De beste kerstmarkten in Parijs

Tijdens de kerstperiode staat Parijs vol met kerstmarkten waar je je weer even kind kunt voelen en kunt genieten van het eten, de aangeboden voorwerpen en de versieringen. Als je niet zeker weet welke je moet bezoeken, is hier een korte lijst met de interessantste.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuten lezen

De beste kerstmarkten in Parijs

Kerstmarkt | ©Mateusz Dach

Parijs verandert van uiterlijk tijdens de kerstvakantie. Naast de dingen die er in Parijs te zien en te doen zijn, zijn er de straatverlichting, de etalagedecoraties, de schaatsbanen en natuurlijk de prachtige kerstmarkten, van de Jardin des Tuileries tot die in St Germain des Prés.

Als je in deze tijd van het jaar een reis naar de Franse hoofdstad plant, of je nu met kinderen reist , met z'n tweeën of zelfs alleen, dan mag je een bezoek aan een van deze markten niet overslaan. Je wordt helemaal ondergedompeld in de kerstsfeer en geniet van de sfeer onder het genot van een verkwikkende glühwein.

1. De magie van Kerstmis - Tuilerieën

Kerstmarkt in de Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis
Kerstmarkt in de Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis

Deze kerstmarkt ligt in de Tuilerieën, een van de mooiste tuinen van de stad, en de locatie maakt het een must voor bezoekers aan Parijs tijdens de kerstperiode.

Duizenden Parijzenaars en toeristen komen elk jaar naar deze markt die halverwege de Place de la Concorde en het Louvre ligt. Het bestaat uit meer dan 200 hutten die het beste van de Franse gastronomie en decoratieve voorwerpen aanbieden in een feestelijke sfeer.

Als je naar deze markt gaat, vooral nadat je de dag hebt doorgebracht met het bezoeken van de beste musea in de Franse hoofdstad of andere toeristische attracties, mag je de Vin Chaut niet missen, de naam die in Frankrijk wordt gegeven aan warme gekruide wijn. Het is ook de moeite waard om wat kastanjes (marrons) te kopen of een Galette des Roi, het equivalent van de Drie Koningen taart.

Naast de kraampjes die eten serveren, zijn er ook kraampjes met allerlei soorten handwerk en hoogwaardige verlichtingsartikelen, zodat je thuis de Parijse kerstverlichting kunt nabootsen.

Aan het begin van de markt, op de Place de la Concorde, wordt elk jaar een groot reuzenrad neergezet van waaruit je het beste uitzicht over de stad hebt. Tot slot vind je er ook een enorme schaatsbaan van ongeveer 500 m².

Praktische informatie

 • Openingsdata: opent meestal half november en sluit op 5 januari.
 • Openingstijden: elke dag tussen 11:00 en 20:00 uur.

2. Kerstmarkt Parijs Notre Dame

Kerstmarkt Notre Dam| ©Claudia
Kerstmarkt Notre Dam| ©Claudia

Een van de grote attracties van deze kerstmarkt is de geweldige locatie: tegenover de rivier die de Notre Dame kathedraal omringt. Zonder twijfel een onvergelijkbare omgeving om te flaneren tussen de kraampjes die tijdens het kerstseizoen staan opgesteld.

De markt bevindt zich in een klein park van waaruit je een perfect uitzicht hebt op de middeleeuwse torens van de kathedraal. Net als op de andere markten van dit type, komen de wandelaars om enkele gastronomische specialiteiten te proeven die typisch zijn voor de winter in Parijs, zoals kastanjes en glühwein.

De sfeer en ambiance van deze markt zijn twee van de factoren die het een must-visit maken. Naast eten verkopen de kraampjes een grote verscheidenheid aan kunstwerken, sieraden, serviesgoed en keramische voorwerpen die gemaakt zijn door ambachtslieden die geselecteerd zijn op de kwaliteit van hun werk.

Kinderen die naar Parijs reizen zijn ook op hun plek op deze markt, want er zijn activiteiten zoals tekenwedstrijden en er zijn vaak verhalenvertellers om de kleintjes te vermaken. En niet te vergeten, de aanwezigheid van de kerstman zelf op het terrein.

Praktische informatie

 • Waar: Place René Viviani, naast de Notre Dame kathedraal.
 • Openingsdata: van half december tot voor kerstavond.
 • Openingstijden: Maandag t/m donderdag van 10.00 tot 20.00 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag gesloten om 21:00 uur.

3. Kerstmarkt van St Germain des Prés

Kerstmarkt St Germain des Prés| ©ParisDiscoveryGuide
Kerstmarkt St Germain des Prés| ©ParisDiscoveryGuide

Vlakbij de bekende kerk van St. Germain des Prés wordt elk jaar een andere kerstmarkt geopend die een bezoek waard is. Met bijna 30 hutten is de belangrijkste attractie de luxe goederen die worden aangeboden, zoals sieraden, leren tassen en handwerk. Daarnaast is het ook gebruikelijk dat Parijzenaars kaarsen en geurende bonbons komen kopen.

Het opzetten van deze markt wordt aangemoedigd door de grote winkels in de buurt, die van de gelegenheid gebruik maken om hun koopwaar aan te bieden en tegelijkertijd een groot aantal activiteiten voor alle leeftijden organiseren.

Natuurlijk vind je op de markt ook veel van de gastronomische seizoensspecialiteiten die je tijdens een rondleiding door Parijs zou kunnen vinden, dus je kunt er ook van alles proeven, van heerlijke chocolade tot glühwein.

Maar, zonder afbreuk te doen aan de markt zelf, het beste eraan is ongetwijfeld de buurt waarin hij zich bevindt. Het is een wijk met een moderne sfeer waarin je een glimp kunt opvangen van het verleden als referentiepunt voor het intellectuele leven in de Franse hoofdstad.

Een wandeling door deze wijk betekent niet alleen het zien van een aantal interessante monumenten, maar ook het ontdekken van geweldige kunstgalerieën, kleine boekwinkels en verschillende cafés in een volledig Parijse stijl.

Praktische informatie

 • Waar vind je het: op de Place Saint Germain des Prés in de wijk Saint Germain des Prés. De markt staat op de esplanade van de kerk die zijn naam geeft aan het plein.
 • Openingsdata: van begin december tot ongeveer 6 januari.
 • Openingstijden: elke dag van 10.00 tot 19.00 uur.

4. Kerstdorp in het Parvis de La Défense

Parvis de La Défense| ©Sortiraparis
Parvis de La Défense| ©Sortiraparis

Langs de Esplanade de la Défense ligt de grootste kerstmarkt van de stad, met meer dan 400 hutten. Het is een authentiek dorp met een grote verscheidenheid aan producten die perfect zijn om cadeau te geven, vooral lederwaren en sieraden van hoge kwaliteit.

Deze markt is meestal ook een van de eerste die zijn deuren opent voor het publiek, half november. De locatie maakt het een van de meest comfortabele om te bezoeken dankzij de afwezigheid van verkeer en dus van lawaai veroorzaakt door het verkeer.

In de hutten kun je naast cadeauartikelen ook Elzasser culinaire specialiteiten proberen, de regio waar de traditie van kerstmarkten in Frankrijk begon. Andere gerechten die je kunt proberen zijn wafels, glühwein en crêpes die niet onderdoen voor de beste crêperies in Parijs.

Slenteren door dit kerstdorp is de beste manier om je terug te brengen naar je kindertijd. De hele plek ademt een magische sfeer dankzij de feestelijke versieringen en de activiteiten die er worden georganiseerd, met of zonder kinderen.

Praktische informatie

 • Waar te vinden: Parijs La Défense - Parvis de la Défense
 • Openingsdata: van half november tot vlak voor oudejaarsavond.
 • Openingstijden: 11.00 tot 20.00 uur van zondag tot donderdag, 11.00 tot 22.00 uur op vrijdag en zaterdag.

5. 15e Kerstmarkt

Kerstmarkt| ©Sophie Nadeau
Kerstmarkt| ©Sophie Nadeau

Het 15e arrondissement van Parijs heeft, net als vele andere arrondissementen in de hoofdstad, een eigen kerstmarkt. Dit is het gebied waar de beroemde Montparnasse toren staat en de beste manier om er te komen is met de metro. Hier is een kleine gids voor de Parijse metro zodat je weet hoe je dit vervoer moet gebruiken als je twijfelt.

Deze kerstmarkt brengt kraampjes samen die zijn opgezet door lokale ambachtslieden en handelaren om hun producten tentoon te stellen. Je vindt er van alles, van modeartikelen tot etenswaren. Het is een van de beste als je op zoek bent naar een cadeau voor je thuiskomst.

In totaal staan er meestal tussen de 20 en 30 kraampjes, maar het meest opvallende kenmerk van de markt is het entertainment dat elke dag plaatsvindt. Veel daarvan, zoals het uitdelen van chocolaatjes voor de kinderen of een ritje in de slee van de Kerstman, zijn bedoeld voor de kleintjes, maar andere, zoals het zingen van kerstliedjes, kunnen door het hele gezin worden bezocht.

Tot slot, als een herinnering aan de ware geest van Kerstmis, wordt een van de kraampjes gerund door verschillende liefdadigheidsinstellingen die snoep verkopen en de opbrengst doneren aan de doelen die zij verdedigen.

Praktische informatie

 • Waar: in de Rue Péclet, in het 15e arrondissement van Parijs.
 • Openingsdata: van half december tot de dag voor Kerstmis.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag, tussen 11 en 19 uur.

6. Kerstmarkt Les Halles (Canopée des Halles Kerstdorp)

Kerstdorp Canopée des Halles| ©ParisDiscoveryGuide
Kerstdorp Canopée des Halles| ©ParisDiscoveryGuide

De centrale wijk Les Halles heeft nu al een paar jaar zijn eigen kerstmarkt. Het beste eraan is dat het erin is geslaagd om een magische sfeer te creëren en daarom wordt het beschouwd als een van de beste plekken in Parijs om met het gezin te bezoeken.

Een deel van de aantrekkingskracht is de plek waar het is opgezet, met de hutten rond een ijsbaan (La Canopée) en een 20 meter hoge dennenboom die volledig versierd en verlicht is. Je hebt de plek waarschijnlijk al gezien als je een van de Parijse sightseeingbussen vanuit de hoofdstad hebt genomen.

De markt heeft ongeveer 30 kerstkraampjes van hout. Hier kun je allerlei kerstaccessoires kopen, maar ook eten, handwerk en mode. Als je op zoek bent naar ideeën voor het versieren van je huis voor Kerstmis, dan vind je hier de meeste variatie en kwaliteit.

Natuurlijk kun je tijdens het slenteren over de markt de typische warme dranken drinken, zoals gekruide wijn, chocolade of thee. Als je er taartjes of wafels bij eet, zal de sensatie echt geweldig zijn.

Praktische informatie

 • Waar: gelegen in het Quartier des Halles, net onder de koepel van het winkelcentrum Les Halles.
 • Openingsdata: tussen de tweede week van november en de laatste dagen van het jaar.
 • Openingstijden: elke dag van 10:00 tot 21:00.

7. Elzas Kerstmarkt

Elzas Markt| ©Thio Noel
Elzas Markt| ©Thio Noel

De traditie van het opzetten van kerstmarkten in Parijs (en andere Franse regio's) komt uit de Elzas, in het noorden van het land. Dit gebied heeft in zijn roerige geschiedenis meerdere malen deel uitgemaakt van Duitsland, dus het heeft een aantal culturele verschillen die worden weerspiegeld in de markten.

Elk jaar wordt er in Parijs een kerstmarkt opgezet naar het beeld van de Elzassers. Hier vind je typische producten uit de regio, zoals zuurkool, kougelhopf (een soort zoete brioche in de vorm van een vulkaan), jam, peperkoek en verschillende soorten kaas.

Als je op 6 december, Sinterklaas, met kinderen gaat, krijgen ze een gratis cadeau van peperkoek en kaneel in de vorm van de heilige.

Praktische informatie

 • Waar: bij het treinstation Gare de l'Est, Place 11 november 1918.
 • Openingsdata: van begin december tot ongeveer 20 december.
 • Openingstijden: maandag tot zaterdag van 9 tot 20 uur, zondag van 10 tot 19 uur.

8. Kerstmarkt op de Place de Abbesses (Montmartre)

Place de Abbesses kerstmarkt| ©Sortiraparis
Place de Abbesses kerstmarkt| ©Sortiraparis

Hoewel het geen grote kerstmarkt is, wordt de kerstmarkt op Place de Abbesses beschouwd als een van de charmantste van de hele stad. Om te beginnen is de locatie buitengewoon, midden in de wijk Montmartre, een van de meest bohemienachtige wijken van Parijs.

Elke kerst vult de markt zich met toeristen en de lokale bevolking die zich onderdompelen in de bedwelmende sfeer. De kraampjes bieden een enorme verscheidenheid aan eten en drinken, kleding en handwerk. Er is ook een prachtige draaimolen die kinderen in vervoering brengt.

Met een glas glühwein in de hand is het de moeite waard om naar de top van de heuvel te klimmen die de wijk vormt en de Sacré Coeur te bezoeken om te genieten van het uitzicht over de stad.

Praktische informatie

 • Waar: Place Abbesses, in het hart van de wijk Montmartre.
 • Openingsdata: van begin december tot kerstavond.
 • Openingstijden: elke dag van de week van 10.00 tot 17.00 uur.

Boek een rondleiding door Montmartre

9 Champs de Mars kerstmarkt, naast de Eiffeltoren

Markt bij de Eiffeltoren| ©Elena Dijour
Markt bij de Eiffeltoren| ©Elena Dijour

De Champs de Mars in Parijs is de thuisbasis van een van de kerstmarkten met het beste uitzicht van de stad: op de Eiffeltoren.

Met ongeveer 100 kraampjes biedt de markt een breed scala aan traditionele gerechten waar je van kunt genieten met uitzicht op het beroemdste monument van de Franse hoofdstad. Tot de populairste gerechten behoren foie gras, zalm en gevogelte, allemaal vergezeld van een glas champagne.

Als je een zoetekauw bent, mag je de bûche de Noël niet missen, een broodje met room en ijs. Je vindt er ook kleine gebakjes, marsepein en chocolade.

Naast eten valt deze markt op door de kerstversiering en het handwerk. Als je op zoek bent naar een cadeautje, vind je hier ook veel speelgoed dat de allerkleinsten in de familie zal bekoren.

Net als andere markten heeft deze markt op de Champs de Mars een geweldige schaatsbaan. Als je durft, kun je er een paar rondjes omheen rijden met de Eiffeltoren op de achtergrond.

Praktische informatie

 • Waar: op de Champs de Mars, tussen de Eiffeltoren en de Ecole Militaire.
 • Openingsdata: van eind november tot na 6 januari.

Profiteer en koop je ticket voor de Eiffeltoren

10 Les Féeries d'Auteuil Kerstmarkt

Kerstmarkt Les Féeries d'Auteuil| ©Les Féeries d'Auteuil
Kerstmarkt Les Féeries d'Auteuil| ©Les Féeries d'Auteuil

Hoewel het niet een van de grootste kerstmarkten in Parijs is, maakt de intentie waarmee Les Féeries d'Auteuil elk jaar wordt opgezet het een bezoek waard.

Deze markt wordt georganiseerd door de Auteuil Foundation om geld in te zamelen voor hun organisatie, die kinderen en jongeren in moeilijkheden helpt. Hiervoor verkopen ze artikelen zoals meubels, kaarsen, keramiek, hoeden en sieraden, allemaal voor een zeer betaalbare prijs.

In totaal bestaat de markt uit zo'n 27 hutten. Ze zijn allemaal tot in detail versierd, waardoor een prachtig verlicht geheel ontstaat vol kerstdetails.

Tijdens de paar dagen dat de markt duurt, ongeveer 9 dagen, worden er verschillende shows van allerlei aard gehouden, zoals concerten en tentoonstellingen.

Praktische informatie

 • Waar: in de tuinen van de rue Jean de la Fontaine, in het 16e arrondissement van Parijs.
 • Openingsdata: meestal in de tweede week van december.
 • Openingstijden: dagelijks van 11:00 tot 19:00 uur.