Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Versailles Dagtrips vanuit Parijs

Een bezoek aan het paleis van Versailles en een rondleiding door het interieur en de tuinen brengen u terug in de tijd. Hier leest u hoe u er komt en hoeveel de kaartjes kosten

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Versailles Dagtrips vanuit Parijs

Paleis van Versailles | ©Mat Reding

Het paleis van Versailles betreden is een andere wereld betreden. Al die historische films die we hebben gezien over Louis XIV, Marie Antoinette of Louis XVI zijn gecondenseerd in de rijkdom van de kamers en de schoonheid van de tuinen.

Er zijn verschillende soorten tickets om het paleis en de tuinen te bezoeken, sommige zijn inclusief een rondleiding of vervoer vanuit Parijs... Ik zal ze allemaal voor u samenvatten om het kiezen te vergemakkelijken:

Mijn favoriet

Paleis van Versailles skip-the-line rondleiding

De voordeligste manier om Versailles te bezoeken vanuit Parijs

Perfect als u Versailles wilt bezoeken met een deskundige gids. Je komt er met de trein vanuit Parijs.

Duur: 1 uur 30 minuten

Het paleis en de tuinen (want we mogen de majesteit van deze tuinen niet vergeten!) van Versailles liggen op ongeveer 50 minuten afstand van Parijs, maar het is een bezienswaardigheid die zo druk bezocht wordt dat er zeer goede verbindingen zijn.

Met deze tour naar Versailles met toegang tot het paleis en de tuinen haalt een lokale gids u op in het centrum van Parijs, brengt u met de trein (RER) naar het paleis, leidt u rond door de tuinen, vertelt u alle verhalen over deze historische bezienswaardigheid en laat u vervolgens de mogelijkheid om het paleis op uw gemak te bekijken. U kunt ook terugkeren met de trein van uw keuze, zodat u na de rondleiding vrije tijd heeft om Versailles in uw eigen tempo te ontdekken.

De prijs van het vervoer is niet inbegrepen in deze rondleiding, maar u komt snel en comfortabel per trein naar Versailles.

Waarom ik deze tour leuk vind: Dit is de meest economische manier om het Paleis van Versailles en zijn tuinen te bezoeken met een Engelssprekende gids.

Aanbevolen als... u geld wilt besparen op uw bezoek en het niet erg vindt om met het openbaar vervoer te reizen.


De premie-optie

Versailles dagtocht vanuit Parijs met rondleiding door het paleis

De voordeligste manier om Versailles te bezoeken vanuit Parijs

Ontdek Versailles en zijn tuinen met een gespecialiseerde gids. U wordt per privébus uit Parijs gehaald.

Duur: 5 uur

Met deze rondleiding door Versailles sluit u zich aan bij de groep vanaf een van de drie opstapplaatsen in de stad Parijs en komt u rechtstreeks aan in Versailles, waar u de wachtrijen bij het paleis kunt overslaan dankzij de tickets die bij deze optie zijn inbegrepen. Eenmaal binnen wordt u door de kamers geleid door uw gids, die u de best bewaarde geheimen en anekdotes over het paleis en de bouw ervan zal vertellen.

U krijgt ook een rondleiding door de tuinen. Waarom hecht ik zoveel belang aan de tuinen? Want de eerste keer dat ik ging, heb ik er uren rondgelopen en de tweede keer besefte ik dat ik maar de helft had gezien. De tuinen zijn indrukwekkend, de fonteinen, de beelden, de bloemen, de kleuren... een echt wonder.

De lunch is niet inbegrepen, maar u zult tijd hebben om daar te eten of zelfs wat eten te kopen (u kunt ook wat meenemen uit Parijs in een rugzak).

In de namiddag gaat u vanuit Versailles terug naar Parijs.

Waarom ik deze optie leuk vind: met deze rondleiding kunt u Versailles en zijn tuinen bezoeken zonder u ergens zorgen over te maken, onder leiding van een gespecialiseerde gids.

Aanbevolen als... u zich liever vanaf het begin bij een georganiseerde groep aansluit en in Parijs met de bus van en naar Versailles wordt opgehaald.


De meest complete

Versailles dagtocht vanuit Parijs met rondleiding door het paleis, de tuinen en het Marie Antoinette huis

De voordeligste manier om Versailles te bezoeken vanuit Parijs

Ontdek Versailles met een rondleiding door het paleis, de tuinen en het landgoed van Marie-Antoinette met een gespecialiseerde gids. U wordt per privébus uit Parijs gehaald en de lunch is inbegrepen.

Duur: 8 uur

Als u liever alles ziet wat een rondleiding te bieden heeft, is dit de optie voor u: leer Versailles in zijn geheel kennen met deze rondleiding, die u naar het Paleis van Versailles brengt. Versailles dagtocht vanuit Parijs met rondleiding door het paleis, de tuinen en het Marie Antoinette huis Deze rondleiding neemt u mee door het paleis van Versailles, het indrukwekkende paleis en de uitgestrekte tuinen eromheen. U kunt ook de boerderij van de aristocratische Marie Antoinette bezoeken en u als een kind vermaken met de dieren die er nog steeds leven.

Dit alles in een kleine groepsexcursie van 8 uur, inclusief retourtickets voor de trein, een gids die u het verhaal achter deze prachtige plek vertelt en een driegangenlunch. Het enige waar u zich zorgen over hoeft te maken is genieten van een van de mooiste ervaringen van uw reis naar Parijs.

Waarom ik deze optie goed vind: als u Versailles niet wilt missen en de hele dag wilt genieten zonder u zorgen te maken over maaltijden of transfers.

Aanbevolen als... voor degenen die graag alles georganiseerd hebben. Bovendien is dit de goedkoopste optie, want alles is inbegrepen voor ongeveer 139 euro: treintransfers, kaartjes en rondleiding door het paleis, rondleiding door de tuinen en de boerderij en natuurlijk de lunch.


Bezoek Versailles met de Paris Pass

Paleis van Versailles Tuinen| ©Clark Van Der Beken
Paleis van Versailles Tuinen| ©Clark Van Der Beken

Als u de Paris Pass neemt tijdens uw bezoek aan de Franse hoofdstad, is de toegang tot Versailles gratis als onderdeel van de Paris Museum Pass die in dit pakket is inbegrepen. De terugreis naar Versailles is niet inbegrepen, omdat Versailles buiten het stadscentrum ligt, hoewel de metro in deze toeristenkaart is inbegrepen.

Als u meer wilt weten over deze "toeristenkaart" kunt u deze gids lezen die ik schreef over Parijs Pas waarin ik u ook vertel over andere soortgelijke kaarten waarmee u gratis toegang kunt krijgen tot de belangrijkste toeristische attracties en musea in Parijs.

Ana's Traveller Tip

Op de eerste zondag van de maand is de toegang tot Versailles gratis, maar in het hoogseizoen kunt u dat beter niet doen, omdat de massale toestroom van toeristen u kan beletten van uw bezoek te genieten.

Hoe kom ik in Versailles vanuit Parijs?

Close-up van een fontein buiten het paleis van Versailles
Close-up van een fontein buiten het paleis van Versailles

Het paleis van Versailles ontleent zijn naam aan de gemeente waarin het ligt; het ligt aan de zuidelijke rand van Parijs, op ongeveer 45 minuten rijden. Het paleiscomplex en de tuinen zijn natuurlijk de belangrijkste attractie van Versailles, dus het is gemakkelijk en goed aangegeven om er met elk vervoermiddel te komen.

Met eigen vervoer naar Versailles

Georganiseerde rondleidingen in Versailles of rondleidingen door het paleis en de tuinen omvatten meestal vervoer vanuit het centrum van Parijs. Meestal reist u met een privébus vanaf een centraal punt in de stad, maar er zijn ook exclusievere opties waarbij u met de auto of in een goed ingericht busje reist.

Met de trein naar Versailles

Dit is de gemakkelijkste optie. In Parijs zijn de metro en de RER perfect geïntegreerd en vanuit elk punt in de stad kunt u de RER C nemen, de lijn die u naar Versailles brengt en stopt bij het paleis. Deze lijn splitst echter aan het eind van de lijn, dus voordat u op de trein stapt, moet u op de schermen controleren of de eindhalte Versailles-Rive Gauche is en niet Saint-Quentin-en-Yvelines.

Met de bus naar Versailles

Er is een bus, 'Versailles Express', die van dinsdag tot zondag vertrekt vanaf de Eiffeltoren en u rechtstreeks naar het Palais brengt. Hij kost 25 euro en rijdt slechts één of twee keer per dag, afhankelijk van het seizoen; daarom wordt hij vaak overgeslagen ten gunste van de stadslijn 171, die u voor een veel lagere prijs dicht bij het complex van Versailles brengt.

Wat te zien in Versailles

Een van de meest indrukwekkende kamers in het paleis van Versailles
Een van de meest indrukwekkende kamers in het paleis van Versailles

Het interieur van het paleis

Het paleis van Versailles is de belangrijkste attractie van het complex. De rondleiding is duidelijk aangegeven, dus als u eenmaal door de hoofdingang (de Verge d'Honneur) naar binnen gaat, kunt u gemakkelijk door het hele paleis lopen zonder iets te missen. Het eerste dat indruk op u zal maken is de luxe en opzichtigheid die elke hoek van dit paleis uitstraalt, maar wat echt interessant is, is om de verhalen achter elke kamer te leren kennen.

Als u geen rondleiding hebt geboekt, aarzel dan niet om gebruik te maken van de audiogids die u bij uw kaartje krijgt; deze vertelt u ongelooflijke verhalen over de personages die binnen deze muren leefden, zoals Lodewijk XVI en Marie Antoinette. Ik verzeker u dat de excentriciteiten van wat eens de machtigste monarchie van Europa was, u evenzeer zullen imponeren als de schoonheid van het paleis en zijn decoratie.

De tuinen

Een klassieke inrichting in Franse stijl, zorgvuldig verzorgde vegetatie, fonteinen en beelden als decoratieve elementen en een oppervlakte van 800 hectare; dat zijn de tuinen van Versailles. Veel mensen weten niet dat de tuinen van Versailles eigenlijk gratis zijn (behalve als er een show is) en dat je geen kaartje voor het paleis hoeft te kopen om ze te betreden.

Als u naar het paleis gaat, raad ik u aan daarna de tuinen te bekijken, want u kunt de audiogids gebruiken; u zult de verhalen over de fonteinen die de tuinen sieren geweldig vinden als u een fan bent van mythologie. Net als het paleis zijn de tuinen van Versailles niet alleen een esthetische schoonheid, maar het symbool van een tijdperk en het hoogtepunt van een politiek regime dat tot de machtigste van Europa behoorde.

Het Grand Trianon en het Petit Trianon

Met het volledige kaartje (dat ik u aanbeveel, want het kost maar twee of drie euro meer dan het kaartje dat alleen het paleis en de tuinen dekt) krijgt u toegang tot deze twee onafhankelijke paleizen, trianons genaamd. De stijl van deze beide paleizen en de omliggende tuinen is anders dan die van het hoofdpaleis en de tuinen, dus als u denkt dat een bezoek eraan "meer van hetzelfde" is, vergist u zich.

Het Grand Trianon is een barok paleis, gebouwd door Lodewijk XIV als recreatieoord en later bewoond door vele Franse vorsten en Napoleon. De decoratie van dit paleis is buitengewoon smaakvol, maar tussen de twee Trianons is mijn favoriet het Petit Trianon.

Het Petit Trianon was een geschenk van Lodewijk XV aan een van zijn minnaressen, maar werd later door Marie Antoinette gebruikt voor haar eigen privégebruik. De binnenkant van het paleis ziet eruit als een poppenhuis, maar het charmantst is de omgeving, die bekend staat als het Koninginnedorp. Met geen ander doel dan te dienen als decoratief element voor haar amusement, bouwde Marie Antoinette dit miniatuurdorpje op het platteland met een molen, een boerderij, een meer en huisjes met kleine moestuinen.

Anne's Traveller Tip

Neem voldoende tijd om de tuinen te bezoeken. De meeste mensen concentreren zich op de hoofdzone voor het paleis, maar als u iets verder verkent, ontdekt u unieke en verrassende hoekjes en gaatjes.

Plan uw bezoek aan Versailles

Fresco's in het paleis van Versailles
Fresco's in het paleis van Versailles

Wanneer te gaan

Het maakt niet uit wanneer je naar Versailles gaat, er zullen mensen zijn. Het paleis is een van de belangrijkste toeristische attracties van Parijs en wordt jaarlijks door acht miljoen toeristen bezocht. Het is echter zo groot dat u zich niet druk zult voelen, vooral als u het interieur van het paleis voor de middag verlaat of als u de meer verborgen delen van de tuinen ingaat.

Speciale shows

In het paleis van Versailles is er op dinsdag een muzikale show in de tuinen en in het weekend zijn de fonteinen verlicht; ook al is het drukker, het is de moeite waard om het complex in een weekend te bezoeken omdat de verlichte fonteinen de tuinen tot leven brengen. Wat de tijd van het jaar betreft, kunt u uw bezoek aan Versailles het beste plannen op een zonnige dag om te genieten van de lange wandeling rond het paleis.

Duur van het bezoek

Reserveer op de dag van uw bezoek aan Versailles uw toegangskaartje van tevoren om tijd te besparen; anders kunt u in het hoogseizoen rekenen op een wachtrij van minimaal twee uur. Een rondleiding door het interieur van het paleis duurt ongeveer twee uur, vooral als u de audiogids gebruikt, wat ik aanbeveel.

Daarna kan het bezoek aan de tuinen en de trianons zo lang duren als u wilt, maar het bekijken van het geheel zal niet minder dan drie uur in beslag nemen. Al met al, tussen de heen- en terugreis, het bezoek aan het interieur van het paleis, de tuinen en de trianons, kan het zien van het Versailles complex u een volle dag kosten.

Wat meenemen

Het is niet mogelijk het paleis te betreden met rugzakken of grote tassen; u moet ze achterlaten bij de kassa. Uw tas moet ook door de veiligheidscontrole. Als u in de zomer naar Versailles gaat, neem dan zonnebrandcrème mee in uw bagage omdat u tijdens uw bezoek aan de tuinen kunt verbranden en vergeet natuurlijk uw camera niet.

In sommige kamers van het paleis mag je geen foto's maken of met flits, maar de kleuren en vegetatie die je in de tuinen aantreft zijn meer dan één foto waard. Draag daarentegen comfortabele schoenen omdat u veel zult lopen en vergeet niet water mee te nemen tijdens uw bezoek aan de tuinen.

Waar te eten

In het hele complex van het Paleis van Versailles vindt u verschillende eetstalletjes en restaurants. Kunt u in de omgeving gaan eten en weer binnenkomen? Ik raad het niet aan, omdat u onnodig tijd verliest, aangezien er in de omgeving geen restaurants zijn die zich onderscheiden door hun kwaliteit of prijzen boven die welke u binnen het paleis vindt.

Wat je wel kunt doen, en dat weet niet iedereen, is picknicken in bepaalde delen van de tuinen, dus aarzel niet als je Versailles bezoekt op een dag met aangename temperaturen.

Naar Versailles met kinderen

Kinderen krijgen gratis toegang tot Versailles en zowel het paleis als de tuinen zijn perfect ingericht voor familiebezoek. Er is meer dan één plek voor kinderen om rond te rennen buiten het complex, maar binnen in het paleis kunnen ze wat vermoeider worden door de lengte van de rondleiding.

Ana's Traveller Tip

Als u niet zeker weet op welke dag u naar Versailles moet gaan, is er op dinsdag een muzikale show in de tuinen en zijn de fonteinen in het weekend verlicht.

Als u geïnteresseerd bent in het Paleis van Versailles, vindt u.... ook leuk

Er is niets in Parijs dat kan tippen aan het paleis van Versailles. Het dichtstbijzijnde in Europa is het paleis Schönbrunn in Wenen. Versailles is uniek, maar als u meer wilt weten over de absolutistische monarchie en de geschiedenis van de Franse Revolutie (waar u tijdens dit bezoek het meest over zult leren) raad ik u aan een van de wandeltochten door het centrum van Parijs te maken.

Daar krijg je de meeste verhalen te horen over het verleden van de stad en je hebt een breed scala aan mogelijkheden die je kunt bekijken in dit artikel dat ik schreef over Parijs reizen.

Als u zin hebt om een van de vele symbolen van de stad te ontdekken, kan ik u (uiteraard) de Eiffeltoren, het operagebouw Garnier of het Louvre aanbevelen. Hier zijn enkele van mijn artikelen over dit onderwerp voor het geval u geïnteresseerd bent in het verkennen van enkele van de opties: Eiffeltoren tickets: hoe koop je ze, hoeveel kosten ze, beste optie, enz., Opera Garnier Rondleidingen y Parijs Louvre Museum tickets en rondleidingen: verschillende mogelijkheden, waar ze te koop zijn en nog veel meer.

Veelgestelde vragen

 • Is het mogelijk om voedsel mee te nemen in Versailles?

  Eten en drinken mag in de buitentuinen van het paleis worden meegenomen, maar binnen is eten niet toegestaan.

 • Is het mogelijk om Versailles binnen te gaan met een rugzak?

  Bagage en grote tassen zijn niet toegestaan in het paleis. U kunt kleine tassen meenemen in het paleis, maar u moet ze achterlaten in de bagageruimte nadat u door de veiligheidscontrole bent gegaan. Fotograferen zonder flits is toegestaan in het paleis.

 • Wanneer is de beste tijd om de fonteinenshows van Versailles te zien?

  Over het algemeen is de beste tijd om de fonteinenshow te zien tijdens de middagsessie, wanneer een groter aantal fonteinen tegelijkertijd wordt geactiveerd.

 • Kan ik alleen naar Versailles gaan?

  Ja, u kunt met het openbaar vervoer (de RER-trein) naar Versailles gaan en uw bezoek op uw gemak organiseren wanneer u daar bent.