Parijs reizen

Parijs is cultuur, kunst, architectuur, schoonheid... maar het is ook erg groot. Het is een goed idee om een rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden te nemen met een gespecialiseerde gids.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Parijs reizen

De stad Parijs | ©Ali Sabbagh

Parijs is veel meer dan de Eiffeltoren, het Louvre en de Luxemburgse Tuinen. In Parijs draait alles om de wijken, en zodat je deze op een authentieke manier kunt ontdekken, volgt hier een selectie van de beste tours.

1. Nachttours Parijs

Arc de Triomphe bij nacht| ©Florian Wehde
Arc de Triomphe bij nacht| ©Florian Wehde

Als ze Parijs de Lichtstad noemen, dan is dat omdat je het 's nachts moet zien. De verlichting is een spektakel en de nachttour door Parijs is speciaal ontworpen om het te ontdekken. Tijdens de tour bezoek je het Trocadero, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Grand Palais. Natuurlijk komen ook verhalen over sociale schandalen, grote liefdes en revoluties aan bod.

De nachttour door Parijs duurt ook ongeveer twee uur en kinderen onder de 13 mogen gratis mee. Een ander voordeel van deze tour is dat je Parijs met veel minder mensen bezoekt dan overdag, en naast de lichtjes ervaar je ook de nachtelijke sfeer van de stad.

Boek een nachttour door Parijs

2. Rondleidingen en cruises op de Seine

Seine en Parijs| ©jlfaurie
Seine en Parijs| ©jlfaurie

Parijs kan op veel manieren worden verkend en een van de populairste is een boottocht over de rivier de Seine om bezienswaardigheden als de Eiffeltoren en de kathedraal Notre Dame te bekijken. Het beste aan deze nachtcruise op de Seine met kaartjes voor de Eiffeltoren is dat niet alleen de boottocht is inbegrepen, maar ook een nachttour door Parijs aan boord van een voertuig met uitzicht.

Onder de alternatieven voor wandeltours is dit een van de meest comfortabele en complete generieke tours om Parijs te leren kennen. Het stelt je in staat om de stad overdag en 's nachts te zien, met uitleg van een professionele gids, zonder dat je hoeft te lopen en lange afstanden hoeft af te leggen.

Deze optie is inclusief ophalen en terugbrengen naar het hotel. Het is de meest aanbevolen optie voor degenen die weinig tijd hebben en geen plaatsen willen missen zoals de Opera van Parijs, de kathedraal Notre Dame, Place de la Concorde, het Louvre, het Hotel de Ville, het Grand Palais, de Champs Elysées, de Arc de Triomphe, de Eiffeltoren, de Invalides of Pigalle. Bijna niets.

Boek een cruise op de Seine

3. Rondleidingen Montmartre

Moulin Rouge bij schemering
Moulin Rouge bij schemering

Elke wijk in Parijs is een bezoek waard, maar ik begin met de meest legendarische wijk in de Franse hoofdstad, Montmartre, en de tour die altijd mijn favoriet zal blijven: de wandeltour door de wijk Montmartre.

Details van de wijk

De wijk Montmartre ligt in het noorden van Parijs en staat bekend als de geboorteplaats van de boheemse schilders en kunstenaars van de 19e eeuw. Het is moeilijk om deze plek met een andere te vergelijken en nog moeilijker om het gevoel te beschrijven dat je krijgt als je tijdens een rondleiding wordt rondgeleid en alle verhalen krijgt over de personages die er hebben gewoond.

Tegen de tijd dat ik mijn eerste rondleiding door Montmartre kreeg, had ik de wijk al meer dan eens bezocht en ontelbare uren door de straten gezworven. Dit alles hielp niet; het was alsof ik het voor de eerste keer zag.

Over deze tour

Dit is de meest gevraagde tour vanwege de geschiedenis en charme van deze buurt. Om Montmartre te zien moet je minstens een halve dag reserveren, niet omdat de wijk niet te voet bereikbaar is, wat wel zo is, maar omdat er zoveel te zien is en de beste manier om er niets van te missen is om een wandeltour door de wijk Montmartre te maken.

Wat u zult zien

Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Monet en Picasso woonden allemaal in deze buurt, dus tijdens deze twee uur durende rondleiding krijg je veel van hun anekdotes te horen, de plekken die ze bezochten en wat hen aantrok in Montmartre.

Naast schilders heeft de buurt ook filmmakers geïnspireerd, dus cafés zoals dat in de beroemde film Amélie zijn ook een must tijdens deze tour. Tijdens de Montmartre tour zie je ook emblematische plekken zoals:

De Moulin Rouge

Het beroemde cabaret waarin de tekeningen van Tolouse-Lautrec zich afspeelden en dat in verschillende films voorkomt, ligt in het onderste deel van Montmartre. Het is een must-see als het verlicht is. Als je overweegt om een mythische show bij te wonen in het beroemdste cabaret ter wereld, nodig ik je uit om dit artikel te lezen dat ik erover heb geschreven. Moulin Rouge tickets: alles wat je moet weten.

De Sacré-Coeur basiliek

Bovenop de heuvel van Montmartre staat deze indrukwekkende, glanzend witte basiliek. Naast het bewonderen van de schoonheid van de architectuur, kun je ook de stad Parijs bewonderen vanaf de top van de trappen die eraan voorafgaan.

Het Schildersplein

Dit plein ligt achter de Sacré-Coeur en heet eigenlijk Place du Tertre, maar iedereen kent het als Place des Painters. Een reeks restaurants met hun stoelen op een rij (zo gaat dat in de Franse hoofdstad) omringen het plein waar verschillende kunstenaars schilderen en hun schilderijen verkopen.

De rosse buurt van Parijs, Pigalle

Cabarets, nachtclubs, erotische winkels, neonlichten... De rosse buurt van Parijs is een bezoek waard en is ook de bron van meer dan één anekdote.

Boek een rondleiding door Montmartre

4. Rondleidingen door het Quartier Latin

Pantheon van Parijs| ©Juanedc
Pantheon van Parijs| ©Juanedc

Een andere wijk in Parijs die een bezoek waard is, is het Quartier Latin, ten zuiden van Ile de la Cité. Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien door veel toeristen, heeft het Quartier Latin een speciale, gastvrije charme. Naast iconische monumenten zoals het Pantheon en de Sorbonne heeft deze buurt een aantal uitstekende snoepwinkeltjes, en tijdens deze wandeling door het Quartier Latin van Parijs, die ongeveer een uur duurt, bezoek je er een met een aperitief inbegrepen.

Wat deze tour inhoudt

Het grote voordeel is dat dit een privétour is waarbij de gids exclusief tot uw beschikking staat en die van uw reisgenoten. Op deze manier kun je de tourroute, de uitleg over de geschiedenis van de wijk en de stad Parijs en de gastronomische aanbevelingen van de wijk aanpassen aan jouw voorkeuren.

Boek een tour door het Quartier Latin in Parijs

5. Gepersonaliseerde tours door Parijs

Uitzicht op de Eiffeltoren
Uitzicht op de Eiffeltoren

Parijs is zo divers dat elke reiziger een voorkeur heeft voor een bepaald gebied. Daarom zijn er privétours waarbij de reiziger zelf de route bepaalt. Deze op maat gemaakte tour door Parijs is de beste optie om de stad grondig te verkennen met een lokale gids die een expert is in de stad.

Waar deze tour uit bestaat

Deze privétour (je bent alleen met je reisgenoten) begint bij het Louvre Museum en vanaf daar wordt de route bepaald door de reiziger. Deze wandeltour kan twee tot zes uur duren en je kiest zelf welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken, of je je meer wilt concentreren op een bepaald aspect van de stad en of je meer of minder tijd wilt stoppen op een bepaald punt.

De gids past zich volledig aan uw voorkeuren aan terwijl hij praktische details van de stad onthult en u de verhalen achter elk van de hoeken vertelt.

Boek een gepersonaliseerde tour door Parijs

6. Gastronomische tours door Parijs

Place Vendôme
Place Vendôme

Als je van de ervaring van een Parijse straattour houdt en er iets meer originaliteit aan wilt toevoegen, dan raad ik je aan om een gastronomische tour door Parijs te proberen. De essentie van dit soort tours is ook om meer te leren over de stad, maar ze richten zich op gastronomie en bevatten ook proeverijen van de sterproducten van de Franse hoofdstad, zoals kaas, chocolade en wijn.

Als je een specifieke aanbeveling wilt, raad ik je deze gastronomische tour door het Quartier Latin van Parijs aan. Naast de proeverijen en de uitleg van de gids zul je ook genieten van de gesprekken met de verkopers, wat deze tour tot een zeer authentieke ervaring maakt die moeilijk op een andere manier te beleven is.

7. Rondleidingen per bus

Louvre Museum| ©Robert Bye
Louvre Museum| ©Robert Bye

Er is ook een optie om van Parijs in al zijn uitgestrektheid te genieten zonder door elke straat te hoeven lopen. De toeristenbus, hoewel het misschien een toeristische ervaring lijkt als je op zoek bent naar een meer authentieke reis, is een geweldige optie om te blijven genieten van de ongelooflijke uitzichten van de stad terwijl je een beetje uitrust of van het ene gebied naar het andere gaat.

Vooral in grote steden zoals Parijs is de bus vaak een goede manier om naar de meest interessante gebieden te gaan zonder dat je je in de metro door de drukte hoeft te persen en vooral zonder ook maar één detail te missen van wat er buiten gebeurt. Hier is een artikel dat ik heb geschreven over Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen voor het geval je meer wilt weten.

Boek de sightseeingbus van Parijs

8. Rondleiding Opera Garnier

Opera Garnier| ©Guilhem Vellut
Opera Garnier| ©Guilhem Vellut

Maak je geen zorgen als je in de ban raakt van de verlichting van de Parijse Opera tijdens de nachtelijke rondleiding; er zijn rondleidingen door het gebouw waarbij je de geschiedenis in je op kunt nemen. Het doel van deze rondleidingen is om je een algemeen overzicht te geven en je nieuwsgierigheid als reiziger te prikkelen, het is aan jou waar je dieper op in wilt gaan. Ik heb een gids geschreven over Opera Garnier Rondleidingen geschreven die je misschien interessant vindt als je meer wilt weten over een van de meest emblematische gebouwen in Parijs.

Boek een rondleiding door de Opéra Garnier

9. Rondleidingen Louvre

Louvre Museum| ©Pedro Szekely
Louvre Museum| ©Pedro Szekely

We weten allemaal dat het Louvre het beroemdste museum van Parijs is (en waarschijnlijk van de hele wereld). En als het gaat om het bezoeken van zo'n groot museum, is er niets beter dan een rondleiding om het goed te leren kennen, te begrijpen wat we zien en onze tijd in het museum efficiënter te maken en het meeste uit het bezoek te halen.

Er zijn verschillende soorten rondleidingen, van de meer "express" rondleidingen, waarbij de gids ervoor zorgt dat je niets mist, tot uitgebreidere rondleidingen, waarbij een kunstexpert de belangrijkste werken beschrijft in een meer complete rondleiding. Kom en ontdek de cultuur die je te wachten staat in het Louvre met een deskundige gids.

Als je meer wilt lezen over de ervaring van een bezoek aan het Louvre, heb ik een gids gemaakt over het Louvre, rondleidingen en hoe je tickets kunt kopen- je zult niet in twijfel worden gelaten!

10. Excursies naar Versailles

Paleis van Versailles| ©lameato feliz
Paleis van Versailles| ©lameato feliz

Een dagtocht buiten de stad naar Versailles maakt je reis compleet met een dag waar je niet alleen terug in de tijd reist, maar ook kunt ontspannen in de spectaculaire tuinen van het Paleis van Versailles. Omdat het zo'n populair bezoek is, zijn er verschillende soorten excursies: van excursies waarbij je Versailles op je eigen tempo kunt verkennen tot excursies waarbij je een rondleiding krijgt door het paleis en de tuinen. Een pluspunt? Blijf om het spektakel van de fonteinen van het paleis te zien: een wonder!

Als je deze excursie wilt doen, kun je meer details lezen in mijn gids over de beste excursies naar Versailles vanuit Parijs. Je kunt er met de trein of met de bus naartoe en in slechts één dag kun je genieten van een spectaculair landschap dat je niet onverschillig zal laten.

Boek een reis naar Versailles

Organiseer uw rondleiding door Parijs

Opera Garnier| ©Edgardo W. Olivera
Opera Garnier| ©Edgardo W. Olivera

Hoe boek je een rondleiding

De meeste tours in Parijs kunnen online geboekt worden. Zodra je hebt geboekt ontvang je een voucher met instructies over hoe je je gids kunt ontmoeten op de dag en het tijdstip dat je hebt gekozen. Als je liever improviseert tijdens je trip en ruimte overlaat voor het onverwachte, zorg er dan voor dat je een tour kiest met gratis annulering zodat je 24 uur van tevoren kunt verzetten naar een andere dag zonder je geld te verliezen.

Ontmoetingspunt

Het ontmoetingspunt varieert afhankelijk van het deel van Parijs waar de tour plaatsvindt, maar ze zijn allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer en goed gelegen. Als je een nabijgelegen museum wilt bezoeken, kies dan een tijd en dag waarop je dat voor of na de tour kunt doen, maar ik raad je aan je energie te sparen om te wandelen als je voor de wandeltour optie kiest.

Dienstregeling

Wandeltours in Parijs worden elke dag van de week georganiseerd en er zijn meestal verschillende tijden om uit te kiezen. Houd er rekening mee dat veel musea in de stad op dinsdag gesloten zijn, dus dat kan een goede dag zijn om een wandeling door de straten van Parijs te maken. Als je de drukte wilt vermijden, kies dan voor avondtours en vermijd het weekend in het hoogseizoen.

Duur

De gemiddelde rondleiding duurt ongeveer twee uur, maar rondleidingen kunnen langer zijn. Je kunt ook uitgebreidere tours en kortere tours vinden. Houd er rekening mee dat je tijdens de tour genoeg tijd hebt om de verschillende bezienswaardigheden onderweg in je op te nemen; dit zijn geen tours die bedoeld zijn om gehaast te doen omdat het de bedoeling is om te ontspannen en van de stad te genieten. Probeer de groep niet te vertragen en onthoud dat je altijd de bezienswaardigheden tijdens de tour opnieuw kunt bezoeken.

Prijs

De prijs van de tours kan variëren afhankelijk van het gebied en de tour, maar ik raad je aan om de kans niet te missen om een rondleiding door Parijs te nemen voor het geld. Er zijn verschillende prijzen (een privétour of een boottour is bijvoorbeeld duurder) en sommige zijn heel betaalbaar; ik beloof je dat je, met alles wat je zult leren, waar voor je geld krijgt.

Aanbevelingen

De gidsen van deze tours kennen Parijs door en door. Vraag hen om aanbevelingen over waar te eten, wat te bezoeken op basis van je voorkeuren, waar originele souvenirs te kopen, wat het beste gebied is om uit te gaan en te feesten... De dag ervoor kun je een lijst met vragen maken; ze zullen deze graag beantwoorden tijdens of aan het einde van de tour.

Talen

Parijs wordt bezocht door bezoekers van over de hele wereld, dus de meeste tours zijn beschikbaar in verschillende talen. Engels, Frans en Spaans zijn bijna gegarandeerd, maar veel tours hebben ook de optie voor Duits, Italiaans, Portugees en andere talen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de gemiddelde loopafstand?

    De meeste duren ongeveer 2 uur. Alle tours gaan op eigen tempo, maar het is toch een goed idee om comfortabele schoenen te dragen en je op het weer te kleden voor de perfecte ervaring.

  • Wat is de beste manier om door Parijs te reizen?

    Het beste wat je kunt doen is lopen wanneer je maar kunt: op deze manier ontdek je charmante straatjes, ambachtelijke bakkerijen en andere verborgen juweeltjes waar het in Parijs allemaal om draait. Het stadscentrum is vrij compact en alle bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar, dus een combinatie van lopen en de metro brengen je vrij gemakkelijk waar je heen wilt.

  • Wat kan ik doen in de buurt van het Louvre?

    Je kunt wandelen door de rue de Rivoli en genieten van een rustig moment in de Jardin des Tuileries. Je kunt ook een bezoek brengen aan het standbeeld van Molière in de rue Richelieu 40, langs de Place de la Concorde lopen en het Palais Royal vanaf de voorkant bewonderen.