Versailles Dagtrips vanuit Parijs

Een bezoek aan het Paleis van Versailles en een rondleiding door het interieur en de tuinen brengt je terug in de tijd. Hier lees je hoe je er komt en wat de entreekaartjes kosten

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Versailles Dagtrips vanuit Parijs

Paleis van Versailles | ©Mat Reding

Het paleis van Versailles binnengaan is een andere wereld binnengaan. Al die historische films die we hebben gezien over Louis XIV, Marie Antoinette of Louis XVI zijn samengebald in de rijkdom van de kamers en de schoonheid van de tuinen.

Er zijn verschillende soorten tickets om het paleis en de tuinen te bezoeken, sommige zijn inclusief een rondleiding of vervoer vanuit Parijs... Ik zal ze allemaal voor je samenvatten om het gemakkelijker te maken om te kiezen:

Mijn favoriet

Versailles dagtocht vanuit Parijs met rondleiding door het paleis

De voordeligste optie om Versailles te bezoeken vanuit Parijs

Ontdek Versailles en de tuinen met een gespecialiseerde gids. Je wordt met een privébus vanuit Parijs gebracht.

Duur: 4 uren 30 minuten

Met deze rondleiding door Versailles sluit je je aan bij de groep vanaf een van de drie opstapplaatsen die de bus heeft in de stad Parijs en kom je direct aan bij Versailles, waar je de wachtrijen bij het paleis kunt overslaan dankzij de tickets die bij deze optie zijn inbegrepen. Eenmaal binnen wordt u door de kamers geleid door uw gids, die u de best bewaarde geheimen en anekdotes over het paleis en de bouw ervan zal vertellen.

U krijgt ook een rondleiding door de indrukwekkende tuinen, fonteinen, beelden, bloemen, kleuren... een echt wonder.

Lunch is niet inbegrepen, maar je hebt de tijd om te eten of zelfs iets te kopen.

Waarom ik deze optie leuk vind: met deze tour kun je Versailles en de tuinen bezoeken zonder je ergens zorgen over te maken, met een gespecialiseerde gids.

Aanbevolen als... je liever vanaf het begin met een georganiseerde groep meegaat en in Parijs met de bus wordt opgehaald om naar Versailles en terug te gaan.

De voordeligste optie

Paleis van Versailles skip-the-line rondleiding

De voordeligste optie om Versailles te bezoeken vanuit Parijs

Perfect als je Versailles wilt bezoeken met een deskundige gids, maar op je eigen tempo wilt reizen.

Duur: van 1 uur 30 minuten tot 2 uren 30 minuten

Het paleis en de tuinen van Versailles liggen op ongeveer 50 lange minuten van Parijs, maar het is zo'n populaire bezienswaardigheid dat er goede verbindingen zijn.

Met deze rondleiding door Versailles met toegang tot het paleis en de tuinen, zal een lokale gids je ontmoeten bij het paleis, je rondleiden door de tuinen, je alle verhalen vertellen over deze historische plek en je dan de optie geven om het paleis op je gemak te bekijken na de rondleiding. Houd er rekening mee dat de transfer van en naar Parijs niet is inbegrepen in deze tour, maar je zult snel en comfortabel met de trein naar Versailles komen.

Waarom ik deze tour leuk vind: Dit is de meest economische manier om het paleis van Versailles en de tuinen te bezoeken met een Engelssprekende gids.

Aanrader als... je geld wilt besparen op je bezoek en het niet erg vindt om met het openbaar vervoer te reizen.


De beste excursies naar Versailles vanuit Parijs

 • Dagtocht naar Versailles vanuit Parijs met rondleiding door het paleis en tuinen
 • Vanaf € 74
 • 5u 30 min
 • Inclusief skip-the-line toegang tot het paleis van Versailles
 • Deskundige gids
 • Geen lunch
 • Boek nu
 • Dagtocht naar Versailles en Giverny vanuit Parijs
 • Vanaf € 242
 • 9u 30 min
 • Inclusief toegang tot het paleis van Versailles en toegang tot de tuinen.
 • Audio gids
 • Met lunch
 • Boek nu
 • Tickets voor het Paleis van Versailles met vervoer vanuit Parijs
 • Vanaf € 89
 • In uw eigen tempo
 • Inclusief skip-the-line toegang tot het paleis van Versailles
 • Audiogids
 • Geen lunch
 • Boek nu
 • Versailles dagtocht vanuit Parijs met rondleiding door het paleis
 • Vanaf € 101
 • 5u tot 7u
 • Inclusief toegang tot het paleis van Versailles en toegang tot de tuinen
 • Deskundige gids
 • Zonder lunch
 • Boek nu

Bezoek Versailles met de Paris Pass

Tuinen van het paleis van Versailles| ©Clark Van Der Beken
Tuinen van het paleis van Versailles| ©Clark Van Der Beken

Als je de Paris Pass koopt tijdens je bezoek aan de Franse hoofdstad, is de toegang tot Versailles gratis als onderdeel van de Paris Museum Pass die bij dit pakket is inbegrepen. Wat niet is inbegrepen, is de terugreis naar Versailles, want hoewel de metro bij deze toeristenpas is inbegrepen, ligt Versailles buiten het stadscentrum.

Als je meer wilt weten over deze "toeristenkaart" kun je deze gids lezen die ik schreef over Parijs Pas waarin ik ook vertel over andere soortgelijke kaarten waarmee je gratis toegang krijgt tot de belangrijkste toeristische attracties en musea in Parijs.

Op de eerste zondag van de maand is de toegang tot Versailles gratis, maar je kunt deze kaart beter in het hoogseizoen weggooien omdat de massale toestroom van toeristen ervoor kan zorgen dat je niet van je bezoek kunt genieten.

Boek uw Paris Pass

Hoe kom je naar Versailles vanuit Parijs?

Close-up van een fontein buiten het paleis van Versailles
Close-up van een fontein buiten het paleis van Versailles

Het paleis van Versailles ontleent zijn naam aan de gemeente waarin het ligt; het ligt aan de zuidelijke rand van Parijs, op ongeveer 45 minuten rijden van Parijs. Het paleiscomplex en de tuinen zijn natuurlijk de hoofdattractie van Versailles, dus je kunt er gemakkelijk komen met welk vervoermiddel dan ook en het staat goed aangegeven.

Met eigen vervoer naar Versailles

Georganiseerde rondleidingen door Versailles of rondleidingen door het paleis en de tuinen bevatten meestal vervoer vanuit het centrum van Parijs. Normaal gesproken brengt een privébus je vanaf een centraal punt in de stad, maar je kunt ook meer exclusieve opties vinden die je met de auto of in een goed ingericht busje brengen.

Met de trein naar Versailles

Dit is de gemakkelijkste optie. In Parijs zijn de metro en RER treinen perfect geïntegreerd en vanaf elk punt in de stad kun je de RER C nemen, dat is de lijn die je naar Versailles brengt en stopt bij het paleis. Denk er wel aan dat deze lijn aan het einde van de lijn splitst, dus voordat je op de trein stapt, moet je op de schermen controleren dat de eindhalte Versailles-Rive Gauche is en niet Saint-Quentin-en-Yvelines.

Met de bus naar Versailles

Er is een bus, de 'Versailles Express' die van dinsdag tot zondag vertrekt vanaf de Eiffeltoren en je rechtstreeks naar het paleis brengt. Deze bus kost 25 euro en rijdt maar een of twee keer per dag, afhankelijk van het seizoen; om deze redenen wordt deze bus vaak overgeslagen ten gunste van de stadslijn 171 die je voor een veel lagere prijs vlakbij het complex van Versailles afzet.

Boek je reis naar Versailles vanuit Parijs

Wat te zien in Versailles

Een van de meest indrukwekkende kamers in het paleis van Versailles.
Een van de meest indrukwekkende kamers in het paleis van Versailles.

Het interieur van het paleis

Het Paleis van Versailles is de belangrijkste attractie van het complex. De route is perfect uitgestippeld, dus als je eenmaal binnen bent via de hoofdingang (de Verge d'Honneur), is het gemakkelijk om door het hele paleis te lopen zonder iets te missen. Het eerste wat indruk op je zal maken is de luxe en opzichtigheid die elke hoek van dit paleis uitstraalt, maar wat echt interessant is, zijn de verhalen achter elke kamer.

Als je geen rondleiding hebt geboekt, aarzel dan niet om gebruik te maken van de audiogids waar je recht op hebt met je ticket; deze vertelt je ongelooflijke verhalen over de personages die binnen deze muren leefden, zoals Louis XVI en Marie Antoinette. Ik verzeker je dat je net zo onder de indruk zult zijn van de excentriciteiten van wat eens de machtigste monarchie van Europa was als van de schoonheid van het paleis en de decoratie.

De tuinen

Een klassieke inrichting in Franse stijl, zorgvuldig verzorgde vegetatie, fonteinen en beelden als decoratieve elementen en een oppervlakte van 800 hectare; dat is hoe de tuinen van Versailles eruit zien. Veel mensen weten niet dat de tuinen van Versailles eigenlijk gratis zijn (behalve als er een show is) en dat je geen kaartje voor het paleis hoeft te kopen om ze te betreden.

Als je naar het paleis gaat, raad ik je aan om daarna de tuinen te bekijken omdat je dan de audiogids kunt gebruiken; je zult de verhalen over de fonteinen die de tuinen sieren geweldig vinden als je een fan bent van mythologie. Net als het paleis zijn de tuinen van Versailles niet alleen esthetisch mooi, maar symbolisch voor een tijdperk en het hoogtepunt van een politiek regime dat tot de machtigste van Europa behoorde.

Het Grand Trianon en het Petit Trianon

Met het volledige ticket (dat ik je aanraad te kopen, want het kost maar twee of drie euro meer dan het ticket dat alleen het paleis en de tuinen dekt) heb je toegang tot deze twee onafhankelijke paleizen die trianons worden genoemd. De stijl van deze paleizen en de omliggende tuinen is anders dan die van het hoofdpaleis en de tuinen, dus als je denkt dat een bezoek aan deze paleizen "meer van hetzelfde" is, heb je het mis.

Het Grand Trianon is een barok paleis dat werd gebouwd door Lodewijk XIV als recreatieplek en later werd bewoond door vele Franse vorsten en Napoleon. De decoratie van dit paleis is bijzonder smaakvol, maar mijn favoriet tussen de twee Trianons is het Petit Trianon.

Het Petit Trianon was een geschenk van Lodewijk XV aan een van zijn maîtresses, maar werd later gebruikt door Marie Antoinette voor haar eigen privégebruik. De binnenkant van het paleis ziet eruit als een poppenhuis, maar het charmantst is de omgeving, die bekend staat als het Koninginnedorp. Met geen ander doel dan te dienen als decoratief element voor haar amusement, bouwde Marie Antoinette dit miniatuurdorpje op het platteland met een molen, een boerderij, een meer en huisjes met kleine moestuinen.

Boek je reis naar Versailles vanuit Parijs

Plan uw bezoek aan Versailles

Fresco's in het paleis van Versailles
Fresco's in het paleis van Versailles

Wanneer je moet gaan

Het maakt niet uit wanneer je naar Versailles gaat, het zal druk zijn. Het paleis is een van de belangrijkste toeristische attracties in Parijs en wordt elk jaar door acht miljoen toeristen bezocht. Het is echter zo groot dat je je niet overvol zult voelen, vooral als je het interieur van het paleis voor de middag verlaat of als je de meer verborgen gebieden van de tuinen ingaat.

Speciale voorstellingen

In het paleis van Versailles is er op dinsdag een muzikale show in de tuinen en in het weekend worden de fonteinen verlicht; zelfs als het drukker is, is het de moeite waard om het complex in een weekend te bezoeken omdat de verlichte fonteinen de tuinen tot leven brengen. Wat de tijd van het jaar betreft, plan je bezoek aan Versailles op een zonnige dag zodat je kunt genieten van de lange wandeling rond het paleis.

Duur van het bezoek

Reserveer op de dag van je bezoek aan Versailles je toegangsticket van tevoren om tijd te besparen; anders kun je in het hoogseizoen rekenen op een wachtrij van minimaal twee uur. Een rondleiding door het interieur van het paleis duurt ongeveer twee uur, vooral als je de audiogids gebruikt, wat ik aanbeveel.

Daarna kan het bezoek aan de tuinen en de trianons zo lang duren als je wilt, maar het duurt niet minder dan drie uur om alles te zien. Al met al kun je met de heen- en terugreis, het bezoek aan het interieur van het paleis, de tuinen en de trianons wel een hele dag doen over Versailles.

Wat mee te nemen

Rugzakken en grote tassen zijn niet toegestaan in het paleis; je moet ze achterlaten bij de kassa. Je tas moet ook door de veiligheidscontrole. Als je in de zomer naar Versailles gaat, neem dan zonnebrandcrème mee in je bagage omdat je kunt verbranden tijdens je bezoek aan de tuinen en vergeet natuurlijk je camera niet.

In sommige kamers van het paleis mag je geen foto's maken of foto's met flits nemen, maar de kleuren en de vegetatie die je in de tuinen vindt, zijn meer dan één foto waard. Aan de andere kant, draag comfortabele schoenen omdat je veel zult lopen, en vergeet geen water mee te nemen tijdens je bezoek aan de tuinen.

Waar kun je eten?

In het hele complex van het Paleis van Versailles vind je verschillende eetstalletjes en restaurants. Kun je in de omgeving gaan eten en weer terugkomen? Ik raad het je niet aan, want dan verspil je onnodig tijd, want er zijn geen restaurants in de directe omgeving die opvallen door hun kwaliteit of prijzen boven die in het paleis.

Wat je wel kunt doen, en niet iedereen weet dat, is picknicken in bepaalde delen van de tuinen, dus aarzel niet als je Versailles bezoekt op een dag met aangename temperaturen.

Naar Versailles met kinderen

Kinderen hebben gratis toegang tot Versailles en zowel het paleis als de tuinen zijn perfect ingericht voor familiebezoeken. Er is genoeg voor kinderen om buiten het complex rond te rennen, maar binnen in het paleis kunnen ze wat vermoeider raken door de lengte van de rondleiding.

Als je niet zeker weet op welke dag je naar Versailles moet gaan, is er op dinsdag een muzikale show in de tuinen en zijn de fonteinen in het weekend verlicht.

Boek uw reis naar Versailles vanuit Parijs

Als het Paleis van Versailles je interesseert, vind je ..... vast ook leuk

Niets in Parijs is te vergelijken met het Paleis van Versailles. Het dichtstbijzijnde paleis in Europa is Schönbrunn in Wenen. Versailles is uniek, maar als je meer wilt leren over de absolutistische monarchie en de geschiedenis van de Franse Revolutie (waar je het meeste over zult leren tijdens dit bezoek) raad ik je aan om een van de wandeltochten door het centrum van Parijs te maken.

Hier krijg je de meeste verhalen te horen over het verleden van de stad en je hebt een groot aantal opties die je kunt raadplegen in dit artikel dat ik erover heb geschreven. Parijs reizen.

Als je zin hebt om een van de vele symbolen van de stad te ontdekken, kan ik je (natuurlijk) de Eiffeltoren, de Garnier Opera of het Louvre aanraden. Hier zijn een aantal van mijn artikelen over het onderwerp voor het geval je geïnteresseerd bent in het verkennen van een aantal van de opties: Eiffeltoren tickets: hoe koop je ze, hoeveel kosten ze, beste optie, enz., Opera Garnier Rondleidingen y Parijs Louvre Museum tickets en rondleidingen: verschillende mogelijkheden, waar ze te koop zijn en nog veel meer.

Boek uw reis naar Versailles vanuit Parijs