Hoe te reizen in Parijs

Hoe dicht ben je bij je reis naar Parijs? Ik weet zeker dat je al bezig bent met het afronden van details en reisplannen, dus mis mijn tips over hoe je je comfortabel door de stad kunt verplaatsen niet.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Hoe te reizen in Parijs

Straten van Parijs | ©Adrien Olichon

Parijs is een stad met veel bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. De hele stad rondreizen kan bijna onmogelijk zijn, tenzij je de juiste manier vindt om het te doen. Georganiseerde tours, gepersonaliseerde tours, metro, bus... Er zijn veel alternatieven.

Afhankelijk van hoe je je wilt verplaatsen in Parijs, de tijd die je hebt of wat je wilt bezoeken, wil ik je de ene of de andere optie aanraden, wat denk je?

Parijs met een georganiseerde tour

Wandelen door Parijs| ©Earth
Wandelen door Parijs| ©Earth

Parijs is een enorme stad en het kan soms ingewikkeld zijn om je er te verplaatsen als je niet weet welke route het beste is of hoe je het beste van het ene punt naar het andere kunt komen. Daarom kies ik er altijd voor om een begeleide wandeltour door Parijs te boeken.

Op deze manier kun je kaarten, routes en aanwijzingen vergeten en je gewoon concentreren op het zien van de stad zonder bang te hoeven zijn om te verdwalen. Een ander voordeel is dat de rondleidingen meestal toegangskaartjes voor bezienswaardigheden in Parijs bevatten, zodat je er zeker van kunt zijn dat je op het aangegeven tijdstip binnenkomt.

Kortom, als je niet gek wilt doen, vertrouw dan op de professionele gidsen die niet alleen alles uitleggen wat je ziet, maar er ook voor zorgen dat rondwandelen in Parijs een makkie lijkt.

Lopend door Parijs

Het is duidelijk dat wandelen de beste manier is om meer te zien, omdat u kunt stoppen of dichter bij de beste musea in Parijs of de Parijse monumenten kunt komen die uw aandacht trekken. Natuurlijk zul je waarschijnlijk verdwalen, maar je hebt geen gespecialiseerde gids.

Iets wat heel gebruikelijk is in Parijs, is om een gepersonaliseerde wandeltour te boeken, zodat je precies kunt zien wat je wilt zien en kunt stoppen waar je wilt stoppen, zonder te hoeven wachten op een grote groep mensen, die het ongetwijfeld ook moeilijk maakt en elke verplaatsing door Parijs vertraagt.

De waarheid is dat rondreizen door Parijs in je eigen tempo, maar met het vertrouwen dat een gids de route speciaal voor jou heeft ontworpen, een luxe is, geloof me. Zorg er wel voor dat je voordat je boekt een lijst maakt van de plekken waar je heen wilt, zodat de gids ze kan opnemen in de tour en je kan laten weten of entree wel of niet is inbegrepen.

Fiets door Parijs met een gids

Als je ervan houdt om op de fiets naar plekken te gaan, moet je proberen Parijs op twee wielen te zien. Wees gewaarschuwd, het verkeer en de straten van Parijs kunnen een beetje chaotisch zijn, dus mijn aanbeveling is om een fietstour door Parijs te boeken die met een grotere groep mensen wordt georganiseerd.

Dit maakt het makkelijker voor andere voertuigen om je te zien en, hoewel het misschien gevaarlijk lijkt, is fietsen een goede manier om je sneller door Parijs te verplaatsen en om in minder tijd op sommige plekken te komen die wat verder van het centrum liggen. Bij de tour zijn ook een fiets en helm in perfecte staat inbegrepen.

Als je zoveel mogelijk van Parijs wilt zien in één dag, raad ik de fietstour sterk aan, omdat je dan op meer plekken komt dan met een wandeltour. Houd er wel rekening mee dat je niet zoveel stops maakt tijdens een fietstour, dus kies deze tour als je een algemene tour door Parijs wilt.

Met de Segway door Parijs

Segway door Parijs| ©Markus Tacker
Segway door Parijs| ©Markus Tacker

Wil je nog sneller van de ene plek naar de andere in Parijs? Dan heb je geluk, want er zijn georganiseerde tours die je meenemen door de stad op een Segway, een snel vervoermiddel waarbij je geen andere inspanning hoeft te leveren dan het stuur te bedienen en de gids te volgen.

Je raakt niet vermoeid en je kunt Parijs met open ogen zien. Het is ook perfect als je met weinig tijd naar Parijs reist en je snel langs de belangrijkste plekken in de Franse hoofdstad wilt, zodat je elke minuut optimaal kunt benutten.

Als je nog nooit op een Segway hebt gereden, maak je dan geen zorgen. Er gaat een verantwoordelijke persoon mee die je vragen beantwoordt en je rondleidt door de stad tijdens je Segway tour. En als je de ervaring leuk vond en je meer dagen in Parijs blijft, raad ik je aan om de Segway tour in Château de Vincennes te boeken.

Met een toeristenbus door Parijs

Een optie om door Parijs te reizen die ik altijd overweeg, is het boeken van een sightseeingbus in Parijs. Deze voertuigen rijden bijna over de hele lengte van Parijs en je kunt in- en uitstappen bij de haltes die je interesseren.

Het is een geweldige manier om er zeker van te zijn dat je alles ziet, maar alleen tijd doorbrengt op de plekken die je opvallen. Als je een paar dagen in Parijs blijft, overweeg dan deze optie, want het kaartje is geldig voor beide data en je kunt het gebruiken als openbaar vervoer.

Deze bus stopt bij plaatsen als de Notre Dame, de Eiffeltoren en de Moulin Rouge. En het leuke van kiezen voor dit type bus in plaats van een gewone bus is dat hij twee dekken heeft, waarvan één met een open dak zodat je de bezienswaardigheden van Parijs vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Boek een plaats in de sightseeingbus van Parijs

Met de metro en voorstadstrein door Parijs

Metro in Parijs| ©FranceHouse
Metro in Parijs| ©FranceHouse

Er zijn in totaal 16 lijnen in de Parijse metro die honderden punten in de stad met elkaar verbinden, dus je kunt je voorstellen dat dit altijd een snel, comfortabel en toegankelijk alternatief is om je door Parijs te verplaatsen.

Er zijn veel haltes en de frequentie is ongeveer 5 minuten. Bovendien zijn veel metrostations verbonden met of hebben haltes van de RER (Parijse voorstadstrein), die je verder weg kunnen brengen naar plaatsen als Versailles.

Metrohaltes zijn open van 5:30 's ochtends tot 1:00 (zaterdag en feestdagen tot 2:00), dus je kunt altijd een metro nemen om je door de stad te verplaatsen. Bij het kopen van je kaartje moet je wel rekening houden met de zones waarin je gaat reizen.

Zones in Parijs

Parijs is verdeeld in 5 zones, waarvan de eerste 3 het meest centraal en het goedkoopst zijn en gemakkelijk te bereiken met de metro (ongeveer € 2 voor een enkeltje en € 23 voor een abonnement van 10 kaartjes). In deze zones gedraagt de RER zich als een metro, dus deze is inbegrepen in het ticket.

Aan de andere kant liggen de zones 4 en 5 verder weg en om daar te komen moet je de voorstadstrein RER nemen, die niet is inbegrepen in het enkele ticket maar wel in het île-de-France ticket. De prijs varieert afhankelijk van de afstand die je moet afleggen, maar je kunt dit controleren op de officiële website.

De Parijs Pass

Als je een week of langer in Parijs blijft en de metro of trein gaat gebruiken, is mijn advies om een Navigo-reispas aan te schaffen, waarmee je je vrij kunt bewegen in alle gebieden die je kiest. Als je niet zo lang blijft, heb je altijd nog de optie om een Paris Visite Card te kopen.

Dit zijn goede alternatieven, maar je kunt ook de Paris Pass boeken, een kaart waarmee je niet alleen het openbaar vervoer in Parijs kunt nemen, maar waarmee je ook met voorrang toegang hebt tot veel van de toeristische attracties van de stad.

Boek de Paris Pass

Met de bus door Parijs

Lijn 30 bus in Parijs, Frankrijk| ©Bus Box
Lijn 30 bus in Parijs, Frankrijk| ©Bus Box

Hoewel de metro sneller is, is de bus charmanter, omdat je de buitenwijken van Parijs kunt zien terwijl je door de stad rijdt. Het is zelfs een van de populairste vervoersmiddelen voor Parijzenaars.

Er zijn 59 routes en het tarief is vrij goedkoop (ongeveer €2). Vergeet echter niet dat de bussen niet zo stipt zijn, want ze rijden ongeveer elke 15-20 minuten en zijn minder lang beschikbaar (van 7.30 tot 20.30 uur).

De lijnen die je het meest zult gebruiken als je je door het centrum van Parijs wilt verplaatsen zijn die van 20 tot 99, omdat de latere lijnen door de buitenwijken van de stad lopen. In elk geval kun je de beschikbare routes raadplegen op de officiële kaart.

Hoe koop ik een buskaartje

Het is heel eenvoudig om je kaartje te kopen bij de kaartjesautomaten op elk station of verkooppunt, hoewel je het ook kunt kopen als je op de bus stapt. Als je dit doet, is het echter iets duurder en kun je niet overstappen op andere vervoersmiddelen zoals de metro of de trein.

Om nog meer geld te besparen, kun je altijd een abonnement kopen zoals de Navigo of Paris Visite.

Nachtbussen

Zelfs als je overdag liever geen gebruik maakt van de bus, als je wilt genieten van het nachtleven van Parijs en je 's nachts door de stad wilt verplaatsen, moet je een van de 42 Noctilien bussen (gemarkeerd met een N) nemen die in Parijs rijden van 00:30u tot 5:30u en waarop je hetzelfde kaartje kunt gebruiken.

Met de taxi door Parijs

Taxi in Parijs| ©joiseyshowaa
Taxi in Parijs| ©joiseyshowaa

Ik zal je niet voor de gek houden, de Parijse taxi is niet de goedkoopste manier om je door de stad te verplaatsen (ongeveer € 1,06 per kilometer), maar het is nog steeds een goede optie als je je geen zorgen wilt maken over het vinden van de metro- of bushaltes.

Het is ook een zeer veilige optie, vooral als je 's nachts moet reizen, hoewel de prijs iets hoger is.

Mijn advies is om altijd een officiële taxi te nemen. Als je net bent aangekomen op een van de Parijse luchthavens en je wilt naar het stadscentrum, dan is het gemakkelijk om een officiële taxi te herkennen omdat zij op de specifieke taxistandplaats staan. Als je al in het centrum bent, vertrouw dan alleen op de taxi's met het lichtgevende bordje.

Met de fiets door Parijs

Parijs op de fiets| ©TRAVELBLOG
Parijs op de fiets| ©TRAVELBLOG

Als ik naar Parijs ga, huur ik op sommige dagen altijd een fiets. Het is een snelle manier om de stad te zien zonder iets te missen. Maar vergeet niet dat je ook een fietstour door Parijs kunt boeken om de stad met een groep te bekijken, zoals ik hierboven heb uitgelegd.

Het huren van een fiets draagt niet bij aan de vervuiling in Parijs en is heel voordelig, omdat de stad zelf fietsen te huur heeft (de beroemde Vélib) voor ongeveer € 5 per 24 uur.

Afgezien van de duurzaamheid van fietsen, is het een zeer toegankelijk vervoermiddel, omdat er veel fietsenstallingen zijn (je kunt de officiële stallingen hier bekijken) en veel fietspaden, zodat je zeker weet dat je op alle plekken kunt komen waar je heen wilt.

Boek een fietstour door Parijs

Met de auto door Parijs

Met de auto door Parijs| ©Alexandr Podvalny
Met de auto door Parijs| ©Alexandr Podvalny

Als u met de auto door Parijs wilt rijden, moet u er rekening mee houden dat het verkeer overweldigend kan zijn, vooral als u niet gewend bent om in grote steden en centrale gebieden te rijden. Maar als je van je reis naar Parijs gebruik wilt maken om wat rond te kijken in Parijs, is dit perfect.

Als je een EU-burger bent, is je nationale rijbewijs voldoende om een auto te huren en te besturen in Parijs of ergens anders in Frankrijk. Maar vergeet niet de officiële regels te bekijken, zodat je niet met een boete terugkomt van je reis.

Maar het ingewikkeldste aan rijden in Parijs is parkeren, want dat is altijd duur. Als je voor een veiligere optie wilt kiezen, zijn er altijd nog de ondergrondse parkeergarages, die 24 uur per dag open en bewaakt zijn.

Andere leuke manieren om de stad met de auto te verkennen

Boek een klassieke autotour door Parijs

Wandeling door Parijs

Rondwandelen in Parijs| ©Mathias P.R. Reding
Rondwandelen in Parijs| ©Mathias P.R. Reding

Rondwandelen terwijl je een aantal van de beroemdste en meest bijzondere plekken ter wereld ziet is een genot, dat zal ik niet ontkennen, maar je moet begrijpen dat Parijs een stad is met veel wijken en toeristische centra.

Wandelen is een leuk, goedkoop en charmant alternatief, ja, maar je zult veel tijd verliezen om van de ene plek naar de andere te komen. Wat je kunt doen is naar een bepaalde wijk gaan en, eenmaal daar, eromheen gaan om de meest symbolische plekken te bezoeken.

Bijvoorbeeld, van de Eiffeltoren naar de wijk Montmartre gaan kost je meer dan een uur en als je daar aankomt ben je uitgeput en heb je geen energie meer. Het is veel beter om met de metro naar Montmartre te gaan en daar te lopen.

Vergelijking van vervoer in Parijs

 • Georganiseerde tour
 • Meest complete optie
 • Er is een breed scala aan opties
 • Ondergronds of voorstedelijk
 • Snellere optie
 • Kan chaotisch zijn
 • Openbare bus
 • Goedkopere optie
 • Afhankelijk van verkeer
 • Taxi
 • Meest comfortabele en veiligste optie
 • Duur
 • Fiets
 • Duurzamere optie
 • Niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen
 • Auto
 • Flexibelere optie
 • Parkeren is duur en ingewikkeld