Kaartjes voor het Paleis van Versailles: soorten kaartjes, prijzen, hoe vermijdt u wachtrijen, enz.

Het Paleis van Versailles is een van die plaatsen die de grenzen van de verbeelding te boven gaat. De luxe, kunst, geschiedenis en cultuur van de kamers en tuinen maken het een must-see.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Kaartjes voor het Paleis van Versailles: soorten kaartjes, prijzen, hoe vermijdt u wachtrijen, enz.

Paleis van Versailles | ©Jeremy Bezanger

Op slechts 25 kilometer van Parijs gaf Lodewijk XIV opdracht tot de renovatie van een oud jachtslot dat in de loop der jaren uitgroeide tot wat we nu kennen als het Paleis van Versailles. Deze plek, die het decor is van vele historische films, is niet het resultaat van fictie, maar van eeuwen en eeuwen geschiedenis waarin de figuur van Marie Antoinette opvalt.

Ik weet zeker dat je dit al weet, maar aarzel niet om je ticket naar Versailles te kopen. Daarmee betreed je een wereld waar kunst, cultuur en natuur hand in hand gaan. Er zijn veel geheimen verborgen in wat eens de koninklijke appartementen en de immense tuinen waren, maar met een goed georganiseerd bezoek zal niets je ontgaan.

De snelste

Tickets Paleis van Versailles, tuinen en Marie Antoinette

Koop je ticket voor het paleis van Versailles zonder de wachtrijen

Wil je het meeste halen uit elk moment van je bezoek aan Versailles? Met dit ticket kun je de rij overslaan, krijg je voorrang bij de toegang en heb je veel meer tijd om het paleis en de tuinen te verkennen.

Heb je net zo'n hekel aan in de rij staan als ik? Als je geen kostbare tijd wilt verspillen aan het wachten in een lange rij voor de ingang van Versailles, raad ik je aan om het ticket voor prioritaire toegang te nemen. Hiermee kom je zonder oponthoud in het paleis, de tuinen en het landgoed van Marie-Antoinette, met als enige taak de schilderijen, wandtapijten, spiegels, fonteinen, beeldhouwwerken te bewonderen en te begrijpen... Kortom, alle kunst die Versailles tot werelderfgoed maakt.

Is het echt nodig? Geloof me, als je in Versailles bent, is het laatste wat je wilt doen in de rij staan bij de kassa en vervolgens bij de algemene ingang. Met dit ticket voor Versailles, dat je van tevoren kunt kopen, bespaar je bijna twee uur wachten.

Aanbevolen als... Je lange rijen en wachten wilt vermijden om het meeste uit je bezoek aan Versailles te halen.

Hoeveel kosten kaartjes voor het paleis van Versailles?

Buiten het paleis van Versailles| ©Hellotickets
Buiten het paleis van Versailles| ©Hellotickets

Algemene en volledige toegang tot Versailles kost ongeveer € 22 voor volwassenen. Als je echter jonger bent dan 18, een EU-paspoort hebt en jonger bent dan 25, een Paris Pass of Paris Museum Pass hebt gekocht, of op de eerste zondag van de maanden tussen november en maart komt, heb je geluk want de toegang is gratis.

Deze tickets omvatten echter alleen toegang tot het paleis, de tuinen, het Domaine de Trianon (het paleis dat Lodewijk XIV liet bouwen), het park en de tijdelijke tentoonstellingen.

Wil je dat niet allemaal bezoeken? Er zijn goedkopere ticketopties om alleen het Paleis (ongeveer €20) of het Domaine de Trianon (ongeveer €12) te bezoeken. De toegang tot de Tuinen is altijd gratis, tenzij er een muzikale verlichting is van de fonteinen van Versailles(Grandes Eaux Musicales).

Mijn advies is om niet te wachten met het kopen van kaartjes bij de kassa, want het kan zijn dat je lang moet wachten. Om dit te voorkomen, raad ik je aan om je kaartjes van tevoren te kopen en het specifieke tijdslot te kiezen waar je naartoe wilt, dit zal je tijd besparen.

Versailles is een enorme en spectaculaire plek, je wilt geen tijd verspillen door in de rij te staan!

Boek je ticket voor Versailles

Is het de moeite waard om een rondleiding door Versailles te nemen?

Rondleiding door het paleis| ©Dr Bob Hall
Rondleiding door het paleis| ©Dr Bob Hall

Ja, een rondleiding door Versailles is een echte aanrader. Het paleis en de tuinen zijn zo immens groot dat je ze het beste kunt bezoeken met een rondleiding. Zo weet je zeker dat je de belangrijkste bezienswaardigheden ziet en ook elk stukje kunst en geschiedenis om je heen begrijpt.

Hoewel je Versailles op eigen houtje kunt bezoeken, is een bezoek met een gids een investering in cultuur en in je ervaring. Ik weet zeker dat je vaak terug bent gekomen van een bezoek zonder te weten wat je hebt gezien. Geloof me, je zult niet terug willen naar Parijs met dat gevoel, maar met de zekerheid dat je elk hoekje van Versailles hebt gezien.

Door je ticket vooraf te kopen en je rondleiding te boeken, voorkom je bovendien dat je in de rij moet staan bij de kassa en kun je vanaf de eerste minuut genieten van je bezoek.

Boek je rondleiding door Versailles

Hoe koop je tickets voor het paleis van Versailles aan de kassa?

Kamers in het paleis| ©Dr Bob Hall
Kamers in het paleis| ©Dr Bob Hall

Het is heel eenvoudig! De kassa's bevinden zich links van de Cour d'Honneur, die bezoekers verwelkomt in Versailles. Daar kun je algemene toegangskaartjes kopen. De wachttijd is ongeveer 40 minuten en de prijs is ongeveer €27. Als je wachtrijen wilt vermijden, raad ik je aan om ze van tevoren te kopen. Op die manier hoef je niet op je beurt te wachten bij de kassa en bespaar je bijna een uur extra in de rij.

Als je alleen een kaartje wilt kopen voor het Domaine de Trianon om het onderkomen te bezoeken dat Lodewijk XIV liet bouwen en waar Marie Antoinette later van genoot, moet je naar de kassa's van het paleis gaan.

Als je je kaartje bij een van de kassa's hebt gekocht, moet je naar Toegang A gaan en daar ongeveer een uur wachten, omdat het daar vaak erg druk is. Als je jezelf dat wachten ook wilt besparen, zorg er dan voor dat je een ticket voor prioritaire toegang boekt (via Poort B), waar de wachtrij altijd sneller is (ongeveer 20 minuten wachten).

Boek je ticket voor Versailles

Als ik een Paris Sightseeing Pass heb gekocht, zijn de kaartjes voor Versailles dan inbegrepen?

Dak van het paleis| ©Hellotickets
Dak van het paleis| ©Hellotickets

Ja, de Paris Pass of Paris Museum Pass is inclusief toegang tot het Paleis en de Tuinen van Versailles. Deze passen zijn een geweldige optie als u wilt besparen op wachtrijen en verzekerd wilt zijn van toegang tot de overgrote meerderheid van de toeristische attracties in Parijs.

Beide opties zijn een geweldig idee om niet alleen het Paleis van Versailles te bezoeken zonder lange wachtrijen, maar ook de mogelijkheid te hebben om andere musea in de Franse hoofdstad binnen te gaan, zoals het Louvre.

De Paris Pass is geprijsd vanaf €109 (afhankelijk van het aantal dagen dat u de pas wilt) en bevat naast de pas voor musea en bezienswaardigheden in Parijs ook een transportkaart waarmee u vrij door de stad kunt reizen.

De Paris Museum Pass, vanaf ongeveer €48, is de perfecte pas als u een museumliefhebber bent en er een paar op uw lijst staan van dingen die u wilt doen in Parijs. In de meeste Parijse musea is er een specifieke rij, veel sneller dan de algemene rij, voor degenen die deze toeristenpas hebben.

Boek uw Paris Pass

Hoe kom ik bij het Paleis van Versailles vanuit Parijs?

Parijs RER| ©Rob Dammers
Parijs RER| ©Rob Dammers

Versailles is een must-see als je naar de Franse hoofdstad reist, dus er zijn veel verbindingen om er gemakkelijk te komen vanuit Parijs. De snelste en goedkoopste optie is ongetwijfeld de regionale trein (RER), die er ongeveer een half uur over doet en ongeveer €4 per enkele reis kost, hoewel er ook andere opties zijn, zoals privévervoer of een auto.

De laatste twee opties zijn exclusiever, omdat je de dienstregeling niet in de gaten hoeft te houden en je direct bij de ingang van Versailles wordt afgezet, zonder tussenstops. De prijs is echter iets hoger.

Georganiseerde rondleidingen naar Versailles

Als je Parijs bezoekt en geen vervoer naar Versailles wilt zoeken, is de handigste manier om een van de georganiseerde excursies van Parijs naar Versailles te nemen. Omdat het een drukbezocht monument is, worden er allerlei tours georganiseerd om er te komen, waarvan sommige inclusief een rondleiding door het paleis en de tuinen, voor ongeveer 100 euro. Een echte aanrader.

Boek een trip naar Versailles vanuit Parijs

Openingstijden van het Paleis van Versailles

Een bezoek aan de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis
Een bezoek aan de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis

Voordat je aankomt in Versailles is het belangrijk om de openingstijden te controleren, want deze variëren afhankelijk van de tijd van het jaar en niet alle ruimtes zijn op dezelfde tijden of elke dag geopend.

  • Van 1 april tot 31 oktober is het Paleis geopend van dinsdag tot zondag van 9.00 tot 18.30 uur en de Tuinen elke dag van 8.00 tot 20.30 uur.
  • Van 1 november tot 31 maart is het paleis geopend van dinsdag tot zondag van 9.00 tot 17.30 uur en de tuinen elke dag van 8.00 tot 18.00 uur.

Daarnaast raad ik je aan om de tijden te noteren waarop tijdens de lente- en zomerweekenden een prachtige show wordt gehouden in de fonteinen van de Tuinen, waar licht, water en muziek het ritme van je bezoek bepalen. Je kunt het tijdschema en de dagen waarop de lichten aan zijn op de officiële website bekijken.

Hoeveel tijd heb ik nodig om het Paleis en de Tuinen van Versailles te bezoeken?

Hal van het paleis van Versailles| ©Jean-Philippe Delberghe
Hal van het paleis van Versailles| ©Jean-Philippe Delberghe

Er is nooit genoeg tijd om Versailles in zijn geheel te zien, maar ik raad je aan om in ieder geval een volle dag uit te trekken. Als je je reis naar Versailles plant, moet je er rekening mee houden dat, als je je kaartje niet van tevoren hebt gekocht of een rondleiding hebt geboekt, je ongeveer 2 uur nodig hebt om in de rij te staan bij de kassa en toegang te krijgen. Als je eenmaal binnen bent, is mijn advies om de rest van de ochtend in het paleis door te brengen en na de lunch door de tuinen te slenteren tot het tijd is om terug te keren naar Parijs.

Je moet ook rekening houden met de tijd die het kost om heen en terug te gaan, ongeveer 40 minuten heen en terug. Hoewel het misschien lang lijkt om een hele dag van je reis naar Parijs alleen in Versailles door te brengen, kan ik je verzekeren dat je een tweede keer terug wilt komen om alles te zien wat er nog is.

Boek je rondleiding door Versailles

Alles wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Versailles

Meer van de Zwitserse Garde| ©Wikimedia
Meer van de Zwitserse Garde| ©Wikimedia

De lijst met wonderen die je tijdens je bezoek aan Versailles zult tegenkomen is lang. De luxe, cultuur, natuur en geschiedenis die verborgen liggen in het paleis en de tuinen zullen je met open mond laten staan. Wat mag je niet missen tijdens je bezoek?

Het lijdt geen twijfel dat een rondleiding door de koninklijke vertrekken van het paleis van Versailles je een idee geeft van de luxe en rijkdom die het Franse hof genoot ten tijde van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette, maar je moet ook de Spiegelzaal bezoeken, waar het Verdrag van Versailles werd ondertekend, het document dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

Het is duidelijk dat de binnenkant van het paleis een geweldig museum is, maar je zult zien dat de kunst verdergaat als je naar buiten gaat om door de tuinen te wandelen, niet alleen vanwege de vegetatie, maar ook vanwege de beeldhouwwerken en fonteinen.

Boek je ticket naar Versailles

Is een bezoek aan het Paleis van Versailles met kinderen een goed idee?

Versailles bezoeken als gezin| ©Dennis Jarvis
Versailles bezoeken als gezin| ©Dennis Jarvis

Ik ga je niet voor de gek houden, het kan een lange dag worden voor de jongste leden van het gezin, hoewel zowel het Paleis als de Tuinen geschikt zijn voor iedereen, zelfs als je met kinderen naar Versailles gaat.

Als ik een aanbeveling mag doen, organiseer het bezoek dan goed, zodat het deel van het Paleis niet te lang is, want dat kan saai zijn voor kinderen, en geniet langer van de Tuinen, waar ze kunnen rondrennen en spelen.

Boek je ticket naar Versailles

Tips voor een bezoek aan het paleis van Versailles

Binnen in Versailles| ©Marko Kudjerski
Binnen in Versailles| ©Marko Kudjerski

Ik weet zeker dat je het grootste deel van je bezoek al gepland hebt, maar ik wil je graag een paar tips geven voor een bezoek aan Versailles om het nog beter te maken:

  • Het is het beste om je tickets van tevoren te kopen en de optie "geen wachtrij" te kiezen, want er zijn lange rijen bij de kassa en bij de ingang.
  • Neem je eigen eten mee, want er zijn niet veel plekken om te eten in Versailles, maar als je dat liever hebt, zijn hier een paar aanbevelingen voor eten in Versailles die mijn goedkeuring wegdragen.
  • Vergeet niet de openingstijden van het Paleis van Versailles en de openingstijden van de voorstellingen in de Tuinen te controleren, want die zijn afhankelijk van de dag of de tijd van het jaar.
  • Je zult veel lopen, dus draag comfortabele kleding en schoenen; je zult jezelf dankbaar zijn aan het eind van de dag.
  • Versailles is een plek met veel geschiedenis, dus ik raad je aan om het te bezoeken met een gespecialiseerde gids om niet alleen te zien maar ook te leren.

Heb jij je kaartje voor Versailles al? Een wereld van koningen, geschiedenis en kunst wacht daar op je. Ga je het missen?

Boek je ticket voor Versailles