10 dingen om in februari in Marseille te doen

Het koude februariweer in Marseille weerhoudt je er niet van om te genieten van de monumenten, natuurgebieden en seizoensgebonden activiteiten. Ontdek deze prachtige havenstad!

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om in februari in Marseille te doen

Plein van Marseille | ©Etienne Baudon

Lokale feesten, prachtige natuurgebieden, sportevenementen, multiculturele shows en nog veel meer. Hier zijn enkele van de activiteiten waaraan je kunt deelnemen tijdens je verblijf in de havenstad Marseille in februari.

Je hebt de mogelijkheid om te vliegeren op de stranden van Marseille en naar de zonsondergang boven de oude haven te kijken tijdens een boottocht. Je kunt vanuit Marseille ook de skigebieden van de Provence bezoeken , een dag van het Open 13 tennistoernooi van de stad bijwonen, genieten van de Japanse cultuur op Expo Japan en nog veel meer.

1. Geniet van de zonsondergang vanuit de Oude Haven van Marseille

Oude haven van Marseille| ©Jeanne Menjoulet
Oude haven van Marseille| ©Jeanne Menjoulet

Profiteer van je verblijf van 2 dagen of meer in Marseille om te genieten van een unieke zonsondergang vanaf de Oude Haven van Marseille. Hiervoor kun je op een boot stappen voor een korte tocht door de omgeving.

Je krijgt de kans om een bevoorrechte zonsondergang te aanschouwen. In februari is de luchtvochtigheid laag en de lucht dus schoner. De kleuren die de zon projecteert zijn daarom levendiger, vergeleken met de zonsondergangen in Marseille in de zomer.

Je kunt ook langs de jachthaven wandelen terwijl je de horizon bewondert of op een van de terrassen gaan zitten. Zo kun je iets drinken of de lokale gastronomie proeven.

Boek een boottocht door Marseille

2. Maak deel uit van het grote carnavalsfeest tijdens je bezoek aan Marseille

Carnaval in Marseille| ©jeanmary inzerillo
Carnaval in Marseille| ©jeanmary inzerillo

Als je halverwege februari naar Marseille reist, wil je zeker deel uitmaken van de carnavalsvieringen. Je zult een geweldige lokale straatshow zien en je kunt zelfs naar Nice gaan voor het carnaval, dat als het oudste van Frankrijk wordt beschouwd.

Carnaval in Marseille

Om van het carnaval in Marseille te genieten, moet je naar de oude haven gaan. Daar vindt een optocht plaats waarin je onder andere praalwagens, acrobaten, kostuums, clowns en jongleurs ziet.

Daarnaast vind je in de jachthaven livemuziek en ambachtelijke verkoop. Er zijn ook theatervoorstellingen en kinderspeelplaatsen, wat ideaal is voor de kleintjes thuis.

Er zijn ook tientallen terrassen met restaurants en bars rondom de haven, vanwaar je het spektakel kunt bekijken. Je kunt zelfs profiteren van de culinaire verscheidenheid van deze plekken om een van de gastronomische rondleidingen in Marseille te volgen.

Carnaval in Nice

Als je tijd over hebt in je reisschema, kun je van je verblijf in Marseille profiteren om de stad Nice te bezoeken , die op minder dan drie uur rijden met de auto of bus ligt. Daar beleef je een van de grootste feesten, na het carnaval in Brazilië.

Tijdens het carnaval van Nice word je 24 uur per dag omringd door een levendige feestsfeer, een hele week lang. U ziet indrukwekkende praalwagens, danst op het ritme van de comparsas en nog veel meer.

Boek een van de beste gastronomische tours van Marseille

3. Neem deel aan de viering van Onze-Lieve-Vrouw van Kandelaar in de Abdij van Saint Victor in Marseille

Abdij van Saint Victor| ©Pearl, su maleta & Cia
Abdij van Saint Victor| ©Pearl, su maleta & Cia

De Abdij van Saint Victor is een van de must-see bestemmingen tijdens je bezoek aan Marseille, vanwege de grote historische en culturele inhoud. Als je in februari verblijft, kun je bovendien deelnemen aan de traditionele bedevaart ter gelegenheid van de dag van de Maagd van Candlemas.

Bedevaart

2 februari is een dag gewijd aan de Virgen de la Candelaria. Dus als je een van de gelovigen van de Zwarte Madonna bent of gewoon deel wilt uitmaken van de lokale tradities, dan moet je meedoen aan de jaarlijkse bedevaart.

Je loopt met tientallen gelovigen door de straten van Marseille naar de abdij van Saint-Victor of je gaat rechtstreeks naar het klooster. Daar zie je de maagd voor de menigte, gekleed in een prachtige groene jurk, om gezegend te worden door de aartsbisschop, die ook een mis opdraagt.

Abdij van St. Victor

Als je de Saint Victor Abbey wilt verkennen, moet je een kaartje kopen om de crypten (waaronder die met de Maagd van Candelaria), sarcofagen en kapellen te bezoeken. Je kunt ook de kathedraal binnengaan en de toren beklimmen om uit te kijken over de stad, die in februari een interessant besneeuwd uitzicht biedt.

 • Prijs: vanaf €2 per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur.

4. Woon een van de jaarlijkse Open 13 Provence tenniswedstrijden in Marseille bij

Sportpaleis| ©Frédéric BISSON
Sportpaleis| ©Frédéric BISSON

Als je een tennisfanaat bent en van plan bent om meer dan 4 dagen in Marseille door te brengen in de maand februari, dan heb je een afspraak bij de Open 13 Provence. Dit is een jaarlijks toernooi dat in de stad wordt gehouden en de beste spelers in de sport samenbrengt.

Dit sportevenement vindt meestal halverwege februari plaats. Een week lang kun je genieten van verschillende wedstrijden in de arena van het Palais des Sports in Marseille. Dit is een modern multifunctioneel stadion met een geschiedenis die teruggaat tot 1988.

Tickets en het programma voor de week zijn beschikbaar op de officiële website van de Open 13 Provence. Je hoeft alleen maar van tevoren alle informatie te controleren. Als je tijdens de kwalificatieperiode komt, kun je gratis naar binnen.

 • Prijs: vanaf €18 (ongenummerd) en €28 (genummerd).
 • Adres: 81 Rue Raymond Teisseire, 13009 Marseille.

5. Vier de Japanse cultuur tijdens je bezoek aan Marseille bij Expo Japan.

Mensen op expo japan| ©Saâd Zniber
Mensen op expo japan| ©Saâd Zniber

Gedurende 3 dagen vindt in Marseille de jaarlijkse Expo Japan plaats. Het is een bijeenkomst die eind februari plaatsvindt en waar je de Japanse cultuur in al haar uitingen kunt vieren.

Van de activiteiten waarvan je tijdens Expo Japan kunt genieten, springen de volgende eruit:

 • Ichigo Scene: in dit gebied worden conferenties gegeven door gamers, mangaka's en professionele cosplayers. Er zijn ook jpopmuziektentoonstellingen en cosplayparades.
 • Sakura Stage: dit is een open paviljoen waar je traditionele voorstellingen (Japanse folklore) kunt bekijken, je favoriete J-liedjes kunt zingen in karaoke, spelletjes kunt spelen, enz.
 • Sumiré Zone: hier kun je de auteurs van je favoriete manga ontmoeten. Je kunt handtekeningen krijgen en met ze op de foto gaan.

Als je geïnteresseerd bent in vechtsporten, bieden lokale clubs demonstraties van alle disciplines. Je kunt deelnemen aan een groepstraining en zo je eerste kata's of vechtkunstbewegingen uitvoeren.

Nuttige informatie

 • Adres: de activiteit vindt meestal plaats in het Parc Chanot op 114 Rdpt du Prado, 13008 Marseille.
 • Prijs: vanaf 8€ per persoon (tickets kunnen variëren afhankelijk van je categorie (normaal, genin, chûnin of jônin), dus de prijs varieert tussen respectievelijk 14€, 12€, 10€ en 8€.

6. Profiteer van het winterweer in februari om de skigebieden van de Provence te bezoeken vanuit Marseille

Skiën in de Provence| ©AD 04
Skiën in de Provence| ©AD 04

Als je van wintersport houdt , dan is een dagtrip naar de Provence vanuit Marseille in februari een goed alternatief. Daar vind je verschillende skigebieden die over het algemeen populair zijn bij zowel toeristen als de lokale bevolking.

Je kunt er schaatsen, skiën, snowboarden en genieten van prachtige natuurlijke en besneeuwde landschappen. Enkele van de beschikbare resorts zijn:

Skigebied d'Ancelle

Dit is een familie skigebied met een lengte van 30 kilometer, waar je in totaal 17 pistes vindt. Je kunt ook op de terrassen zitten en genieten van het plaatselijke eten en drinken terwijl je het landschap bewondert.

 • Adres: Gemeente Ancelle in de Provence Alpes Cote d'Azur (ongeveer 2 uur 14 minuten van het centrum van Marseille).
 • Prijs: vanaf €23 per persoon.

Skigebied Chabanon

In het Chabanon skigebied zijn ongeveer 35 pistes beschikbaar voor verschillende activiteiten. Je hebt de mogelijkheid om te skiën, naar beneden te glijden op een snake gliss (sleetje) of yooner (een hangend zitje op een ski). Je kunt ook gaan speedriden (skiën met paragliding).

 • Adres: Franse gemeente Selonnet in de Provence Alpes Cote d'Azur (ongeveer 2 uur 30 minuten van het centrum van Marseille).
 • Prijs: vanaf € 23 per persoon.

Skigebied Saint Jean Montclar

In het skigebied Saint-Jean Montclar heb je toegang tot 32 pistes verspreid over 50 kilometer. Je kunt er paragliden, schaatsen, snowboarden, skiën en andere varianten van deze sportuitrusting beoefenen.

 • Adres: Franse gemeente Montclar in de Provence Alpes Cote d'Azur (ongeveer 2 uur en 16 minuten van het centrum van Marseille).
 • Prijs: vanaf €27 per persoon.

7. Kom naar het Salon du Chocolat en geniet van dit heerlijke product terwijl je meer leert over de geschiedenis ervan

Parc Chanot| ©cachecache
Parc Chanot| ©cachecache

In de tweede helft van februari kun je de Salon du Chocolat bijwonen. Dit jaarlijkse evenement vindt zijn oorsprong in Parijs, maar wordt nu ook in Marseille en andere delen van de wereld gevierd.

Je leert er meer over de cacaoteelt en hoe cacao wordt verwerkt om aan de verschillende behoeften van consumenten te voldoen. Dit alles door middel van conferenties en live demonstraties.

Ondertussen kun je in de tentoonstellingsruimte in het Parc Chanot, waar het evenement plaatsvindt, eindeloze presentaties van chocolade proeven. Daarnaast kunt u getuige zijn van een modeshow waarin chocolade de hoofdrol speelt.

8. Geniet van de voorstellingen van het Toursky Theater in Marseille

Orkest in het theater| ©Daniel MARTIN
Orkest in het theater| ©Daniel MARTIN

Marseille is een stad met een belangrijke culturele scène, die je kunt ontdekken in het Toursky Theater. Daar vind je in de maand februari een uitgebreid programma met theater-, dans- en muziekvoorstellingen.

Als je geluk hebt, kun je ook genieten van enkele tentoonstellingen over hedendaagse kunst, opera, flamenco, poëtisch circus, enzovoort. Alles hangt af van het activiteitenprogramma dat voor de tweede maand van het jaar is gepland. Daarom moet je de voorstellingen van tevoren bevestigen op de website van het theater.

 • Prijs: vanaf 14€ per persoon (ticketprijzen kunnen variëren afhankelijk van de voorstelling).
 • Adres: 16 Prom. Léo Ferré, 13003 Marseille.

9. Tour Marseille aan boord van een toeristische bus met gratis haltes op koude dagen

Toeristische bus van Marseille| ©Mike Brocklebank
Toeristische bus van Marseille| ©Mike Brocklebank

Een goede manier om de stad te leren kennen is een rondrit met de toeristenbus van Marseille. Zo krijg je een panoramische rondleiding met de mogelijkheid om vrij in en uit te stappen bij een van de 14 haltes.

Bovendien is februari, zoals je misschien weet, de winterperiode in de stad, dus het is handiger om de bus te gebruiken bij regen of sneeuw. Je kunt de rode of blauwe route van de Color Bus Marseille nemen, die in deze laagseizoenmaand van 10.00 tot 16.30 uur rijdt.

Boek een ticket voor de toeristische bus van Marseille

10. Maak een wandeling langs de stranden van het Prado in Marseille en ga lekker vliegeren

Weide strand| ©Ratozamanana Andriankoto
Weide strand| ©Ratozamanana Andriankoto

Marseille is in februari meestal een vrij koude plaats, maar dit is geen excuus om tijdens je verblijf de stranden van Prado te bezoeken. Je kunt er niet alleen genieten van de prachtige natuur, maar ook vliegeren, een zeer populaire activiteit onder de lokale bevolking in deze maand.

Voor deze activiteit rijd of neem je een bus over de Corniche-weg, terwijl je geniet van het prachtige panoramische uitzicht op de Middellandse Zeekust. Je komt door het pittoreske vissersdorpje Vallon des Auffes, dat je zal verrassen met zijn beekje, kleine bootjes en traditionele gerechten.

Tot slot kom je aan bij de Prado-stranden, die opvallen door hun blauwe water en witte zand. Je vindt er groene zones, restaurants met zeevruchten en enkele kraampjes met traditionele vliegers.

Je kunt er wandelen, hardlopen, zwemmen (als je de lage zeetemperatuur niet erg vindt), op het zand liggen en je aansluiten bij de vliegers. Je zult een onvergetelijke dag hebben. Zeker een goed plan als je hebt besloten Marseille met kinderen te bezoeken.

De toestroom van toeristen in Marseille in februari

Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof
Kathedraal van Marseille| ©Chris Bancrof

Als je van plan bent om in februari naar Marseille te reizen, moet je weten dat deze maand wordt beschouwd als een laagseizoen in de stad. Als gevolg daarvan zul je minder toeristen op straat, op de stranden, in de monumenten en andere bezienswaardigheden tegenkomen.

Februari is ook het seizoen voor lage prijzen voor accommodatie, vliegtickets, autoverhuur en entreegelden voor bezienswaardigheden. Je kunt tot 30% besparen in vergelijking met het hoogseizoen (juli en augustus).

Temperaturen in Marseille in februari

Marseille Kust| ©Alexey Komarov
Marseille Kust| ©Alexey Komarov

Februari valt in Marseille samen met het winterseizoen. Als je de stad in deze maand bezoekt, kun je dus genieten van lage temperaturen met een gemiddelde temperatuur tussen 7°C en 12°C. Hoewel de dagelijkse metingen met 1°C of 2°C kunnen variëren, zul je zelden zien dat de thermometer minder dan 7°C of meer dan 10°C aangeeft .

Tijdens de tweede maand van het jaar is het weer vrij koel in Marseille, de geregistreerde regendagen liggen tussen 3 en 8, de daglichturen nemen toe tot ongeveer 10. De sneeuwvoorspelling is meestal gematigd. De sneeuwvoorspelling is meestal gematigd.

Al deze weersomstandigheden zijn vrij mild, dus ze zullen je er niet van weerhouden om deel te nemen aan de beste rondleidingen door Marseille, met een gids of op eigen houtje.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Marseille in februari?

Bagage| ©tookapic
Bagage| ©tookapic

Net als januari wordt februari beschouwd als een van de koudste maanden van het jaar in Marseille. Dus als je van plan bent om de stad in dit seizoen te bezoeken, is het verstandig om warme kleding en jassen in te pakken.

Maak ook ruimte in je koffer voor een paraplu, want je kunt te maken krijgen met onverwachte neerslag. Neem ook stevige sokken en een paar schoenen met dichte neuzen en goede grip mee. Zo blijven je voeten warm, beschermd en voorkom je dat je uitglijdt als je in natte of besneeuwde omstandigheden loopt.