20 Beste dingen om te doen in Parijs

Parijs is de stad van licht, kunst, liefde, de Eiffeltoren, crêpes en croissants. Als je Parijs bezoekt, laat je dan meeslepen en verdwaal in de straten, maar vergeet niet de essentiële dingen die de stad voor je in petto heeft.

Ana Caballero

Ana Caballero

17 minuten lezen

20 Beste dingen om te doen in Parijs

Brug Alexandre III in Parijs | ©Leonard Cotte

Na verschillende reizen naar de Franse hoofdstad is het niet ongewoon om het gevoel te hebben dat je nog niet alle must-see bezienswaardigheden hebt gezien; het goede aan Parijs is dat de stad altijd op je wacht. Hier zijn 20 dingen die je je altijd zult herinneren van Parijs.

1. Bezoek de Eiffeltoren, het Trocadero en de Champs de Mars

Uitzicht op de Eiffeltoren vanaf de Trocadero| ©Dimitry Anikin
Uitzicht op de Eiffeltoren vanaf de Trocadero| ©Dimitry Anikin

Ongetwijfeld het embleem van Parijs is de toren die veel Parijzenaars ooit verwierpen als een esthetische aberratie voor de stad. Tegenwoordig kan niemand zich een eerste bezoek aan Parijs voorstellen zonder de Eiffeltoren te beklimmen. Als je geluk hebt, zie je hem voor het eerst vanuit het vliegtuig, dan zoek je de lichtjes van de Eiffeltoren 's nachts op de skyline als je door Parijs bij nacht wandelt, en tot slot maak je zeker de verplichte foto vanaf de Place du Trocadéro.

Bij de Eiffeltoren komen is gemakkelijk, maar wat moet je weten als je naar boven wilt? Ten eerste, zoals bij de meeste toeristische attracties in Parijs, tickets voor de Eiffeltoren: je kunt ze het beste van tevoren reserveren om de wachtrij bij de kassa te vermijden. Als je kaartjes koopt, is het eerste wat je moet beslissen of je alleen naar de eerste verdieping wilt of naar de top en of je met de lift of met de trap naar boven wilt. De prijs van de kaartjes voor de Eiffeltoren varieert afhankelijk van wat je beslist.

In beide gevallen heb je de optie om een rondleiding door de Eiffeltoren te nemen of een gecombineerd ticket te kopen met een Eiffeltoren en Seine Cruise pakket om geld te besparen.

Je zult genieten van het uitzicht vanaf de Eiffeltoren, zowel overdag als met de stad verlicht (om het in beide richtingen te doen zonder twee keer naar boven te moeten, is de beste tijd om naar boven te gaan bij zonsondergang), maar vergeet niet om de omgeving te bezoeken en zelfs om na je bezoek te eten in een van de restaurants in de buurt van de Eiffeltoren. Aan de ene kant van de Eiffeltoren heb je de Champs de Mars, waar je in de zomer kunt gaan liggen voor een picknick, en aan de andere kant heb je de Trocadero Tuinen.

Hier zijn wat tips over hoe je het meeste uit je bezoek aan de Eiffeltoren kunt halen om de ervaring nog beter te maken.

Tickets kopen voor de Eiffeltoren

2. Doe aan cultuur in het Louvre Museum en ontspan in de Tuilerieën tuin

Louvre Museum|Marla Prusik
Louvre Museum|Marla Prusik

Slenteren langs de oevers van de Seine, aankomen bij de Tuilerieën tuinen die voorafgaan aan het Louvre Museum, een boek lezen in de stoelen die de enorme fonteinen omringen... Voor mij is het een van de beste Parijse ervaringen. Hiermee bedoel ik dat, hoewel de kunstcollectie van het Louvre een van de meest uitgebreide en gerenommeerde ter wereld is, de wandeling naar het Louvre en de omgeving van het museum, inclusief de glazen piramide waardoor je binnenkomt, ongeëvenaard zijn.

Als je eenmaal van de omgeving hebt genoten (en vergeet niet om het 's nachts te zien) kun je je bezoek aan het museum plannen. Tot de beste werken van het Louvre behoren Da Vinci's Mona Lisa, de Venus van Milo, de Overwinning van Samothraki, Delacroix' Vrijheid die het Volk leidt en de Code van Hammurabi. De tijd die je nodig hebt om het Louvre te zien varieert afhankelijk van wat je in detail wilt zien, maar ik raad niet minder dan drie uur aan.

Kies een dag en een tijdstip voor je bezoek (wat betreft de openingstijden van het Louvre, moet je weten dat het gesloten is op dinsdag en later open gaat op woensdag en vrijdag) en koop vooral je Louvre-kaartjes van tevoren, want de rij voor de kassa kan uren duren.

Sluit een rondleiding door het Louvre niet uit om het beste uit de collectie te halen (als je met kinderen naar het Louvre gaat, zijn er ook speciale rondleidingen voor hen) en vermijd feestdagen wanneer de drukte nog groter is dan normaal. Op deze dagen zijn er misschien kortingen op de prijzen van Louvre-kaartjes, maar naar mijn mening is dat het niet waard omdat het dan te druk is in het museum om er in alle rust van te genieten.

Vergeet tot slot niet om een bezoek te brengen aan de museumwinkel van het Louvre, waar je geweldige koopjes kunt vinden, evenals in het ondergrondse winkelcentrum. Hier zijn enkele aanbevelingen voor eetgelegenheden in de buurt van het Louvre.

Koop kaartjes voor het Louvre

3. Slenter door Montmartre en bezoek de Sacre Coeur

Sacre Coeur| ©Mattia Bericchia
Sacre Coeur| ©Mattia Bericchia

Je hebt vast wel eens verhalen gelezen over het bohemienachtige Parijs en de schilders en kunstenaars die aan het begin van de 20e eeuw massaal naar de stad trokken. Al deze verhalen speelden zich af in de wijk Montmartre, die vandaag de dag verrassend genoeg niet die speciale charme heeft verloren waardoor het de meest bezochte wijk van Parijs is.

Je vindt deze wijk in het noorden van Parijs, ver van het centrum, maar goed bereikbaar met de Parijse metro (haltes Blanche, Pigalle of Anvers op lijn 2). De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sacre Coeur, de Moulin Rouge en de Place des Painters, maar de echte essentie is om door de straten en cafés te dwalen en meer te weten te komen over de geschiedenis. Ik raad altijd een rondleiding door het gebied aan.

Boek een rondleiding door Montmartre en de Sacre Coeur

4. Bekijk een show in de Moulin Rouge

Moulin Rouge| ©Lola Delabays
Moulin Rouge| ©Lola Delabays

Om bij de Moulin Rouge te komen, moet je de boheemse wijk van Parijs binnengaan. In het lagere Montmartre, omringd door erotische winkels en neonlichten, vind je het beroemdste cabaret van Parijs, vooral bekend om de posters van Toulouse Lautrec en de cancan-dans.

Tegenwoordig denken sommige mensen dat de Moulin Rouge een museum is, maar dat is het niet: het is nog steeds een nachtclub waar je kaartjes voor de Moulin Rouge kunt kopen. De prijs van de Moulin Rouge show is niet goedkoop, maar de ervaring is het waard. Of je nu het diner bijwoont of besluit een hapje te gaan eten in de buurt van de Moulin Rouge, vergeet niet 's avonds langs te komen om het verlicht te zien en een echt gevoel te krijgen voor het karakter van het gebied.

Koop kaartjes voor de Moulin Rouge

5. Slenter door de kathedraal Notre Dame

Kathedraal Notre Dame| ©Mehmet Turgut Kirkgoz
Kathedraal Notre Dame| ©Mehmet Turgut Kirkgoz

Het is onvermijdelijk om naar een van de meest iconische monumenten van Parijs te verwijzen zonder een beetje te huiveren en de vlammen te noemen die het bouwwerk op 15 april 2019 hebben verwoest.

Hoewel je niet naar boven kunt klimmen om de waterspuwers te zien die Parijs bewaken vanaf de torens, wordt de kathedraal Notre Dame gerestaureerd en kun je naar Île de la Cité gaan om de buitenkant te bekijken en een wandeling door de omgeving te maken. Als je een boekenliefhebber bent, vergeet dan niet de mooiste boekwinkel ter wereld te bezoeken, op een paar meter van de kathedraal: Shakespeare and Co.

6. Ontdek de onbekende Sainte Chapelle

Ramen van de Sainte Chapelle ©Ema Suriano
Ramen van de Sainte Chapelle ©Ema Suriano

Het is me altijd opgevallen hoe de Sainte Chapelle zo onopgemerkt blijft door toeristen die Parijs bezoeken. Deze kerk ligt op slechts een paar meter van de Notre Dame en valt op door de indrukwekkende gebrandschilderde ramen. Het is de moeite waard om naar binnen te gaan om het schouwspel van licht en glas te zien dat, juist omdat het weinig bekend is, in meer rust kan worden genoten dan in drukkere kerken zoals de Sacre Coeur of de Notre Dame.

Boek tickets voor Sainte Chapelle in Parijs

7. Volg een rondleiding door het Parijse Operagebouw

Opera Garnier trap| ©Valerian Guillot
Opera Garnier trap| ©Valerian Guillot

Een ander iconisch gebouw is de Opéra Garnier. De voorstellingen die in dit prachtige gebouw werden gehouden (je moet het zowel overdag als 's avonds verlicht zien) brachten de elite van de Franse samenleving en politiek samen, en deze verhalen zullen je worden verteld wanneer je de weelderige gangen en de voorstellingszaal bezoekt. Overdag kun je het gebouw bezoeken door kaartjes te kopen voor een rondleiding door de Opéra Garnier: en als je 's nachts in Parijs bent, let er dan op dat er nog steeds concerten en voorstellingen plaatsvinden.

8. Steek de Arc de Triomphe en de Champs Elysées over

Arc de Triomphe|Misko
Arc de Triomphe|Misko

Ten noorden van de Seine en midden op de Place Charles de Gaulle staat de beroemde Arc de Triomphe van Parijs, die je van onderaf kunt bezoeken of kunt beklimmen om de stad van bovenaf te bekijken. Als je dat laatste doet, zie je dat de wolkenkrabbers van de Defénse de Paris (het zakendistrict), de Arc zelf en de piramide van het Louvre een perfecte rechte lijn vormen.

Je kunt ook een wandeling maken over de Avenue des Champs Elysées (als je Parijs in de kersttijd bezoekt, zijn de versieringen van de bomen een wonder), terwijl je door de vele etalages bladert die aan beide kanten van de Avenue staan.

9. Slenter door de Luxemburgse Tuinen

Luxemburgse tuinen| ©Juanedc
Luxemburgse tuinen| ©Juanedc

Parijs is een stad van grote groene ruimten en een van de best onderhouden en meest bezochte is die van de Luxemburgse Tuinen, ten zuiden van de rivier de Seine. Het ontwerp, de fonteinen en bloemen zijn een bezoek waard, maar ga er niet alleen heen om de toeristencheck te doen: ga zitten lezen, koop een ijsje en kijk hoe het dagelijks leven van Parijs aan je voorbij gaat in dit park. De drukte van Parijs komt tot stilstand in deze onberispelijke tuinen, waarin je ook het paleis vindt waaraan ze hun naam te danken hebben.

10. Word verliefd op het Musée d'Orsay

Museum D'Orsay| ©Johan Mouchet
Museum D'Orsay| ©Johan Mouchet

Na het Louvre is dit het meest bezochte museum in Parijs en voor veel mensen hun favoriet. Het Musée d'Orsay heeft werken van Monet, Rodin, Cézanne en Gauguin in de collectie, is verspreid over verschillende verdiepingen en is perfect ingericht voor een bezoek.

In het midden van het Musée d'Orsay is een hoofdgalerij met beelden en sculpturen en badend in spectaculair licht; de verschillende zalen zijn doorlopend verdeeld over de zijkanten van de galerij. Door de kleinere drukte in vergelijking met het Louvre kun je op je gemak van dit bezoek genieten (ik raad je aan een paar uur uit te trekken). Lees meer over dit en andere musea in onze gids met de beste musea in Parijs.

Boek tickets voor musea in Parijs

11. Veel plezier in het Pompidou Museum

Centre Pompidou| ©Luis Tamayo
Centre Pompidou| ©Luis Tamayo

In een stad die zo kosmopolitisch is als Parijs heeft hedendaagse kunst veel te vertellen en een bezoek aan het George Pompidou Museum is daar het bewijs van. In het Pompidou zie je een van de grootste collecties hedendaagse kunst in Europa met werken van Duchamp, Kandinsky, Picasso en Matisse, maar ook originele werken van andere kunstenaars die je een leuke tijd zullen bezorgen tijdens je bezoek.

Het Pompidou is een museum om je te vermaken, plezier te hebben en te genieten van kunst terwijl je leert, daarom zeg ik altijd dat het Pompidou een ideaal museum is om te bezoeken als je met kinderen naar Parijs reist. Lees meer in dit artikel over de beste musea in Parijs.

Boek tickets voor musea in Parijs

12. Bezoek het graf van Napoleon in Les Invalides

De Invalides| ©Brieuc DANIEL
De Invalides| ©Brieuc DANIEL

Vlakbij de Champs de Mars ligt het architecturale complex Les Invalides. Het springt zeker in het oog met zijn grote gouden koepel, maar wat zit er echt in het gebouw? Het antwoord is een militair museum en een kerk met de stoffelijke resten van Napoleon. Als je geïnteresseerd bent in de tijdperken van de Franse Revolutie en de Tweede Wereldoorlog, vind je hier een enorme collectie wapens en artefacten uit die tijdperken.

Boek tickets voor Invalides in Parijs

13. Slenter door het Quartier Latin en het Pantheon

Het Pantheon
Het Pantheon

In neoklassieke stijl en geïnspireerd op het Romeinse Pantheon, is het een van de belangrijkste gebouwen in het Quartier Latin. De ondergrondse galerijen of het verhoogde gewelf zijn de belangrijkste attracties van de rondleiding die je binnen kunt volgen, maar het is de moeite waard om het van de buitenkant te zien en door de straten van deze wijk te slenteren.

Boek tickets voor het Pantheon in Parijs

14. Ga naar het observatiedek van de Montparnasse toren

Uitzicht vanaf het observatiedek van de Montparnasse toren| ©Henrique Ferreira
Uitzicht vanaf het observatiedek van de Montparnasse toren| ©Henrique Ferreira

Ten zuiden van Parijs vind je een van de beste uitkijkpunten in Parijs voor een fantastisch uitzicht over de stad. De Montparnasse toren staat niet op deze lijst omdat hij zo mooi is, verre van dat (in feite breekt hij de skyline van Parijs), maar het uitzicht vanaf daar is de moeite waard, zowel vanwege de hoogte (hij is niet zo hoog als de Eiffeltoren, dus je kunt de stad in meer detail zien) als omdat je de toren zelf niet ziet.

Boek tickets voor de Montparnasse toren

15. Doe een rondleiding door Parijs

Paris | ©deepskyobject
Paris | ©deepskyobject

Als je weinig tijd hebt in een stad of alleen maar op doorreis bent, zijn mijn aanbevelingen altijd tweeledig: huur een luchthaventransfer om tijd te besparen op de weg van en naar het vliegveld en, als je maar één toeristische activiteit hebt om uit te kiezen, neem dan een begeleide wandeltour door het stadscentrum. In Parijs is er door de grootte van de stad veel te kiezen en de rondleidingen worden meestal zo georganiseerd dat de beste wijken van Parijs aan bod komen.

Dit artikel over de verschillende rondleidingen die je in Parijs kunt volgen, geeft een overzicht van de interessantste rondleidingen. De nachtrondleiding door Parijs kan bijvoorbeeld een geweldige kans zijn om de stad verlicht te zien, maar sluit geen enkele wijk van de stad uit - elke wijk heeft zijn eigen charme!

Boek een rondleiding door Parijs

16. Ontspan tijdens een cruise op de rivier de Seine

Cruise op de Seine| ©Joe deSousa
Cruise op de Seine| ©Joe deSousa

Een boottocht maken op de Seine is een van de populairste activiteiten in de Franse hoofdstad. Door de indeling van de monumenten in de stad kun je er veel vanaf de rivier zien en dit type boottocht is een perfecte gelegenheid om dit op een originele en ontspannen manier te doen.

Vanwege de grote vraag zijn er verschillende opties, zoals een dinercruise op de Seine of een nachtcruise op de Seine, geschikt voor elk budget. We vertellen je er alles over in de praktische gids voor de beste cruises op de Seine die je kunt maken:.

Boek een cruise op de Seine

17. Ga terug naar je kindertijd in Disneyland Parijs

Disneyland Parijs| ©Mathis Jrdl
Disneyland Parijs| ©Mathis Jrdl

Het is moeilijk om objectief te zijn in deze aanbeveling: we hebben allemaal een kind in ons en velen van ons houden van pretparken, vooral themaparken en in het bijzonder Disneyland. Zowel kinderen als volwassenen hebben een lange lijst met dingen die ze willen zien en doen in Disneyland Parijs.

Als je met kinderen gaat, is het een bijna verplicht bezoek. Als je niet met kinderen gaat, maar wel meerdere dagen in Parijs doorbrengt, raad ik je aan om gebruik te maken van een uitje. Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Parijs en de ervaring is zeker de moeite waard voor liefhebbers van films en attracties. Als je erover denkt om dit bezoek te brengen, raad ik je aan om het artikel te lezen over hoe je kaartjes voor Disneyland kunt kopen: en controleer zowel de openingstijden van het Disneypark als hoe je vanuit Parijs naar Disneyland komt. Een goede planning is de sleutel tot het besparen van tijd (je zult genoeg tijd verliezen door in de rij te staan voor veel van de attracties in de Disney parken) en geld (houd in gedachten dat eten in het Disney park al een extra uitgave is) in deze ervaring.

Wat betreft de tijd, afhankelijk van de dagen die je in het park doorbrengt, zullen de tips voor een bezoek aan Disneyland Parijs anders zijn. Ik laat je achter met deze lijst die je, ongeacht de optie die je kiest, zal helpen:

Tot slot, als je mijn mening wilt over wat de beste tijd is om Disneyland Parijs te bezoeken, dan heb ik het duidelijk: een bezoek aan het Disneypark met Kerstmis of het ervaren van de magie van Disneyland met Halloween zijn de beste opties.

Koop tickets voor Disneyland Parijs

18. Reis terug in de tijd vanuit het paleis van Versailles

Paleis van Versailles| ©Anthony Choren
Paleis van Versailles| ©Anthony Choren

We kennen allemaal de geschiedenis van de opkomst van het absolutisme en de val ervan met de Franse Revolutie, maar een bezoek aan het paleis en de tuinen van Versailles is een herbeleving in elk van de kamers. Afgezien van de geschiedenis is een bezoek aan Versailles een must vanwege de weelde van het paleis en de prachtige tuinen.

Een reis naar het Paleis van Versailles vanuit Parijs: het duurt bijna een hele dag en je kunt naar Versailles vanuit het centrum van Parijs met de trein of onafhankelijk vervoer en een rondleiding huren.

Controleer bij het plannen van je bezoek de openingstijden van het Paleis van Versailles, maar houd er rekening mee dat de wachtrijen voor kaartjes voor het Paleis van Versailles minimaal twee uur zijn; door je kaartjes van tevoren te reserveren bespaar je kostbare tijd die je dan kunt besteden aan alles wat er binnen in het Paleis van Versailles te zien is.

Als je hebt besloten om een van de beste rondleidingen vanuit Parijs te nemen, vind je deze tips voor een bezoek aan Versailles vast handig (net als deze tips voor een bezoek aan Versailles met kinderen) en dit bericht over waar je kunt eten in Versailles.

Boek een excursie naar Versailles vanuit Parijs

19. Met de bus door Parijs

Bezoek Parijs met de sightseeingbus| ©zoetnet
Bezoek Parijs met de sightseeingbus| ©zoetnet

Het zal sommigen misschien verbazen dat een van de items op deze lijst de aanbeveling is om een sightseeingbus te gebruiken. Daar zijn twee redenen voor en beide hebben te maken met het type stad dat Parijs is. Ten eerste, als de stad zo groot is als ze is, is het erg moeilijk om je te voet te verplaatsen, in ieder geval op één dag.

Daarom is het gebruik van de toeristenbus de perfecte manier om een groot deel van de stad in een korte tijd te verkennen, wat volgens mij ideaal is voor degenen die weinig tijd hebben of gewoon een algemene tour door de stad willen maken. Als je de Paris Pass koopt, is de sightseeingbus een van de attracties die inbegrepen zijn.

Ten tweede is comfort een factor; Parijs is een prachtige stad en soms wil je gewoon rondkijken zonder lange wandelingen te hoeven maken aan het einde van een vermoeiende dag. De landschappelijke omstandigheden van dit type bus zijn daar perfect voor. Hier is meer informatie over de sightseeingbus van Parijs.

Boek een plaats op de bus met bezienswaardigheden in Parijs

20. Bezoek de catacomben van Parijs

Catacomben van Parijs| ©MykReeve
Catacomben van Parijs| ©MykReeve

Als u verliefd bent geworden op Parijs aan de oppervlakte, mist u de finishing touch van uw reis: het ondergrondse Parijs. De Parijse Catacomben zijn een fascinerende reis door het verleden van de stad en een zeer interessant bezoek als je meer wilt weten over de geschiedenis. Zorg ervoor dat je je warm omhult, want door de vochtigheid is het binnen behoorlijk koud.

Boek tickets voor de Catacomben van Parijs

Tips om je reis naar Parijs net zo spectaculair te maken als de stad zelf

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

Er zijn veel tips die ik je kan geven voor een reis naar Parijs, van de beste restaurants in de stad tot plekken waar je de beste crêpes in Parijs kunt eten en aanbevelingen om door het centrum van Parijs te reizen. De ervaring leert me echter dat het eerste waar je rekening mee moet houden is wanneer je de stad gaat bezoeken en voor hoeveel dagen.

De beste dingen om te doen in Parijs in elk seizoen

Een van de eerste vragen die je jezelf waarschijnlijk stelt bij het plannen van je reis is wanneer de beste tijd is om Parijs te bezoeken. Hoe cliché het ook klinkt, elk seizoen van het jaar heeft (bijvoorbeeld) zijn goede dingen te bieden, wat niet ongewoon is in een stad zo groot als de Franse hoofdstad.

Wat te doen in Parijs per maand

Er zijn verschillende kleuren naar ieders smaak. Mijn favoriete tijd om de stad te bezoeken is Kerstmis, zowel voor de kerstmarkten die je in Parijs kunt vinden als voor de kerstverlichting die je zowel in het centrum als in de verschillende wijken van Parijs kunt vinden. Maar net als de seizoenen heeft elke maand zijn eigen charme in de stad van het licht:

Hoe lang blijf je in Parijs?

Ik zal je niet voor de gek houden: als je minder dan vier dagen in Parijs bent, zijn er dingen die je niet zult zien en dat is erg jammer. Betekent dat dat je geen gevoel voor de stad kunt krijgen in minder tijd? Helemaal niet, je kunt altijd terugkomen en als je deze gidsen volgt, vind je dingen om te doen in Parijs van één dag tot twee weken:

Transfers tussen Parijs en de luchthavens van Parijs

Het laatste punt is waarschijnlijk een van de saaiste, maar ook een van de belangrijkste. Weet je al op welk vliegveld je moet zijn? Charles de Gaulle ligt het dichtst bij het centrum en Beauvais het verst, maar vanaf elk van de drie kun je tijd besparen als je je transfer (van of naar) van tevoren boekt.