10 dingen om in juni in Marseille te doen

Juni is de maand die de overgang markeert tussen lente en zomer en is tegelijkertijd het begin van het hoogseizoen voor het internationale toerisme. Daarom breng ik u verschillende plannen om tijdens deze maand van Marseille te genieten.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minuten lezen

10 dingen om in juni in Marseille te doen

Oude haven van Marseille | ©Christopher Kimble

De beste dingen om te zien en te doen in Marseille veranderen voortdurend gedurende het jaar en dat is heel logisch, want de culturele agenda is in de winter zeker niet dezelfde als in de zomer. Tegelijkertijd is er het feit dat juni een heel bijzondere maand is om deze Zuid-Franse stad te bezoeken, vooral omdat het weer dan gunstig is en de toeristenstroom nog gematigd is.

Daarom raad ik u aan om deze compilatie van plannen, activiteiten en sites die ik voor u heb georganiseerd te lezen. Want elk van deze presenteren zich als uitstekende entertainment alternatieven over wat te zien en te doen in Marseille tijdens de maand juni.

1. Neem deel aan de activiteiten van de Wereldmuziekdag

Concert| ©Tigrane Dirad
Concert| ©Tigrane Dirad

Het Fête de la musique vindt plaats op 21 juni . Dit festival valt samen met de zomerzonnewende en viert wat wereldwijd bekend staat als de internationale dag van de muziek. Dit is een heel bijzondere datum voor de Fransen, want overal in het land worden gratis en volledig openbare evenementen georganiseerd in de belangrijkste theaters, maar ook op pleinen, in parken en bij culturele instellingen.

Marseille is duidelijk geen uitzondering op deze regel en het is dan ook gebruikelijk dat de stad een jaarlijks wisselend programma organiseert met een reeks concerten in een groot aantal muziekgenres om een zo divers mogelijk publiek aan te trekken.

U moet ook weten dat dit een van de leukste dingen is om te doen met kinderen in Marseille, om het simpele feit dat er niet alleen klassieke muziekconcerten zijn, maar ook dans-, kunst- en theaterevenementen. Allemaal proberen ze muziek op een zo didactisch en interactief mogelijke manier te integreren.

Bekijk de leukste rondleidingen in Marseille

2. Kom tijdens de Roland Garros dagen genieten van een sessie Beach Tennis

Roland Garros-toernooi| ©The Tennis Guru
Roland Garros-toernooi| ©The Tennis Guru

Tennis is een zeer belangrijke sport voor de Europese samenleving in het algemeen en tijdens de maand mei en de maand juni vindt een van de belangrijkste toernooien ter wereld plaats. Het is de Roland Garros, een officieel toernooi dat deel uitmaakt van de Grand Slam. Het wordt al sinds de 19e eeuw georganiseerd onder auspiciën van de Franse tennisbond en is uiterst belangrijk voor de sportieve identiteit van dit land.

Een van de leukste dingen om te doen tijdens de maand juni in een stad als Marseille is dus een eenvoudig bezoek aan de verschillende tennisbanen op de Prado-stranden om een biertje te drinken en te genieten van een partijtje strandtennis terwijl de bars de laatste wedstrijden van dit belangrijke toernooi in de wereld van het internationale tennis uitzenden.

U zult zeker een uiterst gastvrije sfeer aantreffen, aangezien de mensen al beginnen te genieten van deze stadsstranden vanwege de hoge temperaturen van deze maand. Temeer daar het hele land dit evenement als een echt feest beschouwt dat Frankrijk een paar dagen in de schijnwerpers zet en Beach Tennis een geweldige sport is om met de plaatselijke bevolking te vieren.

U moet ook weten dat als u dit plan wilt aanvullen met een andere activiteit die u een sportieve ervaring in eerste persoon laat beleven, u kunt deelnemen aan een van de beste fietstochten in Marseille waarmee u in de kortst mogelijke tijd zoveel mogelijk wijken van de stad kunt bezoeken.

3. Geniet van een openluchtbioscoop dankzij Ciné Plein-Air Marseille

Openlucht bioscoop| ©Jerry Miller
Openlucht bioscoop| ©Jerry Miller

Dit festival, dat de Europese trend volgt om van de zomer te genieten van openluchtfilms, loopt van half juni tot september. Als u in deze maand in de stad aankomt, kunt u dus genieten van de eerste voorstellingen van Ciné Plein-Air Marseille, die op verschillende dagen van de week plaatsvinden op openbare pleinen en in parken in de stad.

Dit is een van de leukste dingen om te doen in Marseille tijdens de zomer, want de voorstellingen zijn volledig gratis voor het publiek en de films zijn van hoge kwaliteit. Het is dus een manier om op een heel andere manier van de stedelijke ruimte van deze metropool te genieten, die geschikt is voor mensen van alle leeftijden.

Het is ook een favoriete activiteit voor jonge inwoners die het begin van de Franse schoolvakanties in juni aangrijpen om naar de bioscoop te gaan in de open lucht.

4. Ga winkelen op een openluchtmarkt

Marché des Capucins| ©Dimitri Devuyst
Marché des Capucins| ©Dimitri Devuyst

Als het gaat om buitenactiviteiten in juni, mag u de kans niet missen om te gaan winkelen op de markten van de stad. Deze zijn er in overvloed in verschillende wijken van het oudste deel van Marseille, waaronder Le Panier met zijn steile, smalle straatjes.

De Quai des Belgues is ook een geweldige plek als u het openlucht winkelen van Marseille wilt ervaren, want daar is een vismarkt die zeer vermakelijk en interessant voor u kan zijn. Een andere aanrader is de Marché des Capucins vanwege het oosterse karakter dat direct geïnspireerd is op de Arabische souks die vanwege het havenkarakter een directe band hebben met de geschiedenis van deze stad. U vindt het in het hart van de boheemse wijk Noailles.

In ieder geval moet u weten dat als u deze markt in juni bezoekt , de toestroom van toeristen veel minder groot is. Dat betekent niet dat het geen goede keuze meer is om in augustus of september dingen te doen in Marseille, maar juni is zeker een veel geschikter maand voor deze toeristische ervaring.

5. Aarzel niet om naar het Montpellier Danse festival te gaan

In Montpellier| ©Jean-Marc Bilquez
In Montpellier| ©Jean-Marc Bilquez

Montpellier is een andere geweldige stad aan de Franse mediterrane kust en ligt op ongeveer twee uur treinen van Marseille. Een bezoek in juni kan een goed idee zijn, omdat het dan minder druk is dan in andere zomermaanden. U kunt ook genieten van het Montpellier Danse festival .

Dit is een evenement dat plaatsvindt tussen half juni en juli, georganiseerd door het stadsbestuur van Montpellier. Het is bedoeld om de ontwikkeling van hedendaagse dans in allerlei openbare ruimtes in de stad te stimuleren.

Het is nu een veel diverser evenement, met verschillende dansvormen uit de hele wereld gedurende de 15 dagen die het duurt. Het evenement trekt ook getalenteerde choreografen uit de hele wereld aan en hoewel het overal in de stad speciale activiteiten heeft, wordt het meestal gehouden in het hart van de oude stad in het voormalige klooster van de Ursuline nonnen.

Het schema van de activiteiten verandert elk jaar. Het is zeker een leuk evenement voor wie een vierdaagse reis naar Marseille maakt, want op de vierde dag heeft u misschien nog genoeg tijd om naar Montpellier te reizen en terug te keren voor een laatste Marseillaise-diner.

6. U kunt naar het Internationaal Festival van de Lyrische Kunst gaan

In Aix-en-Provence| ©Ste 4416
In Aix-en-Provence| ©Ste 4416

Als het idee om Marseille voor een paar uur te verlaten u nog steeds interessant lijkt, mis dan niet een ander geweldig evenement dat in de maand juni rond Marseille plaatsvindt. Dit is een festival gewijd aan de lyrische kunsten en het wordt georganiseerd in de nabijgelegen gemeente Aix-en-Provence.

Tijdens het festival, dat gewoonlijk plaatsvindt tussen eind juni en begin juli, zijn er allerlei evenementen die verband houden met lyrische muziek en de podiumkunsten die er deel van uitmaken. Daarom zijn er opera's, concerten en toneelstukken die plaatsvinden in enkele van de belangrijkste culturele gebouwen van deze stad, zoals het Théâtre de l'Archevêché, het Grand Théâtre de Provence en het Théâtre du Jeu de Paume.

Tegelijkertijd is het idee om enkele van de concerten van dit festival bij te wonen, die meestal gratis zijn, heel handig voor degenen die geïnteresseerd zijn in deelname aan enkele van de beste excursies in de Provence vanuit Marseille. Vooral omdat deze stad een van de meest pittoreske van de regio is en tegelijkertijd een van de dichtstbijzijnde van de grote metropool Marseille.

7. Maak van de gelegenheid gebruik om Les Calanques te bezoeken

Nationaal Park van Les Calanques| ©travelmag.com
Nationaal Park van Les Calanques| ©travelmag.com

Om van echte natuurlijke bezienswaardigheden te genieten, is het echter niet nodig om de metropool Marseille te verlaten. Een van de aantrekkelijkste plekjes van de Franse Middellandse Zee ligt namelijk slechts een paar kilometer ten zuiden van de stad, en dat is het Nationaal Park Des Calanques.

Deze plek is een rivier met turquoise wateren die lijken op de Noorse fjorden en het product zijn van een geologische formatie die perfecte baaien creëert waar de inwoners van Marseille en de toeristen de hele zomer van kunnen genieten.

In dit geval moet u weten dat het een van de beste dingen is om tijdens de maand juni in deze stad te doen, om het simpele feit dat het een goede ontsnapping is aan de hitte die halverwege deze maand begint en de toestroom van toeristen minder groot is dan de rest van de zomer. Bovendien is Les Calanques een van de typische stopplaatsen voor de beste boottochten in Marseille.

8. Aarzel niet om de plaatselijke gastronomie te ontdekken

Bouillabaisse eten| ©geometricsprocket
Bouillabaisse eten| ©geometricsprocket

Het beste van de lokale gastronomie ontdekken is een andere geweldige manier om te genieten van uw bezoek aan Marseille tijdens de maand juni. In veel van de populairste restaurants van de stad zijn nog tafels beschikbaar die voor u toegankelijk zijn zonder dat u ver van tevoren hoeft te reserveren of lange wachttijden aan de deur heeft.

Juni is eigenlijk de beste maand van de zomer om deel te nemen aan de beste culinaire tours in Marseille, omdat u dan nog steeds de markten en restaurants kunt verkennen zonder dat u te maken krijgt met de drukte van de toeristen.

Waardeer ook het feit dat juni staat voor de overgang tussen lente en zomer. Dit betekent dat veel ingrediënten die tijdens het warmste seizoen van het jaar schaars zijn, nog steeds toegankelijk zijn voor de topkoks van de stad om mee te experimenteren.

9. Maak een architecturale rondleiding door de stad

Haven van Marseille| ©kbxxus
Haven van Marseille| ©kbxxus

Ook een architectuurrondleiding door Marseille is in juni veel gunstiger dan in de rest van het jaar. Dit komt door het simpele feit dat de toeristische vraag groot genoeg is voor dit soort activiteiten. Het is ook te wijten aan het feit dat, aangezien het het begin van de studentenvakantie is, dit soort plannen overal in de stad in overvloed aanwezig zijn voor universiteitsstudenten, toeristen en jongeren die geïnteresseerd zijn in architectuur.

Er zij op gewezen dat de oude haven van Marseille samen met de moderne constructies die eromheen zijn ontwikkeld, een van de interessantste stadspanorama's van het hele Franse Middellandse Zeegebied vormen. Bovendien kunt u in de hele stad genieten van de grote werken van een van de grote exponenten van de stedenbouw in dit land, Le Corbusier.

Dus als u geïnteresseerd bent in architectuur, mag u dit soort plannen niet missen, vooral omdat u weet dat ze deel uitmaken van de beste rondleidingen in Marseille.

10. Ga naar andere stranden in de regio

Strand van Marseille| ©Janene
Strand van Marseille| ©Janene

Tegen de maand juni wordt de hitte al sterker gevoeld in heel Marseille en als de stranden van de stad onvoldoende blijken te zijn, kunt u een uitstapje maken naar het westen of het oosten om het beste van de Franse Middellandse Zee te blijven ontdekken. De baaien tussen Marseille en Nice zijn een goed alternatief, maar ook de zandstranden van Occitane zijn een prima manier om te ontsnappen aan de hitte die deze tijd van het jaar kenmerkt.

Het beste van dit alles is dat een bezoek aan een kustplaats in de buurt van Marseille om de stranden te verkennen in een paar uur kan worden gedaan dankzij het uitstekende Franse spoorwegnet. Het ligt ook geografisch heel dicht bij elkaar.

Temperaturen in Marseille in juni

Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof
Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof

Gedurende de hele maand juni geniet Marseille nog steeds van temperaturen die als vrij aangenaam kunnen worden beschouwd, want de maximumtemperaturen liggen meestal rond de 32 °C, terwijl de minimumtemperaturen nog boven de 20 °C kunnen blijven.

Het aantal toeristen in Marseille in juni

Kust van Marseille| ©Alexey Komarov
Kust van Marseille| ©Alexey Komarov

Het aantal toeristen in Marseille in juni is een van de grote voordelen van een bezoek aan deze stad tijdens deze maand in vergelijking met de rest van de zomer. In juli en augustus komen er veel meer bezoekers en dat bemoeilijkt het genot van veel toeristische diensten.

Prijzen in Marseille in juni

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Er is niet veel verschil tussen de prijzen in Marseille in juni en de rest van de zomer. Tenminste voor die activiteiten en diensten waar geen grote vraag naar is en die geen relatief beperkt aanbod hebben.

Een bezoek aan Marseille in de maand juni is echter veel duurder dan een bezoek in een herfstweek of zelfs een vroege lenteweek.

Wat moet u inpakken voor een bezoek aan Marseille in juni?

Bagage| ©tookapic
Bagage| ©tookapic

In de maand juni moet u een goede zonnebrandcrème in uw koffer stoppen om te voorkomen dat u een zonnesteek oploopt. Maar bovenal moet u voldoende ademende kleding meenemen, want dit is een stad waar u veel zult wandelen en het is belangrijk om koel te blijven om grote ongemakken door de maandtemperaturen te voorkomen.