Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Louvre met kinderen

Hier zijn wat tips voordat je met je kinderen naar het Louvre gaat, ze zullen zeker helpen!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Louvre met kinderen

Louvre Museum, Parijs, Frankrijk | ©Shvets Anna

Het Louvre in Parijs is een van degrootste kunstmusea ter wereld, zo groot dat het onmogelijk is om alle 380.000 stukken die het museum tentoonstelt in één dag te bekijken. Met kinderen gaan is echter een heel ander avontuur, want als de eerste tekenen van verveling zich voordoen, kan alles veranderen.

Daarom kunnen enkele tips en adviezen je helpen om je bezoek met kinderen even interessant te houden. Trouwens, als je de prijzen van het Louvre bekijkt, is het eerste goede nieuws dat, hoewel volwassenen kaartjes moeten kopen om het Louvre binnen te gaan, kinderen gratis naar binnen mogen!

Met kinderen is een rondleiding beter

Rondleiding voor kinderen| ©CaPPy BeNToN
Rondleiding voor kinderen| ©CaPPy BeNToN

Het is waar dat het boeken van een rondleiding door het Louvre een voordeel is voor iedereen die het museum wil bezoeken, maar als je met kinderen gaat is het nog interessanter. Dit komt omdat je kunt kiezen voor een rondleiding speciaal voor kinderen, waarbij de gids er zelf voor zorgt dat ze kunnen deelnemen aan het bezoek, om beter te begrijpen wat elk werk symboliseert en wat het betekent, terwijl het tegelijkertijd makkelijker voor je wordt om minder met de kinderen bezig te zijn en meer met de werken of de tentoonstelling in het algemeen.

Vergeet niet dat er gidsen zijn die experts zijn in het vermaken van kinderen tijdens het bezoek, omdat ze al jarenlang groepen van verschillende leeftijden begeleiden. Bovendien weten de gidsen welke werken kinderen het meest aanspreken en hoe ze de uitleg moeten aanpakken zodat ze aandachtig zijn en genieten van het bezoek. En niet te vergeten dat het bezoek met een Louvre-gids korter maar intenser zal zijn, precies wat kinderen verwachten te horen! Een andere minder dure optie is een audiogids voor kinderen.

Boek een rondleiding door het Louvre

Eet voordat je met kinderen naar het Louvre gaat

Meisje Eten| ©cottonbro
Meisje Eten| ©cottonbro

Het Louvre vereist een flinke wandeling, of je nu een rondleiding boekt of het op eigen houtje doet. Het is belangrijk om met goed uitgeruste en goed gevoede kinderen te komen. Vergeet niet dat het verboden is om te eten of eten mee te nemen in het museum.

Voor de lunch in de buurt van het Louvre zijn er verschillende ontbijtgelegenheden die een heerlijk ontbijt aanbieden. Er is ook een winkelcentrum in het Louvre als je een hapje wilt eten. Als je nog minder tijd hebt, kun je eten meenemen uit elk café of bar die open is.

Boek een rondleiding door het Louvre

Maak een sanitaire stop voordat je het Louvre binnengaat

Kinderen in het museum| ©Eric Huybrechts
Kinderen in het museum| ©Eric Huybrechts

Het is erg belangrijk om een toiletstop te maken voordat je verder gaat, vooral na een grote maaltijd en/of drankje. Vergeet niet dat het Louvre een enorm museum is en dat de tentoonstellingen soms langer duren dan verwacht. Bovendien moeten kinderen vanwege hun leeftijd en stofwisseling vaker naar het toilet dan andere gezonde volwassenen.

Het is waar dat het Louvre ook toiletten voor het publiek heeft, maar omdat het zo groot is, is de kans groot dat je er verdwaalt, vooral als er veel bezoekers binnen zijn.

Bovendien zal het een heel gedoe voor je zijn als je een rondleiding door het Louvre boekt, waarbij je een deel kwijtraakt terwijl je wordt afgeleid terwijl je wacht of op zoek bent naar waar de toiletten zijn.

Boek een rondleiding door het Louvre

Kinderwagens zijn welkom in het Louvre

Mensen met auto's in het museum| ©Martyn Davis
Mensen met auto's in het museum| ©Martyn Davis

Baby's en het Louvre zijn niet onverenigbaar. Hoe vermoeiend het ook mag klinken om met een kinderwagen op en neer te lopen, je moet weten dat het gebouw perfect is uitgerust en kinderwagenvriendelijk is. Het is waar dat het gebouw dateert uit de 12e eeuw, maar constante verbeteringen hebben ervoor gezorgd dat het Louvre een van de best uitgeruste musea in Parijs is op het gebied van beperkte mobiliteit.

Niet alleen dat, kinderwagens zijn welkom in het hele museum en je zult je zelden ongemakkelijk voelen. Er zijn liften in het Louvre die speciaal zijn gereserveerd voor gezinnen met baby's.

Bovendien zul je bij aankomst in de Pyramide merken dat er aparte rijen zijn voor verschillende soorten kaartjes en als je een kaartje hebt voor beperkte mobiliteit, kun je in een andere rij aanschuiven. Maak je geen zorgen, als je op tijd gaat is het zeldzaam dat je langer moet wachten dan de rest. De liften zijn van glas en hebben een futuristisch tintje, dus de kinderen zullen zeker versteld staan.

Koop je kaartjes voor het Louvre

Geef de kinderen een plattegrond van het Louvre

Twee mensen kijken naar de plattegrond| ©Martyn Davis
Twee mensen kijken naar de plattegrond| ©Martyn Davis

De beste manier om kinderen zich op hun gemak te laten voelen is door ::link|text=het boeken van een rondleiding|element=pa-565::::, zoals we al zeiden, en vooral door ze er op een directe manier bij te betrekken en ze mee te laten doen. Een van de beste manieren is om ze een plattegrond te geven, zodat ze de zoektocht naar werken gaan zien als een soort "schattenjacht".

Daarnaast helpt een plattegrond je ook om je rondleiding beter te optimaliseren door hem minder lang, maar intensiever te maken. Houd er rekening mee dat het praktisch onmogelijk is om alle werken in één keer te bezoeken. Daarom raad ik je aan om de volledige plattegrond te downloaden en als je hem hebt uitgeprint, des te beter. Houd er rekening mee dat het museum 5 verdiepingen heeft en dat de tentoonstellingshal is verdeeld in 8 secties! Het is moeilijk om niet te verdwalen zonder gids en plattegrond.

Koop je tickets voor het Louvre

Koop een boek dat als gids kan dienen in het Louvre

Kind lezen| ©ANTONI SHKRABA
Kind lezen| ©ANTONI SHKRABA

Een beetje geschiedenis weten over de werken die je wilt zien is heel belangrijk om de aandacht van kinderen te trekken en hun interesse te stimuleren. Als er iets is waar alle kinderen het over eens zijn, dan is het wel dat ze graag verhalen horen, dus informatie vooraf is cruciaal om die onzekerheid levend te houden, tenminste voor de duur van het bezoek.

In de winkels in de buurt van het Louvre kun je op verschillende plekken boeken kopen die elk deel van het museum uitleggen, ongeacht je favoriete taal.

Ik ga ervan uit dat als je kaartjes koopt om het Louvre te zien, dat is omdat je je aangetrokken voelt tot het museum en weet wat je wilt zien; als dat echter niet het geval is, hoef je je geen zorgen te maken. Een snelle blik op de dag voordat je het museum bezoekt moet genoeg zijn.

Koop je tickets voor het Louvre

Neem een kortere tour door het Louvre

De overwinning van Samothraki| ©Rodney
De overwinning van Samothraki| ©Rodney

Als je met kinderen gaat, zelfs als je de openingstijden van het museum kent en tijd hebt, is het altijd belangrijk om de rondleiding zoveel mogelijk te optimaliseren en, indien mogelijk, korter te maken. Het is heel gebruikelijk dat als we kaartjes kopen voor het Louvre Museum, we het maximale uit het bezoek willen halen en we proberen zoveel mogelijk te zien als de tijd toelaat. Als je echter met kinderen gaat, is het heel belangrijk om rekening met hen te houden.

Dus, als tip, als je geen rondleiding boekt, probeer dan de meest essentiële delen van het museum te zien.

  • In de Sully vleugel kun je de kinderen meenemen om de Mona Lisa te zien.
  • In de Beeldengalerij kun je je bezoek richten op het prachtige beeld van Venus van Milo.
  • In de Denonvleugel kun je ze meenemen naar het beeld van de Gevleugelde Overwinning van Samothraki.

Koop je kaartjes voor het Louvre

Maak je klaar voor de paparazzi van de Mona Lisa in het Louvre

De Mona Lisa| ©Matthias Mueller
De Mona Lisa| ©Matthias Mueller

Leonardo da Vinci's Mona Lisa is bijna synoniem met het Louvre. Dit vroeg 16e-eeuwse Italiaanse renaissanceschilderij wordt al sinds 1797 tentoongesteld in het Louvre. Bezoekers staan in de rij om de Mona Lisa te zien, beschermd door kogelvrij glas en bewaakt door bewakers.

Dus als je met kinderen bent, probeer dan niet te lang te stoppen in de Mona Lisa kamer tijdens de piekuren, want kinderen kunnen gemakkelijk verdwalen in de drukte. Ik raad ook niet aan om het Louvre met kinderen te bezoeken tijdens je reis naar Parijs in de zomer vanwege het grote aantal toeristen dat je tegen kunt komen. Ik raad je trouwens aan om deze post te bezoeken voor meer algemene tips voor je reis naar Parijs.

Er zijn ook altijd journalisten en paparazzi die de uitingen van bewondering fotograferen die toeristen en bezoekers voelen voor dit iconische schilderij dat wordt geschat op bijna 2 miljard euro.

Boek een rondleiding door het Louvre

Informeer kinderen over het beleid van het museum

Kinderen in het Louvre| ©Joe Shlabotnik
Kinderen in het Louvre| ©Joe Shlabotnik

In een museum als het Louvre zijn er verschillende regels die de goede werking van de locatie regelen, er zijn meerdere beleidsregels die bij niet-naleving direct kunnen worden verbannen. En helaas gelden deze regels voor iedereen, ook voor kinderen.

Daarom moeten kinderen, voordat ze het museum binnengaan, worden herinnerd aan de verbodsbepalingen in het museum, omdat ze van nature de neiging hebben om zich snel te laten meeslepen, vooral als ze zich in een ruimte bevinden die is ontworpen om aandacht te trekken. Tot de verbodsbepalingen behoren:

  • De werken aanraken
  • Drinken
  • Eten
  • Lopen
  • Hard praten

Boek een rondleiding door het Louvre

Geef de kinderen een camera

Meisjes maken foto's| ©Ivan Samkov
Meisjes maken foto's| ©Ivan Samkov

Als je een bezoek aan het Louvre hebt geboekt, moeten we de kinderen direct laten deelnemen en een van de beste manieren is om ze een camera te geven en ze hun bezoek aan het museum te laten documenteren.

Geef ze een camera en laat ze foto's maken van de werken die hen het meest interesseren, door dit simpele feit zullen ze veel aandachtiger zijn en zich minder vervelen.

Probeer ze echter duidelijk te maken dat flitsen niet is toegestaan in het Louvre museum en foto's maken met een selfie stick ook niet, omdat beide acties de werken kunnen beschadigen en/of de werking van het museum kunnen verstoren.

Koop tickets voor het Louvre