeven, live muziekshows en prachtige decoraties.

Je kunt ook een van de beroemdste dieren van de dierentuin ontmoeten: Tian Tian de panda.

Sinds enige tijd organiseert de Smithsonian Zoo ook Brewlights, een versie van deze kerstklassieker voor alleen volwassenen. Met meer dan 40 lokale producenten van ambachtelijk bier, muzikale shows en een ongelooflijke feeststemming is dit een evenement dat je niet mag missen als je niet met kinderen reist.

Extra informatie

Als je nog meer wilt, of denkt dat december niet alleen om Kerstmis draait, nodig ik je uit om de top 10 dingen te ontdekken die je in december in Washington DC kunt zien en doen.

Enkele tips voor uw kerstreis naar Washington DC

Winter in Washington| ©VillageHero
Winter in Washington| ©VillageHero

Zoals je ziet is Washington DC een geweldige plek om de kerst door te brengen. Met lichtjes, versieringen en festiviteiten door de hele stad is het een geweldige ervaring om door de straten te lopen, de monumenten te bezoeken en de echte kerstsfeer te ervaren.

Tot slot wil ik je nog een paar praktische tips geven waar je rekening mee moet houden voordat je aan je reis begint.

Is accommodatie goedkoper of duurder in deze tijd van het jaar?

Laten we eens kijken, de laatste twee weken van december zijn meestal erg goedkoop voor accommodatie in Washington DC.

Dit komt voornamelijk doordat er in deze tijd van het jaar geen conferenties of zakelijke bijeenkomsten zijn, waardoor je een heel goed hotel kunt krijgen voor minder dan je op andere tijden van het jaar zou betalen. Dit is nog een goede reden om DC met Kerstmis te bezoeken.

Wat moet ik meenemen voor een bezoek aan Washington DC met kerst?

Houd er rekening mee dat december in Washington DC het begin van de winter is en dat de temperaturen erg koud kunnen zijn, dus het kan geen kwaad om een warme jas, een paar truien, sjaals en handschoenen mee te nemen.

Hoewel het meestal niet veel sneeuwt in DC, kun je een paar dagen met temperaturen onder 0 graden Celsius hebben.

Wat kun je doen in Washington DC als het sneeuwt?

Het komt niet zo vaak voor dat er een sneeuwbui valt waardoor je gestrand bent en nergens van kunt genieten. Maar als de kou zo intens is dat je niet van buitenactiviteiten kunt genieten, kun je een van de vele musea bezoeken. Veel daarvan zijn gratis, zoals:

 • Het Natuurhistorisch Museum
 • Het lucht- en ruimtevaartmuseum
 • Het spionnenmuseum
 • Het Museum van Afro-Amerikaanse Geschiedenis en Cultuur