Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Opera Garnier Rondleidingen

De binnenkant van de Opera van Parijs bezoeken zonder te betalen om een voorstelling bij te wonen is mogelijk: ik vertel je hoe je een backstage tour kunt maken.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Opera Garnier Rondleidingen

Opera Garnier | ©Caleb Maxwell

Ondanks de eindeloze lijst van spectaculaire monumenten is het Operagebouw misschien wel de grootste bezienswaardigheid van Parijs. Tegenwoordig is het mogelijk om het te bezoeken zonder te betalen voor een voorstelling, dus er is geen excuus om het te missen.

De beste optie

Parijs Opera Garnier rondleiding

Ontdek de Opéra Garnier in uw eigen tempo

Als u zich wilt verdiepen in de magie van de Parijse Opera, geeft dit skip-the-line ticket u voorrang bij het ontdekken van de geschiedenis en de best bewaarde geheimen achter de schermen.

Zoals bij de meeste Parijse bezienswaardigheden wordt aangeraden, kunt u bij de Opéra Garnier het beste ruim van tevoren uw kaartjes kopen om wachten te voorkomen en om zeker te zijn van toegang op de door u gekozen dag en tijd. Als u kiest voor de rondleiding op eigen gelegenheid door de Opera, hebt u de mogelijkheid een pasje te kiezen buiten de gebruikelijke bezoekuren (van 10.00 tot 17.00 uur) en de binnenkant van de Opera te bekijken zonder drukte.

Bij deze rondleiding op eigen gelegenheid kunt u uw tijd indelen zoals u wilt. Ik raad aan ongeveer een uur uit te trekken voor de rondleiding en de audiogids in uw eigen taal te halen bij de ingang, want die is niet inbegrepen in de prijs van het skip-the-line ticket.

Aanbevolen als... U in uw eigen tempo de Parijse Opera wilt bezoeken en de schoonheid ervan wilt bewonderen zonder tijd te verspillen bij de ingang.


Koop tickets voor de Garnier Opera

Luchtfoto van de achterkant van de Opera
Luchtfoto van de achterkant van de Opera

Als je ervoor kiest om je kaartjes voor de Opera online te kopen, raad ik je aan dit ruim van tevoren te doen. Kinderen onder de 10 jaar en houders van een Paris Pass hebben gratis toegang.

Hoewel de Opera van Parijs open is van maandag tot en met zondag, kunnen er specifieke dagen zijn met uitzonderlijke sluitingen die u kunt controleren op de officiële website.

Een voorstelling bijwonen in de Parijse Opera

Het is één ding om het gebouw van de Parijse Opera te bezoeken en een ander om een voorstelling bij te wonen. Als u de tweede optie (of de eerste) kiest, krijgt u toegang tot de grote zaal tijdens de voorstelling van uw keuze, maar niet tot de rest van het gebouw (de voorstellingen zijn namelijk buiten de openingstijden).

Als u kaartjes wilt kopen voor een voorstelling in de Opera van Parijs, kunt u dat doen bij de kassa (enkele dagen van tevoren) of op de officiële website van de Opéra Garnier.

Kaarten reserveren voor de Opéra Garnier

Openingstijden van de Opéra Garnier

Uitzicht op de Opera Garnier in Parijs
Uitzicht op de Opera Garnier in Parijs

Het Parijse operagebouw is geopend van 10.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met zondag, maar er zijn feestdagen waarop het bezoek kan vervallen. De rondleiding duurt meestal anderhalf uur, maar als u het gebouw op eigen gelegenheid bezoekt, is een uur voldoende om het grondig te bekijken. Zo kunt u uw bezoek aan de Opera van Parijs combineren met andere activiteiten of musea die u tijdens uw reis wilt zien.

Ik raad de laatste pas (om 16:30) aan, zodat u de middag in de omgeving kunt doorbrengen en de ochtend vrij kunt houden om andere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het Louvre Museum, waarvoor meer tijd nodig is.

Kaartjes reserveren voor de Opéra Garnier

Bezoek de Opéra Garnier met kinderen

Opera Garnier| ©Gwen King
Opera Garnier| ©Gwen King

U kunt de Opera met kinderen bezoeken, maar veel rondleidingen accepteren geen kinderen onder de vijf jaar. Toch is de Opera naar mijn mening een van de meest geschikte plaatsen in Parijs om als gezin te bezoeken vanwege de gemiddelde duur van het bezoek en omdat de kleintjes niet moe worden van lange wachttijden zoals in andere musea.

Een bezoek aan de Opera Garnier met de Paris Pass

Opera Garnier zitplaatsen en loges| ©Sheila Sund
Opera Garnier zitplaatsen en loges| ©Sheila Sund

Als de Opera van Parijs een van de gebouwen is die u zeker gaat bezoeken tijdens uw reis, kunt u misschien een Paris Pass aanschaffen. Dit is een stadspas die u gratis toegang geeft tot een aantal Parijse monumenten en musea (waaronder de Opera) en kortingen op vele andere.

Met de Paris Pass kunt u het Parijse Operahuis gratis bezoeken en ook de rondleidingen in het Operahuis volgen. In mijn ervaring is de Paris Pass een van de meest uitgebreide stadspassen die beschikbaar zijn; gezien alle bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, loont het de moeite om hem te gebruiken (ongeacht de dagen die u kiest), maar het vereist ook meer planning van uw bezoek aan Parijs om er het meeste uit te halen.

Ik heb een gids geschreven op Parijs Pas vol met tips over wanneer je het moet gebruiken, de voor- en nadelen en alles wat je moet weten voordat je boekt.

Boek tickets voor de Opéra Garnier

Organiseer uw bezoek aan de Opéra Garnier in Parijs

Gebrandschilderde ramen op het dak van het restaurant van de luxueuze Galeries Lafayette, op slechts enkele meters van de Opera Garnier| ©Les Corpographes
Gebrandschilderde ramen op het dak van het restaurant van de luxueuze Galeries Lafayette, op slechts enkele meters van de Opera Garnier| ©Les Corpographes

Routebeschrijving naar de Opera Garnier

De Opera van Parijs ligt in het Quartier de L'Opera, een centrale wijk ten noorden van de Tuilerieën en het Louvre museum. Deze statige wijk is ideaal om te winkelen en te flaneren zonder de drukte van de toeristen en kan worden bereikt door een wandeling te maken vanuit de nabijgelegen wijken aan de noordoever van Parijs (het Louvre of de Champs Elysées) of met de metro (lijn 7, lijn 8 en lijn 3).

Waar kunt u eten

Als u in de buurt wilt eten voor of na uw bezoek, vindt u zowel eenvoudige restaurants als elegante cafés waar u kunt genieten van Frans eten zonder de drukte van andere drukkere gebieden van de hoofdstad. Ik raad u echter aan rekening te houden met het Franse tijdschema (lunchtijd is meestal tussen 12 en 14 uur en het diner begint om 19 uur) en vooraf te reserveren om wachten te voorkomen.

Ana's Traveller Tip

Profiteer van het feit dat u in de wijk Opera Granier bent om een rondleiding te krijgen door de luxueuze 'passages' en winkelpassages in de buurt.

Wandeling door de omgeving

Uitzicht vanaf het dak van de Parijse Opera
Uitzicht vanaf het dak van de Parijse Opera

De Parijse Opera is een symbool van de welvarende Parijse levensstijl, die wordt weerspiegeld in de omgeving van het gebouw en de overdekte winkelpassages eromheen. Een van de meest praktische opties om het gebied te leren kennen is een tour die een geleid bezoek aan de opera combineert met een wandeling door de omgeving en een bezoek aan het Palais Royal, gelegen tussen de wijken Opera en Tulleries.

Galeries Lafayette en zijn dakterras

Als u een shopaholic bent, zal dit een van uw paradijzen zijn. Noteer de locatie zodat u later op uw gemak terug kunt komen om dit soort winkelcentra te verkennen, en vraag uw gids waar u het beste originele cadeaus kunt kopen. Tijdens uw bezoek zult u naar het dak willen gaan om het uitzicht over de omgeving in u op te nemen; houd uw camera gereed.

Vanaf de daken van de Galeries Lafayette hebt u een panoramisch uitzicht over de hele stad en kunt u ervan genieten terwijl ze u verhalen vertellen over de Parijse high society en de schandalen van de adel.

Place des Pyramides

Een van de vele iconische pleinen in de Franse hoofdstad, gelegen in het 1e arrondissement van de stad en voorgezeten door het ruiterstandbeeld van Jeanne d'Arc. Uw gids zal ongetwijfeld van de eerste stop op deze tour gebruik maken om u het mythische verhaal van de maagd van Lotharingen te vertellen.

Koninklijk Paleistheater

Het Palais Royal was de thuisbasis van kardinaal Richelieu in het begin van de 17e eeuw. Tegenwoordig herbergt het de Raad van State en het Ministerie van Cultuur, naast andere plaatsen die de politieke organisatie van het land symboliseren, maar de echte attractie zijn de overdekte galerijen vol winkels en kunstgalerijen. U bezoekt ze tijdens de rondleiding, maar ik raad u aan een andere dag uit te trekken om in de omgeving te winkelen.

Galerie Vivienne

Galerie Vivienne| ©Benh LIEU SONG
Galerie Vivienne| ©Benh LIEU SONG

Dit is een van de meest iconische overdekte galeries in Parijs. De glazen plafonds en de decoratie van de winkels hebben het de status van historisch monument van de stad opgeleverd.

Tempel La Madeleine

Deze kerk in Griekse stijl is een van de meest bezochte in de hoofdstad. Bijzonder opmerkelijk zijn de 52 Korinthische zuilen en de bas-reliëfs op de bronzen deuren met de Tien Geboden. Een ideale halte om iets meer te weten te komen over de rol die religie door de eeuwen heen in Parijs heeft gespeeld en hoe nauw de zaken van de kerk verbonden konden zijn met die van de Parijse high society.

Place de la Concorde

Dit is het op een na grootste plein van Frankrijk en ligt aan het begin van de Avenue des Champs Elysées. Nu ziet u in het midden van dit plein de Luxor obelisk die door Egypte aan de stad Parijs is geschonken, maar enkele eeuwen geleden stond in het midden een standbeeld van Lodewijk XV, opgericht om zijn beterschap na een lange ziekte te vieren.

Als u van de verhalen van de Franse Revolutie houdt, zal uw gids u er alles over vertellen, want het plein was een van de bloedigste scènes uit die tijd; het was de plaats van de beroemde guillotine die persoonlijkheden als Marie Antoinette, Louis XVI en Robespierre onthoofde.

Als u na deze rondleiding nog steeds trek hebt in meer, heeft de wijk Opera u nog veel te bieden. Dat geldt voor het Musée Grévin, het Parijse wassenbeeldenmuseum met de beroemde vervormde spiegels, het Palais de la Bourse, het neoklassieke gebouw waar de economische activiteit van de stad zich concentreert, of de gespecialiseerde truffel-, champagne- en kaviaarwinkels op de Place de la Madeleine.

Boek tickets voor de Opéra Garnier

Wat te zien bij de Opéra Garnier in Parijs

Trap van de Opera Garnier| ©Valerian Guillot
Trap van de Opera Garnier| ©Valerian Guillot

De Opera van Parijs is een gebouw dat de moeite waard is om van de buitenkant te zien; zowel overdag om alle architectonische details van dit neobarokke gebouw te waarderen, als 's nachts wanneer het een van de krachtigste attracties van Parijs in licht is. Als de voorgevel al tekenen van luxe en opzichtigheid vertoont, is het binnengaan van het Operagebouw als het betreden van een klein Versailles.

Het dak

Tickets voor de Opera van Parijs geven u toegang tot de plek die Leroux' beroemde toneelstuk "Het spook van de opera" inspireerde. Het plafond van het auditorium, waar opera's en balletten nog steeds worden opgevoerd, is een van de belangrijkste details die u tijdens uw bezoek kunt bekijken.

De decoratie

De decoratie van de gangen en foyers waarin de leidende figuren van de Parijse elite van de 19e eeuw zich verplaatsten bestaat uit bladgoud, kristallen kroonluchters en mozaïeken, een symbool van de weelde van die periode en van hoe de stad Parijs een van de Europese zenuwcentra van de maatschappij en cultuur was.

De trap

De witte marmeren trap die de twee verdiepingen van het gebouw met elkaar verbindt, is ook een belangrijk onderdeel van het bezoek aan het interieur van het gebouw dat door de architect Charles Garnier tijdens het bewind van Napoleon III is ontworpen.

Kaartjes reserveren voor de Opéra Garnier

Als u een bezoek aan de Opera van Parijs leuk vindt, vindt u dit misschien ook leuk

Paleis van Versailles| ©lameato feliz
Paleis van Versailles| ©lameato feliz

Voor mij leken de gangen van de Parijse Opera erg op de weelde en grandeur die te zien zijn in het Paleis van Versailles. Afgezien van de stijl van uitbundige decoratie die in beide toeristische plekken aanwezig is, denk ik dat het komt omdat de twee gebouwen dezelfde boodschap uitdragen: de welvaart van een samenleving enerzijds en die van een absolutistische monarchie anderzijds.

Parijs is altijd de spiegel geweest waarin Europa naar zichzelf keek en ik denk dat, hoewel elk op zijn eigen manier, beide gebouwen dat laten zien.

Als u van de stijl van de Parijse Opera hield, zult u zeker genieten van het Paleis van Versailles. Merk op dat het een volledige dagtocht is en dat het aan de rand van Parijs ligt. U kunt uw tickets vooraf kopen en kiezen welk type bezoek u wilt doen en u kunt er ook meer over lezen in dit artikel dat ik schreef over het Paleis van Versailles. Versailles Dagtrips vanuit Parijs.

Als u uw reis naar Parijs ook wilt aanvullen met een cultureel bezoek, kan ik u vertellen dat Parijs een van de rijkste musea van Europa heeft.

Omdat de verscheidenheid overweldigend kan zijn bij het kiezen van de te bezoeken musea, heb ik mijn favorieten verzameld in deze gids voor de musea in Parijs. Musea TicketsHet Louvre is een van de populairste musea ter wereld, maar u zult waarschijnlijk uiteindelijk voor het Louvre kiezen. Ik laat je hier dit artikel op Parijs Louvre Museum tickets en rondleidingen: verschillende mogelijkheden, waar ze te koop zijn en nog veel meer voor het geval je meer wilt weten.

Boek tickets voor de Opéra Garnier

Veelgestelde vragen

 • Is het mogelijk om foto's te maken in de Opera Garnier?

  Ja, foto's zonder flits zijn toegestaan in het Opera House.

 • Is er een ondergrondse rondleiding in de Opera Garnier?

  Mocht u van plan zijn de beruchte ondergrondse woning van het spook van de opera te bezoeken, dan is deze helaas niet toegankelijk voor het publiek. Maar door de renovaties die in de loop der jaren zijn uitgevoerd, is er niet veel meer over van de mysterieuze sfeer die de plek aan het begin van de 20e eeuw had.

 • Wat kan ik doen na een bezoek aan de Opera Garnier?

  U kunt gaan winkelen in Galeries Lafayette, of een bezoek brengen aan het elegante Musée Fragonard du Parfum, of de beste bonbons van Parijs proeven in Boutique Lindt.

 • Is er een kledingvoorschrift voor het bijwonen van de Parijse Opera?

  Voor de Opera tour is er geen speciale vereiste, maar als u een toneelstuk gaat zien, raad ik een elegantere stijl aan (vermijd slippers, korte broeken en toeristische kleding).