Parijs in december: evenementen en activiteiten die u niet mag missen

De Lichtstad schittert in december meer dan ooit dankzij de kerstsfeer. In de laatste maand van het jaar biedt Parijs unieke ervaringen.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

Parijs in december: evenementen en activiteiten die u niet mag missen

Parijs onder de sneeuw | ©Vivien Ebran

Praten over de maand december is onvermijdelijk praten over Kerstmis. In Parijs, en in steden over de hele wereld, markeert deze feestdag de hele maand. Maar dat is zeker niet negatief. Dankzij Kerstmis straalt de zogenaamde lichtstad helderder dan ooit en ziet ze er mooier en spectaculairder uit dan tijdens de rest van het jaar.

Het geeft ons ook de kans om te genieten van evenementen en activiteiten die exclusief zijn voor deze maand. De verlichtingen bekijken, de typische kerstmarkten bezoeken of schaatsen op enkele van de meest spectaculaire plekken in Parijs zijn slechts enkele voorbeelden van wat we kunnen doen. Als je meer wilt weten, deel ik in dit bericht de beste dingen om te doen en te zien in Parijs in december.

1. Zie de Eiffeltoren in sneeuw

Sneeuw in Parijs| ©Yann Caradec
Sneeuw in Parijs| ©Yann Caradec

De kans is groot dat er in december sneeuw ligt in Parijs. De stad in sneeuw zien maakt het koude weer meer dan goed. En de beste manier om van de besneeuwde Franse hoofdstad te genieten is vanaf het bekendste uitkijkpunt. Vanaf de Eiffeltoren met zijn prachtige uitzicht.

De toren heeft drie uitkijkpunten, een op de eerste verdieping, een andere op de tweede verdieping en de laatste op de top op een hoogte van meer dan 300 meter. Hiervandaan kun je monumenten zien zoals het Louvre, de Arc de Triomphe en de Notre Dame. De prijs van het ticket hangt onder andere af van het feit of je te voet of met de lift naar boven gaat. Hier is alle informatie die je nodig hebt om je tickets voor de Eiffeltoren te kopen.

Boek je ticket voor de Eiffeltoren in Parijs

2. Woon een operavoorstelling bij om de kou te verdrijven

Opera Garnier| ©Helen Simonsson
Opera Garnier| ©Helen Simonsson

In december zijn er altijd alternatieve plannen om de kou te verdrijven. Een van de beste opties is om de Opéra Garnier te bezoeken en een van de voorstellingen bij te wonen. Het spectaculaire gebouw kan worden bezocht om de geheimen van de opera te leren kennen en wat er zich achter de schermen afspeelt. Je zult versteld staan van de schoonheid en zin krijgen om naar een voorstelling te gaan.

Kaartjes kunnen worden gekocht via de website of bij de kassa, maar gezien de grote vraag raad ik je aan om ze online te kopen.

Boek een rondleiding door de Garnier Opera

3. Neem een pauze van Kerstmis en de kou in het Louvre

Gevel van het museum bij nacht| ©Lonni Besançon
Gevel van het museum bij nacht| ©Lonni Besançon

Zoveel kerst en zoveel kou kan voor sommige mensen vermoeiend zijn. Als je aan beide wilt ontsnappen, is er geen betere manier dan een aantal van de beste kunstwerken ter wereld te bekijken. In het Louvre Museum kunnen we een dag weg van de drukte van de kerststraten en overdekt doorbrengen terwijl we kunstwerken zien zoals de Mona Lisa, de Overwinning van Samothrace of de Venus van Milo, naast vele andere.

We hoeven niet eens uit eten te gaan, want er zijn verschillende restaurants in het Louvre.

En als je kerstinkopen moet doen, mag je de winkels van het Louvre en de officiële museumwinkel niet missen. Deze laatste is ideaal voor kunstcadeaus. Het museum is gesloten op 25 december.

Boek je skip-the-line ticket voor het Louvre

4. Een sprookjesachtige kerst in Disneyland Parijs

Mickey's Kerstmis Big Band Show| ©DLP Report
Mickey's Kerstmis Big Band Show| ©DLP Report

Wie heeft er niet gedroomd van een kerst zoals in de Disneyfilms? Nou, in Parijs kan het als je Disneyland bezoekt. Tijdens het kerstseizoen is het beroemdste themapark van Europa versierd met spectaculaire kerstversieringen en organiseert het evenementen en activiteiten exclusief voor de feestdagen met zijn meest iconische personages.

Het is een van de meest bijzondere kerstervaringen die je kunt hebben, vooral voor de kleintjes. Naast het ontmoeten van Mickey en zijn gezelschap, kun je in de winkels van het park de leukste cadeaus vinden voor de kinderen des huizes. Disney heeft alles om kerst magisch te maken.

Boek je tickets voor Disneyland

5. Zie de lichtstad op zijn mooist met de kerstverlichting

Champs Elysées verlichting| ©Levon Avdoyan
Champs Elysées verlichting| ©Levon Avdoyan

Parijs staat bekend als de lichtstad omdat het de eerste Europese hoofdstad was die elektrische verlichting installeerde. Sindsdien heeft het een reputatie opgebouwd die de stad recht doet, vooral met Kerstmis. Parijs met kerst is een van de beste steden ter wereld voor liefhebbers van kerst en kerstverlichting.

Sommige straten zijn in dit opzicht de mooiste ter wereld en miljoenen toeristen reizen naar de Franse stad alleen maar om de verlichting te bewonderen. De Champs Elysées, Avenue de Montaigne en de wijk Montmartre zijn de beste plekken in Parijs om de stad op haar mooist te zien.

Uiteraard is het 's nachts wanneer het op zijn mooist is. Mijn aanbeveling is om een sightseeingbus in Parijs te huren die je meeneemt op een tour door deze en andere straten die beroemd zijn om hun verlichting. Je kunt de lichtjes op monumenten als de Eiffeltoren of de Notre Damme ook niet missen.

Boek een privérondleiding van de Notre Dame voor kinderen

6. De beste tijd om de Sacré Coeur, de Madeleine kerk of de Notre Dame te zien

Buitenaanzicht van de Notre Dame| ©Fred PO
Buitenaanzicht van de Notre Dame| ©Fred PO

Parijs staat ook bekend om de schoonheid van haar kerken. Een schoonheid die in de kersttijd wordt versterkt door de speciale verlichting van sommige kerken. De meest aanbevolen in deze tijd van het jaar zijn:

 • Basiliek Sacré-Coeur: De kerk die de heuvel van Montmartre bekroont en een van de beste uitzichten van Parijs biedt, wordt op kerstnachten op een unieke en spectaculaire manier verlicht.
 • Kerk van de Madeleine: Vlakbij de Place de la Concorde ligt deze neoklassieke kerk die in de kersttijd veel bezoekers ontvangt dankzij de beroemde kerststal.
 • Notre Dame: Hoewel het interieur van de NotreDame niet bezocht kan worden na een brand in 2019, maken de verlichting van de gevel van de kathedraal en de markt op het plein de beroemdste kerk van Parijs tot een van de belangrijkste kerstattracties van de stad.

Boek een rondleiding door Montmartre

7. Bezoek de traditionele kerstmarkten

Kerstmarkt in de Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis
Kerstmarkt in de Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis

Een andere traditie die verbonden is met Parijs in december zijn de Parijse kerstmarkten. Op veel emblematische plaatsen en pleinen in de stad worden deze markten al sinds begin november gehouden, waar je van alles kunt kopen.

Franse gastronomische producten, handwerk, winterkleding en allerlei kerstartikelen zijn te vinden op deze markten. En waar zijn de belangrijkste markten? Nou, pak pen en papier en noteer ze:

 • Op de Champs Elysées (de bekendste).
 • Inde Tuilerieën naast het Louvre.
 • Op het plein van het Hôtel de Ville (stadhuis van Parijs).
 • Bij de kathedraal Notre Dame.
 • Op de Champ de Mars (onder de Eiffeltoren).

8. Schaatsen op enkele van de meest symbolische plekken in Parijs

Schaatsbaan van het Grand Palais,| ©Eric Demarcq
Schaatsbaan van het Grand Palais,| ©Eric Demarcq

Parijzenaars houden van schaatsen als de winter en Kerst in aantocht zijn. Het is ook een zeer aan te raden activiteit voor toeristen. Zozeer zelfs dat het bijna een traditie is geworden en het stadsbestuur overal in de stad ijsbanen installeert. Sommige daarvan op heel bijzondere locaties:

 • De ijsbaan bij het Grand Palais des Glaces, de grootste van Frankrijk en de op twee na grootste overdekte ijsbaan ter wereld.
 • Op de Marsvelden, onder de Eiffeltoren.
 • En in de Eiffeltoren zelf. Op de eerste verdieping is een ijsbaan geïnstalleerd op een hoogte van 57 meter.
 • Op de Champs Elysées.
 • Op het plein van het Hôtel de Ville, het stadhuis van de stad.

9. Bezoek de Galeries Lafayette

Kerst bij de Galeries Lafayette| ©Coral Pin
Kerst bij de Galeries Lafayette| ©Coral Pin

Een van de lang gevestigde kersttradities in Parijs is een bezoek aan de beroemde Galeries Lafayette. Dit warenhuis ligt naast de Opéra Garnier en is beroemd om zijn glazen koepel en architectuur.

Daarbij komt nog een spectaculaire kerstversiering die bezoekers uitnodigt om hun kerstcadeaus te kopen. Hoewel dat een extra bonus is, is het alleen al een bezoek waard. In het centrum staat een enorme interactieve kerstboom met lichtjes en figuren en de etalages zijn een toonbeeld van kerstsfeer.

10. Winkelen op de Champs Elysées

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

Over winkelen gesproken, waar is het beste gebied in Parijs daarvoor? Nou, er zijn genoeg opties, maar in de kersttijd zou ik voor de Champs Elysées gaan. Als je op zoek bent naar de beste kerstcadeaus, dan is deze beroemde twee kilometer lange laan de thuisbasis van veel van 's werelds beroemdste winkels en merken.

Het hele jaar door trekken de etalages en winkels de aandacht van elke bezoeker, maar met Kerstmis wordt dit vermenigvuldigd dankzij de spectaculaire kerstverlichting van deze laan die begint bij de Place de la Concorde en eindigt bij de Arc de Triomphe. Winkelen is niet altijd een pretje, maar als je het doet in wat voor velen de mooiste straat ter wereld is, is het een ander verhaal.

December temperaturen in Parijs

Kerstmis op Place Vendome| ©lights.of.world
Kerstmis op Place Vendome| ©lights.of.world

December is de koudste maand van het jaar in Parijs, maar het is de op één na koudste maand van het jaar na januari. De temperaturen variëren van een maximum van 7 graden Celsius tot een minimum van 2 graden Celsius. Er valt ook vaak regen en in december regent het gemiddeld tussen de 15 en 22 dagen.

Maar het regent niet alleen, er kan ook sneeuw vallen. Hoewel het ongebruikelijk is, is het niet ongebruikelijk dat het een paar dagen per maand sneeuwt. Dus als je in december naar Parijs gaat, moet je je goed inpakken.

Boek een rondleiding door het Quartier Latin in Parijs

Toeristische drukte in Parijs in december

Oud en nieuw op de Champs Elysées in Parijs| ©Carlos
Oud en nieuw op de Champs Elysées in Parijs| ©Carlos

Er zijn talloze dingen te doen en te zien in Parijs. In december zijn er echter twee tegengestelde elementen. De intense kou in de hoofdstad en Kerstmis. Het koude weer doet sommige mensen misschien twee keer nadenken over een bezoek aan Parijs in deze tijd van het jaar, maar Kerstmis wint de strijd vaker wel dan niet. Parijs ziet er in december bijzonder mooi uit en is genoeg aantrekkingskracht om miljoenen toeristen aan te trekken.

Het aantal toeristen is dan ook erg hoog. Begin december is het toerisme gematigd, maar naarmate het kerstseizoen nadert, neemt het aanzienlijk toe. Hotels en restaurants zijn ruim van tevoren volgeboekt voor de laatste dagen van de maand en zijn vaak uitverkocht. Dit drijft ook de prijzen in de stad op.

Maar het is een prijs die je moet betalen voor een bezoek aan een van de mooiste steden ter wereld op een moment dat het op zijn mooist is.

Boek een rondleiding door Montmartre

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Parijs in december?

Je bagage voorbereiden| ©Vlada Karpovich
Je bagage voorbereiden| ©Vlada Karpovich

Het koude weer zal ongetwijfeld een grote rol spelen bij het inpakken voor je reis naar Parijs in december. Neem een grote koffer mee, want winterkleding neemt veel ruimte in beslag en je wilt wat ruimte overhouden voor het geval je een kerstcadeau koopt. In je koffer moet je zeker het volgende meenemen

 • Een zware jas. Beter als hij waterdicht is.
 • Dikke truien of gebreide kleding.
 • Waterdichte kleding voor regen en mogelijke sneeuw.
 • Winteraccessoires zoals handschoenen, muts of sjaal.
 • Comfortabel, waterdicht schoeisel. En als er sneeuw wordt voorspeld, laarzen met goede grip.
 • Dikke sokken zijn een must als je je voeten niet wilt laten bevriezen.
 • Neem een grote koffer mee voor winterkleding en, als je van plan bent om je kerstinkopen in Parijs te doen, een extra koffer.

Boek een privétour door Parijs