Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Versailles Dagtrips vanuit Parijs

Een bezoek aan het paleis van Versailles en een rondleiding door het interieur en de tuinen brengen u terug in de tijd. Hier leest u hoe u er komt en hoeveel toegangskaartjes kosten

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Versailles Dagtrips vanuit Parijs

Paleis van Versailles | ©Mat Reding

Het paleis van Versailles betreden is een andere wereld betreden. Al die historische films die we hebben gezien over Louis XIV, Marie Antoinette of Louis XVI zijn gecondenseerd in de rijkdom van de kamers en de schoonheid van de tuinen.

Er zijn verschillende soorten tickets om het paleis en de tuinen te bezoeken, sommige zijn inclusief een rondleiding of vervoer vanuit Parijs... Ik zal ze allemaal voor u samenvatten om uw keuze te vergemakkelijken:

Mijn favoriet

Paleis van Versailles skip-the-line rondleiding

De voordeligste manier om Versailles te bezoeken vanuit Parijs

Perfect als u Versailles wilt bezoeken met een deskundige gids. Je komt er met de trein vanuit Parijs.

Duur: 1 uur 30 minuten

Het paleis en de tuinen (want laten we de majesteit van die tuinen niet vergeten!) van Versailles liggen op ongeveer 50 lange minuten van Parijs, maar het is zo'n bezochte bezienswaardigheid, dat het zeer goed bereikbaar is.

Met deze tour naar Versailles met toegang tot het paleis en de tuinen haalt een lokale gids u op in het centrum van Parijs, brengt u met de trein (RER) naar het paleis, leidt u rond door de tuinen, vertelt u alle verhalen over deze historische bezienswaardigheid en laat u vervolgens de mogelijkheid om het paleis op uw gemak te bekijken. U kunt ook terugkeren met de trein van uw keuze, zodat u na de rondleiding vrije tijd heeft om Versailles in uw eigen tempo te ontdekken.

De prijs van het vervoer is niet inbegrepen in deze rondleiding, maar u komt snel en comfortabel per trein naar Versailles.

Waarom ik deze tour leuk vind: Dit is de meest economische manier om het paleis van Versailles en zijn tuinen te bezoeken met een Engelssprekende gids.

Aanbevolen als... u geld wilt besparen op uw bezoek en het niet erg vindt om met het openbaar vervoer te reizen.


De meest complete

Versailles dagtocht vanuit Parijs met rondleiding door het paleis

De voordeligste manier om Versailles te bezoeken vanuit Parijs

Ontdek Versailles en zijn tuinen met een gespecialiseerde gids. U wordt per privébus uit Parijs gehaald.

Duur: 5 uur

Met deze rondleiding door Versailles sluit u zich aan bij de groep vanaf een van de drie opstapplaatsen in de stad Parijs en komt u rechtstreeks aan in Versailles, waar u de wachtrijen bij het paleis kunt overslaan dankzij de tickets die bij deze optie zijn inbegrepen. Eenmaal binnen wordt u door de zalen geleid door uw gids, die u de best bewaarde geheimen en anekdotes over het paleis en de bouw ervan zal vertellen.

U krijgt ook een rondleiding door de tuinen. Waarom hecht ik zoveel belang aan de tuinen? Want de eerste keer dat ik ging, heb ik er uren rondgelopen en de tweede keer besefte ik dat ik maar de helft had gezien. De tuinen zijn indrukwekkend, de fonteinen, de beelden, de bloemen, de kleuren... een echt wonder.

De lunch is niet inbegrepen, maar u zult tijd hebben om daar te eten of zelfs wat eten te kopen (u kunt ook iets uit Parijs meenemen in een rugzak).

In de namiddag gaat u vanuit Versailles terug naar Parijs.

Waarom ik deze optie leuk vind: met deze rondleiding kunt u Versailles en zijn tuinen bezoeken zonder u ergens zorgen over te maken, met een gespecialiseerde gids.

Aanbevolen als... u zich liever vanaf het begin bij een georganiseerde groep aansluit en in Parijs met de bus van en naar Versailles wordt opgehaald.


Een bezoek aan Versailles met de Paris Pass

Tuinen van het paleis van Versailles| ©Clark Van Der Beken
Tuinen van het paleis van Versailles| ©Clark Van Der Beken

Als u de Paris Pass neemt tijdens uw bezoek aan de Franse hoofdstad, is de toegang tot Versailles gratis als onderdeel van de Paris Museum Pass die in dit pakket is inbegrepen. De terugreis naar en van Versailles is niet inbegrepen, want hoewel deze toeristenkaart de metro omvat, ligt Versailles buiten het stadscentrum.

Als u meer wilt weten over deze "toeristenkaart" kunt u deze gids lezen die ik schreef over Parijs Pas waarin ik u ook vertel over andere soortgelijke kaarten waarmee u gratis toegang krijgt tot de belangrijkste toeristische attracties en musea in Parijs.

Ana's Reistip

Op de eerste zondag van de maand kunt u Versailles gratis betreden, maar in het hoogseizoen kunt u dat beter niet doen, omdat de massale toestroom van toeristen u kan beletten van uw bezoek te genieten.

Hoe kom ik in Versailles vanuit Parijs?

Detail van een fontein buiten het paleis van Versailles.
Detail van een fontein buiten het paleis van Versailles.

Het paleis van Versailles ontleent zijn naam aan de gemeente waarin het ligt; het ligt aan de zuidelijke rand van Parijs, op ongeveer 45 minuten rijden. Het paleiscomplex en de tuinen zijn natuurlijk de belangrijkste attractie van Versailles, dus het is gemakkelijk en goed aangegeven om er met elk vervoermiddel te komen.

Met eigen vervoer naar Versailles

Georganiseerde rondleidingen in Versailles of rondleidingen door het paleis en de tuinen omvatten meestal vervoer vanuit het centrum van Parijs. Meestal vertrekt er een privébus vanaf een centrale locatie in het centrum van de stad, maar er zijn ook meer exclusieve opties waarbij u met de auto of in een goed ingericht busje wordt vervoerd.

Met de trein naar Versailles

Dit is de gemakkelijkste optie. In Parijs zijn de metro en de RER perfect geïntegreerd en vanuit elk punt in de stad kunt u de RER C nemen, de lijn die u naar Versailles brengt en stopt bij het paleis. Denk er echter aan dat deze lijn aan het eind van de lijn splitst, dus voordat u op de trein stapt, moet u op de schermen controleren of de eindhalte Versailles-Rive Gauche is en niet Saint-Quentin-en-Yvelines.

Met de bus naar Versailles

Er is een bus, 'Versailles Express', die van dinsdag tot zondag vertrekt vanaf de Eiffeltoren en u rechtstreeks naar het Palais brengt. Hij kost 25 euro en rijdt slechts één of twee keer per dag, afhankelijk van het seizoen; daarom wordt hij vaak overgeslagen ten gunste van de stadslijn 171, die u voor een veel lagere prijs dicht bij het complex van Versailles brengt.

Boek uw reis naar Versailles met fietstocht

Wat te zien in Versailles

Een van de meest indrukwekkende kamers in het paleis van Versailles
Een van de meest indrukwekkende kamers in het paleis van Versailles

Het interieur van het paleis

Het paleis van Versailles is de belangrijkste attractie van het complex. De route is perfect uitgestippeld, dus als u eenmaal door de hoofdingang (de Verge d'Honneur) naar binnen gaat, kunt u gemakkelijk het hele paleis doorlopen zonder iets te missen. Het eerste dat indruk op je zal maken is de luxe en opzichtigheid die elke hoek van het paleis uitstraalt, maar wat echt interessant is, zijn de verhalen achter elke kamer.

Als u geen rondleiding hebt geboekt, aarzel dan niet om gebruik te maken van de audiogids die u bij uw kaartje krijgt; deze vertelt u ongelooflijke verhalen over de personages die binnen deze muren leefden, zoals Lodewijk XVI en Marie Antoinette. Ik verzeker u dat de excentriciteiten van wat eens de machtigste monarchie van Europa was, u evenzeer zullen imponeren als de schoonheid van het paleis en zijn decoratie.

De tuinen

Een klassieke inrichting in Franse stijl, zorgvuldig verzorgde vegetatie, fonteinen en beelden als decoratieve elementen en een oppervlakte van 800 hectare; zo zien de tuinen van Versailles eruit. Veel mensen weten niet dat de tuinen van Versailles eigenlijk gratis zijn (behalve als er een show is) en dat je geen kaartje hoeft te kopen om het paleis te betreden.

Als u naar het paleis gaat, raad ik u aan daarna de tuinen te bekijken, want u kunt de audiogids gebruiken; u zult de verhalen over de fonteinen die de tuinen sieren geweldig vinden als u een fan bent van mythologie. Net als het paleis zijn de tuinen van Versailles niet alleen een esthetische schoonheid, maar het symbool van een tijdperk en het hoogtepunt van een politiek regime dat tot de machtigste van Europa behoorde.

Het Grand Trianon en het Petit Trianon

Met het volledige kaartje (dat ik u aanbeveel, want het kost maar twee of drie euro meer dan het kaartje dat alleen het paleis en de tuinen dekt) krijgt u toegang tot deze twee onafhankelijke paleizen, trianons genaamd. De stijl van deze beide paleizen en de omliggende tuinen is anders dan die van het hoofdpaleis en de tuinen, dus als u denkt dat een bezoek eraan "meer van hetzelfde" is, vergist u zich.

Het Grand Trianon is een barok paleis, gebouwd door Lodewijk XIV als recreatieoord en later bewoond door vele Franse vorsten en Napoleon. De decoratie van dit paleis is buitengewoon smaakvol, maar tussen de twee trianons is mijn favoriet het Petit Trianon.

Het Petit Trianon was een geschenk van Lodewijk XV aan een van zijn minnaressen, maar werd later door Marie Antoinette gebruikt voor haar eigen privégebruik. De binnenkant van het paleis ziet eruit als een poppenhuis, maar het charmantst is de omgeving, die bekend staat als het Koninginnedorp. Met geen ander doel dan te dienen als decoratief element voor haar amusement, bouwde Marie Antoinette dit miniatuurdorpje op het platteland met een molen, een boerderij, een meer en huisjes met kleine moestuinen.

Anne's Reistip

Neem voldoende tijd om de tuinen te bezoeken. De meeste mensen concentreren zich op het belangrijkste gebied voor het paleis, maar als u iets verder verkent, ontdekt u unieke en verrassende hoekjes en gaatjes.

Plan uw bezoek aan Versailles

Interieur Fresco's van het Paleis van Versailles
Interieur Fresco's van het Paleis van Versailles

Wanneer te gaan

Wanneer je ook naar Versailles gaat, er zullen altijd mensen zijn. Het paleis is een van de belangrijkste toeristische attracties van Parijs en wordt jaarlijks door acht miljoen toeristen bezocht. Het is echter zo groot dat u het niet druk zult hebben, vooral als u het interieur van het paleis voor de middag verlaat of als u de meer verborgen delen van de tuinen ingaat.

Speciale shows

In het paleis van Versailles is er op dinsdag een muzikale show in de tuinen en in het weekend zijn de fonteinen verlicht; ook al is het drukker, het is de moeite waard om het complex in een weekend te bezoeken omdat de verlichte fonteinen de tuinen tot leven brengen. Wat de tijd van het jaar betreft, plan uw bezoek aan Versailles op een zonnige dag om te genieten van de lange wandeling rond het paleis.

Duur van het bezoek

Reserveer op de dag van uw bezoek aan Versailles uw toegangskaartje van tevoren om tijd te besparen; anders kunt u in het hoogseizoen rekenen op een wachtrij van minimaal twee uur. De rondleiding door het interieur van het paleis duurt ongeveer twee lange uren, vooral als u de audiogids gebruikt, wat ik aanbeveel.

Daarna kan het bezoek aan de tuinen en de trianons zo lang duren als u wilt, maar het bekijken van het geheel zal niet minder dan drie uur in beslag nemen. Al met al, tussen de heen- en terugreis, het bezoek aan het interieur van het paleis, de tuinen en de trianons, kan het zien van het Versailles complex u een volle dag kosten.

Wat meenemen

Het is niet mogelijk het paleis te betreden met rugzakken of grote tassen; u moet ze achterlaten bij de kassa. Uw tas moet ook door de veiligheidscontrole. Als u in de zomer naar Versailles gaat, neem dan zonnebrandcrème mee in uw bagage omdat u tijdens uw bezoek aan de tuinen kunt verbranden en vergeet natuurlijk uw camera niet.

In sommige vertrekken van het paleis mag je geen foto's maken of met flits, maar de kleuren en de vegetatie die je in de tuinen aantreft zijn meer dan één foto waard. Draag daarentegen comfortabele schoenen omdat u veel zult lopen en vergeet niet water mee te nemen tijdens uw bezoek aan de tuinen.

Waar te eten

In het hele complex van het Paleis van Versailles vindt u verschillende eetstalletjes en restaurants. Kunt u in de omgeving gaan eten en weer binnenkomen? Ik raad het niet aan, omdat u dan onnodig tijd verliest, aangezien er in de omgeving geen restaurants zijn die zich onderscheiden door hun kwaliteit of prijzen boven die welke u in het paleis vindt.

Wat je wel kunt doen, en dat weet niet iedereen, is picknicken in bepaalde delen van de tuinen, dus aarzel niet als je Versailles bezoekt op een dag met aangename temperaturen.

Naar Versailles met kinderen

Kinderen krijgen gratis toegang tot Versailles en zowel het paleis als de tuinen zijn perfect ingericht voor familiebezoek. Buiten het paleiscomplex zullen de kinderen genoeg plaatsen vinden om rond te rennen, maar binnen in het paleis kunnen ze door de lengte van de rondleiding wat vermoeider worden.

Ana's Reistip

Als u niet zeker weet op welke dag u naar Versailles moet gaan, is er op dinsdag een muzikale show in de tuinen en zijn de fonteinen in het weekend verlicht.

Als u geïnteresseerd bent in het Paleis van Versailles, vindt u.... ook leuk

Niets in Parijs is te vergelijken met het paleis van Versailles. Het dichtstbijzijnde in Europa is het paleis Schönbrunn in Wenen. Versailles is uniek, maar als u meer wilt weten over de absolutistische monarchie en de geschiedenis van de Franse Revolutie (waar u tijdens dit bezoek het meest over zult leren) raad ik u aan een van de wandeltochten door het centrum van Parijs te maken.

Daar krijg je de meeste verhalen te horen over het verleden van de stad en je hebt een grote verscheidenheid aan mogelijkheden die je kunt bekijken in dit artikel dat ik schreef over Parijs reizen.

Als u zin hebt om een van de vele symbolen van de stad te ontdekken, kan ik u (uiteraard) de Eiffeltoren, het operagebouw Garnier of het Louvre aanbevelen. Hier zijn enkele van mijn artikelen over dit onderwerp voor het geval u geïnteresseerd bent in het verkennen van enkele van de opties: Eiffeltoren tickets: hoe koop je ze, hoeveel kosten ze, beste optie, enz., Opera Garnier Rondleidingen y Parijs Louvre Museum tickets en rondleidingen: verschillende mogelijkheden, waar ze te koop zijn en nog veel meer.

Veelgestelde vragen

 • Is het mogelijk om voedsel mee te nemen in Versailles?

  Eten en drinken mag in de buitentuinen van het paleis worden meegenomen, maar binnen is eten niet toegestaan.

 • Is het mogelijk om Versailles binnen te gaan met een rugzak?

  Bagage en grote tassen zijn niet toegestaan in het paleis. U mag kleine tassen meenemen in het paleis, maar u moet ze achterlaten in de bagageruimte nadat u door de beveiliging bent gegaan. Fotograferen zonder flits is toegestaan in het paleis.

 • Wanneer is de beste tijd om de fonteinenshows van Versailles te zien?

  Over het algemeen is de beste tijd om de fonteinenshow te zien tijdens de middagsessie, wanneer een groter aantal fonteinen tegelijkertijd wordt geactiveerd.

 • Kan ik alleen naar Versailles gaan?

  Ja! U kunt met het openbaar vervoer (de RER-trein) naar Versailles gaan en uw bezoek op uw gemak organiseren wanneer u daar bent.