Hoe de Notre-Dame kathedraal te bezoeken

Een van de meest indrukwekkende en karakteristieke ansichtkaarten van Parijs is de Notre Dame kathedraal. Ontdek alles wat je moet weten voordat je je bezoek aan deze iconische bezienswaardigheid plant.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Hoe de Notre-Dame kathedraal te bezoeken

Notre Dame, Parijs | ©Vlada Karpovich

De Notre Dame is al eeuwenlang een van de hoogtepunten, niet alleen op het gebied van religie, maar ook op het gebied van architectuur in Europa. Sinds de bouw in 1163 heeft de kathedraal grote veranderingen ondergaan, tot de recente brand van een paar jaar geleden.

Deze kathedraal gewijd aan de Maagd Maria is er echter in geslaagd om allerlei rampen te overleven en als je erover denkt om de kathedraal te bezoeken als een van de essentiële activiteiten om te doen in Parijs, is hier een gedetailleerde gids met alles wat je moet weten om de Notre Dame te bezoeken en meer te weten te komen over de bezienswaardigheden.

Hoe kom ik aan een kaartje voor de kathedraal Notre Dame?

Buitenaanzicht van de Notre Dame| ©Fred PO
Buitenaanzicht van de Notre Dame| ©Fred PO

DeNotre Dame is een van de meest bezochte plaatsen door alle toeristen die de hoofdstad van Frankrijk komen bezoeken. Je moet echter weten dat de kathedraal sinds 2019 gesloten is en wordt gerestaureerd vanwege de schade die een groot deel van de structuur heeft opgelopen tijdens de brand.

Voorheen kon je de toegang zowel aan het loket als vooraf online kopen en was deze gratis. Daarnaast kon je twee soorten kaartjes krijgen voor toegang tot de top van de torens en de spectaculaire crypte voor tussen de €4 en €9. Maar helaas zijn al deze activiteiten tijdens de reconstructie tijdelijk gesloten.

De heropening is aangekondigd voor medio 2024, wanneer naar schatting alle reconstructie- en restauratiewerkzaamheden voltooid zullen zijn en het weer mogelijk zal zijn om het te bezoeken. Je moet ook weten dat de Paris Pass alle ingangen dekt, dus als je een van deze toeristische vouchers krijgt tijdens je reis naar Parijs, is de volledige toegang tot de Notre Dame gratis.

Boek uw Paris Pass

Openingstijden Notre Dame

Bij de ingang van de Notre Dame| ©Ștefan Jurcă
Bij de ingang van de Notre Dame| ©Ștefan Jurcă

De Notre Dame is sinds 2019 gesloten en de komende jaren zal het onmogelijk zijn om de kathedraal van binnen te bezoeken of er zelfs maar in de buurt te komen, omdat er een veiligheidszone rond de hele kathedraal is die toegang onmogelijk maakt.

Voor de schande had de Notre Dame openingstijden waardoor toeristen veel mogelijkheden hadden om de kathedraal te zien en, voor het geval je een leidraad nodig hebt voor de toekomst, moet je weten dat de openingstijden veranderden afhankelijk van het seizoen.

Bovendien waren er tijdens de warmere maanden, d.w.z. juli en augustus, ook nachtelijke bezoeken waar je de spectaculaire verlichting van alle glas-in-loodramen en roosvensters kon zien en ook kon genieten van het uitzicht op Parijs bij nacht en de liefde bij nacht. Om al deze bezienswaardigheden terug te zien, moet je echter nog even wachten.

Hoe kom ik bij de Notre Dame?

In de Parijse metro| ©Davyn Ben
In de Parijse metro| ©Davyn Ben

De Notre Dame ligt in een van de meest centrale gebieden van de stad, dus het zou niet al te moeilijk moeten zijn om er te komen. Het is echter wel zo dat Parijs een enorme stad is en dat het in het begin moeilijk kan zijn om de weg te vinden. De kathedraal ligt precies op nummer 6 Parvis Notre-Dame, naast Place Jean-Paul II.

Er zijn drie belangrijke vervoersmiddelen om er te komen: de metro, de bus en de Parijse spoorwegen, ook wel RER genoemd.

Met de metro

Met de metro door Parijs reizen is vrij gemakkelijk en snel, en het station Notre Dame ligt letterlijk naast de kathedraal, waardoor het een van de handigste en efficiëntste manieren is om je te verplaatsen. Neem de paarse lijn 4 en stap uit bij station Cité.

Met de bus

De bus is een ander alternatief als je je wilt verplaatsen in Parijs en wilt genieten van het uitzicht buiten. Er gaan verschillende bussen naar de Notre Dame en de omgeving. Je moet kijken welke het dichtst bij je bestemming is om hem bij de juiste halte te kunnen nemen, maar de belangrijkste zijn de 21, 38, 47, 85 en 96.

RER-trein

De RER is een vrij efficiënte derde manier om je door de stad te verplaatsen en heeft als bijkomend voordeel dat er een halte aan de Notre Dame is gewijd. Neem lijn B of C en stap uit bij de halte Saint-Michel - Notre-Dame.

Zijn er rondleidingen in de Notre Dame en is het de moeite waard?

Details van de Notre Dame| ©Gary Campbell-Hall
Details van de Notre Dame| ©Gary Campbell-Hall

Vanwege de tijdelijke sluiting is er geen mogelijkheid om de kathedraal binnen te gaan of zelfs maar de voorgevel van dichtbij te bekijken, omdat de kathedraal tijdens de wederopbouw omgeven is door een veiligheidszone.

Gelukkig zijn er in deze periode virtuele rondleidingen gemaakt dankzij virtual reality-technologieën waarmee je een heel goed beeld kunt krijgen van hoe de kathedraal er voor de tragedie uitzag en alle hoeken ervan kunt leren kennen.

Deze rondleidingen zijn meestal vrij goedkoop en worden geleverd met dagkaarten, zodat je ze gemakkelijk kunt inpassen in een van je sightseeingdagen in Parijs.

Boek een rondleiding door Parijs

De delen van de Notre Dame die je kunt zien

Waterspuwer van de Notre Dame| ©Jean Pierre
Waterspuwer van de Notre Dame| ©Jean Pierre

Sinds de brand van 2019 is de Notre Dame verboden terrein, maar een van de grootste attracties staat er nog steeds en je kunt ervan genieten zonder zelfs maar in de buurt te komen; de buitengevel.

Misschien ben je er nooit binnen geweest, of zelfs maar in Parijs, maar de gevel van de Notre Dame hebben we allemaal wel eens in ons leven gezien, in boeken, films of documentaires, en dat is geen wonder. De buitenkant van de Notre Dame getuigt van het enorme architectonische wonder dat in 1163 begon maar in de 19e eeuw zijn hoogtepunt bereikte.

Met een westelijke gevel die als basis dient voor het Latijnse kruis, indrukwekkende steunberen die het gebouw al die jaren overeind hebben gehouden en de kenmerkende waterspuwers, zijn de Notre Dame en haar onberispelijke barok al een lust voor het oog als je maar een blik werpt op de buitenkant.

Wat te doen rond de Notre Dame

Shakespeare en gezelschap| ©flo21
Shakespeare en gezelschap| ©flo21

Als je binnenkort naar Parijs komt, kijk je er misschien naar uit om de Notre Dame van binnen te zien. Laat me je echter vertellen dat er nog steeds verschillende dingen zijn die je van buitenaf kunt doen die verder gaan dan alleen het monument van een afstand bekijken. Vergeet niet dat je in een van de meest centrale en mooiste wijken van Parijs bent, dus dit zijn slechts een paar van de dingen die je de hele dag kunt doen:

Beste plekken om foto's te maken

Hoewel je vanwege de beveiliging niet te dicht bij de kathedraal kunt komen om gedetailleerde foto's te maken van de indrukwekkende façade, kun je wel naar strategische plekken gaan om het beste perspectief van de Notre Dame te krijgen.

Mijn aanbeveling is om naar de andere kant van de Seine te gaan, waar je twee strategische plekken hebt. De ene is rechts in de Jardin Jean XXIII, een paar stappen van de hoofdgevel, waar je de indrukwekkende steunberen kunt fotograferen die nog overeind staan. De andere, op Île St Louis, biedt een eerder alternatief uitzicht achteraan, waar groen wordt vermengd met de zuiverste barokstijl.

Bezoek de beroemde boekhandel Shakespeare and Company

Een van de verplichte stops in de buurt van de Notre Dame is een boekwinkel die door de jaren heen erg beroemd is geworden vanwege zijn esthetiek, die in de tijd lijkt te zijn gezet. Het is de boekhandel Shakespeare and Company, een plek gespecialiseerd in Britse literatuur met een oude gevel die elke dag duizenden toeristen trekt.

Ontdek de Saint Michel fontein

Als je in de buurt van de Notre Dame wandelt, kun je op een steenworp afstand van de kathedraal de Saint Michel fontein van dichtbij bekijken, een indrukwekkend stenen beeldhouwwerk ontworpen door Haussmann dat de strijd van het goede tegen het kwade voorstelt door middel van de aartsengel Michael en de duivel. Deze fontein is ook de toegangspoort tot het Quartier Latin.

Waar te eten in de buurt van de Notre Dame

Ingang van het restaurant Le Quasimodo van de Notre Dame| ©Yuliya Z
Ingang van het restaurant Le Quasimodo van de Notre Dame| ©Yuliya Z

Als je op doorreis bent naar de Notre Dame en niet weet waar je moet lunchen in Parijs, moet je weten dat er in dit deel van Parijs twee heel beroemde plekken zijn, een ervan omdat het een van de oudste restaurants is en de andere omdat het een nauwe band heeft met de kathedraal Notre Dame en haar geschiedenis.

Au Vieux Paris

Alleen al rondlopen aan de buitenkant is indrukwekkend, want het heeft een gevel vol groen en antiekwinkels die je in het oog zullen springen. Binnen is het ook een van de oudste restaurants van de stad.

Au Vieux Paris ligt op een van de hoeken van de kathedraal, aan de Rue Chanoinnesse. Het is een etablissement dat al sinds 1594 open is en biedt een menu vol typisch Franse gerechten. Het is zonder twijfel een charmante plek om iets lekkers te eten tijdens je bezoek aan de Notre Dame.

Quasimodo van de Notre Dame

Als je wilt dat je bezoek aan de Notre Dame vol zit met knipogen naar het monument, dan raad ik je aan om te gaan lunchen of dineren in het restaurant Le Quasimodo de Notre Dame, vernoemd naar het beroemde personage van Victor Hugo.

Deze plek heeft een grote reputatie in heel Parijs, niet alleen omdat het binnen een ongelooflijk themadecor heeft, maar ook omdat het typisch Franse gerechten aanbiedt tegen een zeer betaalbare prijs.

Is het aan te raden om met kinderen naar de Notre Dame te gaan?

Nilo's spelen bij de ingang van de Notre Dame| ©Martina Barbieri
Nilo's spelen bij de ingang van de Notre Dame| ©Martina Barbieri

Je zou kunnen denken dat naar Parijs reizen met kinderen soms een beetje ingewikkeld kan zijn vanwege het grote repertoire aan musea en monumenten om te zien. Kinderen hebben de neiging om ongeduldig te zijn en zijn niet erg geïnteresseerd in grote, donkere en stille zalen.

In het geval van de Notre Dame heb je echter wat terrein gewonnen, want Disney is al jaren bezig om deze ongelooflijke kathedraal in de verbeelding van kinderen te plaatsen. Tijdens je bezoek kun je met eigen ogen zien wat het huis was van de vertederende Quasimodo en kun je de beroemde waterspuwers die in de tekenfilm te zien waren van dichtbij bekijken.

Ongetwijfeld een andere visie dan die je als volwassene hebt, maar die niets anders doet dan volwassenen en kinderen aanmoedigen om deze prachtige plek met plezier te bezoeken.

Tips voor een bezoek aan de kathedraal Notre Dame

Notre Dame in de lente| ©Paul Deetman
Notre Dame in de lente| ©Paul Deetman

Een bezoek aan de kathedraal Notre Dame is een van de must-see bezienswaardigheden van Parijs op elk moment van het jaar. De kathedraal mag dan wel een tijdje gesloten zijn, maar er zijn een paar basistips om je bezoek aan de kathedraal aangenamer te maken wanneer de deuren weer opengaan voor het publiek en je een onuitwisbare herinnering overhoudt aan dit Werelderfgoedmonument.

Beter in het laagseizoen

Vergeet niet dat je in een van de meest toeristische steden ter wereld bent en een van haar grootste attracties bezoekt, dus als je de lange rijen en drukte wilt vermijden, kun je het beste de data van je reis naar Parijs in het laagseizoen kiezen, zodat je bezoek aan de Notre Dame en de rest van de stad rustiger en "intiemer" is. Deze data zijn meestal rond de maanden oktober tot maart.

Oriënteer je met een rondleiding

Als je tijdens je bezoek aan de Notre Dame goed geïnformeerd wilt zijn over alles wat je ziet en het belang van de grond waarop je loopt, raad ik je aan om ofwel een audiogids te vragen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de belangrijkste punten van de kathedraal, of een rondleiding door een professional te huren.

Kleed je matig

Vergeet niet dat je een kerk binnengaat en, hoewel westerse landen steeds soepeler worden, is het mogelijk dat je niet naar binnen mag als je een zeer korte broek of rok, een laag uitgesneden decolleté of blote schouders draagt. Als je in de zomer naar Parijs reist, kun je er gewoon voor kiezen om een sjaal over je hoofd te draperen tijdens je bezoek.

Probeer vroeg te komen

De Notre Dame heeft tijdens de zomermaanden twee dagen per week verlengde openingstijden tot 23.00 uur om te genieten van een prachtige zonsondergang. De rest van het jaar raad ik je echter aan om er zo vroeg mogelijk te zijn. Op die manier ben je er als een van de eersten, vermijd je rijen om binnen te komen en heb je vooral geen tijd voor grote mensenmassa's binnen.

Mis de kans niet om de pracht en praal van de Notre Dame uit de eerste hand te zien, een plek die oorlogen, revoluties, monarchieën en zelfs recente branden heeft overleefd. Een architectonisch wonder dat de eeuwen heeft doorstaan en met open armen op je wacht in Parijs.