Hoe Les Invalides in Parijs en Napoleon's Graf bezoeken

De Invalides is een van de belangrijkste ceremoniële plaatsen in Frankrijk. Ontworpen als militaire residentie, wordt het vandaag de dag door duizenden toeristen bezocht als het mausoleum van Napoleon Bonaparte. Ga jij een plek met zoveel geschiedenis missen?

Ana Caballero

Ana Caballero

12 minuten lezen

Hoe Les Invalides in Parijs en Napoleon's Graf bezoeken

Vista desde el jardín | ©joaquin Pons Sampedro

De geschiedenis van Frankrijk heeft te veel episodes gekend, van de monarchie tot de republiek, en als gevolg daarvan zijn er veel monumenten en militaire locaties. Het Nationaal Paleis van Invalides is een van de beroemdste van allemaal. Het werd ontworpen als een residentie voor gepensioneerd militair personeel.

De Franse strijdkrachten gebruikten deze ruimte als een ziekenhuis en toevluchtsoord, maar dat is niet waarom het zo bekend is. Het belangrijkste is dat onder de grote koepel het mausoleum van Napoleon Bonaparte staat. Je kunt er ook verschillende musea bezoeken, zoals het Legermuseum en het Museum van Plannen en Reliëfs. Ga je het missen?

De beste optie

Parijs Les Invalides tickets

Bezoek een van de meest bezochte monumenten van Frankrijk en sla de wachtrijen over

Met dit voorrangsticket voor een van de meest bezochte monumenten in Frankrijk heb je toegang tot de permanente en tijdelijke tentoonstellingen en kun je het Legermuseum, het Museum van Plannen en Reliëfs en de graftombe van Napoleon bezoeken.

Met je voorrangsticket voor Les Invalides in Parijs heb je toegang tot zowel de tijdelijke als de permanente tentoonstellingen en kun je een van de meest bezochte monumenten van Frankrijk, gelegen in het hart van Parijs, comfortabel en zonder wachtrijen bezoeken. Dit militaire gebouw herbergt het graf van Napoleon en een belangrijke collectie met een half miljoen gecatalogiseerde voorwerpen, waaronder wapens en harnassen, daterend uit de 13e tot de 17e eeuw.

Het Musée de l'Armée de Paris is een van de drie grootste wapenmusea ter wereld. Het werd gebouwd tussen 1677 en 1706 en heeft een imposant gouden gewelf van meer dan 100 meter. In de Invalides heb je ook toegang tot de moderne collectie van het museum die de bloedigste veldslagen uit de Franse geschiedenis laat zien en leer je hoe het dagelijks leven van een soldaat er tijdens de oorlog uitzag.

Aanrader als... je de lange rijen bij een van de drukste monumenten van Frankrijk wilt vermijden.


Hoeveel kosten kaartjes voor het Musée des Invalides?

kaartverkoop gebouw| © Arthur Hinton
kaartverkoop gebouw| © Arthur Hinton

Kom op! Dit is absoluut geen excuus. Algemene toegang tot Les Invalides kost meestal €17, wat een heel behoorlijk tarief is voor alles wat deze plek te bieden heeft.

Vanaf 17.00 uur, of twee uur voor sluitingstijd, afhankelijk van de datum, kun je van het hele complex genieten met een gereduceerd kaartje dat ongeveer €11 kost.

Wie heeft gratis toegang

 • Kinderen onder de 18 jaar. Dus als je Parijs bezoekt met je gezin en kinderen, is dit een uitstekend alternatief.
 • Onder de 26 jaar die in een EU-land wonen.
 • Leden van het Franse leger of andere Europese landen.
 • Mensen met beperkte mobiliteit.

Boek uw ticket voor Les Invalides

Hoe kom ik aan kaartjes voor het Musée des Invalides bij de kassa?

online tickets| © Mika Baumeister
online tickets| © Mika Baumeister

Tickets voor Les Invalides kunnen ook rechtstreeks bij de kassa worden gekocht. Het museum zelf raadt echter aan om tickets online te kopen om wachtrijen te vermijden. Toch heb je altijd de mogelijkheid om ze direct daar te kopen, zonder enig ongemak. Het enige wat je hoeft te doen is naar de noord- of zuidingang te gaan, waar de kassa's zijn voor de kaartverkoop.

Openingstijden van de kassa's

 • De kassa's aan de noordkant bevinden zich naast de Esplanade des Invalides en zijn meestal geopend van 10.00 tot 17.30 uur, hoewel ze op speciale dagen langer open kunnen zijn.
 • De kassa's aan de zuidkant, naast Place Vauban, zijn alleen geopend op dinsdag, zaterdag en zondag, van 10.00 tot 17.30 uur.

Boek uw ticket voor Les Invalides

Zijn kaartjes voor het Musée des Invalides inbegrepen bij een van de toeristische passen van de stad?

Luchtfoto van het Musée des Invalides| © Saurav Sahu
Luchtfoto van het Musée des Invalides| © Saurav Sahu

Natuurlijk! Dit paleis is een van de belangrijkste architectonische bouwwerken van Parijs en daarom is de toegang tot het Invalides inbegrepen in toeristische passen zoals de Paris Museum Pass. Met deze pas, die je bij de kassa van het museum kunt kopen, kun je meer dan 50 musea in heel Parijs bezoeken en de kosten zijn afhankelijk van of je de pas voor twee, vier of zes dagen koopt.

 • De tweedaagse pas kost iets meer dan €50.
 • De vierdaagse pas kost ongeveer €65.
 • De zesdaagse pas kost ongeveer €80.

Als je veel musea in Parijs gaat bezoeken, aarzel dan niet om te besparen op een van deze passen. Maar als je een optie wilt waarbij je meer dan alleen musea kunt kiezen, dan kun je de Paris Passlib kopen, in elk van de versies: Mini, City, Explore of Prestige. Met deze pas kun je een paar activiteiten kiezen uit een lange lijst, zodat je ook andere monumenten en rondleidingen kunt zien.

Boek je ticket voor Les Invalides

Zijn er speciale tickets voor kinderen?

twee kinderen trekken gezichten| © Austin Pacheco
twee kinderen trekken gezichten| © Austin Pacheco

Niet nodig: kinderen mogen gratis naar binnen. Alle kinderen onder de 18 krijgen gratis toegang tot het Invalides complex, zowel tot het mausoleum als tot de musea en de kerk. Maar niet alleen: kinderen onder de 26 die met een document kunnen aantonen dat ze in een land van de Europese Unie wonen, mogen ook gratis naar binnen.

Als je je afvraagt wat je in Parijs met kinderen kunt zien en doen, zou Les Invalides een van je opties moeten zijn als je prioriteit bij het budget ligt. Als het gaat om iets op een hoger niveau dan een gewoon bezoek, zijn de kindertickets geprijsd, maar nog steeds tegen een gereduceerd tarief. Dit is bijvoorbeeld het geval voor workshops, leuke bezoeken en rondleidingen, met een gereduceerd tarief van ongeveer €8 voor kinderen onder de 18 jaar. Voor volwassenen liggen deze bedragen rond de €15, dus de kinderkorting is te goed om te laten schieten.

Boek je ticket voor Les Invalides

Zijn er rondleidingen in het Musée des Invalides en is het de moeite waard?

rode kist op tafel| ©Willie Medina Santiago
rode kist op tafel| ©Willie Medina Santiago

Natuurlijk zijn die er en ze kunnen heel waardevol zijn voor je ervaring, maar zoals alles hangt het af van wat je zoekt. Als je weinig van geschiedenis weet en wilt leren, is mijn advies om een gids te kiezen die zeker bereid is om elk detail dat je in beide musea, maar ook in het mausoleum van Napoleon en de kerk zult zien, in de juiste context te plaatsen. Het zal zeker de moeite waard zijn, want je zult alles veel beter leren kennen en begrijpen.

Het Legermuseum zelf biedt rondleidingen aan die door hen worden georganiseerd, via hun partner Cultival. In dat geval is de toegangsprijs voor volwassenen ongeveer €20 en voor kinderen onder de 18 ongeveer €8. Maar als je met een grote groep gaat en als die groep bestaat uit jongeren onder de 26 jaar, zijn er veel kortingen, afhankelijk van de dag en het aantal mensen dat aan de rondleiding deelneemt.

In elk geval is het huren van een rondleiding niet essentieel om te genieten van en te leren over de geschiedenis. Het is voldoende om de teksten in het Engels of Frans in de musea te begrijpen en de aanwijzingen naar het graf van Napoleon onder de koepel te volgen. Niets om bang voor te zijn, het is allemaal heel eenvoudig.

Boek je ticket voor Les Invalides

Routebeschrijving naar het Invalides Museum

twee rijdende treinen| © christian tokoto
twee rijdende treinen| © christian tokoto

Met de metro of de voorstadstrein, het Invalides Museum is gemakkelijk te bereiken met lijn 8 en 13 van de metro en lijn C van de RER, het belangrijkste voorstadstreinnetwerk van de stad. In het bijzonder raad ik je aan uit te stappen bij het station Invalides, dat deel uitmaakt van deze drie lijnen en dat je na een paar minuten lopen naar de noordelijke ingang van het complex brengt. Maar het is niet de enige.

Je kunt ook uitstappen bij het station La Tour Maubourg op metrolijn 8 of het station Varennes op lijn 13, die dichter bij Les Invalides zelf liggen, maar niet noodzakelijkerwijs bij de ingangen. Ik raad je aan om, als je vanaf de zuidkant komt, op een van deze twee stations uit te stappen. Geen van beide zal een probleem zijn en maak je geen zorgen als je nog niet weet hoe je de Parijse metro moet gebruiken, want het systeem is heel intuïtief als je eenmaal de lijnenkaart begrijpt.

Als je uit de buitenwijken komt of erheen gaat, is lijn C van de RER perfect voor jou; anders zul je geen enkel probleem hebben met de metro. Aan de andere kant, als je een fiets gebruikt als onderdeel van een tour of de Vélib'-service, zijn er vier stations in de buurt, dus je kunt comfortabel aankomen en vertrekken met de fiets.

Toeristische bus

Misschien heb je wel een van de beste toeristenbussen van de stad gekocht. Als dat het geval is, kun je er zeker van zijn dat Les Invalides op een van de routes ligt, zodat je deze kunt gebruiken om te komen en te gaan, afhankelijk van de dienstregeling. Daarvoor is het belangrijk dat je de route controleert bij het bedrijf dat je kiest.

Boek de Big Bus toeristenbus

Wat je niet mag missen in het Invalides Museum

rode kist| ©Manuel López Castro
rode kist| ©Manuel López Castro

Het hele Invalides complex is geen traditioneel museum, dus het laatste wat je mag missen is het graf van Napoleon Bonaparte, de voormalige Franse revolutionaire leider die keizer werd en half Europa geselde. Dit is ongetwijfeld het belangrijkste deel van het hele gebouw, want rond de crypte vind je ook de stoffelijke resten van Napoleons andere familieleden.

Hoewel dit het belangrijkste deel van Les Invalides is, en specifiek van het Legermuseum, is het niet het enige waar je rekening mee moet houden. Ik raad je aan om de collectie antieke harnassen en wapens uit beide wereldoorlogen niet te missen. Zo kun je de evolutie van alle militaire wapens in Frankrijk zien.

Als je bovendien het Museum van Plannen en Reliëfs bezoekt, mag je het reliëfplan van de vestingwerken van Bayonne niet missen, dat je bij binnenkomst al te zien krijgt en dat een van de indrukwekkendste van het hele museum is. Er zijn hier talloze collecties, hoewel de tentoonstellingen meestal tijdelijk en wisselend zijn, maar over het algemeen richten ze zich op reliëfs van vestingwerken en militaire constructies.

Boek je ticket voor Les Invalides

Hoeveel tijd heb je nodig om het Musée des Invalides te bezoeken?

Mensen die de tombe van Napoleon bezoeken| ©Presidencia de la República Mexicana
Mensen die de tombe van Napoleon bezoeken| ©Presidencia de la República Mexicana

Ik raad je aan om niet minder dan een halve dag uit te trekken om dit hele paleis te bezoeken, vooral als je meer wilt doen dan alleen het graf van Napoleon bezoeken. In het Legermuseum kun je gemakkelijk twee of drie uur doorbrengen, afhankelijk van hoeveel detail je wilt opnemen in elk van de tentoonstellingen die de evolutie van de Franse strijdkrachten uitleggen.

Aan de andere kant zijn de andere twee musea, het Musée de l'Ordre de la Libération en het Musée des Plans et Reliefs veel kleiner, maar ze hebben echt spannende tentoonstellingen, dus ik zou aanraden dat je niet de kans laat liggen om ten minste een uur in elk van deze musea door te brengen om ze in detail te bekijken.

Bovendien, afgezien van de musea, is Les Invalides een van de mooiste paleizen in heel Parijs. Deze plek verdient uw aandacht, zodat u de koepel in detail kunt zien, maar ook de interne tuinen en kamers. Het is een prachtige plek om foto's te maken en te genieten. Dit alles staat haaks op de mogelijkheid van een express bezoek van ongeveer twee uur, vooral als je niet erg geïnteresseerd bent in de thema's van de museumtentoonstellingen.

Boek je ticket voor Les Invalides

Openingstijden van het Invalides Museum

Familie poseert voor een foto| ©Fernando Echeverria
Familie poseert voor een foto| ©Fernando Echeverria

Het Legermuseum, het belangrijkste onderdeel van het hele Invalides Paleis, opent om 10.00 uur en sluit om 18.00 uur, hoewel er op dinsdag een speciale avondopenstelling is die om 21.00 uur sluit. Op deze avondopenstellingsdag kun je alleen naar binnen bij de koepel van het graf van Napoleon, de tijdelijke tentoonstellingen, de afdeling gewijd aan Lodewijk XIV-Napoleon, en nog een paar andere.

Als je alleen het paleis wilt bezoeken om de structuur te bekijken, moet je weten dat het dezelfde openingstijden heeft als het Legermuseum, waar het van afhankelijk is. Dit geldt ook voor het Museum van Plannen en Reliëfs, dat echter om 17.00 uur sluit tussen oktober en maart, de koudste maanden. Als je Parijs in de winter bezoekt, is het daarom belangrijk om iets van tevoren te vertrekken.

Het hele jaar door zijn de enige dagen dat de musea en het paleis gesloten zijn 1 januari, 1 mei en 25 december, dus je hebt praktisch elke dag om te bezoeken. Houd er ook rekening mee dat de kassa's een half uur voor sluitingstijd van de musea en het paleis sluiten, dus probeer je entree in ieder geval om 17.30 uur te plannen. Mijn advies is om 's ochtends te gaan, zodat je rond 14.00 uur kunt vertrekken en in de buurt kunt lunchen.

Reistip

Af en toe is de kerk gesloten om liturgische redenen of zelfs het Legermuseum kan gesloten zijn voor militaire herdenkingen. Dit is zeer ongebruikelijk, maar het is belangrijk om dit van tevoren te weten zodat je geen fiasco hebt.

Tips voor een bezoek aan het Invalides Museum

Man voor het Musée des Invalides| ©christian cardona suárez
Man voor het Musée des Invalides| ©christian cardona suárez

Het Invalides is een van de beste paleizen in Parijs en een van de must-sees en must-do's in Parijs. Om de beste ervaring te krijgen, moet je met een aantal dingen rekening houden:

 • Over de toestroom van toeristen: hoewel het niet de meest centrale plek is om te bezoeken, ontvangt het veel toeristen en daarom raad ik je aan om te proberen het te bezoeken zodra het open gaat, om 10 uur 's ochtends.
 • Als je niet erg bekend bent met het Parijse openbaar vervoer, probeer dan van tevoren de metro- of RER-kaart te bestuderen, zodat je zonder verwarring op het station aankomt.
 • Als je online kaartjes kunt kopen en de wachtrijen kunt overslaan, is dat het beste. Vergeet niet dat de zuidingang, inclusief de kassa, alleen open is op dinsdag, zaterdag en zondag, dus er kan meer drukte zijn bij de noordingang, wat je plannen kan vertragen.
 • Vergeet je smartphone of camera niet om deze ruimte te vereeuwigen, want je kunt veel foto's maken, zij het met bepaalde beperkingen.

Boek je ticket voor Les Invalides

Dit is de winkel van het Invalides museum

Militaire relikwieën| ©Osmar Valdebenito
Militaire relikwieën| ©Osmar Valdebenito

Ben je een fan van museumwinkels, souvenirs, dagboeken en pennen? Welnu, in het Legermuseum, de belangrijkste instelling van het Nationaal Paleis van de Invalides, vind je een prachtige winkel-boekenwinkel, waar je naast de traditionele souvenirs ook meer dan tweeduizend naslagwerken over militaire geschiedeniscollecties vindt.

Dus als je meer wilt weten over militaire geschiedenis, is dit de plek voor jou. Let op: de winkel is geopend van oktober tot maart, van 13.00 tot 17.00 uur van maandag tot vrijdag en van 11.00 tot 17.00 uur op zaterdag en zondag. Tussen april en oktober zijn ze echter elke dag van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Hoewel dit de enige winkel is, heeft het Museum van plattegronden en reliëfs nog een andere boekwinkel met een collectie diepgaande studies van plattegronden en reliëfs, middeleeuwse vestingwerken en Franse forten in het algemeen, evenals werken in het Engels. En wil je een souvenir mee naar huis nemen? Je kunt hier allerlei originele souvenirs kopen, van kinderspelletjes tot modellen om te bouwen, historische figuren, medailles, miniatuurkanonnen en nog veel meer. Wil je iets missen om te kopen?

Boek je ticket voor Les Invalides

Waar te eten in de buurt van Les Invalides

Mensen met twee koffie en een wijntje in de hand| © Nathan Dumlao
Mensen met twee koffie en een wijntje in de hand| © Nathan Dumlao

Voor of na je bezoek is eten belangrijk, zeker als je gaat lunchen. Je hebt dus een aantal opties. In het Palais National des Invalides zelf zijn er twee zeer selecte restaurants of cafés die, afhankelijk van je budget, een goede optie kunnen zijn.

 • Bij Café-restaurant Le Carré des Invalides kun je gebak kopen voor ongeveer €10, sandwiches voor iets meer dan €6 en zelfs lunchmenu's die, afhankelijk van wat je bestelt, variëren van €7 tot €20.
 • Het andere alternatief, in Les Invalides, is de Salon de thé Angelina dat heel dicht bij de tombe van Napoleon ligt en meer een café is, of zoals de naam al zegt, een theesalon met Franse gebakdelicatessen, sandwiches en drankjes. Dit café is alleen open in de warmere maanden, tussen april en november, omdat het in de tuin ligt en meer kost.
 • Au Canon des Invalides, gelegen aan 54 Rue Saint-Dominique, is je beste optie als je wilt lunchen en geld wilt besparen in een traditioneel restaurant. Om er te komen, loop je een paar straten door en je vindt een plek waar je ongetwijfeld vol zult zitten voor iets meer dan € 13,-. Je krijgt een volledige maaltijd, met een internationaal menu op basis van vlees, bijgerechten, drank en dessert.

Boek je ticket voor Les Invalides