Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Parijs reizen

Parijs is cultuur, kunst, architectuur, schoonheid... maar het is ook heel groot. Het is een goed idee om een rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden te nemen met een gespecialiseerde gids.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Parijs reizen

De stad Parijs | ©Pedro Lastra

Parijs is veel meer dan de Eiffeltoren, het Louvre en de Luxemburgse Tuinen. Parijs is zijn wijken, en zodat u ze op een authentieke manier kunt ontdekken, heb ik een selectie van de beste tours voor u gemaakt.

1. Nachtelijke rondleidingen in Parijs

Arc de Triomphe bij nacht| ©Florian Wehde
Arc de Triomphe bij nacht| ©Florian Wehde

Als ze Parijs de Lichtstad noemen, is dat omdat je het 's nachts moet zien. De verlichting ervan is een spektakel en de nachtelijke rondleiding door Parijs is speciaal ontworpen om deze te ontdekken. Tijdens de tour bezoekt u het Trocadero, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Grand Palais. Natuurlijk komen ook verhalen over maatschappelijke schandalen, grote liefdes en revoluties aan bod.

De duur van de nachtelijke rondleiding door Parijs is ook ongeveer twee uur en kinderen onder de 13 jaar mogen gratis mee. Een ander voordeel van deze tour is dat u Parijs kunt bezoeken met veel minder mensen dan overdag en dat u naast de lichtjes ook de nachtelijke sfeer van de stad kunt ervaren.

Boek een nachtelijke rondleiding door Parijs

2. Boottochten en cruises op de Seine

Genieten van de Parijse nacht
Genieten van de Parijse nacht

Parijs kan op vele manieren worden verkend, en een van de populairste is een cruise over de Seine en het bekijken van monumenten als de Eiffeltoren en de Notre Dame. Het beste aan deze nachtcruise op de Seine met kaartjes voor de Eiffeltoren is dat niet alleen de boottocht is inbegrepen, maar ook een nachtelijke rondleiding door Parijs aan boord van een voertuig met uitzicht.

Onder de alternatieven voor wandeltochten is dit een van de meest comfortabele en complete generieke tours om Parijs te leren kennen. Hiermee kunt u de stad overdag en 's nachts bekijken, met uitleg van een professionele gids, zonder te hoeven lopen en lange afstanden af te leggen.

Deze optie is inclusief ophalen en terugbrengen naar het hotel. Het is de meest aanbevolen optie voor degenen die weinig tijd hebben en geen plaatsen willen missen zoals de Opera van Parijs, de kathedraal Notre Dame, de Place de la Concorde, het Louvre, het Hotel de Ville, het Grand Palais, de Champs Elysées, de Arc de Triomphe, de Eiffeltoren, de Invalides of Pigalle. Bijna niets.

Boek een cruise op de Seine

3. Rondleidingen Montmartre

Moulin Rouge bij schemering
Moulin Rouge bij schemering

Elke wijk in Parijs is een bezoek waard, maar ik begin met de meest legendarische wijk van de Franse hoofdstad, Montmartre, en de tocht die altijd mijn favoriet zal blijven: de wandeling door de wijk Montmartre.

Details van het gebied

Montmartre ligt in het noorden van Parijs en staat bekend als de geboorteplaats van de boheemse schilders en kunstenaars van de 19e eeuw. Het is moeilijk om deze plek met een andere te vergelijken en nog moeilijker om het gevoel te beschrijven dat je krijgt als je wordt rondgeleid en alle verhalen te horen krijgt van de personages die er woonden.

Tegen de tijd dat ik mijn eerste rondleiding door Montmartre kreeg, had ik de wijk al meer dan eens bezocht en ontelbare uren door de straten gezworven. Niets van dit alles hielp; het was alsof ik het voor het eerst zag.

Over deze tour

Het is het meest gewild vanwege de geschiedenis en de charme van deze buurt. Om Montmartre te zien moet u minstens een halve dag uittrekken, niet omdat de wijk niet te voet bereikbaar is, wat wel het geval is, maar omdat er zoveel te zien is en de beste manier om er niets van te missen is een wandeling door de wijk Montmartre te maken.

Wat u zult zien

Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Monet en Picasso woonden allemaal in deze buurt, dus tijdens deze twee uur durende rondleiding krijgt u veel van hun anekdotes te horen, de plaatsen die zij bezochten en wat hen zo aantrok in Montmartre.

Naast schilders heeft de wijk ook filmmakers geïnspireerd, dus cafés zoals dat in de beroemde film Amélie zijn ook een must op deze tour. Tijdens de Montmartre tour ziet u ook emblematische plekken als:

De Moulin Rouge

Het beroemde cabaret waarin de tekeningen van Tolouse-Lautrec zich afspeelden en dat in verschillende films voorkomt, bevindt zich in het onderste deel van Montmartre. Het is een must-see als het verlicht is. Als u overweegt een mythische show bij te wonen in het beroemdste cabaret ter wereld, nodig ik u uit dit artikel te lezen dat ik erover heb geschreven. Moulin Rouge tickets: alles wat je moet weten.

Sacré-Coeur basiliek

Op de top van de heuvel van Montmartre staat deze indrukwekkende basiliek van glanzend wit. Behalve de schoonheid van de architectuur kunt u ook de stad Parijs bewonderen vanaf de top van de trappen die eraan voorafgaan.

Schildersplein

Het ligt achter de Sacré-Coeur en heet eigenlijk Place du Tertre, hoewel iedereen het kent als Place des Painters. Een reeks restaurants met hun stoelen in rijen opgesteld (zo gaat dat in de Franse hoofdstad) omringen het plein waar verschillende kunstenaars hun schilderijen schilderen en verkopen.

De rosse buurt van Parijs, Pigalle

Cabarets, nachtclubs, erotische winkels, neonlichten... De rosse buurt van Parijs is een bezoek waard en is ook het onderwerp van meer dan één anekdote.

Boek een rondleiding door Montmartre

4. Rondleidingen in het Quartier Latin

Pantheon van Parijs| ©Juanedc
Pantheon van Parijs| ©Juanedc

Een andere wijk in Parijs die een bezoek waard is, is het Quartier Latin, ten zuiden van het Ile de la Cité. Hoewel vaak over het hoofd gezien door veel toeristen, heeft het Quartier Latin een bijzondere, gastvrije charme. Naast bezienswaardigheden als het Pantheon en de Sorbonne heeft deze wijk uitstekende snoepwinkels, en tijdens deze wandeling van ongeveer een uur door het Parijse Quartier Latin bezoekt u er een met een aperitief inbegrepen.

Wat deze tour inhoudt

Het grote voordeel is dat dit een privé tour is waarbij de gids uitsluitend ter beschikking staat van u en uw reisgenoten. Zo kunt u de route, de uitleg over de geschiedenis van de wijk en de stad Parijs en de gastronomische aanbevelingen van het gebied aanpassen aan uw voorkeuren.

Boek een rondleiding door het Quartier Latin van Parijs

5. Gepersonaliseerde rondleidingen in Parijs

Uitzicht op de Eiffeltoren
Uitzicht op de Eiffeltoren

Parijs is zo divers dat elke reiziger een voorkeur heeft voor een bepaald gebied. Daarom zijn er privéreizen waarbij de route door de reiziger zelf wordt bepaald. Deze op maat gemaakte tour door Parijs is de beste optie om de stad grondig te verkennen met een lokale gids die een expert is in de stad.

Wat deze tour inhoudt

Deze privéreis (u bent alleen met uw reisgenoten) begint bij het Louvre museum en vanaf daar wordt de route door de reiziger bepaald. Deze wandeling kan twee tot zes uur duren en u kiest zelf welke bezienswaardigheden u wilt bezoeken, of u zich meer op het ene of het andere aspect van de stad wilt concentreren, en of u op een bepaald punt meer of minder tijd wilt stoppen.

De gids past zich volledig aan uw voorkeuren aan terwijl hij praktische details van de stad onthult en u de verhalen achter elk van de hoeken vertelt.

Boek een persoonlijke rondleiding door Parijs

6. Rondleidingen voor fijnproevers in Parijs

Place Vendôme
Place Vendôme

Als u van de ervaring van een Parijse straattour houdt en iets meer originaliteit wilt toevoegen, raad ik u aan een gastronomische tour door Parijs te proberen. De essentie van dit soort tours is ook om meer over de stad te leren, maar ze richten zich op gastronomie en omvatten ook proeverijen van de sterproducten van de Franse hoofdstad, zoals kaas, chocolade en wijn.

Als u een specifieke aanbeveling wilt, raad ik u deze gastronomische rondleiding door het Quartier Latin van Parijs aan. Naast de proeverijen en de uitleg van de gids zult u ook genieten van de gesprekken met de verkopers, wat deze rondleiding tot een zeer authentieke ervaring maakt die moeilijk op een andere manier te genieten is.

7. Rondleidingen per bus

Louvre Museum| ©Robert Bye
Louvre Museum| ©Robert Bye

Er is ook een mogelijkheid om van Parijs in al zijn onmetelijkheid te genieten zonder door alle straten te hoeven lopen. De sightseeingbus lijkt misschien een toeristische ervaring als u op zoek bent naar een meer authentieke tour, maar is een geweldige manier om toch te genieten van de ongelooflijke bezienswaardigheden van de stad terwijl u een pauze neemt of van het ene gebied naar het andere gaat.

Vooral in grote steden als Parijs is de bus vaak een goede manier om de meest interessante gebieden te bereiken zonder dat je je in de metro door de drukte hoeft te wringen en vooral zonder ook maar één detail te missen van wat er buiten gebeurt. Hier is een artikel dat ik schreef over Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen voor het geval je meer wilt weten.

Boek een sightseeing bustour in Parijs

8. Rondleidingen Opera Garnier

Maakt u zich geen zorgen als u tijdens de nachtelijke rondleiding in de verlichting van de Parijse Opera verzeild raakt; er zijn rondleidingen door het gebouw waarbij u de geschiedenis kunt opsnuiven. Het doel van deze rondleidingen is om u een algemeen overzicht te geven en uw nieuwsgierigheid als reiziger te prikkelen, het is aan u waar u zich verder in wilt verdiepen. Ik heb een gids geschreven over Opera Garnier Rondleidingen dat u misschien interesseert als u meer wilt weten over een van de meest emblematische gebouwen in Parijs.

Boek de Parijs Opera Tour

9. Rondleidingen in het Louvre

Dat het Louvre het beroemdste museum van Parijs (en waarschijnlijk van de hele wereld) is, weten we allemaal. En als het erom gaat een museum van een dergelijke omvang te bezoeken, is er niets beter dan een rondleiding om het goed te leren kennen, te begrijpen wat we zien en onze tijd in het museum efficiënter te maken en het meeste uit het bezoek te halen.

Er zijn verschillende soorten rondleidingen, van de meer "snelle" rondleidingen, waarbij de gids ervoor zorgt dat u het essentiële niet mist, tot uitgebreidere rondleidingen, waarbij een kunstkenner de belangrijkste werken beschrijft in een meer volledige rondleiding. Kom en ontdek de cultuur die u te wachten staat in het Louvre met een deskundige gids.

Als je meer wilt lezen over de ervaring van een bezoek aan het Louvre, heb ik een gids gemaakt over het Louvre, rondleidingen en hoe je kaartjes kunt kopen, zodat je niet meer hoeft te twijfelen!

10. Rondleidingen door Versailles

Een dagtocht buiten de stad naar Versailles maakt uw reis compleet met een dag waarop u niet alleen terug in de tijd reist, maar ook kunt ontspannen in de spectaculaire tuinen van het paleis van Versailles. Omdat het zo'n populair bezoek is, zijn er verschillende soorten excursies: van die waarbij u Versailles in uw eigen tempo kunt verkennen tot die waarbij u een rondleiding krijgt door het paleis en de tuinen. Een pluspunt? Blijf om het spektakel van de fonteinen van het Paleis te zien: een prachtig gezicht!

Als u deze tour wilt doen, kunt u meer details lezen in mijn gids over de beste tours naar Versailles vanuit Parijs. U kunt er per trein of bus komen en in één dag kunt u genieten van een spectaculair landschap dat u niet onverschillig zal laten.

Boek een tour naar Versailles

Regel uw rondleiding door Parijs

Opera Garnier| ©Edgardo W. Olivera
Opera Garnier| ©Edgardo W. Olivera

Hoe een rondleiding boeken

De meeste rondleidingen in Parijs kunnen online worden geboekt. Na uw reservering ontvangt u een voucher met de nodige instructies om uw gids op de door u gekozen dag en tijdstip te ontmoeten. Als u liever improviseert tijdens uw reis en ruimte laat voor het onverwachte, zorg er dan voor dat u een tour kiest met gratis annulering, zodat u 24 uur van tevoren een andere dag kunt plannen zonder uw geld te verliezen.

Trefpunt

Het ontmoetingspunt varieert naargelang de wijk van Parijs waar de rondleiding plaatsvindt, maar ze zijn allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer en goed gelegen. Als u een nabijgelegen museum wilt bezoeken, kies dan een tijdstip en een dag waarop u dat voor of na de rondleiding kunt doen, maar ik raad u aan uw energie te sparen voor het wandelen als u voor de rondleiding kiest.

Dienstregeling

Wandelingen in Parijs worden elke dag van de week gehouden en er zijn meestal verschillende tijden waaruit u kunt kiezen. Houd er rekening mee dat veel van de musea in de stad op dinsdag gesloten zijn, dus het kan een goede dag zijn om een wandeling door Parijs te maken. Als u de drukte wilt vermijden, kies dan voor avondtochten en vermijd het weekend in het hoogseizoen.

Duur

De gemiddelde rondleiding duurt ongeveer twee uur, maar rondleidingen kunnen langer duren. U kunt ook uitgebreidere en kortere rondleidingen vinden. Houd er rekening mee dat u tijdens de tour ruim de tijd krijgt om de verschillende bezienswaardigheden langs de weg te bekijken; dit zijn geen tours die bedoeld zijn om gehaast te zijn, want het idee is om te ontspannen en van de stad te genieten. Probeer de groep niet op te houden en vergeet niet dat u altijd de bezienswaardigheden van de tocht opnieuw kunt bezoeken.

Prijs

De prijs van de rondleidingen kan variëren afhankelijk van het gebied en de rondleiding, maar ik raad u aan de kans niet te missen om voor het geld een rondleiding door Parijs te krijgen. Er zijn verschillende prijzen (een privétour of een boottour is bijvoorbeeld duurder) en sommige zijn heel betaalbaar; ik beloof je dat je met alles wat je zult leren, waar voor je geld krijgt.

Aanbevelingen

De gidsen op deze tours kennen Parijs door en door. Vraag hen om aanbevelingen over waar te eten, wat te bezoeken volgens uw voorkeuren, waar originele souvenirs te kopen, wat het beste gebied is om uit te gaan en te feesten... De dag ervoor kunt u een lijst met vragen maken; zij zullen die graag beantwoorden tijdens of aan het einde van de rondleiding.

Talen

Parijs trekt bezoekers uit de hele wereld, dus de meeste rondleidingen zijn beschikbaar in verschillende talen. Engels, Frans en Spaans zijn bijna gegarandeerd, maar veel tours hebben ook de optie van Duits, Italiaans, Portugees en andere talen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de gemiddelde loopafstand?

    De meeste duren ongeveer 2 uur. Alle rondleidingen zijn op eigen gelegenheid, maar het is toch een goed idee om comfortabele schoenen te dragen en je op het weer te kleden voor de perfecte ervaring.

  • Wat is de beste manier om je in Parijs te verplaatsen?

    Het beste is om te lopen wanneer u kunt: zo ontdekt u charmante straatjes, ambachtelijke bakkerijen en andere verborgen juweeltjes die deel uitmaken van wat Parijs is. Het stadscentrum is vrij compact en alle bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar, dus een combinatie van lopen en het nemen van de metro brengt u vrij gemakkelijk waar u heen wilt.

  • Wat kan ik doen rond het Louvre?

    U kunt wandelen langs de rue de Rivoli en genieten van een rustig moment in de Jardin des Tuileries. U kunt ook het standbeeld van Molière aan de rue Richelieu 40 bezoeken, langs de Place de la Concorde lopen en het Palais Royal van voren bewonderen.