De beste uitkijkpunten in Parijs en hun uitzicht

Hier zijn de tien plekken met het beste uitzicht op Parijs, de Lichtstad.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

De beste uitkijkpunten in Parijs en hun uitzicht

Parijs bij zonsondergang | ©Luca Micheli

Er is zoveel te zien in Parijs dat je het beste kunt weten waar je moet kijken. In deze post vertel ik je over tien must-see plekken vanwaar je kunt genieten van unieke uitzichten. Als je wilt weten waar je de beste panoramafoto's van de stad kunt maken of waar je een onvergetelijk souvenir kunt scoren, lees dan verder!

In deze lijst vind je toeristische uitkijkpunten en andere, meer verborgen plekken, plekken waar je kunt genieten van de hoogte of op de begane grond, vanaf monumenten of in de open lucht. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een uniek en spectaculair uitzicht bieden op een van de mooiste steden ter wereld. Geniet van ze allemaal!

1. De Eiffeltoren: eerste verdieping en top

Uitzicht vanaf de toren| ©Chris Yunker
Uitzicht vanaf de toren| ©Chris Yunker

De Eiffeltoren is het beroemdste monument van Parijs en het monument dat je niet mag missen als je naar de Franse hoofdstad reist. Met zijn hoogte van 324 meter biedt hij ook twee ongeëvenaarde uitkijkpunten over de stad.

Om van het uitzicht op de Eiffeltoren te genieten kun je met de lift naar de eerste verdieping (er zijn hydraulische liften die je op de "poten" van de toren kunt nemen) of je kunt te voet naar boven gaan. Dat gezegd hebbende, er zijn nogal wat treden: 704 om precies te zijn. Naar mijn mening is elke trede de moeite waard.

Je kunt het uitzicht vanaf de eerste verdieping van de toren niet missen: het is 115 meter hoog en zo groot dat je het kunt delen met wel 1600 mensen. Vanaf daar is het 360º perspectief van de stad adembenemend. Om er zeker van te zijn dat je niets mist, kun je een gids inhuren die je alle informatie en anekdotes over de Eiffeltoren vertelt.

Als je al hebt genoten van het uitzichtspunt op de eerste verdieping, vraagt je lichaam waarschijnlijk nog steeds om meer hoogte. Geen zorgen, je bent op de perfecte plek! De Eiffeltoren heeft een tweede observatiedek helemaal bovenin: bovenin de toren kun je genieten van het uitzicht vanuit het restaurant Le Jules Verne.

Het is een plek met een indrukwekkend raam dat uitkijkt over de stad. Er is ook een kleine bar waar ze champagne serveren... het is een typische plek voor aanzoeken. Als je er in het hoogseizoen een tijdje verblijft, ga je zeker naar huis met een liefdesverhaal naast het uitzicht.

De hoogte van dit tweede uitkijkpunt is 276 meter. Hoewel het iets smaller is dan de eerste verdieping, kun je het uitzicht nog steeds delen met 400 mensen tegelijk. Om van dit uitzicht te genieten kun je besluiten om in het restaurant van de Eiffeltoren te gaan eten, maar je kunt ook gewoon de toegangsprijs betalen om naar boven te gaan en van het observatiedek te genieten. Met de lift naar de top van de Eiffeltoren kost ongeveer € 26 en met de trap ongeveer € 20.

Interessante feiten

 • Waar staat hij: Hij staat op de Champ de Mars. Het is heel gemakkelijk om bij de Eiffeltoren te komen, want hij is goed zichtbaar vanuit de omgeving. Het is ook heel goed verbonden met het openbaar vervoer in Parijs.
 • Openingstijden: Dagelijks van 09:30 tot 22:45 uur.
 • Prijs: De lift naar de eerste verdieping kost ongeveer €17. Je kunt ook de trap nemen, dan is de toegangsprijs ongeveer €10.
 • Reserveren: Je kunt online reserveren (ik raad je aan dit te doen om wachtrijen te vermijden en tijd te verliezen op je reis) of naar het loket gaan. Ik raad je aan om je ticket met een gids te boeken om van de volledige ervaring te genieten.

Boek je ticket voor de Eiffeltoren

2. Uitkijkpunt van het Quai du Branly museum

Museum Quai du Branly| ©PaisajismoDigital
Museum Quai du Branly| ©PaisajismoDigital

Het Musée du Quai du Branly biedt bezoekers een selectie niet-westerse kunst, met stukken uit Oceanië, Amerika, Azië en Afrika. Het ligt aan de oevers van de Seine, vlakbij de Eiffeltoren.

Naast het feit dat de objecten die je er kunt vinden erg interessant zijn (van muziekinstrumenten tot textiel), raad ik je aan om van het gebouw te genieten, vooral van het uitzicht vanaf het observatiedek op de bovenste verdieping. Daar kun je lunchen of dinerenmet een van de beste uitzichten op de Eiffeltoren.

Interessante feiten

 • Waar is het? 37 Quai Branly. Je kunt ook binnenkomen vanaf 218 rue de l'Université.
 • Openingstijden: 10.30 tot 19.00 uur, behalve op donderdag, dan is het open tot 22.00 uur. Op maandag gesloten.
 • Prijs: Toegang tot het museum kost ongeveer €10. De prijs van een maaltijd in het restaurant hangt natuurlijk af van wat je bestelt, maar het is geen goedkope plek.
 • Reserveren: Als je er wilt lunchen of dineren, kun je het beste reserveren.

Boek een privétour door Parijs

3. De torens van Montparnasse

Uitzicht vanaf de Montparnasse torens| ©Guilhem Vellut
Uitzicht vanaf de Montparnasse torens| ©Guilhem Vellut

Het is het op één na hoogste gebouw in Parijs, dus stel je het uitzicht eens voor. Het staat in het 14e arrondissement (de wijken van Parijs zijn genummerd) en vanaf het observatiedek kun je de naburige Eiffeltoren, de Invalides, Montmartre, de Sacré Coeur basiliek, het Quartier Latin...

Het observatiedek bevindt zich op de 59e verdieping, 210 meter hoog, en biedt** een uitzicht van 360º over de stad**. Er wordt gezegd dat de liften tot de snelste van Europa behoren. Het duurt 18 seconden om naar boven te gaan.

In de winter is het er ijskoud, maar het uitzicht maakt veel goed. Er is ook een café op de verdieping eronder waar je kunt pauzeren en schuilen voor de Parijse kou.

Interessante feiten

 • Waar: Rue de l'Arrivée.
 • Openingstijden: Je kunt op je gemak genieten van de Montparnasse toren: Het 360 Café (de hoogste panoramische bar in Parijs) is open tot 1 uur 's nachts. Er is ook een restaurant (Le Ciel de Paris) dat om 23.00 uur sluit.
 • Prijs: ongeveer 23€ voor volwassenen, 9€ voor kinderen tot 11 jaar. Toegang is inbegrepen in de Paris Pass.
 • Reserveren: Je kunt je kaartje online kopen.

Tickets voor de Montparnasse toren boeken

4. De trap van de Sacré-Coeur basiliek

Uitzicht vanaf de Sacré-Coeur Basiliek| ©Carlos Pinto
Uitzicht vanaf de Sacré-Coeur Basiliek| ©Carlos Pinto

Vergeet tijdens je bezoek aan de Sacré-Coeur Basiliek niet om je even om te draaien, je rug naar het monument te keren en te genieten van het uitzicht over Parijs.

De Basiliek is een van de belangrijkste monumenten in Parijs, maar de ligging op een heuvel (de heuvel van Montmartre) maakt het ook een spectaculair uitkijkpunt waar je kunt genieten van het uitzicht over Parijs dat zich uitstrekt tot aan de horizon.

De hoogte is ongeveer 130 meter boven de stad en het is gratis, je kunt er zo lang blijven als je wilt en van het uitzicht genieten. Ik raad je aan om bij zonsondergang naar boven te gaan, want de zonsondergang vanaf de trappen van de Basiliek is onvergetelijk. Soms dragen straatmuzikanten ook hun steentje bij en maken ze het bezoek nog specialer.

Interessante feiten

 • Waar: 35 rue du Chevalier de la Barre, in de wijk Montmartre.
 • Openingstijden: Het uitkijkpunt ligt buiten de Basiliek, dus je kunt het bezoeken wanneer je maar wilt. De Basiliek heeft wel openings- en sluitingstijden: elke dag van 6.00 tot 22.30 uur.
 • Prijs: De toegang tot de Basiliek is gratis. De belvedère is ook gratis.
 • Reserveren verplicht: Nee, de belvedère is vrij toegankelijk. Ik raad je aan om van je bezoek aan de Basiliek en Montmartre gebruik te maken om van het uitzicht te genieten.

Boek een rondleiding door Montmartre en de Sacre Coeur

5. Het terras van de Arc de Triomphe

Vanaf het terras van de Arc de Triomphe| ©Guilhem Vellut
Vanaf het terras van de Arc de Triomphe| ©Guilhem Vellut

Mis het panoramische uitzicht niet vanaf de top van de Arc de Triomphe

Dit monument staat in hetcentrum van de stad, precies waar de twaalf belangrijkste lanen van Parijs samenkomen. De Arc de Triomphe is net zo indrukwekkend: hij is 22 meter breed, 45 meter lang en 50 meter hoog.

Op de top van deze 50 meter bevindt zich een terras vanwaar je kunt genieten van de stad. Je kunt het van binnenuit bereiken, waar een wenteltrap van 286 treden je naar het hoogste punt brengt, waar een uitkijkplatform is. Vanaf de top kun je de stad om je heen zien bruisen.

Let op: Als je foto's wilt maken op deze route van de uitzichtpunten van Parijs, is het verboden om je selfie stick of camerastatief mee te nemen in het Arc de Triomphe monument.

Interessante feiten

 • Waar: Place Charles-de-Gaulle.
 • Openingstijden: Het monument is geopend tussen 10:00 en 21:45 uur. De laatste toegang is om 21:45 uur.
 • Prijs: De toegang kost ongeveer €13. Kinderen onder de 18, gehandicapten en hun begeleider of jongeren tussen de 18 en 25 jaar hebben gratis toegang. De toegang is ook gratis op zondag.
 • Reserveren: ik raad je aan om je kaartje online te kopen om er zeker van te zijn dat er plaatsen zijn op de tijd die jij wilt.

6. De 6e verdieping van het Centre Pompidou

Centre Pompidou| ©Luis Tamayo
Centre Pompidou| ©Luis Tamayo

Ik raad een bezoek aan het Centre Pompidou aan, zowel voor de tentoonstellingen van hedendaagse kunst als voor het observatiedek bovenin het gebouw. Als je geen tijd hebt om het museum te bekijken, kun je direct naar het terras op de 6e verdieping gaan, dat gratis toegankelijk is.

Het observatiedek van het Centre Pompidou is 46 meter hoog in het centrum van de stad. Bij de entree voor het museum is een bezoek aan het observatiedek op de 5e verdieping inbegrepen, maar als je alleen geïnteresseerd bent in het uitzicht, kun je ook op eigen houtje naar het terras op de 6e verdieping gaan.

Het is zeker de moeite waard. Vanaf daar kun je het hart van de stad zien: de Seine, het Louvre, de Notre Dame, het Palais Royale en het hele netwerk van smalle straatjes die Parijs tot een onvergetelijke stad maken.

Interessante feiten

 • Waar: Place Georges-Pompidou.
 • Openingstijden: Het museum is elke dag geopend behalve op dinsdag. De openingstijden zijn van 10.00 tot 23.00 uur.
 • Prijs: Kaartjes voor het museum kosten ongeveer €14 en zijn inbegrepen bij de Paris PassParisPass. Op de eerste zondag van elke maand is de toegang gratis. Met dit kaartje kun je genieten van het observatiedek op de 5e verdieping. Als je alleen naar het terras wilt, kun je op eigen gelegenheid naar de 6e verdieping gaan.
 • Reserveringen: Hoewel tickets verkrijgbaar zijn bij de kassa, raad ik je aan om je ticket online te kopen.

7. Verdedigingsboog

Uitzicht vanaf de Arc de la Défense| ©Suresh /R
Uitzicht vanaf de Arc de la Défense| ©Suresh /R

In het financiële centrum van Parijs staat de Arc de la Défense. Je hebt hem vast wel eens gezien als je naar het uitzicht vanaf de Arc de Triomphe bent geweest. In Frankrijk staat hij bekend als de "Grand Arche de la Fraternité" en vanaf de top van zijn 35 verdiepingen (110 meter hoog) heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

De boog herbergt onder andere een museum voor fotojournalistiek, maar je kunt de liften rechtstreeks naar de top van het gebouw nemen en van bovenaf van Parijs genieten. Het uitkijkpunt heet "La Promenade" en is een open terras vanwaar je veel van de meest herkenbare monumenten van Parijs kunt zien, zoals het Louvre.

Interessante feiten

 • Waar: Op nummer 1 Parvis de la Défense.
 • Openingstijden: Op de dagen dat het open is, kun je tussen 10:00 en 19:00 uur naar het observatiedek. De laatste klim is om 18:30 uur. Controleer de dagen dat je naar boven kunt op hun website, want het is niet altijd open voor publiek.
 • Prijs: Volwassenen betalen ongeveer €16 en kinderen onder de 18 betalen ongeveer €8.
 • Reserveringen: Je kunt je kaartje ter plekke kopen, maar ik raad je aan om te reserveren en de beschikbaarheid te controleren voordat je gaat. Het is niet erg toeristisch en er zijn beperkingen om het monument te betreden.

8. Terras van de Galeries Lafayette

Vanaf het terras van de Galeries Lafayette| ©Guilhem Vellut
Vanaf het terras van de Galeries Lafayette| ©Guilhem Vellut

Kijk uit over Parijs vanaf het terras van een uniek gebouw. Vlakbij de Place de l'Opéra, aan de Boulevard Haussmann, is de Galeries Lafayette een klassieker voor bezoekers die een middagje willen winkelen in Parijs. Het is zelfs het grootste winkelgebied van Europa.

Bovendien biedt dit gebouw een extra voordeel: het terras is een uitkijkpunt over de stad. Je kunt helemaal gratis naar buiten kijken, een aankoop is niet nodig. Van daaruit kun je de achtergevel van de Opera zien, de Sacré-Coeur basiliek en in de verte het silhouet van de Eiffeltoren.

Het gebouw is ook een bezoek waard: het is uitgeroepen tot historisch monument. Bekijk de koepel en de glas-in-loodramen, het is verbazingwekkend!

Interessante feiten

 • Waar is het? 40 Boulevard Haussmann.
 • Openingstijden: Maandag tot zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zon- en feestdagen van 11.00 tot 20.00 uur.
 • Prijs: De toegang tot het gebouw is gratis en het terras is vrij toegankelijk.
 • Reserveringen: Nee, zolang het winkelcentrum open is kun je van het uitzichtpunt komen genieten.

9. Het hoogste punt van de Sint-Jacques-toren

Uitzicht vanaf de Sint-Jacques toren| ©Guilhem Vellut
Uitzicht vanaf de Sint-Jacques toren| ©Guilhem Vellut

Als je nog steeds zin hebt in hoogtes, raad ik je aan de Sint-Jacques-toren te beklimmen. Het is alles wat overblijft van het monument waartoe hij ooit behoorde, de gotisch-Vlaamse kerk Saint-Jacques-de-la-Boucherie.

De beklimming van de belvedère, op de top van de toren, is een oefening van 300 treden met een beloning: het uitzicht is ongelooflijk. Let wel, het is een smal middeleeuws gebouw. Als je niet van afgesloten ruimtes houdt, vind je de trap misschien een beetje overweldigend.

Dit gebouw is ook om andere redenen merkwaardig: het herbergt een klein weerstation en is het beginpunt van een van de routes naar Compostela op de Camino de Santiago, de Via de Tours.

Interessante feiten

 • Waar het is: Place de la tour Saint-Jacques
 • Openingstijden: Tussen 10 en 17 uur op vrijdag, zaterdag en zondag.
 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer 12 euro.
 • Reserveren: Reserveren is noodzakelijk, want er kunnen maar 17 mensen tegelijk op dit observatiedek.

10. Terrassen van de Louis Vuitton Stichting

Bij de Louis Vuitton Stichting| ©acazorzi
Bij de Louis Vuitton Stichting| ©acazorzi

Bezoek een van de minder bekende en minder drukke uitkijkpunten in Parijs: de Louis Vuitton Foundation is een museum gehuisvest in een uniek gebouw met verschillende terrassen die een spectaculair uitzicht bieden. Je kunt van dit bezoek aan de hoogte profiteren om een kijkje te nemen bij de hedendaagse kunsttentoonstellingen die in het gebouw zijn ondergebracht.

Als het gebouw je opvalt, is dat geen wonder. Het is gebouwd door Frank Gehry, dezelfde architect die het Guggenheim Museum in Bilbao ontwierp. Het is een gebouw van glas en metaal dat een heel bijzondere ruimte heeft gecreëerd , spelend met licht in de Lichtstad.

Interessante feiten

 • Waar: Het adres is Bois de Boulogne - 8 avenue du Mahatma Gandhi.
 • Openingstijden: Het museum is op dinsdag gesloten. De rest van de dagen is het open tussen 12.00 en 19.00 uur, met verlengde openingstijden op zaterdag, zondag en feestdagen, wanneer het open is tussen 11.00 en 20.00 uur.
 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer €9.
 • Reserveren: Hoewel je je kaartje aan de kassa kunt krijgen, raad ik je aan een kaartje te reserveren om onnodige wachtrijen te voorkomen.

Vanaf deze uitkijkpunten krijg je een idee van hoe ongelooflijk de stad Parijs is, maar als je de stad via virtual reality wilt verkennen, raad ik je de Flyview Pass ervaring aan, waarbij je de stad van bovenaf kunt bekijken. Je kunt kiezen uit één of twee virtual reality ervaringen - geniet van je reis!