10 dingen om in de zomer in Marseille te doen

De zomer doorbrengen aan de Franse Côte d'Azur is een uitstekend idee voor wie een van de mooiste gebieden van dit land wil leren kennen. En hoe kan dat beter dan in de stad Marseille, de grootste stad van deze regio.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

10 dingen om in de zomer in Marseille te doen

Marseille | ©Paul Keller

De leukste bezienswaardigheden in Marseille veranderen per seizoen en in de zomer vinden enkele van de belangrijkste evenementen en tradities van het jaar plaats. Tegelijkertijd is dit het seizoen met het grootste aantal toeristen en Marseille, als belangrijk havencentrum, ontsnapt niet aan deze gunstige realiteit.

Lees dus verder voor een compilatie van plannen van juni tot eind september om optimaal van de Marseille-ervaring te genieten door de beste festivals bij te wonen en te genieten van de belangrijkste zomerattracties.

1. Genieten van elektronische muziek in Marsatac

Marsatac| ©Tigrane Dirad
Marsatac| ©Tigrane Dirad

Elektronische muziek is heel belangrijk voor de toeristenindustrie in het Middellandse Zeegebied en in de stad Marseille vindt half juni een van de beste festivals plaats die gewijd is aan dit leuke en jeugdige muziekgenre. Het is meestal een driedaags evenement dat loopt van vrijdag tot zondag in de tweede of derde week van de maand.

De artiesten die aan het evenement deelnemen zijn meestal nationaal en internationaal bekend en het is ook gebruikelijk dat de kleinere podia van het festival lokale artiesten uit Marseille uitnodigen die lokaal naam maken. Dit is om hun bereik bij een veel groter en diverser publiek te vergroten.

De locatie van het festival verandert voortdurend, maar de laatste jaren is gekozen voor het Borely Park. Dit is te danken aan het feit dat het vrij toegankelijk is voor mensen uit alle delen van de stad en aan de schoonheid die deze openbare ruimte kenmerkt.

Tegelijkertijd is het feit dat het evenement een heel weekend duurt en laat begint heel gunstig, zodat u uw ochtend aan andere activiteiten kunt wijden, zoals de mooiste rondleidingen door Marseille.

Bijzonderheden:

  • Prijs: ticketprijzen veranderen elk jaar, maar meestal kost een driedaagse pas €85 terwijl een eendaagse pas ongeveer €35 kost.

Boek de beste rondleidingen in Marseille

2. U kunt ook dansen op het Delta Festival

Op het Delta-festival| ©Kezia Sakho
Op het Delta-festival| ©Kezia Sakho

Als een muziekfestival je daarentegen toch interessant lijkt in de maand augustus en je bezoek aan de stad valt samen met deze data, dan is het Delta Festival iets wat je niet mag missen. Dit is een festival dat zich ook richt op elektronische muziek, maar in dit geval gaat het om andere muziekgenres en allerlei meeslepende installaties met performance en structurele kunst.

Het evenement vindt meestal plaats in de tweede of derde week van augustus en in dit geval is het meestal een festival dat een langer aantal dagen duurt, want het is meestal een volledige week of ten minste vijf aaneengesloten dagen.

Ondanks het feit dat het een zeer jeugdgericht evenement is, wordt het gekenmerkt door een zeer familiaire sfeer. Daarom is het, afhankelijk van het aantal uitgenodigde artiesten, waarschijnlijk een goede activiteit om met kinderen te doen.

Het is ook een zeer gunstige optie voor degenen die een vierdaagse reis naar Marseille hebben, vooral omdat kaartjes voor elke dag afzonderlijk kunnen worden gekocht en dit betekent dat u het kunt aanvullen met de bezienswaardigheden die u waarschijnlijk wilt doen.

Details van belang

  • Prijs: Doorgaans kost een vijfdaags ticket ongeveer 100 euro en een eendaags ticket 30 euro.

3. Vier Bastille dag

Basiliek Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar
Basiliek Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar

De nationale feestdag van Frankrijk wordt halverwege de zomer gevierd , op 14 juli. Deze feestdag werd ingesteld in 1880 en symboliseert het einde van de absolute monarchie, alsmede de vereniging van de Franse natie en de viering van haar republikeinse soevereiniteit. Overal in het land vieren de Fransen deze dag met speciale parades, maar ook met volksfeesten of privéfeesten.

Als u dus het voorrecht heeft Marseille te bezoeken op Bastille Day, mis dan niet de kans om deel te nemen aan een van de vele activiteiten die door het stadhuis van de stad worden georganiseerd.

In de oude haven zullen waarschijnlijk verschillende herdenkingsevenementen plaatsvinden en plaatsen zoals het Parc Borely of de basiliek Notre-Dame de la Garde zullen vol zitten met inwoners die van het vuurwerk genieten.

Het is zeker een goed moment om te feesten in enkele van de meer bohemienachtige en eclectische wijken van de stad. Het is ook een heel geschikt moment om een uitstapje te maken naar een van de dorpen in de buurt van Marseille. Bekijk daarom enkele van de beste tours door de Provence vanuit Marseille om deze prachtige en eigenzinnige regio te verkennen.

4. Beleef Sint-Jansdag in Franse stijl

Boottocht| ©Rémi Avignon
Boottocht| ©Rémi Avignon

Op 23 juni vieren de mediterrane gemeenschappen het feest van Sint-Jan, een datum die samenvalt met de overgang van de lente naar de zomer en die al sinds voor Christus een belangrijke feestdag is.

Marseille en andere steden aan de Côte d'Azur hebben hun eigen versie van dit evenement en het is eigenlijk een avond waarop de inwoners van Marseille naar de stranden trekken voor een volksfeest waarbij verschillende vreugdevuren worden aangestoken. Het is een symbool van het wegbranden van al het kwade en het openen van de ruimte voor collectieve welvaart.

Er is volksdans en vooral veel alcohol en het is een goede manier om kennis te maken met de tradities van dit deel van Frankrijk.

Het is ook het perfecte vervolg op een dagje uit als u besluit deel te nemen aan enkele van de beste boottochten in Marseille, ideaal om de zomer in te luiden door de kusten van de stad te verkennen en u te wagen aan de beste stranden in het Parc National Des Calanques.

5. Kom naar het Festival van Dans en Meervoudige Kunst Marseille

MuCEM| ©Fred Romero
MuCEM| ©Fred Romero

Een andere aanrader tijdens een bezoek aan de stad Marseille is om deel te nemen aan een van de activiteiten die worden georganiseerd in het kader van het Festival van Dans en Meervoudige Kunst van Marseille.

Dit is een jaarlijks evenement dat een integratie van theater, muziek, film, dans en kunsttentoonstellingen in de hele stad voorstelt. Het doel is om de meest moderne en creatieve kant van deze gemeenschap te laten zien.

Er is geen specifieke locatie of prijsklasse, aangezien er van juni tot september honderden evenementen en activiteiten plaatsvinden in verschillende culturele instellingen in Marseille. Verschillende activiteiten zullen echter waarschijnlijk plaatsvinden in enkele van de beste musea van Marseille en vooral in openbare parken zoals het Henri-Fabre of het François Billoux Park.

In feite moet u weten dat veel van de evenementen van het festival volledig gratis zijn, terwijl andere ruim van tevoren moeten worden geboekt. Dat komt omdat sommige voorstellingen beperkt zijn tot de capaciteit van het etablissement of wat exclusiever zijn.

6. Beleef Assumptiedag

Kerk Saint-Laurent| ©Thomas Gorman
Kerk Saint-Laurent| ©Thomas Gorman

De dag van Maria Hemelvaart wordt elk jaar op 15 augustus gevierd en is in Frankrijk, zoals in veel Europese landen, een feestdag. Elke plaats interpreteert dit katholieke feest aan de hand van de patroonheilige van zijn stad en in het geval van Marseille draait het hele evenement om de Maagd van Panier.

Precies om deze reden begint het feest met een processie die door de hele wijk Le Panier gaat tot aan de kerk Saint-Laurent.

Maar overal in de straten vinden waarschijnlijk religieuze evenementen plaats of profiteren de inwoners van Marseille gewoon van de feestdag om uit eten te gaan en te genieten van de mooiste plekjes van de stad.

We kunnen dus stellen dat deelnemen aan dit feest of op zijn minst rondwandelen in de wijk Le Panier op deze datum een van de leukste dingen is om te doen in Marseille in augustus, een maand die geen lokale of nationale feestdagen meer kent.

7. Bekijk de zonsondergang bij La Friche de la Belle de Mai

La Friche de la Belle de Mai| ©Michel CIRODDE
La Friche de la Belle de Mai| ©Michel CIRODDE

Een zeer kenmerkende factor van de stad Marseille en haar culturele identiteit is de herbestemming van ruimtes om ze meer en meer openbaar te maken, vooral wanneer het gaat om plaatsen die in het verleden een industriële bestemming hadden. In deze context is La Friche de la Belle de Mai een niet te missen locatie tijdens uw zomerse bezoek.

Het is de locatie van een voormalige tabaksfabriek die sinds 1992 haar 45.000 m² wijdt aan de expressie van kunst in al haar vormen. Tijdens de zomermaanden zijn er waarschijnlijk verschillende tentoonstellingen van hedendaagse kunst, veel bioscoopvoorstellingen in de open lucht, enkele concerten, veel theater en vooral verschillende avonden met straatkunst en feesten in Marseille.

Een bezoek aan deze plek is een van de beste dingen om te doen in Marseille met kinderen omdat er activiteiten zijn die geschikt zijn voor mensen van alle leeftijden.

8. Aarzel niet om de beste stranden in de omgeving te bezoeken

Strand van Marseille| ©Janene
Strand van Marseille| ©Janene

Marseille en omgeving zijn vol met stranden die zowel toeristen als de lokale bevolking zullen verleiden. Deze stad ligt in de Côte d'Azur, het mooiste deel van mediterraan Frankrijk. Tenminste als het gaat om genieten van de zee en de kust van het vasteland.

Daarom is het een aanrader om de stad te verlaten en andere stadjes in de regio te verkennen, vooral als u deelneemt aan de routes die deel uitmaken van de beste fietstochten in Marseille. Het is namelijk een plan dat een beetje sportieve beweging inhoudt met de kans om te zwemmen aan enkele van de beste stranden van het land.

De stranden tussen L'Estanque en Miramas behoren tot de beste, maar elke andere nabijgelegen bestemming is een uitstekend idee. In feite is een reis naar het westen in de richting van Nice, Cannes en Monaco ook een uitstekend plan voor een zomerse verkenning van dit deel van de Franse Middellandse Zee.

9. Loop van het strand van Les Catalans naar de stranden van Prado

Prado strand| ©Ratozamanana Andriankoto
Prado strand| ©Ratozamanana Andriankoto

Als het idee om Marseille te verlaten om naar het strand te gaan en van het mooie zomerweer te genieten u niet aanstaat, kunt u nog steeds een korte wandeling maken van het strand van Les Catalans naar de Prado-stranden, want beide hebben een uitstekende promenade met allerlei cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden voor gezinnen.

Eigenlijk zijn de Prado-stranden iets meer aan te bevelen als u in zee wilt zwemmen. Terwijl alle stranden vanaf dit punt richting het strand van Le Catalans betere alternatieven zijn om het landschap te bekijken vanaf de uitzichtpunten die beschikbaar zijn voor het publiek.

Hoe dan ook, dit is een plan dat de helft van uw dag in beslag neemt en hoewel het een van de beste dingen is om deze zomer te doen, bestaat er geen twijfel over dat het kan worden gecombineerd met andere activiteiten zoals ritjes met de beste tourbussen van Marseille, die u voor weinig geld en in recordtijd naar andere geweldige attracties in de stad brengen.

10. Woon een wedstrijd bij in het Orange Velodrome

Velodroom van Oranje| ©Etienne Baudon
Velodroom van Oranje| ©Etienne Baudon

Sport en in het bijzonder voetbal is heel belangrijk voor de Fransen en het stadsteam van Marseille is gevestigd in het Orange Velodrome stadion. Deze locatie is indrukwekkend vanwege zijn architectonische schoonheid en zijn omvang.

Tegelijkertijd is een bezoek tijdens de zomer een van de beste ideeën die u kunt hebben om te genieten van een wedstrijd vol fans van dit Ligue 1-team. Dit wetende dat het seizoen half augustus begint en er dus meer dan anderhalve maand zomeravonden zijn om te genieten van sportevenementen in dit belangrijke stadion van Marseille.

U moet in gedachten houden dat dit een plan is om 's avonds te ontwikkelen omdat de meeste wedstrijden op dat moment van de dag plaatsvinden. U kunt dus perfect andere activiteiten doen op dezelfde datum en ik adviseer u dat een daarvan de beste gastronomische tours in Marseille zijn, vooral omdat ze u zullen helpen om vertrouwd te raken met de smaken van de stad en daarna kunt u ze op eigen houtje verder ontdekken.

Temperaturen in Marseille in de zomer

Zomer in Marseille| ©Dion Hinchcliffe
Zomer in Marseille| ©Dion Hinchcliffe

Gedurende de hele zomer zult u in Marseille verschillende temperatuurverschillen aantreffen. In juli en augustus zullen de maximumtemperaturen namelijk boven de 35°C uitkomen, terwijl ze eind september vrijwel zeker niet boven de 30°C uitkomen.

Hetzelfde geldt voor de minimumtemperaturen, want die blijven in juni nog onder de 20°C, terwijl het in augustus vrijwel onmogelijk is om in de buurt van die cijfers te komen.

De toeristische zomerstroom in Marseille

Kust van Marseille| ©Alexey Komarov
Kust van Marseille| ©Alexey Komarov

De zomer is de drukste tijd van het jaar voor de stad Marseille en dat betekent dat er veel vraag zal zijn naar de meeste toeristische diensten. Daarom raad ik u altijd aan om zoveel mogelijk activiteiten vooraf te boeken, want dat garandeert dat u eraan kunt deelnemen op de datum en het tijdstip van uw keuze.

Prijzen in Marseille in de zomer

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Tegelijkertijd is de zomer de duurste tijd van het jaar om Marseille te bezoeken, om de eenvoudige reden dat het beperkte aanbod en de overmatige vraag hotels, vervoer en andere diensten wat duurder maken.

Daarom zijn veel van de activiteiten die ik heb aanbevolen gratis. Ook is dit gelukkig een stad waar openbare ruimten in overvloed zijn, zodat mensen zich kunnen vermaken zonder al te veel geld uit te geven.

Wat moet je inpakken voor je zomerse bezoek aan Marseille?

Bagage| ©tookapic
Bagage| ©tookapic

Als u van plan bent Marseille in de zomer te bezoeken, moet uw koffer een goede zonnebrandcrème bevatten, comfortabele en ademende kleding en vooral geschikt schoeisel om door de stad te wandelen en de verschillende stranden te bezoeken.