Wanneer is de beste tijd om naar Parijs te reizen

Sta je al een tijdje te popelen om naar Parijs te gaan? Geen wonder, maar je moet weten dat, hoewel het nooit een slecht moment is, je de Franse hoofdstad het beste op verschillende tijden kunt bezoeken, afhankelijk van het soort reis dat je wilt maken.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Wanneer is de beste tijd om naar Parijs te reizen

Achteraanzicht van het vliegtuig | ©SOCIAL.CUT

Het maakt niet uit hoe vaak je er al bent geweest, want er is altijd wel iets nieuws te zien of te doen in Parijs, of een nieuwe manier om de stad te bezoeken. De waarheid is dat je, afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je gaat, kunt genieten van een grote verscheidenheid aan dingen om te doen of zelfs het gevoel kunt hebben dat je in een compleet andere stad bent.

Er zijn maanden, zoals de wintermaanden, waarin het door het minder drukke toeristenseizoen veel rustiger, minder druk en zelfs goedkoper lijkt, zelfs als het koud genoeg is om je te dwingen naar binnen te gaan. Als je van de buitenlucht wilt genieten, zijn er nog veel meer evenementen en activiteiten die op je wachten in de lente- en zomermaanden. Welke kies jij?

De beste tijd om naar Parijs te gaan

Lente in Parijs| ©Florencia Potter
Lente in Parijs| ©Florencia Potter

De Franse hoofdstad is altijd een perfecte vakantiebestemming waar je duizenden activiteiten kunt plannen, maar als er een tijd is waarin je het meest kunt genieten, met minder mensenmassa's, milde temperaturen, meer evenementen en veel licht, dan is het wel de lente in Parijs, tussen april en juni. Bovendien overspoelen de lange dagen en de kleur van de lente elke hoek van de stad, wat het nog specialer maakt.

Denk aan alle tuinen en parken in Parijs... met alle planten in bloei en hun zoete geur die je wandelingen doordringt. In deze tijd van het jaar, wanneer het zelden regent en de dagen langer en zonniger zijn, gaan Parijzenaars ook naar de beroemde bistroterrassen, zodat u zich bij hen kunt voegen onder het genot van een goede wijn.

Speciale maar drukkere tijden van het jaar

Hoewel het in de zomer ook mooi weer is, vind je dan meer mensen bij toeristische attracties en hogere prijzen voor accommodatie.

Een andere bijzondere tijd is december. Hoewel Kerstmis in Parijs aan het begin van de maand nog niet als zodanig is begonnen, is december de tijd om te genieten van de kerstmarkten en de lichtjes in de straten en winkels. Het is echter wel een wat duurdere tijd om Parijs te bezoeken en ik raad het niet aan als je niet van grote mensenmassa's of kou houdt.

Want ja, de winter in Parijs is bijzonder streng en hoewel het charmant is om de stad ingesneeuwd te zien, is het niet zo spectaculair als je ergens in de rij moet staan, geloof me. En als je naar Disneyland wilt, zijn sommige attracties gesloten vanwege de veiligheid.

Beste tijd om naar Parijs te gaan als je de musea wilt bezoeken

Louvre Museum| ©Irina Ledyaeva
Louvre Museum| ©Irina Ledyaeva

Parijs is de stad van de lichten, van de liefde... En ook van de Parijse musea. Als je een aantal van de beroemdste kunstwerken uit de geschiedenis wilt zien, raad ik je aan om in januari of februari naar Parijs te gaan, omdat dit de maanden zijn waarin er minder toerisme is, zodat je ze snel en gemakkelijk kunt bezoeken. Bovendien zal de warmte van de musea de Parijse winter draaglijker maken.

Ik raad je aan een lijst te maken van de musea die je het meest aanspreken en je bezoeken te plannen om kaartjes te reserveren of zelfs gratis te krijgen, want sommige zondagen van de maand zijn gratis. Maar als je geld wilt besparen op dit aspect, kun je de Paris Pass nemen, die toegang met voorrang geeft tot bijna alle Parijse musea.

De musea die je niet mag missen zijn:

 • Louvre Museum: Enkele van de belangrijkste kunstwerken in het Louvre zijn La Gioconda van da Vinci of de Venus van Milo. Daarnaast zijn de architectuur van het gebouw en het piramideplein dat toegang geeft tot de bezoekers een bezoek waard. Mijn advies is om van tevoren een kaartje te kopen voor het Louvre, want het is een van de meest bezochte musea ter wereld en je wilt het niet missen.
 • Musée d'Orsay: Hoewel het misschien niet zo wereldberoemd is als het Louvre, staat het Musée d'Orsay net zo vol cultuur en kunst, zij het meer hedendaags. Er zijn misschien geen Romeinse beelden, maar wel de grote schilderijen van kunstenaars als Renoir, Gauguin, Cézanne en Monet.
 • Centre Pompidou: Hou je van moderne kunst? Dan moet je een stop maken bij het Centre Pompidou. Als je aankomt zul je versteld staan van de glijbanen, trappen en kleuren van het gebouw, maar het interieur, waar werken van Picasso of Matisse rusten, is nog ongelooflijker.

Boek uw ticket voor musea in Parijs

Beste tijd om naar Parijs te gaan als je van de natuur wilt genieten

Bezoek de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis
Bezoek de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis

Als het lente wordt in Parijs, vult de stad zich met kleur en vreugde, dus er is geen betere tijd om van de natuur te genieten in de parken en tuinen van Parijs. Bovendien maakt het niet uit in welke maand je gaat, want de bloemenpracht in Parijs gaat het hele voorjaar door en zelfs tot in de zomermaanden.

De natuurtuinen in Parijs die je absoluut moet bezoeken zijn:

 • Champ de Mars: Daar kun je op het groene en zachte gras zitten en picknicken terwijl je uitkijkt op de Eiffeltoren.
 • Luxemburgse Tuinen: Hier kun je een boomkwekerijcursus volgen of gewoon in een van de vele metalen stoelen gaan zitten en ontspannen in de zon.
 • Jardin des Plantes: Dit is de botanische tuin van Parijs, waar je door het labyrint kunt wandelen en ook de duizenden plantensoorten kunt bewonderen die het heeft, zoals de rozentuin en historische bomen.

Bewonder de natuur van de Tuin van Versailles

Als er één tuin is die je moet bezoeken, dan is het wel de Tuin van Versailles. Het beslaat vele hectaren (het is praktisch onmogelijk om het in zijn geheel te zien!), maar als er iets is dat nog magischer is dan wandelen tussen de vegetatie, fonteinen en beeldhouwwerken, dan is het om dat te doen op het ritme van de muziek van het spektakel van de Grote Wateren.

Weet je niet wat dat is? Tijdens de lente, zomer en een deel van de herfstmaanden is er in Parijs de muzikale verlichting van de fonteinen van Versailles, en ik kan je niet vaak genoeg aanraden om een kaartje te kopen voor het paleis van Versailles waar de show bij zit - het is ongelooflijk!

Boek een tour naar Versailles vanuit Parijs

Beste tijd om naar Parijs te gaan als je met kinderen reist

Rondreizen door Disney| ©Lyle Hastie
Rondreizen door Disney| ©Lyle Hastie

Gaat je volgende gezinsvakantie naar Parijs? Ik kan me de opwinding van de kleintjes thuis voorstellen, vooral omdat Parijs een stad is met veel alternatieven en plannen voor kinderen als ze Parijs bezoeken. Mijn aanbeveling is dat je je reis organiseert op minder drukke tijden, zowel in Parijs als in Disneyland, dat je zeker niet mag missen. Hoe lang is dit? Tussen januari en maart en mei en juni.

Denk eraan dat de grote drukte in Disneyland optreedt wanneer er meestal schoolvakanties zijn, dus je kunt die data het beste vermijden, omdat de kaartjes voor Disneyland Paris Park dan meestal ook duurder zijn. Ik raad je ook niet aan om in de winter te gaan, omdat veel Disneyland Parijs attracties dan gesloten zijn en bij koud weer zijn ze niet zo leuk, vind je niet?

Boek je ticket voor Disneyland

Beste tijd om naar Parijs te gaan als je geld wilt besparen

Kerstdorp Canopée des Halles| ©ParisDiscoveryGuide
Kerstdorp Canopée des Halles| ©ParisDiscoveryGuide

Wie zegt dat je niet goedkoop naar Parijs kunt gaan? Hoewel Parijs altijd is gezien als een dure stad, is er één tijd van het jaar waarin, omdat het laagseizoen is, de prijzen goedkoper worden. Hoe goedkoop is dit? Tussen januari en maart, want aan het begin van het jaar, als Kerstmis voorbij is en de lente nog op de loer ligt, is het veel rustiger in de Franse hoofdstad en daarmee ook de prijzen, waardoor je geld kunt besparen tijdens je reis.

Naast het vinden van goedkopere accommodatie en vluchten, kun je ook genieten van speciale evenementen, zoals de winteruitverkoop of schaatsen, en zelfs een Parijse kerstmarkt bezoeken, want die blijven meestal tot begin januari.

Natuurlijk is de winter in Parijs ijskoud, dus kleed je warm aan, vooral als je in deze tijd van het jaar naar de ijsbaan rond de Eiffeltoren gaat, dus een goed plan is om de middag door te brengen met schaatsen en dan een nachtelijke rondleiding door de Eiffeltoren te boeken (alleen in het zomerseizoen).

Koop je ticket voor de Eiffeltoren

Beste tijd om naar Parijs te gaan als je van muziek houdt

Moulin Rouge bij nacht| ©Leandro Kibisz
Moulin Rouge bij nacht| ©Leandro Kibisz

Welke muziekstijl past het beste bij jou? Maak je geen zorgen, want Parijs is een stad waar jazz, techno, blues, pop... Kortom, alle genres samenkomen. Hoewel er het hele jaar door elke avond shows zoals de Moulin Rouge zijn, als je op een andere manier van Parijse muziek wilt genieten, reis dan in de zomer, wanneer festivals en openluchtconcerten op hun hoogtepunt zijn:

 • Festival de Saint-Denis: liefhebbers van klassieke muziek genieten echt van dit festival, dat in juni plaatsvindt. Je kunt luisteren naar historische stukken in de gotische basiliek van Saint-Denis, die de muzieknoten omarmt met zijn prachtige glas-in-loodramen en felle lichten.
 • Wereldmuziekdag: Parijzenaars vieren de langste dag van het jaar (21 juni) met Wereldmuziekdag. Maak uw beste danspasjes klaar, want de Parijse wijken zijn gevuld met live bands en muziek. Mijn advies is om, hoewel de hele stad vol muziek is, naar de wijk Montmartre te gaan. Dit is altijd al een zeer artistieke en bohemienachtige wijk geweest en dat zal op deze dag zeker nog meer het geval zijn.
 • Chopin Festival: Elk jaar (rond juni-juli) krijgt de Poolse componist een prachtig eerbetoon in het Parc de la Bagatelle, waar verschillende klassieke concerten plaatsvinden. Is er een betere manier om te genieten van de natuur, muziek en de zomer in Parijs dan met Chopin?
 • Paris Jazz Festival: Je waant je in een film waarvan de soundtrack de tonen van saxofoons, trompetten en andere instrumenten mengt, geleid door improvisatie. Bovendien zijn de concerten gratis als je een kaartje koopt voor het Parc Floral de Vincennes, waar het Paris Jazz Festival wordt gehouden.
 • Rock en Seine: Het Rockop de Seine Festival vindt plaats in augustus. Drie dagen, vijf podia en tientallen artiesten die het ritme naar Parijs brengen.

Boek kaartjes voor de Moulin Rouge met diner en vervoer

De beste tijd om naar Parijs te gaan als je met z'n tweeën reist

Eiffeltoren als stel| ©Dominique ROELLINGER
Eiffeltoren als stel| ©Dominique ROELLINGER

Ben je van plan om romantisch naar Parijs te gaan? Parijs wordt niet voor niets de stad van de liefde genoemd, en er zijn genoeg dingen om met z'n tweeën te doen. De meeste van deze plannen zijn buiten (zoals een boottocht op de Seine of een picknick), dus mijn aanbeveling is dat je een maand zoals juni kiest, wanneer het mooi weer is en al deze activiteiten beschikbaar zijn.

Natuurlijk is een van de grote romantische plannen in Parijs het beklimmen van de Eiffeltoren. Het is altijd een goede tijd om het te doen, maar als ik je een geheim vertel, de lente is een van mijn favoriete tijden, omdat de lucht dan helder is en je een heel duidelijk vogelperspectief over Parijs hebt.

Mag ik je nog een tip geven? Combineer de Eiffeltoren met een boottocht over de Seine, die in de winter niet beschikbaar is vanwege de kou, maar met de komst van het mooie weer wordt het weer een van de geweldige plannen. Ik raad aan om de tour bij zonsondergang te beginnen, na een lange dag in Parijs, dus zorg ervoor dat je ruim van tevoren boekt.

Boek een boottocht op de Seine

De beste tijd om naar Parijs te gaan als je tijd en wachtrijen wilt besparen

Parijs Pas| ©AntisocialClub
Parijs Pas| ©AntisocialClub

Ik houd er ook niet van om in lange en schijnbaar eindeloze rijen te staan om een museum of toeristische attractie binnen te komen. Hoewel je altijd de optie hebt om een Paris Pass te kopen en direct toegang te krijgen tot de meeste van deze plekken, kun je de rijen vermijden door in een minder toeristisch jaargetijde te gaan, zoals februari en maart.

Deze maanden tussen het begin van het jaar en de paas- en zomervakantie zijn niet zo druk in Parijs. Er zijn immers geen gemeenschappelijke vakantieperiodes, zoals in maanden als april of juli, dus het is handiger om je door Parijs te verplaatsen en niet telkens rijen en rijen mensen tegen te komen als je ergens heen wilt.

Let op, zelfs als er minder mensen zijn, zul je nog steeds in een rij moeten wachten, hoewel het sneller zal gaan. Om tijd te besparen, kunt u het beste van tevoren kaartjes kopen voor populaire bezienswaardigheden zoals het Louvre of Versailles.

Boek uw Paris Pass

Beste tijd om naar Parijs te gaan voor goede foto's

Een foto maken bij de Arc de Triomphe in Parijs| ©Sebastien Gabriel
Een foto maken bij de Arc de Triomphe in Parijs| ©Sebastien Gabriel

Als je een fotograaf bent, professioneel of amateur, weet je dat elk moment een goed moment is om je camera tevoorschijn te halen en je film te vullen. Maar verder is de beste tijd wanneer de plekken die je wilt fotograferen bijna leeg zijn, zonder mensen die voor de lens kruisen. Hoewel dit lastig kan zijn in Parijs, is mijn advies dat wanneer je ook gaat, sta vroeg op om foto's te maken.

Als je er zeker van wilt zijn dat je iconische plekken zoals Trocadero of de trappen van Montmartre goed in beeld krijgt, kun je het beste vroeg opstaan. Toeristische attracties beginnen meestal al om 9 uur 's ochtends vol te stromen.

Iets anders waar je misschien rekening mee wilt houden is dat tijdens de maanden, vooral aan het begin van het jaar, wanneer het toerisme laag is, Parijse instellingen de gelegenheid aangrijpen om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren of sommige monumenten schoon te maken, zoals de Arc de Triomphe of de Eiffeltoren, dus controleer van tevoren of dit het geval zal zijn.

Boek een privétour door Parijs

De beste tijd om naar Parijs te gaan en te genieten van de hoofdstad van de mode

Model modeweek Parijs| ©Simon Ackerma
Model modeweek Parijs| ©Simon Ackerma

September en maart, dat zijn de maanden waarin Parijs bol staat van de mode dankzij de Fashion Weeks. De modeshows van de grote ontwerpers vinden plaats in de maanden maart (lente-zomerseizoen) en september (herfst-winterseizoen). Beide maanden zijn een echte aanrader als je de meest modieuze kant van de Franse hoofdstad wilt zien, want zelfs als je de shows niet te zien krijgt, kun je nog steeds naar de ingang gaan om de gasten te zien arriveren.

Natuurlijk kunnen alleen degenen met een uitnodiging de shows bezoeken, maar veel kleine winkels in Parijs profiteren van deze tijd waarin de mode overal in de stad te zien is om hun collecties in een meer ontspannen sfeer te presenteren.

Vergelijking van de beste tijden om Parijs te bezoeken

Zodat je alle informatie binnen handbereik hebt, volgt hier een tabel met de beste tijden om Parijs te bezoeken:

 • Lente
 • Maart-juni
 • Hoog 20º C
 • Laag 4º C
 • Ideaal voor het bezoeken van Parijse tuinen en buitenactiviteiten.
 • Slechtste: minimumtemperaturen kunnen laag zijn
 • Zomer
 • Juni-september
 • Maximum 25º C
 • Minimum 13º C
 • Ideaal om van livemuziek te genieten en met z'n tweeën te reizen.
 • Het ergste: de hitte en de drukte.
 • Herfst
 • September-december
 • Hoog 21º C
 • Laag 5º C
 • Ideaal om naar de muzikale verlichting van de fonteinen van Versailles te kijken en de Fashion Week te bezoeken.
 • Slechtste: regen en minder uren daglicht
 • Winter
 • December-maart
 • Hoog 7º C
 • Laag 1°C
 • Ideaal om de musea van de stad te bezoeken, Disneyland met kinderen te bezoeken en geld te besparen.
 • Het ergst: de kou