Boottochten Marseille

De baai van Marseille is een van de grootste toeristische attracties van deze stad en daarom is een boottocht een idee dat je zeker moet overwegen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

11 minuten lezen

Boottochten Marseille

Marseille | ©Jean et Coco

Een van de leukste dingen om te doen in Marseille zijn boottochten, zowel in de baai van de stad als in de omliggende gemeenschappen. Dit heeft te maken met het feit dat Marseille een havenstad is en de zee altijd een zeer belangrijk element is geweest voor deze gemeenschap.

In dit artikel zal ik het hebben over de beste opties voor boottochten in Marseille. Daarnaast kom je alles te weten wat je moet weten om op de logistiek en financieel meest gunstige manier van deze ervaring te genieten en leer je over een aantal dingen die je kunt zien en doen in Marseille.

1. Een wandeling in de Calanques met brunch inbegrepen

Het Nationale Park van de Calanques| ©travelmag.com
Het Nationale Park van de Calanques| ©travelmag.com

Het Parc National Des Calanques is een van de belangrijkste natuurgebieden aan de zuidkust van Frankrijk en in de agglomeratie Marseille. Als je op de kaart van deze stad kijkt, zie je dat deze geologische formatie zich ongeveer 20 km uitstrekt in de Middellandse Zee.

De Calanques zijn een soort baaien die een favoriete bestemming zijn geworden voor Marseillais, toeristen en andere inwoners van dit deel van Frankrijk vanwege hun kalme turquoise water. Ze strekken zich landinwaarts uit tot in de bergen zoals Noorse fjorden en zijn de perfecte ontsnapping aan de hoge zomertemperaturen.

Nu duurt deze boottocht meestal enkele uren zodat de mensen die deelnemen aan deze tour, die een van de beste tours in Marseille is, ten volle kunnen genieten van dit natuurlijke landschap. Bovendien kan men dankzij de vaarroute meestal een paar uur ongestoord genieten van het nationale park.

Het is meestal een catamaran en afhankelijk van de kenmerken van de gecontracteerde service is het waarschijnlijk een gedeelde ervaring of gereserveerd voor een enkele familiegroep. Dit is zolang er een minimumaantal van 12 tot 15 personen is. Je moet er ook rekening mee houden dat bij de meeste gelegenheden drankjes en een brunch worden aangeboden.

Interessante details

 • Prijs: de prijs per persoon voor een boottocht met deze kenmerken is meestal meer dan 150 euro. Als de prijzen lager zijn dan is het zeer waarschijnlijk dat we het hebben over een grote boot met een capaciteit voor meer dan 25 of 30 personen.
 • Duur: een tocht naar dit nationale park vanuit de baai van Marseille duurt meestal minstens 5 uur.
 • Vervoermiddel: het is mogelijk om een catamaran of zeilboot te nemen. Boten met motoraandrijving zijn ook gebruikelijk.
 • Voordelen van deze optie: dit nationale park is een van de belangrijkste natuurlijke attracties van Marseille en heel Zuid-Frankrijk. Dat is niet niks als je bedenkt dat het een van de mooiste regio's van het hele land is.
 • Nadelen van deze optie: zeker niet erg betaalbare tarieven voor degenen met een kleiner budget.

Boek een boottocht in Calanques

2. Een tocht bij zonsondergang langs de kust van Marseille

Kust van Marseille| ©Alexey Komarov
Kust van Marseille| ©Alexey Komarov

Misschien wil je Marseille en zijn kust verkennen tijdens een korte tour die zich richt op het bezoeken van de meest iconische plekken van de baai. Dit type tour vindt meestal de hele dag plaats, maar de interessantste zijn ongetwijfeld die bij zonsondergang, omdat ze een bevoorrecht uitzicht bieden op deze imposante stad.

De basislocaties die meestal deel uitmaken van de route van dit type tour zijn de stranden die te vinden zijn langs de zuidkant van de stad, te beginnen met het Catalaanse strand en helemaal tot aan de Rode Brug. Hierdoor kunnen deelnemers genieten van een zeer aangenaam perspectief van dit deel van het stadscentrum van Marseille.

Bovendien zijn het eiland van het Château d'If en het eiland Ratonneau andere basisonderdelen van dit type route. Je moet weten dat dit type tour aanzienlijk korter is dan de Calanques tours, maar tegelijkertijd is het meer geschikt voor alle seizoenen van het jaar. Vooral voor degenen die weinig tijd hebben om te genieten van alle wonderen die Marseille te bieden heeft.

Om deze reden zijn de wandelingen langs de kust van Marseille en de eilanden die het dichtst bij de oude haven van de stad liggen, een van de ideale plannen voor degenen die een vierdaagse reis naar Marseille hebben. Vooral omdat ze een activiteit zijn die een deel van de dag in beslag kan nemen terwijl de rest van de dag kan worden besteed aan bezoeken aan andere belangrijke bezienswaardigheden op het vasteland.

Interessante details

 • Prijs: dit soort boottochten zijn meestal iets goedkoper en het gemiddelde tarief ligt rond de 70-80 euro per persoon. Er zijn misschien goedkopere ervaringen, maar dan heb je het over een veel grotere boot voor een groter aantal mensen.
 • Duur: een tocht over een route die vergelijkbaar is met de route die ik heb beschreven in de baai van Marseille duurt meestal maximaal twee uur. Het kan iets langer duren als je een diner aan boord meerekent.
 • Vervoermiddel: je kunt catamarans en zeilboten gebruiken, maar het is veel gebruikelijker om voor korte tochten een kleine conventionele motorboot te kiezen.
 • Voordelen van deze optie: het is veel gunstiger voor mensen met minder tijd en een kleiner budget.
 • Nadelen van deze optie: na een half uur kan het idee dat je op een boot zit waar je nooit meer vanaf komt totdat je terugkeert naar de opstapplaats overweldigend zijn. Vooral als het een boot is met te veel mensen.

Boek een boottocht in Las Calanques

3. Een 3-daagse boottocht met een tussenstop in Marseille

Goudes| ©ringo 13013
Goudes| ©ringo 13013

Er is nog een derde alternatief voor wie veel meer tijd in de Middellandse Zee wil doorbrengen. Dit is een zeiltocht van twee nachten en drie dagen met een snorkelsessie en een kajaksessie.

Zo'n ervaring is voorbehouden aan een zeer beperkt aantal mensen, meestal niet meer dan acht deelnemers. Je moet weten dat de vaarroute steeds verandert, maar de meest gebruikelijke is om langs alle kusten rond de agglomeratie van Marseille te varen, langs plaatsen als Les Goudes, Morgiou en Port Pin.

Het is een activiteit waarbij maaltijden en drankjes zijn inbegrepen in een intieme en exclusieve sfeer. Maar je moet weten dat je volledig verantwoordelijk bent voor je eigen uitgaven bij elk van de stops die je maakt op de route rond Marseille.

Het startpunt van de activiteit is meestal de oude haven van de stad en het is meestal ook het punt van terugkeer. Als je door de dichtstbijzijnde gebieden van Marseille toert, maken de Frioul-eilanden en het Château d'If meestal deel uit van de route.

Interessante details

 • Prijs: De gemiddelde prijs ligt rond de 300 euro, hoewel het mogelijk is om tot 270 euro te gaan.
 • Duur: De tocht op zich duurt meestal zo'n 70 uur. De boot vertrekt meestal om 10 uur 's ochtends uit de haven en keert op hetzelfde tijdstip terug na twee nachten op zee te hebben doorgebracht.
 • Vervoermiddel: Het is bijna altijd een zeilboot, maar het kan ook een catamaran met kajuit zijn.
 • Voordelen van deze optie: het is de ideale optie voor wie graag zo lang mogelijk rond de Middellandse Zee wil zeilen.
 • Nadelen van deze optie: als je weinig tijd hebt om Marseille te leren kennen dan is dit te beperkend en aanzienlijk duur.

Boek een boottocht op de Calanques

4. Snorkelen en kajakken in Cassis

Marseille per kajak| ©Jeanne Menjoulet
Marseille per kajak| ©Jeanne Menjoulet

Er is ook een mogelijkheid om de zuidkust van Marseille op een veel sportievere en extremere manier te verkennen. Er zijn een aantal boottochten die speciaal zijn gericht op deelnemers die een lange kajaksessie hebben in het kalme water van de Calanques. Maar ook een goede snorkelsessie in het kristalheldere water van dit nationale park.

Tegelijkertijd onderscheiden deze boottochten in Marseille zich doordat ze de mogelijkheid bieden om het haventje van Cassis vanaf de kant te leren kennen. Cassis is een nabijgelegen vissersdorp met een bloeiende wijnindustrie en ligt aan de westkant van het Nationale Park Des Calanques.

Net als de rest van de boottochten in Marseille vinden deze waarschijnlijk plaats op zowel catamarans als zeilboten. In drukke toeristische seizoenen kunnen er echter boten met een grotere capaciteit beschikbaar zijn, zodat meerdere familiegroepen tegelijkertijd aan de ervaring kunnen deelnemen.

Interessante details

 • Prijs: de prijs van een boottocht met deze kenmerken is vergelijkbaar met de andere alternatieven die ik heb genoemd. Ze kosten meestal rond de 180 of 200 euro per persoon als drankjes en snacks zijn inbegrepen.
 • Duur: de duur van deze boottochten is meestal rond de 4 of 5 uur in totaal, hoewel dit afhangt van de windsnelheid en het aantal deelnemers.
 • Vervoermiddel: het is waarschijnlijk een zeilboot, maar het is ook mogelijk dat het een kleine toeristencruiser is met een capaciteit voor 30 of 40 personen.
 • Voordelen van deze optie: dit alternatief is ideaal voor diegenen die een beetje willen oefenen door de kalme wateren van Las Calanques te bevaren met een veilige kajaktocht.
 • Nadelen van deze optie: Het entertainment van deze activiteit is erg gericht op de snorkelsessie en de kajaktocht. Dus als je niet van plan bent om aan deze twee dingen deel te nemen, dan is dit geen aan te raden onderdeel van het plan.

Hoe boek je een boottocht in Marseille?

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Je hebt verschillende alternatieven tot je beschikking om een boottocht in Marseille te boeken, ongeacht wat de kenmerken van deze tour zijn. Een ervan kan zijn om deze service te boeken bij een toeristenbureau in de stad. Tijdens het hoogseizoen kan hier veel vraag naar zijn.

Het beste alternatief is echter om online te boeken. Vooral omdat je online in de meeste gevallen de mogelijkheid hebt om je aankoop gratis te annuleren en om de beoordelingen van andere klanten over de ervaring die je gaat boeken te bekijken.

In feite worden tegenwoordig de meeste toeristische diensten in steden zoals Marseille via internet geboekt. Als je dus besluit om te kiezen voor een van de beste fietstours in Marseille, is het waarschijnlijk ook het beste alternatief dat je tot je beschikking hebt op een online platform.

Boek een boottocht door de Calanques

Duur van boottochten in Marseille

Boottocht| ©Rémi Avignon
Boottocht| ©Rémi Avignon

Als je het over de duur van de boottochten in Marseille wilt hebben, moet je weten dat het altijd bij benadering is. Elke boottocht is uniek omdat deze afhangt van de deining van het moment en de windsnelheid. Deze twee factoren bepalen de snelheid waarmee de boot vaart.

In ieder geval kan gezegd worden dat boottochten in Marseille die alleen op de baai gericht zijn meestal maximaal drie uur duren, terwijl tochten naar andere nabijgelegen plaatsen zoals het nationale park Des Calanques of de kustplaats Cassis meestal minimaal 5 uur duren.

Boek een boottocht op de Calanques

Wat zie ik tijdens dit type tocht?

Varen in Marseille| ©Josy Mollien
Varen in Marseille| ©Josy Mollien

Het eerste dat je moet weten over het landschap dat je tijdens dit type boottocht te zien krijgt, is dat je een groot deel van de tocht een panoramisch uitzicht hebt op de skyline van Marseille. Afhankelijk van je smaak en interesses kan dit een echt voorrecht zijn, want Marseille is een van de grote Franse metropolen en zonder twijfel een van de mooiste steden aan de Middellandse Zeekust van dit land.

Aan de andere kant vind je op de boottochten die iets verder weg van de baai van Marseille gaan een iets ander landschap. Het is veel natuurlijker en bestaat voornamelijk uit rotsachtige kusten met enkele prominente kliffen. Dit is vrij logisch en begrijpelijk, aangezien een groot deel van de Côte d'Azur een aanzienlijk reliëf heeft vanwege de nabijheid van de Franse Alpen.

Hoe dan ook, als je geïnteresseerd bent in het idee om de natuurlijke schoonheid die deze regio in het zuiden van Frankrijk kenmerkt verder te verkennen, dan moet je geïnteresseerd zijn in hoe je van Marseille naar Avignon komt. Vooral omdat deze tocht je de mogelijkheid biedt om van verschillende landschappen te genieten terwijl je de belangrijkste en mooiste steden van dit deel van het land verkent.

Boek een boottocht in de Calanques

Tips voor een boottocht in Marseille

Bescherming tegen de zon| ©Moose Photos
Bescherming tegen de zon| ©Moose Photos

Er zijn een aantal tips om in gedachten te houden bij een boottocht in Marseille, maar een van de belangrijkste is altijd om je zonnebrandcrème niet te vergeten. Tijdens dit soort tochten weerkaatsen de zonnestralen op het wateroppervlak en bereiken ze je huid met een grotere intensiteit.

De volgende tip die ik je kan geven om het meeste uit je boottocht in Marseille te halen, is om vooraf voldoende te eten. Dit geldt vooral als we het hebben over een tocht waarbij geen drankjes of snacks zijn inbegrepen. De waarheid is dat hongerig midden op zee zitten een ongemakkelijke ervaring kan zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

Tot slot is de andere aanbeveling die meestal wordt gedaan dat je deze service altijd van tevoren moet boeken voor de datum en tijd die jou het beste uitkomen. Dit is omdat we het hier hebben over een van de leukste dingen om te doen in Marseille in de zomer en de honderdduizenden toeristen die in deze tijd van het jaar naar de stad komen, zullen net zo enthousiast zijn om deel te nemen aan deze activiteit.

Hoeveel kost een boottocht in Marseille?

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Een specifiek bedrag geven voor de kosten van een boottocht in Marseille kan erg ingewikkeld zijn, omdat de prijzen van deze toeristische dienst variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. Ze variëren ook afhankelijk van het aantal deelnemers en de activiteiten die in het programma zijn opgenomen.

Het meest gebruikelijk is dat als de rondleiding inclusief drankjes en maaltijden is, de prijs hoger is dan 80 of 90 euro per persoon. Als er een gids bij inbegrepen is die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de stad, zullen de prijzen ook boven deze bedragen uitkomen.

De prijzen liggen ook hoger bij langere tochten, wat logisch is, want vijf of zes uur op een boot zitten is nergens ter wereld een voordelige ervaring. Vooral als het comfortabele boten zijn die gereserveerd zijn voor een zeer beperkte groep mensen. In dat geval kunnen de tarieven oplopen tot zo'n 150 euro per persoon.

Mijn advies is dus om altijd voor het goedkoopste alternatief te gaan. Vooral omdat je weet dat je meer en beter van eten en drinken kunt genieten tijdens de beste gastronomische rondleidingen in Marseille, die je de mogelijkheid bieden om met je smaakpapillen de culturele identiteit van deze plek te ontdekken.

Boek een boottocht op de Calanques

Waarom raden jullie een boottocht in Marseille aan?

Een regenachtige dag om te varen| ©Max Ofmars
Een regenachtige dag om te varen| ©Max Ofmars

Een van de redenen waarom het aan te raden is om een boottocht in Marseille te maken, is het feit dat dit een stad is waar de zee en de haven altijd de twee belangrijkste elementen zijn geweest voor de economische welvaart en de historische relevantie van de stad.

Dus zeilen over de wateren van de baai stelt je in staat om de Marseille-ervaring op zijn best te beleven. Tegelijkertijd is het ook een zeer geschikte activiteit voor het hele gezin. Het is zelfs een van de leukste dingen om te doen in Marseille met kinderen, want het is een leuk plan voor mensen van alle leeftijden en met allerlei interesses.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een rondvaart door Marseille op eigen houtje?

Boten in Marseille| ©johannes Hartzheim
Boten in Marseille| ©johannes Hartzheim

Een van de voordelen van een rondleiding met gids versus het huren van een boot om zelf rond de baai van Marseille te varen, is de financiële besparing. Het huren van een boot met een capaciteit van vier of zes personen voor een paar uur in de haven van Marseille kan al snel meer dan 1000 euro kosten. Je hebt ook alle relevante vaarvergunningen nodig.

Als je echter te graag op eigen houtje Marseille en zijn bezienswaardigheden wilt verkennen, kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer of van de beste Hop On Hop Off-bussen van Marseille die een vaste, vooraf bepaalde route volgen, maar erg handig zijn om van het ene eind naar het andere eind van de meest toeristische wijk van de stad te komen.

Boek een boottocht op de Calanques