10 dingen om in augustus in Marseille te doen

Augustus is meestal de populairste maand voor toeristen wereldwijd en de stad Marseille vult zich in deze tijd van het jaar met bezoekers met een groot aanbod aan activiteiten.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minuten lezen

10 dingen om in augustus in Marseille te doen

Marseille | ©Lexe-I

Tijdens de maand augustus zult u tijdens uw bezoek aan Marseille waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in plannen waarbij u buiten en in de zon bent. En dat is heel logisch, want het is een van de interessantste bestemmingen in Frankrijk en een echte schat van de Côte d'Azur.

Ik raad u aan deze post te lezen die ik voor u heb voorbereid met de meest interessante activiteiten en bezoeken voor de zomer voor mensen van elk budget.

1. Maak een uitstapje naar de kleine wijngaarden van Cassis

Wijngaarden van Cassis| ©Cilou101
Wijngaarden van Cassis| ©Cilou101

Cassis is de buurgemeente van Marseille en ligt pal naast het Massif Des Calanques, de bergformatie die ten zuiden van de stad ligt. Cassis zelf maakt deel uit van de toeristische route voor bezoekers aan Marseille, omdat het op minder dan 1 uur van het stadscentrum ligt en bezoekers de kans biedt een authentiek dorp aan de Franse Rivièra te ervaren.

Een kort uitstapje naar Cassis is vooral aan te bevelen in augustus, wanneer de eerste druiven van het seizoen worden geoogst in de meeste wijngaarden in de omgeving. Deze kleine stad wordt gekenmerkt door de productie van een soepele en delicate roséwijn, aangevuld met een donkere likeur die van deze plaats ook een referentie in het land heeft gemaakt. Tenminste als het gaat om de productie van alcoholische dranken.

Daarom is een rondleiding door dit gebied met wijnproeverij een van de beste dingen die u kunt doen, vooral eind augustus. Het is zelfs een van de beste rondleidingen in Marseille.

De beste rondleidingen in Marseille

2. Mis de opening van het voetbalseizoen niet!

Velodrome Orange| ©Etienne Baudon
Velodrome Orange| ©Etienne Baudon

Voetbal is een sport die veel passie opwekt bij de inwoners van Marseille en het thuisstadion van de stad, het Orange Velodrome, is een schatkamer voor de culturele identiteit van deze plaats. Het team van de stad heet Olympique de Marseille en de Ligue 1 begint half augustus.

Het is dus een idee om in deze maand naar een van de wedstrijden te gaan. Vooral omdat het een van de leukste dingen is om te doen in Marseille met kinderen en tegelijkertijd een ideale gelegenheid om kennis te maken met de sportieve waarden van deze stad. En ook met een van de belangrijkste elementen van de identiteit van Marseille.

Bovendien is het stadion en zijn omgeving een van de mooiste gebieden van de hele stad en zal een rondleiding voor en na de wedstrijd een zeer vermakelijke activiteit zijn. De inwoners van Marseille zijn er niet voor niets trots op dat ze de ploeg met de beste fans van het land hebben en tegelijkertijd het mooiste stadion ter wereld.

3. Woon de joute nautique bij in L'Estaque

Varen in Marseille| ©johannes Hartzheim
Varen in Marseille| ©johannes Hartzheim

Marseille is een stad waar het maritieme leven en boten in het algemeen altijd een zeer belangrijke band hebben gehad met de economie en ook met de tradities. In deze context vindt in augustus een evenement met een jarenlange geschiedenis plaats dat een toeristische attractie is geworden voor degenen die van het bestaan ervan afweten. Het is de joute nautique, een soort duel tussen handgemaakte boten dat plaatsvindt in de nabijgelegen haven van L'Estaque.

In principe is het duel als een middeleeuws steekspel te paard, behalve dat het in dit geval plaatsvindt van de ene boot naar de andere. Op de boeg van elke boot is een soort platform gebouwd waarop elk van de tegenstanders staat met een lans die tot 2,5 meter lang kan zijn. Het belangrijkste doel van dit duel is om de andere deelnemer in het water te gooien en in de loop der jaren is dit een echte sport geworden met nationale kampioenschappen in heel Frankrijk.

Een bezoek aan dit dorp zo dicht bij het centrum van Marseille om een van deze waterduels mee te maken is dus een van die dingen die u niet mag missen tijdens uw reis in augustus. In feite is het een aanbevolen plan voor degenen die een 4-daagse reis naar Marseille hebben, omdat je dan genoeg tijd hebt voor deze activiteit.

4. Aarzel niet om te zonnebaden in de beste parken van de stad

Park van Borely| ©Corinne PACA
Park van Borely| ©Corinne PACA

Zitten in de zon in een van de openbare parken van de stad is een traditie die voor de meeste Europeanen deel uitmaakt van de manier van leven en Marseille is hier ideaal voor. Overal in de stad zijn er tal van groene ruimtes waar zowel inwoners als toeristen van deze zomerse activiteit kunnen genieten.

Het Parc Borely met zijn kasteel en fietspaden en het Parc Longchamp met zijn indrukwekkende paleis zijn goede keuzes. Temeer daar in beide parken enkele van de top 10 musea van Marseille te vinden zijn, ideaal om aan de hitte en de zon te ontsnappen als u er genoeg van heeft.

Dit is de hele zomer een goed plan, maar wordt nog specialer in de maand augustus, omdat dan de hoogste temperaturen van het seizoen optreden. Dus buiten zijn op een schaduwrijke plek met veel groen wordt een voorrecht, vooral aan het begin van de maand.

In het oude havengebied van de stad ligt ook het Emile Duclaux park. Goed om te weten als u zich in dit zeer stedelijke deel van de stad bevindt en behoefte hebt aan wat frisse lucht in een groene omgeving met een bevoorrecht uitzicht op de haven van Marseille.

5. Een wandelroute door Des Calanques is ook aan te raden

Het nationale park van de Calanques| ©travelmag.com
Het nationale park van de Calanques| ©travelmag.com

Het nationaal park Des Calanques is een van de beste plaatsen om de hele zomer te bezoeken. Dit komt door de uitstekende gelegenheid die het bezoekers biedt om te genieten van turquoise wateren in een landschap dat sterk lijkt op dat van de Noorse fjorden, maar dan onder de kleuren en bergen van de Middellandse Zee.

Een andere manier om dit voor de Marseillaise zo geliefde gebied te verkennen is echter het organiseren van een dagje wandelen langs de verschillende bergen van het nationale park. Het landschap is niet alleen interessant tussen de stranden en baaien van de kust, maar de bergen die hier naartoe leiden bieden ook een uitstekend soort vermaak, vooral als u ervan houdt om door zo'n natuurlijke ruimte te wandelen.

De Mont Puget is een bergtop die vrij toegankelijk is en goed bewegwijzerd om te verkennen. Bovendien heeft u, wandelend of rijdend door dit gebied, de mogelijkheid om enkele inhammen te bereiken die het water van de Middellandse Zee bieden. Dit is ongetwijfeld een van de leukste dingen om te doen in Marseille in de zomer.

6. Maak van de gelegenheid gebruik om de Cité Radieuse te ontdekken tijdens een rondleiding

Cité Radieuse| ©Fred Romero
Cité Radieuse| ©Fred Romero

De Cité Radieuse is een complex met meerdere woningen dat door Le Corbusier is ontworpen met de bedoeling een hele wijk met winkels en dienstverlenende bedrijven op een volledig verticale manier te herdenken. Het resultaat is een van de grote wonderen van de modernistische architectuur van de 20e eeuw en door de jaren heen is het gebouw uitgegroeid tot een van de grootste werken van deze visionair van het urbanisme en tot een architectonische schat van de stad.

U moet weten dat er gedurende de hele zomer rondleidingen worden aangeboden en met name in de maand augustus neemt de frequentie toe vanwege het aantal toeristen dat geïnteresseerd is in deze bijzondere activiteit. Dus als u een architectuurliefhebber bent of gewoon een van de beroemdste bezienswaardigheden van Marseille wilt leren kennen, dan mag u deze kleine rondleiding niet missen.

Ook maakt deze plek deel uit van een van de haltes van de Hop On Hop Off-bus van Marseille, wat betekent dat u deze activiteit kunt combineren met een verkenning van de stad vanuit een comfortabele bus, waardoor u de tijd die een gewone wandeling in beslag zou nemen, drastisch kunt verkorten.

7. Geniet van een dagje strand op de Frioul eilanden

Strand van Marseille| ©Janene
Strand van Marseille| ©Janene

Vlak voor de kust van Marseille in de gelijknamige baai van de stad ligt een kleine archipel genaamd de Frioul Eilanden. Deze plek fungeerde historisch gezien altijd als beschermingspunt voor de haven en als referentiepunt voor zeelieden die de stad al naderden. Tegenwoordig is het een ideale zomerbestemming omdat het ideale stranden biedt die minder druk zijn. Bovendien is deze bestemming opgenomen in de routes van de beste boottochten in Marseille.

Door de nabijheid van het Château d'If is het ook een favoriete plek geworden voor wie wil genieten van een bevoorrecht uitzicht op dit historische bouwwerk. In ieder geval is een bezoek aan deze eilanden een zeer aan te raden plan tijdens de maand augustus, omdat u kunt genieten van uitstekende stranden zonder de stad te hoeven verlaten.

8. Bezoek de begraafplaats Saint-Pierre

Begraafplaats Saint-Pierre| ©Salvador Dalmau
Begraafplaats Saint-Pierre| ©Salvador Dalmau

Veel stedelijke begraafplaatsen worden een echte toeristische attractie, zowel vanwege de bijzonderheid van hun ontwerp als vanwege de historische relevantie die ze hebben voor die gemeenschap. In het geval van Marseille is de begraafplaats Saint-Pierre in de maand augustus een uitstekende attractie in de stad, omdat er dan meestal niet zoveel bezoekers komen en u dus in alle comfort door de uitbreiding ervan kunt wandelen.

Bovendien zijn de weersomstandigheden in deze tijd van het jaar gunstiger voor een rondleiding met of zonder gids over dit pittoreske kerkhof. Het is ook vermeldenswaard dat de buurt rond deze toeristische attractie een van de meest bohemienachtige en levendige gemeenschappen van de stad heeft. Dit alles terwijl er ook een hoogwaardig gastronomisch aanbod is dat u kan voorzien van een uitstekende lunch om de rest van uw dag optimaal voort te zetten.

9. Maak een fietstocht door de stad

Fietstocht door Marseille| ©Max Ofmars
Fietstocht door Marseille| ©Max Ofmars

Een fietstocht door Marseille is altijd een van de favoriete activiteiten tijdens een bezoek aan de stad in de maand augustus. De eerste reden heeft te maken met het feit dat u zo de stad sneller kunt verkennen terwijl u zich vermaakt met een sportieve activiteit.

De tweede reden is dat het u het openbaar vervoer bespaart in de maand waarin deze manieren om u door de stad te verplaatsen het hele jaar door het meest gevraagd zijn. Het is ook een goede manier om Marseille van dichterbij te beleven en zelfs om plaatsen te ontdekken die met andere vervoermiddelen onopgemerkt zouden blijven.

Om al deze redenen zijn de beste fietstochten in Marseille een aanrader voor een bezoek op elk moment in augustus. Temeer daar de zomerse weersomstandigheden deze activiteit nog leuker en leuker maken.

10. Fiets door de stad op zoek naar de beste Bouillabaisse

Bouillabaisse eten| ©geometricsprocket
Bouillabaisse eten| ©geometricsprocket

De gastronomie van Marseille is ook in de maand augustus de moeite waard. In deze context kunnen de beste gastronomische tours van Marseille een goede gok zijn voor uw reis, vooral als u zich richt op het proberen te ontdekken welke restaurants in de stad de beste panisse hebben, een van de grote culinaire schatten van deze plaats en tegelijkertijd een van de meest karakteristieke gerechten van de zomermaanden.

De Bouillabaisse is een visbouillon die lijkt op een Galicische en Portugese caldeirada en is zeer karakteristiek voor het oorspronkelijke eten van deze Franse stad. Tijdens de hele maand augustus wordt het meestal vaker geserveerd dan tijdens de rest van het jaar, door een combinatie van een grotere toestroom van toeristen en een toename van de visvangst waaruit dit recept bestaat.

Dit gerecht mag u dus zeker niet missen, zeker niet als u het vergezeld laat gaan van een andere grote smaak van de gastronomie van Marseille in augustus en de zomer, de Tapenade. Chez Fonfon, Les Trois Forts en Peron zijn enkele van de beste plaatsen in de stad waar u dit recept kunt proberen.

De beste gastronomische rondleidingen in Marseille

Temperaturen in Marseille in augustus

Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof
Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof

Het begin van augustus heeft een van de hoogste temperaturen van het hele jaar in Zuid-Frankrijk. Zo kunt u op een gemiddelde dag van de maand 31 of 35°C verwachten, terwijl de minimumtemperaturen niet onder de 20° komen.

Het aantal toeristen in Marseille in augustus

Kust van Marseille| ©Alexey Komarov
Kust van Marseille| ©Alexey Komarov

Augustus is de drukste maand voor de meeste Europese steden en Marseille vormt daarop geen uitzondering. Dit betekent dat gedurende de hele maand veel toeristische voorzieningen vol zullen zitten met mensen, zodat buitenactiviteiten zoals ik die in deze compilatie heb geschetst nog handiger en interessanter worden.

Prijzen in Marseille in augustus

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

De prijzen worden duurder in augustus, omdat het hoogseizoen is. Accommodatie, vervoer en zelfs eten kunnen iets duurder zijn dan in de rest van het jaar.

Wat moet je meenemen voor je bezoek aan Marseille in augustus?

Bagage| ©tookapic
Bagage| ©tookapic

Voor augustus in Marseille moet je dezelfde spullen meenemen die je op elke mediterrane zomerbestemming zou gebruiken. Dit betekent een goede zonnebrandcrème, kleding die koel is en geschikt voor alle soorten situaties en vooral geschikt schoeisel om van noord naar zuid en van oost naar west door deze geweldige stad te lopen.