Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

Naast het zien van de Eiffeltoren vanuit verschillende delen van de stad, raad ik je ook aan om de stad te zien vanuit haar meest emblematische monument.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

Ansichtkaart van de Eiffeltoren | ©Yovan Verma

Een van de hoogtepunten van een eerste bezoek aan Parijs is het beklimmen van de Eiffeltoren. De wereldberoemde Iron Lady is een van de beste uitzichtpunten in Parijs. Vanaf de toren kun je de Arc de Triomphe, het Grand Palais, het Louvre, de Notre Dame de Paris en zelfs de Sacre Coeur basiliek zien als het weer goed is.

Op de top staan bordjes met uitleg over de beroemde bezienswaardigheden die je vanaf de top kunt zien. Maar om eerlijk te zijn moet je je afvragen welke plekken niet te zien zijn vanaf de top van de toren, want je kunt eigenlijk bijna elke hoek van Parijs min of meer duidelijk zien. Maar goed, laten we eens kijken wat de belangrijkste plekken zijn die je kunt zien vanaf de Iron Lady.

1. Arc de Triomphe

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren naar de Arc de Triomphe| ©Dennis Jarvis
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren naar de Arc de Triomphe| ©Dennis Jarvis

Het eerste monument dat je net voor en ten noorden van de toren ziet, is de Arc de Triomphe. Het is niet alleen een van de belangrijkste monumenten van de stad, maar dankzij de strategische ligging en de hoogte van 50 meter kun je het zonder problemen zien, zelfs bij slecht weer. Ik raad je echter aan om het monument vanaf de eerste verdieping (115 meter hoog) te bekijken, omdat je dan een directer uitzicht hebt.

Als je overdag de toren beklimt, kun je de Arc de Triomphe zien, omringd door bomen en deels begrensd door de rivier de Seine. En als je 's avonds bij de Eiffeltoren bent, kun je de lichten van de Arc en de omliggende parken zien. Door de afgelegen ligging is het moeilijk om de vormen goed te zien, hoewel de toren gemakkelijk te herkennen is door zijn hoogte.

Koop tickets voor de Eiffeltoren

2. Grand Palais

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren op het Grand Palais| ©Roger W
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren op het Grand Palais| ©Roger W

Ten noordoosten van de toren ziet u het Grand Palais (het Grote Paleis), een 45 meter hoog, 200 meter lang gebouw waarvan het glazen dak het grootste bouwwerk in zijn soort in Europa is.

De stenen gevels, zuilen en friezen van het Grand Palais vertonen klassieke ontwerpkenmerken, terwijl het ingewikkelde metaalwerk binnen in de klassieke Art Nouveau stijl is. Het gebouw bestaat uit drie hoofdgedeeltes: de Galeries Nationales, het Palais de la Découverte en het Nave.

Het is een tentoonstellingshal en een groot museumcomplex gebouwd tussen de Champs Elysées en de rivier de Seine in Parijs. Als je architectuur echt waardeert, moet je dit glamoureuze gebouw bekijken.

Tickets kopen voor de Eiffeltoren

3. Louvre Museum

Louvre Museum| ©Dennis Jarvis
Louvre Museum| ©Dennis Jarvis

Het Louvre Museum ligt net ten oosten van de Iron Lady op ongeveer 3,5 km in een rechte lijn (5 km) en is 21,64 meter hoog op een vierkante basis van 35,42 meter aan een kant.De glazen piramide van hetmuseum, die je echt ziet vanaf de toren, is de hoofdingang van de galerij.

Er wordt gezegd dat het Louvre het grootste museum ter wereld is. Of dit nu waar is of niet, het is een van de belangrijkste Parijse musea in Europa en de wereld. Oorspronkelijk was dit de voormalige residentie van de koningen van Frankrijk. Vandaag de dag stelt het Louvre museum meer dan 38.000 kunstwerken tentoon en sommige van de mooiste schilderijen van het Louvre zijn ook de mooiste ter wereld.

Boek tickets voor het Louvre museum

4. Les Invalides

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren op Les Invalides| ©TracyElaine
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren op Les Invalides| ©TracyElaine

Subtiel ten zuidoosten van de toren kun je Les Invalides bewonderen waarvan de 107 meter hoge gouden koepel opvalt vanuit verschillende delen van de stad (Stel je voor vanaf de Eiffeltoren).

Het grote Les Invalides complex op de linkeroever is gemakkelijk te herkennen aan zijn prachtige koepel. Dankzij de behoorlijke hoogte en de nabijheid van de toren kun je dit ongelooflijke paleis vanaf elke verdieping van het gebouw bewonderen, hoewel het het beste te zien is vanaf de eerste verdieping (115 meter). Absoluut een van de beste gebouwen om te zien in Parijs.

Leuk weetje: het werd oorspronkelijk gebouwd door Lodewijk XIV om daklozen en gewonde veteranen van het leger van de koning te huisvesten. Vandaag de dag is het Hôtel des Invalides beroemd vanwege de graftombe van de Franse keizer Napoleon Bonaparte.

5. Champs de Mars

Uitzicht op de Champs de Mars| ©Dennis Jarvis
Uitzicht op de Champs de Mars| ©Dennis Jarvis

Ten zuiden van de Eiffeltoren en op slechts 482 meter afstand kun je dit schitterende en zeer beroemde park zien. Je kunt het vanaf bijna elk punt van het Parijse gebouw zien.

Hoewel het er vanaf de Toren uitziet als een groen gebied, is dit open gebied getuige geweest van belangrijke gebeurtenissen, zoals verschillende revolutionaire daden of het bloedbad van 1791. Als je Parijs in de lente bezoekt, is het park een echte traktatie, en het wordt omringd door restaurants in de buurt van de Eiffeltoren, voor het geval je een beetje honger krijgt van het spectaculaire uitzicht.

6. Notre-Dame

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren, Notre-Dame op de achtergrond.| ©Yortw
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren, Notre-Dame op de achtergrond.| ©Yortw

De Notre-Dame ligt net ten oosten van de toren en is 69 meter hoog. Hoewel de afmetingen 130 meter lang en 48 meter breed zijn. Gezien de ligging is het raadzaam om een goede dag uit te kiezen om het goed te kunnen waarderen vanaf de toren. Ik raad je in ieder geval aan om naar de top van de toren (276 meter) te klimmen voor een goed uitzicht op deze historische kathedraal.

Notre-Dame de Paris is gewijd aan de Maagd Maria en is een van de oudste gotische kathedralen ter wereld en een van de bekendste.In de afgelopen acht eeuwen is de kathedraal meerdere keren gerenoveerd en gerestaureerd. De belangrijkste renovatie vond plaats in 1845 en duurde vijfentwintig jaar. Tijdens deze restauratie werden de steunberen vervangen, de kapel gerestaureerd, beelden toegevoegd en een nieuw roosvenster geplaatst.

7. Pont Alexandre III

Zicht op Pont Alexandre III| ©Little Italy
Zicht op Pont Alexandre III| ©Little Italy

Pont Alexandre III ligt in het noordoosten, niet ver van het Grand Palais (vandaar dat je de twee in hetzelfde vlak kunt zien), en is nog een van de belangrijkste monumenten om te zien vanaf de top van de toren.

De brug is gemaakt van een stalen boog met één overspanning, een ongelooflijk technisch meesterwerk uit die tijd. De versiering van de brug is gewoonweg spectaculair dankzij de vier ** 17 meter** lange kolommen met gouden gevleugelde paarden erop aan de tegenoverliggende uiteinden van de structuur. Prachtige zwarte kroonluchters, cherubijnen en andere decoratieve elementen maken van deze brug een indrukwekkende constructie, die door velen wordt gekozen als achtergrond voor hun trouwfoto's. Hoewel gezegd moet worden dat je vanaf de toren slechts enkele van deze details kunt waarderen.

Voor de goede orde: Pont Alexandre III (Alexandre III Brug) is de meest fascinerende brug in Parijs. Het viaduct, ingehuldigd voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs, ligt tussen L'Hôtel des Invalides en het Grand en Petit Palais.

8. Sacré Coeur

Sacré Coeur op de achtergrond vanaf de Eiffeltoren| ©Roger W
Sacré Coeur op de achtergrond vanaf de Eiffeltoren| ©Roger W

De basiliek van de ** Sacré** Coeur ligt ver ten noordoosten van de toren. Ondanks de hoogte van 130 meter is het ideaal om naar de top te klimmen om de basiliek te isoleren van andere afleidingen die je blik van 6,6 km kunnen kruisen.

Als je de basiliek vanaf de Eiffeltoren zo goed mogelijk wilt zien, raad ik je aan om de toren alleen te beklimmen als de lucht helemaal helder is. Wie weet vang je zelfs een glimp op van de klok van de basiliek, de grootste in Frankrijk met een gewicht van 18 ton.

De Sacré-Cœur basiliek is zichtbaar vanuit vele delen van Parijs en is het hoogtepunt van de heuvel Montmartre. Met haar Romaans-Byzantijnse stijl lijkt de kerk meer op de Taj Mahal in India dan op de gotische kathedraal Notre-Dame.

9. Musée d'Orsay

Musée d'Orsay vanaf de Eiffeltoren| ©Brule Laker
Musée d'Orsay vanaf de Eiffeltoren| ©Brule Laker

Een andere bezienswaardigheid ten noordoosten van de Iron Lady is het beroemde Musée d'Orsay, een groots bouwwerk van 188 meter lang bij 75 meter breed en 32 meter hoog. De nabijheid van de toren is een echt pluspunt, omdat je zo de afmetingen en architecturale details kunt bekijken zonder al te veel je ogen dicht te knijpen. De locatie aan de oevers van de rivier de Seine maakt de observatie vanaf de toren nog spectaculairder.

Het museum is gevestigd in een voormalig treinstation dat op tijd werd geopend voor de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900, en op slechts 783 meter van het Louvre Museum, beide gerangschikt als twee van de beste musea in Parijs ter wereld.

10. Rivier de Seine

Seine Rivier| ©Joe Shlabotnik
Seine Rivier| ©Joe Shlabotnik

Ondanks het feit dat de rivier de Seine een waterstroom is, is het heel zinvol om deze vanaf een aanzienlijke hoogte te bekijken, omdat je dan kunt zien waar hij stroomt en welke afmetingen hij heeft . En wat is hiervoor een beter observatorium dan vanaf de Eiffeltoren zelf? Het mooiste is dat je er vanaf de top van de toren, en dankzij de afmetingen, op elk moment van de dag van kunt genieten. Als je 's nachts bij de Eiffeltoren bent, kun je de route van deriviercruises op de Seine volgen en als je de toren overdag beklimt, kun je nog duidelijker zien hoe ongelooflijk lang de Seine is en hoe hij door Parijs meandert.

Tegenwoordig is het een van de belangrijkste toeristische attracties en bezienswaardigheden van Parijs dankzij de fantastische bruggen die eroverheen lopen en dankzij het feit dat de Seine de twee eilandjes van Parijs omringt. De Seine is een belangrijke rivier in het noordwesten van Frankrijk en is na de Loire de langste rivier van Frankrijk met een indrukwekkende lengte van 776 km. De monding van de rivier ligt in het Kanaal tussen Le Havre in de regio Haute Normandie en Honfeur in de regio Basse Normandie.

Tickets kopen voor de Eiffeltoren

Uitkijkpunten van de Eiffeltoren

Uitzicht vanaf verdieping 01 van de Eiffeltoren| ©Guilhem Vellut
Uitzicht vanaf verdieping 01 van de Eiffeltoren| ©Guilhem Vellut
  • Eerste verdieping: Vanaf de eerste verdieping kun je met grote precisie de gebieden zien die het dichtst bij de toren liggen, waaronder het Parc du Champ-de-Mars en het Musée de L'Homme.
  • Eerste verdieping: Deze eerste verdieping kan worden beschouwd als een uitkijkpunt als zodanig, Parijs begint zich te ontvouwen en je kunt al een aantal van de belangrijkste monumenten van de stad zien, zoals die genoemd in de vorige secties. Het is vermeldenswaard dat deze verdieping het meest bezocht wordt.
  • Boven: De derde verdieping is gewoonweg spectaculair qua uitzicht, Parijs lijkt er stil te vallen en je ziet Parijs aan je voeten liggen. Hier kun je de omvang van Parijs inschatten en een aantal afgelegen monumenten zien, zoals de Sacre Coeur-basiliek en de wijk Montmartre in het algemeen.

Hoe maak je foto's vanaf de Eiffeltoren?

Uitzicht vanaf verdieping 02 van de Eiffeltoren| ©Guilhem Vellut
Uitzicht vanaf verdieping 02 van de Eiffeltoren| ©Guilhem Vellut

De hoogte heeft een grote invloed op de fotografie, omdat zowel het licht als de mate van focus heel anders zijn dan wat je gewend bent. Aan de ene kant is het licht een voordeel, omdat er geen obstakel is dat je camera kan verhinderen om genoeg licht vast te leggen, tenzij je 's nachts foto's maakt. Aan de andere kant is de scherpstelling het zwakste punt, omdat er geen dichtbij object is om op scherp te stellen.

Als het je idee is om panoramafoto's te maken, hoef je je geen zorgen te maken, elk camerastandpunt is goed, afhankelijk van het kader dat je zoekt. Ik raad echter af om 's nachts foto's te maken vanaf de Eiffeltoren, omdat het licht van de toren zelf je camera "verblindt" en het moeilijk maakt om beelden van de stad op een heldere manier vast te leggen.

Tickets kopen voor de Eiffeltoren