Opera Garnier Rondleidingen

De binnenkant van de Parijse Opera bezoeken zonder te betalen om een voorstelling bij te wonen is mogelijk: ik vertel je hoe je een backstage tour kunt doen.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Opera Garnier Rondleidingen

Opera Garnier | ©Caleb Maxwell

Ondanks de eindeloze lijst spectaculaire monumenten is het Operagebouw misschien wel de grootste bezienswaardigheid van Parijs. Tegenwoordig is het mogelijk om het te bezoeken zonder te betalen voor een voorstelling, dus er is geen excuus om het te missen.

Koop kaartjes voor de Opéra de Garnier

Luchtfoto van de achterkant van het Operagebouw
Luchtfoto van de achterkant van het Operagebouw

Als je ervoor kiest om online kaartjes voor de Opera te kopen, raad ik je aan om dit ruim van tevoren te doen. Kinderen onder de 10 jaar en houders van een Paris Pass hebben gratis toegang.

Hoewel de Parijse Opera van maandag tot en met zondag geopend is, kunnen er op bepaalde dagen uitzonderlijke sluitingen zijn die je op de officiële website kunt bekijken.

Een voorstelling bijwonen in de Parijse Opera

Het is één ding om het gebouw van de Parijse Opera te bezoeken en iets anders om een voorstelling bij te wonen. Als je de tweede optie (of de eerste) kiest, krijg je toegang tot de grote zaal tijdens de voorstelling van je keuze, maar niet tot de rest van het gebouw (in feite zijn de voorstellingen buiten de openingstijden).

Als je kaartjes wilt kopen voor een van de voorstellingen in de Opera van Parijs, kun je dat doen bij de kassa (enkele dagen van tevoren, natuurlijk) of op de officiële website van de Opéra Garnier.

Openingstijden van de Garnier Opera

Uitzicht op de Opéra Garnier in Parijs
Uitzicht op de Opéra Garnier in Parijs

De Opera van Parijs is geopend van 10.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met zondag, maar er zijn feestdagen waarop het bezoek geannuleerd kan worden. De rondleiding duurt meestal anderhalf uur, maar als je het gebouw op eigen houtje bezoekt, is een uur genoeg om het grondig te bekijken. Zo kun je je bezoek aan de Parijse Opera combineren met andere activiteiten of musea die je tijdens je reis wilt zien.

Ik raad de laatste pas aan (om 16:30) zodat je de middag in de buurt kunt doorbrengen en de ochtend vrij kunt houden om andere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het Louvre Museum, die meer tijd vergen om te bezoeken en te wachten.

Boek een rondleiding door de Opera Garnier

Bezoek de Opéra Garnier met kinderen

Opera Garnier| ©Gwen King
Opera Garnier| ©Gwen King

Je kunt de Opera bezoeken met kinderen, maar veel rondleidingen accepteren geen kinderen onder de vijf jaar. Desondanks is de Opera naar mijn mening een van de meest geschikte plekken in Parijs om met het gezin te bezoeken vanwege de gemiddelde duur van het bezoek en omdat de kleintjes niet moe worden van de lange uren wachten zoals ze dat in andere musea wel kunnen worden.

Een bezoek aan de Opera Garnier met de Paris Pass

Zitplaatsen en loges in de Opera Garnier| ©Sheila Sund
Zitplaatsen en loges in de Opera Garnier| ©Sheila Sund

Als de Opera van Parijs een van de gebouwen is die je zeker gaat bezoeken tijdens je reis, is het misschien een goed idee om een Paris Pass aan te schaffen. Dit is een stadspas die je gratis toegang geeft tot een aantal Parijse monumenten en musea (waaronder de Opera) en korting op vele andere.

Met de Paris Pass kun je gratis naar de Opera van Parijs en kun je ook deelnemen aan de rondleidingen in de Opera. In mijn ervaring is de Paris Pass een van de meest uitgebreide stadspassen die er zijn; gezien alle bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, loont het de moeite om hem te gebruiken (ongeacht de dagen die je kiest), maar het vereist ook meer planning van je bezoek aan Parijs om er het meeste uit te halen.

Ik heb een gids geschreven op Parijs Pas vol met tips over wanneer het te gebruiken, de voor- en nadelen en alles wat je moet weten voordat je boekt.

Boek een rondleiding door de Opera Garnier

Organiseer je bezoek aan de Opéra Garnier in Parijs

Gebrandschilderd glazen plafond van het restaurant van de luxueuze Galeries Lafayette, een paar meter van de Opera Garnier.| ©Les Corpographes
Gebrandschilderd glazen plafond van het restaurant van de luxueuze Galeries Lafayette, een paar meter van de Opera Garnier.| ©Les Corpographes

Hoe bereik je de Opera Garnier

De Opera van Parijs ligt in het Quartier de L'Opera, een centrale wijk ten noorden van de Tuilerieën en het Louvre. Dit is een statige wijk die ideaal is om te winkelen en te flaneren zonder de massa's toeristen en kan worden bereikt door een wandeling te maken vanuit de nabijgelegen wijken aan de noordelijke oever van Parijs (het Louvre of de Champs Elysées) of met de metro (lijn 7, lijn 8 en lijn 3).

Waar kunt u eten?

Als u voor of na uw bezoek in de buurt wilt eten, vindt u zowel eenvoudige restaurants als elegante cafés waar u kunt genieten van Frans eten zonder de drukte van andere drukkere gebieden van de hoofdstad. Ik raad je echter aan rekening te houden met de Franse dienstregelingen (lunchtijd is meestal tussen 12 en 14 uur en het diner begint om 19 uur) en vroeg te reserveren om niet te hoeven wachten.

Ana's Traveller Tip

Profiteer van het feit dat je in de wijk Opera Granier bent om een rondleiding te krijgen door de luxe 'passages' en winkelpassages in de buurt.

Wandeling door de omgeving

Uitzicht vanaf het dak van de Parijse Opera
Uitzicht vanaf het dak van de Parijse Opera

De Parijse Opera is een symbool van de welvarende Parijse levensstijl, die wordt weerspiegeld in de omgeving van het gebouw en de overdekte winkelpassages eromheen. Een van de meest praktische opties om het gebied te leren kennen is een tour te kiezen die een rondleiding door de opera combineert met een wandeling door de omgeving en een bezoek aan het Palais Royal, gelegen tussen de wijken Opera en Tulleries.

Galeries Lafayette en het dakterras

Als je een shopaholic bent, zal dit een van je paradijzen zijn. Noteer de locatie zodat je later terug kunt komen om dit soort winkelcentra op je gemak te verkennen en vraag je gids waar je het beste originele cadeaus kunt kopen. Tijdens je bezoek zul je naar het dak willen gaan om het uitzicht over de omgeving in je op te nemen; houd je camera gereed.

Vanaf de daken van de Galeries Lafayette heb je een panoramisch uitzicht over de hele stad en je kunt ervan genieten terwijl ze je verhalen vertellen over de Parijse high society en de schandalen van de adel.

Place des Pyramides

Een van de vele iconische pleinen in de Franse hoofdstad, gelegen in het 1e arrondissement van de stad en overheerst door het ruiterstandbeeld van Jeanne d'Arc. Je gids zal ongetwijfeld gebruik maken van de eerste stop op deze tour om je het mythische verhaal van de Maid van Lotharingen te vertellen.

Koninklijk Paleis Theater

Het Palais Royal was de thuisbasis van kardinaal Richelieu in het begin van de 17e eeuw. Vandaag de dag herbergt het de Raad van State en het Ministerie van Cultuur, naast andere plaatsen die de politieke organisatie van het land symboliseren, maar de echte attractie zijn de overdekte galerijen vol winkels en kunstgaleries. Je bezoekt ze tijdens de rondleiding, maar ik raad je aan om een andere dag uit te trekken om in de omgeving te winkelen.

Galerie Vivienne

Galerie Vivienne| ©Benh LIEU SONG
Galerie Vivienne| ©Benh LIEU SONG

Dit is een van de meest iconische overdekte galerieën in Parijs. De glazen plafonds en de decoratie van de winkels hebben het de status van historisch monument van de stad opgeleverd.

Tempel La Madeleine

Deze kerk in Griekse stijl is een van de meest bezochte in de hoofdstad. De 52 Korinthische zuilen en de bas-reliëfs op de bronzen deuren met de Tien Geboden zijn bijzonder opmerkelijk. Een ideale halte om iets meer te weten te komen over de rol die religie door de eeuwen heen in Parijs heeft gespeeld en hoe nauw de zaken van de kerk verbonden konden zijn met die van de Parijse high society.

Place de la Concorde

Dit is het op een na grootste plein van Frankrijk en ligt aan het begin van de Avenue des Champs Elysées. Op dit moment zie je in het midden van dit plein de Luxor obelisk die door Egypte aan de stad Parijs is geschonken, maar een paar eeuwen geleden stond in het midden een standbeeld van Lodewijk XV dat werd opgericht om zijn genezing na een lange ziekte te vieren.

Als je van de verhalen van de Franse Revolutie houdt, zal je gids je er alles over vertellen, want het plein was een van de bloedigste scènes van die tijd; het was de plek van de beroemde guillotine die persoonlijkheden onthoofde zoals Marie Antoinette, Louis XVI en Robespierre.

Als je na deze rondleiding nog steeds trek hebt in meer, heeft de wijk Opera je nog steeds veel te bieden. Dit geldt voor het Musée Grévin, het Parijse wassenbeeldenmuseum met de beroemde vervormde spiegels, het Palais de la Bourse, het neoklassieke gebouw waar de economische activiteit van de stad zich concentreert, of de gespecialiseerde truffel-, champagne- en kaviaarwinkels op de Place de la Madeleine.

Boek een rondleiding door de Opéra Garnier

Wat te zien in de Opéra Garnier in Parijs

Trap van de Opera Garnier| ©Valerian Guillot
Trap van de Opera Garnier| ©Valerian Guillot

De Opera van Parijs is een gebouw dat de moeite waard is om van de buitenkant te zien; zowel overdag om alle architectonische details van dit neobarokke gebouw te waarderen, als 's nachts wanneer het een van de meest krachtige attracties van Parijs in licht is. Als de gevel al tekenen van luxe en opzichtigheid vertoont, is binnengaan in het Operagebouw alsof je een klein Versailles binnengaat.

Het dak

Tickets voor de Parijse Opera geven je toegang tot de plek die Leroux' beroemde toneelstuk "Het spook van de opera" inspireerde. Het plafond van het auditorium, waar vandaag de dag nog steeds opera's en balletten worden opgevoerd, is een van de belangrijkste details om te bekijken tijdens je bezoek.

De decoratie

De decoratie van de gangen en foyers waarin de leidende figuren van de Parijse elite van de 19e eeuw zich verplaatsten bestaat uit bladgoud, kristallen kroonluchters en mozaïeken, een symbool van de weelde van die periode en van hoe de stad Parijs een van de Europese zenuwcentra van de samenleving en cultuur was.

De trap

De witte marmeren trap die de twee verdiepingen van het gebouw met elkaar verbindt, is ook een belangrijk onderdeel van het bezoek aan het interieur van het gebouw, ontworpen door architect Charles Garnier tijdens het bewind van Napoleon III.

Als je een bezoek aan de Parijse Opera leuk vindt, dan vind je

Paleis van Versailles| ©lameato feliz
Paleis van Versailles| ©lameato feliz

Voor mij leek het lopen door de gangen van de Parijse Opera erg op de weelde en grandeur die je kunt zien in het Paleis van Versailles. Afgezien van de stijl van uitbundige decoratie die in beide toeristische plekken aanwezig is, denk ik dat het komt omdat de twee gebouwen dezelfde boodschap uitdragen: de rijkdom van een samenleving aan de ene kant en die van een absolutistische monarchie aan de andere kant.

Parijs is altijd de spiegel geweest waarin Europa naar zichzelf keek en ik denk dat, hoewel elk op zijn eigen manier, beide gebouwen dat laten zien.

Als je van de stijl van de Parijse Opera hield, zul je zeker genieten van het Paleis van Versailles. Houd er rekening mee dat de tour een hele dag duurt en dat het aan de rand van Parijs ligt. Je kunt je tickets van tevoren kopen en kiezen welk soort bezoek je wilt doen en je kunt er ook meer over lezen in dit artikel dat ik schreef over het Paleis van Versailles. Versailles Dagtrips vanuit Parijs.

Als je je reis naar Parijs ook wilt aanvullen met een cultureel bezoek, kan ik je vertellen dat Parijs een van de rijkste musea van Europa heeft.

Omdat de verscheidenheid overweldigend kan zijn als je moet kiezen welke musea je wilt bezoeken, heb ik mijn favorieten verzameld in deze gids voor de musea in Parijs. Musea TicketsHet Louvre is een van de populairste musea ter wereld, maar je zult waarschijnlijk uiteindelijk voor het Louvre kiezen. Ik laat je hier dit artikel op Parijs Louvre Museum tickets en rondleidingen: verschillende mogelijkheden, waar ze te koop zijn en nog veel meer voor het geval je meer wilt weten.

Boek een rondleiding door de Opera Garnier

Veelgestelde vragen

 • Is het mogelijk om foto's te maken in de Opera Garnier?

  Ja, foto's zonder flits zijn toegestaan in het Opera House.

 • Is er een ondergrondse tour door de Opera Garnier?

  Als je erover denkt om de beruchte ondergrondse woning van het spook van de opera te bezoeken, dan is deze helaas niet toegankelijk voor het publiek. Door de renovaties die in de loop der jaren zijn uitgevoerd, is er echter niet veel overgebleven van de mysterieuze sfeer die de plek aan het begin van de 20e eeuw had.

 • Wat kan ik doen na een bezoek aan de Opera Garnier?

  Je kunt gaan winkelen bij Galeries Lafayette, of het elegante Musée Fragonard du Parfum bezoeken, of een paar van de beste chocolaatjes in Parijs proeven bij Boutique Lindt.

 • Is er een dresscode voor het bijwonen van de Opera van Parijs?

  Voor de operatour zijn er geen speciale vereisten, maar als je een toneelstuk gaat zien, raad ik een elegantere stijl aan (vermijd teenslippers, korte broeken en toeristische kledij).