Marseille in 2 dagen: alles wat je moet weten

Een paar dagen is genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden van Marseille te zien. U kunt historische monumenten, natuurparken en nog veel meer bezoeken. Hier is een lijst met alle must-see plaatsen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Marseille in 2 dagen: alles wat je moet weten

Marseille | ©Nicolas Vigier

Marseille is een charmante havenstad omgeven door de Middellandse Zee die voor u een zeer belangrijke historische, culturele en artistieke rijkdom inhoudt, gecombineerd met moderne en hedendaagse elementen. Als u deze oude Franse metropool wilt leren kennen, aarzel dan niet om de sprong te wagen, ook al hebt u niet veel tijd om haar te verkennen.

Zelfs als u denkt dat 2 dagen te weinig tijd is om Marseille te bezoeken, moet u weten dat het genoeg tijd is om veel activiteiten te ondernemen. U kunt natuurgebieden bezoeken zoals de tuin van Colline Puget of emblematische musea zoals het Mucem, de kathedraal, de basiliek Notre-Dame de la Garde, de wijk Le Panier, het Château d'If en nog veel meer.

Dag 1: Historisch en cultureel bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad

Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof
Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof

Voor uw eerste dag van uw reis heb ik een klassieke route uitgestippeld, met een bezoek aan verschillende plaatsen van historische en culturele waarde, dat wil zeggen dat u de bestemmingen bezoekt die ik als essentieel beschouw in Marseille. Zoals de kathedraal, de wijk Le Panier, het Fort Saint-Jean, het Palais Longchamp en natuurlijk de Oude Haven.

Museum van Europese en mediterrane beschavingen

Je begint bij het Museum van de beschavingen van Europa en het Middellandse Zeegebied, dat sinds juni 2013 geopend is en in 2015 de Museumprijs van de Raad van Europa kreeg. Binnen vindt u een reeks tentoonstellingen en displays over de geschiedenis en de beschavingen van het Middellandse Zeegebied.

Naast de rijkdom van de tentoonstellingen valt ook de architectonische schoonheid op, die u van buitenaf kunt waarderen, want het heeft een moderne kubusvormige structuur van 72 meter. Als u binnen rondloopt, hebt u een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en Fort Saint-Jean. Dit alles dankzij de glazen tentoonstellingszalen.

Nuttige informatie

 • Prijs: 11€ per persoon of 18€ per gezinskaartje (twee volwassenen en een kind).
 • Locatie: 1 Esp. J4, 13002 Marseille.

Kaartjes reserveren voor de beste musea van Marseille

Kathedraal van Marseille

Een wandeling van 11 minuten vanaf de vorige bestemming brengt u naar de kathedraal van La Major. Het is een bezienswaardigheid in de stad, gebouwd rond 1852. Deze plek bevat veel geschiedenis en artistieke schoonheid in elk van zijn onderdelen. Bijvoorbeeld:

 • Architecturale stijl: het combineert het Romaanse met het Oosterse, wat de combinatie van culturen en de interactie tussen Oost en West vertegenwoordigt.
 • Bouw: het is de enige kathedraal die in de 19e eeuw in Frankrijk is gebouwd.
 • Eerste steen: Napoleon III legde de eerste steen voor de bouw van de nieuwe kathedraal.
 • Materialen: de structuur is gemaakt van materialen zoals groene stenen uit Florence, wit marmer uit Carrara, onyx uit Tunesië en Italië, enz.
 • Interieur: met verschillende klokkentorens, koepels, mozaïeken, beelden en Byzantijnse arcades van hoge artistieke waarde.

Nuttige informatie

 • Prijs: de toegang tot deze plaats is openbaar.
 • Locatie: Pl. de la Major, 13002 Marseille.

Bezoek aan de wijk Le Panier

Na het verlaten van de kathedraal kunt u 1 kilometer lopen gedurende ongeveer 14 minuten om de wijk Le Panier te bereiken. Dit is ongetwijfeld een van de must-see bestemmingen bij een bezoek aan de stad, en wel om verschillende redenen. Allereerst omdat het de oudste wijk is, maar ook omdat hier een groot deel van de toeristische bedrijvigheid plaatsvindt.

Het is een wijk met steile steegjes, waar u winkels, restaurants en bistro's vindt, waar u souvenirs kunt kopen, hapjes kunt eten en drankjes kunt nuttigen. Afhankelijk van uw fysieke mogelijkheden kunt u rondlopen en de trappen nemen, of u kunt de Petit Train nemen. In beide gevallen kunt u deze kleurrijke plek in uw eigen tempo verkennen.

Nuttige informatie

 • Prijs: de toegang tot deze plek is openbaar.
 • Locatie: 13002 Marseille.

Dorp Les Docks

Les Docks Village| ©Pascal POGGI
Les Docks Village| ©Pascal POGGI

Een verdere wandeling van 1 kilometer vanaf Le Panier brengt u naar Les Docks Village, een iconisch gebouw dat de moderniteit van de stad vertegenwoordigt. Hier ziet u een reeks winkels, restaurants, hoofdkantoren van grote bedrijven, merken en verschillende filialen.

Tijdens de wandeling kunt u de tijd nemen om de moderne architectuur te waarderen of verschillende producten kopen, van de meest verfijnde artikelen zoals exclusieve parfums en dranken, tot de eenvoudigste, zoals een deken om u tegen de kou te beschermen of handwerk. U kunt ook een van de beste gastronomische rondleidingen van Marseille volgen om te genieten van een drankje of een heerlijke maaltijd.

Nuttige informatie

 • Prijs: de toegang tot deze plek is openbaar.
 • Locatie: 10 Pl. de la Joliette, 13002 Marseille.

Paleis Longchamp

Om de rondleiding voort te zetten, moet u op de trein stappen voor een reis van ongeveer 28 minuten om het Palais Longchamp te bereiken. Deze plek herbergt een schat aan kunst, cultuur en architectuur die ertoe heeft bijgedragen dat Marseille in 2013 is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Onder de bezienswaardigheden, zult u kunnen zien:

 • Centrale voorgevel: die bezoekers verwelkomt met zijn imposante structuur bestaande uit een zuilengalerij, die aansluit op de twee vleugels van het gebouw.
 • Museum van Schone Kunsten: gelegen in de linkervleugel, met exposities van beelden, tekeningen en sculpturen uit de XVII en XVIII eeuw. Het wordt beschouwd als het oudste museum van de stad.
 • Natuurhistorisch museum: gelegen in de rechtervleugel, met diverse voorbeelden van elementen uit de 18e eeuw.
 • Natuurpark: achter de gevel van het paleis ligt een groot natuurpark. Het is een ruimte die tot 1987 de Grote Dierentuin van Marseille was.
 • Observatorium: dit is een wetenschappelijke attractie die voor verschillende groepen toegankelijk is.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegang is gratis voor de meeste activiteiten.
 • Locatie: Bd Jard. Zoologique, 13004 Marseille.

Fort Saint-Jean

Aan het eind van uw bezoek neemt u de trein terug naar Fort Saint-Jean. Het is een gebouw uit de tijd van Lodewijk XIV, hoewel andere delen een nog oudere oorsprong hebben.

Als u goed kijkt, ziet u dat een deel van de structuur is gemaakt van roze steen en binnenin kunt u aan de hand van verschillende elementen de geschiedenis van Marseille leren kennen. Het fort bestaat uit tuinen, wallen, torens en gewelfde kamers. U kunt ook genieten van het prachtige panoramische uitzicht vanaf verschillende punten.

Oude haven van Marseille

Ter afsluiting van uw eerste dagroute raad ik u aan een bezoek te brengen aan de Oude Haven. Het is een van de gebieden waar u steeds weer langs moet voor verschillende activiteiten. Het is dus tijd om te stoppen en een beetje te verkennen.

Als u doorgaat vanaf de vorige bestemming, bereikt u de haven in slechts 2 minuten. In de Oude Haven kunt u verschillende activiteiten ondernemen, maar een van de meest aanbevolen activiteiten is eten in een van de restaurants of cafés die het gebied omringen.

U kunt naar de vismarkt gaan of in uw eigen tempo de straten van het stadscentrum verkennen. U kunt ook aansluiten bij verschillende soorten tours per boot, trein, bus, etc., afhankelijk van uw voorkeuren.

Boek een van de beste tours van Marseille

Dag 2: Bezoek aan enkele religieuze plaatsen en natuurparken van Marseille

Basiliek Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar
Basiliek Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar

Voor de tweede dag van de tour is het de bedoeling om enkele religieuze monumenten en tegelijkertijd natuurlijke en historische monumenten te bezoeken. Ik stel voor dat u de abdij van Saint Victor, de kerk Notre-Dame de la Garde, de tuin van Colline Puget en het Château d'If bezoekt.

Abdij van Saint Victor in Marseille

U begint uw dag met een bezoek aan een plek die van grote religieuze en historische waarde is voor de stad: de Abdij van Saint Victor. De naam is te danken aan het feit dat het gebouw werd gebouwd in de buurt van enkele graven van grote martelaren, zoals Sint Victor.

Deze religieuze site uit de 5e eeuw wordt beschreven als een voorbeeld van vroegchristelijke kunst. Als u door het interieur loopt, vindt u verschillende crypten, sarcofagen en ziet u de hoofdbasiliek. Vanaf de torens, die jarenlang het herkenningsteken van de stad waren, hebt u een prachtig uitzicht op de haven, ideaal voor foto's.

Een bezoek aan de abdij is ook een van de dingen die u in februari in Marseille kunt doen. Als u op de 2e bezoekt, kunt u deelnemen aan de viering van Candlemas, een religieus feest waarbij de abdij een pelgrimstocht verwelkomt die vertrekt vanuit de haven.

U ziet dan de maagd, die voor de gelegenheid gekleed is in een groene mantel, die aan het publiek wordt voorgesteld en door de aartsbisschop wordt gezegend. Aan het einde van de ceremonie is er een zegening van de stad en een mis. Na afloop proeven de pelgrims de traditionele navettes, koekjes in de vorm van een boot, een symbolische voorstelling van de stad.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Plaats: Pl. Saint-Victor, 13007 Marseille.

Notre-Dame de la Garde

Als u uw tocht voortzet, wandelt u ongeveer 20 minuten vanaf de abdij en komt u bij de basiliek Notre-Dame de la Garde. Dit is een gebouw waarvan de waarde verder gaat dan het religieuze aspect.

Deze plek is een strategisch punt in de stad, omdat het een van de hoogste gebieden is (de heuvel is ongeveer 150 meter hoog ). Daarom was het gebied altijd bezet en fungeerde het als fortificatie om te voorkomen dat andere troepen Marseille binnenkwamen.

De bouw van de basiliek begon in 1545. Bij binnenkomst valt de imposante gevel op met een verguld beeld van de Maagd Maria. Dit beeld is een van de meest representatieve als men het over Marseille heeft.

Maak tijdens uw bezoek, of u nu kiest voor een rondleiding of het op eigen gelegenheid doet, van de gelegenheid gebruik om naar het terras te gaan en te genieten van het panoramische uitzicht op het gebouw. U kunt ook de kapellen bezoeken en de tentoonstellingen van religieuze voorwerpen en kunstwerken in de zalen van het gebouw bekijken.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Locatie: Rue Fort du Sanctuaire, 13006 Marseille.

Tuin van Colline Puget

Na het verlaten van de basiliek hoeft u slechts ongeveer 12 minuten of 1,3 kilometer te lopen om de Jardin de la Colline Puget te bereiken. Deze natuurlijke ruimte zal u verrassen met zijn steile paden. Als u erin slaagt de top te bereiken, krijgt u een prachtig uitzicht over de stad.

Hoewel het een natuurlijke ruimte is, heeft het een bouwproces ondergaan dat begon in 1801 en in 1872 kreeg het de naam die het nu heeft, omdat de buste van Pierre Puget, een belangrijke Franse beeldhouwer en schilder, erin werd geplaatst.

Ongeacht uw fysieke uithoudingsvermogen kunt u er te voet op uit trekken, want u kunt onderweg stoppen en op de schaduwrijke bankjes gaan zitten.

Als u met de kleintjes reist, kunt u dit plan opnemen onder de dingen die u in Marseille met kinderen moet doen. U vindt er namelijk een kinderspeelplaats met speciale speelplaatsen voor hen. Houdt u daarentegen van fietsen, dan kunt u deze tuin met de fiets bezoeken.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Ligging: 13007 Marseille.

Boek een van de fietstochten van Marseille

Château d'If

Château d'If| ©Jeanne Menjoule
Château d'If| ©Jeanne Menjoule

Nu is het tijd om de stad te verlaten en een boottocht van iets meer dan 20 minuten te maken naar het Château d'If, een voormalig fort en gevangenis uit 1527. Het is een voormalig fort en gevangenis uit 1527.

Hoewel het vandaag de dag een toeristische attractie is, is de waarheid dat het een sombere plek was voor duizenden mensen die er verbleven. Als u naar binnen loopt, ziet u daarom verschillende gangen, catacomben, kantoren, barakken en gevangeniscellen.

Kijk goed terwijl u loopt, want u ziet figuren die in de steen zijn gekerfd, voetafdrukken en andere inscripties met de namen van veel van de gevangenen die daar werden vastgehouden. Vergeet ook niet dat dit kasteel de gevangenis van de graaf van Monte Cristo nabootst, die in het werk van Alexandre Dumas wordt genoemd.

Als u klaar bent met uw bezoek, is het tijd om terug te keren naar de stad om naar uw hotel te gaan, uw koffers op te halen en naar de luchthaven te gaan voor uw terugreis. Natuurlijk kunt u in het centrum van de stad een restaurant bezoeken voor een diner of een aperitief.

Vervoermiddelen in Marseille

Metro van Marseille| ©Daniel Kelly
Metro van Marseille| ©Daniel Kelly

Om u te verplaatsen in de stad hebt u verschillende soorten openbaar vervoer, als volgt gegroepeerd: het busnetwerk, de tram, de metro, de veerboot en de fiets. Met elk van hen kunt u de verschillende toeristische bezienswaardigheden van Marseille bereiken.

Als u wilt, kunt u ook gebruik maken van privé-vervoer, dat voornamelijk wordt vertegenwoordigd door taxi's, maar u kunt ook een auto huren.

Om gebruik te maken van het openbaar vervoer, kunt u een enkel kaartje kopen om er een uur mee te reizen, of een kaart om het vervoer van uw keuze te gebruiken voor een periode van 24 of 72 uur. U kunt ook de rondritten met de hop on hop off sightseeingbus van Marseille maken.

Wat fietsen betreft, kunt u kiezen voor de fietsverhuurdienst van de stad, maar ook voor het huren van een particuliere dienst. In beide gevallen moet u betalen voor de tijd dat u de fiets gebruikt, die wordt geteld in uren of dagen. U kunt zich ook inschrijven voor een van de beste fietstochten in Marseille.

Marseille Toeristenkaart

MuCEM| ©Fred Romero
MuCEM| ©Fred Romero

Afhankelijk van hoeveel tijd u in de stad fietst, bespaart u veel meer geld als u de toeristenkaart gebruikt. Deze kun je online of persoonlijk (bij het toeristenbureau) kopen. Met de Citypass kunt u gebruik maken van de belangrijkste openbare vervoerssystemen zonder extra te betalen.

De kaart geeft u ook toegang tot een aanzienlijk aantal toeristische plaatsen in de stad. Zo hebt u bijvoorbeeld recht op toegang tot 15 van de beste musea van Marseille en kunt u de boottocht naar het Château d'If maken, inclusief rondleiding en toegang.

En vergeet de toeristische treinrit niet, die u kunt maken als u de kaart koopt.

Om de Citypass te gebruiken, kunt u kiezen voor de 24-uursoptie, die € 24 kost, de 48-uursoptie, die € 33 kost. Ongetwijfeld een zeer kosteneffectieve optie met veel voordelen voor elke toerist.