Dingen om te doen in Parijs in 1 dag

Misschien ben je bang dat één dag te weinig is voor een stad waar zoveel te beleven valt, maar maak je geen zorgen, het is mogelijk om een route van 24 uur te organiseren om een overzicht van de stad te krijgen en van de basis te genieten.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Dingen om te doen in Parijs in 1 dag

Uitzicht op Parijs | ©Dimitri Iakymuk

Parijs heeft het allemaal! Een volle dag hebben om te genieten van wat de Franse hoofdstad te bieden heeft is een geweldige kans en in deze gids neem ik je mee door een hectische route, maar wel een die je helpt om in korte tijd zoveel mogelijk te zien en te doen in Parijs van je lijstje af te strepen.

Geniet van de gotische architectuur van Parijs: Notre Dame en Sainte-Chapelle

De Notre Dame| ©Adrienn
De Notre Dame| ©Adrienn

De stad Parijs wordt in tweeën gedeeld door het water van de rivier de Seine. Daarom vind je vaak verwijzingen naar de linker- of rechteroever van Parijs. De linkeroever verwijst naar het onderste deel, terwijl de rechteroever verwijst naar het bovenste deel.

In het midden van de Seine liggen twee eilanden: Île de la Cité en Île Saint Louis. Ik raad aan om je dagtocht te beginnen met een bezoek aan Île de la Cité, waar je de Notre-Dame en de Sainte-Chapelle vindt.

Kathedraal Notre-Dame

Deze kathedraal wordt samen met de Eiffeltoren beschouwd als een Parijse icoon en is een must tijdens je dagtrip naar Parijs. De bouw van deze beroemde kathedraal begon in de 10e eeuw en het duurde bijna 200 jaar om het indrukwekkende bouwwerk te voltooien.

In april 2019 veroorzaakte een verwoestende brand aanzienlijke schade aan de structuur van de kathedraal: zowel het houten dak als de torenspits stortten tijdens de gebeurtenis in, dus de Notre Dame blijft tot nader order gesloten, hoewel dat niet betekent dat je de Notre-Dame niet van buitenaf kunt bezoeken, want het publiek mag het Plaza-gebied betreden terwijl het herstructureringsplan doorgaat. Als je een rondleiding door de buitenkant van de Notre-Dame boekt, kun je op je eigen tempo de crypte binnengaan en verkennen.

Boek een rondleiding door de buitenkant van de Notre-Dame

Sainte-Chapelle

Profiteer van je snelle bezoek aan de Notre Dame om een ander imposant werk van gotische architectuur te zien. Sainte-Chapelle is een kathedraal die beroemd is om zijn collectie gebrandschilderde ramen, met de titel de meest uitgebreide collectie 13e-eeuwse gebrandschilderde ramen ter wereld.

Boek tickets voor Sainte Chapelle in Parijs en ontdek de twee kapellen:

 • De Bovenkapel, die werd gemaakt voor de koninklijke familie en de adel om hun preken te doen.
 • De Benedenkapel, die bedoeld was voor het personeel van het paleis.

Boek tickets voor Sainte Chapelle de Paris

Dompel jezelf onder in kunst en geschiedenis in het Louvre Museum

Gevel van het Musée du Louvre bij nacht| ©Lonni Besançon
Gevel van het Musée du Louvre bij nacht| ©Lonni Besançon

Geen bezoek aan Parijs is compleet zonder een stop bij het beroemdste museum van de stad: Musée du Louvre. Dit iconische gebouw, oorspronkelijk gebouwd als paleis door Filips II, was lange tijd het officiële thuis van de Franse royalty; tot Lodewijk XIV in 1682 besloot om de hofhouding te verhuizen naar het paleis van Versailles, net buiten Parijs.

Van Sainte-Chapelle naar het Musée du Louvre is een korte wandeling van 12 minuten langs de boulevard Georges Pompidou aan de oevers van de Seine.

Ik raad aan om uw skip-the-line tickets voor het Louvre Museum van tevoren te kopen om lange wachtrijen te voorkomen, zowel bij de kassa als voor de toegang, en om het meeste uit uw dag in Parijs te halen.

Boek een rondleiding

Als je een kunstliefhebber bent, wil je misschien een rondleiding boeken in het Louvre. Het is een van de beste investeringen die je kunt doen om tijd en moeite te besparen bij een bezoek aan het Louvre. De reden? Het is een groot museum en op deze manier haal je het meeste uit de minimale tijd die nodig is voor een bezoek aan het Louvre.

Je zult te veel te zien hebben en te weinig tijd om het te doen, dus een rondleiding van 2,5 uur kan je rechtstreeks naar de beste werken van het Louvre brengen, zoals:

 • De Venus van Milo
 • De Mona Lisa
 • Het beeld van de Griekse godin Artemis
 • De fresco's van Botticelli
 • De Franse kroonjuwelen

Koop kaartjes voor het Louvre

Wandel door de Jardin des Tuileries

Tuilerieën tuin| ©Roland Turner
Tuilerieën tuin| ©Roland Turner

De Tuilerieën werden oorspronkelijk ontworpen voor exclusief gebruik door de koninklijke familie en het hof. De tuinen, die zich uitstrekken over ongeveer 55 hectare, zijn echter sinds 1667 volledig opengesteld voor het publiek en zijn gratis toegankelijk.

De tuinen liggen recht tegenover het Louvre Museum, dus je kunt ze het beste bezoeken nadat je klaar bent met je rondleiding door het museumterrein.

Waarom de Jardin des Tuileries bezoeken?

Geniet van een ontspannen wandeling door de Jardin des Tuileries om de rust en stilte van het hart van de Lichtstad op te snuiven. Je hoeft geen vaste route te hebben, loop gewoon waar je voeten je brengen en geniet van de late ochtendzon.

In het begin was het gebied niet meer dan een moerasgebied dat baadde in het water van de Seine, waar tegels werden geproduceerd voor Parijse huizen en bedrijven. In 1564 werd op bevel van Catherine de Medici begonnen met de aanleg van de tuin. Toen de tuin in 1667 werd geopend voor publiek gebruik, werd het de eerste tuin in Parijs die volledig open was voor de wereld.

Boek een rondleiding door Parijs

Geniet van de geschiedenis van Parijs op Le Place de la Concorde

Place de la Concorde| ©Rutger van der Maar
Place de la Concorde| ©Rutger van der Maar

Bezoek de Place de la Concorde, de mythische Parijse plek waar koning Lodewijk XVI en Marie-Antoinette werden geëxecuteerd tijdens de Franse Revolutie.

Aan de andere kant van de Jardin des Tuileries vind je La Place de la Concorde. De wandeling naar het plein duurt tussen de 10 en 20 minuten door de tuinen.

Waarom La Concorde bezoeken?

Ontworpen door Ange-Jacques Gabriel en met een oppervlakte van ongeveer 7,6 hectare is het het grootste plein in Parijs. Het werd oorspronkelijk gebouwd om koning Lodewijk XV te verheerlijken, maar tijdens de revolutie werden er verschillende royals geëxecuteerd, waaronder de toenmalige koning Lodewijk XVI. Elk jaar wordt op dit plein een tribune gebouwd van waaruit Franse hoogwaardigheidsbekleders de militaire parade van Bastille Day bekijken.

In het midden staat de prestigieuze obelisk van Louxor en aan beide uiteinden staan twee belangrijke kunstwerken die je gezien moet hebben, de monumentale fonteinen van La Concorde.

 • Fontaine des Mers (Fontein van de Zeeën)
 • Fontein van de rivieren

Boek een fietstour door Parijs

Geniet van een Parijse lunch

Een middagsnack in Café Mollien.| ©Bharat Vohra
Een middagsnack in Café Mollien.| ©Bharat Vohra

Parijs zit vol met fantastische aanbiedingen voor een heerlijke maaltijd rond het Louvre Museum. Afhankelijk van je voorkeuren en reisschema kun je op de volgende plekken genieten van een goede maaltijd:

 • Als je op zoek bent naar authentiek Parijs eten kun je Café Blanc bezoeken.
 • Als je op zoek bent naar Frans eten met een exotische twist raad ik je Le Fumoir aan.
 • Als je op zoek bent naar een snelle snack zijn mijn favoriete opties Bo & Mie, Pret-a-manger: of Franprix Supermarket.

Maar als je echt van gastronomie houdt en een deel van je dag wilt wijden aan het ontdekken van de geheimen van traditionele Franse gerechten, is mijn suggestie om een uur uit te trekken voor een gastronomische rondleiding door Parijs. Je zult niet teleurgesteld zijn.

Boek een gastronomische tour door Parijs

Maak een rondleiding over de Champs Elysées Avenue

De Avenue des Champs Elysées.| ©Josh Hallett
De Avenue des Champs Elysées.| ©Josh Hallett

De Place de La Concorde is het monument dat het einde markeert van de mooiste en beroemdste laan van Parijs: Le Champs-Élysées. Mijn suggestie is om, als je je energie weer hebt aangevuld, het pad van de Louxor Obelisk naar het einde van de laan te lopen. Het is een wandeling van 1,9 kilometer die je uitnodigt om het beste van het beste in Parijs te ontdekken: met prestigieuze winkels en cafés overal waar je kijkt.

Bezienswaardigheden

Hoewel er veel te zien is op de Avenue Champs Elysées, noem ik hieronder een aantal plekken die interessant kunnen zijn, afhankelijk van je smaak.

 • Cafés en restaurants: Café Di Roma, Fouquet's, Ladurée, Léon
 • Winkels en boetieks: Boutique Lancôme, Sephora Paris, L'Occitane, Petit Bateau, Zara, DIOR Paris, Louis Vuitton en BOSS Store.
 • Andere bezienswaardigheden: Cinéma Pathé, L'Atelier Renault en Galeries Lafayette Champs-Elysées.

Boek een rondleiding door Parijs

Ga naar de Arc de Triomphe van Parijs

Arc de Triomphe in Parijs| ©Alex Azabache
Arc de Triomphe in Parijs| ©Alex Azabache

Het is tijd om een van de meest iconische monumenten in de Lichtstad te leren kennen. Een bezoek aan deze emblematische bestemming kan zo eenvoudig zijn als een wandeling onder de enorme bogen door en kijken naar de prachtige laan waar je net doorheen bent gelopen; je hebt ook de optie om naar het uitkijkpunt boven op het bouwwerk te gaan.

Aan het einde van de Champs Elysées laan vind je aan de westkant de Arc de Triomphe in Parijs, een must-see tijdens een dagtrip.

Waarom de Arc de Triomphe bezoeken?

Het is echt veel meer dan een monument. Niet alleen mag je de Arc de Triomphe niet missen tijdens een rondleiding door Parijs, het is ook een museum waarvan het bovenste terras een adembenemend uitzicht over Parijs biedt en aan de voet waarvan zich het Graf van de Onbekende Soldaat bevindt. De bouw werd bevolen door Napoleon Bonaparte in 1806 en voltooid in 1836; helaas heeft de Franse keizer de voltooiing nooit gezien.

Als je van plan bent om de binnenkant te bekijken, is mijn advies om van tevoren kaartjes te kopen voor de Arc de Triomphe om wachtrijen en tijdverspilling te voorkomen.

Als je niet naar binnen gaat, neem dan toch even de tijd om de vier grote beelden die de buitenmuren vormen te bewonderen. Dit zijn:

 • Le Triomphe de 1810 - (De Triomf)
 • La Résistance van 1814 - (Het verzet)
 • La Paix van 1815 - (Vrede)
 • Le Départ van 1792 - (Het Vertrek)

Koop tickets voor de Arc de Triomphe

Wandel over de Place en de Trocadero Tuinen

Trocadero Tuinen.| ©MrT HK
Trocadero Tuinen.| ©MrT HK

De volgende must tijdens een bezoek aan Parijs is genieten van het uitzicht op de Place du Trocadero en de Jardins du Trocadero.

Om van de Arc de Triomphe naar de Place du Trocadero te komen, moet je een wandeling van 30 minuten maken langs Av Kléber. Het is een andere prachtige laan in Parijs waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht.

Waarom Place Trocadero bezoeken?

Vanaf daar heb je een van de meest indrukwekkende uitzichten op de Eiffeltoren. De meeste foto's van dit iconische Parijse monument die je op internet, in boeken en op ansichtkaarten vindt, zijn genomen vanaf het Trocadero-plein - vergeet je camera niet want spectaculaire foto's zijn praktisch gegarandeerd!

Waarom de Trocaderos Tuinen bezoeken?

Voornamelijk om de Warschaufontein te bewonderen. Het is een rechthoekige waterfontein, gecentreerd rond 12 enorme fonteinen, die elk kolommen water kunnen projecteren tot 33 voet. Het spectaculaire ontwerp wordt aangevuld door 24 kleinere fonteinen en 10 waterbogen.

Op de rustigere momenten van de dag kan het spiegeleffect van de Warschaufontein prachtig dramatisch zijn en prachtige foto's opleveren. Maar blijf niet te lang hangen - je moet voor zonsondergang bij je volgende halte zijn!

Boek uw plaats op de Big Bus in Parijs

Geniet van de zonsondergang bij de Eiffeltoren

Verbazingwekkende Eiffeltoren| ©Pedro Szekely
Verbazingwekkende Eiffeltoren| ©Pedro Szekely

Hoewel onze tour door Parijs bijna voorbij is, is het onmogelijk om de stad te verlaten zonder de meest iconische bezienswaardigheid te bewonderen.

Laat je locatie in de Jardins du Trocadero achter je, steek de Avenue de New York over om de Pont d'Iéna te bereiken, een van de klassieke Parijse bruggen die de twee oevers van de Seine verbindt, en je bent in de tuinen van de Eiffeltoren.

De Eiffeltoren bij zonsondergang

Dit is een van de beste plekken in de stad om naar de zonsondergang te kijken. Met het uitzicht vanaf de Eiffeltoren kun je heel Parijs zien en genieten van de laatste zonnestralen die op deze prachtige stad vallen. De rivier de Seine met zijn boulevards, de prachtige Parijse straten, gebouwen en verzorgde tuinen, allemaal badend in een oranje hemel, zullen je verliefd maken op de stad; waardoor je snel terug wilt komen om van nieuwe ervaringen te genieten.

Houd er rekening mee dat je tijd in Parijs beperkt is, koop je kaartje voor de Eiffeltoren van tevoren zodat je geen seconde van je route hoeft te missen. Vergeet ook niet dat de Eiffeltoren 's nachts verlicht is en elk uur een lichtshow geeft.

Boek tickets voor de Eiffeltoren

Neem afscheid van Parijs met een cruise op de rivier de Seine

Cruise op de Seine met de Eiffeltoren op de achtergrond| ©Heather (Gruber) Williams
Cruise op de Seine met de Eiffeltoren op de achtergrond| ©Heather (Gruber) Williams

Neem als afscheid van Parijs een avondcruise op de Seine met diner aan boord en soms livemuziek.

Dit type excursie omvat een cruise op de kanalen van Parijs en de nabijgelegen rivieren, waaronder de rivier de Marne en het kanaal Saint-Martin.

Waarom een cruise op de Seine?

Het landschap, het eten en de uitstekende service zijn het helemaal waard. Parijs bij het vallen van de avond biedt een uitzonderlijk landschap, je kunt architectonische wonderen zoals het Louvre, de nachtelijke lichtshow van de Eiffeltoren en nog veel meer ervaren.

Boek een riviercruise op de Seine