Marseille in 3 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

Marseille is een van de belangrijkste plaatsen in Frankrijk en heeft veel bezienswaardigheden om te ontdekken. Hier is wat je kunt zien en doen in de stad om het te ontdekken tijdens een 3-daags bezoek.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

Marseille in 3 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

Marseille zonsondergang | ©Hermenegildo Santamaria

Marseille is de op één na dichtstbevolkte stad van Frankrijk en ook een van de grootste en belangrijkste van het land, dus het lijkt een onmogelijke missie om alle bezienswaardigheden in 3 dagen te bezoeken. Maar met de juiste route en een intensieve rondreis kun je de belangrijkste bezienswaardigheden zien en genieten van een van de meest interessante en complete steden van Europa.

Onder de beste dingen om te zien en te doen om Marseille in 3 dagen te ontdekken kun je de kathedraal bezoeken, de oude haven bekijken, Le Panier bezoeken, een operavoorstelling bijwonen, het Longchamp Paleis bewonderen en een uitstapje maken naar het Château d'If, dat beroemd is omdat het door Alexandre Dumas werd genoemd in zijn roman De graaf van Monte Cristo en een van de beste rondleidingen door Marseille is.

Dag 1: Bezoek Le Panier, bezoek de kathedraal van Marseille, lunch in de oude haven, bekijk de Vieille Charité, breng de middag door in Port Antique en woon een voorstelling bij van de Opera van Marseille.

Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof
Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof

Het gebied rond de oude haven wordt beschouwd als het historische centrum van Marseille en hier bevinden zich de meeste van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, dus op de eerste dag van je rondleiding stel ik voor dat je je bezoek begint in de wijk Le Panier en vervolgens ronddwaalt langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Je kunt ook lunchen in een van de restaurants in de Oude Haven, die beroemd is om zijn visgerechten; breng de middag door in het eclectische park Port Antique, dat in een ruïnegebied ligt; en geniet 's avonds van een voorstelling in de Opera van Marseille.

Wandeling door de wijk Le Panier

Le Panier, gelegen tussen Boulevard Longchamp en de haven, is de oudste wijk van Marseille en neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis in, aangezien Napoleon Bonaparte hier met zijn gezin woonde tijdens zijn verblijf in Marseille. Le Panier is een kosmopolitische wijk, met kunstgaleries en kleurrijke straten, ideaal om te verkennen met het gezin of als je van plan bent Marseille met kinderen te bezoeken.

La Panier staat ook bekend om zijn kronkelende straatjes, gastronomie, kledingwinkels en pleinen, waaronder Les Molins, met drie 18e-eeuwse molens, en Lorette, met een oud ziekenhuis dat is omgebouwd tot een Marokkaans restaurant.

Le Panier is ook de thuisbasis van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals de kathedraal, die de volgende stop op je tour zal zijn na een wandeling door de straten van de meest pittoreske wijk, die vaak is opgenomen in de beste tours van Marseille.

Boek de beste tours van Marseille

Bezoek de kathedraal van Marseille

De kathedraal van St. Mary Major is niet alleen een van de mooiste in Frankrijk, maar ook een van de meest opvallende in Europa, omdat het Romaanse en Byzantijnse bouwstijlen combineert en ook een interieurdecoratie in marmer en porfier heeft die zeldzaam is in religieuze gebouwen.

Je kunt de kathedraal snel bereiken met de metrolijnen M1 en M2, en hoewel je de kathedraal het hele jaar door kunt bezoeken, kun je als je Marseille in augustus bezoekt getuige zijn van de Maria-processie voor het feest van Maria-Tenhemelopneming. Dit is het enige moment tijdens de viering dat de Gouden Maagd door de straten van Le Panier loopt.

Je kunt de kathedraal van Marseille gratis bezoeken tijdens een rondleiding van ongeveer anderhalf uur, tussen de gebruikelijke rij voor de ingang en de rondleiding door het centrale schip van het gebouw, dat erg groot is.

 • Prijs: De toegang tot de kathedraal is gratis.
 • Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Locatie: Place de la Mayor, Marseille.

Lunch in de oude haven

Na een rondleiding door de wijk Le Panier en een bezoek aan de kathedraal van Marseille, raad ik je aan een bezoek te brengen aan de Oude Haven, het epicentrum van het nachtleven van de stad. Het is een jachthaven waar veel boottochten vertrekken en ook een belangrijk gastronomisch centrum, met een aantal van de beste restaurants en cafés van de stad met uitzicht op de Middellandse Zee.

In de Oude Haven kun je genieten van de vis-, zalm- en kreeftenrestaurants voor de lunch voordat je de tour van de eerste dag voortzet. Vanaf Le Panier is het ongeveer 10 minuten lopen door 5 straten. Van de uitstekende restaurants raad ik 1860 Le Palais, La Nautique en Le Collins aan, die enkele van de beste zeevruchten in de stad serveren.

Restaurants in de haven werken meestal op reservering, hoewel ze 's middags meestal wel plaats hebben. Houd er rekening mee dat als je Marseille in juni of tijdens de zomermaanden bezoekt, je misschien op een tafel moet wachten.

Boek een boottocht in Marseille

Bekijk de Vieille Charité

Brouwerij| ©Tiberio Frascari
Brouwerij| ©Tiberio Frascari

Na de lunch stel ik voor dat je terugkeert naar Le Panier om de rondleiding voort te zetten en de Vieille Charité te bezoeken. Dit is een voormalig armenhuis dat bedelaars en veteranen hielp en waar nu het Museum voor Mediterrane Archeologie en het Museum voor Kunst van Afrika, Oceanië en Amerikaans Afrika zijn gevestigd.

La Vieille Charité is een bezoek waard omdat het ook een van de mooiste gebouwen in de buurt is en een van de interessantste culturele en educatieve centra van Marseille heeft, met kinderactiviteiten en een bibliotheek met kinderboeken, waardoor het een ideale gezinsactiviteit is.

La Vieille Charité heeft een toegangsprijs van ongeveer 3 euro per persoon, waarmee je toegang krijgt tot alle zalen en tentoonstellingen. Op zondag is het bezoek gratis.

 • Prijs: de toegangsprijs is ongeveer 3 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 9:00 tot 18:00 uur.
 • Locatie: 2 Rue de la Charité, Marseille.

Breng de middag door in Port Antique

Port Antique of de Tuin van de Vestiges is een park met archeologische overblijfselen van de oude haven van Marseille en is geclassificeerd als een van de Historische Monumenten van Frankrijk. Je kunt deze tuin bereiken met de bus op lijn 70 of met de metrolijn M2.

Het is een ideale plek om de middag door te brengen, want het maakte deel uit van de oude Griekse stad Massalia en omvat delen van de stadsmuur, een zoetwaterbekken, Romeinse wegplaten, de overblijfselen van drie vierkante torens en een poort die naar schatting meer dan 2000 jaar oud is.

In de Jardin des Vestiges kun je een rondleiding volgen die ongeveer 2 uur duurt en ook uitrusten in de gemeenschappelijke ruimtes van het park, voordat je verder gaat met je rondleiding.

 • Prijs: De toegang tot de tuin is gratis.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 9.30 tot 18.00 uur.
 • Locatie: 2 Rue Henri Barbusse, Marseille.

Bekijk een voorstelling in de Opera van Marseille

Om de eerste dag van je rondreis af te sluiten, raad ik je aan een voorstelling bij te wonen in de Opera van Marseille, een van de meest traditionele culturele activiteiten van de stad en ook een uniek evenement waar je het belangrijkste muzikale gebouw van de stad kunt leren kennen en ook een van de meest actieve uitgaanswijken kunt bezoeken.

De voorstellingen in de Opera van Marseille zijn het hele jaar door beschikbaar, hoewel het soms nodig is om van tevoren te reserveren, dus ik raad je aan om, als je je reisschema voor je bezoek organiseert, kaartjes voor het muziekconcert te kopen om je zitplaats zeker te stellen en last-minute verhogingen te voorkomen.

Na de voorstelling kun je genieten van de restaurants in de wijk Opéra, die in het hart van Marseille ligt en te bereiken is met de bussen van lijn 81, met de metrolijn M1 en de hop on-hop off bussen van Marseille.

 • Prijs: Tickets voor de voorstellingen kosten in eerste instantie ongeveer 25 euro per persoon.
 • Openingstijden: afhankelijk van het concert.
 • Locatie: 2 Rue Moliere, Marseille.

Dag 2: Bezoek het Palais Longchamp en de tuinen, bezoek het Musée des Beaux-Arts, lunch in de wijk Saint-Victor, bekijk Notre-Dame de la Garde en vermaak je in de bars van de Opéra

Palais Longchamp| ©Vicuna R
Palais Longchamp| ©Vicuna R

Voor de tour van de tweede dag stel ik een bezoek aan het noordelijke deel van de stad voor, inclusief het Palais Longchamp en zijn uitgestrekte tuinen. Je bezoekt ook de wijk Saint-Victor, een van de meest bohemienachtige wijken van de stad, en Notre-Dame de la Garde, een van de beroemdste religieuze gebouwen van Marseille.

Om de tweede dag van de tour af te sluiten stel ik voor dat je het nachtleven van Marseille leert kennen en daarvoor gaat er niets boven een bezoek aan de bars van de wijk Opéra, die opvalt door zijn multiculturele en gevarieerde aanbod.

Bezoek het Longchamp Paleis en zijn tuinen

Het Longchamp-paleis is een van de mooiste van de stad en heeft ook een heel bijzondere geschiedenis, want het werd gebouwd in opdracht van Napoleon, maar tegenwoordig herbergt het gebouw een permanente tentoonstelling die zijn val als keizer van Frankrijk en veroveraar van Europa analyseert.

Je kunt het Palais Longchamp bereiken met de bus op lijn 81 en met de metrolijn M1. In het complex kun je ook het Museum voor Schone Kunsten bezoeken , met de mooiste schilderijen en beeldhouwwerken uit de 16e tot 19e eeuw, en het Natuurhistorisch Museum van Marseille.

Je kunt ook de Paleistuinen bezoeken, waar vroeger een dierentuin en een botanisch museum waren, maar waar tegenwoordig geen dieren meer zijn. Het is een ideale plek om te ontspannen voordat je je rondleiding voortzet.

 • Prijs: Entree tot het Paleis en de musea kost ongeveer 8 euro per persoon.
 • Openingstijden: Dagelijks van 7:00 tot 20:00 uur.
 • Locatie: Bd Jardin Zoologique, Marseille.

Boek tickets voor de beste musea in Marseille

Lunch in de Saint-Victor wijk en bezoek de abdij

De wijk Saint-Victor is een van de meest karakteristieke wijken van de stad omdat het bekend staat om de bohemienachtige sfeer, de levensmiddelenmarkt, interieurwinkels en ook om de uitstekende restaurants en bars, waardoor het een ideale plek is voor de lunch op de tweede dag.

Je kunt Saint-Victor bereiken vanaf het Palais de Longchamp met bus 81 en met metrolijn M1. Tot de beste plekken in de buurt om te lunchen behoren Ourea, Mouné en Le Pavillon d'Argent, dat Latijns eten serveert.

Als u het meeste uit uw bezoek aan Saint-Victor wilt halen, kunt u ook een bezoek brengen aan het zeepmuseum van Marseille en de abdij, die een aanzienlijke invloed had op de hele Provence. Dit zijn twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van de wijk.

Boek een dagtrip naar de Provence

Bekijk Notre-Dame de la Garde

Basiliek Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar
Basiliek Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar

De Basiliek Notre-Dame de la Garde is niet alleen een van de beroemdste en meest bezochte religieuze gebouwen van Marseille, maar met haar schoonheid heeft ze niets te benijden op haar Parijse tegenhanger. Marseille's Notre-Dame de la Garde ligt op een piek op 150 meter boven zeeniveau en biedt een van de beste uitzichten over de stad.

Je kunt de basiliek bereiken met de bus op lijnen 49 en 55 en met metrolijn M2, en daar kun je de klokkentoren ontdekken, die wordt benadrukt door de gouden figuur van de Maagd Maria en een van de typische ansichtkaarten van de stad is.

De aantrekkingskracht van de Basiliek Notre-Dame is dat de crypte in romaanse stijl uit de rots is gehouwen en rijkelijk is versierd met mozaïeken. De klim naar de basiliek is erg steil, dus ik raad je niet aan om de klim te voet te maken.

 • Prijs: De toegang tot de basiliek is gratis.
 • Openingstijden: dagelijks van 7:00 tot 18:00 uur.
 • Locatie: Rue Fort du Sanctuaire, Marseille.

Bezoek de bars in de wijk Opéra

Opéra is de thuisbasis van enkele van de beste en drukste bars van de stad, vooral als je van plan bent Marseille in de zomer te bezoeken, dus om de tweede dag van intensieve sightseeing af te sluiten, stel ik voor dat je ontspant met een drankje in de bars van een van de mooiste wijken van de stad.

Je kunt Opéra bereiken met buslijn 81 en metrolijn M1. Van de vele bars die worden aangeboden raad ik je aan om Marengo, La Civette, Palais en Montgrand te bezoeken, dat bekend staat om zijn kenmerkende cocktails.

De meeste bars serveren ook eten, maar als je wilt kiezen voor een uitgebreider menu, vind je in de buurt ook een aantal van de beste restaurants van Marseille.

Dag 3: Bezoek het Château d'If, lunch in Thiers, bezoek de markt La Plaine, breng de middag door in Parc Borély en neem afscheid van Marseille in de bars van de oude haven

Château d'If| ©Jeanne Menjoule
Château d'If| ©Jeanne Menjoule

De derde en laatste dag van de tour zal een van de meest intense zijn, want ik stel voor een bezoek te brengen aan het Château d'If, dat op een klein eiland in de archipel van Frioul ligt en bekend staat als een van de belangrijkste decors van de roman De graaf van Monte Cristo, geschreven door Alexandre Dumas.

Eenmaal terug in de stad kun je lunchen in Thiers, de markt La Plaine bezoeken, ontspannen in Parc Borély en afscheid nemen van Marseille in de bars van de oude haven, die, zoals je inmiddels hebt gezien, een van de mooiste wijken van Marseille is.

Bekijk het Château d'If

Het Château d'If is misschien wel een van de populairste plekken in de wereldliteratuur sinds Alexandre Dumas het gebruikte als decor voor de gevangenis van de hoofdpersoon van De graaf van Monte Cristo. Maar dit fort werd ook populair gemaakt door de legendes van Markies de Sade en de Man met het IJzeren Masker.

Het Château d'If kan per boot worden bereikt tijdens een tocht van 25 minuten vanuit het oude havengebied en het duurt in totaal ongeveer 3 uur om de site te bezoeken. Je kunt ook het meeste uit je bezoek halen door de nabijgelegen eilanden te bezoeken, hoewel het kasteel de belangrijkste attractie is.

Houd er rekening mee dat als je Marseille in februari of tijdens de wintermaanden bezoekt, de temperatuur in de Middellandse Zee aanzienlijk kan dalen, zonder dat er echter grote dieptepunten worden bereikt zoals in andere delen van het vasteland van Europa.

 • Prijs: Toegang tot het kasteel kost in eerste instantie ongeveer 6 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Embarcadero Frioul If 1, Marseille.

Ga lunchen in de wijk Thiers en bezoek de markt La Plaine

Als je terugkomt van het Château d'If kun je lunchen in Thiers, een woonwijk met theaters, het Palais des Arts, de kerk Saint Vincent de Paul en tal van informele bars en restaurants in de smalle straatjes.

Je kunt Thiers bereiken met de metrolijnen M1 en M3 en de tramlijn T2. Tot de beste plekken om te lunchen behoren Le Cercle Rouge, Lacaille en La Mesa Latina, dat vaak wordt opgenomen in de beste culinaire tours in Marseille

Daarnaast kun je in Thiers ook de La Plaine Markt bezoeken, een informele markt op de Place Jean Jaures waar de inwoners van Marseille veel van hun dagelijkse benodigdheden kopen, zoals fruit, groenten, vlees en decoratieve artikelen.

Boek de beste culinaire tours in Marseille

Breng de middag door in Parc Borély

Borély Park| ©Corinne PACA
Borély Park| ©Corinne PACA

Het Borély-park is een van de grootste parken van de stad en ook een van de mooiste, met zijn botanische tuin en miniatuurreplica van de basiliek Notre-Dame de Garde. Je kunt dit park gebruiken om uit te rusten voordat je de derde dag van de tour afmaakt.

Om bij het Borély Park te komen kun je de buslijnen 44 en 83 en de metrolijn M3 nemen of je kunt het bezoeken met een van de beste fietstours in Marseille, omdat sommige het in hun route opnemen.

In Borély kun je ook wandelen over de paden, de vijvers bezoeken en als je Marseille in de lente bezoekt, kun je de tuinen in bloei zien staan.

 • Prijs: De toegang tot het park is gratis.
 • Openingstijden: Dagelijks van 6:00 tot 21:00 uur.
 • Locatie: Au. du Parc Borély, Marseille.

Neem afscheid van Marseille in de bars van de oude haven

Als je het einde van deze intensieve rondleiding hebt bereikt, is er niets beters dan je bezoek af te sluiten en afscheid te nemen van de stad in de bars van de Oude Haven, die een van de drukste uitgaansgebieden van Marseille heeft.

Je kunt de Oude Haven bereiken met de buslijnen 44 en 83, de metrolijn M3 of de hop-on-hop-off sightseeingbussen van Marseille. Een paar van de beste plekken om iets te drinken zijn Vertigo, The Shamrock, Bar de la Marine en Little Temple Bar.

Voordat je afscheid neemt van de stad, stel ik voor dat je de tijd neemt om rond de haven te wandelen, verlicht door de nachtverlichting, om in de stilte van de nacht over de Middellandse Zee uit te kijken en Marseille en al haar attracties te gaan missen.