Waar de kerstverlichting te zien in Parijs

Kun jij je voorstellen dat je de lichtstad in volle glorie kunt bezoeken? Als je met kerst naar Parijs gaat, lees dan mijn tips voor de beste plekken om de lichtjes te zien die de Franse hoofdstad verlichten.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Waar de kerstverlichting te zien in Parijs

Uitzicht op de Arc de Triomphe in de kersttijd | ©Craig Philbrick

Ben je van plan om met kerst naar Parijs te gaan? Een van de beste manieren om Kerstmis in Parijs te vieren is door de lichtjes te zien die de meest karakteristieke plekken in de stad opvullen. Van grote lanen zoals de Champs Elysées tot rustigere wijken in de buitenwijken.

De lichtjes gaan meestal aan van eind november tot begin januari, dus je hebt genoeg tijd om naar Parijs te gaan en een speciale kerst te beleven, door toeristische attracties te bezoeken die er in deze tijd van het jaar nog indrukwekkender uitzien. Want als de avond valt in Parijs, maakt Kerstmis zijn opwachting in de vorm van duizenden en duizenden gloeilampen die je zullen vergezellen op je reis.

De lichtshow bij de Eiffeltoren

Parijs bij nacht| ©Luciano Teixeira
Parijs bij nacht| ©Luciano Teixeira

Elke avond is de Eiffeltoren verlicht, maar van november tot januari worden de lichtjes van ongeveer 20.000 gloeilampen nog specialer, want de beroemdste toren ter wereld is niet de enige die schijnt, maar het hele pad ernaartoe is gevuld met lichtjes die een feestelijke sfeer creëren.

Duizenden lichtjes flankeren het pad voor bezoekers die aankomen op de esplanade van de toren. Als je een ticket voor de Eiffeltoren boekt, word je naast het spektakel van lichtjes en kleuren begroet door een klein restaurant in een transparante koepel die elke kerst op de eerste verdieping wordt geplaatst. Heb je een stop nodig voordat je verder gaat met het bewonderen van de Parijse kerst? Hier kun je een warm (en zoet!) drankje drinken.

Schaatsen onder de lichtjes van de Eiffeltoren

Als je in plaats van relaxen zin hebt in wat meer beweging, waarom ga je dan niet schaatsen? Dat klopt, tijdens de kerstperiode wordt er een ijsbaan geïnstalleerd rond de Eiffeltoren waar je kunt schaatsen omringd door een lichtshow die dit plan nog briljanter maakt.

En als je met kinderen naar Parijs reist, heeft dit bezoek een verrassing waar ze dol op zullen zijn... Ik heb me laten vertellen dat de kerstman rond de Eiffeltoren loopt tijdens de meest speciale weken van het jaar. Ga je hem niet opzoeken? Vergeet niet dat je geen kaartje nodig hebt om in de omgeving rond te lopen, maar wel als je de Eiffeltoren op wilt.

Boek je tickets voor de Eiffeltoren

Een verlicht pad op de Avenue des Champs Elysées

Verlichting van de Champs Elysées| ©Levon Avdoyan
Verlichting van de Champs Elysées| ©Levon Avdoyan

Naast het feit dat de Champs Elysées altijd een van de must-see kerstmarkten van Parijs is, vullen 's nachts honderden lichtjes en animaties de drukste laan van Parijs met magie. Het is zonder twijfel erg spannend om meer dan 2 kilometer te lopen tussen bomen vol lichtgevende slingers.

Hoewel de wandeling een beetje lang is, raad ik je aan om het rustig aan te doen en te stoppen bij de marktkraampjes terwijl je ziet hoe de Arc de Triomphe steeds groter wordt naarmate je er naartoe loopt.

Als je niet van mensenmassa's houdt, zal het moeilijk zijn om ze te vermijden, want naar de lichtjes op de Champs Elysées gaan kijken is een van de belangrijkste kerstplannen in Parijs, vooral op de dag van de inschakeling. Ik wil je er echter aan herinneren dat de lichtjes van eind november tot begin januari branden, dus je kunt op dat moment gaan, ze rustiger bewonderen en, waarom niet, de kerstsfeer nog wat verlengen.

Kerstverlichting en bomen op de Place Vendome

Kerstmis op de Place Vendome| ©lights.of.world
Kerstmis op de Place Vendome| ©lights.of.world

Van november tot januari is de Place Vendome ook gevuld met gouden lichtjes om Kerstmis te vieren. Daarom is dit een must-see als je Kerstmis in Parijs wilt meemaken.

Naast de lichtslingers die de gevels sieren, valt de verlichting van Place Vendome op door de versieringen, vooral de reusachtige dennenbomen die overdag groen zijn maar er 's nachts besneeuwd uitzien door de hoeveelheid witte en blauwe lichtjes die ze bedekken.

Mijn advies is om deze lichtjes aan het einde van de dag te gaan bekijken, wanneer je alleen maar zin hebt om even uit te rusten. De verfijning, glitter en glamour van dit plein zal echter snel slijten, want de glitter en glamour van dit plein maakt iedereen wakker. Je kunt ook een privétour door Parijs boeken die je meeneemt naar deze en andere locaties waar de lichtjes voor zich spreken.

Boek een privétour door Parijs

Ontdek alle verlichte etalages op Avenue Montaigne

Kerstverlichting op Avenue Montaigne| ©Ron Gunzburger
Kerstverlichting op Avenue Montaigne| ©Ron Gunzburger

Een van de meest luxueuze lanen in Parijs is sinds eind november bezig met het aanbrengen van kerstverlichting. Naast de algemene verlichting van alle Parijse straten, zijn het in dit gebied de lichtjes in de etalages die iedereen die langskomt met open mond laten staan.

Zelfs als je niets gaat kopen in de boetieks daar (zoals Chanel of Louis Vuitton), is mijn advies om een wandeling te maken terwijl je elke etalage bewondert, ze zijn het waard! Denk niet dat alleen kijken naar een van de etalages genoeg is, want elk modemerk ontwerpt elke winkel met zorg en volgens zijn eigen persoonlijkheid.

Een van de grote voordelen van de lichtjes op Avenue Montaigne is dat je niet tot 's nachts hoeft te wachten om ze te zien, want overdag schitteren ze ook en geven ze leven aan de koude Parijse winterdagen. Bovendien kun je ze ook zien door op de Paris Sightseeing Bus te springen als je niet zoveel wilt lopen.

Boek een kaartje voor de sightseeingbus in Parijs

Zie Parijs verlicht vanuit het reuzenrad op de Place de la Concorde

Kerstmis op Place de la Concorde| ©Cécile Leducq
Kerstmis op Place de la Concorde| ©Cécile Leducq

Als je tussen de hangende lichtjes op de Avenue des Champs Elysées loopt, kom je misschien op de Place de la Concorde, waar de verlichting net zo spectaculair is en een kerstsfeer creëert die zelfs de meest sceptische zal betoveren. Maar als er één ding is dat een must-see is geworden wanneer Kerstmis naar Parijs komt, dan is het wel het reuzenrad dat op de Place staat.

Afgezien van de lichtjes, is het beste aan dit reuzenrad het uitzicht dat het biedt, dat niets te benijden heeft van de beste uitzichtpunten in Parijs. Kun je je voorstellen dat je het centrum van Parijs verlicht kunt zien met Kerstmis? Klim naar boven en je zult met open mond staan, want ik beloof je dat het uitzicht ongelooflijk is.

  • Prijs: ongeveer €12, hoewel er kortingen zijn voor kinderen.
  • Tip: als je naar beneden komt, kunnen jullie volwassenen van de gelegenheid gebruik maken om een troostende glühwein te drinken bij een van de kraampjes in de buurt terwijl je naar de lichtjes blijft staren. Het is heerlijk!

De verlichting van de kerstboom van de Notre Dame

Kerstmis in de Notre Dame| ©Albyn Davis
Kerstmis in de Notre Dame| ©Albyn Davis

Hoewel de kathedraal Notre Dame niet speciaal verlicht is tijdens het kerstseizoen, is de grote boom voor de kathedraal genoeg om het hele plein te verlichten. Nog nooit gezien? Dan heb je nu nog iets om aan je lijstje toe te voegen.

Naast de lichtjes is de boom met veel zorg versierd, waardoor hij nog imposanter en mooier wordt. De combinatie van het natuurlijke groen van de boom en het blauw van de lichtjes zijn de perfecte aanvulling op de Notre Dame.

  • Tip: neem minstens een half uur de tijd om op een bankje in de buurt te zitten en bewonder de boom en het licht dat hij uitstraalt tegen de Parijse sterrenhemel.

De meest traditionele lichtjes van Saint-Germain-des-Prés

St Germain des Prés straatmarkt| ©ParisDiscoveryGuide
St Germain des Prés straatmarkt| ©ParisDiscoveryGuide

Ken je deze wijk in het 6e arrondissement van Parijs? Een aantal van de grootste intellectuelen en kunstenaars uit de geschiedenis hebben elkaar ontmoet in de brasseries en cafés, maar in de kersttijd zijn alle straten gevuld met lichtjes. Ik raad je in het bijzonder aan om naar Boulevard Saint Germain en Place Saint Germain des Prés te gaan, waar alle lichtdecoraties geconcentreerd zijn.

Hoewel veel mensen naar Saint-Germain-des-Prés gaan om alleen maar de kerstmarkt te zien of iets te drinken in de traditionele cafés, zijn er veel mensen die verrast zijn als ze een lichtshow zien.

Saint-Germain-des-Prés heeft niet de krachtigste lichtjes van Parijs, maar ik kan je verzekeren dat er iets speciaals aan is. Omdat het een minder toeristische wijk is, kun je er bovendien op een meer ontspannen manier van Kerstmis genieten. Ik raad je aan om de lichtjes te ontdekken terwijl je alle straten leert kennen tijdens een rondleiding door Saint-Germain-des-Prés, zodat je er optimaal van kunt genieten en het gebied grondig leert kennen.

Boek een rondleiding door Saint-Germain-des-Prés

De komst van Kerstmis bij Galeries Lafayette en Boulevard Haussman

Kerstmis bij Galeries Lafayette| ©Coral Pin
Kerstmis bij Galeries Lafayette| ©Coral Pin

Wil je de ervaring beleven dat je een kerstverhaal binnenstapt? Noteer dan deze aanrader: de Boulevard Haussman. In dit gebied vind je de beroemdste warenhuizen van Parijs, dus verwacht naast de lichtjes ook etalages vol versieringen en zelfs automaten die Kerstmis verwelkomen.

Ik kan je verzekeren dat alle grote winkels de aandacht zullen trekken met hun lichtjes, kleuren en kerstetalages, maar als er één plek is waar je naartoe wilt, dan is het Galeries Lafayette en zijn verlichte gevel. Je zult er wel van gehoord hebben, want door het jaar heen is de architectuur van het gebouw al indrukwekkend genoeg, maar tijdens Kerstmis is het nog indrukwekkender.

Als je me niet gelooft, bekijk dan deze video en wacht tot je de 25 meter hoge boom ziet die tijdens de feestdagen boven de hal van de Galeries Lafayette uittorent. Maar naast de boom ziet u ook hoe de etalages van alle winkels in de Galeries een gemeenschappelijke stijl en vormgeving hebben om de harmonie te bewaren en de magie van Kerstmis naar elke hoek te brengen.

Een dorp van lichtjes in Bercy Village

Dorp Bercy| ©Sarah Graham
Dorp Bercy| ©Sarah Graham

Als je aankomt in Bercy Village voel je je verbeelding de vrije loop gaan. De decoraties nemen duizend-en-één vormen aan (dieren, bollen, bomen...) en zijn allemaal verlicht. Het resultaat? Een landschap van lichtjes dat dit openluchtwinkelcentrum omtovert in een soort kerstdorp, gecreëerd door enkele van de beste Franse ontwerpers.

Bercy Village is een historische plek, dus naast het bekijken van de lichtjes kun je op een van de terrassen zitten en de witte stenen, houten, stalen en glazen constructie bekijken terwijl je een goed glas wijn drinkt, want dit kleine dorp zit vol met wijnkelders.

Omdat het in het 22e arrondissement ligt en niet zo populair is als andere wijken, is Bercy een goede plek om van de lichtjes van Parijs te genieten zonder zoveel mensen, maar met dezelfde opwinding en kerstsfeer.

Kerstnachten in het Louvre en de Tuilerieën-tuin

Kerst in de Tuilerietuin| ©Tatsuo Kudo
Kerst in de Tuilerietuin| ©Tatsuo Kudo

Ga je tijdens je reis naar Parijs naar het Louvre? Ik raad je aan om op het laatste moment te gaan of zelfs te profiteren van de dag waarop ze 's avonds open zijn, zodat je je bij vertrek in de geweldige Tuilerieën-tuin bevindt, aangekleed voor Kerstmis en met lichtjes die de hele plek verlichten.

In het centrum van Parijs strekt de prachtige tuin van het Louvre zich uit en in de kersttijd is er niet alleen een prachtige markt, maar staan er ook grote lichtgevende structuren.

En terwijl je tussen de lichtgevende versieringen wandelt en de ontelbare vormen ontdekt die ze aannemen, kun je kerstinkopen doen bij de marktkraampjes. Heb je alle stops om de kerstverlichting in Parijs te zien al genoteerd? Ik beloof je dat ze je op een goede manier zullen verblinden en dat je een magische kerst zult beleven.

Koop kaartjes voor het Louvre