Beste culinaire tours in Marseille

Marseille valt op door zijn kathedraal en de bezienswaardigheden van zijn historische centrum, maar het heeft ook een rijke gastronomische rijkdom waarvan je kunt genieten tijdens verschillende rondleidingen om de smaken te ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Beste culinaire tours in Marseille

Kleine markt van Marseille | ©Alain Rouiller

Marseille is een van de grootste steden van Frankrijk en ook een van de culturele epicentra van het land, met zijn religieuze toerisme, kunstmusea en een breed scala aan attracties in de hele stad, maar het heeft ook een schat aan gastronomische hoogstandjes te bieden, wat typisch is voor de Provence.

Een van de beste dingen om te zien en te doen in Marseille is een gastronomische wandeltour door de verschillende delen van de stad, van de oude stad tot Saint-Victor en van Le Panier tot Provence tot de lokale markten en multiculturele restaurants, die je kunt ontdekken tijdens de beste rondleidingen in Marseille.

1. Gastronomische wandeling door het historische centrum van Marseille

Eten in Marseille| ©guille1966ar
Eten in Marseille| ©guille1966ar

Een van de beste manieren om een plaats te leren kennen is om je smaakpapillen te verwennen met de lokale gerechten en Marseille is een ideale plek voor deze oefening, waarbij de traditie van lokale smaken wordt gecombineerd met de gastronomische rijkdom die de multiculturaliteit van de stad biedt. Tijdens deze wandeling door de oude stad leer je de beste restaurants, bars en tavernes kennen terwijl je door de smalle geplaveide straatjes dwaalt.

Tijdens deze rondleidingen proef je de populaire navettes, koekjes in de vorm van een boot die al meer dan 500 jaar oud zijn, de rotsvissoep bekend als bouillabaisse, lokale kazen en chocolade van Marseille. Je kunt ook kiezen voor de botarga de Martigues, een exclusief gerecht op basis van kaviaar, vergezeld van Marseillewijn of citroendrankjes.

Tussen de proeverijen door leer je ook over de verhalen van de oude stad, zoals de legende van de Torre del Mangia, die zijn naam ontleent aan de eerste bewaker, die geobsedeerd was door eten, en je leert over de avonturen van de man met het ijzeren masker, het mysterieuze Franse personage dat enkele jaren in Marseille woonde.

Tijdens de rondleiding zie je ook de voorgevel van de kathedraal Saint-Marie Major, die gotische en romaanse stijlen combineert en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Marseille is, samen met de musea van het religieuze complex.

Interessante details

 • Prijs: deze rondleidingen kosten ongeveer 35 euro per persoon voor volwassenen en 25 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, inclusief proeverijen en de hulp van een lokale gids.
 • Duur: ongeveer anderhalf uur.
 • Voordelen van deze excursies: je kunt lokale gerechten proeven en ook het historische centrum van Marseille bezoeken.
 • Nadelen van deze excursies: ze duren erg kort, dus de tour is erg intensief.

2. Gastronomische excursie langs de multiculturele smaken van Saint-Victor

Café de Marseille| ©jean-louis Zimmermann
Café de Marseille| ©jean-louis Zimmermann

Het doel van deze rondleidingen is om "verder te gaan dan bouillabaisse", d.w.z. om de smaken te ontdekken die Marseille heeft ontdekt tijdens de migratiegolven en de invloed van bezoekers.

De route van deze rondleidingen loopt door de wijk Saint-Victor, die de bohemienachtige sfeer van vroeger combineert met de haute cuisine van nu, altijd op het culturele kruispunt van Marokkanen, Algerijnen, Tunesiërs en Turken.

Tijdens de excursies kunt u proeven van lekkernijen uit de Algerijnse keuken, Provençaalse koekjes en koffie uit Marseille, een bezoek brengen aan kruidenwinkels en de Canebiere markt, die weliswaar niet in Saint-Victor ligt, maar zijn oorsprong vindt in deze buurt. Tot slot kun je de hapjes uit het havengebied proeven in een oude zeemansbar. Als je Marseille in de zomer bezoekt, kun je ook kiezen voor een lunch in de oude haven.

Houd er rekening mee dat deze rondleidingen ongeveer 6 uur duren, dus het kan lastig zijn als je een kort verblijf in de stad plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met dingen die je kunt doen om Marseille in 2 dagen te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs: deze tours hebben een initiële kostprijs van ongeveer 120 euro per persoon, inclusief de hulp van een gids, proeverijen en lunch.
 • Duur: ongeveer 6 uur.
 • Voordelen van deze rondleidingen: je leert de verschillende smaken van de stad kennen, met speciale aandacht voor de gastronomie van de immigranten.
 • Nadelen van deze tours: ze kunnen duur zijn.

3. Gastronomische privétour van een hele dag langs de smaken en wijnen van de Provence

Wijngaarden van Cassis| ©Cilou101
Wijngaarden van Cassis| ©Cilou101

Als je de gastronomische rijkdom van Marseille wilt ontdekken en even wilt ontsnappen aan de drukte van de oude stad, dan ben je misschien geïnteresseerd in deze excursies, die bestaan uit een privérondleiding van een hele dag door de Provence, om de lokale smaken en wijnen te ontdekken, die een specialiteit van de regio zijn.

Tijdens deze proeverij bezoek je wijnhuizen en wijngaarden in Cassis, Lourmarin en Aix-es-Provence, evenals enkele van de meest exclusieve restaurants en bars in de omgeving, om de ware smaak van Martigues bottarga, bouillabaisse en regionale witte en rosé wijnen te ontdekken in een proeverij met de hulp van een sommelier.

Tijdens de tour heb je ook vrije tijd om de dorpen te bezoeken, ideaal om de mooiste foto's te maken met het landschap van de Provence als kader, vooral als je van plan bent Marseille te bezoeken met kinderen of met je gezin.

Tijdens deze excursies leert u, naast gastronomische proeverijen, wijnproeverijen en wandelingen door de lokale landschappen, ook meer over de bodem, het klimaat en de druivensoorten die van de Provence een van de meest welvarende wijngebieden van Europa maken.

Interessante details

 • Prijs: deze rondleidingen kosten in eerste instantie ongeveer 170 euro per persoon, inclusief de hulp van een gids, proeverijen en lunch.
 • Duur: ongeveer 7 tot 8 uur.
 • Voordelen van deze tochten: je leert een alternatieve route kennen voor de belangrijkste routes in de stad.
 • Nadelen van deze excursies: ze kunnen wat lang duren, hoewel er ook transfers van en naar het centrum van Marseille inbegrepen zijn.

4. Gastronomische privérondleiding over de vlooienmarkten van Marseille

Markt van Marseille| ©Gilbert Harrison
Markt van Marseille| ©Gilbert Harrison

Als je een lokale ervaring wilt, is een van de beste alternatieven een uitstapje naar de straatmarkten van de stad, waar de lokale bevolking dagelijks fruit, groenten, vlees en vis koopt. Tot de meest opvallende behoren de Marché de Noailles, Marché du Prado en Marché de La Plaine, op de Place Jean Jaures.

Tijdens deze excursies kun je beginnen bij de Marché de Noailles, die in de gelijknamige wijk ligt en de grootste vlooienmarkt van Marseille is. Hier kun je het beste fruit van de stad proeven en ook specerijen uit de Maghreb kopen. Deze rondleidingen omvatten meestal proeverijen op de markt en een rondleiding door de wijk. Als je Marseille in de kersttijd bezoekt, zul je zien dat het verandert in een kerstmarkt.

De volgende stop is de Marché du Prado in Castellane, een vlooienmarkt waar je van alles kunt kopen, van straateten tot handwerk. Ik raad je aan om het Arabische eten en de Spaanse tapas te proberen. Deze markt ligt het verst van de markten van Marseille.

Marché de La Plaine is de laatste van de markten op de route en is de meest eclectische van allemaal, omdat je er bijna elk product kunt kopen, maar hij valt op door zijn groenten en chocolade uit Marseille. De strategische ligging maakt het ook ideaal om vanaf hier de stad verder te verkennen, te voet of met de hop-on-hop-off sightseeingbussen van Marseille.

Interessante details

 • Prijs: deze rondleidingen kosten in eerste instantie ongeveer 85 euro per persoon, inclusief de hulp van een privégids en proeverijen.
 • Duur: ongeveer 3 tot 4 uur.
 • Voordelen van deze tours: je beleeft een authentieke lokale ervaring.
 • Nadelen van deze tours: je zult een flink stuk moeten lopen, dus het is niet aan te raden met kinderen of oudere volwassenen.

5. Gastronomische picknick en geschiedenis tour in de Provence

Picknickdag| ©Mason Dahl
Picknickdag| ©Mason Dahl

Als je op zoek bent naar een alternatieve gastronomische ervaring, buiten de vis en zeevruchten van de oude haven en de traditionele gerechten van het historische centrum, kun je kiezen voor deze tour die je meeneemt door Aix-en-Provence om de beste vruchten, groenten, kazen, brood en gebak van de regio te ontdekken. Bovendien vinden de proeverijen niet plaats in een restaurant, maar in een picknick, een authentiek Provençaals plan.

Tijdens deze tours krijg je alle accessoires voor de ervaring, zoals de tafel, stoelen, servetten, eten en ook de drank, want je kunt ervoor kiezen om ook de wijn van de regio te proeven, zoals in de beste excursies naar de Provence vanuit Marseille.

Dit is een ideale excursie om in een groep te doen, vooral als je van plan bent om Marseille en de Provence met vrienden of familie te bezoeken. Tijdens deze excursies kun je meestal ook door het centrum van Aix-en-Provence wandelen en de mooiste foto's van je reis maken.

Interessante details

 • Prijs: deze tours hebben een initiële kostprijs van ongeveer 45 euro per persoon, inclusief picknickartikelen en proeverijen.
 • Duur: ongeveer 3 tot 4 uur.
 • Voordelen van deze excursies: je kunt genieten van een alternatieve gastronomische ervaring.
 • Nadelen van deze excursies: dit is een groepsexcursie, dus als je alleen reist kun je er niet van genieten.

Hoe boek je een gastronomische tour in Marseille?

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Je kunt een gastronomische tour van tevoren online boeken of je kunt de tour boeken als je eenmaal in de stad bent, maar als je van plan bent Marseille te bezoeken in augustus of tijdens de zomermaanden, wat het hoogseizoen is, raad ik je aan om van tevoren te boeken om uitverkoop op de door jou gekozen datum te voorkomen en ook om prijsstijgingen op het laatste moment te vermijden.

Hoewel de winter laagseizoen is in Marseille, is het weer zacht, dus ook al zijn alle gastronomische rondleidingen in de buitenlucht of moet je wandelen, je kunt zonder angst boeken, omdat de temperaturen het mogelijk maken om van de rondleiding te genieten. In deze gevallen is de drukte bovendien veel kleiner, dus je hoeft niet van tevoren te reserveren.

Wat zie ik tijdens dit soort excursies?

Kust van Marseille| ©Alexey Komarov
Kust van Marseille| ©Alexey Komarov

Het antwoord hangt af van de excursie die u kiest, maar over het algemeen kunt u de smaken van Marseille en de Middellandse Zeekust ontdekken, maar ook die van andere landen zoals Algerije, Marokko, Tunesië of Turkije, want het is een kosmopolitische en multiculturele stad met een grote invloed van immigranten. Je kunt ook de belangrijkste wijken van Marseille en de markten ontdekken.

Tijdens excursies naar de Provence, een van de mooiste regio's van Frankrijk, kun je de mooiste landschappen zien, lokale vruchten en kazen proeven en de lokale wijnen ontdekken. Als je in april of in de lente naar Marseille gaat, kun je ook genieten van de bloeiende velden, want de wegen in de Provence zijn meestal landelijk.

Tips voor een gastronomische rondreis door Marseille

Boottocht| ©Rémi Avignon
Boottocht| ©Rémi Avignon

Als je van plan bent om Marseille in het hoogseizoen te bezoeken, raad ik je aan om de rondleidingen van tevoren te boeken om je plaats zeker te stellen. Ik raad je ook aan om, als je genoeg tijd hebt, een gastronomische tour door de Provence niet over te slaan, omdat je dan niet alleen de lokale smaken leert kennen, maar ook enkele van de mooiste landschappen van het Franse zuiden.

Houd er rekening mee dat veel van de gastronomische tours in Marseille een hele dag duren, dus ze zijn misschien niet te combineren met een kort bezoek aan de stad. Als dit het geval is, is hier een lijst met activiteiten die je kunt doen om Marseille in 3 dagen te ontdekken.

Als je niet genoeg tijd hebt voor de dagtochten in de Provence, kun je nog steeds de gastronomische rondleidingen door de markten van de stad en de restaurants van de oude haven of de oude stad doen, maar ik raad je aan om de smaken van Marseille niet te missen.

Waarom is het aan te raden om een gastronomische tour in Marseille te doen?

Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof
Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof

In Marseille kun je een aantal van de beste musea ontdekken, een van de oudste havens van Frankrijk leren kennen en de kathedraal bezoeken, maar ook het beste van de Franse gastronomie en het multiculturele kruispunt van smaken ontdekken, dus het nemen van een gastronomische tour is het beste alternatief om van een andere dag in de stad te genieten en de geest ervan te leren kennen.

Daarnaast bestaan gastronomische rondleidingen ook uit stadsrondleidingen, bezoeken aan de markten van de stad en wandelingen langs de belangrijkste punten van Marseille, dus het is ook een optie om de stad te leren kennen met een ander thema dan de traditionele rondleidingen.

Wat zijn de voordelen van een gastronomische rondleiding versus het zelf bezoeken van restaurants en markten?

Strand van Marseille| ©Janene
Strand van Marseille| ©Janene

Je kunt een route uitstippelen en op eigen houtje een gastronomische tour doen, maar in veel gevallen verspil je tijd en geld en bezoek je niet de meest interessante plekken, die meestal verborgen zijn en alleen toegankelijk voor de lokale bevolking.

Tijdens gastronomische tours vertellen deskundige gidsen je over de beste marktkraampjes, het restaurant met de verste zeevruchten in de Oude Haven en de beste kazen in de Provence, zodat je niet alleen geniet van de tour maar ook verzekerd bent van de beste smaken.