Beste dingen om te doen in Marseille

Marseille heeft veel te bieden voor alle reizigers. Als je niets wilt missen in deze stad, bekijk dan deze lijst met must-sees!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

12 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Marseille

Marseille gezien vanuit de haven | Vista del puerto de Marsella |© Jo Kassis

Marseille, de hoofdstad van de Provence, is een van de oudste steden van Frankrijk. Met een interessant historisch en cultureel erfgoed en een prachtige natuurlijke omgeving is Marseille een heerlijk uitje voor elk moment van het jaar - bekijk deze 10 dingen om te doen en te zien in Marseille tijdens uw vakantie!

1. Maak een boottocht naar het Nationaal Park Les Calanques

Nationaal Park Les Calanques| ©Hugo Vidal
Nationaal Park Les Calanques| ©Hugo Vidal

Over uitstapjes gesproken, de Provence is de perfecte regio voor ontdekkingsreizigers.

Als u op zoek bent naar dromerige landschappen , is een van de must-visits in Marseille het Nationaal Park Les Calanques, gelegen op enkele kilometers van de stad. Hier vindt u kleine baaien met turquoise water, verborgen tussen witte kliffen die de kustlijn afbakenen en u sprakeloos zullen maken.

Dankzij de schoonheid van de landschappen en de zeebodem is Les Calanques uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Zuid-Frankrijk. Er zijn verschillende manieren om dit natuurpark te ontdekken:

  • Als u een wandelliefhebber bent , kunt u de GR-98 route van Marseille naar Cassis lopen. Het is een lange en zware wandeling, maar de uitzichten die je onderweg ziet zijn de moeite waard.
  • Mijn favoriete optie: je kunt Les Calanques ook vanaf het water leren kennen door een tochtje te maken met een plezierboot. Naar mijn mening is dit de beste manier om een ontspannen dag in Marseille door te brengen terwijl je in contact bent met de natuur en geniet van het prachtige uitzicht op de Middellandse Zee. In mijn artikel Bezoek het Nationaal Park van de Calanques vanuit Marseille vertel ik je alle mogelijkheden voor een rondvaart in de Calanques. Mis het niet!

Boek een cruise naar Les Calanques vanuit Marseille

2. Slenter door de oude haven van Marseille

Oude haven| ©Pat Guiney
Oude haven| ©Pat Guiney

Het hart van de stad is de Oude Haven, een van de belangrijkste in het Middellandse Zeegebied sinds de Grieken Marseille 2600 jaar geleden stichtten. Ik vind het fascinerend om hier rond te lopen, want er zijn niet veel havens in Europa met zo'n lange levensduur die nog steeds in bedrijf zijn.

Tegenwoordig dient het als jachthaven en is het omgeven door enkele van de meest interessante toeristische attracties, zoals Fort Saint Jean, Fort Saint Nicolas, de MuCem of het Palais du Pharo.

De oude pakhuizen waar ooit de goederen die in de haven werden verhandeld werden opgeslagen, hebben plaatsgemaakt voor restaurants en cafés met terrassen die uitkijken op de zonsondergang over zee. Wat dacht u ervan om bij een van hen te gaan zitten voor de beste bouillabaisse van Frankrijk of een glas pastis, de lokale drank op basis van anijs?

Het is een geweldige plek om te ontspannen, te kijken naar het landschap en de lokale bevolking die langsloopt of de vangst van de dag naar de kade brengt. Hoewel de Nieuwe Haven de Oude Haven heeft overgenomen in termen van havenhandel in Marseille, is visserij nog steeds een manier van leven voor veel Marseillais en het is nog steeds mogelijk om boten hier te zien aankomen na een lange dag op zee.

Kortom, de Oude Haven van de stad is een levend stuk van haar geschiedenis en een van de beste rondleidingen door Marseille neemt u mee om deze te ontdekken.

3. Bezoek de forten van Saint Jean en Saint Nicolas

Fort Saint Jean| ©Tiberio Frascari
Fort Saint Jean| ©Tiberio Frascari

De oude haven van Marseille wordt verdedigd door twee imposante forten die een tweeling lijken, maar dat niet zijn, omdat ze voor verschillende doeleinden zijn gebouwd. Toch maken beide al eeuwenlang deel uit van het landschap van de stad en zijn nu twee belangrijke toeristische attracties.

Fort Saint Jean

Saint Jean is het oudste fort en werd gebouwd door de Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem in de 12e eeuw tijdens de kruistochten.

Het werd oorspronkelijk gebruikt als vertrekpunt voor troepen om het Heilige Land te bereiken, maar door de geschiedenis heen werd het ook gebruikt als gevangenis tijdens de Franse Revolutie en als munitiedepot tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig is het een van de meest bezochte monumenten van Marseille en is het via een loopbrug verbonden met het MuCem (Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen). Het uitzicht op de haven van Marseille vanaf hier is een waar wonder.

Fort Saint Nicolas

Er tegenover ligt het Fort Saint Nicolas, een ander fort dat koning Lodewijk XIV liet bouwen om Marseille te verdedigen tegen indringers en lokale opstanden.

Tijdens de Franse Revolutie werd het fort afgebroken, maar later herbouwd om een structuur voor de verdediging van de stad te behouden.

Als u tijdens uw reis wilt genieten van een buitengewoon uitzicht op Marseille en zijn baai, aarzel dan niet en beklim de wallen van het fort voor een paar perfecte foto's!

4. Bezoek MuCem (Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen)

MuCem| ©Fred Romero
MuCem| ©Fred Romero

Zonder de Oude Haven te verlaten, na een bezoek aan de forten van Marseille en aan de zee, vindt u een van de interessantste musea van Marseille, het MuCem, een plek die is ontstaan als eerbetoon aan de Middellandse Zee en de beschavingen die daar omheen zijn ontstaan.

Als enige museum gewijd aan de rijke mediterrane culturen van beide oevers is het een bezoek meer dan waard. Als u gepassioneerd bent door archeologie en geschiedenis, kunt u uw hart ophalen. Er zijn verschillende redenen waarom ik een bezoek aan het MuCem aanbeveel:

  • Ten eerste voor de collecties en de aard van de instelling zelf. De zalen herbergen een miljoen werken, documenten en voorwerpen over archeologie, antropologie, geschiedenis en kunstgeschiedenis, die een uiterst merkwaardige reis door de tijd vormen. Je hebt minstens een halve dag nodig om het goed te bekijken.
  • Ten tweede voor de hedendaagse architectuur van het door Rudy Ricciotti ontworpen gebouw dat in schril contrast staat met de traditionele architectuur van het gebied en het landschap heeft getransformeerd.
  • Ten derde voor het adembenemende uitzicht op de oude haven van Marseille en de Middellandse Zee vanaf de verhoogde loopbruggen van het museum. Ook voor zijn prachtige tuinen, waar ik u een aangename wandeling door aanbeveel.
  • Ten slotte omdat het MuCem een zeer interessante ruimte is voor de uitwisseling van ideeën, voor de verspreiding van kennis en voor de erkenning van verschillende culturen.

Isabel's Traveller Tip Als u gewoon wilt genieten van het uitzicht op de MuCem en zijn tuinen, is de toegang elke dag gratis. En op de eerste zondag van elke maand hoef je ook niets te betalen.

5. Wandel door de hipsterwijk Le Panier

La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari
La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari

Naast de loopbrug die het MuCem met het Fort Saint Jean verbindt, is er nog een die het verbindt met de wijk Le Panier, de oudste van Marseille en die de bijnaam "het kleine Montmartre van Marseille" heeft gekregen.

Als u deze oversteekt, komt u in een schilderachtige wijk op een heuvel, die van een van de meest bescheiden wijken van de stad in de 17e eeuw is uitgegroeid tot een van de meest trendy wijken van dit moment, dankzij de kunstgaleries, vintage kledingwinkels, uitnodigende terrassen en stadsmuurschilderingen.

Wat ziet u in Le Panier?

Waag u in de labyrintische, geplaveide straten van Le Panier om de hippe, multiculturele essentie van deze schilderachtige wijk van Marseille te proeven. Wandel de helling op van de oude haven naar het hoger gelegen gebied waar de Griekse agora stond in de 3e eeuw voor Christus!

Onderweg kom je charmante pleinen tegen zoals Les Molins (waar je de laatst overeind staande molen kunt zien die zijn naam aan de plek heeft gegeven), Place Lenche (vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de haven) of Place Treize Cantons (vanwaar je de Vieille Charité kunt zien, het meest prominente monument in Le Panier, dat ooit een hospice was en waar nu verschillende culturele instellingen zijn gevestigd).

Ik kan u ook een fietstocht door deze wijk van Marseille aanraden. U ziet er ook oude huizen, kleine kerkjes, ambachtelijke winkels, chocoladewinkels en bakkerijen waar u in de verleiding zult komen om enkele van de plaatselijke zoetigheden te proberen.

E r is echter niets beter om een rondleiding door Le Panier af te sluiten dan een wijntje te drinken in een van de levendige bars, de ontspannen mediterrane sfeer van Marseille op te snuiven en te proosten op uw reis. (Voor meer over de gastronomie van Marseille, bezoek ons artikel over De beste culinaire rondleidingen in de stad. Travelertip van Isabel Als u op zoek bent naar een origineel souvenir, kunt u authentieke Marseillezeep kopen bij La Grande Savonnerie in de wijk Le Panier.

6. Laat u verrassen door de basiliek Notre Dame de la Garde

Notre Dame de la Garde| ©Maxence
Notre Dame de la Garde| ©Maxence

Ten zuiden van de Oude Haven staat een van de belangrijkste monumenten van Marseille: Notre Dame de la Garde.

Ondanks zijn imposante uiterlijk en wat veel mensen denken, is deze tempel geen kathedraal maar een Romaans-Byzantijnse basiliek die een oude middeleeuwse kapel uit het begin van de 13e eeuw verving.

U kunt er naar toe lopen, maar als u er sneller wilt komen en uzelf de moeite van het bergop lopen wilt besparen , raad ik u aan bus 60 of het toeristentreintje langs de kust te nemen. Zo kunt u andere bezienswaardigheden van Marseille bekijken en bent u in een mum van tijd bij het heiligdom. Elke route van de sightseeingbus van Marseille brengt u naar de Notre Dame.

Waarom deze kerk bezoeken?

De Notre Dame de la Garde lijkt me een onmisbaar bezoek aan de stad. Enerzijds vanwege haar artistieke schoonheid, waar polychrome stenen, vergulde ornamenten en mozaïeken gestalte geven aan een prachtig monument. Anderzijds omdat er op de heuvel van La Garde een spectaculair panoramisch uitzicht is over heel Marseille, van de zee en de eilanden tot de bergen, waarbij de enorme uitgestrektheid van de stad zichtbaar is.

Als u de kans krijgt, raad ik u aan naar de basiliek van Notre Dame de la Garde te gaan bij zonsondergang, wanneer het zonlicht de muren van de kerk een prachtige oranje kleur geeft en het beeld van de Maagd Maria, dat boven op de klokkentoren staat, helder schijnt, alsof het een spiritueel baken is. Het is een magisch moment.

7. Ontdek de angstaanjagende gevangenis van het Château d'If

De gevangenis van het Château d'If| ©Guilhem Vellut
De gevangenis van het Château d'If| ©Guilhem Vellut

Als het mooi weer is en de zee kalm, kunt u niet missen een boot te nemen naar het eiland If, in de baai van Marseille. Dit is de plaats van een 16e-eeuws fort dat de schrijver Alexandre Dumas inspireerde tot de gevangenis in zijn beroemde roman "De graaf van Monte Cristo".

Hoewel het Château d'If werd gebouwd in opdracht van koning François I om de haven van Marseille te beschermen, werd het jaren later ook gebruikt als gevangenis zoals beschreven in de roman.

Door zijn ligging maakte het ontsnappingen moeilijk en is het vergeleken met de beroemde Alcatraz gevangenis.Vandaag kunt u de oude kerkers van het Château d'If bezoeken, de verhalen horen van de beroemdste gevangenen en genieten van het uitzicht op de kustlijn van Marseille vanaf de top van zijn torens en kantelen.

Deze excursie naar het raadselachtige fort in de baai van If is een van de beste boottochten in Marseille.

8. Bezoek aan de abdij van Saint-Victor

Abdij van Saint-Victor| ©cemaxx
Abdij van Saint-Victor| ©cemaxx

Een van de oudste gebouwen van Marseille en een schat aan Romaanse architectuur is de Abdij van Saint Victor.

Opgericht in de 5e eeuw na Christus op de resten van een oude Griekse necropolis en in de buurt van het graf van de gemartelde heilige naar wie het is genoemd, is het nu een belangrijk bedevaartsoord voor de Fransen, vooral op 2 februari, tijdens het religieuze feest van Candlemas. Als uw reis naar Marseille samenvalt met dit feest heeftu de gelegenheid om de processie naar de abdij van Saint Victor te zien, een voorbeeld van lokale folklore.

Zo niet, geen nood want de geschiedenis van deze plek, de architectuur en de legendes die haar omringen maken het ook een bezoek waard. Aan de buitenkant ziet dit klooster eruit als een versterkt kasteel, met verschillende torens en een muur, maar ik zou zeggen dat het meest verbazingwekkende binnenin te vinden is.

Hier ziet u de catacomben waar de heilige Lazarus en de heilige Maria Magdalena worden vereerd, de grot van de heilige Victor, de crypte en de kerk. U kunt ook enkele oude sarcofagen zien, zowel heidense als christelijke. Dit is het geval met de kist van de heilige Cassianus, die in 1965 werd ontdekt.

Zin in navetten voor een hapje?

Na uw bezoek aan de abdij van Saint Victor raad ik u aan om naar de oudste bakkerij van Marseille te gaan, Le Four à Navettes (136 Rue Sainte), vlakbij het klooster.

Hier worden de navettes gebakken, een zeer typisch koekje van de stad waarvan de bootvorm verwijst naar de legende van de "Heilige Maria's" (Maria Salomé, Martha, Maria Magdalena) en de heilige Lazarus, die vanuit het Heilige Land per boot naar de kust van Marseille kwamen om deze te evangeliseren.

Dit snoepje is nauw verbonden met de abdij van Saint-Victor, want op eerste kerstdag, na de processie, kopen de inwoners van Marseille meestal hier hun navettes om er met de familie van te genieten. Het is een heel origineel cadeau om mee naar huis te nemen. Ik weet zeker dat uw geliefden er ook van zullen houden!

9. Neem een paar foto's op de Boulevard Longchamp

Paleis van Longchamp| ©Fred Romero
Paleis van Longchamp| ©Fred Romero

Een wandeling over de Boulevard Longchamp is een van de must-do dingen om te doen in Marseille tijdens een reis. Een laan met negentiende-eeuwse gebouwen, bekroond door een prachtig paleis dat ontworpen lijkt om het decor te vormen voor enkele van de mooiste foto's die u ooit in de stad zult maken, maar in werkelijkheid was het doel ervan heel anders.

De oorsprong van het Longchamp-paleis houdt verband met de problemen met de drinkwatervoorziening waarmee Marseille eeuwenlang te kampen had.

In het midden van de 19e eeuw werd een kanaal aangelegd om water van een nabijgelegen rivier naar de stad te vervoeren en om het succes van het project te vieren, werd dit prachtige paleis met zijn barokke en monumentale uitstraling aan het einde van de boulevard gebouwd. In dit gebouw zijn nu het Museum voor Natuurlijke Historie (rechts) en het Museum voor Schone Kunsten (links) gevestigd, maar het middelpunt van de aandacht is ongetwijfeld deprachtige barokke fontein in het midden van de halfronde zuilengalerij die de twee vleugels van het Longchamp-paleis en de omliggende tuinen met elkaar verbindt.

Een ware hymne aan het water, de natuur en de overvloed die de komst van het water met zich meebrengt. Tip van Isabel Als u het paleis van Longchamp van binnen wilt zien, neem dan de Marseille City Pass, want de toegang tot beide musea is inbegrepen.

10. Bekijk de indrukwekkende kathedraal van Marseille

Kathedraal van Marseille| ©Geoff Livingston
Kathedraal van Marseille| ©Geoff Livingston

Tot slot en ter afsluiting van deze lijst van bezienswaardigheden in Marseille is er de kathedraal van Marseille.

D e enige in zijn soort in Frankrijk, met uitzicht op zee en gelegen aan de ingang van de haven, op een steenworp afstand van de MuCem en Fort Saint Jean. Gebouwd in Byzantijnse stijl, is het de enige kathedraal in het land gebouwd in de 19e eeuw, hoewel de fundamenten dateren uit de 12e eeuw.

Waarom de kathedraal van Santa Maria Maggiore bezoeken?

Er zijn veel kerken in de stad, maar deze kathedraal is een icoon voor de inwoners van Marseille. Het is namelijk een tempel die indruk maakt door zijn omvang. In feite is het een van de grootste kathedralen ter wereld en in die zin doet de Sint Maria Maggiore sterk denken aan de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan.

Deaanblik van deze majestueuze toren boven de haven van Marseille is een onvergetelijk gezicht voor de reiziger. De koepels zijn al van verre te zien en de versiering van de muren, met de kenmerkende zwarte en groene stenen, vormen een patroon van strepen dat vanaf elk punt in de stad onmiddellijk herkenbaar is.

De ingang, geflankeerd door twee klokkentorens, is spectaculair, evenals de architectuur van het interieur dat gebruik maakt van Byzantijnse arcades, Venetiaanse mozaïeken, Carrara-marmer en Tunesische onyx. Een wonder!Mijn advies voor een bezoek aan de kathedraal van Marseille is om voldoende tijd te nemen om ervan te genieten en elk detail in stilte te observeren, met bewondering voor de grote harmonie en toewijding aan het goddelijke die de sfeer doordringt.

Plan uw reis naar Marseille

Om u te helpen uw reis naar Marseille te plannen, is hier een lijst met routes met de beste dingen om te doen in de stad, afhankelijk van de lengte van uw reis:

En als u nog steeds niet zeker weet wanneer u moet reizen, hebben we ook deze gidsen samengesteld met de beste dingen om te doen in verschillende tijden van het jaar:

Tot slot, misschien bent u ook geïnteresseerd in de beste activiteiten om te doen met kinderen in Marseille of dit andere artikel over Hoe kom ik van Marseille naar Avignon, een andere sterk aanbevolen stad in de Côte d'Azur die u misschien wilt bezoeken tijdens uw reis naar Marseille.